Dodaj do ulubionych

Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 13:44
A co z hasłami typu You'll never walk alone itp. Skoro nie może wisieć
Oberschlesien, to cała reszta obcobrzmiacych haseł tez powinna zniknąć z
transparentów wywieszanych na arenach sportowych. Mi to tito co oni se na tym
płocie wieszają niech ten Górny Sląsk jest napisany nawet po arabsku jeden ch..
Widać znów jakiś młot z PZPN nie ma co robić.
Obserwuj wątek
    • Gość: pytajacy Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 13:50
      a flaga Fair Play moze wisiec? a wykonywac korner mozna? itd, itd

Jak ktos jest bardzo chory to mu nawet psychiatra nie pomoze, a tak przy okazji Bartoszkowie to walczyli zeby pisac GORNY SLONSK jak juz panie Spyra.

Niech sobie wywieszaja co chca, komu to przeszkadza? Niemcy tez jezdza na Slaskie szpile. Juz widze jak taki obserwator kaze sciagac flage po chinsku np na MU. Kogo obraza Oberschlesien, pewnie tylko goroli? Jak sie nie podoba to nazot do Kielc, Sanoka, Przemysla i innych metropoli.

Forever wroc, Na zawsze GKS Katowice bo jeszcze mi PZPN zakaz stadionowy da :)
      • Gość: Oberschlesier Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:37

Jo by akuratńi pejdźou - Wjyrchńi Szloonzek!!!
        • noducks slask juz nigdy nie bedzie niemiecki volksdeutsche 14.09.09, 19:16
          to se ne wrati. a wywieszanie flagi z niemiecka nazwa tej juz na wieki naszej polskiej ziemi to zwyczajna prowokacja. wywiescie lepiej cos takiego we wlasnym oknie, tylko za wczasu zamowcie szklarza
          • Gość: hallo a ty już nigdy nie zmądrzejesz, ci..u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 19:23
            A wywieszanie obcojęzycznych napisów to faktycznie prowokacja dla
            takich, co to nawet robiąc 10 lat za granicą na zmywaku nie są w
            stanie nauczyć się języka obcego.
          • mr.superlatywny Re: slask juz nigdy nie bedzie niemiecki volksdeu 14.09.09, 19:24
            > na wieki naszej polskiej ziemi
            Nie wiem, czy na wieki polskiej - ale napewno nie "waszej",
            gorolinski !
            • Gość: STR Kto ty jesteś ? Polak mały ! IP: *.echostar.pl 15.09.09, 00:52
              Jaki znak twój? Orzeł biały !
              Czym twa ziemia? Mą ojczyzną !
              Czym zdobyta? Krwią i blizną !

Wszyscy jestescie polakami, Ruch to polski klub, a Górny Śląsk to pewien region
              Polski. A cała reszta to wasze fanaberie.
              Możecie mówić co chcecie, ale zaklinanie rzeczywistości do niczego was nie
              doprowadzi. Bywajcie zdrowi
              • Gość: i dugi mjech Kto ty jesteś ? Polak mały? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 09:59

Ćul zbolały! :-)
          • Gość: KATTOWITZ FRONT Re: slask juz nigdy nie bedzie niemiecki volksdeu IP: 62.206.54.* 15.09.09, 08:49
            Nie bydzie niemiecki tak samo jak nie bydzie polski.

SLONSK bydzie SLONSKI Gorolu
    • Gość: Pigul Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.09, 14:01
      Dokladnie, nic dodac nic ujac !!!!
      • cirano Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 14:08
        Młodzi zaczynają znowu odkrywać swoje korzenie. Zakazać im? A dlaczego? Gdzie
        demokracja, wolność myśli i wyznania?
        Pan Spyra może sobie swoje hasło pod batkami albo na czole wytatuować kazać,
        nikt mu nie zabroni
        • feurig59 Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 14:28
          cirano napisał:

> Młodzi zaczynają znowu odkrywać swoje korzenie. Zakazać im? A
          dlaczego? Gdzie
          > demokracja, wolność myśli i wyznania?
          > Pan Spyra może sobie swoje hasło pod batkami albo na czole
          wytatuować kazać,
          > nikt mu nie zabroni

Korzenie? Ci idioci, których największymi wrogami
          są "oberschlesiery" z Katowickiej Gieksy, albo Górnika Zabrze (i
          vice versa, oczywiście)?
          Poza wszystkim - takie "korzenie" byłyby w pełni zrozumiałe na
          przykład pośród fanów FC Kattowitz, ale "Ruch"? To już nie takie
          proste, bo korzenie leżą w walce narodowościowej i zawsze ktoś się
          będzie czuł urażony.
          • settembrini Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 15:08
            Odkąd to 1.FC Katowice i Ruch Chorzów to niebo i ziemia, co wypada w przypadku
            jednej już nie bardzo w drugiej? Nie jeden piłkarz i kibic był silnie związany
            z obydwiema drużynami. A walka narodowościowa sprzed II WŚ to dziś anachronizm
            pielęgnowany przez co poniektórych zaprzańców w deseń Spyry, dla których to
            jedyna okazja by zaistnieć w mediach, bo jako członek zarządu województwa
            powodów ku temu nie daje.
            • mr.superlatywny Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 19:25
              Dokladnie. No ale np. z Wilimowskiego to by chcieli byc dumni. Haha.
              • Gość: flip flap Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.cable.smsnet.pl 14.09.09, 20:12
                Wilimowskiego za swojaka brali Polacy, Ślązacy i Niemcy, takiego Adolfa w
                Niemczech nazywają Austriakiem a w Austrii Niemcem: mechanizm podobny:))
                • Gość: Cronos Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: 62.206.54.* 15.09.09, 08:53
                  Jak bys tylko troche na historii uwazal to bys wiedzial ze Adolf mial dwa
                  obywatelstwa.
                  ale czego mozna oczekiwac od hilfki pod kieleckim.
                  • Gość: xyz ad adolfa IP: 78.114.30.* 15.09.09, 09:55
                    a co ma obywatelstwo do tozsamosci? nie obrazaj ludzi w necu, ciebie nikt nie
                    zna i nie ocenia, zachowuj kindersztube, nie jestes na onecie
                • Gość: Oberscheissen Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.startdedicated.com 01.03.11, 22:26
                  > Wilimowskiego za swojaka brali Polacy, Ślązacy i Niemcy, takiego Adolfa w
                  > Niemczech nazywają Austriakiem a w Austrii Niemcem: mechanizm podobny:))

Widac, że podobny. Faszyści w jednym i drugim kraju są strasznie dumni z tak wybitnego Rodaka.
        • Gość: kroszůnkarka Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:41

Kej Uůn je ajnkuler, tůż cołkigo mjana Oberschlesien śe na takym
          uobwisłym mjechu ńy pomjeśći!
    • Gość: europejczyk Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 14:05
      A dlaczego nie miałaby wisieć? Bo paru szowinistów jest uczulonych
      na język niemiecki?
      • Gość: ers Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 14:24
        Co tu dużo gadać - PZPN to jedna wielka banda tłumoków, czego najlepszym
        przykładem jest ich wysoce kultywowany prezes, któremu słoma wystaje z butów że
        aż kłuje w oczy.
        • Gość: Pytek Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:44

Tyn, co uode "pomyślunku" na gowje uolyńoł?
          • Gość: ers Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 07:13
            Ja, gynau :)
      • linke1 Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 14:25
        Gość portalu: europejczyk napisał(a):

> A dlaczego nie miałaby wisieć? Bo paru szowinistów jest uczulonych
        > na język niemiecki?
        ---------------------
        Jest to tradycja wpajana przez prawdziwych Polaków, wszystkim
        mieszkańcom tego kraju od dziesiątków lat a w szczególności
        obywatelom Górnego Śląska.

Odstąp od tradycji. Umysł człowieka przywiązanego do tradycji
        jest sparaliżowany.
      • adam81w Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 15:10
        Gość portalu: europejczyk napisał(a):

> A dlaczego nie miałaby wisieć? Bo paru szowinistów jest uczulonych
        > na język niemiecki?

Lepsi są "szowiniści" (używam tego słowa choć się z nim nie zgadzam), którzy co
        chwila plują na Polskę, którzy Polskę mają za nic, którzy oderwaliby Śląsk od
        Polski przy pierwszej nadarzającej się okazji?
        • mr.superlatywny Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 19:27
          Adasiu: sam niedawno przyznales sie - przyznalkes, ze wcale nie
          jestes Slazakiem. No to co sie wtracasz ?
    • Gość: jo Ja noszę koszulkę Oberschleisien IP: *.144.foxnet.com.pl 14.09.09, 14:26
      Ja noszę koszulkę Oberschleisien i co ktoś mi zabroni??
      • Gość: antysralezja Oberszaise IP: *.chello.pl 19.09.09, 02:11
        A ja taką koszulką wycieram buty. I kto mi co zrobi ?
    • Gość: ks.krzysztof A kiedy Spyra zrozumie że jego zdanie Ślązoki mają IP: *.static.xdsl-line.inode.at 14.09.09, 14:28
      A kiedy Spyra zrozumie że jego zdanie Ślązoki mają głęboko w
      Archlohu?? Ilu ludzi z nim sie tu w ogóle liczy?
      Tak jak i z tymi złodziejami mafijnymi z PZPN!
      CHOPCY ODWALCIE SIĘ OD ŚLĄZOKÓW!!! DEJCIE NOM SPOKÓJ!!!
      • Gość: Śląski Niemiec Re: A kiedy Spyra zrozumie że jego zdanie Ślązoki IP: *.144.foxnet.com.pl 14.09.09, 14:35
        Ja sie pytam kiedy ten Archloh Spyra zrozumie że Śląsk był i nadal
        jest wielokulturowy i że nadal mieszkają tu ludzie identyfikujący
        sie niemieckim obywatelstwem.
        • cep_0 Re: A kiedy Spyra zrozumie że jego zdanie Ślązoki 14.09.09, 15:07
          A mnie się wydaje, ze za komuny uczono mnie iż Śląsk przed wojną miał autonomię,
          a Wielki Wódz wolał walić się z ruskimi zamiast pomóc Ślązakom w powstaniach.
          AUTONOMIA DLA ŚLĄSKA, - i to od zaraz. Bez warszafki sobie poradzimy.
      • mr.superlatywny Re: A kiedy Spyra zrozumie że jego zdanie Ślązoki 14.09.09, 19:30
        Przepraszombardzo, ale - kto to jest spyra ?
        Bo jo wiym, ale juz np. moja kochano zona,
        choc czyto duzo itd. NIY ZNO GO, NIGDY NIY SLYSZALA. :)

Musi byc pjeronsko aktywnym aktywistom. :)))))))))

A RAS i JORGA KOCHO, jo tysz, krawni, znajomi i sasiedzi tysz,
        popieromy i podpieromy, bo Autonomia musi byc ! A szpyrki odejsc !!
    • Gość: sw Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:02
      czyżby już koniec Lata?
    • adam81w Oczywiście, że nie. 14.09.09, 15:04
      Pan Piotr Spyra z ROPŚ, o którym wikipedia twierdzi, że nie działa najlepiej
      to opisuje czemu.

Ja od siebie dodam, że wiadomo po co ci ludzi wywieszali tą flagę. Dobrze, że
      jej już nie będzie. To jest polski stadion.
      • va-sq Do adam81 w 14.09.09, 16:28
        adam81w napisał:

> Pan Piotr Spyra z ROPŚ, o którym wikipedia twierdzi, że nie działa najlepiej
        > to opisuje czemu.
        >
        > Ja od siebie dodam, że wiadomo po co ci ludzi wywieszali tą flagę. Dobrze, że
        > jej już nie będzie. To jest polski stadion.

Możesz podać przepis na podstawie, którego można zakażać używania takiego czy
        innego języka, bo nie bardzo przekonuje mnie argument to polski stadion. Czyli
        per analogiam kibicując w Niemczech nie masz prawa wywieszać flag? Przecież
        wówczas mamy do czynienia z niemieckim stadionem!
        • va-sq Re: Do adam81 w (poprawka) 14.09.09, 16:34
          va-sq napisał:

> adam81w napisał:
          >
          > > Pan Piotr Spyra z ROPŚ, o którym wikipedia twierdzi, że nie działa najlep
          > iej
          > > to opisuje czemu.
          > >
          > > Ja od siebie dodam, że wiadomo po co ci ludzi wywieszali tą flagę. Dobrze
          > , że
          > > jej już nie będzie. To jest polski stadion.
          >
          > Możesz podać przepis na podstawie, którego można zakażać używania takiego czy
          > innego języka, bo nie bardzo przekonuje mnie argument to polski stadion. Czyli
          > per analogiam kibicując w Niemczech nie masz prawa wywieszać flagi polskiej?
          Przecież
          > wówczas mamy do czynienia z niemieckim stadionem!
        • mr.superlatywny Re: Do adam81 w 14.09.09, 19:33
          Jakby w Rajchu DFB wydol taki zakaz/nakaz,
          ze niby nie wolno miec nic po polsku,
          to by kaczki i takie typy jak adasie sie zaros
          udlawili i na hercszlag padli, tak by wrzeszczeli.

Ja, ja, to je efekt/sytem/mechanizm "kali".
      • Gość: henio Re: Oczywiście, że nie. IP: *.csn.tu-chemnitz.de 14.09.09, 17:42
        Skoro taki patriota z ciebie to może się podszkolisz z j. polskiego? Poza tym
        chyba nie po to cię wybrali twoi PISdziewcy ziomale na swojego przedstawiciela
        żebyś w godzinach pracy pisał na forum. Ile zrobiłeś dla tego Śląska? Pytanie
        retoryczne, bo pisdziewcy już tak mają, że są mocni w gębie ale do pracy to
        głowy nie mają.
      • mr.superlatywny Re: Oczywiście, że nie. 14.09.09, 19:31
        > To jest polski stadion
        Nie osmieszej sie, nie kompromituj swoich rodziców, hopie.
    • adam81w Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 15:06
      Ale tu nie chodzi o to, że ta flaga jest po niemiecku. Tutaj chodzi o to po co
      ona jest wywieszana.
      • Gość: egon nic ci do tego, żabolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:14
        Odkąd gorol z Zawiercia, kibic sukcesu Górnika Zabrze, ma decydować
        co wisi na Cichej? Może przyjdziesz na nasz stadion i nas pouczysz?
        • adam81w Bardzo dużo mi do tego 14.09.09, 15:15
          bo to jest mój kraj czy ci się to podoba czy nie. Tam mieszka mój naród.
          • Gość: egon to wypad na jackowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:16
            Tam też mieszka twój naród. A na Cichą serdecznie zapraszam.
            Zobaczymy czy będziesz taki mocny w gębie.
            • adam81w Re: to wypad na jackowo 14.09.09, 15:24
              Gość portalu: egon napisał(a):

> Tam też mieszka twój naród. A na Cichą serdecznie zapraszam.
              > Zobaczymy czy będziesz taki mocny w gębie.

Czyli jak się ktoś u was pojawi na trybunach w szaliku Ruchu ale także z
              polskimi patriotycznymi elementami to nie jest mile widziany, tak?
              • Gość: KATTOWITZ FRONT Re: to wypad na jackowo IP: 62.206.54.* 14.09.09, 15:58
                Ty zes jest na Slonsku nie mile widziany, synek.

Slonsk byl, jest i bedzie SLONSKI a nie polski. Czy sie to jakiemus poloczkowi
                podobo czy nie.

Pozdrowienia do niebieskich od GieKSy. tako fana musi u nos tyz wisiec.

• bopos Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie? 14.09.09, 15:09
      Mam dwie koszulki, które noszę: "Oberschlesien" i "Oberschlesien ist main
      Vaterland" i to noszę je w Warszawie!
      Oni na prawdę nic nie wiedzą o nas, Ślązakach i o Śląsku.
      Poza tym u nas na Śląsku żyją Ślązacy, Polacy, Niemcy, Czesi i też uważają że
      Śląsk to ich (nasza) ojczyzna, niezależnie od tego czy pisana jako Górny Śląsk,
      Oberschlesien, Horni Slezsko czy Upper Silesia.

Polacy lubią nienawidzić innych...
      • adam81w Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 15:14
        bopos napisał:

> Mam dwie koszulki, które noszę: "Oberschlesien" i "Oberschlesien ist main
        > Vaterland" i to noszę je w Warszawie!

No proszę jaki hojrak się znalazł.

> Oni na prawdę nic nie wiedzą o nas, Ślązakach i o Śląsku.
        > Poza tym u nas na Śląsku żyją Ślązacy, Polacy, Niemcy, Czesi i też uważają że
        > Śląsk to ich (nasza) ojczyzna, niezależnie od tego czy pisana jako Górny Śląsk,
        > Oberschlesien, Horni Slezsko czy Upper Silesia.
        >
        > Polacy lubią nienawidzić innych...

Ślązacy to nie jest kolejna grupa narodowościowa. To termin oznaczający
        tożsamość regionalną. Wiem dużo o Śląsku i Ślązakach. Z wieloma z wami utrzymuję
        kontakt mejlowy. Piszą mi oni jasno co sądzą na temat RAŚu, ZLNŚ, ŚRS i tej
        całej wydumanej antypolskości.

Na Śląsku mieszkają głównie Polacy. Tego nie możecie przekłamać. NiePolaków jest
        niecałe 3 procent. To nie jest powód by mówić, że Śląsk nie jest polski.

PS Ślązakowcy to dopiero lubią nienawidzić innych.
        • Gość: egon wstręt to nie nienawiść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:18
          A to jedyny odruch, który wzbudzasz.
        • va-sq Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 15:29
          adam81w napisał:

> bopos napisał:
          >
          > No proszę jaki hojrak się znalazł.
          >
          > > Oni na prawdę nic nie wiedzą o nas, Ślązakach i o Śląsku.
          > > Poza tym u nas na Śląsku żyją Ślązacy, Polacy, Niemcy, Czesi i też uważaj
          > ą że
          > > Śląsk to ich (nasza) ojczyzna, niezależnie od tego czy pisana jako Górny
          > Śląsk,
          >
          > Ślązacy to nie jest kolejna grupa narodowościowa. To termin oznaczający
          > tożsamość regionalną. Wiem dużo o Śląsku i Ślązakach. Z wieloma z wami utrzymuj
          > ę
          > kontakt mejlowy. Piszą mi oni jasno co sądzą na temat RAŚu, ZLNŚ, ŚRS i tej
          > całej wydumanej antypolskości.
          >
          > Na Śląsku mieszkają głównie Polacy. Tego nie możecie przekłamać. NiePolaków jes
          > t
          > niecałe 3 procent. To nie jest powód by mówić, że Śląsk nie jest polski.
          >
          > PS Ślązakowcy to dopiero lubią nienawidzić innych.

Skąd wiesz, że Ślązacy to nie grupa narodowościowa. Przecież to nie ty o tym
          decydujesz? Skoro 173 tyś. osób zadeklarowało narodowość Śląska to widocznie
          taka istnieje. I mało mnie obchodzą jakieś jakieś bajdolenia socjologów czy też
          innych "filozofów" twierdzących, że Ci ludzie się mylą
          • adam81w Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 15:36
            va-sq napisał:

> adam81w napisał:
            >
            > > bopos napisał:
            > >
            > > No proszę jaki hojrak się znalazł.
            > >
            > > > Oni na prawdę nic nie wiedzą o nas, Ślązakach i o Śląsku.
            > > > Poza tym u nas na Śląsku żyją Ślązacy, Polacy, Niemcy, Czesi i też
            > uważaj
            > > ą że
            > > > Śląsk to ich (nasza) ojczyzna, niezależnie od tego czy pisana jako
            > Górny
            > > Śląsk,
            > >
            > > Ślązacy to nie jest kolejna grupa narodowościowa. To termin oznaczający
            > > tożsamość regionalną. Wiem dużo o Śląsku i Ślązakach. Z wieloma z wami ut
            > rzymuj
            > > ę
            > > kontakt mejlowy. Piszą mi oni jasno co sądzą na temat RAŚu, ZLNŚ, ŚRS i t
            > ej
            > > całej wydumanej antypolskości.
            > >
            > > Na Śląsku mieszkają głównie Polacy. Tego nie możecie przekłamać. NiePolak
            > ów jes
            > > t
            > > niecałe 3 procent. To nie jest powód by mówić, że Śląsk nie jest polski.
            > >
            > > PS Ślązakowcy to dopiero lubią nienawidzić innych.
            >
            > Skąd wiesz, że Ślązacy to nie grupa narodowościowa. Przecież to nie ty o tym
            > decydujesz?

Żaden polski sąd nie przyznał racji ludziom popierającym wiadomą tezę. Podobnie
            uczyniły trybunały europejskie. Sąd jest polski, ja jestem Polakiem. CBDO. Po
            prostu nie ma takiego czegoś co niektórzy by chcieli by powstało w odróżnieniu
            do narodu polskiego.

Skoro 173 tyś. osób zadeklarowało narodowość Śląska to widocznie
            > taka istnieje.

Widocznie jednak nie bo nie wystarczy zebrać paru kolegów i zacząć bajać, że od
            teraz tworzymy jakiś naród.

Swoją drogą ciekawe, że grupa zapewne nie 173 tys ale no powiedzmy 60 tys rości
            sobie prawa do rządzenia polską większością, rozkazuje im co mają robić, jak
            żyć, czy mogą się czuć u siebie czy nie itd.

I mało mnie obchodzą jakieś jakieś bajdolenia socjologów czy też
            > innych "filozofów" twierdzących, że Ci ludzie się mylą

Mnie też mało obchodzą bajdolenia socjologów i innych filozofów twierdzących, że
            Ci ludzie się nie mylą.
            • Gość: rosenberg Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:38
              Towarzyszu, czyżbyście byli ideowym spadkobiercą Adolfa Hitlera,
              który pouczał innych jakiej są narodowości? Weźcie się
              odstosunkujcie i zajmijcie sobą. Znajdźcie sobie kobietę, zbadajcie
              ciśnienie. Może wam te wasze obsesje przejdą z czasem.
            • va-sq Do adam81 w 14.09.09, 16:15
              adam81w napisał:
              > Żaden polski sąd nie przyznał racji ludziom popierającym wiadomą tezę. Podobnie
              > uczyniły trybunały europejskie. Sąd jest polski, ja jestem Polakiem. CBDO. Po
              > prostu nie ma takiego czegoś co niektórzy by chcieli by powstało w odróżnieniu
              > do narodu polskiego.

Wiesz co powiedział, co powiedział Sąd. Sąd odmówił tylko rejestracji
              organizacji pod nazwą Związek Ludności Narodowości Śląskiej, nie zaś narodowości
              bo tego nie jest w stanie zrobić. Takie działanie naruszało by konstytucyjną
              zasadę wolności przekonań. To samo zrobił ETPCz. Sądy stwierdziły, że
              rejestracja może prowadzić doprowadzić do nadużyć i chęci wykorzystania braku
              progu wyborczego przez pewną organizację. Natomiast to jakie kto ma przekonania
              niepodległa ocenie sądu czy to polskiego czy trybunału międzynarodowego, gdyż
              kwestia przekonań narodowych nie jest kwestią normatywną.
              > Skoro 173 tyś. osób zadeklarowało narodowość Śląska to widocznie
              > > taka istnieje.
              >
              > Widocznie jednak nie bo nie wystarczy zebrać paru kolegów i zacząć bajać, że od
              > teraz tworzymy jakiś naród.
              >
              > Swoją drogą ciekawe, że grupa zapewne nie 173 tys ale no powiedzmy 60 tys rości
              > sobie prawa do rządzenia polską większością, rozkazuje im co mają robić, jak
              > żyć, czy mogą się czuć u siebie czy nie itd.

Co w ogóle za bzdury opowiadasz, kto sobie rości prawo do rządzenia kimkolwiek.
              To, że ktoś uważa się za Ślązaka (narodowość śląska) to nieznaczny, że rości
              sobie prawo rządzenia kimkolwiek czy to na Śląsku czy gdziekolwiek. Czy to, że
              ty jesteś Polakiem rościsz Sobie prawo do rządzenia nie Polakami mieszkającymi w
              naszym kraju i posiadającymi obywatelstwo polskie?
              > I mało mnie obchodzą jakieś jakieś bajdolenia socjologów czy też
              > > innych "filozofów" twierdzących, że Ci ludzie się mylą
              >
              > Mnie też mało obchodzą bajdolenia socjologów i innych filozofów twierdzących, ż
              > e
              > Ci ludzie się nie mylą.
              Kwestia narodowości jest kwestią indywidualną i nie tobie o tym decydować, za
              kogo się inni uważają i nikomu innemu.
              • mr.superlatywny Re: Do adam81 w 14.09.09, 19:40
                BRAWO
              • Gość: aha444 Re: Do adam81 w IP: 157.25.137.* 17.02.11, 10:21
                "Co w ogóle za bzdury opowiadasz, kto sobie rości prawo do rządzenia kimkolwiek.
                To, że ktoś uważa się za Ślązaka (narodowość śląska) to nieznaczny, że rości
                sobie prawo rządzenia kimkolwiek czy to na Śląsku czy gdziekolwiek. Czy to, że
                ty jesteś Polakiem rościsz Sobie prawo do rządzenia nie Polakami mieszkającymi w
                naszym kraju i posiadającymi obywatelstwo polskie? "
                OTÓŻ NIE - RAŚ rości sobie prawo do rządzenia, bo jeśli powstanie Autonomia Śląska, to będzie też równoległa do rządowej administracja Autonomii (ciekawe, kto za to zapłaci) i siła zbrojna Autonomii (czyli Straż Górnośląska) a to już pachnie Kosovem ...
        • Gość: elwer Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.chello.pl 14.09.09, 18:14
          No, synek mosz recht, tu teraz miyszkajom same poloki, i to łod
          piyrszegoołoziymdziesiątego roka, Jak jo suchoł starki i oberfatra kere żyli
          hendy przyd pirwszom wojnom to pedzieli że znali tylko Ślonzoków, ło Polokach
          suchali jak ło łobcych, pedzieli że w gminie rządili se Niemcy.
          A tak po prowdzie pojedź sobie Adasiu po Opolskim gdzie jadąc przez miejscowości
          zaraz poznać w której większością są Ślązacy a w którek Twoi pobratymcy!!
        • mr.superlatywny Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 19:36
          > wydumanej antypolskości.
          Chlopaczku, o jedno (pierwsze) slowo za duzo.
          Masz klopoty z logika. :)

Raz sie podniecasz, ze tyle antypolskosci (podobno),
          a raz jest ona tylko wydumana (notabene: ruskie slowo).

• mr.superlatywny Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 19:37
          Dla mnie USA sa glownie i przede wszystkim indianskie.
          Chocby tam nawet i 200 procent innych mieszkalo.
      • Gość: Powjadoće? Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 16:48

Szowińistůma śe rodzům?
      • Gość: Oberscheissen Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.startdedicated.com 01.03.11, 22:23
        A co pisza ślascy Włosi z Alta Silesia, ty tłumoku?

Mam dwie koszulki, które noszę: "Oberschlesien" i "Oberschlesien ist main
        Vaterland" i to noszę je w Warszawie!

Po tym jak znasz swój "język ojczysty" widać, że zaden z nich nie jest Ci ojczysty,
        a twoja ojczyzna jest tam gdzie twój kałdun i micha. Wracaj do barłogu, wieprzu.
    • Gość: Moka O.b.e.r.s.c.h.l.e.s.i.e.n. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.09.09, 15:29
      Oberschlesien ist mein liebes Heimatland
      Wo man schaut vom Annaberg ins weite Land
      Wo die Menschen bleiben treu in schwerster Zeit
      Hier ist man zu leben ewig stets bereit
      Hier ist man zu leben ewig stets bereit
      Wo die Schalen sausen in den Schacht hinein
      Wo der dunkle Himmel glüht im Feuerschein
      Wo die Häuser grau und hell die Herzen sind
      Dort beginnt mein Sehnen, bis ich Ruhe find’
      Dort beginnt mein Sehnen, bis ich Ruhe find’
      Wo die Kumpel schau’n dem Tod’ ins Angesicht
      Wo die Mädchen lieblich und die Frauen schlicht
      Wo an dunkler Halde steht mein Vaterhaus
      Dort ist meine Heimat, da bin ich zu Haus’
      Dort ist meine Heimat, da bin ich zu Haus’
      • adam81w Re: O.b.e.r.s.c.h.l.e.s.i.e.n. 14.09.09, 15:41
        Gdoś Ty je??

Czyś ty Polok?Jo Polokiym,
        ale żech tyż je Ślonzokiym!
        Kaj ty miyszkosz?Tu,na Ślonsku,
        na tym piyknym Polski konsku!
        Kim je Polska?Mą Ojczyzną!
        A kim Ślonsk? Je Ojcowizną!
        Przajesz Polsce?Toć,że przaja!
        A Ślonskowi? On mo raja
        Piyrszo,on je dycki Piyrszy,
        Nojważniejszy,nojpiynkniejszy!
        Skąd sie ślonsk wzion? Wziął sie z tchniynia
        Ponboczkowego stworzynia!
        Jaką godką godosz?Godom
        naszą piykną polską mową,
        No,ale tyż fest sie starom
        Godać Ślonską godką,gwarą!
        Dbosz o gwara? Chca by była,
        Żeby nigdy nie zginyła,
        Bo Ślonzoki to niy gynsi!
        Niech sie nom Ślonzokom szczynści!
        • Gość: Moka polska propaganda IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.09.09, 16:52
          eee... ten wierszyk to tylko tania polska propaganda,
          Oberschlesien Lied to jest wazna czesc dziedzictwa kulturowego tej
          ziemi, a takie wierszyki... no comments...
        • Gość: Szlůnzouki gęgają? Re: O.b.e.r.s.c.h.l.e.s.i.e.n. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 17:17

Ńyherski to bůu wjyrszoklyta, kej take tu polske abfale povćepowou:

"Mą"
          "Ojczyzną"
          "Ojcowizną"
          "Skąd"
          "Jaką"
          "godką"
          "naszą"
          "piykną"
          "polską"
          "mową"
          "Wziął"
          "Ślonską"
          "gwarą"

Kjepski tyn "noje Ligoń" zza rzyki?! :-)

PS
          Ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz!
        • rojberek Re: O.b.e.r.s.c.h.l.e.s.i.e.n. 14.09.09, 18:33
          Ino Obeschlesien Lied! To coś sam naszkrobou, to gorole próbowali nom wciskać i niy mo to nic ze Ślonzokami wspólnego.
        • mr.superlatywny Re: O.b.e.r.s.c.h.l.e.s.i.e.n. 14.09.09, 19:41
          > Mą
          I to niby godo Slonzok ? hhhhhhhhh
        • mr.superlatywny Re: O.b.e.r.s.c.h.l.e.s.i.e.n. 14.09.09, 19:43
          > Godać Ślonską godką
          To sie NIE KLEI (ale pewnie nie zgadniesz, co.)

Abstahujac od "tchnienia" i innych bzdur.
    • von_hugoberg Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 16:55
      Gdy w Polsce mówi się i pisze o Akwizgranie, Monachium, Paryżu czy Brukseli -
      jest OK.
      Jeśli w Niemczech ktoś użyje Gleiwitz czy Danzig - to wiadomo, ODWETOWIEC!!!!
      Oberschelsien, Górny Śląsk - to nazwy historyczne. Pierwsza ma "nieco" dłuższą
      historię niż ta druga...
      Zabronić?!
      To zabrońmy też słów "Polonia", "Cracovia" "Vistula" etc.
    • europejczyk21 [...] 14.09.09, 16:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Oberschlesier Re: szlyzjerscy kibole IP: *.piekary.net 14.09.09, 19:09
        Pajacu ta fana to barwy śląska ino taki gorol i zakompleksiony polok
        może cos takiego napisać , wyscie sam som ino gośćmi , i starejcie
        się lepij coby my o wos lepij godali bo przez takich ja ty robicie
        sobie bardzo szpetno opinia o wos wśród nos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Bublik Re: szlyzjerscy kibole IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.09.09, 19:33
        > potomkowie tych, co w 1939r. witali serdecznie wojska Hitlera,
        > możecie drzeć mordy, a ta szmata i tak nie będzie wisieć.

Glupoty piszesz, to ludzie z OBERSCHLESIEN byli przeciwni Hitleryzmowi
        Zobacz link :

www.tvs.pl/tv/video,tajemniczy_slask,1442.html
        • mr.superlatywny Re: szlyzjerscy kibole 14.09.09, 19:46
          Jasne: do 1932 (zach.)Oberschlesien byl pro-Zentrum.
          A ta partia, jak wiadomo (jesli wiadomo), byla
          wszystko inne nizli prohitlerowsko.
    • Gość: ??? [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 17:25
      • antynazista [...] 14.09.09, 18:01
        • Gość: ojciec dyrektor do mojego słuchacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 18:05
          Ważne, że ty przykładnie zioniesz miłością.
        • Gość: ktos Re: Co hitlerowskie bydlaki IP: *.144.foxnet.com.pl 14.09.09, 18:08
          antynazista napisał:

> jedyne, co umiecie, to siać nienawiść w internecie.

Sam to robisz nazywająć Ślązaków Hitlerowcami. Kto tu sieje
          nienawiść?
          • antynazista [...] 14.09.09, 18:14
            • Gość: ojciec dyrektor do mojego słuchacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 18:15
              Tak trzymaj, synu. Alleluja i do przodu. Bij Żydów, Niemców i
              Ślązaków. Polska Mesjaszem Narodów.
    • Gość: gość Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.09, 17:41
      a czego ty się spodziewasz po piłkarzach i byłych piłkarzach? przecież nawet bokserzy którzy okładają się po mózgach nie są takimi debilami jak 95 % piłkarzy! te pięc procent to tak zwany margines błędu na kilku wykształconych lub inteligentnych ( patrz śrutwa , czy boniek)
    • Gość: g Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie? IP: *.chello.pl 14.09.09, 17:50
      sztukakopania.wordpress.com
      • Gość: nnn Do potomków Kresowiaków IP: *.144.foxnet.com.pl 14.09.09, 17:57
        Jak się wam nie podoba na Śląsku to wypad na Ukrainę. Tam jest wasz
        Vaterland.
        • rojberek Mosz recht! 14.09.09, 18:35
          Niy podobo siy to raus!
        • mr.superlatywny Re: Do potomków Kresowiaków 14.09.09, 19:47
          Co ty boroku sam smolisz ????
    • rojberek Zgodnie z art 54. konstytucji RP fana mo wisieć! 14.09.09, 18:29
      A jak siy wom gorole niy podobo, to siy zmiyńcie konstytucjo!
    • mr.superlatywny Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie? 14.09.09, 19:14
      > dla Brolla
      Ty szpyrku, ty gupieloku:

Wszyskie chorzowskie Brolle siedzom w Rajchu. :)
      Nawet tyn od kobiecego handbalu - trener reprezentacji! (Koblencja).

Co ty dziwny "patryjoto" fanzolisz tukej
      w jakims niezrozumialym "patryjotycznym" belkocie ?
      Jeszcze nom bydziesz wmawiac, zes som je Slonzok ??!
      Idz se kup blazorkiestra, to sie mozesz biegac z bioloczerwonom
      opaskom i sie bez konca podniecac. Gupio szpyrko, tusty wulcu !

• mr.superlatywny Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie? 14.09.09, 19:23
      Na 'bazie'niemieckiego.
      Malo ktoremu graczowi szlo o polityka.
      A niejeden nie wiedzial kim "narodowo" sam jest.
      Hopoki STOND i ino o to sie roschodzilo.

• Gość: mar Kaszubów kochacie Ślązaków nienawidzicie IP: *.144.foxnet.com.pl 14.09.09, 19:38
      Prawda jest taka że Polacy są i zawsze będą uprzedzeni do narodu
      Śląskiego.
      • mr.superlatywny Re: Kaszubów kochacie Ślązaków nienawidzicie 14.09.09, 19:48
        I "mesjaszami" (nie znajacej i nie rozumiejacej ich) Europy. :))
        (I raczej ich - takich - nie potrzebujacej.)
      • Gość: podciep Re: Kaszubów kochacie Ślązaków nienawidzicie IP: *.centertel.pl 14.09.09, 20:31
        krotsza bedzie lista, do jakiego narodu Polak nie jest uprzedzony.
    • Gość: obserwator Czy ktoś widział jak Kazimierza Kutza wyzywano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 19:57
      w Warszawie czy Krakowie od śląskich goroli ? nigdy tego nie było, natomiast
      cały czas znieważa się Polaków na Górnym śląsku
      • Gość: lo Re: Czy ktoś widział jak Kazimierza Kutza wyzywan IP: *.144.foxnet.com.pl 14.09.09, 20:08
        Przykładów zniewagi przez Polaków wobec Śląska można wymieniać
        tysiące. Chociażby ostatnio w "Mam talent" gdzie prowadzący program
        (Maciej Prokop) powiedział że za tydzień bądą prowadzić program na
        czarnym Śląsku pośród dzikich hałd.
      • Gość: pytek Re: Czy ktoś widział jak Kazimierza Kutza wyzywan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 20:16
        A to Ślązacy urządzili najazd na Warszawę czy Kraków i zaczęli
        wprowadzać swoje porządki? Może to my ustaliliśmy, w jakim języku
        możecie się wypowiadać?
        • Gość: Erich Re: Czy ktoś widział jak Kazimierza Kutza wyzywan IP: *.144.foxnet.com.pl 14.09.09, 20:20
          Kolejną zniewagą jest to że mówi się że Ślązacy są dupowaci. Nikt
          natomiast nie mówi że pochodzi stąd 8 noblistów
          • Gość: historyk z Polski Oczywiście 8 Noblistów Niemców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 21:19
            i tyle w tym temacie
            • Gość: linker Oczywiście jest 13 Noblistów ze Śląska! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 10:09

www.schlesische-jugend.de/fileadmin/images_content/Dokumente/Nobel.pdf

A ilu jest Noblistów rodem ze Śląska, odkąd jest On pod polską
              administracją?

To pokazuje jak wyraźna nastąpiła degradacja kultury, nauki
              i społeczeństwa tych Ziem, od chwili inwazji na Nią azjatyckich hord!
    • Gość: flip flap Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie? IP: *.cable.smsnet.pl 14.09.09, 20:09
      Jacy ci panowie zgodni w swojej niezgodzie, pytać ich o opinie na ten temat,
      to to samo, co pytać pijaczka spod sklepu czy wódka jest smaczna:)
    • Gość: klod11 [...] IP: *.versanet.de 14.09.09, 20:10
    • anty-tvn Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy nie? 14.09.09, 20:33
      widza polokow boli to ze momy wlasne myslenie i tyla lot polskij
      okupacji nic nie dalo ...

"W 1531r. Jan II wydał wielki przywilej ziemski dla księstwa opolsko-
      raciborskiego (tzw. przywilej Hanuszowy). Była to prawie konstytucja
      dla ziem Górnego Śląska"

" Również po zakończeniu wojny dostrzegano odrębność narodową
      Ślązaków. W sporządzonej przez polskie władze wiosną 1945 roku
      ankiecie ludności pokaźną grupę stanowiły osoby wpisujące do ankiety
      narodowość górnośląską ( Według raportu milicji strzeleckiej aż 50%
      ludności miejscowej uważało siebie za Górnoślązaków, czyli ani
      Niemców, ani Polaków […] Z Opola informowano, że: Ludność miejscowa
      bezwiednie nieraz akcentuje, że czuje się nie Polakami, a tylko
      Ślązakami. Określenie "Polak" stosuje tylko w odniesieniu do
      ludności napływowej)"

co boli naplywowi czyli poloki...

teraz mosz czemu nigdy nie bylo w spisach Slazakow

W spisie w roku 1940 w rejencji katowickiej prowincji Śląsk
      narodowość śląską zadeklarowało 157 057 osób (6,78%), natomiast
      język śląski - 288 445 (12,45%).[15] Jednak w spisie tym "narodowość
      ślązacką" (Slonzaken Volk) można było deklarować wyłącznie na
      terenie Śląska Cieszyńskiego, natomiast około 400-500 tys.
      respondentów z dawnego pruskiego Górnego Śląska, którzy w rubryce
      narodowość podali "Górnoślązak" (Oberschlesier) przypisano do
      kategorii: narodowość niemiecka. Podzielono również kategorię
      językową, cieszyńscy Ślązacy mogli deklarować język "ślązacki"
      (Slonzakisch) - 184 tys. deklaracji, a Górnoślązacy -
      język "wasserpolnisch" (co w oczywisty sposób miało zniechęcać i
      zniechęcało do takiej deklaracji) - zaledwie 104 tys

trocha z powstan wymyslonych w wielkopolsce

5 sierpnia 1921 roku jeden z powstańczych dowódców frontowych,
      którzy domagali się od Korfantego proklamacji „suwerennego państwa
      śląskiego”, Franciszek Merik z Opola stworzył Związek Dawniejszych
      Powstańców na rzecz Górnośląskiej Niepodległości (Bund der
      ehemäligen Insurgenten für oberschlesische Selbständigkeit).
      Franciszek Merik próbował wykorzystać fakt, że Wojsko Polskie i
      Reichswehra nie zajęły jeszcze podzielonych między Rzeczpospolitą i
      Rzeszę terenów plebiscytowych, kolportując ulotki, dotyczące planów
      wywołania przewrotu i proklamacji suwerennej Republiki
      Górnośląskiej. Idea ta zyskała sporą popularność wśród powstańców,
      niezadowolonych z coraz większych wpływów na Górnym Śląsku,
      osiąganych przez przedsiębiorców, urzędników i wojskowych,
      pochodzących z centralnej Polski.

9 sierpnia dwujęzyczne stowarzyszenie „Wydział Górnośląski-
      Oberschlesischer Ausschuß”, powołując się na "naród górnośląski"
      wystosowało petycję do Komisji Międzysojuszniczej w Opolu w
      sprawie "neutralizacji kraju". W owej petycji napisano: My rodowici
      Górnoślązacy nie jesteśmy Prusakami, ale również nie jesteśmy
      Polakami […] Jesteśmy odrębną masą narodową, narodem z własnymi,
      narodowymi obyczajami, zwyczajami i własnym językiem ojczystym […]
      Społeczność górnośląska składa się z ponad 2 milionów rodowitych,
      dwujęzycznych Górnoślązaków oraz zaledwie ok. 100 000 Niemców z
      Rzeszy i ok. 50 000 poznańskich Polaków

21 sierpnia 1921 roku, jeden z liderów Wydziału Górnośląskiego-
      Oberschlesischer Ausschuß, Anzelm Stroka (Anselm Strocka) założył
      niemieckojęzyczną organizację Jedność Górnośląska (Oberschlesische
      Einheit), która sprzeciwiła się planom podziału terytorium
      plebiscytowego. Jej cele były jednoznaczne – "utworzenie neutralnej
      Republiki Górnośląskiej pod opieką Ligi Narodów", "rozbudzanie
      górnośląskiej świadomości narodowej", wyłonienie w
      wyborach "reprezentacji rodowitych Górnoślązaków", "usunięcie z
      urzędów elementu napływowego". W związku z planami podziału
      Prowincji Górnośląskiej, działacze Jedności Górnośląskiej
      wystosowali pismo protestacyjne do Ligi Narodów. Zażądali w nim
      utworzenia "Wolnego Państwa Górny Śląsk", argumentując iż gdyby w
      plebiscycie dano Górnoślązakom możliwość głosowania za
      niepodległością swojej ojczyzny, tą opcję wybrałoby 98% biorących
      udział w plebiscycie.

17 marca 1922 roku Jan Kustos utworzył Śląskie Stronnictwo
      Demokratyczno-Postępowe, za którego pomocą chciał się dostać w
      szeregi Naczelnej Rady Ludowej Górnego Ślaska. Zgodnie z
      relacją "Rzeczpospolitej" zatytułowanej Przygotowania do zamachu na
      Górnym Śląsku, opartej na relacji Wyglendy, gdy Janowi Kustosowi nie
      udało się legalnie dostać do NRL, postanowił opanować ją siłą.
      Stanowisko Józefa Rymera miało być przeznaczone mjr Ludwikowi Hupce,
      jako śląskiemu dyktatorowi wojskowemu. Lider Związku Dawniejszych
      Powstańców na rzecz Górnośląskiej Niepodległości (Bund der
      ehemäligen Insurgenten für oberschlesische Selbständigkeit) –
      Franciszek Merik miał zapewnić potrzebne oddziały zbrojne. Po
      opanowaniu gmachu Naczelnej Rady Ludowej Górnego Śląska, zamachowcy
      mieli wszystkich nie-Górnoślązaków odstawić do granicy i postawić
      władze Rzeczypospolitej Polskiej przed faktem dokonanym.

poczytejcie sie jeszcze o Ewaldzie Lataczu a potem pie...ie jaki
      to Gorny Slask jest polski i jak to niby teraz grupka oszolomow
      wymyslo teksty w Gornym Slasku a pismo do komisji UE som pisza bo
      kazdo mniejszosc mo prawo urzywac swojego jezyka w tym kraju takze
      szwabsko i tako fana mo prawo byc czy sie to komus podobo czy nie
      • Gość: flip flap Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.cable.smsnet.pl 14.09.09, 20:40
        Niby odmienność Ślązaków i ich tożsamości jest uzasadniona, ale wpierw sprawdź
        definicję okupacji w prawie międzynarodowym, z jakimi obowiązkami ona się wiąże
        i jak wyglądać powinna administracja ze strony okupanta. Nie ta z czasów II WŚ,
        tylko obecnie.
        • Gość: pyrsk Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni IP: *.ratnet.pl 14.09.09, 21:01
          anty-tvn wielgachne dziynki niych se wulce bazgrolom co chcom a my i tak wiymy
          swoje.
        • anty-tvn Re: Oberschlesien. Ta flaga powinna wisieć czy ni 14.09.09, 21:18
          te flip flap a jak nazwiesz te wszystkie lata znieksztalcania
          historii tej ziemi niszczenia jezyka obyczajow i lat tradycji jak ??
          miolech zakazane godac musialem mowic miolech na sila zmieniane
          nazwy i to historyczne Slaskie domy kere budowali moje dziadki teraz
          zamieszkuja gorole a jo w bloku sie gnieta i duzo innych poczytej a
          sie dowiesz
    • Gość: mario KSG co to komu przeszkadzo IP: *.stk.vectranet.pl 14.09.09, 21:00
      czy fana wisi czy nie. Chopy aus Königshütte, Hindenburg z wami.
      • Gość: veneziano Ruch jest klubem z Bismarckhuette IP: *.chello.pl 14.09.09, 21:24
        tyle powinieneś wiedzieć,żałosny hanysie...
        • Gość: padovano Re: Ruch jest klubem z Bismarckhuette IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 21:37
          Na tym się kończy twoja wiedza o Śląsku, żałosny paciuloku.
          • hanyszameryki Fana mo wisiec. A te orgole, co ja trzimaja - 14.09.09, 21:45
            tyz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka