Dodaj do ulubionych

CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa

04.05.06, 23:46
Dziewczyny, wypowiedzcie się, jak jest na I Oddziale (klinika położnictwa),
jacy są tam lekarze, jak wspominacie poród i opiekę po. Ja będę rodzić we
wrześniu.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • polaquinha Re: CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa 05.05.06, 12:35
      Czesc,ja co prawda jeszcze sama nie rodzilam(termin-koncowka maja)ale z oczywistych wzgledow jestem zainteresowana CZMP(tez tam bede rodzic tyle ze na II)
      Chcialam Ci tak od siebie poradzic zebys zapisala sie do szkoly rodzenia w CZMP smile Jest bezplatna i organizowane sa wizyty na bloku porodowym.My ogladalismy ten wlasnie na I.
      Z tego,co widzialam jest najlepiej wyposazony ze wszystkich 3 Klinik (pokoje do porodu rodzinnego,drabinki,pilki i wanna do porodu w wodzie)
      Mnie ta szkola i wizyta bardzo pomogly przygotowac sie psychicznie na to co nas czeka juz niedlugo.
      Niestety nic Ci nie powiem na temat lekarzy-bo tego nie wiem uncertain Ja lezalam tydzien na II i bylam super pozytywnie zaskoczona personelem(lekarze,pielgniarki).Nie sadze,zeby to roznilo sie pomiedzy klinikami.
      Z drugiej strony porod i opieka po,to moze byc inna historia,choc ja wierze,ze wszystko bedzie dobrze.Za to sa tu na pewno dziewczyny,ktore maja konkretne doswiadczenia.Powodzenia
    • deotyma11 Re: CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa 05.05.06, 21:53
      Rodziłam na I oddziale (oddział Ginekologiczno-Położniczy) w lutym. Rodzi
      się na poziomie 0. Lekarze i położne są bardzo sympatyczne, pomocne. Są sale do
      porodów rodzinnych. Po porodzie przenoszą cię na czwarte piętro. Maluszki są
      cały czas z mamami. Położne kąpią dzieci. Jeżeli mama źle się czuje po porodzie
      to też przewijają, później dziecko przewija się samemu. Sale są trzyosobowe,
      toaleta i umywalka w pokoju, do prysznica trzeba chodzić. Odwiedziny od
      poniedziałku do piątku są od 14.00, a w soboty i niedziele od 10.00.
      Pielęgniarki na noworodkach są różne. Pomagają, ale trzeba sie o wszystko
      prosić i pytać, bo same z siebie nie przychodzą. Ogólnie wrażenia mam
      pozytywne, choć zdecydowanie lepiej wspominam opiekę przed porodem i w trakcie
      niż po.
      • dasia_p Re: CZMP - do deotyma - I Oddział 06.05.06, 10:14
        Miałaś moze ciuszki dla dziecka na pobyt w szpitalu? Jesli tak to ile kompletów
        należy przygotować? Co jeszcze przydaję się mieć dla dziecka?
      • slonko81 Re: CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa 06.05.06, 14:51
        Jak to jest z odwiedzinami?Mąz nie może przebywać ze mną i z dzieckiem kiedy
        chce?TYlko po 14?Nie wiem czy dobrze zrozumiałam....
    • ameraa Re: CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa 06.05.06, 20:07
      Ja rodziłam 5 tyg temu, co prawda w klinice matczyno płodowej, ale wszystko tu
      wygląda mniej wiecej podobnie. Również o wiele lepiej odebrałam opiekę przed i w
      trakcie porodu niz juz po. Wspaniali lekarze, ale juz niezbyt ciekawe połozne od
      noworodków (chociaz oczywiście nie sadze ogólu, bo był równiez takie z sercem na
      dłoni). Godziny wizyt równiez przestrzegane sa w zalezności od personelu, który
      ma dyzur. jezeli akurat dyzurują fajne położne, to mąż może siedzieć przez caly
      czas i najwyzej prosza go, zeby wyszedl na chwile z sali, kiedy muszą wykonac
      jakis zabieg przy pacjentce. Jak sa formalistki, to go wyproszą i każa przyjśc o 14
      • paulaha Re: CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa 06.05.06, 20:54
        gratulacje, cieszę się że masz już to za sobą, napisz mi proszę czy rodziłaś z
        mężem, czy mogłaś się ruszać w trakcie porodu, czy chciałaś znieczulenie i czy
        mogłaś wybrać pozycje do parcia? Kojarzę, że sale porodowe są na poziomie "0",
        faktycznie tak jest?
        mam termin na 1.06.06 i zastanawiam się jak to będzie, a będę
        najprawdopodobniej rodzić własnie na tym oddziale.
        pozdrawiam.
        • ameraa Re: CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa 07.05.06, 16:41
          Mąż był ze mną w pierwszej fazie porodu (bo tak sobie juz wcześniej
          ustaliliśmy), jednakże nie był to poród na sali do porodów rodinnej. W I fazie
          porodu mogłam tez chodzic sobie bez przeszkód po korytarzu, ale juz pozycji do
          parcia wybierac nie mogłam. Ale pewnie to w związku z tym, że miałam poród
          zabiegowy. O znieczulenie poprosiłam przy 7 cm rozwarciu i takie znieczulenie wg
          mnie to błogosławieństwo. Działa około 2 godzin i potem mozesz (ale nie musisz)
          poprosić o kolejne dawki. Wszystkie za darmo. Mimo, ze psychicnie trochę
          wymęczył mnie ten poród (bo strasznie martwiłam się o zdrowie mojego synusia),
          to ogólnie wspominam go bardzo dobrze. Tak więc życzę Wam powodznia! Będzie dobrze!
          • slonko81 jeszcze jedno pytanie 08.05.06, 12:46
            Jak to jest z bielizną po porodzie,bo to mi nie daje spokoju... Trzeba leżeć z
            gołym tyłkiem czy można mieć majtki jednorazowe?
            • deotyma11 Re: jeszcze jedno pytanie 08.05.06, 13:24
              Można mieć majtki spokojnie. Zdejmiesz je tylko przed obchodem i nikt się do
              ciebie nie przyczepi. Jeśli kupisz jednorazowe to nie kupuj z flizeliny. Nie
              przepuszcza powietrza, co zwyczajnie jest niezbyt przyjemne. Można kupić majtki
              poporodowe wielorazowe z siateczki, łatwo je przeprać i szybko schną. Ja
              osobiście używałam zwykłych bawełnianych.
              • slonko81 Re: jeszcze jedno pytanie 08.05.06, 15:02
                Dzięki,ulżyło mi.Myslałam o takich z siateczki właśnie.
                Najważniejsze,że można je mieć smile)))))
          • skubaniutka Re: CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa 23.05.06, 12:09
            hej, ja też przed porodem w CZMP
            jak można ustalić (z kim??) że chce się żeby mąż był tylko na początku?

ja właśnie tak chcę smile)
            z góry dzięki za odp.
            • dasia_p Re: do skubaniutka CZMP - I Oddział, 23.05.06, 15:23
              Nie wiem czy byłaś na bloku porodowym, jeśli nie polecam... Mąż moze wyjść w
              każdej chwili, drzwi są otwarte. A w sali rodzinnej są dwa pomiedzczenia może
              być przy tobie jak rodzisz albo w tym drugim pokoiku, a może też wyjść.. Myślę,
              że nikt go nie będzie zatrzymywał:-
    • deotyma11 ciuszki i odwiedziny 06.05.06, 22:28
      Nie trzeba mieć dla dzieci własnych ubranek, bo są szpitalne. Jednak niektóre
      dzieci dostają wysypki od proszków w jakich te ubranka są prane i jeśli mama
      chce, można swoje ubranka wziąć. Z pewnością nie zginą. Radziłabym wziąć trzy
      zmiany ubranek, a w domu przygotować jeszcze w zapasie i mąż w razie potrzeby
      doniesie. Można też wziąć becik i pieluchy tetrowe. Za to trzeba dla dziecka
      mieć: chusteczki nawilżane, pieluchy jednorazowe, oliwkę, maść do pupy (polecam
      bepanthen, przyda się do smarowania bolących piersi), łapki-niedrapki. Warto
      też wziąć dla siebie wkłady ginekologiczne, bo są braki na oddziale.

Co do odwiedzin. Dokładnie tak jak napisałam. Od poniedziałku do piątku wizyty
      są po 14.00 i jest to raczej przestrzegane. Z własnego punktu widzenia, ten
      przepis choć może wydawać się straszny, aż taki zły nie jest. Naprawdę trudno
      byłoby wytrzymać całodniowe wizyty gości trzech pań, gdy po porodzie nie
      czujemy się zbyt komfortowo i chciałoby się czasem poczuć trochę swobodniej.
      Oczywiście mnie moi goście nie przeszkadzają smile No i jest zakaz wprowadzania na
      oddział dzieci poniżej czternastego roku życia.
    • clio_1 Re: CZMP - I Oddział, Klinika Położnictwa 09.05.06, 22:20
      Może jeszcze ktoś się wypowie?
    • mimi9917 do deotymy 11.05.06, 12:01
      A jak to jest z dzieciaczkami w nocy - kiedy np. płaczą, to można liczyć na
      pomoc pielęgniarek? Boję się,że dziecięcy płacz jest "zaraźliwy" i jak zacznie
      jedno to pobudzi resztę... Trochę się obawiam, czy dam sobie z tym wszystkim
      radę.
      • deotyma11 Re: do deotymy 11.05.06, 14:16
        Nie martw się kochana! Na pewno dasz sobie radę. Jeżeli dzieciątko płacze "za
        długo" zawsze przychodzi pielęgniarka. Ale co dziwne, w dzień zawsze słychać,
        że dzieci płaczą, a w nocy na oddziale jest cisza. Może dzięki temu, że jest
        ciemno, spokojnie to i dzieci się szybciej uspokajają?
        • mimi9917 Re: do deotymy 11.05.06, 16:09
          dziękismile powiedz jeszcze w jakich godzinach są obchody lekarzy; ktoś mnie o to
          pytał, a ja ciemna w tej kwestii...
          • deotyma11 Re: do deotymy 12.05.06, 14:12
            Duży obchód jest rano między 9 a 10. Wieczorem chodzi jeden lekarz dyżurny ok
            20, ale to zależy czy nie ma akurat porodu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka