Dodaj do ulubionych

festiwal eventów

21.09.13, 15:15
w naszym przedszkolu zajęć dodatkowych nie ma i nie będzie. pogodziłam sie z tym zapisałam córkę na zajecia poza przedszkolem i mimo, że jest to droższe niż w przedszkolu i bardziej uciążliwe - odebrać z przedszkola wcześniej, dowieść na zajęcia, gdzie muszę odsiedzieć na korytarzu czas ktory corka spedza na zajeciach. ale trudno - machnęałm już reką na ofertę równych szans. Ciekawi mnie co innego. otóż w naszym przedszkolu trwa teraz festiwal różnych eventów - przyjazd teatru, iluzjonisty, wycieczki. Super - ale te wszystkie atrakcje też są dodatkowo płatne. jak to jest że mozna pobierać od rodziców kasę za te atrakcje a nie mozna zorganizować zajec dodatkowych
Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: festiwal eventów 21.09.13, 15:48
      W moim przedszkolu- publicznym- są normalnie zajęcia, płatne po 22 i 28zł.
      Więc to nie jest tak, ze NIE MOZNA.
      • annubis74 Re: festiwal eventów 21.09.13, 18:22
        jeśli możesz podrzuć pomysł jak tego dokonano
        na forum albo na maila
        ale swoją drogą chciałabym usłyszeć jak odbieracie taką hipokryzję - zajęć nie wolno, dodatkowe atrakcje płatne wolno
        • mia_siochi Re: festiwal eventów 21.09.13, 18:59
          Ja już to gdzies pisałam- od dyrektorki przedskola usłyszeliśmy, że wójt gminy nie ma nic przeciwko zajęciom. I mamy. Logopeda, rytmika, korekcyjne.

A czy hipokryzja... Myślę, że przedszkola kiepsko finansowo wychodzą na tej złotówce za godzinę, więc łatają jak mogą... Bez sensu to zupełnie.
          • annubis74 Re: festiwal eventów 22.09.13, 21:50
            mia_sochi z tego wynika ze wójt łamie prawo i jakkolwiek moja sympatia jest po jego stronie to niestety w przypadku ujawnienia tego procederu straci urząd
    • klubgogo Re: festiwal eventów 21.09.13, 19:30
      U mnie te teatry i wycieczki finansowane są z pieniędzy na RR, czyli dobrowolną składkę. Płacą wszyscy, 10, 20, może nawet 50 zł miesięcznie, więc szanse pozornie są wyrównane. Ponadto moje przedszkole obiecało jakies 2 zajęcia dodatkowe w wykonaniu 2 pracujacych juz tam nauczycielek, od października. Podejrzewam więc, że we wrześniu przechodzą one przyspieszony kurs angielskiego i rytmiki. W końcu dziecko nie pozna się, czy nauczycielka X jest wykwalifikowaną rytmiczką, czy tylko po kursie.
      Ja też machnęłam na to wszystko ręką. Zapisałam dziecko na zajęcia poza i przez to 2 razy w tygodniu wracamy dopiero o 19.30, i kosztuje to 2 razy tyle niż 4 zajęcia dodatkowe w przedszkolu.
      • annubis74 Re: festiwal eventów 22.09.13, 21:49
        my na radę rodziców płacimy ok. 60 pln rocznie i z tego finansowane sa upominki np. na gwiazdkę czy też na dzień dziecka. wszystkie wycieczki i dodatkowe atrakcje finansowane są każdorazowo przez rodziców (w sumie chyba łatwiej niektórym wysupłać 5 czy 8 zł niż 50 pln dodatkowo co miesiąc) chodzi mi jednak o to, ze skoro można co chwilkę robić zrzutkę na wycieczkę czy teatr to dlaczego nie można jej zrobić na zajęcia.
        a co do tych silnie wykształconych rytmiczek - to każdy absolwent pedagogiki powinien byc przygotowany do tego by prowadzić zajęcia z gimnastyki czy rytmiki. Nie przesadzajmy z tym nadmiarem kwalifikacji. wg tego co powiedziała dyrektorka mojej córki - "wie Pani moje nauczycielki są po studium lub kolegium nauzycielskim i z zajeciami dodatkowymi sobie poradzą". oczywiście nie poprowadzą angielskiego czy karate - ale nie można mieć wszystkiego.
        tylko że w części nauczycielek widać niechęć do prowadzenia czegoś wiecej niż realizowanie zajeć z książeczki dla 5latków
    • jul-kaa Re: festiwal eventów 22.09.13, 00:56
      Właśnie dlatego tak się dzieje, że wolno wydawać pieniądze na jednorazowe (czy nawet cykliczne) akcje, a nie wolno na stałe zajęcia dodatkowe.
      Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego, pytaj tych, którzy to wymyślili. Dyrekcja nie ma tu nic do gadania.
    • basca_basca Re: festiwal eventów 22.09.13, 12:03
      U nas pozostały zajęcia dodatkowe. chyba zależy od miasta/gminy i interpretacji prawników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka