Dodaj do ulubionych

Pytanie o św. Zofię

12.03.08, 13:34
Czy jesli trafia się po porodzie nie na oddział położniczy (bo nie mają
miejsc) tylko na inny- nie wiem który, to dziecko jest z matką czy na
noworodkach? Moim marzeniem jest mieć malucha cały czas przy sobie od momentu
narodzin, więc chcialabym wiedzieć jak często zdarza się w tym szpitalu
sytuacja, że bez jakichś wskazań zdrowotnych typu obserwacja, tlen, inkubator
itp. dziecko nie przebywa z matką.
Obserwuj wątek
    • bela8008 Re: Pytanie o św. Zofię 12.03.08, 19:12
      2 lata temu z powodu braku miejsc po porodzie lezałam na patologii. Wszystkie
      lezące tam kobiety były po porodzie i wszystkie miałysmy dzieci cały czas przy
      sobie. Patologia "pożyczyła" salę położnictwu.
    • paulinas Re: Pytanie o św. Zofię 12.03.08, 23:53
      Ciekawa jestem czy oblozone sa bardziej zwykle poporodowe czy te platne,
      jednoosobowe?
      • laminja Re: Pytanie o św. Zofię 13.03.08, 10:26
        na poporodowe jedynki są zapisy smile Jest ich znacznie mniej niż chętnych.
        • paulinas Re: Pytanie o św. Zofię 13.03.08, 10:57
          Tego sie wlasnie obawialam...
          Ale kiedy i gdzie sie mozna zapisac skoro terminu nie sposob przewidziec?
          Ja proponuje, zeby wszystkie sale poporodwe na Zelaznej na platne jedynki przerobic - moze bedzie ciut luzniej ale szpital raczej na tym finansowo nie straci wink.
          Jak rodzilam tam 5 lat temu i przyznalam sie znajomej ile placilam za pojedyncza sale poporodowa to patrzyla na mnie jak na wariatke i mowila, ze tyle to kosztuje doba w dobrym hotelu. Ja uwazam, ze warto bylo i chcialam to powtorzyc ale widze, ze za pozno sie tym wszystkim zaczelam interesowac. Nie spodziewalam sie, ze takie tlumy chca rodzic w tym samum czasie wink.
          Na indywidualna polozna za pozno, lekarz ten sam od lat ale z innego szpitala sad a ja sobie porodu w innym szpitalu nie wyobrazam.

• laminja Re: Pytanie o św. Zofię 13.03.08, 11:14
            chyba się "zapisuje" przy przyjściu do szpitala i czasem sala jest, a czasem
            trzeba poczekać - podpytaj swojego lekarza. Najłatwiej mają osoby z planowym cc.
            Podobno bardzo ładne jedynki mają na Madalińskiego - sporo tańsze i mniej
            okupowane.

Ciekawe jest to, że jak ludzie jadą na wakacje do jakiegoś kurortu, to nie
            szkoda im wydawać kasy na dobry hotel, a przy porodzie liczą każdą stówkę wink
            • paulinas Re: Pytanie o św. Zofię 13.03.08, 11:41
              Dzieki za odpowiedz. Przy moim pierwszym porodzie bylo odwrotnie tzn po porodzie przeniesli mnie tymczasowo na inna porodowa bo nie bylo miejsc na bezplatnych poporodowych i trzeba bylo czekac na wypisy. Ale jak po chwili zdecydowalam sie na platna jedynke to od reki byla wolna.

Lekarza mam z Inflanckiej wiec raczej nie pomoze sad. O Madalinskiego tez dobre rzeczy slyszalam, tyle ze to troche kawalek z Zelaznej. Do szpitala planuje dojechac "w ostatniej chwili" - chyba, ze znowu spanikuje wink. Podobno jak sie pojawie w szpitalu z odpowiednio czestymi skurczami to nie moga mnie wystawic za drzwi bez zbadania i znalezienia miejsca w innym szpitalu, ktore w tej sytuacji bedzie na mnie czekalo. Ciekawe jak to jest w praktyce.

Z tymi kurortami to masz racje. Ja bede rodzic drugie, najpewniej ostatnie dziecko i po trudach porodu chcialabym sobie mozliwie komfortowe warunki odpoczynku zapewnic smile.

• stryjka Re: Pytanie o św. Zofię 13.03.08, 10:23
      czesc.ja rodzilam miesiąc temu i tak wylądowałam, wszystkie mamy
      byly z dziećmi i było super! pozdrawiam!
      • saralee jedynki 13.03.08, 12:01
        Na sale pojedyncze wcale nie trzeba się zapisywać. Ja po porodzie
        zdecydowałam, że wolę jednak być z mężem cały czas i powiedziałam o
        tym położnej. Sala się znalazła, choć tego dnia na porodówce ruch
        był spory
        • laminja Re: jedynki 13.03.08, 15:55
          zależy od dnia. Moje koleżanka na wejściu powiedziała, że chciałaby leżeć po
          porodzie w jedynce. Wszystkie były zajęte. Musiała 1,5 dnia poczekać na wolną.
    • baba-iga Re: Pytanie o św. Zofię 22.03.08, 16:29
      ja rodziłam pod koniec stycznia - dziecko jest cały czas przy tobie, chyba, że
      wystąpią problemy i dziecko musi być pod stałą obserwacją na patologii, ale
      nawet tam jak leży - matka może odwiedzać dziecko bez żadnych przeszkód (czyli
      możesz tam być non-stop).

moja córcia musiała się naświetlać (wysoki poziom bilirubiny) leżała na
      patologii, ja bez problemu mogłam tam być - poza tym tak czy siak wzywają
      mamusie na karmienie smile

odpowiadając krótko na twoje pytanie: dziecko jest z matką smile (niezależnie na
      jaki oddział trafisz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka