Dodaj do ulubionych

39 tc i dziecko 1800g

05.09.09, 21:25
Moja koleżanka jest w 39 tc i wczoraj po zrobieniu usg lekarz stwierdzil,ze
dziecko jest juz w pelni rozwiniete,ale bardzo male,wazy zaledwie 1800g.
Zostawili ja w szpitalu i podobno maja jeszcze troche podtrzymac ciaze. Co
grozi tak malemu dziecku po przyjsciu na swiat,skoro organy sa juz w pelni
rozwiniete? Co moze byc przyczyna tego,ze nie uroslo?
Obserwuj wątek
    • gatkar Re: 39 tc i dziecko 1800g 05.09.09, 23:36
      zgooglaj sobie hipotrofia płodu i dowiesz się wszystkiego. moje dziecko też
      miało niską wagę urodzeniową (2660) chcieli mnie zatrzymać dłużej w szpitalu po
      porodzie aby obserwować dziecko ale córcia przybierała na wadze więc wyszłam na
      własne żądanie. moje dziecko było przy porodzie większe niż dziecko twojej
      znajomej ale również wg lekarzy za małe ale teraz rozwija się znakomicie a
      lekarz na ostatniej wizycie stwierdził że rozwój mojego dziecka jest ponad
      przeciętną. zapewne po porodzie dziecko zostanie dokładnie zbadane ewentualnie
      zostanie dłużej w szpitalu na obserwacji ale trzeba pamiętać że każde dziecko
      jest inne (moja córcia miała małą wagę ale była i jest do tej pory długa) poza
      tym usg nie zawsze podaje prawidłową wagę tzn waga jest podawana na podstawie
      pomiarów części ciała dziecka. nie należy się na zapas martwić i pamiętać że
      każde dziecko jest jest inne i być może dziecko twojej koleżanki ma taką urodę
      że będzie po prostu drobna.
      • ziajka21 Re: 39 tc i dziecko 1800g 06.09.09, 12:35
        Witam moim zdaniem nie ma się co martwic na zapas tym bardziej ze nie wiadomo
        kiedy dzidziuś taka naprawde się urodzi Ciża donoszona liczona jest teraz miedzy
        38 a 42 tygodniem wiec jaka sama widzisz masz jeszcze nawet 3 tygodnie. Mysle ze
        skoro lekarze mowia ze wszystko jest ok to bedzie dobrze zachowaj spokój teraz
        jest Ci to bardzo potrzebne smilesmile Pozdrawaiam i życze udanego porodusmilesmile
        • dobixx Re: 39 tc i dziecko 1800g 06.09.09, 16:59
          poza tym tak naprawde określenie wagi dziecka w brzuszku to jest
          troche jak fikcja, bo na podstawie USG mierzą jakies parametry i
          podstawiaja do wzoru, także wiarygodnośc tego jest niewielka.Moja
          dzidzia w 38 tyg waży 2kg ale kolezanka ostatnio urodziła
          dzieciaczka 4200 g a w 37 tyg wage okreslali na 2200g także
          spokojnie.Grunt żeby wszystkie organy były dojrzałe,pozdrawiam
    • Gość: ancor Re: 39 tc i dziecko 1800g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.09, 17:51
      Nie można do końca wierzyć pomiarowi masy ciała na USG, bo moja koleżanka miała
      wyliczone w 37 tygodniu, że dziecko waży 3200 a w 39 tygodniu urodziła maluszka
      o wadze 2900.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka