a.bc 23.03.09, 09:40 Dziewczyny decydujecie sie oddać na przechowanie krew pepowinową waszych dzieci? A moze macie juz jakies doswiadczenia z bankami krwi przy okazji pierwszego dziecka? Bede wdzieczna za kazdą opinię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martabg Re: Bank komórek macierzystych 23.03.09, 10:32 Oj, reklamują sie te banki, reklamują... Ale do dzisiaj nie ma udokumentowanego przypadku, że krew pępowinowa przechowywana w banku została wykorzystana w celach leczniczych. Osobiście uważam, że te pieniądze można włożyć na lokatę i ewentualnie później przeznaczyć je na lecznicze cele. Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: Bank komórek macierzystych 23.03.09, 11:49 Też się nie decyduję. Poszukaj w necie bezstronnych artykułów na ten temat (nie na stronach banków), to dowiesz się, dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: Bank komórek macierzystych 23.03.09, 17:12 Znam za i przeciw ale swoim postem chciałam sie dowiedziec ile osób decyduje się na "kupienie marzeń" Ja osobiscie chyba nie zdeponuję w banku komórek... Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: Bank komórek macierzystych 23.03.09, 18:21 Wystarczy uzyc wyszukiwarki - bylo wiele watkow na ten temat. Dla mnie to wyciaganie pieniedzy z naiwnych rodziców. Nie zdecydowalam sie na to. Odpowiedz Link Zgłoś
asikzaw80 Re: Bank komórek macierzystych 23.03.09, 17:44 Ja się przyznam, że w pierwszej chwili mocno mnie uwiodła ta idea była u nas w szkole rodzenia przedstawicielka takiego banku i tak to wszystko opisała, że od razu zaczęłam kombinować pieniądze na ten cel...ale właśnie potem poczytałam w sieci więcej na ten temat i doszłam do wniosku, że jak na razie to są raczej,że tak powiem nadzieje na przyszłość niż realne możliwości- także jednak nie decydujemy się. Odpowiedz Link Zgłoś
a_g_a_r Re: Bank komórek macierzystych 23.03.09, 22:54 A my się z mężem zdecydowaliśmy przy pierwszym dziecku i przy drugim (w drodze) też tak planujemy. Czytaliśmy dużo na ten temat. Była już na świecie przeprowadzona pierwsza operacja (z sukcesem) z wykorzystaniem komórek macierzystych. Faktem jest, że ta dziedzina ciagle ma przed sobą przyszłość. Na naszą decyzję wpłyneło głównie to, że gdyby (tfu, tfu) za 10-15 lat okazało się, że jedynym ratunkiem dla naszego dziecka są komórki macierzyste, a my teraz wiedząc o tym, że istnieje możliwość przechowywania krwi w Banku, nie zdecydowalibyśmy się na to - później byśmy sobie tego nie wybaczyli. A kwestia kosztów to już inna sprawa, przy zdrowiu dziecka mniej istotna... Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: Bank komórek macierzystych 23.03.09, 23:21 >Była > już na świecie przeprowadzona pierwsza operacja (z sukcesem) z > wykorzystaniem komórek macierzystych. A mozesz podac zrodlo tej wiadomosci? Bo z tego, co wiem, to na swiecie NIE BYLO zadnej operacji z wykorzystaniem komorek macierzystych dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
a_g_a_r Re: Bank komórek macierzystych 24.03.09, 01:24 Okazało się, że w międzyczasie (od czasu, gdy się tym zagadnieniem szczegółowo interesowałam w poprzedniej ciąży) takich operacji przeprowadzili już więcej. Nawet w Polsce była już operacja z wykorzystaniem komórek macierzystych dziecka. Podaję źródło informacji niezależne od Banków Krwi: miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,5104306.html Odpowiedz Link Zgłoś