agusia-g 11.07.09, 11:43 Mam pytanie do mam jak długo jeśli któraś brała witaminy zażywałyście je?? Ja jestem na końcówce ciąży i zastanawiam się bo zalecają brać jeszcze podczas karmienia jak Wy robiłyście lub robicie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: jak długo witaminy?? 11.07.09, 12:38 A po co sztuczne witaminy jak sezon owocowo-warzywny w pełni? Nie brałam w sezonie letnio-jesiennym wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
owca2105 Re: jak długo witaminy?? 11.07.09, 13:43 po to, że np. kwasu foliowego nie dostarczysz w odpowiedniej ilości z owoców i warzyw poza sztucznymi witaminami są też inne składniki, które są niezbędne. Brałam cały czas i wcale nie chodzi tu o to, żebym ganiła dziewczyny, które nie brały. Zdałam się na opinię mojego lekarza, który zalecił codzienne ich zażywanie, mimo, że ciążyłam sobie w sezonie letnio-jesiennym i zjadałam tonami warzywa i owoce. Nigdy nie jest się w stanie określić czy dostarczyło się daną witaminę w odpowiedniej dawce, zwłaszcza, że przeważnie wszystkie wchłaniają się inaczej. Ale to już wybór ciężarnej. Znam dziewczynę, która nic nie brała i dwójkę dzieci urodziła. Ale to już inna historia, bo poza tym że nie brała witamin nie żałowała sobie innych ,,suplementów,, diety. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jak długo witaminy?? 11.07.09, 15:13 Można zażywać sam kw.foliowy bez innych dodatków. Nie trzeba od razu całego zestawu Znacznie lepiej dostarczyć organizmowi naturalne witaminy niż sztuczne. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: jak długo witaminy?? 11.07.09, 15:26 "Nigdy nie jest się w stanie określić czy dostarczyło się daną witaminę w odpowiedniej dawce, zwłaszcza, że przeważnie wszystkie wchłaniają się inaczej." - no wlasnie, sama o tym piszesz, dlatego wlasnie odchodzi sie od sztucznego suplementowania: nie wiadomo dokladnie ile jakiej witaminy jest potrzebne a nadmiar szkodzi bardziej niz niedobor. Swiezych owocow i warzyw natomiast przedawkowac nie mozna i to jest najbezpieczniejszy i najwartosciowszy zestaw witamin. Suplementacje kwasem foliowym zaczyna sie juz przed planowana ciaza i potem odstawia w ok. 20 tc - przynajmniej takie zalecenia od mojej lekarki dostalam. W czasie karmienia z witaminami nalezy uwazac jeszcze bardziej (nie ma juz bariery w postaci lozyska). Ja nie bralam w drugiej ciazy nic i czulam sie znacznie lepiej niz podczas calociazowego brania materny w pierwszej ciazy, wyniki tez mialam doskonale. Tylko chyba w polskiej prasie kobiecej, a takze w tv az roi sie od reklam takowyz preparatow - w innych krajach bardziej "ucywilizowanych" panuje "wyborcza cisza" ) Nadmiar witamin moze przyczyniac sie do wzmocnienia roznych przykrych dolegliwosci ciazowych: nudnosci, sennosci, rozdraznienia, obrzekow. Wiele z kobiet nie kojarzy tego czasem z przyjmowaniem witaminek. Po zaleceniu lekarskim bralam jedynie wzmocniony preparat magnezowo- jodowy (twardnienie brzucha po 20 tc), ok. 34 tc doszlo zelazo, bo mi nieznacznie hemoglobina spadac zaczela. Po porodzie zrobiono mi morfologie, w okresie pologu tez mialam skontrolowana i nie stwierdzono potrzeby brania czegokolwiek (zelazo zawarte w preparatach witaminowych przyczynia sie czesto do zaparc, ktore po porodzie nie sa mile (). Karmilam 8 mcy. Odpowiedz Link Zgłoś
owca2105 Re: jak długo witaminy?? 11.07.09, 15:47 mi lekarz zalecił więc brałam i nie miałam żadnych nudności, senności czy rozdrażnienia ( z resztą moja ciąża była bezobjawowa). Wychodzę z założenia, że jeżeli lekarz zalecił mi branie witamin i do tego zajadanie się witaminkami w postaci owoców i warzyw, to je po prostu brałam Prasy kobiecej nie czytam, więc to raczej nie wpłynęło na moją decyzję. Mój lekarz z reguły nie był za przepisywaniem leków, nawet przy twardnieniu brzucha kazał mi raczej obserwować i odpoczywać niż coś brać a dopiero w razie pogorszenia miałam dzwonić, więc chyba nie było to jego przekonanie, że to co w tabletce jest najlepsze. Jeśli chodzi o żelazo to tego właśnie nie przyswajałam, kazał mi jeść po 3 plasterki szynki do każdego posiłku co graniczyło z cudem, bo tyle to ja jadłam tego na miesiąc A i po tym żelazie to miałam właśnie biegunkę a nie zatwardzenie W czasie karmienia brałam to co w ciąży Feminatal, i miałam do niego zaufanie. Bo dobrze się po nim czułam i miałam gwarancję, że był dobrze dobrany dla mnie jako ciężarnej i jako karmiącej. Ale jak już wcześniej wspomniałam, wcale nikogo nie oceniam czy jest dobry czy zły bo nie bierze witamin. Zauważcie, że co lekarz to opinia i każda z nas ufa (z reguły) swojemu lekarzowi i z tego chociaż powodu będzie się stosowała do jego zaleceń. I tak będzie lepiej, niż kierowanie się opiniami forumowiczek , bo to nigdy nie zastąpi porady lekarskiej. A apropo łożyska, to na początku ciąży też go nie ma, a witaminki czy kwas foliowy się zażywa Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: jak długo witaminy?? 11.07.09, 17:20 No wlasnie we wczesnej ciazy oprocz kwasu foliowego nie powinno sie zazywac ZADNYCH witaminek i zaden rozsadny lakarz nie bedzie kazal ich stosowac "na wszelki wypadek" - wlasnie z powodu grozacego przedawkowania. Moje dwie polozne i lekarka prowadzaca juz na pierwszej wizycie pouczyly, ze mam nie brac nic - nawet zwyklych witamin (zwlaszcza, ze obecna zywnosc jest konserwowana wlasnie przy pomocy niektorych witaminek i dostarczamy je organizmowi praktycznie w kazdym posilku czy nawet napoju jakie spozywamy). Co do reklam: radze za to spojrzec na biurko lekarza, jakie "gadzety" od tych "witaminkowych" firm farmaceutycznych sie tam znajduja ) Kwasu foliwego z pigulek nie mozna w ciazy raczej przedawkowac, bo jego zapotrzebiowanie wzrasta zdaje sie kiklaset razy. Od polowy ciazy wielu lekarzy jednak nakazuje go mimo wszystko odstawic, bo w pozniejszym trymestrze nie ma on wiekszego znaczenia na dalszy rozwoj plodu (wszystkie narzady sa juz uksztaltowane, nastepuje tylko ich wzrost). Nawet wiec z kwasem foliowym zachowuje sie ostroznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
owca2105 Re: jak długo witaminy?? 11.07.09, 18:16 no to ja już nie wiem. Wiem tylko, że na pewno nie zaszkodziłam ani dziecku ani sobie i w następnej ciąży będę postępować tak samo i ciąże będzie prowadził ten sam lekarz. Z tego wynika, że jak wspomniałam wcześniej są ,,różne szkoły,, lekarzy, bo z tymi co ja miałam kontakt byli za witaminami Ale nikt mi nie powie, że witaminy dla ciężarnych mogą zaszkodzić dziecku. Bo w to nie uwierzę Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: jak długo witaminy?? 11.07.09, 15:28 od 12tc bralam tylko Centrum Materna z zalecenia lekarza i tak do konca ciazy te witaminy bralam. pozniej juz nie bralam wcale, zreszta karmic cyckiem tez nie moglam. Odpowiedz Link Zgłoś
killah_kg Re: jak długo witaminy?? 19.07.09, 10:31 ja biore od planowania ciazy i zamierzam je dalej brac do konca ciazy i w trakcie karminia bynajmniej nie bedziesz miala takich niedoborow w razie co ja biore FEMINATAL Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: jak długo witaminy?? 19.07.09, 11:38 Na początku brałam tylko kwas foliowy. Potem wybrałam całe opakowanie witamin (ok 2 miesiące), potem kupiłam inne - podobno lepsze. Brałam może z tydzień i teraz już od kilku dni leżą nie ruszane. Jem dużo warzyw i owoców, przerzuciłam się całkowicie na żywność organiczną. Jestem zdrowa, postanowiłam się przestać szprycować chemicznymi wspomagaczami dla dobra swojego i dziecka. Nie biorę nic. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_wroclaw Re: jak długo witaminy?? 20.07.09, 07:58 ja brałam folik na początku, później chwilę witaminy (Prenatal), ale je odstawiłam, bo po pierwsze powodowały nudności a po drugie mam świetne wyniki. Poza tym jem mnóstwo owoców i warzyw, a lekarz stwierdził, e słuszna decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: jak długo witaminy?? 20.07.09, 09:17 Preparaty witaminowe i inne specyfiki (np. biofer) brałam przez całe ciąże i teraz też biorę.W okresie karmienia brałam do momentu wyjścia na prostą z wynikami badań. Odpowiedz Link Zgłoś
izzzkaaa Re: jak długo witaminy?? 20.07.09, 21:02 ja brałam cała ciaze prawie codziennie ale jak urodziłam to przestałam bo mała miała małe ciemiaczko i mogło to byc zwiiazane własnie z suplementacja Odpowiedz Link Zgłoś