Dodaj do ulubionych

A może jedzynie

01.10.03, 23:24
Krupy choć dobre - niy na niydziela
Jo przi niydzieli nudli zjym wiela
Na druge danie ze zołzom klochy
Rolada no i modry kapuchy.
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.10.03, 23:22
      Dyć skiż ty niydzielny rolady
      Czasami dochodzi do zwady
      Za wiela z tym przeca roboty
      I ślubno mi godo durś - potym
      A jo raczyj kiepsko kucharza
      Beleco w piekarok sie wsadza
      I słonym zalywom sie potym
      Jak jest to niywarte roboty
      Bo u mie som yno udane
      Placuszki - ja te kartoflane.
      • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 22:57
        NAPÓJ MIGDAŁOWY

        5 dag migdałów, 1 butelka białego, wytrawnego wina

        Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Zrumienić. Zetrzeć. Wsypać do butelki z winem i zakorkować. Pozostawić na dwa miesiące w suchym i chłodnym miejscu. Po tym czasie przecedzić i zaraz podawać
      • madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:47
        "MROŻONE OWOCE”

        Dowolne owoce np. winogrona, jabłka, truskawki, borówki, morele, mandarynki, białko z jajka, cukier puder (lub cukier kryształ), liście wiśni lub mięty

        Liście wiśni lub mięty rozkładamy na półmisku. Owoce dokładnie myjemy. Każdy owoc za pomocą pędzelka smarujemy delikatnie białkiem. Następnie każdy owoc zanurzamy w cukrze pudrze lub cukrze krysztale w taki sposób aby cukier pokrył cały owoc. Najlepiej cukier wysypać na talerzyku i każdy owoc obtoczyć w cukrze. Owoce na chwilę włożyć do lodówki.

        --
        :serce:
    • broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.10.03, 23:23
      Dyć bez kachloka miyszkanie nasze
      Kaj szukać pieca z bratrułom
      Niy moga upiyc plackow na blasze
      Na gazie zaś piyk by ułom
      Zapomniołś jednak przi tym wypieku
      Jeszcze ło jedny prziprawie
      Pucajg - pamiyntej ło nim czowieku
      Placek z nim cudym był prawie.
    • broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.10.03, 23:24
      We familokach w kożde niedziele
      Robota w kuchni durś wrała
      Jak bajtle były na mszy w kościele
      To nudylkula kulała
      Ciasto na nudle richtig domowe
      Przi piecu potym suszone
      Jodło to nasze dobre i zdrowe
      We paski było krojone
      Jednak niy cołkym bo skrowki czynsto
      Pieczone były na blasze
      Jak po mszy dzieci zaś było gynsto
      Maszkyty to były nasze.
    • broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:08
      Dyć skiż ty niydzielny rolady
      Czasami dochodzi do zwady
      Za wiela z tym przeca roboty
      I ślubno mi godo durś - potym
      A jo raczyj kiepsko kucharza
      Beleco w piekarok sie wsadza
      I słonym zalywom sie potym
      Jak jest to niywarte roboty
      Bo u mie som yno udane
      Placuszki - ja te kartoflane.
    • broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:09
      Dyć bez kachloka miyszkanie nasze
      Kaj szukać pieca z bratrułom
      Niy moga upiyc plackow na blasze
      Na gazie zaś piyk by ułom
      Zapomniołś jednak przi tym wypieku
      Jeszcze ło jedny prziprawie
      Pucajg - pamiyntej ło nim czowieku
      Placek z nim cudym był prawie.
    • broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:10
      We familokach w kożde niedziele
      Robota w kuchni durś wrała
      Jak bajtle były na mszy w kościele
      To nudylkula kulała
      Ciasto na nudle richtig domowe
      Przi piecu potym suszone
      Jodło to nasze dobre i zdrowe
      We paski było krojone
      Jednak niy cołkym bo skrowki czynsto
      Pieczone były na blasze
      Jak po mszy dzieci zaś było gynsto
      Maszkyty to były nasze.
    • broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:16
      Musiołbych talynt mieć żeby warzyć
      Niy chca na bliskich trynować
      Choć ślubno ło tym łod downa marzy
      Jo wola garce szorować

      Jakbych jedzynio jo mioł pilnować
      Nici ze fraszek by były
      Przi kucharzyniu wola sie schować
      Mie kloski by sie spolyły.
    • pejsaty przepis na flaki (autor Jan Brzechwa) 29.03.04, 22:36
      Kilo flaków na początku
      Dobrze oczyść, wrzuć do wrzątku,
      Przepłucz, odcedź. Na to nalej
      Rosół z kości. Gotuj dalej,
      Gotuj dobre trzy godziny,
      Do rosołu wrzuć jarzyny,
      Pokraj flaki w cienkie paski,
      Weź pięć deka masła z faski,
      Zrumień masło z bułką tartą -
      Ser do tego utrzeć warto.
      Żeby flaki były lepsze,
      Zrób pulpety, posyp pieprzem,
      Majerankiem i pietruszką,
      Jak dyktuje ci serduszko.
      Dodaj imbir, dosyp soli
      I na talerz kładź do woli.
      By się goście czuli zdrowo,
      Podaj czystą wyborową.
    • pejsaty karp w szarym sosie po polsku (autor Jan Brzechwa) 29.03.04, 22:37
      Gdy się karpia już opluska,
      Gdy jest z niego zdjęta łuska,
      Trzeba, jeśli czas pozwoli,
      Trzymać go godzinę w soli.
      Potem, jak to każdy przyzna,
      Nieodzowna jest włoszczyzna,
      Robi się z niej wrzący wywar,
      By na rybę wpływ swój wywarł.
      Dodaj wino do zasmażki,
      Bo to także składnik ważki;
      Piernik pokrusz - nie za wiele,
      I zabarwij sos karmelem,
      Weź rodzynki, sparz migdały,
      Sos otrzymasz doskonały,
      A gdy go połączysz z rybką,
      Zrób łazanki. Podaj szybko.
                • rita100 Re: A może jedzynie 29.04.05, 21:47
                  Elżbieta Łabońska poleca:

                  Tuste z majorankiym
                  50 abo 30 deka szpeku bez skóry
                  2 cebule
                  1-2 łeżki majoranu
                  sól, pieprz, czyrwóno paprika słodko
                  łostry nóż - niy żodyn pitwok!

                  Nojsomprzód szpek łopucować.
                  Szpeku niy myć we wodzie ino łoskrobać.
                  Pokroć w drobno kostka i wyparszczyć.
                  Kiedy bydom już szpyrki dać pokrono cebula i parszczyć aże sie lekko zbrunoci.
                  Gornek symnóńć z łognia a za mało kwila wciepnóńć majoran, bździnka soli
                  pieprz i paprika.
                  Poryrać i fertik.

                  to się nazywa skarbiec :)

                • madohora Re: A może jedzynie 06.11.17, 23:27
                  GĘSIA SZYJA NADZIEWANA NA ZIMNO

                  Z dużej i tłustej gęsi obciągnąć ostrożnie skórę ze szyi. Wątróbkę gęsią lub kawałek cielęcej posiekać drobno i przetasować przez włosienne sito. Pół funta cielęciny i kawałek słoniny przepuścić dwa razy przez maszynkę. Łyżkę masła utrzeć z dwoma żółtkami dodać pół namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej bulki, trochę soli, pieprzu, gałki muszkatułowej, dwa trufle lub kilka ugotowanych pieczarek pokrajać w talarki, kawałek młodej słoniny w kostkę, wszystko razem wymięszać i nadziawszy tym farszem szyję z gęsi, zaszyć ją po obu końcach i gotować w parze w krótkim smaku z jarzyn i korzeni przez dobrą godzinę. Nadziewać należy niezbyt mocno i pokłuć szpilką, aby szyja w gotowaniu nie pękła. Wyjąwszy ją ze smaku, zawinąć w czyste płótno, przycisnąć deską i ciężarkiem, aby się spłaszczyła, a gdy wystygnie krajać w cienkie plastry i podać z sosem tatarskim lub innym ostrym wedle upodobania.

                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 06.11.17, 23:29
                  WĄTRÓBKA GĘSIA SMAŻONA

                  Oczyszczoną wątróbkę gęsią namoczyć na parę godzin w mleku, obciągnąć z błony, a wysuszywszy posolić, obsypać mąką i smażyć na rozpalonem maśle 8—10 minut aby się cała z wierzchu ładnie zrumieniła, a wewnątrz była lekko różowawa. Cała dobroć wątróbki polega na tem, aby ją za długo nie smażyć i nie wysuszyć. Do masła, w którem się smażyła, włożyć kawałeczek świeżego i polać niem wątróbkę na talerzu. Do wątróbki gęsiej podać można kartofle w różnych formach lub jakąś delikatną jarzynkę, grzybki, albo rydze smażone. Kto lubi, można dodać do smażenia trochę cebuli.

                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 22:42
                  PIANKA TRÓJWARSTWOWA

                  3 puszki skondensowanego, niesłodzonego mleka, 4 galaretki o różnych kolorach +1 galaretka na wierzch deseru, cukier puder, małe opakowanie podłużnych biszkoptów, dowolne, różne owoce (maliny, truskawki, jagody), 1 łyżeczka masła

                  Galaretki przygotuj osobno według przepisu na opakowaniu, używając mniej wody. Wstaw je do lodówki i mocno schłódź (uważaj aby nie stężały). Zimne mleko ubij mikserem. Podziel na dwie równe części. Każdą cześć zmiksuj z inną galaretką. Posłódź cukrem pudrem i ponownie schłódź.
                  Tortownicę posmaruj cienko masłem, wyłóż biszkoptami. Zalej jedną z galaretek. Gdy galaretka stężeje wylej drugą galaretkę (im bardziej kontrastowe kolory galaretek tym lepszy końcowy efekt).
                  Odczekaj aż druga warstwa stężeje. Owoce przebierz, umyj. Osusz, truskawki podziel na mniejsze cząstki (plasterki). Na górę wylej tężejącą już galaretkę. Ponownie odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 22:44
                  POMIDORKI KOKTAJLOWE Z MOZARRELLĄ

                  20 okrągłych pomidorków cherry lub koktajlowych, 20 sztuk mini kulek mozzarelli, garść małych listków świeżej bazylii, po 2 łyżki oliwy o octy balsamicznego, sól, pieprz

                  Mozzarelle przekrój na pół i osącz. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na pół. Ułóż przecięciem do góry. Oprósz solą i pieprzem. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian pomidorki, mozzarellę i listki bazylii. Skrop oliwą i octem balsamicznym.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 22:47
                  ZUPA KREM Z BROKUŁÓW I Z MARCHWI NA JEDNYM TALERZU

                  750 g marchwi, 750 g brokułów, 30 g masła, szczypta cukru, 1 i 1/2 l rosołu z kostki, 1/2 l śmietany kremówki pieprz, sok z cytryny, do ozdoby listki trybulki lub natka pietrszki

                  Zupa z marchwi: Marchew wyczyścić, obrać, umyć i drobno pokroić. Poddusić lekko na rozgrzanym maśle, dodać szczyptę cukru. Dodać tyle rosołu aby warzywa były przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem (około 12 minut). Zdjąć z ognia. Marchewki zmiksować z wywarem do konsystencji purre. Na koniec dolać taką ilość gorącego rosołu aby zupa miała lekką, kremową konsystencję. Zupę przelać z powrotem do garnka, podgrzać i dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Przelać do talerza po łyżce wazowej zupy z marchwi i brokułów. Ozdobić listkami trybulki lub natki.

                  Zupa z brokułów: Brokuły przebrać, podzielić na różyczki, umyć. Poddusić lekko na rozgrzanym maśle. Dusić do miękkości pod przykryciem (około 5-8 minut). Zdjąć z ognia. Marchewki zmiksować z wywarem do konsystencji purre. Na koniec dolać taką ilość gorącego rosołu aby zupa miała lekką, kremową konsystencję. Zupę przelać z powrotem do garnka, podgrzać i dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Przelać do talerza po łyżce wazowej zupy z marchwi i brokułów. Ozdobić listkami trybulki lub natki.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 22:48
                  BLOODY MARRY

                  100 g czystej wódki, 50 g soku pomidorowego, sok z cytryny, sól, pieprz, chilli, sok z selera, kostka lodu

                  Wszystkie składniki razem zmiksować, dodać lód. Podawać w wysokich szklaneczkach.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:21
                  BOWLE CYTRYNOWE Z CAMPARI

                  6 pomarańczy, 3 cytryny,, 1/4 l campari, 3 butelki wytrawnego szampana, świeże listki melisy cytrynowej, cukier

                  3 pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Pozostałe cytryny i pomarańcze wycisnąć. Cząstki pomarańczy, odcedzony sok i campari włożyć do naczynia bowle i dobrze schłodzić. Po zebraniu się wlać szampana, przystroić listkami melisy. Ewentualnie dosłodzić syropem zrobionym z cukru.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:22
                  KOKTAJL DAWA

                  100 g czystej wódki, 1 łyżeczka cukru, 1 cytryna podzielona na ćwiartki, pokruszony lód

                  Rozgnieść ćwiartki cytryny z cukrem, dodać lód, zalać alkoholem. Podawać w szklankach do koktajli.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:29
                  SMOK W CHMURACH

                  50 g wódki, 50 g likieru pomarańczowego, sok z owoców passion, sok z cytryny, 1 łyżka syropu owocowego, kostki lodu

                  Wszystko zmiksować, podawać w kieliszkach do wina z krawędziami obtoczonymi cukrem, coctail ozdobić plastrami pomarańczy i truskawkami.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:30
                  NALEWKA WANILIOWA

                  100 g lasek wanilii, 200 g miodu pszczelego jasnego płynnego, 1/2 l spirytusu 96%, 1 l białego, wytrawnego wina

                  Rozdrobnioną wanilię zalej w szklanym naczyniu spirytusem i szczelnie zamknij. Po 20 dniach spirytus zlej, przecedź, dodaj wino. Wcześniej w winie rozpuść miód. Wymieszaj, rozlej do butelek. Pij schłodzone do 10 – 12°C
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:31
                  JABŁUSZKA KWAŚNO – SŁODKIE

                  4 szare renety, 2 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki białego wina, 2 łyżki cukru, 1/3 laski wanilii, 3 goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek cynamonu

                  Szklankę wody zagotuj z cukrem, przyprawami i octem, dodaj wino. Jabłka obierz, skrop cytryną. Okrągłą małą łyżeczką wykrój z jabłka kulki. Szybko skrop cytryną, włóż do garnka z zalewą i gotuj przez 2-3 minuty. Pozostaw w zalewie do wystygnięcia. Odcedź i podawaj do pieczonego drobiu oraz wędlin.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:32
                  PASTA ŚNIADANIOWA DO SŁODKICH GRZANEK

                  1/2 chałki, masło, 1 serek homogenizowany, 10 dag truskawek (mogą być mrożone), 1/4 laska wanilii, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka posiekanych orzechów

                  Truskawki wsyp do miseczki, przekrój na pół. Posyp orzechami, dodaj serek, cukier, pokrojoną wanilię, wymieszaj. Chałkę pokrój, przygotuj grzanki. Smaruj masłem i serkiem z owocami.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:38
                  [b][color=green]SORBET MANGO Z BANANEM[/color][/b]

                  1 duże mango, 1 dojrzały banan, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu akacjowego, listki melisy

                  Miód rozpuścić w 80 ml ciełej (nie gorącej) wody, Mango umyj, usuń pestkę i pokrój. Banana obierz, pokrój. Owoce zalej wodą z miodem. Zmiksuj na mus. Dodaj soku z cytryny do smaku. Wstaw do zamrażarki na 6 godzin. Mieszaj co 30 minut. Przełóż do pucharków. Ozdób listkami melisy.
                • madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:48
                  [b][color=green]SORBET POMARAŃCZOWY[/color][/b]

                  2 duże pomarańcze, 15 dag konfitury pomarańczowej z kawałkami skórki, 1/2 cytryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany

                  Pomarańcze wyszoruj, obierz. Bardzo dokładnie usuń białą skórkę. Miąższ podziel na cząstki. Zdejmij z nich błonki. Z cytryny wyciśnij sok. Zmiksuj miąższ z pomarańczy, cytrynę i konfiturę na gładki mus. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj nieco cukru i soku z cytryny do smaku. Włóż na 5-6 godzin do lodówki. Mieszaj co 30 minut.
                  • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:29
                    SORBET WIŚNIOWY

                    90 dag wiśni bez pestek, 30 dag drobnego cukru, sok z 2 cytryn, 2 białka jajka, 2-3 krople aromatu migdałowego

                    Cukier zalej 150 ml wody, podgrzewaj aż się rozpuści. Do gorącego syropu włóż wiśnie. Kilka odłóż do dekoracji. Gotuj wolno 15 minut mieszając. Wystudź. Wlej sok z cytryny i aromat. Zmiksuj na mus. Silnie schłódź. Białka ubij. Wymieszaj z musem wiśniowym. Wstaw do zamrażarki. Mieszaj co 30 minut. Udekoruj wiśniami. Podawaj. Możesz posypać płatkami migdałowymi
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:32
                  KOKOS Z KAKAO

                  3 banany, 3/4 łyżki kakao, 3/4 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka, 2 łyżki wiórków kokosowych

                  Do mleka wlej 12 ml wody, wysp nasiona chia. Podgrzewaj 10 minut. Wystudź i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. W łyżce gorącej wody rozpuść kawę, wystudź. Banany pokrój, zalej kawą, posyp kakao i zmiksuj. Powstały mus rozlej do pucharków. Uzupełnij mlekiem z kokosem i chia. Chłódź przez dwie godziny
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:32
                  KOKTAJL KIWI Z PIETRUSZKĄ

                  1 pęczek natki pietruszki, 3 owoce kiwi, 1 zielony ogórek gruntowy, banan, 2 czubate łyżki młodego jęczmienia w proszku*

                  Ogórek dobrze umyj, pokrój na cząstki razem ze skórką (ja mimo wszystko wolę obrać). Natkę umyj, grubo posiekaj. Kiwi obierz, pokrój na plasterki. Banana obierz, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki zalej szklanką wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej, schłodzonej wody. Wszystkie składniki razem zmiksuj. Pij zaraz po przygotowaniu.
                  *Dzisiaj panuje moda na młody jęczmień ale jedna uwaga, ostrożnie bo możesz spożyć tylko jedną łyżeczkę na tydzień
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:39
                  SHEJK JAGODOWY

                  1 duże opakowanie jagód lub borówek amerykańskich, mleko, śmietana, miód, kilka owoców do dekoracji

                  1/2 pudełka jagód miksujemy ze śmietaną, dodajemy miód do dekoracji. Odkładamy do zamrażalnika na 2 – 3 godziny, mieszamy co 30 minut aby masa nie zamarzła

                  Z drugiej połowy jagód, mleka, śmietany i miodu przygotowujemy mleczny koktajl.
                  Schładzamy go dobrze w lodówce. Do wysokich szklaneczek wkładamy po gałce lodów jagodowych i zalewamy mlecznym koktajlem jagodowym.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:40
                  KOKTAJL MORELOWY

                  1 mango średniej wielkości, 1 brzoskwinia, 2-3 morele, ugotowana cała marchewka, 500 ml niesłodzonego soku pomarańczowego, 2 łyżki soku z cytryny, listki melisy albo mięty

                  Obierz mango, miąższ oddziel od pestki. Z brzoskwini i moreli wyjmij pestki. Owoce i marchewkę włóż do blendera, wlej oba soki. Zmiksuj całość na gładko. Rozlej do szklaneczek. Udekoruj listkami mięty lub melisy.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:41
                  KRUSZON A'LA CESARZOWA

                  2 szklanki soku jagodowego, 1 szklanka rumu, 1 butelka szampana, sok z cytryny

                  Wszystkie składniki wymieszać razem. Przelać do szklanej wazy, włożyć kostki lodu. Podawać z małą łyżką wazową (najlepiej szklaną, jeżeli taką mamy)
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:42
                  LIKIER ORZECHOWY „RADCY DWORU”

                  2 szklanki spirytusu, 25 dag zielonych orzechów włoskich, 1 szklanka miodu naturalnego, 1 szklanka wody, 4 dag orzechów laskowych, goździki i cynamon do smaku

                  Spirytus połączyć z umytymi, pokrajanymi orzechami oraz przyprawami. Zakorkować. Pozostawić na 2 tygodnie, wstrząsając codziennie. Miód zagotować z wodą, wystudzić, wlewać powoli do przecedzonego spirytusu, ciągle mieszając. Następnie przelać do butelek, włożyć obrane ze skórki orzechy i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka miesięcy. Nalewać do kieliszków razem z orzechami.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 22:58
                  OBTACZANKI CESARSKIE

                  4 białka, 20 dag żółtego sera, 20 dag orzechów laskowych, tarta bułka, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, pieprz, carry do smaku

                  Białka ubić na sztywną pianę, połączyć ze startym serem. Doprawić. Następnie formować małe kulki, wkładając w środek orzech. Obtaczać w tartej bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i zrumienić ze wszystkich stron. Podawać gorące.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 22:59
                  DANIE CESARSKIE

                  1,5 kg oczyszczonego karpia, 20 dag masła orzechowego, 8 żółtek, 20 dag żółtego sera, sól i pieprz do smaku

                  Rybę umyć. Oddzielić mięso od kości i ości. Zemleć razem z masłem orzechowym. Wymieszać z żółtkami i startym serem. Doprawić. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w średnio gorącym piekarniku. Podawać zaraz po przygotowaniu.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:00
                  NALEŚNIKI NA CZARNO CESARZÓWNY

                  20 dag maku, 1 l mleka, 20 dag mąki, 2 jajka, tłuszcz, ½ szklanki miodu naturalnego, 10 dag rodzynków, sól

                  Mak opłukać, zalać mlekiem, podgrzewać na małym ogniu do chwili aż będzie miękki. Odcedzić. Zemleć trzy razy używając sita pasztetowego. Mąkę przesiać do naczynia, wlać wystudzone mleko z gotowania maku (ok. 2 szklanki). Wbić umyte jajka, posolić i dokładnie roztrzepać. Patelnię rozgrzać z tłuszczem. Wlewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego, rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Przygotowany mak połączyć z miodem i opłukanymi rodzynkami. Rozłożyć na naleśnikach, zwinąć w ruloniki. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i zapiec kilka minut w gorącym piekarniku.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:01
                  PIERNICZKI NAPOLEOŃSKIE

                  20 dag miodu naturalnego, 1/4 szklanki karmelu, 15 dag cukru kryształu, 2 paczki przypraw do pierników, 1/4 szklanki mleka, 50 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, białko, 5 dag migdałów, tłuszcz, tarta bułka

                  Miód lekko zrumienić, połączyć z karmelem, cukrem i przyprawami. Zagotować. Następnie wymieszać z mlekiem, przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać foremką pierniczki. Posmarować białkiem. Posypać sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami. Ułożyć w odstępach na blasze, wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. Upiec w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:42
                  DANIE CESARSKIE

                  1,5 kg oczyszczonego karpia, 20 dag masła orzechowego, 8 żółtek, 20 dag żółtego sera, sól i pieprz do smaku

                  Rybę umyć. Oddzielić mięso od kości i ości. Zemleć razem z masłem orzechowym. Wymieszać z żółtkami i startym serem. Doprawić. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w średnio gorącym piekarniku. Podawać zaraz po przygotowaniu
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:48
                  BARSZCZ KRÓLEWSKI

                  1 l wywaru mięsnego, 60 dag buraczków, 2 szklanki śmietanki, 2 dag mąki, 10 dag pieczarek, tłuszcz, 10 dag szynki, 2 białka, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku,

                  Buraczki oczyścić dokładnie. Umyć. Upiec przez 10 minut w piekarniku. Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć z wywarem, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszaną z mąką. Chwilę pogotować. Pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki. Usmażyć. Włożyć do barszczu razem z pokrajaną w paseczki szynką. Doprawić do smaku. Rozlać do talerzy. Ozdobić dekoracyjnie ubitą na sztywno pianą z białek.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:50
                  BARSZCZ Z USZKAMI

                  2 l wywaru z mięsa i warzyw, 80 dag buraczków, 2 suszone grzybki, 25 dag jabłek, zakwas z buraków, sól, cukier, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, przyprawa do zup

                  Buraki oczyścić, umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zalać wywarem, dodać umyte, namoczone i pokrojone w paseczki grzyby oraz umyte i rozdrobnione jabłka. Chwilę pogotować z przyprawami. Pozostawić na kilka godzin. Przecedzić. Zagotować i doprawić. Podawać z uszkami.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:51
                  KARP PIECZONY

                  60 dag filetów z karpia, tłuszcz, 1/3 szklanki keczupu, natka pietruszki, 10 dag żółtego sera, sól i pieprz do smaku

                  Filety umyć, pokrajać na porcje, natrzeć przyprawami. Włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i upiec. Pod koniec pieczenia skropić keczupem, posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem.
                • madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:52
                  KARP PO WERSALSKU

                  80 dag oczyszczonej ryby, wywar z warzyw, 25 dag pieczarek, tłuszcz, 3-4 łyżki keczupu, 2 dag wiórków kokosowych, sól, pieprz, curry i tymianek do smaku

                  Rybę umyć, pokrajać w dzwonka, zalać wywarem. Ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Wyjąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Usmażyć, doprawić. Ryby obłożyć pieczarkami. Skropić keczupem. Posypać wiórkami kokosowymi i zapiec w gorącym piekarniku.
                • madohora Re: A może jedzynie 22.11.17, 16:01
                  ZUPA RYBNA CZYSTA

                  Podaje się najczęściej na wigilię. Najsmaczniejsza jest z okoni, karasi, linów i szczupaka, najmniej dobra z sandacza. Można gotować ją z oszczędności na samych głowach z ryb, użytych na wigilię i z ikry oraz mlecza. Nastawić jak zwykle do gotowania ryb dużo jarzyn, upieczonej cebuli, trochę korzeni i gałki muszkatułowej. Gdy smak już dostatecznie nagotowany, włożyć ryby przeznaczone na zupę, lub tylko głowy i podrobię z ryb, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu najwyżej 25 minut. Potem ostrożnie smak przecedzić, aby nie był mętny, zaprawić lekką zaprażką z pół łyżki masła i pół łyżki mąki, dodać kilkanaście kropli Przyprawy Maggiego i wrzucić drobno posiekanej zielonej pieruszki.
                  Do tej zupy robią się pulpety z ryb (patrz dodatki do zup), lub kluseczki z surowego mleczka następującym sposobem: Usiekać drobno surowe mleczko z ryby i wątróbkę, zasmażyć pół sparzonej cebuli utartej na tarku, utrzeć pół łyżki masła z dwoma żółtkami na pianę, dodać posiekane mleczko z wątróbką i cebulą, ubić pianę z pozostałych białek, dać trochę soli, tartej bułki tyle, co mąki na francuskie kluski, aby się nie rozlały, wymieszać to dobrze razem i kłaść podłużne kluseczki na gotującą wodę. Gdy wypłyną, wyjąć ostrożnie łyżką durszlakową i włożyć do wazy na nalaną zupę.
                • madohora Re: A może jedzynie 22.11.17, 17:26
                  USZKA DO POSTNEGO BARSZCZU

                  Robią się tak samo jak poprzednie z tą różnicą, że zamiast mięsem, nadziewają się
                  grzybami. Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z 2-ma łyżkami tartej bułki.
                • madohora Re: A może jedzynie 22.11.17, 17:37
                  KARP NA SZARO

                  Oczyszczonego i nasolonego karpia ugotować w całości lub pokrajanego w dzwonka w smaku z jarzyn i korzeni. Gdy już na wpół ugotowany wyjąć go, a na smaku zrobić polski szary sos z rodzynkami i migdałami, włożyć w niego karpia i dalej dusić aż będzie zupełnie miękki. Osobno podać makaron włoski polany zrumienionem masłem.
                • madohora Re: A może jedzynie 22.11.17, 17:45
                  KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU

                  Tak samo jak powyżej udusić karpia z jarzynami i cebulą, ułożyć na półmisku, przefasować wszystek smak na karpia i postawić w zimnie, aby zastygł. Podać osobno ocet i oliwę.
                • madohora Re: A może jedzynie 23.11.17, 00:17
                  KAWA MROŻONA PO NIEMIECKU

                  Kawa mrożona po niemiecku „Eiskaffee". Przyrządzić zwykłe lody kawowe, przed użyciem wymieszać łyżką, aby nie były zbyt twarde, nałożyć większe pół wysokich szklaneczek, a dopełnić z czubem ubitym kremem ze słodkiej śmietanki i posypać po wierzchu miałkim cukrem.
                • madohora Re: A może jedzynie 31.12.17, 00:45
                  MINI SZASZŁYKI

                  roladki z bekonu, mini kukruydza, główki pieczarek, małe krewetki, pomidorki koktajlowe, czerwona i żółta papryka, kostki szynki, moreli, ananasa, cienkie plasterki imbiru

                  Warzywa lekko podgotować, przepłukać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Pokrajać wszystkie składniki na kawałki jednakowej wielkości. Nakładać na metalowe lub drewniane małe szpadki. Dobrze skropić roztopionym masłem lub oliwą. Piec na ruszcie często przewracając. Podawać ozdobione świeżymi ziołami.

                  --
                  :santa:
                • madohora Re: A może jedzynie 31.12.17, 01:08
                  PIERŚ INDYCZA W SELEROWEJ PANIERCE

                  5 dag boczku, 2 strączki chili, 6 liści laurowych, 1 seler, 2 żółtka, duży filet z piersi indyczej, 4 pory, 200 ml kremówki, 250 ml bulionu, 2 łyżki zasmażki błyskawicznej

                  Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni, Chili pokroić w paski, posiekać 2 listki szałwii, seler zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z boczkiem, szałwią, chili, żółtkami i szczyptą soli. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Blachę wyłożyć pergaminem. Pośrodku rozsmarować połowę masy selerowej. Na wierzchu umieścić mięso, posmarować resztą masy. Piec 35-40 minut w 225°C. Pory pokroić na kawałki, każdy dodatkowo przekroić wzdłuż. Śmietanę zagotować z bulionem, wrzucić pory. Dusić 10 minut. Zagęścić zasmażką. Przyprawić. Podawać z kurczakiem Udekorować szałwią.

                  --
                  :prezent:
                  • madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 20:11
                    CZERWONY DRINK

                    1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, grenadyna (sok z granatu), sprite

                    Do szklaneczki wlewamy wino, dodajemy sok z granatu i uzupełniamy gazowanym sprite.
                    🍷

                    --
                    :serce:
                • madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:01
                  STEKI Z KARKÓWKI

                  4 steki z karkówki z kością, mieszanka ziołowa, oliwa, ser gorgonzola, chrzan, sól, pieprz, 20 dag brukselki, masło, 1-2 ząbki czosnku, płatki migdałowe, sól

                  Steki rozbić. Przyprawić ziołami. Natrzeć oliwą. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Brukselkę obrać. Usmażyć delikatnie na maśle. Przyprawić czosnkiem i płatkami migdałowymi. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy steki z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na nich plasterki sera. Dodajemy brukselkę, chrzan oraz ser.

                  --
                  :serce:
                • madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:08
                  SŁODKIE PEROŻKI Z MANDARYNKAMI

                  1 puszka mandarynek, 25 dag cukru pudru, 20 dag marcepanu, 3 dag dżemu pomarańczowego, 2 jajka, 35 dag mąki, 15 dag twarogu, 6 łyżek mleka, 1 mały proszek do pieczenia, 1 łyżeczka kremówki, 6 łyżek oleju, 1 cukier waniliowy, 8 dag cukru, 4 łyżki soku z pomarańczy

                  Marcepan utrzeć z 5 dag cukru pudru i dżemem pomarańczowym. Dodać mandarynki. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oleju, sera, mleka i jajek, cukru i cukru waniliowego. Rozwałkować, wyciąć prostokąty. Na każdy nakładać masę. Skleić białkiem. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną. Piec około 25 minut w temperaturze 175°C. Resztę cukru utrzeć z sokiem pomarańczowym. Polukrować ciastka.

                  --
                  :serce:
                • madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:18
                  MINI PTYSIE

                  6 dag masła, sól, 15 dag mąki, 4 jajka, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 2 cukry waniliowe, 400 ml kremówki, 5 dag polewy orzechowej, cukier puder

                  Zagotować szklankę wody z masłem i solą. Wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od rondla. Wbić jajko, wymieszać, przestudzić. Kolejno wbijać pozostałe jajka. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto włożyć do szprycki. Wyciskać ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 225°C. Ptysie przekroić na polówki. Ostudzić. Czapeczki ozdobić polewą orzechową. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Napełnić ptysie. Posypać zrumienionymi orzechami laskowymi. Przykryć wierzchami ptysi. Posypać cukrem pudrem.

                  --
                  :serce:
                • madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:25
                  JAJA Z SOCZEWICĄ

                  8 jaj, 25 dag czerwonej soczewicy, 10 plastrów wędzonki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych kaparów, oliwa, masło, starta skórka z cytryny, sól, pieprz

                  Wędzonkę drobno posiekać. Soczewicę ugotować do miękkości tak aby miała konsystencję purre. Jajka ugotować na pół miękko. Do soczewicy dodać wędzonkę, rozdrobniony czosnek, zieleninę. 3 łyżeczki oliwy. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W rondelku rumienimy masło z sokiem z cytryny. Na talerzu na liściach sałaty układamy soczewicę, robimy zagłębienie i wlewamy masło. Na górze układamy jajka. Możemy posypać kaparami i ozdobić plasterkiem cytryny.

                  --
                  :serce:
                • madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:57
                  KORECZKI KOKTAJLOWE

                  1.Koreczki z żółtego sera, selera, marynowanych pieczarek

                  2. Koreczki ze zwiniętego łososia wędzonego, trójkąta cytryny, kosteczki ogórka kiszonego

                  3. Koreczki z sera żółtego, kaparów, cebuli szalotki,

                  4. Koreczki z papryki czerwonej, oliwek bez pestek

                  5. Koreczki z czerwonej rzodkiewki, pasztetu i kostki żytniego chleba

                  --
                  :serce:
                • madohora Re: A może jedzynie 26.02.19, 13:24
                  PĄCZKI UCIERANE

                  500 g mąki pszennej
                  5 żółtek
                  30 g świeżych drożdży
                  1 szklanka mleka
                  60 g cukru
                  1/4 łyżeczki soli
                  70 g masła
                  1 łyżka rumu
                  1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
                  Do smażenia:
                  4 x 200 g smalcu
                  Nadzienie:
                  300 g aronii
                  100 g białej czekolady

                  Drożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka wraz z łyżeczką cukru oraz cukru pudru. Odstaw na bok do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i roztopionym masłem.
                  Do wygrzanej mąki wlej zaczyn, żółtka z masłem i cukrem, oraz resztę letniego mleka. Wyrób wstępnie ciasto, a następnie dodaj sól, ekstrakt cytrynowy oraz rum. Wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie sprężyste i miało jednolitą konsystencję. Odstaw przykryte na bok do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
                  Gdy ciasto wyrośnie, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. Za pomocą wykrawarki lub szklanki o średnicy mniej więcej 8-9 cm wykrój pączki i rozłóż je na obsypanym mąką blacie. Przykryj je ścierką by z wierzchu nie wyschły i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
                  W garnku rozgrzej smalec do temperatury około 150 stopni (temperatura nie powinna być wyższa niż 170 stopni). Wyrośnięte pączki rzucaj na rozgrzany tłuszcz po 3 sztuki maksymalnie i smaż po około 2 minuty z każdej strony (pączki powinny być ciemno złote, po usmażeniu i obrócenia lekko przyciemnieją).
                  Usmażone pączki układaj na rozłożonym ręczniku papierowym.
                  Nadzienie:
                  Aronię zagotuj w rondelku i zblenduj. Dodaj połamane kostki białej czekolady i wymieszaj, tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Przełóż do rękawa z tylką do szprycowania. Wypełnij każdego pączka nadzieniem.

                  --
                  [img]https://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:39
                  JAJKA W BOCZKU I SOSIE

                  8 jajek, 8 plastrów chudego wędzonego boczku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 250 ml mleka, por, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

                  Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Każde owinąć plastrem boczku. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając, gotować 10 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać do naczynia, włożyć do niego jajka (można posypać parmezanem), zapiekać ok. 20 minut w 190 st. C. Przed podaniem posypać pokrojonym porem.

                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:40
                  MYSZY Z JAJ

                  1 jajko, rzodkiewka, sałata lodowa do dekoracji, majonez, żółty ser edamski, 4 ziarenka pieprzu, sól, pieprz

                  ajka gotujemy na twardo, odcedzamy, obieramy z łupek po przestudzeniu, przecinamy na pół. Żółtka, majonez, drobno posiekany ser mieszamy ze sobą wraz z przyprawami. Sałatę układamy na talerzu. Białka faszerujemy naszym farszem. Odwracamy i ustawiamy na sałacie. Wycinamy dziurki na oczy (zrobione z ziarenek pieprzu) oraz uszy (zrobione z rzodkiewki). Z rzodkiewki robimy ogon myszce i doczepiamy.

                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:43
                  TERIINA WIELKANOCNA

                  250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 jaja, 6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku, 10 łyżek śmietanki 30 proc., 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, sól i czarny pieprz.

                  aja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaczynający tężeć rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki najlepiej na noc

                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:45
                  WIELKANOCNE CIASTO PEŁNE JAJEK NA WESOŁO

                  Składniki: na ciasto - 10 łyżek cukru, 20 dag margaryny, 4 jajka, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek cytrynowy; na budyń: szklanka mleka, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietanki kremówki ok. 30%, 2-3 łyżki cukru; dodatkowo niecała puszka moreli.

                  Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękką margarynę, ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, na koniec kilka kropel olejku. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut. Blacha z wyposażenia kuchenek wymiar ok. 39x39 cm. Piekarnik nagrzany do 170-180 stopni. Ugotować budyń: mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry, wymieszać w garnku, zagotować, dołączyć śmietankę, wymieszać. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i wylać na nie budyń w postaci białych plam - będą białka jajek. Zapiec ponownie około 10 minut, wyciągnąć. Morele odsączyć z soku i nakładać na plamy jako żółtka. Sok morelowy z puszki dopełnić wodą do 300 ml, rozrobić jasną galaretkę. Galaretką smarować wierzch morelowych żółtek, aby błyszczały, posmarować wokół całe ciasto.

                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:54
                  PIECZEŃ Z JAJKIEM

                  1,5 kg mięsa mielonego, 10-12 jajek, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka oregano, 4 łyżki bułki tartej, 1 szklanka wody, 1 kostka mięsna.

                  Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Foremkę keksówkę natłuścić margaryną lub masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej połowę mięsnej masy. Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki (ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej tak aby było widać żółtka wtedy pieczeń ładniej prezentuje się po przekrojeniu) i ułożyć na środku w rządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 40-50 minut. Pyszna na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę.

                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 22:52
                  DROŻDŻOWY BARANEK WIELKANOCNY

                  4 szklanki mąki
                  1/2 szklanki ciepłego mleka
                  1/2 szklanki ciepłej wody
                  1/4 szklanki oleju
                  1 łyżeczka cukru
                  1/2 łyżeczki soli
                  25g świeżych drożdży
                  1 jajko

                  Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski przelewam 4-5 łyżek ciepłego mleka, dodaję cukier i wkruszam drożdże. Dokładnie mieszam. Przysypuję 2 łyżkami mąki i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję pozostałe składniki, czyli jajko, ciepłą wodę, resztę mleka, olej, sól i zaczyn. Wyrabiam ciasto, aż nabierze kształtu zgrabnej kuli. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia -ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Foremkę wysmarowuję od wewnątrz masłem, można też wykorzystać olej. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, odrywam kawałek i wylepiam połówkę foremki. Formę skręcam i zostawiam na pół godziny, aby ciasto ponownie podrosło i wypełniło całą foremkę. Następnie wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.


                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
                • madohora Re: A może jedzynie 20.04.19, 11:23
                  NADZIEWANE JAJKA

                  6 jajek ugotowanych na twardo
                  120 g białego sera
                  1 łyżka kaparów
                  około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki (może być trochę więcej)
                  1 łyżka oleju lub oliwy
                  sól
                  pieprz
                  do ozdoby:
                  kilkanaście ziarenek granatu
                  kilka listków natki pietruszki

                  Ugotowane na twardo jajka i obrane ze skorupki, przekrawam wzdłuż na pół, wyjmuję żółtko które użyję do przygotowania farszu. Białka układam na tace lub talerzu. Umyte i osączone listki natki pietruszki drobno siekam – usiekanej natki pietruszki powinno być około 1 łyżki może być trochę więcej. Teraz do miseczki daję żółtka, kapary, olej, biały ser, posiekaną natkę pietruszki, doprawiam szczyptą soli, szczyptą pieprzu i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę – farsz jest gotowy. Przygotowany farsz nakładam na białka, można farsz nałożyć łyżeczką, szprycą lub rękawem cukierniczym. Ja tym razem nałożyłam farsz do rękawa z grubą końcówką i wyciskałam na białka.
                  Tak przygotowane jajka ozdabiam małymi listkami natki pietruszki i ziarnkami granatu.

                  --
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
    • luna-a James Joyce pisał: 03.08.05, 21:30
      James Joyce pisał:
      że diabeł wymyślił kucharzy, bo Bóg stworzył jedzenie…
      A kto, do chol..y, stworzył kalorie i ich przeliczanie?!

      ;b!

      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26289
      • broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.03.06, 19:39
        "Zuppa del duca" (XVII w.)

        Ksionże Toskanii z Medyceuszy
        Do Siyny kedyś zechcioł se ruszyć
        Tu takim ciostkym go ugościyli
        Bo ponoć radzi fest jymu byli.
        --
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28940
              • madohora Re: A może jedzynie 23.03.16, 19:17
                JAJKA KOLUMBOWE

                Obierz 6 dość twardo ugotowanych jaj, poprzerzynaj je wpoprzek i powyjmuj żółtka. Odetnij z cieńszego końca kawałeczek tak, ażeby jajo postawić można jak słynne ,,jajo Kolumba.? Następnie utrzyj połowę żółtek i zmieszaj z trochą drobno mielonych orzechów i sosem majonezowym; tą miazgą napełnij białka ostrożnie i złóż je tak, ażeby jaja wyglądały jakoby całe. Zmieszaj pół filiżanki majonezu i 6 drobno posiekanych oliwek (owoce z drzewa
                oliwnego!) i polej tym jaja, a następnie posyp pozostałymi, przetartymi przez sito żółtkami. Podawać można jaja przybrane pietruszką lub rzeżuchą

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 23.03.16, 22:18
                JAJKA PO SZWAJCARSKU

                Nalej na spód pieczelnicy nieco oliwy i nasyp na nią tartego sera. Na to wbij jaja tak, ażeby żółtka pozostały całe i posól nieco. Nalej na to trochę śmietany i dosyp jeszcze sera. Upiekłszy je w miernie ogrzanym piecu (około 15 minut!) podawaj z podlewą pomidorową.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.02.17, 22:53
                CHRUŚCIKI

                1 funt mąki, 2 jajka, łyżkę masła, na koniec noża proszku do pieczenia, cukru i/« funta, zarobić mlekiem na ciasto
                tak, aby się dało uwałkować do grubości jak na kluski krajane. Powałkowawszy, pokrajać w paski 4 cm. szerokie a 15.
                cm. długie, przeciąć w środku i przewinąć. Smażyć zaraz w patelni w smalcu po obóch stronach, aby miały zrumieniony
                kolor i obsypać miałkim cukrem.

                --
                :prezent:
              • madohora Re: A może jedzynie 19.02.17, 23:08
                PĄCZKI STAROPOLSKIE

                Ugotuy 1 i 9/8 kwart mleka. przestudź tak. aby tylko było letnie, ubiy potem w garczku 5 jay. zostawiwlizy białka
                z 2 tychze, przyczYli ł funta rpztopionego masła, kwaterkę gęstych drłlżdZów, cokolWiek muszkatelowey gałki, 4 łóty
                cukru, wraz z łetniem młekiem i przemacen1y to wszystko Ilalev.ycie z kilką szczyptami 1i0Ii. Wsyp potem gal"niec.mqki
                na miskę, zrób w niliy dołek na środku, łJowoli naleway {lłynną massę, aż ciasto stęzeje tak, iz je rękami b,:d
                ie 010-zna wygniatill5. \Vyr{,b je na stole. ale pamiętay, aby nie stężalo nadto, wywałkny cienko, pokładź łyżką kupki powi-
                deł, pokryi ciastem i to przyciśniy naleiycie. a potem kieliszkiem lub szklanką dowulney wielkości powycinay ciuta,
                postaw na deskę, aby wyrdsly, a nash,pnie upiel(lszy w smalcu do wypiekania sklarowanem, pol{)ż na hibule. aby obsiąkly.
                Do nadzienia użyi powideł śliwkowych lub wiśnillwych, rozrzedź je cokolwiek winem, i umieszay z trochą gwoździ-
                ków, cynamonu, tartych gorzkich migdałów, skórki cytrynowćy i cukru. ..

                --
                :prezent:
              • madohora Re: A może jedzynie 20.02.17, 11:08
                PĄCZKI INNYM SPOSOBEM


                1)6ł funta masła, pół funta cukru. 9 żółtków jay. 9 całych
                jay, łyżka utartych gorzkich migdalów. Masło rozetrzyi na
                śmietanę. wpuść żóltka i całe jayka po jednemu, cukier. mi.
                gdały, 10 kropli oleyku bergamottowego, łyżkę Boli z jelenie-

                o roga (która pędzi do góry i kt6n!y.w aptekach dostać mo.
                I/:na), cokolwiek lIoli. p6ł kwarty śmietany, p()ł kwart.y dobrych.
                drozdż6w, (te powinny wprzód wraz z śmietaną przez dobry
                kwadrans stać na.ogrzanym piecu) i podług upodobania mąki,
                KŻ ciasta dostatecznie zjędrnieje do wywałkowania. Wy-
                gnił'ć je dobrze na stolnicy, ale nie zbyt ścislo, wywałkuy
                cienko, nadziy łJowidlami śliwkowemi lub wiBniowemi, albo
                też kto woli smażonemi Pol'zyczkami. malinami lub wiśniami,
                Z;lwiń cialitem, przyciśniy, wytniy kieliszkiem i upiecz w sUa-
                rowanym smalcu.
                Przyciskanie ciasta na powidła jest koniecz'lie potrzebne,
                inaczey bowiem wycieklyby podczas pieczenia i poczerniłyby
                pączki, Potrzebując małą tylko ilość, można wskazanych
                ingred}'encyi użyć po polow'ie.

                --
                :serce:
              • madohora Re: A może jedzynie 20.02.17, 19:02
                DWUKOLOROWE PĄCZKI

                mąka pszenna 500 g
                drożdże 50 g
                mleko 250 ml
                żółtka 3 sztuki
                drobny cukier 50 g
                Sok z cytryny 3/4 łyżki
                olej rzepakowy łyżki
                3/4-1 łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia + 1 łyżka mleka
                ok. 1 kg smalcu do smażenia
                LUKIER : 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych
                ok. 5 łyżeczek cukru pudru
                Woda

                Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu olej.
                Łączymy składniki, 1/3 ciasta przekładamy do małej miseczki, przykrywamy. Resztę ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jęczmień mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałej części ciasta, dokładnie wyrabiamy i też odstawiamy do wyrośnięcia.
                Po wyrośnięciu ciasto jasne podzielić na dwie części, pierwszą rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt. Potem rozpłaszczyć zielone ciasto, nałożyć na jasne i dobrze wyrównać palcami.
                Na koniec nałożyć jasną część i znowu wyrównać. Teraz wałkujemy trzy warstwy ciasta na grubość ok. 2 cm. Wierzch posypujemy mąką i wycinamy 8 cm krążki, lub kwadraty. Paczki smażymy na rozgrzanym smalcu, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lukier. Wiórki krótko mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i wodą.
                Tak przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone pączki.

                --
                :serce:
              • madohora Re: A może jedzynie 20.02.17, 19:30
                KULECZKI Z BAKALIAMI I OWOCAMI

                kruche ciasteczka migdałowe 230 g
                suszone daktyle 110 g
                suszone morele 90 g
                suszona żurawina 40 g
                orzechy 40 g
                pestki słonecznika 22 g
                masło 57-60 g

                Najpierw daktyle i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy i czekamy aż namiękną. Ciasteczka owijamy folią przezroczystą i lekko wałkujemy, zostawiając większe kawałki nie rozgniecione.
                Żurawinę chwilę moczymy w gorącej wodzie i osączamy. Namoczone daktyle miksujemy z orzechami i taką ilością wody z moczenia aby powstała gęsta papka.
                Do większej miski przesypujemy pokruszone ciasteczka. Dodajemy do nich żurawinę, pestki słonecznika, morele pokrojone w cienkie paseczki, zmiksowane daktyle i rozpuszczone masło.
                Wszystko łączymy wilgotnymi rękoma. Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao i przechowujemy w lodówce.

                --
                :prezent:
              • madohora Re: A może jedzynie 20.02.17, 19:40
                OPONKI Z SERA

                500 gram białego sera;
                3 jajka;
                250 gram mąki pełnoziarnistej;
                250 gram mąki pszennej;
                1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
                1/2 szklanki cukru;
                olej do smażenia;
                cukier puder;

                Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, cukier, mąkę pszenną przesianą z sodą, mąkę pełnoziarnistą.
                Wyrabiamy ciasto i partiami rozwałkowujemy. Tylko nie za cienko bo oponki muszą być pulchne. Wycinamy okrągłą formą, krążki i w każdym, najlepiej kieliszkiem, wykrawamy środek. Smażymy na tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

                --
                :kwiat:
              • madohora Re: A może jedzynie 26.02.19, 16:14
                CHRUST LANY ANGIELSKI

                Rozbić do białości 6 żółtek i cukrem i łyżką klarowanego masła i wsypać tyle mąki, aby ciasto lało się z łyżki. Zagotować tłuszczu zmieszanego do połowy z masłem, nabrać pełną łyżką ciasta i zlewać je, obracając łyżką w różnym kierunku do przygotowanej tłustości. Skoro się chrust podrumieni, obrócić go na drugą stronę, a jak się z drugiej zrumieni, wybrać na sito i posypać cukrem.

                --
                [img]https://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:22
                BABKA Z JAJEK I ZIELONEGO GROSZKU

                4 udka kurczaka, pęczek włoszczyzny, rzeżucha, 1/3 łyżeczki lubczyku, 6jajek na twardo, jajka przepiórcze do dekoracji, 20 dag zielonego groszku, sól, żelatyna

                Udka oczyść, wypłucz, zalej 3 l wody i ugotuj. Dodaj włoszczyznę, lubczyk, posól. Gotuj około 60 minut. Wyjmij udka i warzywa. Oddziel mięso od kości. Pokrój. Jedną marchewkę pokrój w kostkę. Wywar przecedź i rozpuść w nim żelatynę. 4 jajka pokrój na ćwiartki, 2 na plasterki. Groszek ugotuj, odcedź. Do foremki wrzuć 1/2 groszku. Ułóż jajka, mięso i marchewkę. Zalej wywarem do wysokości jajek. Odłóż do stężenia. Wyłóż pozostałe jajka i groszek. Zalej pozostałą galaretką. Odłóż do stężenia co najmniej na 6 godzin.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:26
                JAJKA CHRZANOWE

                4 jajka, 150 g serka śmietankowego, 3 łyżeczki tartego chrzanu, 5 plastrów szynki gotowanej, 5 pomidorków koktajlowych, 3 czarne oliwki, 1/3 żółtej papryki, 5 liści sałaty karbowanej, sól, biały pieprz.

                Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić, wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Dodać serek, chrzan, pieprz i sól. Zmiksować. Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do białek. Jajka rozłożyć na liściach sałaty. Udekorować plasterkami szynki, papryką oraz pomidorkami i oliwkami.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:50
                GALARETKA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI I PIETRUSZKĄ

                500 ml bulionu mięsnego, 150 g żelatyny, 30 ml słodkiego białego wina, 1 łyżka octu winnego, 12-15 jajek przepiórczych, 1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

                Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Zalać zimną wodą i obrać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i niezbyt drobno posiekać. Do rondelka wlać 250 ml zimnej wody, wsypać żelatynę i odczekać około 10 minut aż napęcznieje. Bulion wlać do garnka, dodać szklankę wody, białe wino oraz ocet. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać podgotować, zdjąć z ognia. Dołożyć napęczniałą żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia. Dno podłużnej formy wyłożyć częścią natki pietruszki. Ułożyć kilka jajek, zalać galaretką do przykrycia. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Na stężałej galaretce ułożyć kolejną warstwę natki i jajek. Zalać porcją bulionu i odstawić do stężenia. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Następnie ostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę z galaretką włożyć na chwilę do gorącej wody. Wyjąc galaretkę i pokroić w plastry

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:55
                JAJKA NADZIEWANE SZPINAKIEM

                6 jajek, 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz

                Jajka umyć, ugotować na twardo. Wyjąć. Przelać zimną wodą. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka zmiksować ze szpinakiem i majonezem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do białek, Rozłożyć na stsałacie, Udekorować rzeżuchą i listkami bazylii.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:56
                CIASTECZKA NUGATOWE

                12,5 dag miękkiego masła, 6,5 dag cukru pudru, 1 jajko, 25 dag mąki Na nadzienie: 6 dag masła, 12,5 dag polewy czekoladowej, 12,5 dag zmielonych orzechów laskowych, 5 dag cukru pudru

                Mąkę wsypać na stolnicę. W zagłębieniu w mące umieścić posiekane na kawałki masło, cukier i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć i schłodzić. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Foremką wykroić małe krążki i ułożyć je na blasze. Piec 12 minut na górnym poziomie piekarnika w temperaturze 180 C. Jeszcze ciepłe ciasteczka zdjąć z blachy i odstawić do wystygnięcia. Masło i polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej do uzyskania gęstego kremu. Dodać orzechy i wystudzić do takiej temperatury by nadziei dobrze się rozprowadziło. Sklejać po 2 ciasteczka dolną stroną ku sobie i posypać cukrem pudrem.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:03
                JAJKA FASZEROWANE

                Składniki: 10 jajek, 50 g czerwonej papryki, 50 g żółtej papryki, 50 g
                kukurydzy konserwowej, 50 g marchewki, 50 g ziemniaka, 50 g pietruszki, 4 listki rukoli, 4 łyżki majonezu, pieprz, sól

                Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Umyte, osuszone papryki pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę ugotować. A ziemniaka ugotować osobno. Rukolę podzielić na mniejsze kawałki. Ugotowane do miękkości, ostudzone warzywa pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na ćwiartki jajek ułożyć sałatkę

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:05
                JAJKA Z NIESPODZIANKAMI

                Ugotowane jaja na twardo, drobno pokrojona rzodkiewka, szczypiorek, szynka, żółty ser, papryka, kiszone ogórki, 2 łyżki majonezu, szczypta czerwonej słodkiej papryki, czarne oliwki, natka pietruszki oraz krewetki koktajlowe usmażone wcześniej na odrobinie oliwy z czosnkiem- do dekoracji

                Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na połówki. Wyciągnąć żółtka i rozdrobnić je. Następnie posolić, zmieszać z majonezem i szczyptą czerwonej papryki. W połówkach umieścić pokrojone warzywa, wędliny, serek. Następnie położyć na to majonez wymieszany z żółtkami. Dekorujemy jajka natką pietruszki i krewetkami

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:07
                AWOKADO ZAPIEKANE Z JAJKIEM

                1 dojrzałe awokado, 2 jajka, odrobina twardego żółtego sera, sól. Dodatkowo: papryczka chili, ok. 3 łyżki majonezu, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 duże ząbki czosnku, cytryna, plaster boczku wędzonego
                🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣
                Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wydrążone resztki awokado zmiksować blenderem z majonezem, czosnkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawić solą i wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na czas zapiekania awokado. Awokado posolić lekko, wbić do każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut.Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:09
                ŁOSOŚ Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

                400g fileta z łososia, sól, pieprz, cukier, oliwa do pieczenia, 8 jajek przepiórczych, 200ml śmietany 12 proc. , 2 łyżki musztardy ziarnistej
                🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞
                Łososia wyporcjować, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec w temp.120 st. C przez ok.20 minut. Ze śmietany i musztardy zrobić sos, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zrobić “sadzone” z jajek, ułożyć na łososiu i podawać polane sosem musztardowym

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:11
                PASTA JAJECZNO - PAPRYKOWA

                6 jaj ugotowanych na twardo, 2 papryki, najlepiej konserwowe, pęczek szczypiorki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz

                Obrane jaja i odsączoną paprykę miksujemy na jednolitą masę. Szczypior szatkujemy. Do przygotowanej masy jajeczno - paprykowej dodajemy pokrojony szczypior, 1 łyżkę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Najlepiej podawać do pieczywa.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:14
                CUKINIA Z SADZONYM JAJKIEM

                1 średnią cukinie, 3 łyżki masła, 1 łyżka bułki tartej,1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko

                Cukinie obieramy, przekrawamy po długości, usuwamy nasiona. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Wkładamy do niej łódeczki cukinii. Gotujemy ok.3 minut. Następnie wykładamy cukinię na talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami masła, polewamy po cukinii. Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wbijamy jajko i przykrywamy pokrywką. Po 2 minutach jajko sadzone wykładamy na talerz z cukinią

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:21
                FASZEROWANE JAJKA Z FETĄ

                jajka, 3 suszone pomidory z oleju, 1 łyżka fety, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu (niekoniecznie), kilka listków świeżej bazylii, pieprz, chili i ewentualnie sól, kiełki

                Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem razem z serem feta i majonezem. Dodać jogurt, posiekane drobno suszone pomidory i bazylię. Doprawić dodając przyprawy, wymieszać. Wypełniać białka łyżeczką. Udekorować kiełkami. Schłodzić w lodówce.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:25
                JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM

                jajek, 100 g wędzonego łososia, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka tartego chrzanu, 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz świeżo zmielony, szczypiorek do dekoracji,10 plasterków szynki, 2 łyżki kawioru czarnego, szczypiorek do dekoracji

                Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki i przekrajamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka i przekładamy je do naczynia. W naczyniu rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i jogurtem. Odrobinę łososia zostawiamy do dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Połówki jajek napełniamy masą, owijamy plastrami szynki i dekorujemy odłożonym łososiem oraz kawiorem i szczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:26
                JAJKA FASZEROWANE OGÓRKIEM KISZONYM

                6 dużych jajek, 2 nieduże ogórki kiszone, 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka masła, sól i pieprz

                Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde przekroić wzdłóż na pół i wyjąć żółtka. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dobrze odcisnąć. Żółtka utrzeć z masłem. dodać starty ogórek, szczypiorek i koperek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć do jajek

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:31
                JAJKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI

                6 jajek, szklanka drobno posiekanych pieczarek, pół cebuli, 4 suszone pomidory plus 2 łyżki oliwy z pomidorów, łyżka szczypiorku, łyżka rzeżuchy, sól, świeżo mielony czarny pieprz, sałata

                Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Przekroić na połówki. Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną cebulę razem z pieczarkami, przestudzić. Pomidory posiekać, wymieszać z pieczarkami oraz roztartymi żółtkami z jajek. Dodać posiekany szczypiorek i rzeżuchę, przyprawić do smaku. Nadziać jajka. Na talerzu ułożyć listki sałaty, połówki faszerowanych jajek, całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:33
                JAJKA W SOSIE

                4 jajka, 3 ogórki korniszony, 1 mała papryka czerwona, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta papryki mielonej ostrej, sól i cukier do smaku

                Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Przekrajamy na pół, układamy na półmisku. Ogórek, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę. Majonez mieszamy dokładnie z jogurtem, przyprawiamy i mieszamy. Polewamy po jajkach. Dekorujemy sałatą oraz świeżym ogórkiem.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:35
                JAJECZNICA Z DODATKAMI

                4 jaja, 2 pieczarki, 1 mała cebula, szczypiorek, 1/4 kostki żółtego sera, sól, pieprz i wędzona papryka do smaku

                Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy. Dodajemy przyprawy. Na patelni smażymy pokrojone w plasterki pieczarki wraz z posiekaną cebulą. Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je jajkami i energicznie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypiorek. Na sam koniec dodajemy odrobinę startego sera żółtego

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:39
                SCHABOWY Z JAJKIEM

                4 kotlety schabowe, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 -3 płaty papryki konserwowej, kilka ugotowanych różyczek brokuł, 2-3 plastry dość pikantnego w smaku sera żółtego, 2 surowe jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz, papryka słodka

                Kotlety schabowe cieniutko rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Paprykę konserwową i ser żółty kroimy w 0,5 cm paseczki. Obrane jajko kroimy w ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuł. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuł i papryki konserwowej.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:40
                ZAPIEKANKA Z JAJKIEM I AWOKADO

                1 bułka, 2 jajka, ser camembert, 1 awokado, musztarda, sól, pieprz

                Awokado, najlepiej dojrzałe i miękkie obieramy i wyciągamy miąższ. Ugniatamy go widelcem, żeby powstała papka. Dodajemy łyżeczkę musztardy, przyprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy pastą z awokado. Układamy na niej kawałki sera camembert i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy, aż bułka się lekko zrumieni, a ser zacznie się rozpuszczać. W tym czasie na patelni robimy jajka sadzone (na maśle). Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na samym wierzchu obu połówek układamy jajka sadzone. Wierzch można jeszcze ozdobić np. kiełkami.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:26
                JAJKA ZAPIEKANE W POMIDORACH

                dwa duże pomidory, kostka żółtego sera, dwa jajka, sól i kiełki rzodkiewki

                Pomidory umyć, odkroić górę. Wyciągnąć miąższ. Do środka pomidora zetrzeć żółty ser, a na niego wbić jajko. Lekko posolić i piec w temp. 180 st. C do momentu, aż jajko się zetnie . Podawać posypane kiełkami.

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]
              • madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:28
                ŻUR Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

                mąka żytnia,
                gorąca woda,
                czosnek,
                kromka chleba razowego

                Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.

                Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem

                --
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg[/img]