bergman1 21.02.10, 21:29 gorole tego nie kapną! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaj.agaj sflaszowany Czarny Ogród 21.02.10, 21:47 Kutz jest OK i jego wspomnienia sa autentyczne. Co by nie mowic o jego obecnym zyciu to Kutz jest swoj chlop, Slonzok ze Slanzokow. Z drugiej strony, Czarny Ogrod jest sfalszowana historia Giszowca, a nie swietnym reportazem. Autorka - typowa arogancka Gorolka - ktora w Giszowcu nigdy nie mieszkala porozmawiala z ks. Skladkiem, ktory zreszta tez w Giszowcu nie mieszkal przed objeciem parafii i z paroma innymi osobami i doszla do wniosku, ze juz wszystko wie o Giszowcu by napisac ksiazke. Ksiazka wyszla w 75% sfalaszowana. Ksiazka o starym Giszowcu nie moze pomijac postaci pana Pilarka, czy tez doktorow Toborka i Slomki, ktorzy spedzili cala kariere zawodowa leczac Giszowiakow (Toborek choroby ciala, a Slomka choroby zebow). Giszowiec to duzo wiecej niz ksiadz, nauczycielka i fryzjer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjjj Re: sflaszowany Czarny Ogród IP: *.chello.pl 21.02.10, 22:11 Lepiej zostaw nieżyjącego ks. Rufina w spokoju, bo chyba nie masz pojęcia kto to był! Był bardziej giszowiecki niż niejeden z dzielnicy. A dla Szejnertowej i Kutza, za to co piszą duży szacun i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: sflaszowany Czarny Ogród 22.02.10, 07:50 Ks. Skladek??? To ten ktory potem zamieszkal z nauczycielkami i razem gaworzyli sobie o Czarnym Ogrodzie. Wiem bardzo dobrze kto to jest i kim byl. Jego zaslugi dla Giszowca sa zerowe. Przyjechal, objal parafie, figlowal z parafiankami i dobrze mu bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: sflaszowany Czarny Ogród IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.10, 20:41 moja rodzina miała na nazwisko Kuzia, nie wiem czy ktoś tam jeszcze mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opa Re: sflaszowany Czarny Ogród IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.10, 11:48 Latym szukolech na Giszowcu Hynka K.z M. Dombrowki, i niystety niy znoloz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ts Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 22:39 Dajcie spokoj z Szajnert.Przeciez opisuje bzduru bez znajomosci miejsca i ludzi.Wymysle np. baraki w 1939r.do ktorych wysiedlano ludzi .Bzdura.Baraki wybydowali niemcy dja jencow rosyjskich,a skad wziela tak pochlebna opinie np.o ks.Dudku nie mowiac o niektorych obywatelach,ktorzy zjawili sie w Janowie dopiero jako werbusi po wojnie jako tzw. ptoki.Slazacy wiedza kto to[pnioki,krzoki,ptoki [Szajnert]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francik Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.10, 23:47 Nie wiem (bez czytania tej ksiazki), dlaczego tak prosci ludzie/mieszkancy uciekali przed Niemcami. Bo "powstancy" albo bo kolejarze ? To piyrsze, ja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 08:14 kapną, kapną ! Jestem gorolką chociaż kocham Śląsk i tutejszych ludzi, mieszkam tu 30 lat i wrosłam, znam świetnie gwarę. Książkę pochłonęłam i jestem pełna uznania dla Pana Kazimierza za cudowne portrety ludzi. Książka już krąży wśród znajomych, też goroli. A tak w ogóle, to ja dzielę ludzi tylko na dwie kategorie : dobrych i złych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sląskitubylec Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.chello.pl 22.02.10, 09:09 akaj.akaj!, mieszkała w giszowcu ?...ty chcesz chyba być ślązakiem, ale nigdy, nigdy, nim nie będziesz, to samo Pani ula... I choćbyście się sto lat śląską wodą myli to i tak... ach.. co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.polsl.pl 22.02.10, 10:40 > ...ty chcesz chyba być ślązakiem, > ale nigdy, nigdy, nim nie będziesz, to samo Pani ula... > I choćbyście się sto lat śląską wodą myli to i tak... ach.. co tam. powinieneś się podpisać "sląskitalib" a nie "sląskitubylec"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ipta Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 09:17 Mosz Dziołszka recht ,ino zapomniałaś jeszcze o tych za Brynicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.02.10, 09:03 Artykul wyraznie sponsorowany. Marketing. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma 22.02.10, 09:15 Książka p. Kutza, super. Czego nie można w żadnym wypadku o "dziele" p. Szeinert stwierdzić. Dla niej sprawa zamknęła się po rozmowie z kilkoma z Giszowca, Nikiszu. Nie oddaje ducha tamtych czasów, oschłe toto i niezawsze zgodne z prawdą. Nie do polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma 22.02.10, 10:06 Czyli, jak zauwazyl Kutz "Czarny ogrod" to ksiazka o Slasku widzianym z zewnatrz, a jego ksiazka jest z "ze srodka". Odpowiedz Link Zgłoś
volksdeutsch1 Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma 22.02.10, 12:32 Naturalnie ze sponsorowanym przez "Adasia" Kazik pomogl przy wyborach Adasiowi dokopac "Jareczkowi", a teraz Adas pomaga Kazikowi wypromowac jego ksiazke. To przyklad dobrej wspolpracy miedzy elitami Polski i Slaska. Taka wspolpraca pozwala miec nadzieje ze stosunki polityczno-gospodaecze miedzy Polska i Slaskiem tez kiedys przyjma formy rownorzenej kooperacji i dadza kres wstretnej kolonizacji. A swoja droga ksizka jest bardzo dobra. I jako Slazak dziekuje Kaziowi za "dobry kawal roboty" i Adasio za pomoc wpromocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 14:47 życzyła bym abyś od Adasia nauczył się tego, co on reprezentuje. Za maluczki jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volksdeutsch1 Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.10, 20:35 Jestem maluczkim i wiekszym byc nie zamierzam. A od Adasia ucze sie juz bardzo dlugo. Chociaz jestem starszy od niego. Ten tekst byl szczerym podziekowaniem za to ze Adas pod wplywem Kazia w ostatnich latach zmienil zdanie o Slasku i Slazakach. Idz w jego slady!! Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... 22.02.10, 09:18 ....i, wierzcie mi nie piszę swych wynurzeń, bo ona "gorolka" a on nasz. Ale czytajcie kto ma chęć Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma 22.02.10, 09:37 a co to Śląsk to inna Polska - a może nie Polska? - górale i nasi? ten Ślązak tamten nie Ślązak ... górale to żyją w górach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalus Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.10, 10:51 Nie górale, tylko GOROLE, pieronie. Chocia nie, tyś nawet pieron nie jest! Ty jesteś gorol nieświadomy swojego gorolstwa. :-) Oczywiście pozdrawiam wszystkich goroli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silezjok Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: 213.139.155.* 22.02.10, 12:27 No, napewno INNA Polska, to mozna powiedziec. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen11 Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... 22.02.10, 10:18 Książkę czytam się z przyjemnością. Choć opisuje świat którego już nie ma. Co do "Czarnego ogrodu", dajcie spokój, wiecie co to "licentia poetica"? Taka jest wizja autorki. Błedy są? Trudno, to nie jest "księga wieczysta", tylko beletrystyka. Znam chyba trochę Giszowiec (mieszkałem tam 15 lat) i mnie ta książka się podoba (choć ma słabe momenty). Zresztą nawiązując jeszcze do Kutz-a, też były do niego zastrzeżenia o pewne sceny z filmów. Np. słynne mycie nóg przez żonę górnika po jego powrocie z szychty. Nie można wszystkiego brać wprost i dosłownie. Polecam lekturę obu tych książek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silezjok Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: 213.139.155.* 22.02.10, 12:28 > MNIE się podoba Hopie tys niy je aborigin (autochton), niy. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen11 Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma 22.02.10, 13:14 Gość portalu: Silezjok napisał(a): > > MNIE się podoba > Hopie tys niy je aborigin (autochton), niy. Bo piszę po polsku, czy dlatego że podobają mi się w/wym książki? ------------ Odpowiedz Link Zgłoś
dersteuermann Te książki uzupełniają się. 22.02.10, 10:21 A czemu nie powiedzieć, że te książki uzupełniają się? Lepsza, gorsza, gorolka, hanys. Czemu to ma służyć? Kutz pisze: na Wilhelminie. Ciekawe, ilu rodowitych mieszkańców Wilhelminy wie, skąd ta nazwa? Albo Utemann. Kto pamięta kim był. Tego Kutz nie wyjaśnia. I słusznie , bo nie ta narracja. A Szejnertowa tak. Co niektórzy chyba zamiast myśleć o Górnym Śląsku, chcą wprowadzić lub na siłę utrzymywać podziały plemienne. Po co. Czemu to ma służyć? Niech się najpierw zastanowią, dlaczego książki "Czarny ogród" nie napisał rodowity Górnoślązak? I dlaczego "Piątej strony ..." nie mógł napisać nie Górnoślązak. I ustońcie fanzolić o ciulstwach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silezjok Re: Te książki uzupełniają się. IP: 213.139.155.* 22.02.10, 12:30 Kutz pisze: na Wilhelminie. Ciekawe, ilu rodowitych mieszkańców Wilhelminy wie, skąd ta nazwa? Albo Utemann. Kto pamięta kim był. Tego Kutz nie wyjaśnia --------- Bo to sie wjy. To tak jakby w ksionszce o Chorzowie tumaczyc, co to je Ryjdnberg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adomas Chwała Wam Ślązacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 10:40 ale czas byście się wyleczyli z kompleksów. Wiem, że Wam z każdej strony dowalili i wiele przeżyliście ale czas przestać narzekać i być dumnym! Mniej kompleksów. Ja to piszę, kundel polski, jeden dziadek z Żor, drugi z Wilna, urodzony na Dolnym Śląsku, osiadły w stolicy, pewnie nie na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psycholog Re: Chwała Wam Ślązacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 12:19 Ależ oni właśnie w ten sposób leczą się z kompleksów! Jeden proklamuje się arcyŚlązakiem, drugi odkrywa "korzenie żydowskie", trzeci zaczyna mówić po kaszubsku choć ma babcię w Łomży. Polska to jedna wielka lecznica nienormalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silezjok Re: Chwała Wam Ślązacy IP: 213.139.155.* 22.02.10, 12:44 A nie sadzisz, ze to reszta Polski ma znacznie wiecej kompleksow i prowincjalnosci "w sobie" (co jej nie przeszkadza byc sarmacko dumna) ? I ze to wlasnie Polacy sie wiecznie skarza, narzekaja, biadola, ze ich nikt nie rozumi i nie docenia. Moim zdaniem ze Slazakami nie jest az tak zle. :) Tym bardziej, ze MAJA solidne i !!substancyjne!! powody do dumy, tzw.regionalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia-pollpressagency Ten Kutz zagryza sie od srodka bo go bodruje...M.. 22.02.10, 12:58 W pewnej chwili zycia Kucaa przenicowalo i nie ma sie czemu dziwic. Nie powiem o kogo chodzi ale wiem, ze ma racje bo i mnie by przenicowalo a zeby by mi sie trzesly jak od febry. W sumie to poczciwe chlopisko, powolne, leciwe i nad wyraz utalentowane jak zielona ges zerwana z lancucha. Lubi co prawda od czas do czasu sobie vhlapnac jak Kociokwik gorzka zoladkowke ale nigdy sie nie zalewa najwyzej pobredzi. BONAWENTURA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość dkw Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... IP: *.chello.pl 22.02.10, 18:22 Ci wszyscy potępiacze Pani Szejnert to większości JANOWSKIE klukszajsry, którzy Czarnego ogrodu nie przeczytali i teraz opowiadają o biołych kolkastrach na Nikiszu. Wasz krytykancki stosunek do tego dzieła to czysta zazdrość abo i "zawiść". A teroz wom powiem, że wto tyj książki niy cytoł tyn, gó... wie o Slonsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... IP: *.waldex.3s.pl 22.02.10, 20:05 Nie podoba mi się zbyt widoczne reklamiarstwo w tekstach Gazety o książce Kutza. Zlecenia promocyjne załatwia marketing np. reklamami a dziennikarze są od tego, żeby czytelnikom pokazywać rzeczywistość bez handlowego lukru. Nawet jeśli książka Kutza byłaby wybitna, to bardzo chciałbym przeczytać jej wnikliwe i inteligentne recenzje (krytycznoliterackie) a nie tylko lepiej lub mniej udane zapowiedzi spotkań autorskich. Myślę, że zacieranie przez Gazetę rozdziału między dziennikarstwem i piarem jest wykroczeniem przeciwko podstawowym zasadom sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma 22.02.10, 20:29 Wazny aspekt, masz racje. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen11 Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma 23.02.10, 07:32 "Nawet jeśli książka Kutza byłaby wybitna, to bardzo chciałbym przeczytać jej > wnikliwe i inteligentne recenzje (krytycznoliterackie) a nie tylko lepiej lub > mniej udane zapowiedzi spotkań autorskich." Mam jeszcze prostsze rozwiązanie, po prostu przeczytaj tę książkę SAM. Będziesz miał swoje własne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: *.waldex.3s.pl 23.02.10, 12:56 Tu jest pies pogrzebany. Mam wrażenie, że "Gazeta" robi wszystko, żebym najpierw kupił, a potem myślał. A ja chciałbym ewentualnie namyślić się jeszcze przedtem. Temu - między innymi - służy krytyka literacka, która jest tak stara, jak utwory, którymi się zajmuje. Dodam, że mądre teksty krytycznoliterackie bardzo pomagają w myśleniu o książkach, zwłaszcza że wszystkich na półce i tak nigdy nie zgromadzę. Odpowiedz Link Zgłoś
homo.homini.lupus.est Zakłamany Kutz 22.02.10, 22:41 K. Kutz kłamie, twierdząc, że większość Ślązaków marzyła o tym, by żyć w Polsce. Gdyby tak było, to plebiscyt z 1921r. wygrałaby Polska. Kłamie, że Polacy niedopuszczali Ślązaków do edukacji. Kłamie, że Ślązacy byli w Polsce obywatelami II kategorii. W latach 1922 - 39 obaj marszałkowie Sejmu śląskiego byli Ślązakami, posłowie byli Ślązakami. W PRL Ślązacy byli w Biurze Politycznym KC PZPR (Szydlak z Siemianowic, Gorywoda z opolszczyzny) i rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Zakłamany Kutz 23.02.10, 00:50 > 1922 - 39 obaj marszałkowie Sejmu śląskiego byli Ślązakami, Ino ze jeden nagle umarl..... > posłowie byli Ślązakami. Ilu ? i byli od poczatku spychani na bok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Re: Zakłamany Kutz IP: *.3s.pl 23.02.10, 04:58 Marszałek Wolny umarł w 1940r., marszałek Grzesik chyba w 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Zakłamany Kutz 23.02.10, 15:45 Dobra, mialem na mysli wojewode Józefa Rymera, którego smierc jest podobnie podejzana jak smierc Alberta Korfantego. Przy okazji: przyjzyj sie liscie wojewodów (ich miejscu urodzin) okresu miedzywojennego. Bo taki marszalek malo mial do powiedzenia, to wojewoda mial wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
henryktgory Re: Zakłamany Kutz 23.02.10, 10:26 Aby to zrozumieć trzeba się urodzić na Sląsku,mieć dziadków pradziadków,odziedziczyć ich krzywdy i samemu je przeżyć. Krzywdy wyrządzone przez wszystkie strony.Przez Niemców co wysyłali ślązaków na wojnę,do obozów koncentracyjnych.Przez Polaków którzy zabierali co atrakcyjniejsze mieszkania, co kazali się z nich wynosić i sami tam zamieszkiwali.Wyższe stanowiska np. dyrektorów hut, kopalń, fabryk zarezerwowane z góry były przybyszom z głębi Polski.Slązacy traktowani byli jak Australijscy Aborygeni.Dowód: pozostało ich 30%. Kutz mówi szczerą prawdę że Slązacy byli obywatelami II kat. Szydlak, Gorywoda czy jeszcze inni to tylko kwiatki do kożucha,dla zmyłki. A przed wojną? Polska wcale nie paliła się do Sląska! Powstania Pilsudskiemy były nie na rękę,kazał wytłumiać te ruchy.Na uroczystości "Przyłączenie Sląska do Macierzy" wysłał v-ce (sic!) min. ON gen. Szeptyckiego, takie miało to znaczenie dla Polaków!Jaka persona! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Zakłamany Kutz 23.02.10, 15:48 No i 1939: nie zapomnijmy, jak bardzo polska armia walczyla o "braci-Polaków" na Górnym Slasku (i to mimo linii bunkrów itp.) Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość dkw Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... IP: *.chello.pl 24.02.10, 18:30 Jako rodowity ślązak bardzo lubię Pana Kutza za filmy i aktualnie pisane co tydzień felietony w GW, ale po przeczytaniu "biografii niepokornej" Pani Klich i połowy "Plątej strony" jestem bardzo zniesmaczony tą drugą. Gdyby mi przyszło ją komuś opowiedzieć to proszę mi wierzyć, miałbym wielki kłopot. Dla mnie jest to bardzo niespójny i przypadkowy zbiór wiedzy o życiu Pana Kazika,jego znajomych sąsiadów, okoliczności ich życia i śmierci, pisany dziwną mieszaniną czystej i prostej polszczyzny z gwarą śląską z minimalną ilością pisanych fonetycznie niemieckich ausdruków, co rzeczywiście może być niezrozumiane dla goroli a nawet ślonzoków z innych części śląska. Np Pan Kutz przytacza fragment podobno robotniczego protest songu a włściwie kawałek refrenu który w książce brzni tak: możecie mi kole rzici luft plompać,szyny kraść,szwajsować....., a powinno być: ...luft plompać, palanta grać.. Nie wiem może tak śpiewali w Szopienicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys55 Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... IP: 78.31.141.* 19.03.10, 09:12 Kutz to POpapraniec i nie wierza,że to je hanys,to je wredny gorol,wstyd mi,ze za ślonzoka sie podowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Ma IP: 95.215.21.* 19.03.10, 09:35 Na śląskim literackim bezrybiu - to i rak (co chadza wspak)... ryba! (HKP) ... - FAJNY FILM WCZORAJ WIDZIAŁEM: "DZIEŃ, W KTÓRYM WYPŁYNĘŁA RYBA"!!! ~~~~~~~~~~ >(#####)'> ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignas Kutz to kurwa najgorsza jak może być ! IP: *.xdsl.centertel.pl 17.05.10, 11:21 Dziwka sprzedająca się wszędzie i wszystkim to najgorsza szmata i tak wygląda Kutz bo nawet nie jest w SLD w swoim siedlisku komuchów a przeszedł do PO czyli jak szmata gdzie lepiej tam idę. Już nie wspomnę o sprzedaniu i oddaniu Śląska szkopą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opa Re: Kutz to kurwa najgorsza jak może być ! IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.10, 11:59 A jo by tyn naglowek ci na czolo pszilepiol, lebrze! Naturalnie z "ignasiym". Ciymnys jak tabaka w gorolskym czewiku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza Re: Kutz to ku... najgorsza jak może być ! IP: 212.51.203.* 07.07.11, 14:27 Całkowicie się z Tobą zgadzam, ale niemcom nie niemcą! Trzeba uważać na takie niuanse, bo nas chamstwo zagryzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ts Ludzie mówią, że Kazimierz Kutz dał czadu. Mają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 22:25 Pani redaktor! "Czarny ogrod"pani Szajnert to w wiekszosci wydumane opisy ktore nie pokrywaja sie z owczesnymi faktami"[miejscami". Opisy wziete z kapelusza.Mieszkalem tam od urodzenia i znam ludzi i miejsca w ktorych ,ulokowano zdarzenia"nieprawdziwe.Ksiazka nadale sie na przemial a nie jako dokument.Nikiszowiok.Obecnie poza Slaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Co jest ? Kazio dał czadu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.11, 15:27 - napił się ciepłego mleczka i gonił swoją babę po mieszkaniu czy co ? łehehehehe ! Odpowiedz Link Zgłoś