Dodaj do ulubionych

Kraków-gdzie rodzić??

20.09.04, 15:52
Witam!!
Jestem w pierwszej ciąży (termin teoretycznie na 16.02.05, ale gin
powiedział, że 20.01. muszę już być spakowana), i nie ukrywam- panicznie się
boję porodu...
Proszę napiszcie gdzie Waszym zdaniem warto rodzić w Krakowie, i jak wygląda
umówienie się z położną (i może macie jakąś do polecenia??)
Bardzo proszę o informacje bo jestem jeszcze w tej materii zupełnie zielona.
Pozdrawiam!!!!
Obserwuj wątek
    • kasia062 Re: Kraków-gdzie rodzić?? 20.09.04, 20:25
      Czesc ja tez jestem z krk termin mam juz niedługo bo 27 pazdziernika a obecnoie
      jestem w 35 tc napisz do mnie na gg to pogadamy,zamierzam rodzic w Zeromskim.
      Muj numer gg 2755350
    • penelina Re: Kraków-gdzie rodzić?? 21.09.04, 20:47
      polarna77 napisała:

> Witam!!
      > Jestem w pierwszej ciąży (termin teoretycznie na 16.02.05, ale gin
      > powiedział, że 20.01. muszę już być spakowana), i nie ukrywam- panicznie się
      > boję porodu...
      > Proszę napiszcie gdzie Waszym zdaniem warto rodzić w Krakowie, i jak wygląda
      > umówienie się z położną (i może macie jakąś do polecenia??)
      > Bardzo proszę o informacje bo jestem jeszcze w tej materii zupełnie zielona.
      > Pozdrawiam!!!!

UJASTEK UJASTEK UJASTEK UJASTEK!!!POLECAM,WSPANIAŁY SZPITAL!!!
      • kas2 Re: Kraków-gdzie ... w ZEROMSKIM 22.09.04, 09:54
        moja 2 dzidzia tam sie urodzila coprawda przez cc ale opieka wspanial no i
        wrazie odpukac problemow aparatura jak nalezy (wiem ze na ujastek jest z tym
        problem) pozdrawiam i trzymam kciuki wrazie czego pytaj ACha pierwsz corcia
        urodzila sie na kopernika........tragedia i nic nie dodam
        • hanka13 Re: Kraków-gdzie ... w ZEROMSKIM 22.09.04, 11:57
          wiesz Ujastek ma swietne warunki dla mamy- czysto,. ladnie itd, ale brak
          aparatury dla dziecka, a sama obecnosc neonatologa w razie problemu niewiele
          pomoze, wiec jest to zawsze pewne ryzyko..
          hanka
          • 26magda3 Re: Kraków-gdzie ... w ZEROMSKIM 22.09.04, 14:56
            a ja się dopisuję do Ujastka - proponuję żebyś się tam przejechała, popytała
            lekarzy, zobaczyła co i jak wygląda

ja polecam
            • ewula_p Re: Kraków-gdzie ... w ZEROMSKIM 22.09.04, 16:02
              Ja również polecam Żeromski, rodziłam tam w maju. Ujastek też super, ale małe
              zaplecze medyczne i technieczne w razie komplikacji, nawet wcześniaków podobno
              tam nie mozna urodzić. Kopernik - tragedia - nie więcej nie ma do dodania. W
              Żeromskim położne, z tego co wiem, nie umawiaja się, jest ta, która trafi sie z
              dyżuru, ale nie było z tym żadnych problemów. I ZA NIC SIĘ TAM NIE PŁACI!!!
              poród rodzinny kroplówka, wszystko gratis.
              Ewa
          • penelina Re: Kraków-gdzie ... w ZEROMSKIM 22.09.04, 23:26
            hanka13 napisała:

> wiesz Ujastek ma swietne warunki dla mamy- czysto,. ladnie itd, ale brak
            > aparatury dla dziecka, a sama obecnosc neonatologa w razie problemu niewiele
            > pomoze, wiec jest to zawsze pewne ryzyko..
            > hanka

Dziwne rzeczy piszesz.Ja tam miałam cesarkę prawie rok temu i tylko dzięki
            profesjonalizmowi personelu i wyposażeniu w sprzęt medyczny-moja Córka jest
            cała i zdrowa!Nie wiem,czy wiesz,że Ujastek to JEDYNY szpital ginekologiczno-
            położniczy w Polsce,który ma CERTYFIKAT ISO!!!
            • kas2 Re:do hanka13 Kraków-gdzie ... w ZEROMSKIM 23.09.04, 08:31
              to gratuluje szczescia bo moja sasiadka rodzila silami natury zdrowa ciaza
              zdrowe dziecku a tu nagle komplikacje i ujastek nie moglo doprosic sie karetki
              z instytutu ja tam zamienie moj konfort typy sliczne rozowe pokoiki na
              swiadomosc ze wrazie gdyby co to uratuja dziecko najlepiej wyposazony jest nie
              ma co gadac kopernik tylko obsluga do wymiany a nastepnie zeromski pozdrawiam
              • marzek2 Re:do hanka13 Kraków-gdzie ... w ZEROMSKIM 23.09.04, 09:52
                Zgadzam się. Moim zdaniem bezwzględnie prywatne kliniki powinny mieć własne
                karetki. Kiedy wiadomo, że poród będzie ciężki, wiem, że na Ujastek można rodzić
                "z karetką czekającą na dziecko" ale problem w tym, że nie zawsze wiadomo, jak
                pójdzie, a jak pójdzie źle, to czasem decydują minuty, a w ciągu paru minut to
                karetka nie przyjedzie niestety... Ja też mając wybór między moją wygodą a
                bezpieczeństwem dziecka wybieram to drugie. Dlatego będę rodzić w Żeromskim.
                • penelina Re:do hanka13 Kraków-gdzie ... w ZEROMSKIM 23.09.04, 12:19
                  marzek2 napisała:

> Zgadzam się. Moim zdaniem bezwzględnie prywatne kliniki powinny mieć własne
                  > karetki. Kiedy wiadomo, że poród będzie ciężki, wiem, że na Ujastek można
                  rodzi
                  > ć
                  > "z karetką czekającą na dziecko" ale problem w tym, że nie zawsze wiadomo, jak
                  > pójdzie, a jak pójdzie źle, to czasem decydują minuty, a w ciągu paru minut to
                  > karetka nie przyjedzie niestety... Ja też mając wybór między moją wygodą a
                  > bezpieczeństwem dziecka wybieram to drugie. Dlatego będę rodzić w Żeromskim.

Ujastek to nie klinika,tylko szpital.A to zasadnicza różnica.W kwestii
                  decydowania minut...no,cóż-u mnie właśnie decydowały minuty i jakoś nie
                  słyszałam,żeby ktoś dzwonił po karetkę.Kwestia sprzętu do ratowania
                  dzieciaczków-moja córcia z niego korzystała,na Ujastku właśnie,więc nie
                  wypisujcie bzdur,że go nie ma!
    • krobka Re: Kraków-gdzie rodzić?? 23.09.04, 13:21
      Cześć, ja też jestem za Żeromskim, chociaż jak czytam te posty, to zastanawiam
      się jak my się tam wszystkie pomieścimy wink
      Mam pytanie co do Ujastek: jakie są tam opłaty?? A może nie ma wcale...smile?
      • penelina Re: Kraków-gdzie rodzić?? 23.09.04, 16:43
        krobka napisała:

> Cześć, ja też jestem za Żeromskim, chociaż jak czytam te posty, to
        zastanawiam
        > się jak my się tam wszystkie pomieścimy wink
        > Mam pytanie co do Ujastek: jakie są tam opłaty?? A może nie ma wcale...smile?

Na Ujastku płatne jest znieczulenie na życzenie i poród w wodzie.Reszta,w tym
        poród rodzinny-bez jakichkolwiek opłat.
        • ewula_p Re: Kraków-gdzie rodzić?? 24.09.04, 09:31
          W Żeromskim masz wszystko za darmo, poród rodzinny i poród w wodzie (tu
          warunkiem jest tylko Twoje zdrowie, dziecka i to czy akurat nie będzie zajęta
          sala z wanną).
          A Żeromski tez ma od ponad roku certyfikat ISO i nie jestem pewna czy nie miał
          nawet szybciej niz Ujastek.
          Pozdrawiam.Ewa
          • penelina Re: Kraków-gdzie rodzić?? 24.09.04, 10:19
            ewula_p napisała:

> W Żeromskim masz wszystko za darmo, poród rodzinny i poród w wodzie (tu
            > warunkiem jest tylko Twoje zdrowie, dziecka i to czy akurat nie będzie zajęta
            > sala z wanną).
            > A Żeromski tez ma od ponad roku certyfikat ISO i nie jestem pewna czy nie
            miał
            > nawet szybciej niz Ujastek.
            > Pozdrawiam.Ewa

Niestety,Żeromski nie ma certyfikatu ISO-sprawdziłam i na stronach
            internetowych,i telefonicznie.
            Natomiast dobrze,że z czymś tam kojarzy Ci się data-"około rok temu"-wtedy
            właśnie w Żeromskim przeprowadzono remont Oddziału Położniczego(powstała
            Bocianówka),wtedy też zniesiono wszelkie opłaty za poród,właśnie po to,żeby
            dziewczyny przychodziły rodzić,wypełnić ankietę...bo szpital STARA się o
            certyfikat ISO...

Pzdr.
    • krolik_80 Re: Kraków-gdzie rodzić?? 24.09.04, 12:01
      A co myślicie o Narutowiczu? Bardzo interesują mnie jak najnowsze informacje na
      temat tego szpitala.
      • miss2 Re: Kraków-gdzie rodzić?? 24.09.04, 12:11
        Certyfikat ISO wcale nie musi dotyczyć warunków panujących w szpitalu. Może
        uwzględniać np. tylko zarządanie personelem, więc uważam że jest to błędne
        kryterium wyboru szpitala.Pozdr.
        • miss2 Re: Kraków-gdzie rodzić?? 24.09.04, 12:12
          Tzn. chciałam powiedzieć wg. mnie błędne. Tak naprawdę każdy ma prawo wyboru(
          na szczęście).
        • blablatka Re: Kraków-gdzie rodzić?? 27.10.04, 22:20
          mam termin na koniec stycznia i właśnie analizuję który szpital wybrać, lekarz
          który prowadził mnie do tej pory pracuje w spesie na Królowej Jadwigi i na
          początku ciąży byłam pewna że właśnie tam będę rodziła.. jednak stwierdziłam -
          po wielu gpodzinach przemyśleń, że dam sobie spokój z kliniką prywatną głównie
          ze względu na brak zaplecza medycznego - wyposażenie jakies mają ale napewno
          nie jest to rasowy szpital z rasowym sprzętem...nie ukrywam, że atmosfera w tej
          klinice jest bardzo przyjazna i trochę mi żal..ale jasne jest też że zdrowie
          maleństwa najważniejsze więc obecnie stawiam na żeromskiego
          • penelina Re: Kraków-gdzie rodzić?? 27.10.04, 23:56
            Blablatka,

Spes to rzeczywiście klinika,ale Ujastek to SZPITAL.A to jest zasadnicza
            różnicasmile)

Pozdrawiam.
            • blablatka Re: Kraków-gdzie rodzić?? 05.11.04, 14:44
              co do ujastek to szczerze mówiąc niewiele mogłam powiedzieć do
              wczoraj...odwiedziłam to miejsce, lekarz oprowadził mnie po porodówce i mam
              bardzo pozytywne wrażenia, zdecydowana różnica pomiędzy Spesem a Ujastek...tak
              jak napisałaś klinika a szpital..duuuża różnica, pozdrawiam
      • lexo Re: Kraków-gdzie rodzić?? 25.09.04, 19:42
        Witam;
        Moja żona dzisiaj urodziła rano pieknego chłopczyka właśnie w Narutowiczu. Powiem tak: może nie ma tam sal malowanych na pastelowo ale jest czysto i przede wszystkimjest PROFESJONALNA obsługa. Naprawdę dzięki Pani położnej moja żona urodziła w pięć godzin od pierwszych symptomów. Na oddziale też jest super miła obsługa. Naprawdę godny polecenia jest ten szpital a głównie personel.Jeśli chcesz ze mną więcej porozmawiac na temat Narutowicza to szukaj mnie na gg nr 5831317
        Pozdrawiam
        Maciek
    • uffa1 polecam UJASTEK 23.10.04, 17:24
      Ja do ostatniej chwili wybieralam miedzy Narutowiczem a Ujastkiem. Bylam na
      poczatku ciazy na Ujastku i wtedy na mnie nie zrobili dobrego wrazenia, ale
      Narutowicz zrobil 1000 razy gorsze...
      Wiec wybralam Ujastek! I ciesze sie ze tak zrobilam. Mialam CC, wszystko
      przebieglo dobrze, lekarzy oceniam na bardzo dobrze, polozne rowniez. Z samego
      pobytu w szpitalu jestem bardzo zadowolona. Mozna powiedziec ze wszystko na 4+.
      Bzdura jest to iz nie maja sprzetu w razie komplikacji... Sama bylam swiadkiem
      bardzo skomplikowanego porodu i chorego dzieciatka. I wcale nigdzie malucha nie
      odwozili, tylko leczyli u siebie...

Jedynie co, to nie mialam zaufania do jednej pani pediatry, ale na szczescie
      byli inii...

Szpital bardzo polecam!

I co najwazniejsze, porod nie kosztowal nas ani zlotowki...
      • zabiegana Re: polecam UJASTEK 24.10.04, 07:28
        A czy moglabys mi powiedziec ile dni spedzilas w szpitalu, jakie szwy mialas
        zalozone i czy dzidzius byl przy Tobie? Jesli tak, to czy polozne pomagaly Ci
        opiekowac sie nim? No i kiedy przystawilas dzidzie do piersi? Bede bardzo
        wdzieczna za odpowiedzi!
        • uffa1 Re: polecam UJASTEK 25.10.04, 16:28
          Hej!

Dwie pierwsze doby po CC dzieckiem zajmuja sie polozne, tzn. lezy przy Tobie,
          ale przewijaja, myja polozne, podaja dziecko itd., dwie pierwsze noce rowniez
          biora dziecko do siebie, jak oczywiscie sobie tego zyczysz.
          Synka do piersi przystawilam w godzine po operacji, a potem przystawialam go
          caly czas, aby tylko rozbudzic laktacje. Na zyczenie mozesz poprosic o
          dokarmienie dziecka (ja tak zrobilam i nie zluje, poniewaz wcale to negatywnie
          nie wplynelo na moja laktacje, bo w domu karmie go wylacznie piersia).

W nastepnych dobach jest gorzej z opiekna nad dzieckiem, raczej musisz liczyc
          na siebie lub rodzine.
          Jesli chodzi o czas pobytu w szpitalu to CC mialam w poniedzialek, a juz w
          czwartek bylam w domu. Normalnie powinnam wyjsc dopiero w piatek, ale sama
          poprosilam lekarza abym wyszla wczesniej, bo dobrze sie czulam...

Co do szwow: tydzien po CC sa sciagane szwy (absolutnie nic nie boli!),
          natomiast wszystkie wewnetrzne sa rozpuszczalne.
          • bei przed poczęciem wybrałam UJASTEK 25.10.04, 21:48
            ...i zdania nie zmieniłam...
            Mieszkałam w Szczecinie i szpital wybrałam w necie...korespondowalam z nim
            elektronicznie- już wówczas lekarze z tego szpitala mi pomogli...
            Ciąza trudna...nawet bardzo- wspaniale prowadzona przez Ginkę z tego
            szpitala....polegiwałam tam na patologii....
            Warunki europejskie-
            klimatyzowane 2-osobowe sale, wystrój hotelowy, łazienki w tych salach
            estetyczne, niskie łózka...telefon przy łóżku
            przemiły personel....
            rodzące rodziły bezgłośnie- tzn bez jęków i krzyków....
            leżałam z dziewczyną przed cc- później obserwowałam jej historie- była b.
            zadowolona...
            mnie też czeka cc.....
            Porody rodzinne w Ujastku są bezpłatne...
            ja za nic nie płaciłam- wszystko z Funduszusmilesmilesmile
            Pozdrowionkasmile
            Bea i 35 tc Artus...a 19 tego listopada- jak tylko Artus\ urosnie- ccsmile
          • zabiegana Re: polecam UJASTEK 26.10.04, 05:58
            Bardzo dziekuje Ci za odpowiedzi! W sumie wlasnie tego sie spodziewalam, wiec
            to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze bede rodzic wlasnie tam smile
            Bei, jak bedziesz juz po napisz jak bylo! Kazda opinia jest bardzo cenna! smile
    • gawronka1 Re: Kraków-gdzie rodzić?? 05.11.04, 14:10
      Witam!
      Tylko Ujastek! Rodziłam tam we wrześniu i mogę z czystym sumieniem polecić ten
      szpital każdemu. Profesjonalna opieka medyczna i, co wcale nie jest mniej
      ważne, MIŁA! Położne bardzo pomocne, chociaż swoją córkę miałam cały czas przy
      sobie, przychodziły co 2-3 godziny by spytać, czy wszystko w porządku, uczyły
      mnie praktycznie wszystkiego: jak karmić (pierwsze karmienie godzinę po
      porodzie), przewijać i przebierać i cierpliwie odpowiadały na niezliczone
      pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka