Dodaj do ulubionych

Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne!

27.03.07, 12:29
Wszyscy, którzy mają dzieci w wieku przedszkolnym i przed-przedszkolnym,
słuchajcie uważnie!
Mamy szansę wpłynąć na kształt oświaty przedszkolnej na Ursusie!

Biuro Edukacji w Warszawie wkrótce będzie rozpatrywać sytuację ursuską w
kwestii ilości miejsc w przedszkolach i tworzyć na podstawie ilości
napływających sygnałów dodatkowe miejsca. Będą to tzw. alternatywne
przedszkola, tworzone na potrzeby roczników o wyższej demograficznej, takich
jak np. 2003-2004.
Zapotrzebowanie na miejsca w tych przedszkolach będzie określane na podstawie
zgłoszeń rodziców sygnalizujących trudności w uzyskaniu miejsca w przedszkolu
w obecnej sytuacji
.
Decyzja o utworzeniu takowych, podobnie jak finansowanie, zostały już
ustalone. Pozostaje jedynie kwestia lokalizacji tych dodatkowych placówek.
Ursus jest czarną dziurą przedszkolną na mapie Warszawy i my, rodzice dzieci
ursuskich o tym wiemy. Trzeba tylko poinformować o tym formalnie Biuro
Edukacji, ponieważ oni będą się kierowali przy podejmowaniu decyzji ilością
sygnałów docierających od rodziców.

Decyzja w tej sprawie zapadnie 14 kwietnia, do tego dnia możemy zalać
Warszawskie Biuro Edukacji opisami naszych osobistych obaw o trudności w
początkach edukacji naszych dzieci i wyrazić swoje zaniepokojenie sytuacją
ursuskich przedszkoli państwowych i zmuszanie nas do wybierania placówek
prywatnych (nota bene również z ograniczeniami w liczbie miejsc).

Dlatego wszyscy, którym leży na sercu i duszy najbliższa przyszłość
edukacyjna ursuskich dzieci i spokój ich własny, proszeni są o wysłanie maila
do Warszawskiego Biura Edukacji
edukacja@warszawa.um.gov.pl

Proszę również o dystrybucję tej wiadomości wśród tych, którzy na tym forum
nie bywają, a mają ochotę wpłynąć na decyzję Biura. Tym razem ilość
przekłada się na jakość.
Liczę na Waszą inicjatywę w tej sprawie, bo wiem, że wspólnie możemy coś
zmienić w naszej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • malinkowa Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 27.03.07, 12:37
      Informacyjnie załączam treść mojego zgłoszenia, praw autorskich nie zastrzegam,
      dopuszczam modyfikacje i korekty na potrzeby tej sprawy.

"Bardzo proszę o informację, jakie są realne możliwości otrzymania miejsca w
      przedszkolu na terenie starego Ursusa.

Jesteśmy trzyosobową rodziną, oboje z mężem pracujemy na pełnych etatach, nasza
      obecnie trzy-i-pół-letnia córka uczęszcza do żłobka przy ulicy Wapowskiego
      (nasze rodziny mieszkają poza Warszawą i nie ma możliwości, aby babcie zajęły
      się opieką nad nią, a ze względów finansowych nie możemy sobie pozwolić na
      zatrudnienie opiekunki).

Od września córka powinna rozpocząć edukację przedszkolną (rok urodzenia 2003),
      wkrótce minie termin przyjmowania kart zgłoszeniowych do przedszkoli. W związku
      z tym pojawiliśmy się w okolicznych przedszkolach (przy ulicy Gąski Balbinki i
      Walerego Sławka - najbardziej dogodne i zgodne z rejonizacją), aby pobrać karty
      zgłoszeń i zapytać o faktyczny stan rzeczy. Okazuje się, że obydwa przedszkola
      przedstawiają czarny scenariusz przyjęcia naszej córki: już w tej chwili
      wiadomo, że nie ma wystarczającej liczby miejsc, aby pomieścić wszystkie
      zgłaszające się dzieci, a zostało jeszcze trochę czasu do końca rekrutacji i z
      pewnością liczba zgłoszeń będzie jeszcze większa.

W najbliższej okolicy rozrastają się nowe osiedla mieszkaniowe, w bardzo
      szybkim tempie powiększa się liczba dzieci, a miejsc w przedszkolach nie
      przybywa, nie przybywa też samych placówek. Wprawdzie powstało kilka
      przedszkoli prywatnych, ale i one są kroplą w morzu potrzeb, a poza tym nie
      mamy możliwości poniesienia kosztów związanych z utrzymaniem dziecka w takiej
      placówce.

Bardzo proszę o odpowiedź, bo trudno nam sobie wyobrazić rozwiązanie, jeśli
      okaże się, że nasze dziecko nie dostanie się do przedszkola.

Wiem, że w podobnej sytuacji jest większość rodziców dzieci obecnie
      uczęszczających do "naszego" żłobka, a także innych rodziców, którzy zamierzają
      zgłosić swoje dzieci do przedszkoli.

Chcielibyśmy wyrazić swój niepokój tą sytuacją i poprosić o alternatywne
      rozwiązania naszego problemu."

Wszyscy, którzy podejmą działanie, proszeni są o wpisywanie się w tym wątku.
      Każde zgłoszenie jest ważne i zbliża nas do osiągnięcia wspólnego celu. Myślę,
      że warto poświęcić na to 5 minut.
    • pietrek1 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 27.03.07, 13:07
      Witam
      przyłączam się i dziś wysłałem na adres:

edukacja@warszawa.um.gov.pl

"Szanowni Państwo
      Składają wniosek o przyjęcie dziecka do przedszkola, Pani dyrektor bardzo mnie
      zaniepokoiła, stwierdzając, że zostało już przyjętych tak dużo wniosków, że
      raczej na pewno szanse przyjęcia mojego synka są wręcz znikome!!!!
      Dlatego tez bardzo proszę o informację, jakie są realne możliwości otrzymania
      miejsca w przedszkolu na terenie starego Ursusa. Jakie Państwo jako organ
      nadrzędny przewidujecie rozwiązanie takiego wielkiego problemu z miejscami w
      przedszkolach w Ursusie i nie tylko zresztą w tej dzielnicy?
      Prawda jest taka, że w W-wie nie mamy rodziny i tak naprawdę nie ma możliwości,
      aby babcie zajęły się opieką nad naszymi dziećmi, a wiadomo, że ze względów
      finansowych nie możemy sobie pozwolić na zatrudnienie opiekunki. Syn (2003)
      obecnie chodzi do
      żłobka do ostatniej grupy, córka młodsze prawie 1,5 roku od września będzie
      właśnie uczęszczała do żłobka w Ursusie na Wapowskiego.Dlatego też staramy się
      o przyjęcie syna do przedszkola po drugiej stronie żłobka też na Wapowskiego.
      Nie wyobrażam sobie co ędzie jak nie zostanie przyjęty do tego przedszkola!? A
      wożenie dziecka do przedszkola gdzieś do centrum miasta właśnie z powodu córki,
      która będzie w żłóbku raczej nie wchodzi w grę. Ze względów finansowych także
      nie możemy sobie pozwolić na prywatne przedszkole, zresztą po rozmowach z
      paniami dyrektorami przedszkoli prywatnych także są problemy z miejscami. Czy
      miasto naprawdę nie widzi problemu jakim jest brak miejsc? Proszę zapoznać się
      z informacjami zamieszczanym tylko na jednym
      forum internetowy Gazety Wyborczej
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=587
      Bardzo proszę o odpowiedź, bo trudno nam sobie wyobrazić rozwiązanie, jeśli
      okaże się, że nasze dziecko nie dostanie się do przedszkola. Wiem, że w
      podobnej sytuacji jest większość rodziców dzieci obecnie uczęszczających
      do "naszego" żłobka, a także innych rodziców, którzy zamierzają zgłosić swoje
      dzieci do przedszkoli. Jestem zaniepokojony tą sytuacją i poprosić o
      alternatywne rozwiązania naszego problemu. I wiem, że nie tylko my jesteśmy w
      takiej sytuacji, ale także innych rodziców, którzy zamierzają zgłosić swoje
      dzieci do przedszkoli. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu i o alternatywne
      rozwiązania
      naszego problemu."
      • sowa1978 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 27.03.07, 17:04
        Z tego co można znaleźć w internecie alternatywne przedszkola to małoliczne
        grupy dzieci, które mogą uczestniczyć w zorganizowanych zajęciach pod opieką
        nauczycielki i rodziców kilka godzin dziennie. Takie ogniska alternatywnych
        przedszkoli powstały w małych miasteczkach i wsiach w celu wyrównywania
        możliwości dostępu do edukacji dzieci z rejonów gdzie utrudnienia wynikają z
        braku placówek przedszkolnych. Ciekawa jestem w jakiej formie ostatecznie będą
        funkcjonowały te proponowane w dzielnicy Ursus. Mam nadzieję, że problem braku
        miejsc w przedszkolach będzie dopingował władze do przyspieszenia budowy
        kompleksu wielooddziałowe przedszkole+szkoła, o którym pisały niejednokrotnie
        lokalne gazety.
        ???? W-wa
        • pietrek1 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 28.03.07, 08:31
          tak dokładnie tak. To są takie ogniska przedszkolne 3 razy tygodniu po 3-4
          godziny zajęć dla dzieci
    • triada10 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 27.03.07, 14:39
      A co to będą te "alternatywne przedszkola", czy coś więcej możesz o tym napisać
      i czy to dotyczy tylko Ursusa ?
      • malinkowa Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 28.03.07, 11:27
        Odpowiedź o ogólnej formule tych przedszkoli zgadza się z tym, co napisali
        pietrek i sowa, jednak jeśli chodzi o finalne ustalenia, będą pewne
        modyfikacje.
        Przede wszystkim są plany na rozciągnięcie w czasie pracy, zarówno pod względem
        planu dziennego (4-6 godzin), jak i ilości dni tygodnia (nawet jest
        rozpatrywana wersja 6 dni - mniej realna, ale jednak). Co z tego wyjdzie, okaże
        się już wkrótce, bo sprawa będzie omawiana jeszcze w tym tygodniu.
        Czekamy więc na decyzję, a Biuro Edukacji czeka na zgłoszenia.
        Ja osobiście dostałam już odpowiedź, jest na tyle ogólna, że pozwolę sobie
        zamieścić ją informacyjnie:
        "Szanowna Pani,
        W dzielnicy Ursus występuje niedobór miejsc w przedszkolach. W czasie gdy Ursus
        był samodzielną gminą nie budowano nowych obiektów. Deweloperzy budują
        mieszkania nie uwzględniając inwestycji oświatowych. Miasto próbuje pozyskać
        dodatkowe lokale, w roku szkolnym 2006/07 otwarte zostało nowe przedszkole ul.
        Górnej Drogi, ale zwiększenie liczby miejsc następuje za wolno w stosunku do
        potrzeb. Aktualnie głównym powodem braku budowy nowych przedszkoli jest fakt,
        że Ursus jest położony w strefie ograniczonej zabudowy - ze względu na
        lotnisko. Władze dzielnicy starają się pozyskać i adaptować dodatkowe
        pomieszczenia na potrzeby przedszkoli.

Proponuję Pani złożenie podania również do przedszkola blisko miejsca pracy.
        Wiem, że dyrektorzy przedszkoli z innych dzielnic będa wspierali dzieci z
        Ursusa. Dzielnice sąsiednie: Włochy, Ochota a także Śródmieście dysponują
        nadmiarem miejsc i jest to pewnym rozwiązaniem dla dzielnic obrzeżnych.
        Radziłabym poszukać również przedszkola położonego dogodnie komunikacyjnie i
        tam zgłosić dziecko."

Plany na poprawę sytuacji są dla Ursusa na razie dwa: przeniesienie grup
        zerówkowych do szkół oraz właśnie stworzenie dodatkowych miejsc w przedszkolach
        alternatywnych. Jeśli uda się pociągnąć obydwa tematy, będzie znacznie łatwiej
        o miejsca dla naszych dzieci. Tych, które dziś i tych, które za chwilę zaczną
        swoją edukacyjną drogę...
    • sziwar Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 28.03.07, 15:03
      Ja też wysłałam "protest" do biura edukacji. Nasza sytuacja jest bardzo podobna
      do tej opisanej w poprzednich postach; też chodzimy do żłobka na Wapowskiego i
      chcielibyśmy chodzić do przedszkola na tejże ulicy. Szczerze mówiąc nie
      wyobrażam sobie codziennych podróży mojego rozbrykanego dziecka autobusem na
      Ochotę, zwłaszcza że podobno czeka nas wkrótce przebidowa skrzyżowania
      Al.Jerozolimskie-Łopuszańska, co oznacza wydłużenie czasu tej - i tak długiej
      podróż. Zgroza! Co do przedszkoli prywatnych, to wygląda na to, że w Ursusie
      również w nich nie ma miejsc. No i ciekawe, co zrobić z dzieckiem? A może ze
      sobą? Zwolnić się z pracy? A może dziecko oddać do domu dziecka?
    • dudi76 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 28.03.07, 19:31
      Tak naprawdę żeby dostać się jakiegokolwiek przedszkola w Ursusie trzeba mieć
      niestety szerkie plecy !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Wiekszość dzieci uczęszczających do przedszkoli jest po znajomości. A wiem też
      od znajomej, że bardzo dużo jest dzieci matek NIEPRACUJĄCYCH !!!
      Mnie to na szczęscie nie dotyczy, bo niemieszkam w tej dzielnicy, uFFF!!!
      Jak jest możliwe żeby matki pracowały, jak przyprowadzają dziecko po 8 rano i
      odbierają przed 15 ta. Wszystkie pracują na pół etatu!!!!
      • edytek1 dudi 76 28.03.07, 22:10
        A nie słyszałaś nigdy o matkach pracujących zadaniowo, prowadzących działalność
        gospodarczą czy pracujacych na nocną zmianę? Czy ich dzieciom przedszkole się
        nie należy?
        A protest wysłaąłam choć zanim się coś mnieni to moje dziecko szkołę podstawową
        skończy.
        • dudi76 Re: dudi 76 29.03.07, 18:04
          Mi chodzi tylko o matki NIEPRACUJĄCE zawodowo. Niemam nic przeciwko osobom
          pracującym zadaniowo czy w porze nocnej.
          Ja tylko wiem, od mojej koleżanki której dziecko chodzi do przedszkola na
          niedzwiadku i mówiła ze większośc matek niepracuje NIGDZIE!!!! Ona też
          oczywiście nie pracuje, ale załatwił jej ktoś.
        • dewcia Re: dudi 76 30.03.07, 06:56
          No i są matki pracujące w oświacie winkJa mam możliwość odbierania córki 3 razy w
          tygodniu o wczesnych godzinach popołudniowych.
          Wierzę, że niektóre osoby "załatwiły" miejsce w przedszkolu, ale na pewno nie
          dotyczy to wszystkich mam, które odbierają dzieci przed 15 wink
          Moja córka chodzi do prywatnego, bo znalezienie miejsca w państwowym graniczyło
          z cudem (mieszkamy we Włochach)
    • cacharel Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 29.03.07, 22:23
      w jednej odpowiedzi jest że predszkola z Włoch Ochoty będą wspirać Ursus
      właśnie szukam przedszkola dla synka na Włochach i jest tragicznie podwójna
      ilość podań to jakaś paranoja
      • malinkowa Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 30.03.07, 11:13
        Taka odpowiedź przyszła z Biura Edukacji.
        Problem podstawowy jest taki, że po pierwsze nie ma miejsc w tych sąsiadujących
        dzielnicach, a po drugie codzienna podróż w moim na przykład wypadku wiąże się
        z godzinną jazdą z miejsca pracy i tak samo z powrotem, a po drodze nie ma
        żadnej rozsądnej lokalizacji, więc takie rozwiązanie odpada absolutnie.
        Z wczorajszej rozmowy z panią dyrektor jednego z przedszkoli wynika, że temat
        przedszkoli alternatywnych naprawdę ma sens i znacznie odciąży te pełnoetatowe.
        Stwierdziła, że obecnie duży procent dzieci jest odbieranych we wczesnych
        godzinach popołudniowych, i to głównie dlatego, że u nich obiad jest o 14, więc
        większość tych dzieci byłaby odbierana jeszcze wcześniej.
        • pietrek1 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 01.04.07, 08:45
          ja też dostałem odp. z Biura Edukacji - ponoć problem jest znany (brak miejsc w
          Ursusie w Włochach), mają fundusze na wybodowanie 2 przedszkoli ale ze względu
          na strefę lotniskową nie dostają pozwoleń na budowę. W najbliższych latach z
          przedszkoli mają przenieść zerówki do szkół, co nieznacznie zwiększy ilośc
          miejsc w przedszkolu.
          • sowa1978 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 01.04.07, 21:51
            Wszystko wydaje się takie proste i jest do przyjęcia. Jak ktoś napisał
            wyprowadzenie dzieci z tzw. "0" zwiększy ilość miejsc dla młodszych dzieci to
            fakt, jednak po rozmowie z jedną z dyrektorek przyszły rok z racji przyjęcia
            dużej ilośći młodszych dzieci w tym naborze jest równoznaczny z mniejszą
            ilością w następnym roku. Mam nadzieję że planowane rozwiązanie zostaną
            zrealizowane i zminimalizuje się problem braku miejsc w przedszkolach dzielnicy
            Ursus. Co do niepracujących mam to jest to zwykła nieuczciwość, jeżeli w jaki
            kolwiek sposób zataiły stan faktyczny swojego zatrudnienia. Myślę, że w tym
            roku sytuacja dla takich osób się skomplikowała z racji potwierdzania
            zatrudnienia zaświadczeniem z zakładu pracy.
            W-wa
            • pietrek1 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 06.04.07, 09:26
              W ostatnim wydaniu "Dziennika Ursus" jest właśnie o tym wzmianka
              • malinkowa Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 06.04.07, 10:28
                O, chciałabym się zapoznać z tą wzmianką. Wiesz może, czy jest elektroniczna
                wersja "Dziennika..."?
                • pietrek1 Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 08.04.07, 22:11
                  www.ursus.warszawa.pl/informator.php?dzial=dziennik_u
                  jeszcze nie ma, ale tu będzie
                  • malinkowa Re: Ursus - ogłoszenie! Ważne i pilne! 10.04.07, 09:35
                    Dziękuję Ci bardzo. A tak przy okazji poczytałam sobie w numerze Nr 2/160 z
                    dnia 2007-03-23 o ogólnym stanie ursuskiej oświaty. Ciekawa lektura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka