synovia 23.07.04, 18:50 O wojewodzkim w Gdansku jest duzo wypowiedzi, a co powiecie o Zaspie? Czekam na opinie... Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornelcia75 Re: GDAŃSK - ZASPA 23.07.04, 21:26 hej ja chociaz postanowiłam rodzic w Wojewódzkim słyszałam bardzo dobre opinie radzacych na Zaspie.Opieka super warunki też,podobno połozne bardzo sympatyczne.No i mój ginekolog tam pracuje dr Zinkiewicz(super facet i lekarz) takze jak zabraknie miejsca w Wojewódzkim(bo i tak bywa)jade na Zaspę.hehehe Pozdrawiam ja i Maks(31 tydz) Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: GDAŃSK - ZASPA 24.07.04, 23:12 Trzy moje koleżanki rodziły tam swoje dzieci i chwalą ten szpital. Ja rodziłam w Wojewódzkim. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_wier Re: GDAŃSK - ZASPA 26.07.04, 12:41 ja rodziłam na zaspie 3 tyg temu. sam poród wspominam koszmarnie bo to było 14 godzinne wywoływanie, które skonczyło się cesarką- myślę ze mogło trwać to krócej. potem byłam naprawdę wykończona. ale poza tym wspominam wszystko super- opieka połoznych, mili lekarze, asortyment dla mamusiek (podkłady, ceratki, itd), wyprawki od firm dla dzieci. tylko kuchnia- skromna bardzo, radzę zaopatrzyć sie w petitki i takie tam. aha, sale ładne , dwuos. oddzial po remoncie.sale do porodów super, łóżko, piłki, muzyczka, przytulnie ... nie wiem co jeszcze, masz może pytania to chetnie odpowiem z mejla gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
wordshop Re: GDAŃSK - ZASPA 01.08.04, 20:10 Cześć! Ja również polecam Zaspę, gdzie rodziłam 4 tygodnie temu. przede wszystkim personel: miły, pomocny. jak mnie przewieźli po porodzie na oddział i jedna położna streściła mi zasady pobytu, niewiele jeszcze komuałam i potem po tysiąc razy pytałam, gdzie wyrzucać jakie pieluszki, skąd brać nowe koszule itp., a położne cierpliwie tłumaczyły. przy problemach z karmieniem (przy czym mała darła się wniebogłosy) również każdy chciał mi pomóc. w ogóle położne były na każde krzyknięcie dziecka zrówno trakt porodowy jak i oddział są odnowione. jedynie łózko miałam niewygodne, bo strrrrasznie skrzypiące. jedzenie rzeczywiście nie jest najlepsze (np. dziwne zestawy śniadaniowe typu stos kromek chleba i plasterek szynki) i nie zawsze pasujące do diety matki karmiącej. z minusów wymienię jeszcze salę odwiedzin (tylko tam można pokazać maluszka rodzinie, bo z korytarza przepędzają). jest mała i, jak zbierze się więcej osób, strasznie duszna). ja z niej szybko uciekałam. wolałam skrócić odwiedziny niż męczyć maluszka. sam poród miałam długi i męczący, ale dzięki świetnej opiece (miałam swoją rewelacyjną położną z zaspy zresztą) czułam się zupełnie bezpiecznie i byłam spokojna o maluszka (wiedziałam, że Ania ma pępowinę wokól szyjki, ale nie było to żadnym problemem podczas porodu - tętno było w normie i Ania dostała 10 agparów). szycie krocza wcale nie bolało i pięknie się zagoiło (bardzo bolało jedynie badanie wód płodowych, ale ono "zarezrwowane" jest na szczęście tylko dla "przeterminowanych", no i oczywiście sam poród mimo drobnych minusów szczerze polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
magdyb Re: GDAŃSK - ZASPA 01.08.04, 22:38 Gratulacje Madziu ) A wiesz jaki lekarz odbierał poród? Znalaś lekarza? Szłyszałam że są tam też porody w wannie... czy będąc w szpitalu słyszałaś o tym że ktoś tak rodził? dzieki za info i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wordshop Re: GDAŃSK - ZASPA 02.08.04, 13:34 Dziękuję! Lekarz nie był mi znany. Właściwie główną rolę (poza mną oczywiście grała położna i to ona mną kierowała i jej słuchałam. lekarz gdzieś tam mignął, a nawet paru, ale nie wiem, jaka była ich rola (jeden mi wypychał dzidźkę z brzucha, naciskając przeponę, przez co na chwilę "odleciałam"). moim zdaniem, jeśli ciąża jest bez zakłoceń, to lepiej "zainwestować" w swoją położną niż w lekarza. co do porodów w wodzie, to na zaspie jest tylko tzw. imersja wodna. polega to na tym, że podczas pierwszej fazy porodu przebywasz po 0,5h w wannie z wodą i na łóżku na zmianę. łóżko jest konieczne, żeby monitorować tętno płodu, bo jeśli coś jest nie tak - to nie można się dalej pluskać. imersja powoduje, że skurcze są mniej dokuczliwe. jeśli się na nią zdecydujesz, musisz uprzedzić otym, jak się zgłosisz na izbę przyjęć. niestety nie znam nikogo, kto skorzystał z tego rozwiązania. pozdrawiam goraca! Odpowiedz Link Zgłoś
cody2 Re: GDAŃSK - ZASPA 02.08.04, 18:49 W kwietniu urodziłam Synka na Zaspie. Moge polecic ten szpital, personel miły, wygląd schludny. Może masz jakieś konkretne pytania, nie wiem o czym pisać sylabend@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
synovia Re: GDAŃSK - ZASPA 02.08.04, 20:22 A czy ktoras z Was korzystala z zzo? Jesli tak to ile kosztowalo? Ile kosztuje rodzinny? Czy trzeba sie wczesniej umawiac z anastezjologiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ivo_atom Re: GDAŃSK - ZASPA 03.08.04, 10:53 Mam takie samo pytanko o zzo jak synovia A moze któras z Was moze więcej napisac o cesarce wykonywanej w tym szpitalu..? Odpowiedz Link Zgłoś
wordshop Re: GDAŃSK - ZASPA 03.08.04, 13:42 ZZo nie brałam, więc szczegółów nie znam, ale na szkole rodzenia mówili, że trzeba wcześniej się umówić. Nie wiem też, ile kosztuje. Poród rodzinny kosztuje chyba 200 PLN (nie pamiętam dokładnie, bo byłam już zaaferowana perspektywą rychłego porodu . Cesarki też nie miałam, ale moja koleżanka z pokoju miała i mogę powiedzieć tyle, że ładnie ją zszyto i ładnie się goiła Aha - mówiła, że podczas porodu dowcipkowali sobie z lekarzami i że było ok. Tyle z ogólnych informacji. Może ktoś ma bardziej szczegółowe... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_wier Re: GDAŃSK - ZASPA 03.08.04, 18:08 cesarke robia przy zzo lub ogolnym, jeśli ma sie np przodujace łożysko. ja mialam zzo, potem się leży plackiem 24 godziny p-e 6 z taką cegłą na brzuchu, zeby sie kurczyła macica.zaczynasz czuc nogi po 3. nie jesz przez dobe, potem sucharki i straaaaszne wodzianki (np łyżka manny rozpuszczona w szklance wody. brrr) na 3 dobe dostajesz dzidzie, wczesniej przynosza tylko na karmienie. sama cesarka trwa jakies 20 minut, ja zwymiotowałam na stole jak mi juz przekładali jelita mimo ze nie jadlam nic od 24 godzin. generalnie, szybko sprawnie i bezbolesnie. potem tylko boli blizna i masz problemy ze wstawaniem- dostajesz drabinke. moze masz pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
ivo_atom Re: GDAŃSK - ZASPA 03.08.04, 19:01 Wielkie dzięki za odp! ))))))))) A jak wychodzi karmienie, gdy tak leży się nieruchomo? A w nocy nie przewracałaś się, nie bałas się? A jak jest z odwiedzinami mężulka - przeciez nie można wyjśc na salę odwiedzin. A w jakij sal iw ogóle się lezy - tam gdzie wszystkie mamy też po nauralnym porodzie? A wracajac do cesarki, to gdzie czeka maż? Na dole, czy obok sali na tych krzesłach? Jejku, mogłabym pytać i pytać - SORKI!!!! A podczas cesarki nei odrazaly Ciebie glosy operacj i itego co robili lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_wier Re: GDAŃSK - ZASPA 04.08.04, 12:51 w czasie cesarki mąż stoi jakieś 3 metry od ciebie, z pediatrą. mój z braku mężczyzn nawet pomagał mnie przenosić. wszystko trwa tak krótko ze nie ma czasu słuchać dzwięków- poza tym będziesz oszołomiona, pewnie też podadzą efedryne . potem mąż wyjątkowo moż zanieść twoje rzeczy na salę posiedziec chwilę, wtedy na leżaco przystawiaja ci dzidzie. wiesz tylko na chwilke- jest mało pokarmu wiec to nie kłopot. ale potem to rzeczywiście jest problem bo się lezy plackiem 24 godziny. i tzreba to wyleżec, ja dodatkowo dostałam 3 litry kroplówki bo przez ruszanie bolała mnie głowa. wtedy mąż cie nie moze odwiedzać, mój przyszedł do syneczka i mu go wynieśli. nie martw sie nie obrócisz się- ta narkoza którą dostałaś sprawia, że się prawioe nie zasypia przez te 24 godziny. zresztą, dzieciaczka dostajesz tylko na karmienie. leży sie na sali z innymi cesarzowymi, więc moze się zdarzyc że będziesz sama. a po 24 godzinach to już wstajesz i mozesz sie spotykac z męzem. tylko ze pokój odwiedzin jest straszny- mały duszny przychodzą całe rodziny z kotletami i rosołami, dzwonią komórki, szurają krzesła. więc jeśli moge ci poradzic niech mąż wybiera w weekendy godziny wieczorne a dni powszednie ranne. moze ci np przywiezć rano śniadanko, już od 7 można)). 4 dni po porodzie- włącza się ogromne ssanie. pozdrawiam, k Odpowiedz Link Zgłoś
ivo_atom Re: GDAŃSK - ZASPA 05.08.04, 10:31 ka_wier - dzięki za szczegółowe informacje - o to mi chodziło )) A znacie mozę dr Kołodziej - przyjmuje w przychodni przyszpitalnej. Jaka jest, i czy tez odbiera porody, robi cesarki? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_wier Re: GDAŃSK - ZASPA 05.08.04, 15:20 nie, nie poznałam. ale b. miły był dr różański, i dr. szeleziński, niemiły dr, sztramski i w dodatku jak mi wsadził rękę to sie popłakałam. przed nim tę rękę wsadzały położne (sprawdzanie rozwarcia) i były super delikatne. moje pierwsze łzy podczas porodu, spowodował lekarz swoimi łapskami. swoją drogą faceci nie powinni byc położnikami. Odpowiedz Link Zgłoś