Dodaj do ulubionych

Warszawa: Problem z miejscami dla 4-latków

21.02.17, 15:32
Mieszkam na Żoliborzu. Mój syn jest 2013 roku, więc teoretycznie od września powinno się dla niego znaleźć miejsce w publicznym przedszkolu. Wysłałam maile do 6 najbliższych przedszkolu z pytaniem o dzień otwarty i trzy z nim niemal natychmiast poinformowały mnie, że w tym roku nie robią w ogóle naboru do grup 3 i 4-latków, bo muszą stworzyć dodatkowe grupy "0"... Jestem załamana.

Czy macie jakieś doświadczenia z lat ubiegłych? W jaki sposób "znajdowały" się miejsca w przedszkolach?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Warszawa: Problem z miejscami dla 4-latków 23.02.17, 13:32
      Na pewno gdzieś się musi znaleźć miejsce, tylko niekoniecznie w tych sześciu.
    • katadyz Re: Warszawa: Problem z miejscami dla 4-latków 27.02.17, 15:34
      A które odpisały Ci, że nie będzie wogóle naboru?
    • kilovolt Re: Warszawa: Problem z miejscami dla 4-latków 17.03.17, 10:42
      W tym roku będzie wyjątkowa sytuacja bo po kolejnej reformie dotyczącej sześciolatków mają one prawo zadeklarować kolejny rok w przedszkolu i zapewne większość obecnych pięciolatków z tego skorzysta. Do tej pory sześciolatki jeśli nie szły do pierwszej klasy to do zerówki szły do oddziałów przy szkołach podstawowych. Teraz będą mieli prawo do kontynuacji nauki w przedszkolu. Tym samym zabraknie miejsc dla trzylatków w przedszkolach i w efekcie gminy będą musiały im znaleźć takie miejsce w tych oddziałach przedszkolnych gdzie do tej pory posyłano sześciolatków. Takie info otrzymałem od burmistrza przy okazji spotkania dotyczącego reformy szkoły podstawowej.
    • onika05 Re: Warszawa: Problem z miejscami dla 4-latków 22.06.17, 21:48
      W przedszkolu na Wyspiańskiego 5 zamiast czterolatków zostały przyjęte dzieci trzyletnie.
    • lalkao5 Re: Warszawa: Problem z miejscami dla 4-latków 22.06.17, 22:06
      Pani dyrektor przedszkola nr 96 Warszawa przyjęła 3 latki do grupy przyszłych 4 latków.Zrobiła grupę mieszaną.Uważam,że 3 latki mogły poczekać na otwarcie nowego przedszkola przy ul.Rydygiera
      • katadyz Re: Warszawa: Problem z miejscami dla 4-latków 23.06.17, 08:07
        Teraz przydzielali miejsca na Rydygier, gdzie było 150 miejsc dla wszystkich dzieci, nie dostało się w pierwszwj turze w naszej dzielnicy 248 samych trzylatków. Dyrektorka 96 nie miała wyjścia, a 4-latki także będą ptzydzielane na Rydygiera.
        • lalkao5 Re: Warszawa: Problem z miejscami dla 4-latków 23.06.17, 19:37
          W przedszkolu 96 będzie mała grupa trzylatków 16 dzieci.I do grupy obecnych trzylatków powinny być przyjęte dzieci 4 letnie te, które nie zostały przyjęte w ub.roku.Skandalem jest to ,że rodzeństw nie przyjęto tylko jedno dziecko.W pierwszej kolejności powinny być przyjmowane dzieci z dzielnicy.A nie dzieci z rodzin wielodzietnych ,które mieszkają na obrzeżach Warszawy.System, systemem ale trzeba myśleć.Ciekawe czy pan burmistrz chciałby wozić jedno dziecko na Mokotów drugie na Wolę,a sam przyjeżdżać do pracy na Żoliborz.A w przedszkolu 96 to nie ma z kim porozmawiać kilka razy próbowałam spotkać się z panią dyrektor,ale bez rezultatu.Jest tam tylko jedna pani ,która stara się jak może usprawiedliwiać panią dyrektor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka