Dodaj do ulubionych

Zdrowie , mama i ja

IP: *.* 07.01.03, 09:54
Czy ktoś korzystał z akcji Mazowieckiej Kasy chorych "Zdrowie, Mama i Ja"? Czy naprawdę jest bezpłatna szkoła rodzenia i poród rodzinny (te informacje są na stronie internetowej akcji)? Jak dostać sie na wizytę do lekarza w szpitalu np. na Karowej lub w IMiD bez czekania w tygodniowych kolejkach. Jestem pod koniec I trymestru więc mam trochę czasu...
Obserwuj wątek
    • Gość: Nawojka Re: Zdrowie , mama i ja IP: *.* 07.01.03, 21:44
      Z tego co się zorientowałam, to co przychodnia, to obyczaj. Ja nie jestem do końca zadowolona. Fakt, bezpłatne badania. Ale jeżeli jesteś ubezpieczona, to masz prawo do bezpłatnej szkoły rodzenia ze skierowaniem od lekarza "z przychodni", tyle że nie wszystkie szkoły mają podpisany kontrakt z kasą (np. na Madalińskiego tak, ale już przy Solcu nie). Do porodu z osobą towarzyszącą, ale w tzw. standardowych dla danego szpitala warunkach też ma prawo każda pacjentka. Tyle że standardowe warunki to sala ogólna, a tam sąsiadka może nie mieć ochoty na towarzystwo twojego męża. Takie niestety są nasze realia. Najlepiej zadzwoń do przychodni, do której byś chciała chodzić i dowiedz się wszystkiego na miejscu. U mnie np. w tym roku ten program nie będzie już działał - nie podpisali kontraktu na te usługę. No ale nawet bez tego możesz chodzić do ginekologa, który ma kontrakt z kasą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka