monia272 19.11.03, 14:27 Witajcie mamuski!!!! Prosze napiszcie jak często można robić usg w ciąży. Obecnie jestem w 10 tyg. ciąży i mialam już trzy razy wykonywane usg. Czy to nie za często?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morelka10 Re: Usg w ciąży 19.11.03, 14:58 Monia ja jestem w 10 tygodniu i miałam tez 3razy USG, z czego 2 razy przez pochwowo. Za 2 tygodnie mam znowu badanie. Nie spotkalam się nigdzie ze szkodliwościa USG. A więc specjaliści uznają to badanie za nieszkodliwe.A na kiedy masz termin? Odpowiedz Link Zgłoś
guga23 Re: Usg w ciąży 19.11.03, 18:42 ja jestem w 36 tygodniu,mialam juz 15 razy usg i jeszcze jedno przede mną,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia272 Re: Usg w ciąży 20.11.03, 11:26 Termin porodu mam na 8 czerwca. BArdzo Mnie pocieszyłaś tym że tez mialaś 3 razy Usg tylko że Ja miałam za kazdym razem dopochwowo. Teraz czekam na kolejna wizyteA ty na kiedy masz termin?? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenawl Re: Usg w ciąży 19.11.03, 22:47 a ja sobie czytam różne rzeczy --m.in. w i-necie i w większości jest zalecenie 2-3 usg w trakcie całej ciąży!! chyba, że ciąża zagrożona lub cos nie tak z wynikami i generalnie zależy od wskazań lekarza, mój nie przeiwduje więcej jak 3 w trakcie całej ciąży a prawdopodobnie może się skończyć na 2 i wcale nie uważa że USG jest tak zupełnie nieszkodliwe... pozdrawiam, marzena Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: Usg w ciąży 20.11.03, 09:05 USG nie jest szkodliwe dla maluszka , ja je mam robione co 3 tygodnie (jestem w 21 tyg.), a ostatnio mialam 2 dni pod rzad . Maluszek jest zdrowiutki , a gdzie ci robia tak czesto to USG ? Mnie w prywatnej klinice , bo w panstwowej tak czesto , to chyba musialaby byc ciaza zagrazona ? Bea i Aleks Odpowiedz Link Zgłoś
annastyr Re: Usg w ciąży 20.11.03, 09:53 Ja jestem w 12 tygodniu ciazy i mialam dwa razy robione USG (w tym raz dopochwowo, bylo podejrzenie poronienia). Nie obawiam sie USG, choc mysle, ze to nie jest tak, ze nie jest ono szkodliwe, raczej: badania dotychczas nie wykazaly jego szkodliwosci, czyli nie w 100 procentach nie wiadomo jak to jest. Generalnie wydaje mi sie, ze nie ma sie czym tak mocno przejmowac. W pracy przeciez siedze wciaz przed komputerem, rozmawiam przez telefon komorkowy... O wszystkim tym wiadomo tyle, co o USG. Odzywiaj sie zdrowo i nie mysl o tym, czego nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: Usg w ciąży 20.11.03, 09:31 Ja mam robione usg co miesiac, ale tak naprawde przez cala ciaze maja byc tylko 3 "duze" usg, a reszta to "pieciominutowki" zeby sprawic rodzicom radosc i dac zdjecie Maluszka. Bo usg teoretycznie nie jest szkodliwe, ale im mniej tym lepiej - tak naprawde to efekty uboczne nie sa jeszcze zbadane, wiadomo ze fale o tej czestotliwosci moga ewentualnie uszkadzac sluch (dla nas sa nieslyszalne, dla Fasolki tak, dodatkowo wzmagana jest ich sila poprzez odbicia od narzadow wewnetrznych mamy no i wiadomo, ze na dodatek w srodowisku wodnym takie "odglosy" duzo lepiej sa przenoszone niz powietrzu) i generalnie denerwowac/niepokoic Maluszka, ale tak naprawde to sa zawsze takie malo konkretne wypowiedzi. Dlatego jak pewnie ze wszystkim lepiej zachowac umiar - niech sobie Fasolka spokojnie rosnie, po co jej w tym przeszkadzac?? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenawl Re: Usg w ciąży 20.11.03, 10:00 zgadzam się. generalnie jak się płaci za usg to zawsze jest często--podobno jedyne powody jakie są do czętego usg-to ciąża zagrożona lub "chcenie" rodziców (lub zarobienie na badaniach). mam znajomą lekarkę w USA --akurat gastrolog -z tym, że z ultrasonografem obcuje na co dzień - i tam sie odchodzi od częstego USG w ciąży a zaczynają sie intensywne badania nad ew. skutkami ubocznymi--ona sama urodziła niedawno i miała 3 USG podczas ciąży...(a ultrasonograf ma w swoim gabinecie), ja bym dmuchała na zimne i cieszę się, że mój lekarz uważa tak samo. Pozdrawiam, Marzena Być może podobnie jak No-spą--o ile pamiętacie ten wątek--niektórzy lekarze zalecają jak witaminę C, a niektórzy odradzają... Odpowiedz Link Zgłoś