Dodaj do ulubionych

kąpiel noworodka w szpitalu

25.11.11, 00:06
CZy spotkałyście się z tym, aby noworodek w szpitalu po porodzie nie był kąpany?

Pisałam do połoznej ze szpitala w którym chcę rodzić, czy potrzebne są kosmetyki do kapieli i pielęgnacji dziecka oraz ręcznik, bo po prostu niewiem czy mam to pakować do torby czy szpital daje swoje.
Odpisała mi, że płyn do kapieli nie jest potrzebny, bo dzieci nie sa kąpane.
Troche dziwne mi sie to wydaje. Z praktyk pielęgniarskich na studiach pamiętam, że kąpałyśmy noworodki na położnictwie. Ale niewiem, może po 3 latach standardy sie zmieniły...
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 00:26
      kąpie się je w 2 lub 3 dobie.
      maź płodową tylko się wyciera-to co zostaje na skórze dziecka jest dla niej jak najlepszy balsam.
      nie potrzeba ręczników-wycierają w tetrowe pieluchy

z resztą wszystko tak na prawdę zależy od szpitala
    • tygrysiatko1 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 01:09
      owszem... zgodnie z zaleceniami krajowego konsultanta do spraw neonatologii dzieci w szpitalu jedynie przeciera się wilgotnymi chusteczkami... chyba, że pozostają w oddziel dłużej...
      • natchniuza86 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 01:17
        U mnie sie nie kapie. Kazano mi jedynie zabrac nawilzane chusteczki do "umycia" pupy.
        • e-milia1 na szczescie sie nie kapie 25.11.11, 07:47
          dziecie jest tylko przecierane. nasza corka w szpitalu wogole nie byla kapana, w domu dlugo wycierana, kapana co dwa tygodnie. teraz ma 5 lat, kapie sie raz na tydzien, w tygodniu sie tylko podmywa. plynu da kapieli praktycznie nie uzywa. ja mam od lat problemy ze sokra, kosmetki zniszczyly mi skore, wywolal alergie. jestem wiec za tym by uzywac jak najmniej kosmetykow i niezbyt czesto myc dzieci (no chyba, ze inaczej sie nie da) smile
    • melancho_lia Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 12:59
      Przy pierwszym porodzie nie wiem, bo małego mi zabrali. Przy drugim córke tylko lekko przetarli, pierwsza kąpiel odbyla się zdaje się po 5 dniach (leżałyśmy 2 tygodnie).
      • kisi_165 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 13:15
        U mnie natomiast w szpitalu codziennie rano przed obchodem zabierano noworodki kąpać..aż do dnia wypisu więc widocznie zależy to od szpitala. I tam jedynie co było potrzebne to pampersy własne takto ubranka,pieluchy,itp użyczał szpital.
        • kisi_165 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 13:20
          może dodam ze pierwsze rodziłam w 2008 drugie natomiast 2010 i nic się nie zmieniło od tego czasu.
    • fasol-inka Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 13:14
      u nas nie kąpali noworodków, pierwszą kąpiel miał w domu w czwartej dobie życia
    • mola_84 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 13:16
      Jak rodzilam 7 lat temu kapali mi synka co wieczor, teraz w tym samym szpitalu slyszalam ze sie chusteczkuje. W srode mam spotkanie z polozna to bede wiedziec co i jak. Widac chyba ze cos sie pozmienialo wink
      • czarna-owieczka Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 13:30
        Moja pierwsze córa trafila na OIOM zaraz po porodzie i nie była kąpana chyba ze 2 tygodnie, ale to ze względu na stan zdrowia. Pamiętam ze przez kolejne 2 tyg na patologii już ja ją kąpałam normalnie.
        Dla mnie to nie jest problem żeby Malucha po porodzie wykapac w domu, córka ma 1,5 roku także jestem na bierząco smile
        teraz rozumiem dlaczego nie chce kąpać w szpitalu, bo ta maź ważna. Mam tylko nadzieję, że chusteczek to używac będą tylko do pupy a nie do przecierania całego dzieciaczka, bo wtedy moim zdaniem to jaki jest sens nie kąpania? Chyba juz lepsza woda niż te nasączane chusteczki..
    • 1mzeta Mój nie był 25.11.11, 14:17
      bo i po co ?
      Wytarty dokładnie i tyle. Zresztą nawet gdyby kąpali to i tak bym się nie zgodziła. Wykąpaliśmy go w domu sami po kilku dniach od porodu- żyje i ma się świetnie.
    • kaszunia Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 17:05
      Mój synek, urodzony 2 miesiące temu, był w szpitalu kąpany codziennie.
      • panna.w.drodze Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 18:52
        moja tak samo, kapiel to było 5 sekundowe opłukanie pod kranem
        • andzi-a233 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 20:29
          córka była tylko wycierana nawilżanymi chusteczkami. Pierwszą "normalną" kąpiel miała w domu
    • jasisi Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 21:51
      znajoma ostatnio rodziła i słyszałam od jej matki ze teraz się nie kąpie odrazu po porodzie, ok 3 doby dzieci takie umazane są, bo to podobno najlepsza ochrona,
      możliwe, w sumie mamy tak alergiczne czasy...
      ale wizualnie dzieci nie wyglądają najlepiej przez to,
      no ale cóż to nie jest najważniejsze i to tylko kilka dni.
      Mój 8 letni syn tak generalnie z głową też kąpie się raz na tydzień,
      a tak to buzia rączki, zęby, bidet: pupa, siusiak, nogi.
      No chyba że jest okres letni to wtedy częściej, jak się umorusawink
      • fasol-inka Re: kąpiel noworodka w szpitalu 25.11.11, 22:34
        to zależy; mój syn się urodził praktycznie "czysty" - w sensie nie był w ogóle pokryty mazią (położne później mi powiedziały, że to objaw idealnego donoszenia - nie ma już mazi, a skóra jeszcze nie jest przesuszona)
        nawet chusteczkami nie był wycierany w szpitalu
        • elcia.bory Re: kąpiel noworodka w szpitalu 26.11.11, 22:38
          Moja córka urodzona w 2006 roku była kąpana w szpitalu codziennie. Pierwszy raz przez położną, potem trzy razy przeze mnie pod asystą położnej. Ciekawa jestem jak teraz będzie, rodzę w lutym smile

https://www.suwaczki.com/tickers/nqtk8ribicmfimde.png

https://www.suwaczki.com/tickers/nzjddqk3gqhvvzku.png
          • malgosiek2 Elcia.bory proszę o zmniejszenie suwaczków 26.11.11, 22:39
            i rozmieszczenie ich obok siebie.
          • e-milia1 a z jakiego miesiaca twoja corcia? 27.11.11, 08:03
            moja poczatek lipca, tez 2006 rok. jej braciszek ma sie urodzic pod koniec marca, u nas bedzie prawie 6 lat roznicy miedzy dziecmi....
            • elcia.bory do e-milia1 28.11.11, 17:32
              Hej mamy podobnie spłodzone dzieciaczki smile Moja córka jest z 17 lipca, a synek urodzi się 06 lutego (taki termin), czyli będzie ok. 5,5 roku różnicy... Pozdrawiam i życzę powodzenia przy rozwiązaniu.
              • e-milia1 ooo, to fajnie 28.11.11, 21:27
                moja jest z 6 lipca, syn ma byc pod koniec marca, u nas bedzie 5 lat i 9 miesiecy roznicy prawie. troche mnie ta roznica wieku przeraza, ale pewnie bedzie dobrze smile
    • najma78 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 27.11.11, 10:46
      Mam dwoje dzieci (9 i 4 l) nie byly kapane w szpitalu, zreszta nie wiem w jakim celu mialyby byc, to nawet nie wskazane. Urodzily sie wieczorem, rano wychodzilismy do domu, wykapane byly w domu dopiero nastepnego dnia.
    • anetchen2306 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 28.11.11, 10:01
      Starszy syn (12 lat obecnie) kapany byl w szpitalu codziennie (hurtowo, okolo 5-tej nad ranem, pamietam do tej pory wrzask wybudzanych nagle dzieci ...).
      Corka (obecnie 4 lata) pierwsza pelna kapiel w wannie miala w 5 dobie zycia, w domu. W szpitalu dzieci nie kapano (no chyba, ze na prosbe matki, w celu instruktazu na przyszlosc i to dopiero w 2-3 dobie po urodzeniu, czekano, az wchlonie sie maz plodowa). Dzieci obmywano myjkami, ciepla woda, bez uzycia zadnych kosmetykow.
      Po wyjsciu do domu tez zalecano pelna kapiel jedynie 2-3 razy w tygodniu, nie codziennie, i im mniej dodatkow do kapieli - tym lepiej. Najcudowniejszym dodatkiem do kapieli, przy luszczacej sie skorze u mojej nowonarodzonej corki okazala sie polecona przez polozna mikstura z polowy szklanki oliwy z oliwek (taka zwykla "salatkowa") i szklanki tlustego mleka z kartonika tongue_out. Ale nie rodzilam w Pl, wiec nie wiem, jakie sa tam teraz "mody" i zalecenia. Przez 12 lat chyba cos sie pozmienialo wink
    • tygrysiatko1 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 28.11.11, 21:03
      heheh ja nigdy nie zapomnę, jak na oddziale położniczym kiedyś tatuś zrobił mi awanturę, że już prawie 24h od porodu minęło, a dziecko nadal brudne i może my nie mamy w zwyczaju się kąpać minimum 2 razy dziennie ale jego dziecko NATYCHMIAST ma być umyte.... no i dyskutuj tu z takim...
    • wuika Re: kąpiel noworodka w szpitalu 29.11.11, 12:21
      U nas dzieci były kąpane dopiero drugiego dnia po urodzeniu. Urodziły się po 9, były tylko wytarte, potem ubrane. Wieczorną kąpiel pierwszego dnia im darowane - też były ponownie wytarte, bardziej na mokro, ale nie całkowicie. Wykąpane do czysta były dopiero następnego dnia wieczorem.
    • glagonia Re: kąpiel noworodka w szpitalu 29.11.11, 21:43
      Hmm, no to widzę że jednak różnie bywa...
      Ja rodziłam w 2008, poprosiłam o nie kąpanie i zostaliśmy potraktowani jak patologia, która lubi żyć w brudzie. Teksty tych pań od opieki nad noworodkami: "pierwsze słyszę o tym żeby nie myć dziecka" plus ich głośne komentarze, jakie to dziecko brudne i że ma wysypkę przez ten brak kąpieli.
      Masakra...
    • monika3411 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 01.12.11, 11:56
      Moja młodsza córka nie była kąpana w szpitalu. Argumentem było dobroczynne działanie na skórę mazi płodowej.
      Starsza była wykąpana od razu po urodzeniu.
      Urodzone w różnych warszawskich szpitalach, 11 lat różnicy.
      • iwonsik Re: kąpiel noworodka w szpitalu 20.12.11, 15:42
        No to widzę, że przez rok z kawałkiem wszystko się zmieniło...Może brak kąpieli przez pierwsze 2-3 dni ma sens ale kąpiel raz w tygodniu bez mydła to dla mnie jakaś masakra...Jak dziecko, które dotyka różnych rzeczy, bawi się w piaskownicy, robi kupy w pieluchy, uczy się samodzielnie jeść, najzwyczajniej w życiu też się poci, itp. można położyć do łóżka z tymi wszystkimi bakteriami, tłuszczem...Ludzie czy żyjecie w średniowieczu?? Potem takie dzieci roznoszą bakterie dalej...W głowie się nie mieści...Uczulenie? Są specjalne kosmetyki w aptekach...naprawdę zadziwiłyście mnie. A o tych chusteczkach to w ogóle pierwsze słyszę - jakiś sponsor despotyczny, czy jak? Mój syn był kąpany w szpitalu niecałe 2 lata temu codziennie pod kranem. Do tej pory opuściliśmy kąpiel dosłownie 5-10razy w wyjątkowych sytuacjach (podróż, późne dojechanie do domu z dłuższej wyprawy, raz brak wody w domu...). Kąpiel działa relaksująco, kojąco na skórę...Naprawdę wasze dzieci nie chcą się kąpać? Mój synek wyrywa się do wanny codziennie!!
        Może te płodowe śluzy są ok ale szpital jest pełen bakterii i choćby z tego powodu należy kąpać dzieci...Już nawet z tym trzeba będzie walczyć...
        • czarna-owieczka Re: kąpiel noworodka w szpitalu 20.12.11, 20:59
          Zgadzam się z Twoją wypowiedzią w 100%
          Ja teraz córki nie kąpie codziennie, a to tylko dlatego, że przy wychodzeniu z wody jest mega histeria i jednej osobie trudno ja utrzymac a co dopiero wycierać, wiec kapiemy razem z mężem jak jest w domu. Natomiast Mała uwielbia sie kąpac.

Ja podejścia w szpitalu nie rozumiem pod takim względem że chociażby opłukanie pod woda jest beee bo maź płodowa musi sie wchłonąć itp, ale przecieranie sztucznymi chusteczkami po których skóra aż się lepi juz jest ok uncertain
          Jak miałam praktyki na położnictwie 3,5 roku temu w Opolu w specjalistycznym szpitalu połozniczym, to owszem była mowa o dobroczynnym działaniu mazi płodowej i zostawieniu dziecka na ok. 2-3 godz aby sie maz wchłonęła, ale potem noworodek był normalnie kąpany przez personel, a bodajze w 2 dobie dziecko było kąpane w obecności matki z instruktażem.
          i takie podejście rozumiem.
          Kompletnie nie rozumiem celowości nie kąpania dziecka przez kilka dni pobytu w szpitalu. przeciez ta maź płodowa wchłania się w ciągu 1-2 godzin a nie 2-3 dni, prawda??
          • iwonsik Re: kąpiel noworodka w szpitalu 21.12.11, 21:30
            no właśnie.
            Różne mody odnoszą się do wielu zachowań i dorabiane są teorie, które powtarzane są bezmyślnie dalej. Gdzie u matek zdrowy rozsądek, czy nie myślą samodzielnie i tak wiele można im wmówić? A może to kwestia lenistwa: nie trzeba dźwigać dziecka, uspokajać, zabawiać, tylko "magiczna" chusteczka i już? Te chusteczki są ok, ale jako awaryjne rozwiązanie. Mój bobas na początku ich nie tolerował, używałam wody czasem z mydłem. Dopiero jak zaczął być ruchliwy na tyle, że nie mógl uleżeć w miejscu przy przewijaniu i skórka mu się wzmocniła, zaczęłam je stosować. Teraz gdy przebieram go na stojąco tym bardziej się przydają. Na spacerach też ale w domu do rąk nigdy. Najlepsza jest jednak woda. Jak wypłukać brud spod paznokci i usunąć martwy naskórek chusteczką??
            chusteczki są nasączone chemią, która pozostaje na skórze. To tak jak z wkładkami higienicznymi. Kobiety nie zdają sobie sprawy, że nagminne ich stosowanie może spowodować raka sromu. Gdy jest potrzeba tak, ale nie bez przerwy!! Ludzie załamujecie mnie...
            • malgosiek2 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 21.12.11, 22:49
              Rak sromu od chusteczek pielęgnacyjnych?
              Super ciekawostka na zakończenie roku big_grin
              Ech.........
        • malgosiek2 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 22.12.11, 06:35
          iwonsik napisała:

>...Już nawet z tym trzeba będzie walczyć...

A Ty masz jakąś misję do spełnienia ?
          Bo piszesz jak fanatyczka.
          A maź płodowa jest bardzo pożyteczna dla noworodka i wcale się nie dziwię, że przez dobę czy dwie nie kąpie się noworodka i czeka aż jakaś część mazi wchłonięta zostanie przez skórę.
          • iwonsik Re: kąpiel noworodka w szpitalu 22.12.11, 19:27
            czytaj ze zrozumieniem, jeśli już trudzisz się i czytasz to co napisałam: nie od chusteczek... Moja mama jest ginekologiem i jest to potwierdzone badaniami...
            Trzeba walczyć w swojej kwestii (inni w tej sprawie mało mnie obchodzą do czasu gdy nie myci kilka dni podchodzą zbyt blisko), np podczas pobytu w szpitalu przy kolejnym porodzie, gdy personel zabrania różnych abstrakcyjnych kwestii i nie daje możliwości decydowania o swoim dziecku mimo popularnych teorii w szkołach rodzenia...
            • malgosiek2 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 22.12.11, 22:50
              A to nie Ty napisałaś ?
              >chusteczki są nasączone chemią, która pozostaje na skórze. To tak jak z wkładkami higienicznymi. Kobiety nie zdają sobie sprawy, że nagminne ich stosowanie może spowodować raka sromu.

To może potrudź się i zobacz etiologię raka sromu.
              • malgosiek2 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 22.12.11, 22:52
                Chusteczki nie, ale wkładki już tak ?
                No cóż dalej się dziwię w tej kwestii.
    • kwietniowka2011 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 28.12.11, 15:22
      prawie 5 lat temu moj synek był kąpany przez położne/pielęgniarki codziennie wieczorem (po cc spędziłam w szpitalu 5 dni)
      moje dwie młodsze córki już nie, wychodziłyśmy w trzeciej dobie, szpital ten sam
    • afro.ninja Re: kąpiel noworodka w szpitalu 28.12.11, 18:15

Rok temu na madalinskiego, kapiel noworodka byla na drugi dzien po urodzeniu, a pozniej kazdego dnia pobytu.
      • carollka_27 Re: kąpiel noworodka w szpitalu 30.12.11, 17:50
        w MSW w Warszawie nie kąpią. jakoś nie spędza mi to snu z powiek smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka