Dodaj do ulubionych

masz oddychac nosem !

22.11.05, 20:25
Tak powiedzial laryngolog do mojego synka. Zaczne od poczatku, moj 3 latek
mial wirusowke. Katar, ciagle zapchany nos. Udalo sie bez antybiotyku wyjsc
ze stanu zapalnego gardla jaki mial przy tym. Ale dalej oddycha przez usta.
Nawet czasem sie zastanawiam czy moje dziecko oddychalo przez nos wczesniej.
PO prostu glupieje, bo laryngolog stwierdzil ze dziecko trzeba nauczyc
oddychac przez nos. Przez jego slowa zwatpilam.
Jutro zamierzam pojsc do jakiegos laryngologa dzieciecego zeby zbadal malego
jeszcze raz. Boje sie ze moze miec przerosniety migdalek, albo cos z
zatokami. Niby nosa ladnie wydmuchuje i moim zdaniem nic nie zostaje. ALe
ciagle cos jest nie tak, ma problemy z oddychaniem przez nos. Co ja mowie, w
ogole nie oddycha przez nos, ciegle sapie.
Czy to prawda ze dziecko trzeba uczyc oddychac przez nos??? Dla mnie to bez
sensu, ale chce sie dowiedziec jakie jest wasze zdanie.
Pozdrawiam wszystkie emamy.
Obserwuj wątek
    • iod Re: masz oddychac nosem ! 22.11.05, 20:44
      nie wiem na pewno, ale: mój syn zapomniał jak się oddycha nosem. W zeszłym roku
      ze 4 miesiące (albo i dłużej) oddychał przez usta, miał katar na tle
      alergicznym Teraz ciągle mu przypominam, że by zamknął buzię, oddychał przez
      nos itp. Oddycha nawykowo przez usta, no chyba, że się zapomni smile
      Może macie podobne doświadczenia? Może są jakieś ćwiczenia pomagające
      przywrócić naturalną drogę oddychania?
      • alutka1234 Re: masz oddychac nosem ! 22.11.05, 21:08
        nic,zadnych cwiczen, to byla narazie pierwsza wizyta u laryngologa.Maly jest
        dopiero po chorobie. Zamierzam isc do innego laryngologa, tym bardziej ze ten
        stwierdzil ze maly ma duze migdalki. A w ogole to zajrzal mu do gardla jak sie
        upomnialam a ten juz mi prawie mowic "do widzenia". Szukam jakiegos dobrago
        laryngologa w Warszawie. Moze jakas inna mama cos podpowie.
        • jackass_1 Re: masz oddychac nosem ! 22.11.05, 21:30
          Po pierwsze, trzeba reagować. Trzylatek powinien umieć oddychać nosem, kiedy
          nie ma kataru. Trzeba na pewno sprawdzić dokładnie migdałki i nos pod kątem
          polipów. Nie musze chyba nawet wspominać o regularnym czyszczeniu nosa.

Jeżeli wszystko jest w porządku i jest to niestety nawyk, to trzeba nie tylko
          przypominać dziecku o konieczności oddychania nosem, ale można go uczyć poprzez
          zabawę we wdychanie i wydychanie powietrza nosem i buzią w dowolnej
          konfiguracji (np. wdech nosem - wydech buzią, potem wdech nosem-wydech nosem
          itd.). Można przystawić rączkę dziecka do własnego nosa, dmuchnąć i poprosić,
          żeby zrobiło to samo.

Być może nieco pomoże logopeda, który na pewno wie, jak ćwiczyc oddychanie.
          Jeśli zignorujesz problem, to moze to mieć nie tylko wpływ na zdrowie dziecka
          (podatnośc na infekcje), ale i na jego rozwój mowy. Częśc wad wymowy jest
          związanych właśnie z nieumiejętnością właściwego oddychania.

Być może też dziecko nie pozbyło się odruchu niemowlęcego przełykania -
          zaobserwuj, czy dziecko ma język na wierzchu, gdy siedzi z otwartą buzią i czy
          przy przełykaniu równiez pokazuje język. Spójrz, jak przełykają dorośli -
          używają do tego tylnej cześci języka (czubek języka dotyka tylnej części
          górnych zębów), podczas gdy u niemowląt język wysuwa się z ust (jak przy
          karmieniu butelką). To też może być przyczyną nieumiejetności oddychania przez
          nos.

Zanznaczam, że nie jestem lekarzem ani logopedą, ale wiem, że trzeba reagować
          jak najwczesniej.
          • alutka1234 Re: masz oddychac nosem ! 22.11.05, 21:43
            Dzieki za odpowiedz, jestem na etapie szukania dobrego laryngologa w Warszawie.
            Zaczne od tego najpierw. A jutro umowie go na wizite u logopedy. Pol roku temu
            bylismy u logopedy i zauwazyla tylko ze zamiast "L" mowi "L" jak Lódz. (nie
            moge napisac litery "L" jak lódka ). Poza tym nie stwierdzila nic co mogloby
            zaniepokoic. Maly nie siedzi w wystawionym jezykiem, jutro zwroce uwaga na
            przelykanie.
            Pozdrawiam.
          • iod Re: masz oddychac nosem ! 22.11.05, 22:31
            mój jako 3 latek oddychał prawidłowo. Nieżyt nosa, który wymusił na nim
            oddychanie ustami pojawił się zeszłego lata, teraz syn ma 5 lat. Potrafi
            oddychać przez nos, ale ta druga metoda jest mu niestety bliższa. Pilnuję, żeby
            nos był czysty, polipów nie ma, reszta (przełykanie itd) też w porządku.
            Oddycha przez nos jak śpi, bo śpi z buzią zamkniętą. W ciągu dnia zapomina
            zamknąć. Jestem stanowcza i przypominam mu. Zauważyłam tylko, że mówi, że mu
            łatwiej oddychać przez buzię. Myślę, że się po prostu przyzwyczaił. Na razie
            walczę. Zastanawiałam się, czy jest jakiś sport, który wymusza oddychanie
            nosem. Pływanie? Nie wiem. Pozdrawiam.
    • herr2 Re: masz oddychac nosem ! 22.11.05, 21:53
      alutka1234 napisała:

> Tak powiedzial laryngolog do mojego synka.

No nie! A ja myślałem, że pani przedszkolanka...wink
    • kaskazuza Re: masz oddychac nosem ! 23.11.05, 09:13
      Do tego co już usłyszałaś od innych dodam, że kolejną przyczyną oddychania przez
      buzię może być krzywa przegroda...
      Ja sama w dzieciństwie byłam często proszona o oddychanie przez nos, do tej pory
      widzę, że oddycham różnie. Szczególnie w nocy: czasem przez nos, ale b. często
      przez usta: okropnie wysycha mi śluzówka w jamie ustnej, dość często pobolewa
      mnie gardło (nie jakaś wielka infekcja, ale coś tam drapie). Teraz podobna walka
      czeka mnie z córką, która z dość złożonych przyczyn kiepsko przez nos oddycha.
      Staram się jej przypominać o zamykaniu buzi, o oddychaniu przez nos, ale z
      obserwacji wynika, że o ile wydmuchanie powietrza przez nos jest dość łatwe o
      tyle jego wciąganie nie sad
      Jak będziesz u logopedy to podpytaj się o różne ćwiczenia, bo prawidłowy tor
      oddychania jest także jednym z warunków prawidłowej wymowy.
      POzdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka