Dodaj do ulubionych

Zostaje w maluchach:(

18.06.07, 15:49
Pani mojego synka ktory jest aktualnie w maluszkach poinformowala nas o tym ze
maly zostanie w maluchach na nastepny rok. Boli mnie to strasznie poniewaz
czuje sie jakby moje dziecko bylo na nizszym poziomie niz inne dzieci.
Poradzcie mi prosze czy powinnam sie zgodzic na takie rozwiazanie ze storny
nauczycielki czy nie dodam ze slyszalam przypadkiem rozmowe przedszkolanek na
temet zostawiania dzieci w grupach nizszych niz powinny chodzic, czyli "trzeba
"wrocic" dwojke moze trojke dzieci do maluchów bo w sredniakach bedzie za duzo
bo przyszly nowe dzieci". Dlaczego moje dziecko ma byc poszkodowane bo ktos
przyjal dzieci do sredniakow ktore nie chodzily do tego przedszkola.Paskudnie
sie z tym czuje.
Obserwuj wątek
    • nunik Re: Zostaje w maluchach:( 18.06.07, 15:59
      Dowiedz się czy ulubieni koledzy lub koleżanki tez zostają w tej grupie, ile
      dzieci ze starej grupy przechodzi do wyższej.
      Jeżeli stwierdzisz że lepiej aby dziecko poszło do straszej grupy porozmawiaj z
      dyrektorką lub pania.
      teraz mozna jeszcze zmienić skład grupy we wrześniu juz nie.
      Moja córka po rozmowie z Panią (w maju) od września będzie w grupie 5-6 latków
      jako 4 latek gdyż będzie to dla niej lepsze niż zostanie w grupie 3-4 latków.
      • majmajka Re: Zostaje w maluchach:( 19.06.07, 23:04
        Najwazniejsze dobro dziecka...Jesli jego ulubieni koledzy beda razem z nim to OK.Jesli ulubiona pani...Albo jakies inne plusy to nie martw sie.Ale jesli jest to tak,ze panie tak postanowily,bo cos tam w liczbach im nie pasuje...Nie zgadzaj sie!Najwazniejsze zeby on nie stracil!
    • mama007 Re: Zostaje w maluchach:( 18.06.07, 18:26
      jesli syn jest rocznikowo w dobrej grupie, jesli sobie radzi, ma kolegow i
      kolezanki - nie zgodzilabym sie na pzostawienie go, bo niby dlaczego...?

moja powtarzala 3latki, ale dlatego ze dopiero teraz idzie zgodnie ze swoim
      rocznikiem (poszla jak miala 2 lata z hakiem) no i nie zwiazala sie z grupa na
      tyle, zeby pojsc z nia dalej. i to byla swietna decyzja, ze zostala, widze to po
      zakonczeniu nastepnego roku...
      • krasulas Re: Zostaje w maluchach:( 18.06.07, 19:55
        Moja również zostaje, ale jest z rocznika 2004 (luty). I to była głównie moja
        decyzja - na aktualnej grupie mi nie zależy (pomijam, że nie bardzo chcę, aby
        chodziła z dwójką dzieci zaprzyjaźnionych rodzin), napewno ma jakieś braki w
        stosunku do 4-latków. Poza tym i tak kiedyś powtarzałaby jeden rok w p-kolu
        (zżyje się z grupą, a spadnie rok niżej również do nieznanej znającej się już
        grupy). Nie chcę też posyłać jej rok wcześniej do szkoły. Teraz pójdzie
        ponownie do Maluchów prawidłowo ze swoim rocznikiem. Ale pewnie Twoja pociech
        jest z rocznika 2003?? Protestowałabym w tej sytuacji! Znam przypadek
        rodzeństwa (bliźniaki) - gdzie chcąc ich rozdzielić za łobuzerstwo jeden trafił
        właśnie to niższej grupy - efekty widać było po 2 m-cach - oczywiście na
        niekorzyść tego z Maluchów.
        pzdr i powodzenia
        • leigh4 Re: Zostaje w maluchach:( 18.06.07, 21:51
          hmm... Trudna sprawa.. Mój synek będzie chodził do przedszkola, gdzie grupy
          różnią się nazwą, ale w obrębie grupy sądzieci w różnym wieku-od najmłodszych
          do najstarszych. Dzielą się tylko na część zajęć. podoba mi się takie
          rozwiązanie.
          Ale nie generalizowałabym również w kwestii pozostawienia dziecka w niższej
          grupie. Sama byłam w podobnej sytuacjiwink mam dwa lata młodszą siostrę.
          Strasznie przeżywałyśmy fakt, że jesteśmy w różnych grupach, więc panie
          znalazły "złoty" środek: obie znalazłyśmy się na rok w tej samej grupie(wtedy
          nazywało sie to "średniaki"). Szczerze mówiąc większych braków z tego powodu u
          siebie nie obserwujęwink))Chyba więc rozwój przedszkolny aż tak bardzo nie
          determinuje naszego dalszego życie, a pozostanie na rok w niższej grupie nie
          zrujnuje intelektualnie maluszka.
          Ale zgadzam się też z dzoiewczynami: ważne jest z jakiego powodu dziecko ma
          zostać w dotychczasowej grupie. Jeśli tylko dlatego, że brakuje dla niej
          miejsca w następnej wiekowej, to jest to niedopuszczalne. Aczkolwiek nie wydaje
          mi się, aby był to rzeczywisty powód. Przecież pierwszeństwo w dostawaniu się
          do przedszkola mają dzieci już do niego uczęszczające, a zatem dotychczasowe
          maluchy i tak już mają "zaklepane" miejsce w "średniakach" i do tej grupy
          wiekowej przyjmowane są tylko dzieci na wolne miejsca...
    • justi54 Re: Zostaje w maluchach:( 19.06.07, 10:51
      Jeżeli dziecko zostaje w maluchach ze względu na rocznik lub wymaga tego jego
      rozwój to jest to do zakceptowania. Jeśli zaś wynika to z "przepełnienia" w
      starszej grupie to świadczy to o złej ogranizacji w przedszkolu i fatalnej
      dyrekcji. Ja bym nie odpuściła.
    • bea.bea Re: Zostaje w maluchach:( 19.06.07, 11:01
      mysle, ze zamiast rozpaczac i domniemywac ..o co chodzi...idx i porozmawiaj z
      panią,
    • agusek22 Re: Zostaje w maluchach:( 19.06.07, 15:16
      Martyna tez zostaje w młodszej grupie tzn. będzie utworzona grupa 3-4 latków. W
      pierwszym momencie byłam załamana, a teraz z czasem uważam to za bardzo dobry
      pomysł, Martyna nie jest związana z grupą, może poza kilkoma chłopcami, których
      najbardziej lubi. Ale ja się cieszę, bo Martyna jest z grudnia a większośc
      dzieci z jej grupy jest z poczatku roku i róznicę tą widać.
      Także jak narazie nie widze problemu...
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka