Dodaj do ulubionych

Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybrać

23.06.06, 18:46
poradźcie cos dziewczyny,

pierwszy raz rodziłam 7 lat temu na Siemiradzkiego u dokt. Nowakowskiego - i
nie oceniam tego najlepiej - mimo ekstra "koperty" i tego że całe 9 miesięcy
prowadził moją ciążę to był niezbyt miły

W tym momencie stoję przed wyborem : który szpital, czy obstawiać sobie
lekarza czy położną

jakieś personalne propozycje ?

poradźcie cos ...
Obserwuj wątek
    • aniakuz1 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 24.06.06, 06:34
      Ja polecam Żeromski, rodziłam tam 29.05.06 i jestem naprawdę zadowolona że
      odbyło się to właśnie tam. Położna Bogusia Chmiel - super, chciałam ją po
      porodzie po rękach całować, poród odbierała też lekarka Beata Olszańska- bardzo
      miła, oprócz tego są tam świetni Andrzej Gach i Ewa Zygiel-Pudlik, ja polecam
      ale opinie są różne jak różne rodzące...Pozdrawiam i życze powodzenia!!
    • olka_krakow Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 25.06.06, 23:57
      Ja wybralam Ujastek, i umowilam sie tam z polzna na porod, zobaczymy jak bedzie,
      termin mam za 2 dni wink
      • aniakuz1 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 26.06.06, 08:41
        O Ujastku słyszałam, że jest super ale tylko wtedy gdy nie ma żadnych
        komplikacji ponieważ nie maja tam odpowiedniego sprzętu ani żeby pomóc maie ani
        maluchowi więc jeśli cos się dzieje źle (a wiadomo, że wtedy liczą się
        sekundy..) to przewożą do innego szpitala...a słyszałam to z różnych źródeł
        (również od lekarzy i położnych)
        • phi.phi Szpital na Ujastku 26.06.06, 09:01
          wyposażony jest podobnie do innych (Siemiradzki, Narutowicz, Galla) - z każdego
          z tych szpitali jeśli się "coś" dzieje wiozą na Kopernika, bo tylko oni mają I°
          referencyjności. Może warto odświeżyć sobie informacje, zamiast siać
          niepotrzebny popłoch...
          • penelina Re: Szpital na Ujastku. Phi.phi :-) 26.06.06, 18:35
            Szkoda słów.

Zawsze, gdy tylko toczy się dyskusja o Ujastku - to pojawiają się głosy, że "to
            nie jest prawdziwy szpital" , "nie ma sprzętu" , "znajomy lekarz ginekologa
            znajomej koleżanki go nie poleca" etc.
            Niestety, w 99 % przypadków takie posty piszą osoby, które tam nie rodziły -
            tylko właśnie "słyszały".

A ja powiem tak - miałam na Ujastku ciężki poród zakończony cesarką ( która
            ratowała życie mojej córce ) - i jakoś nikt mnie ani dziecka nigdzie nie
            wiózł ...

Jeśli kiedykolwiek będę jeszcze rodzić - to tylko tam smile
    • semilka Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 26.06.06, 09:09
      Ja wybrałam Żeromskiego. Bo to szpital mimo wszystko prawdziwy!
      Ujastek (na świeżo mam informacje) jest super oczywiście ale żeczywiście jak
      nie ma komplikacji większych nie mówiąc już o naprawdę komplikacjach trylko
      począwszy od prolemów z karmieniem i zwykłą opiekę położniczą - porażka! Mnie
      nie kusi telewizor na sali i klimatyzacja, która działa jakby nie chciała...
      Szpital z opieką to dla mnie najważniejsze - zwłaszcza dlatego, że nie mam w
      Kraku nikogo bliskiego (tzn. kobiety - mamy czy siostry) które mogły by mi
      pomóc w jakikolwiek sposób.
      Pozdrawiam
      • zu2ka Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 28.06.06, 14:21
        rodziłam w Ujastku zdecydowanie nie polecam!!!
        • ola07 Re: Do zu2ka 28.06.06, 16:23
          A mogłabyś sprecyzować,skoro odradzasz.
    • kubanka_77 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 26.06.06, 09:42
      Ja urodziłam 5.03.06 w szpitalu Rydygiera. I jestem bardzo zadowolona. Byłam
      umówiona z bardzo fajną położną. Rodziłam w niedziele i poród był wywoływany
      (bo zły wynik ktg). Lekarz tez był dobry.
      Jeśli masz [ytania to pisz na gazetowego.
      Pozdrawiam i powodzenia
      • weronka77 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 26.06.06, 10:13
        Ja na Ujastku ale tylko i wyłącznie ze względu na rewelacyjną położną.
        • ola07 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 26.06.06, 13:42
          Ja też będę na Ujastku i też między innymi ze względu na super położnąsmile
          • majah1 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 26.06.06, 20:43
            Sama mam ten problem. Nie wiem który szpital wybrać. W Krakowie mamy 8 placówek
            Rzeczywiście gdzie możemy rodzić, w każdym miejscu są inne warunki. Jeżeli
            chodzi o opieke nad mamą podczas porodu , to np problem ze znieczuleniem ZOO
            mają w Żeromskim , ponieważ anestezjolog jest dyżurny, jeżeli ma inny zabieg to
            poprostu nie przyjdzie. Opieka super, warunki też, są nastawieni na karmienie
            piersią. Wg mnie 5*
            Prywatne SPES i Ujastek, porod fajny (znieczulenie, wanna, wrunki hotelowe ale
            z opieką po juz gorzej, "umiesz liczyć, licz na siebie" albo na rodzinke.
            MSWiA na Galla, warunki póżny Gierek, ponoć fachowcy.
            Siemiradzki -www.noworodek.pl tam znajdziesz opinie. Jeżeli masz kase, to
            możesz wynająć sobie swoją położną, lekarza, sale 2os, lub nawet apartament z
            łazienką i aneksem kuchennym, dla Ciebie, dzidzi i rodziny.
            UJ-fachowcy, ale lepiej mieć "plecy" (usłyszane)
            Narutowicz, ponoc się poprawiło na + (usłyszane)
            Rydygier, nic nie wiem.

Jestem osobą, która "bywała" w różnych szpitalach w Krakowie,
          • hakurek a możecie podać namiary na tą super położną 27.06.06, 23:15
            z góry dzięki
        • olka_krakow Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 26.06.06, 23:52
          weronika, a ja dzieki podanym przez Ciebie namiarom umowilam sie z polozna na
          Ujastku. Wielkie dzieki wink Co prawda jeszcze nie rodzilam, ale juz lada dzien,
          bo termin minal dzis wink
          • weronka77 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 27.06.06, 01:40
            Ola trzymam kciukiwinkNapisz jak wrażenia "po"wink)
            • wiotok Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 27.06.06, 14:26
              ktora to taka fajna polozna? mozna prosic o nazwisko?
    • olka_krakow Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 27.06.06, 00:02
      A co Waszym zdaniem jest potrzebne do ratowania zycia dziecka? Bo od kolezanki
      z intensywnej terapii z Prokocimia wiem, ze respirator, inkubator i full lekow.
      tego akurat na Ujastku nie brakuje. A z wiekszymi komplikacjami to ze wszystkich
      szpitali przewoza do Prokocimia albo do Kopernika, np z wadami serca. Zreszta,
      jak ktos wie o wadzie, to lekarz prowadzacy ciaze odrazu mu doradzi rodzenie w
      Koperniku.

Ale nikogo nie namawiam do rodzenia na Ujastku, uwazam, ze im mniejszy ruch w
      szpitalu tym lepiej wink

Poza tym dla mnie warunki tez sa baaardzo wazne, wiec z tego tez wzgledu
      wybralam Ujastek. Wole jakos miec lazienke czysta w pokoju, w ktorej nie
      smierdzi chlorem i pokoj 2-osobowy. I jakos tak wole rodzic na dobrym fotelu
      ginekologicznym, a nie na zardzewialych przezytkach z poprzedniej epoki.I w
      pozycji ktora sobie wybiore. I wole sie umowic legalnie z konkretna polozna, niz
      dawac w lape byle komu. I wole zeby mnie traktowali jak czlowieka,a nie kolejny
      przypadek, ktory sie przypaletal w srodku nocy. No po prostu wole lepszy
      standard w zyciu i tyle.

No ale kazdy wybiera to, co mu sie podoba wink
      • sofi76 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 27.06.06, 12:26
        A ja się nie zgodze że opieka poporodowa na Ujastku nie jest dobra: mialam tam
        cc 09 czerwca i połozne po porodzie były bardzo pomocne, położne noworodkowe
        też, zawsze można było uzyskac pomoc w razie np. problemow z karmieniem,
        przychodzily nawet w środku nocy sprawdzić czy wszystko w porządku i czy
        czlowiek sobie radzi, pomagaly we wszystkim mimo że był wtedy tlok rodzących.
        Ja jakoś wolę miec super warunki, nie pogardzilam pokojem 2 osobowym z łazienką
        i tv, i absolutnie nie mam na co narzekać. Polecam z własnego, świerzego
        doświadczenia.
        • anitka771 Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 27.06.06, 13:06
          Cześć Sofi
          Mam jedno pytanko, czy miałaś cesarkę ze wskazań? Pytam bo mi się szykuje i nie
          wiem jak to się na Ujastku załatwia, czy naprawdę się nic nie płaci, oraz jak
          to wszystko tam wygląda przy cesarce. Proszę podziel się doświadczeniem smile
          Pozdrawiam cieplutko
          • adad05 Re: Ujastek 28.06.06, 10:51
            Ja również się nie zgadzam z negatywnymi opiniami na temat tego szpitala.
            Rodziłam tam 16.05.2006 i jestem bardzo zadowolona. Miałam opłacona świetną
            połozną a przy porodzie była moja lekarka prowadząca.Warunki super. Przy
            porodzie nie było zbędnych osób tylko położna ,lekarka i mąż co gwarantowało mi
            komfort.Inne połozne na dyzurze też były miłe i pomocne. Mój pobyt w tym
            szpitalu oceniam bardzo dobrze. W razie pytań chetnie odpowiem. Pozdrawiam
            • lorienn Re: Ujastek 28.06.06, 13:54
              w jaki sposób umawiałaś sie z położną? Prywatnie czy też w szpitalu? Jak to jest
              w przypadku Ujastka?
              • weronka77 Re: Ujastek 28.06.06, 14:48
                "Poczta pantoflowa"mamuśwink
                • lorienn Re: Ujastek 28.06.06, 15:00
                  rzuć mi tym pantoflem na priv smile
                  • adad05 Re: Ujastek 28.06.06, 16:22
                    Namiary na położną dostałam od mojej lekarki, która pracuje w tym szpitalu.
                    Zadzwoniłam do niej i sie umówiłam na pierwsza wizytę.Przy pierwszym spotkaniu
                    ustalasz co i jak. Pozdrawiam
                    • lorienn Re: Ujastek 28.06.06, 16:29
                      zakładając że jestem z Lublina, to bedzie mi trochę trudno szukać lekarki smile
                      jeżeli możesz to bardzo proszę o namiar na priv smile
                      • adad05 Re: Do lorienn 29.06.06, 15:32
                        Przesłałam Ci namiary na pocztę. Pozdrawiam
                        • lorienn Re: Do lorienn 29.06.06, 22:03
                          Wieeelkie dzięki za namiary big_grin
          • sofi76 ANITKA 30.06.06, 15:04
            odpisałam na privsmile
    • wersek Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 29.06.06, 23:28
      Rodzilam na Ujastku 3 tygodnie temu. Lekarzem prowadzacym ciaze byl lekarz z
      Kopernika. Gdy powiedzialm mu ze bede rodzic na Ujastku stwierdzil, ze nie
      widzi przeciwskazan, szpital wyposazony w podstawowy sprzet do ratowania
      noworodkow! Stwierdzil tez, ze tylko Kopernik i Prokocim jest dobrze
      wyposazony w taki sprzet, wiec juz w sumie nie ma roznicy czy bede rodzic na
      Ujastku czy Zeromskim, Rydygierze czy Siemirzadzkim...
      Z porodu bylam bardzo zadowolona, nikogo nie oplacalam, trafilam na wspaniala
      polozna, ktora w bardzo fachowy sposob mi pomagala, do tego wykazujac sie duza
      doza empatii.
      Po porodzie rowniez bardzo duza pomoc ze strony poloznych i komfortowe warunki
      jak na szpital, dla mnie to rownie wazne!

Weronika mama Ingi
    • kssia polecam Narutowicza 30.06.06, 23:02
      Witam

Rodziłam tam 2 razy , dwa miesiące temu i trzy lata temu. Dużoooooooo się
      zmieniło na plus. Byłam bardzo zadowolona i z porodu i z opieki, dodam że
      nikogo nie opłacałam ani lekarza ani połoznej.Rodziłam z mężem.

pozdrawiam
      Kasia
    • inga_borodake Re: Poród w Krakowie w Lipcu - który szpital wybr 01.07.06, 14:48
      Polecam Ujastek. Rodzilam tam 9 dni temu i jestem bardzo zadowolona. Bylam
      przygotowana, ze bede rodzic na Kopernika (lekarza mam stamtad), ale po
      odwiedzeniu oddzialu i zobaczeniu 8-osobowych sal, bardzo nieprzyjemnych
      poloznych (zreszta nawet moj lekarz prowadzacy twierdzi ze w szpitalu na
      Kopenika matka jest zdana sama na siebie, bo o pomoc bardzo trudno sie
      doprosic!), stwierdzilam ze tam nie pojde.
      Przed porodem na Ujastku nigdy nie bylam, pojechalam juz z regularnycmi
      skurczami. Zostalam przyjeta bardzo serdecznie, spokojnie, bez paniki. Trafilam
      na swietna i fachowa polozna, ktora w bardzo spokojny sposob mi wszystko
      wyjasniala. Dzieki niej porod wraz z mezem wspominamy jako piekne wydarzenie, a
      nie traumatyczne przezycie. Gdy tylko poprosilam o ZZO, przyszedl anestezjolog,
      ale okazalo sie ze juz mam 9cm rozwarcia i zaczynaja sie bole parte. Po 20
      minutach mialam juz synka przy sobie smile.
      Miala duze problemy z karmieniem, ale dzieki pielegniarce (ktora siedziala ze
      mna chyba ze 3h przy lozku udalo sie).
      Nie mam nic do zarzucenia, wszystko przebieglo bez komplikacji i z duza
      zyczliwoscia ze strony personelu Ujastka.

Pozdrawiam,

Inga mama Jasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka