ka_sinek 06.08.09, 09:19 Jeśli w 15 tc szyjka macicy skróciła się do 0,5 cm to co się robi w takim wypadku. Lekarz kazał leżeć,ale czy szyjka może się z powrotem wydłużyć??? jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jotka_k Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 09:28 ale skróciła się czy jest tak krótka? przy podejrzeniu skracającej się szyjki miałam przepisaną Luteinę dopochwowo i przykaz leżenia nie wiem czy na szyjkę 0,5 cm można założyć pessar Odpowiedz Link Zgłoś
ka_sinek Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 09:31 Szyjka się tak skróciła Jak to jest, czy można właśnie tak wcześnie założyć szew? Czy szyjka sie może wydłużyć? czy w takim wypadku trzeba będzie już leżeć do końca ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
dzielnypacjent Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 11:09 mi się szyjka wydłużyła o 1 cm po tym jak dziecko się odkręciło i nie napierało na nią główką. szyjkę mam ok, ale za to teraz położenie miednicowe...czekam choć to już prawie 35 tc Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 11:23 No tak, chyba zależy jeszcze, jak lekarz mierzy - mój mierzy po ucisku na brzuch, najniższą wartość. Ale w szpitalu mierzyli mi bez ucisku. I faktycznie, jak dziecię się przesunie, to w takim układzie szyjka się wydłuża. Ale wystarczy, że stoisz, schylasz się itp ten nacisk jest, więc trzeba leżeć! Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 10:06 Jeśli masz 0,5 cm na tym etapie to powinnaś być w szpitalu. I leżeć plackiem! Samo leżenie chyba nie może szyjki wydłużyć, ale może i powinno zmniejszyć nacisk główki dziecka na szyjkę, a zatem ją zluzować i zmniejszyć zagrożenie. Decyzja o szwie zależy od paru innych czynników, należy do lekarzy. Ja miałam założony na szyjkę ok. 6-7mm i dopiero to ją wydłużyło do ok. 15mm. Jestem w domu, wstaję tylko do łazienki, ewent. po herbatę, jeśli nikogo nie ma w domu. To strasznie ważne, żeby jak najwięcej wyleżeć. Przynajmniej do 28 tygodnia! Ja leżę od 19 tyg, a jet już 33, więc da się zrobić. Tylko naprawdę potrzebny jest rygor, kroplówki, leki i masa cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
blenusia Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 10:24 Szew zakłada sie do 19 tc, a potem pessar. jest to jednak zalezne od tego dlaczego sie skraca, jesli tak sama z siebie to moga założyć szwy, jeśli jednak jest to wynik skurczów, wtedy tylko leżenie. Zapraszam na forum: w oczekiwaniu: leżakowanie do końca coży, przetrwamy razem. forum.gazeta.pl/forum/w,586,97482823,97482823,lezakowanie_do_konca_ciazy_przetrwamy_razem_.html Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 10:51 Nie do końca, ja miałam szew w 28tyg. Zależy od szpitala i lekarza. Niemniej jednak ja mam i szew, i nakaz leżenia. Ale wszystko idzie w dobrym kierunku, czego i Tobie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
agakasz Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 12:20 Dziwię się, że lekarz nie skierował Cię do szpitala. Powinien też na wizycie zrobić posiew z szyjki żeby wykluczyć bakterie, które też mogą powodować skracanie szyjki. Ja szew miałam zakładany w 16 tyg i wiem, że zakładają przy minimalnej długości szyjki o ile nnie ma nic w posiewie i rozwarcia. Na Twoim miejscu zgłosiłabym się do szpitala, chyba nie ma na co czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: Skrócona szyjka macicy :( 06.08.09, 12:29 Podpisuję się obiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś