kabyrana 26.10.07, 02:41 Mam zamiar rodzic w tym szpitalu, ale nie znam opinii. Czy jest tam jakas szkola rodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julianka-3 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 26.10.07, 08:23 Ja rodziłam na Inflanckiej 4 lata temu, na bloku A tj. porodów rodzinnych, odpłatnych. Było, ok. Bardzo fajna konkretna położna, lekarze też byli ok. Teraz też będę rodzić na Inflanckiej, termin miałam na 20.10 i czekam. Byłam już 2 razy po termiie na KTG, bardzo sympatycznie, szybko i fachowo mnie przyjeli. Blok A odnowiony, w ogóle teraz trwa remont w szpitalu, ale normalnie przyjmują na oddział. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julianka-3 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 26.10.07, 08:24 aha, szkoła rodzenie jest w szpitalu, nie odpatna, bardzo fajna Pani prowadzi zajęcia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 26.10.07, 08:31 Rodziłam prawie dwa lata temu z ulicy- nie opłacałam żadnej położnej. Trafiłam na trzy zmiany z dyżuru- wszystkie super. Czułam że jestem pod dobrą opieką. Oddział poporodowy tez wspominam ok (leżałam 8 dni z powodu infekcji synka), poza naprawdę nielicznymi wyjątkami. Moja rada to zgłaszać wszelkie problemy położnym czy pielęgniarkom samemu- bywa że jest takie obłożenie, że one same nie mają czasu chodzić po salach i pytać czy czegoś nie potzreba. A jeszcze super jest pielęgniarka laktacyjna- p. Małgosia, tylko tez czasem trzeba ją "upolować". Odpowiedz Link Zgłoś
daisy233 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 26.10.07, 10:05 i ja tez polecam ten szpital, dokladnie 3 mies temu urodzilam tam synka na bloku porodow rodzinnych z oplacona polozna. Fakt, troche to kosztuje, ale nie zaluje, oplacilo sie zaplacic. Dzieki pani Ewie udalo mi sie uniknac naciecia krocza(1 porod). Mialam duze szczescie, bo akcja porodowa przebiegala bardzo szybko,nie zdazylam wziac zzo, synek urodzil sie po 4 godz od przybycia do szpitala. Szkola rodzenia jest, ale ja nie chodzilam. Jest super pielegniarka laktacyjna, pani Malgosia. Co do lekarzy to nie powiem, bo przyszedl tylko obejrzec krocze juz po urodzeniu dziecka, aby stwierdzic czy wszystko ok. Na szczescie nic nie peklo i obylo sie bez szycia. Zycze Tobie szybkiego i latwego porodu. Jesli masz jeszcze jakies pytania, sluze rada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betimek Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 26.10.07, 15:34 Ja mam pytanie: czy do szpitala trzeba brać kosmetyki dla dzidziusia? I jak wygląda kąpiel, samemu się kąpie, czy pielęgniarki pomagają? Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 26.10.07, 16:15 Ja rodziłam tam półtora roku temu. Dla dziecka trzeba wszystko mieć - ubranka, kosmetyki, wszystko. Z kosmetyków oferowanych przez szpital był tylko spirytus do przemywania pępka. Dzieci są kąpane przez pielęgniarki pod kranem. Aha, miały dla nich jakieś mydło, więc trochę nakłamałam z tym spirytusem. Ale raczej trzeba się zaopatrzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy233 do betimek 26.10.07, 22:59 mycie dziecka odbywa sie w sali w ktorej sie lezy . W pierwszej dobie po porodzie dziecko nie jest kapane. Kapiel faktycznie odbywa sie pod kranem, pielegniarka sama myje dziecko i przemywa pepek spirytusem. Co do kosmetykow, ja mialam linomag, sudokrem i mydelko, ale nic z tych rzeczy nie uzywalam w szpitalu. Pielgniarka powiedziala, ze nie trzeba niczym smarowac. Wez moze wiecej pieluszek tetrowych, przy wyjsciu ze szpitala prosza o pozostawienie kilku jako"cegielke". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betimek Re: do betimek 27.10.07, 17:56 Dzięki dziewczyny za odpowiedzi Wiem, na co się nastawić. I dobrze wiedzieć o tych pieluszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 daisy 06.11.07, 12:48 Daisy, na co jest Linomag? Bo kupiłam wszystko jak leci z listy, którą położna podyktowała na szkole rodzenia i za nic nie mogę sobie przypomnieć na co miał być ten Linomag, a z ulotki nie wynika w zasadzie Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: daisy 06.11.07, 12:54 Lejla - Linomag jest do smarownaia pupy dzieciaczka, żeby zapobiec odparzeniom Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: daisy 06.11.07, 18:39 Dzięki Nie jest łatwo być początkującą przyszłą mamą. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy233 Re: daisy 07.11.07, 19:56 jest linomag krem i masc. Teraz juz nie pamietam ktory wolno uzywac przy niemowletach czy krem czy masc, na pewno z zielonym paskiem jest ten dozwolony. Zreszta pani w aptece na pewno Ci doradzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stolarskaa Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 26.10.07, 22:30 Witam!!Ja urodziłam na Inflanckiej 5 m-cy temu synka i jestem zadowolona.Miałam poród rodzinny,na bloku porodowym A.Opieka ok,pomocne stażystki,super p.Małgosia od laktacji.Szkoła rodzenia jest,płatna dla osób z poza w-wy (tak było,nie wiem jak teraz).Wpisz w wyszukiwarkę inflancka to znajdziesz wiele opinii,bo jest dużo na tym forum.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betimek Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 27.10.07, 17:54 Szkoły rodzenia są trzy. Na stronie szpitala rzeczywiście są na nie namiary. Dla mieszkających, studiujących lub pracujących w Warszawie szkoły są bezpłatne. My kończyliśmy szkołę rodzenia Beaty Szol i mogę ją z czystym sumieniem polecić Odpowiedz Link Zgłoś
dria_da Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 01.11.07, 23:11 Witam ) Moze ktos jeszcze dorzuci swoje doswiadczenia wiazane z ta plCóWKą. Bede rodzic na dniach prawie a wybrlam sobie ten wlasnie szpital. Czy ktos moze wie czy warto opłacać porod na bloku ,,A'' i czy czesto odsyłaja no i jqak wyglada opieka porodowa i poporodowa. Przyznam ze wedrujac przed porodem po warszawskich szpitalach obsługa tegoz byla jakbardziej sympatyczna i miła. Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 02.11.07, 14:36 Moje wiadomości nie są najświeższe, ale zawsze. Na Inflancką odesłał mnie lekarz z Bielańskiego mówiąc, że na pewno mnie tam przyjmą. Chyba rzadko odsyłają, bo to duży szpital. Nie wiem jak jest na bloku do porodów nierodzinnych, więc nie wiem, czy warto opłacać poród na bloku A. Ale chyba raczej nie praktyuje się porodów z mężem poza tym blokiem. Więc za poród rodzinny niby nie płacisz, ale za salę już obowiązkowo. Trochę to według mnie nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy233 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 03.11.07, 14:58 nie wiem jak wyglada sytuacja teraz, ale jak ja rodzilam na bloku A byla tylko jedna dziewczyna w sali obok. Jesli zalezy Ci na spokoju,milej kameralnej atmosferze to polecam blok A. Bedac juz na sali ogolnej, spacerujac po korytarzu widzialam dziewczyny ktore ze skurczami chodzily po korytarzu. Dodam,ze na korytarzu jest spory ruch, mamy z dziecmi, odwiedzajcy, przyznam, ze nie chcialabym aby ktos obcy widzial mnie w takiej sytuacji. Ja mialam lekarza z tego szpitala, akurat byl na urlopie kiedy urodzialam z tego tez powodu oplacilam polozna aby czuc sie bezpieczniej. Bardzo polecam, choc troche kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zilka9 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 03.11.07, 19:55 Rodziłam prawie 6msc temu i jestem bardzo zadowolona.W razie następnego dzidziusia napewno wybiorę tamten szpital. Co do kosmetyków to miałam mydełko Nivea,mokre chusteczki,spirytus,linomag,sugokrem.Przydał się linokag Pielęgniarki same kąpią w oilatum.Skóra malucha jest wtedy jak aksamit bez żadnych oliwek. Ubranka wszystkie miałam swoje,pampersy też. Podkłady na łóżko możesz brać tyle ile chcesz-są na korytażu. U mnie minusem były małe salki ale jakoś 2 doby przeżyłam Mi pani od laktacji nie była potrzebna ale inne mamy bardzo sobie ceniły jej pomoc. Polecam personel.A stażystki są rewe;lacyjne.Pomagały we wszytskim.Przychodziły co 1h i putały czy czegoś nie trzeba.Pomagały mi się umyć po porodzie. A i weź ze sobą rożek lub kocyk,żebyś miała czym nakryć malucha jak będzie leżał w wózku szpitalnym. Ach dzidziuś zazdroszczę..... Odpowiedz Link Zgłoś
julianka-3 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 05.11.07, 16:45 POLECAM !!!! Urodziłam córeczkę 30.10.2007 o 03:05. To był mój drugi poród na Inflanckiej. Jestem bardzo zadowolona, miałam super położną, (nie opłaconą) ta sama która odbierała mój pierwszy poród 4 lata temu (zbieg okoliczności). Rodziłam na bloku "A"-porody rodzine, ze znieczuleniem - polecam -dzięki temu poród był świadomy i przyjemnie go wspominam. Wrazie pytań odpowiem.muszę lecieć do małej )) Odpowiedz Link Zgłoś
kuby.mama Do julianka-3 05.11.07, 17:02 Przede wszystkim wielkie gratulacje Słyszałam,że na Inflanckiej jest remont i wejście do szpitala jest z innej strony - czy to prawda? A drugie pyt. to jak długo czekałaś na podanie zzo od czasu, kiedy je sobie zażyczyłas? I czy nadal jest bezpłatne? I ostatnie: czy lista rzeczy do szpitala ze strony www jest aktualna, czy nie trzeba brac dla dziecka np spirytusu do pepuszka albo maści do pupki? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: Do julianka-3 05.11.07, 17:33 pozwole sobie tez odpowiedziec. Rodzilam tam 2 tygodnie temu Szkola rodzenia - za darmo jesli sie pracuje lub mieszka w Warszawie Po szkole rodzenia ma sie zniżke na poród rodzinny o 100 zł Wejscie do szpitala jest z drugiej strony - trzeba cały obejść. Smiałam sie na izbie przyjęć ze jak jakis pilny przypadek bedzie to może nie zdązyc i obok szpitala urodzic Rodzilam na bloku A (porody rodzinne) - warunki super. jesli chodzi o znieczulenie to podają od 2-3 cm rozwarcia.Musialam poczekac ale podali od razu po badaniu jak sie okazalo ze juz jest. Oczywiście doznieczulają i jest nadal bezpłatne. Ja spirytusu nie mialam do pępka i prosiłam ale lepiej wziac. Maść tez (wzielam bepathen na pierwsze przejscia z przystawianiem i dla Małej) A tak to opieka jest ok. Jak tylko ma sie wątpliwości to można zawsze isc na oddzial noworodków i tam pielegniarki i lekarze pomagają i tlumaczą o co chodzi. Podobnie jest z przystawianiem do piersi - jak tylko jest problem to sie mozna zglosic i pokazują co i jak. Jest tez pokój pielęgniarek dla matek - jak chce sie srodek przecibolowy czy cos to mozna tam isc. Na poporodowej są dwie opcje - albo lezec na sali z innymi mamami albo mozna wykupic jedynke. Są dwa rodzaje jedynek - z prysznicem lezc bez toalety za 250 zł za dobę oraz z prysznicem i toaletą za 300. ja bylam w pokoju za 250. Jesli nie masz ograniczeń finansowych to naprawde warto. A tak to opieka, personel bardzo mily pomocny i uczynny. Ogólnie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
magda742 Re: Do julianka-3 05.11.07, 19:26 czy jeśli się miało 1 poród cc to przy następnym psn mozna też brać znieczulenie? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: Do julianka-3 05.11.07, 19:39 a sa przeciwskazania do tego? nie slyszalam o takim.. ja nie wiem ale mozna sie dowiedziec na szkole rodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
betimek Re: Do julianka-3 05.11.07, 21:22 A jak obecnie wygląda sytuacja z miejscami na bloku porodowym "A" ? Czy dużo jest rodzących i często się zdarza, że nie ma miejsca, czy jest ok i z miejscem na bloku "A" nie ma problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: Do julianka-3 06.11.07, 17:58 ja przed przyjazdem do szpitala zadzwonilam z pytaniem czy są miejsca. Akurat byla wolna ostania sala. Ale jak ja przyszlam to po 2 godzinach sie zwolnila jedna a potem w nocy kolejna.. lepiej zadzwonic. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_m1 Re: Do julianka-3 06.11.07, 20:01 Kobitki. Rodzę po raz pierwszy. Mój lekarz prowadzący pracuje na inflanckiej więc tam będę rodziła. Wybieram poród rodzinny, myślę o opłaceniu położnej, gdyż to mój pierwszy raz, nie zdążę uczęszczać do szkoły rodzenia, wiec dla spokoju i pomocy fachowej. Ale jak mam to zrobić? Jeszcze przed terminem porodu iść do szpitala i załatwić te opłaty? Piszecie, że lepiej zadzwonić i zapytać czy są m-sca na bloku A. Jak to wszystko się załatwia. Cały czas myślałam że jak już sie zacznie akcja porodowa w domu to jadę szybko do szpitala i tam sie już mną zajmą. A z Waszych wypowiedzi wynika że się mylę. Rozjaśnijcie mi proszę tą sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
betimek Re: Do julianka-3 07.11.07, 14:25 Jeśli chcesz opłacić położną, musisz się z nią umówić przed porodem jeszcze. Jak zaczyna sie akcja, polożna przyjeżdża do szpitala razem z Tobą. Tzn nie dosłownie Za poród płacisz przy wypisie, a położnej chyba potem po porodzie. Musisz z położną pogadać. A jeśli akcja się zacznie i nie zadzownisz, to i tak Cie przyjmą do szpitala. Jeśli będzie wolna sala na bloku "A" idziesz tam rodzić. Jak będzie zajęta, jedziesz na górę do bloku "B" i czekasz, aż w "A" zwolni się miejsce. W bloku "B" nie mozna rodzić z mężem, ale jak tam wszystko wygląda, to nie wiem. Musisz chyba przy przyjęciu zaznaczyc, że chcesz rodzić w bloku "A". Tak mi sie wydaje. Może niech jeszcze dziewczyny, które mają juz poród za sobą napiszą, czy mam rację Odpowiedz Link Zgłoś
daisy233 Re: Do julianka-3 07.11.07, 19:53 dokladnie tak to wszystko wyglada jak napisala betimek. Ja tez mialam lekarza z tego szpitala, wczesniej wypisal mi skierowanie na porod w tymze szpitalu (blok A), a to dlatego, ze wybieral sie na urlop. Bez skierowania tez Cie przyjma. Jak ja przyjechalam do szpitala, polozna juz czekala na mnie (akurat miala wolny dzien), dwie sale porodowe byly wolne, ale juz pozniej, po porodzie widzialam dziewczyne ktora czekala na bloku B az sie zwolni miejsce na dole. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daisy233 do betimek 08.11.07, 07:34 p. Ewa Szlempo- bardzo mila, sympatyczna, ciepla i cierpliwa osboa- ale takie chyba musza byc polozne Mam na Nia namiary jesli bylabys zainteresowana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betimek Re: do betimek 08.11.07, 09:22 Dzięki, namiary na nią są na stronie szpitala. My zdecydowaliśmy się na Agnieszkę Korejwo. mam nadzieję, że będę zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
marta_nie_martka Re: do betimek 16.11.07, 22:26 Dopisuję się, żeby pochwalić panią Ewę. Z jej pomocą przyszedł na świat mój drugi synek, ważył 5kg, poród trwał 3,5h, nacięcie było minimalne, po 2h mogłam już siedzieć Pani Ewa jest bardzo ciepłą, pogodną osobą. W każdym ruchu widać, że jej doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
blue25 Re: Do julianka-3 19.11.07, 10:52 Mam pytanieo skierowanie do szpitala na poród? Słyszałam, że nie jest potrzebne i mówiła o tym położna z tego szpitala... Potrzebowałas skierowania? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_m1 Re: Do julianka-3 08.11.07, 17:03 Dziewczyny dziękuję za informacje. A po opłaceniu położnej mogę liczyć na jej pomoc w kilka tyg po porodzie w domu? Rozumiem, że za poród w sali A płaci się po fakcie, chociażby ze względu na fakt, że nie zawsze znajdzie się na niej m-sce. Zastanawia mnie fakt, że na str szpitala opisują salę A jako, tą w której zapewniona jest już opieka położnej. domyślam się, że owszem opieka jest, ale nie tak db jak po wcześniejszym opłaceniu połoznej. Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: Do julianka-3 09.11.07, 09:16 Za wszystko płacisz dopiero przy wyjściu ze szpitala. Oprócz płatnej sali na bloku A możesz też potem leżeć w płatnej pojedynczej sali na oddziale noworodkowym. Ja płaciłam również za zzo, ale coś mi się wydaje, że teraz jest tam bezpłatne. A jeśli chodzi o opiekę położnej - to tak na zdrowy rozum w każdym szpitalu w każdej sali powinna być zapewniona taka opieka? Ja rodziłam na bloku A półtora roku temu i rodziły tam jeszcze 2 kobiety, położna odbierała 2 porody naraz. Nieźle się nabiegała. Odpowiedz Link Zgłoś
anetaban Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 09.11.07, 11:34 chodzimy z mężem do szkoły rodzenia na inflanckiej w środe 7.11.2007r było spotkanie z dyrektorem tej placówki wyjaśniał ze za poród rodzinny płaci sie z góry 500 zł na sali porodów rodzinnych mogą być trzy osoby dorosłe towarzyszące zzo jest bezpłatne przy rozwarciu 2-3cm. jest jeden minus jeżeli zdecydują o cc to pieniędzy nie odzyskacie Na bloku porodowym B może być mąż (od niedawna) ale nie wiadomo czy uda mu sie odciąć pempowinę niema tam gdzie usiąść wiec cały poród stoi może wychodzić na korytarz i będzie wpuszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
aronowka Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 10.11.07, 10:22 niekoniecznie przy rozwarciu 2-3 cm ja w ogole nie miałam rozwarcia alewszystko było na oksytocynie wiec ból wiekszy i sami mi dali nawet za bardzo nie pytali czy chce stwierdzili że nie wytrzymam bez a jak juzjest duże rozwarcie to nie warto brać znieczulenia Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek227 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 16.11.07, 14:59 czy nadal zzo jest bezpłane? Odpowiedz Link Zgłoś
aga415 Re: Inflancka - czy ktoś poleca? 16.11.07, 15:28 ja rodziłam 3 miesiące temu i to był istny koszmar, męczyłam się i męczyłam, w końcu zastosowali Vacum synek był duży jak na mnie 3700 powinnam mieć cesarkę, nigdy tam już nie wrócę, opieka po porodzie to dopiero masakra, zero szacunku dla kobiety, pielęgniarki noworodkowe to obrzydliwe baby no może jedna była fajna ale pracowała tam dopiero 2 mtygodnie, Odradzam ten szpital z całego serca. Odpowiedz Link Zgłoś