Dodaj do ulubionych

CC w IMiDz

09.01.13, 17:52
Pytam tu anie na forum szpitale bo tam malo ktomzaglada. Czy ktoras miala moze ciecie cesarskie w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka w Warszawie?
Mam kilka pytan:
- czy do cc dostaje sie jakas koszule jednorazowa co by nie zmarznac?
- ile sie lezy na sali pooperacyjnej, czy moze byc tam maz?
- po ilu godzinach jest pionizacja?
- jak wyglada sprawa srodkow przeciwbolowych po cc jak przestaje dzialac znieczulenie?
.- jakies rekomendacje?

Z gory dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • langolier_maximus Re: CC w IMiDz 09.01.13, 20:20
      - czy do cc dostaje sie jakas koszule jednorazowa co by nie zmarznac?
      koszulinę z płótna, do kolan
      - ile sie lezy na sali pooperacyjnej, czy moze byc tam maz?
      nie ma sali, znaczy ja nie miala..ja mialam planowane cc, i od razu bylam zawieziona do pokoju (jednoosobowy wykupilam) gdzie czekal mąż i moja mama
      - po ilu godzinach jest pionizacja?
      jak mialam o 20.10 cięcie tak o 6.00 byłam już na nogach i kierowałam się pod prysznic.Po 6 godzinach od cc powiedzieli,żebym sie starała poruszać na łożku-przekręcać itd.To nie jest fajne uczucie wink ale podobno dobrze tak robic.
      - jak wyglada sprawa srodkow przeciwbolowych po cc jak przestaje dzialac znieczulenie?
      od razu pytali czy nie chcę, i wręcz zachęcali, najpierw dostałam dolagran, potem po jakiś 2h ketonal i to był strzał w 10 wink znieczulił mnie na dłuugo.Ok.5 rano, przed wstaniem, dostałam tez coś w żyłę na rozbieg, a potem już proponowali jedynie czopki-ja czopków nie uznaję więc już nie brałam nic.Ale jakby nie pytali to sie upominaj, to nie ma prawa boleć za bardzo wink
      - jakies rekomendacje?
      Tak, było ok.Dobrze wspominam i lekarzy i położne.Dobrze jest wykupić własny pokój, to duża wygoda, intymność, no i mozna bez ograniczeń przyjmować gości i zrobić swój własny bałagan wink.
      • iwona_woz Re: CC w IMiDz 09.01.13, 22:54
        Langolier_maximus, bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie dawno mialas tam cc? Czy jesli chodzi o srodki przeciwbolowe to lekarz Ci wpisal w karte bo jak lezalam tam trzy lata temu na patologii ciazy to Dziewczyny sie skrazyly ze jako przeciwbolowe dostawaly tylko czopki ibol byl nie do zniesienia. A czy Twoj lekarz prowadzacy robil Ci cc, czy losowo na kogo wypadlo? Dlugo przed terminem mialas zaplanowane cc, ja tez mam planowane cc, 7 dniprzed terminem. Tez chce wykupic sale jedynke to bardzo dobra wiadomosc ze moge tam od razu trafic, ciekawe czy tak jest zawsze czytylko w Twoim przypadku. Czy do tej jedynki przychodzi polozna, bo jak lezysz na sali poporodowej to Cie pilnuje, jak to bylo u Ciebie?
        • langolier_maximus Re: CC w IMiDz 10.01.13, 19:50
          Mialam w lipcu 2011, miałam je wpisane w karte- rozne przeciwbólowe, nawet jakiś lekarz na obchodzie powiedział cos na zasadzie "trzeba brac, tyle ma tu pani zapisane wink".Mi robił lekarz prowadzący z Damiana.
          Wszystko tez załatwił -pokój plus od razu położną na 12 h.Położna kosztuje tam jakies 450 pln za 12 godzin (cennik na stronie IMiD)-zostaje z Toba jak leżysz po zabiegu, mierzy ciśnienie, podaje leki przeciwbolowe-ogólnie dba o twoj stan i o dziecko-przewinie,nakarmi, jak chcesz pomoże przystawiac, jest tylko dla Ciebie , siedzi sobie w fotelu w pokoju i poprostu dogląda wszystkiego.Tak więc mimo,że maz mial zostac od razu a noc, to te 1 noc pojechał do domu sie wyspać wink.
    • 18lipcowa3 Re: CC w IMiDz 09.01.13, 20:44
      Wiesz co ja wprawdzie nie o tym szpitalu, ale myślę, że pionizacja jest wtedy kiedy jesteś gotowa, oczywiście minimum to chyba te 6-8 godzin po cc, ale uważam że ani nikt Cię nie zmusi jak nie będziesz gotowa, ani nikt Ci nie zabroni jak będziesz chciała wstać.
      Ja ze swojej strony polecam jak najszybsze wstanie i rozchodzenie się. Tak samo radzą lekarze.
      Tak samo myślę ze leki przeciwbólowe raczej dają bez ograniczeń.
      Póki masz kroplówki podpięte to dają przez nie, a potem to już doustne.

A o marznięcie się nie martw, nie będziesz czuła zimna, tyle wrażeń + znieczulenie. A potem to już pod kołdrę idziesz wink poza tym w szpitalach hajcują na maxa.
      • langolier_maximus Re: CC w IMiDz 10.01.13, 19:54
        A potem to już pod kołdrę idziesz wink poza tym w szpitalach hajcują na max
        > a.
        To fakt, ja to musialam wrecz wietrzyc co jakis czas, bo bym siedziala czerwona jak w saunie.
        • iwona_woz Re: CC w IMiDz 10.01.13, 22:30
          Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz.
    • malgosiek2 Wklejone przez moderatora-Do langolier_maximus 09.01.13, 22:13
      Do langolier_maximus
      Autor: iwona_woz 09.01.13, 22:07

Czy mozesz podac mi emaila, przeniesiono moj watek o cc w Instytucie a chcialam sie jeszcze o cos dopytac i z gory dziekuje za tak wyczerpujaca odpowiedz.
      • iwona_woz Re: Wklejone przez moderatora-Do langolier_maximu 11.01.13, 22:48
        Moze ktos jeszcze cos napisze?
        • ancica78 Re: Wklejone przez moderatora-Do langolier_maximu 16.01.13, 21:50
          ja miałam cc we wrześniu 2011 r - miało być planowe, ale moje dziecko pospieszyło się na świat i nie zdążyłam uzgodnić szczegółów z lekarzem prowadzącym.
          cc robiła młoda lekarka z dyżuru- bardzo sympatyczna, blizna jest taka, ze się lekarze zachwycają.
          atmosfera podczas cesarki - super, na tyle na ile może być podczas porodu przedwczesnego. ale ani na moment nie dali mm odczuć, że coś moze być nie tak (ekipa reanimacyjna przeszła do sali obok po tym jak mnie zabrano na operacyjną), nie było nerwowości- nawet żarty i konkurs na imię dla synka. a na koniec Pani doktor (niestety nie pamiętam nazwiska- miała na imię Ania) podeszła, z rozbrajającym uśmiechem przywitała się i przedstawiła mówiąc- przepraszam, że dopiero teraz, ale byliśmy troszkę zajęcismile i pogratulowała ślicznego synka. potem jeszcze zajrzała na pooperacyjnej i jeszcze gratulowała.
          żeby nie było tak słodko- przed cesarką było nerwowo- kiedy okazało się, ze mimo prób powstrzymania porodu- rodzę. szef zmiany nastraszyła mnie, ze mogą byc powikłania bo to poród przedwczesny (tak jakbym nie wiedziała, ze rodzę za wczesnie), więc szłam na cc bardzo wystraszona i zdenerwowana. ale ekipa na sali robiła wszystko, żeby mnie wyciszyć.
          po cc leżałam na pooperacyjnej. cc było od 23, a pionizacja o 7 rano (mogła być wcześniej, ale przedluzono mi w promocjismile czas leżenia ). od momentu kiedy czułam odchodzenie znieczulenia miałą starać sie ruszać nogami, bujać nimi na boki, potem próbowac obracać się, siadać (to juz od 4-5 rano)a o 7 stanęłam.
          • iwona_woz Re: Wklejone przez moderatora-Do langolier_maximu 17.01.13, 16:14
            Ancia dzieki za info. A jak wyglada sprawa srodkow przeciwbolowych? Czy mialas sale jedynke wykupiona czy nie? Bo ponoc przy jedynce nie przewoza na pooperacyjna tylko do sali, tak bym wolala. A kiedy moglas sie cos napic?
            • 2szczurki Do langolier_maximu 23.01.13, 17:52
              Mam do Ciebie pytanie, napiszę na prv
              • 2szczurki Re: Do langolier_maximu 23.01.13, 17:55
                2szczurki napisał(a):

> Mam do Ciebie pytanie, napiszę na prv
                Niestety nie mogę wysłać do Ciebie maila. Czy mogłabyś zdradzić nazwisko lekarza, który robił ci cc?
            • ancica78 Re: Wklejone przez moderatora-Do langolier_maximu 23.01.13, 23:34
              nie miałam sali jednoosobowej- bo nie zdążyłam zająć się tematem. środki przeciwbólowe są wydawane na żądanie. jak pójdziesz do położnej to nie odmówi.
              picie- standardowa procedura. nie przyspieszaj nic na własną rękę. położna doskonale wie, kiedy może Ci pozwolić i nie jest to jej widzimisie (chodzi o to, żebyś nie w miarę gładko przeszła okres od znieczulenia. jak zrobisz samowolkę i wypijesz za wcześnie, możesz mieć sensacje, a po cesarce i z pociętym brzuchem- to może być niezbyt miłe - tak mi się wydaje). zaczynasz od zwilżania ust, potem mały łyczek, jak nic się nie dzieje, to pozwoli napić się jeszcze trochę a potem już pozwoli pić (woda niegazowana, najlepiej butelka z dziubkiemsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka