Dodaj do ulubionych

Przedszkole waldorfskie czy Montessori?

22.03.04, 17:27
Bardzo proszę o opinie na temat przedszkoli prowadzonych wg tych metod. Jakie
są pomiędzy nimi różnice? Jakie są Wasze doświadczenia?
I gdzie w Warszawie jest przedszkole prowadzone metodą waldorfską.

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • gwiazdka67 Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 23.03.04, 16:43
      sama mam taki dylemat
      chociaz mam kontakt i adresy stron
      oto one:
      www.montessori.pl/
      www.szkola-waldorfska.bielsko.pl/
      Narazie dzownilam do przedszkola w warszawie na zytniej, ma jak dla mnie
      podstawowy minus: dzieci sa tam tylko do 13.30 sad
      Szukam dalej
      Jak cos wygrzebiesz albo dowiesz sie to napisz
      Ja uczynie tak samo
      z pozdrowieniami
      • lis_ka Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 23.03.04, 16:53
        dziękismile
        wchodziłam wcześniej na te strony.
        Mam jeszcze jeden adres:

www.warsawmontessori.edu.pl

jest to przedszkole przy Łazienkach Królewskich. Wiem też, że jest jeszcze
        jedno w Konstancinie-Jez., na Sadybie i jeszcze gdzieś, ale nie pamiętam.
        W internecie niewiele na ten temat informacji...

Dowiedziałam się, że na kilka godzin można przyprowadzać dzieci 2,5 letnie. Ale
        szalenie mnie interesuje różnica w metodzie steinerowskiej i montessori, a nie
        mogę znaleźć zbyt wielu informacji (a już kompletnie nic po polsku).

Bedę się odzywać, jak dowiem się czegoś jeszcze. Mam nadzieję, że dadzą znać
        mamy, których dzieci chodzą do tych przedszkoli.
        Pozdrawiam serdecznie
    • magda0 Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 23.03.04, 22:50
      juz byl na tym forum watek o przedszkolu waldorwskim czy steinerowskim to 2
      nazwy tego samego programu, sprobuj poszukac, Magda.
    • kulju Glowne roznice 14.04.04, 14:41
      Waldorf Montessori
      Glowne roznice to:
      1. podejscie do fantazji i magii (Waldorf mowi fantazji tak, Montessori ma
      bardziej ostrozne podejscie, jako ze dzieci w wieku przedszkolnym czesto nie
      odrozniaja fantazji od rzeczywistosci)
      2. podejscie do pracy w grupie i stosunkow "spolecznych" wink (Waldorf - duzo
      zabaw w grupie, nauczyciel dobiera i planuje wszelkie zajecia, Montessori -
      dziecko ma wybor zajec i samo decyduje co chce robic, pracuje samodzielnie, choc
      sa zajecia grupowe)
      3. "Zabawki" - u Waldorfa maja sprzyjac rozwojowi fantazji, bardzo proste,
      naturalne, u Montessori sa starannie zaplanowane i maja swoj cel, uzycie jest
      ich dokladnie sprecyzowane to nie "zabawki" to narzedzie pracy dziecka
      4. Roznice w podejsciu do porzadku
      To tak bardzo szybko wink))i ogolnie.
      Nie pracowalam nigdy metoda Waldorwska, ale oczywiscie sama metode znam.
      Ja oczywiscie jestem za Montessori, jako ze sama Montessori wink))
      Ale wydaje mi sie, ze wazne jest co innego. Bo nawet kiepska metoda moze
      dzialac, jesli sa dobrzy nauczyciele, i odwrotnie, majac super metode, zle
      przygotowani nauczyciele moga zrobic wiecej zlego niz dobrego. Na szczescie w
      obydwu szkolach mozna umowic sie na tzw. "obserwacje" i zobaczyc jak wyglada tam
      dzien pracy/zabawy dziecka. Wazne jest, zeby nauczyciele wiedzieli co robia i
      jesli deklaruja sie, ze sa specjalistami w jakiejs metodzie, potrafili wyjasnic
      na czym ona polega. Wiec trzeba pytac. Ja osobiscie nie wyslalabym dziecka nawet
      do "najlepszego" przedszkola bez rozmowy z nauczycielem.
      Dokladnych lokalizacji nie znam, bo niestety my za oceanem, ale wiem, ze sa
      takie przedszkola w Warszawie.
      Co do literatury...polskiej rzeczywiscie nie ma crying (ja przymierzam sie do
      napisania czegos przystepnegosmile))), jesli to zrobie, to wtedy polece wink)
      Ale jest sporo anglojezycznej, polecalabym:
      The Montessori Controversy:
      www.amazon.ca/exec/obidos/ASIN/0827345178/qid=1081946222/sr=1-1/ref=sr_1_0_1/702-9747178-3942461
      Basic Montessori: Learning Activities for Under-Fives
      www.amazon.ca/exec/obidos/ASIN/0312018649/qid=1081946324/sr=1-11/ref=sr_1_0_11/702-9747178-3942461
      Montessori: a Modern Approach (prosty jezyk, jasna ksiazka)
      www.amazon.ca/exec/obidos/ASIN/0805209204/qid=1081946289/sr=2-2/ref=sr_2_1_2/702-9747178-3942461Pozdrawiam,
      W razie jakis szczegolowych pytan:
      kulju@gazeta.pl
      A przedszkole niezaleznie czy Waldorfa czy Montessori polecam wink

• maminekb Re: Przygnębiający problem ... 20.04.04, 23:53
        Wybaczcie nie wiem czy możecie mi pomóc, ale może ...
        Zastanawiam się (co nie jest mało oryginalne na tym forum wink ) do jakiego
        przedszkola wysłać swoje dziecko. Generalnie, brałam po uwagę dwa : na
        żoliborzu przedszkole integracyjne i to na żelaznej. Przeczytałam o obu tych
        metodach - mam prawniczy umysł daleko mi do pedagoga ale obydwie te metody mnie
        zafacynowały. Pojawiają się jednak dwa problemy :
        1. nie jestem wierząca - moje dziecko jest ochrzczone i cóż staram się żeby
        uczestniczyło w niedzielnych mszach i obchodziło swięta. Jednak dla mnie wiara
        i religia jest obcym gruntem. Nie chcę zagłębiać się w tę tematykę, kwestia
        wiary jest bardzo osobista. Nie mniej chciałabym dać swojemu dziecku szansę na
        poznanie nauki kościoła katolickiego. Sądzę, że nie wystarczy żyć zgodnie z
        przykazaniami. Religia ma więcej do zaoferowania. Jednak de facto ja tego nie
        jestem w stanie przekazać dlatego wydaję mi się, że posłanie dziecka do
        przedszkola blisko związanego z religią będzie słuszne. Oczywiście boję się
        wzajemnego niezrozumienia. Jednak ten strach nie powinien być decydentem w tej
        kwestii.
        2. Moje dziecko nie ma rodziny. Nie wie co to tata, babcia, dzidek, ciocia itd.
        Jedyną rodziną jest mama. Obawiam się że będzie bardzo wyobcowane a szczególnie
        w tych właśnie przedszkolach.
        Przepraszam, ale naprawdę nie wiem jak postąpić. Może dodam, iż byłam u 2
        psychologów którzy generalnie nie widzą w czym ja widzę problem.
        Reasumując, obydwie te metody bardzo mi się podobają. Nie wiem tylko czy w tej
        sytuacji to dobry pomysł. Może znacie kogoś kto mógłby zaproponować konkretne
        przedszkole w którym jednocześnie moje dziecko nauczy się kochać bliźniego i
        nie zostanie skrzywdzone .... Kulju skoro znasz szczegóły metody Monetessori to
        mogłabyś odpowiedzieć co o tym sądzisz....
        pozdrawiam i z góry dziekuję
        • kulju Re: Przygnębiający problem ... 05.05.04, 15:58
          Maminekb,
          Musisz dowiedziec sie w konkretnych szkolach jak wyglada u nich kwestia edukacji
          religijnej. Bo owszem Maria Montessori opowiadala sie za wprowadzeniem jej do
          szkol, jednak w praktyce to zalezy od samej szkoly w jaki sposob realizuje jej
          metode. W Kanadzie, gdzie ja mieszkam, jesli nie jest to typowo Katolicka
          Montessori, to edukacji religijnej wlasciwie nie ma. A jak jest w Warszawie,
          niestety nie znam z bliska szkol Montessori w stolicy. Pewnie wybiore sie "na
          zwiady" podczas wakacji i popytam jak one dzialaja.
          Co do drugiej kwesti, mysle, ze tu trzeba uczulic nauczycieli, ze taka rodzinna
          sytuacja istnieje. I tutaj, nie ma znaczenia czy to Montessori czy nie, takt
          nauczycieli bedzie wazny.
          Takze rozmawiaj z nauczycielami czy dyrekcja zanim poslesz swoja pocieche do
          jakiegokolwiek przedszkola.
          Pozdrawiam,
          Magda
    • jagusik Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 22.04.04, 12:56
      Jeszcze jedno przedszkole Montessori - Ursus, ul Prawnicza 80. Polecam ! Moja
      córa chodzi tam od ponad 2 lat, jestem bardzo zadowolona, wprawdzie nie ma tam
      bajerów: pięknych kafelków czy przystrzyżonego trawnika, ale dla mnie ważna
      jest metoda pracy i podejście do dzieci. No i opłata za to przedszkole nie jest
      taka zwariowana jak w pozostałych montessoriańskich miejscach. Zajrzyj na
      www.montessori.prv.pl, pozdrawiam, Agnieszka
      • dygosia Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 12.05.04, 23:40
        Zapisałam mojego synka do przedszkola państwowego prowadzonego metodą
        Montessori. Przeraża mnie jednak fakt, że w grupie ma być 31 dzieci.
        Podejrzewam, że nie jest to zgodne z powyższą metodą. Sama ideą zachwyciłam się
        na początku , chociaż teraz zastanawiam się jak dzieci są skłaniane do pracy w
        ciszy, czy cisza obowiązuje przez cały czas i nie wiem jak wyglądają zajęcia
        zorganizowane w grupie. Czy są jakieś wymogi dotyczące liczebności grupy i czy
        ktoś syszał coś o przedszkolu z grupami Montessori w Lublinie przy ul.
        Weteranów.
        Mam wiele pytań, ale bardzo proszę o zainteresowanie
        Pozdrawiam Dygosia
        • kulju Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 13.05.04, 16:36
          Dygosi,
          O Lublinie nie slyszalam, wiec Ci nie pomoge. Najlepiej pojsc i porozmawiac z
          kierowniczka i nauczycielem.
          Co do liczebnosci, w Kanadzie widzialam grupe 40 osobowa z 2 nauczycielami, i w
          klasie spokoj. Ale oczywiscie musisz sprawdzic jak duza jest sala, w ktorej maja
          byc dzieci i ile opiekunow. Taka liczba dzieci jest zgodna z metodawink. Maria
          Montessori pracowala w grupie gdzie bylo 50 dzieci!!!
          Co do ciszy, to to tak naprawde nie jest cisza wink, ale rzeczywiscie nie ma
          halasu. Jak dzieciaki sa sklaniane? Poobserwuj swoje dziecko, kiedy jest czyms
          bardzo zajete i skoncentrowane - potrafi byc cicho?? wink
          Pozdrawiam,
          Magda
          • dygosia Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 13.05.04, 21:52
            Do Magdy
            Dziękuję bardzo za cenne uwagi.
            Pozdrawiam
            Gosia
      • fasolka99 Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 17.05.04, 12:48
        Moje dziecko tez chodzi do tego przedszkola - juz prawie 3 lata smile I tez
        baaardzo polecam - szczegolnie opieke, tam dziecku nie stanie sie krzywda
        (mowie o takiej psychicznej czy pedagogicznej). I dorobili sie wlasnie
        trawnika smile)
        • fasolka99 Re: Przedszkole waldorfskie czy Montessori? 17.05.04, 12:50
          To mialo byc podpiete pod postem Jagusik, a mowa o przedszkolu Montessori w
          Ursusie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka