broneknotgeld 01.10.03, 23:24 Krupy choć dobre - niy na niydziela Jo przi niydzieli nudli zjym wiela Na druge danie ze zołzom klochy Rolada no i modry kapuchy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.10.03, 23:22 Dyć skiż ty niydzielny rolady Czasami dochodzi do zwady Za wiela z tym przeca roboty I ślubno mi godo durś - potym A jo raczyj kiepsko kucharza Beleco w piekarok sie wsadza I słonym zalywom sie potym Jak jest to niywarte roboty Bo u mie som yno udane Placuszki - ja te kartoflane. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 22:57 NAPÓJ MIGDAŁOWY 5 dag migdałów, 1 butelka białego, wytrawnego wina Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Zrumienić. Zetrzeć. Wsypać do butelki z winem i zakorkować. Pozostawić na dwa miesiące w suchym i chłodnym miejscu. Po tym czasie przecedzić i zaraz podawać Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:47 "MROŻONE OWOCE” Dowolne owoce np. winogrona, jabłka, truskawki, borówki, morele, mandarynki, białko z jajka, cukier puder (lub cukier kryształ), liście wiśni lub mięty Liście wiśni lub mięty rozkładamy na półmisku. Owoce dokładnie myjemy. Każdy owoc za pomocą pędzelka smarujemy delikatnie białkiem. Następnie każdy owoc zanurzamy w cukrze pudrze lub cukrze krysztale w taki sposób aby cukier pokrył cały owoc. Najlepiej cukier wysypać na talerzyku i każdy owoc obtoczyć w cukrze. Owoce na chwilę włożyć do lodówki. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.10.03, 23:23 I z plackami jest robota Bez to pieka je w sobota Prawiech po nich je bachraty Dzieci jednak chcom łod taty Roz na miesionc take danie Pieka yno przez wzglond na nie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.10.03, 23:23 Dyć bez kachloka miyszkanie nasze Kaj szukać pieca z bratrułom Niy moga upiyc plackow na blasze Na gazie zaś piyk by ułom Zapomniołś jednak przi tym wypieku Jeszcze ło jedny prziprawie Pucajg - pamiyntej ło nim czowieku Placek z nim cudym był prawie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.10.03, 23:24 We familokach w kożde niedziele Robota w kuchni durś wrała Jak bajtle były na mszy w kościele To nudylkula kulała Ciasto na nudle richtig domowe Przi piecu potym suszone Jodło to nasze dobre i zdrowe We paski było krojone Jednak niy cołkym bo skrowki czynsto Pieczone były na blasze Jak po mszy dzieci zaś było gynsto Maszkyty to były nasze. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:07 We piontek przi poście Śledzie jedzom goście A jo do ciynżki roboty Wcinom se yno szproty. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:08 Dyć skiż ty niydzielny rolady Czasami dochodzi do zwady Za wiela z tym przeca roboty I ślubno mi godo durś - potym A jo raczyj kiepsko kucharza Beleco w piekarok sie wsadza I słonym zalywom sie potym Jak jest to niywarte roboty Bo u mie som yno udane Placuszki - ja te kartoflane. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:09 I z plackami jest robota Bez to pieka je w sobota Prawiech po nich je bachraty Dzieci jednak chcom łod taty Roz na miesionc take danie Pieka yno przez wzglond na nie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:09 Dyć bez kachloka miyszkanie nasze Kaj szukać pieca z bratrułom Niy moga upiyc plackow na blasze Na gazie zaś piyk by ułom Zapomniołś jednak przi tym wypieku Jeszcze ło jedny prziprawie Pucajg - pamiyntej ło nim czowieku Placek z nim cudym był prawie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:10 We familokach w kożde niedziele Robota w kuchni durś wrała Jak bajtle były na mszy w kościele To nudylkula kulała Ciasto na nudle richtig domowe Przi piecu potym suszone Jodło to nasze dobre i zdrowe We paski było krojone Jednak niy cołkym bo skrowki czynsto Pieczone były na blasze Jak po mszy dzieci zaś było gynsto Maszkyty to były nasze. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 07.10.03, 08:16 Musiołbych talynt mieć żeby warzyć Niy chca na bliskich trynować Choć ślubno ło tym łod downa marzy Jo wola garce szorować Jakbych jedzynio jo mioł pilnować Nici ze fraszek by były Przi kucharzyniu wola sie schować Mie kloski by sie spolyły. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 25.10.03, 18:44 Downo żech niy ślintoł tela No a dzisioj richtig wiela Dyć to wszysko yno skuli Za fest łostry tyj cebuli Placki robioł żech rodzince Teroz szkryflom ło myj mynce. Odpowiedz Link
pejsaty przepis na flaki (autor Jan Brzechwa) 29.03.04, 22:36 Kilo flaków na początku Dobrze oczyść, wrzuć do wrzątku, Przepłucz, odcedź. Na to nalej Rosół z kości. Gotuj dalej, Gotuj dobre trzy godziny, Do rosołu wrzuć jarzyny, Pokraj flaki w cienkie paski, Weź pięć deka masła z faski, Zrumień masło z bułką tartą - Ser do tego utrzeć warto. Żeby flaki były lepsze, Zrób pulpety, posyp pieprzem, Majerankiem i pietruszką, Jak dyktuje ci serduszko. Dodaj imbir, dosyp soli I na talerz kładź do woli. By się goście czuli zdrowo, Podaj czystą wyborową. Odpowiedz Link
pejsaty karp w szarym sosie po polsku (autor Jan Brzechwa) 29.03.04, 22:37 Gdy się karpia już opluska, Gdy jest z niego zdjęta łuska, Trzeba, jeśli czas pozwoli, Trzymać go godzinę w soli. Potem, jak to każdy przyzna, Nieodzowna jest włoszczyzna, Robi się z niej wrzący wywar, By na rybę wpływ swój wywarł. Dodaj wino do zasmażki, Bo to także składnik ważki; Piernik pokrusz - nie za wiele, I zabarwij sos karmelem, Weź rodzynki, sparz migdały, Sos otrzymasz doskonały, A gdy go połączysz z rybką, Zrób łazanki. Podaj szybko. Odpowiedz Link
ciupazka Re: O cukrze.. 29.03.04, 22:53 A cukier podrozył, kie do Europy wjorzył, hehe... Odpowiedz Link
pejsaty Re: O cukrze.. 30.03.04, 22:24 cukier krzepi rzekl wankowicz slodki slogan by nas zlowic? Odpowiedz Link
pejsaty aha jeszcze znam takie cos 30.03.04, 22:25 tylko mleczna margaryna zrobi z ciebie gagarina. ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: aha jeszcze znam takie cos 30.03.04, 22:30 A wiela jest tego "cukru we cukrze" Bydymy wiedzioć możno pojutrze. Odpowiedz Link
ciupazka Re: aha jeszcze znam takie cos 30.03.04, 23:46 Nase moskoliki som nolepse w świecie Ś nimi do UE śmiało wlyźc mozecie, haj! Odpowiedz Link
godula5 Re: A może jedzynie 29.03.05, 09:50 Bez zmysłu smaku żywot ubogi -Dla niejednego szczególnie drogi Za dużo sadła Też z tego jadła Brzuch rośnie i cierpią nogi. Odpowiedz Link
ciupazka Re: A może jedzynie 29.03.05, 11:20 Nogi Ci ciyrpnom od komputyra a niek go weźnie jasno cholera! Juz w USA stwierdzono , ze z tego w necie siedzynia wzrosła licba chorób krązynia. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link
naata Re: A może jedzynie 22.04.05, 20:55 Powoli już rośnie wszelka zielenina upiększy i smak, i widok - naszego jedzenia. /moje poziomki balkonowe już główki pokazują kwiatowe ;-)/ Pozdrawiam Odpowiedz Link
naata Re: A może jedzynie 23.04.05, 15:32 no właśnie, trza coś uwarzyć dobre jedzenie poprawia myślenie ;-) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 27.04.05, 18:21 Toż wieczerzo drapko przidzie Coś dobrego pewno bydzie Sznitloch z kyjzom dom na sznita Już se niy musicie pytać. Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 27.04.05, 20:59 ser biały i ziemniaczki mielimy cebulkę pokroimy i przysmażymy tak nam powstaje farsz do pierogów ruskich marsz :) Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 29.04.05, 21:47 Elżbieta Łabońska poleca: Tuste z majorankiym 50 abo 30 deka szpeku bez skóry 2 cebule 1-2 łeżki majoranu sól, pieprz, czyrwóno paprika słodko łostry nóż - niy żodyn pitwok! Nojsomprzód szpek łopucować. Szpeku niy myć we wodzie ino łoskrobać. Pokroć w drobno kostka i wyparszczyć. Kiedy bydom już szpyrki dać pokrono cebula i parszczyć aże sie lekko zbrunoci. Gornek symnóńć z łognia a za mało kwila wciepnóńć majoran, bździnka soli pieprz i paprika. Poryrać i fertik. to się nazywa skarbiec :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 29.04.05, 22:15 Jo lubia tuste z szamponiokami Richtig jest dobre - dyć wiycie sami. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 04.05.05, 22:41 Krupy Krupy nojlepsze som na żołondek Pieroński w trzewiach robiom porzondek. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.06.05, 19:44 Cysorske ajerkuchy Ajerkuchy z biołym kwieciym łod flidra dzikego Smakowały cysorzowi -skuszom tyż istnego. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 06.11.17, 23:27 GĘSIA SZYJA NADZIEWANA NA ZIMNO Z dużej i tłustej gęsi obciągnąć ostrożnie skórę ze szyi. Wątróbkę gęsią lub kawałek cielęcej posiekać drobno i przetasować przez włosienne sito. Pół funta cielęciny i kawałek słoniny przepuścić dwa razy przez maszynkę. Łyżkę masła utrzeć z dwoma żółtkami dodać pół namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej bulki, trochę soli, pieprzu, gałki muszkatułowej, dwa trufle lub kilka ugotowanych pieczarek pokrajać w talarki, kawałek młodej słoniny w kostkę, wszystko razem wymięszać i nadziawszy tym farszem szyję z gęsi, zaszyć ją po obu końcach i gotować w parze w krótkim smaku z jarzyn i korzeni przez dobrą godzinę. Nadziewać należy niezbyt mocno i pokłuć szpilką, aby szyja w gotowaniu nie pękła. Wyjąwszy ją ze smaku, zawinąć w czyste płótno, przycisnąć deską i ciężarkiem, aby się spłaszczyła, a gdy wystygnie krajać w cienkie plastry i podać z sosem tatarskim lub innym ostrym wedle upodobania. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 06.11.17, 23:29 WĄTRÓBKA GĘSIA SMAŻONA Oczyszczoną wątróbkę gęsią namoczyć na parę godzin w mleku, obciągnąć z błony, a wysuszywszy posolić, obsypać mąką i smażyć na rozpalonem maśle 8—10 minut aby się cała z wierzchu ładnie zrumieniła, a wewnątrz była lekko różowawa. Cała dobroć wątróbki polega na tem, aby ją za długo nie smażyć i nie wysuszyć. Do masła, w którem się smażyła, włożyć kawałeczek świeżego i polać niem wątróbkę na talerzu. Do wątróbki gęsiej podać można kartofle w różnych formach lub jakąś delikatną jarzynkę, grzybki, albo rydze smażone. Kto lubi, można dodać do smażenia trochę cebuli. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 22:42 PIANKA TRÓJWARSTWOWA 3 puszki skondensowanego, niesłodzonego mleka, 4 galaretki o różnych kolorach +1 galaretka na wierzch deseru, cukier puder, małe opakowanie podłużnych biszkoptów, dowolne, różne owoce (maliny, truskawki, jagody), 1 łyżeczka masła Galaretki przygotuj osobno według przepisu na opakowaniu, używając mniej wody. Wstaw je do lodówki i mocno schłódź (uważaj aby nie stężały). Zimne mleko ubij mikserem. Podziel na dwie równe części. Każdą cześć zmiksuj z inną galaretką. Posłódź cukrem pudrem i ponownie schłódź. Tortownicę posmaruj cienko masłem, wyłóż biszkoptami. Zalej jedną z galaretek. Gdy galaretka stężeje wylej drugą galaretkę (im bardziej kontrastowe kolory galaretek tym lepszy końcowy efekt). Odczekaj aż druga warstwa stężeje. Owoce przebierz, umyj. Osusz, truskawki podziel na mniejsze cząstki (plasterki). Na górę wylej tężejącą już galaretkę. Ponownie odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 22:44 POMIDORKI KOKTAJLOWE Z MOZARRELLĄ 20 okrągłych pomidorków cherry lub koktajlowych, 20 sztuk mini kulek mozzarelli, garść małych listków świeżej bazylii, po 2 łyżki oliwy o octy balsamicznego, sól, pieprz Mozzarelle przekrój na pół i osącz. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na pół. Ułóż przecięciem do góry. Oprósz solą i pieprzem. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian pomidorki, mozzarellę i listki bazylii. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 22:47 ZUPA KREM Z BROKUŁÓW I Z MARCHWI NA JEDNYM TALERZU 750 g marchwi, 750 g brokułów, 30 g masła, szczypta cukru, 1 i 1/2 l rosołu z kostki, 1/2 l śmietany kremówki pieprz, sok z cytryny, do ozdoby listki trybulki lub natka pietrszki Zupa z marchwi: Marchew wyczyścić, obrać, umyć i drobno pokroić. Poddusić lekko na rozgrzanym maśle, dodać szczyptę cukru. Dodać tyle rosołu aby warzywa były przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem (około 12 minut). Zdjąć z ognia. Marchewki zmiksować z wywarem do konsystencji purre. Na koniec dolać taką ilość gorącego rosołu aby zupa miała lekką, kremową konsystencję. Zupę przelać z powrotem do garnka, podgrzać i dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Przelać do talerza po łyżce wazowej zupy z marchwi i brokułów. Ozdobić listkami trybulki lub natki. Zupa z brokułów: Brokuły przebrać, podzielić na różyczki, umyć. Poddusić lekko na rozgrzanym maśle. Dusić do miękkości pod przykryciem (około 5-8 minut). Zdjąć z ognia. Marchewki zmiksować z wywarem do konsystencji purre. Na koniec dolać taką ilość gorącego rosołu aby zupa miała lekką, kremową konsystencję. Zupę przelać z powrotem do garnka, podgrzać i dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Przelać do talerza po łyżce wazowej zupy z marchwi i brokułów. Ozdobić listkami trybulki lub natki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 22:48 BLOODY MARRY 100 g czystej wódki, 50 g soku pomidorowego, sok z cytryny, sól, pieprz, chilli, sok z selera, kostka lodu Wszystkie składniki razem zmiksować, dodać lód. Podawać w wysokich szklaneczkach. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:21 BOWLE CYTRYNOWE Z CAMPARI 6 pomarańczy, 3 cytryny,, 1/4 l campari, 3 butelki wytrawnego szampana, świeże listki melisy cytrynowej, cukier 3 pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Pozostałe cytryny i pomarańcze wycisnąć. Cząstki pomarańczy, odcedzony sok i campari włożyć do naczynia bowle i dobrze schłodzić. Po zebraniu się wlać szampana, przystroić listkami melisy. Ewentualnie dosłodzić syropem zrobionym z cukru. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:22 KOKTAJL DAWA 100 g czystej wódki, 1 łyżeczka cukru, 1 cytryna podzielona na ćwiartki, pokruszony lód Rozgnieść ćwiartki cytryny z cukrem, dodać lód, zalać alkoholem. Podawać w szklankach do koktajli. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:29 SMOK W CHMURACH 50 g wódki, 50 g likieru pomarańczowego, sok z owoców passion, sok z cytryny, 1 łyżka syropu owocowego, kostki lodu Wszystko zmiksować, podawać w kieliszkach do wina z krawędziami obtoczonymi cukrem, coctail ozdobić plastrami pomarańczy i truskawkami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:30 NALEWKA WANILIOWA 100 g lasek wanilii, 200 g miodu pszczelego jasnego płynnego, 1/2 l spirytusu 96%, 1 l białego, wytrawnego wina Rozdrobnioną wanilię zalej w szklanym naczyniu spirytusem i szczelnie zamknij. Po 20 dniach spirytus zlej, przecedź, dodaj wino. Wcześniej w winie rozpuść miód. Wymieszaj, rozlej do butelek. Pij schłodzone do 10 – 12°C Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:31 JABŁUSZKA KWAŚNO – SŁODKIE 4 szare renety, 2 cytryny, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki białego wina, 2 łyżki cukru, 1/3 laski wanilii, 3 goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek cynamonu Szklankę wody zagotuj z cukrem, przyprawami i octem, dodaj wino. Jabłka obierz, skrop cytryną. Okrągłą małą łyżeczką wykrój z jabłka kulki. Szybko skrop cytryną, włóż do garnka z zalewą i gotuj przez 2-3 minuty. Pozostaw w zalewie do wystygnięcia. Odcedź i podawaj do pieczonego drobiu oraz wędlin. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:32 PASTA ŚNIADANIOWA DO SŁODKICH GRZANEK 1/2 chałki, masło, 1 serek homogenizowany, 10 dag truskawek (mogą być mrożone), 1/4 laska wanilii, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka posiekanych orzechów Truskawki wsyp do miseczki, przekrój na pół. Posyp orzechami, dodaj serek, cukier, pokrojoną wanilię, wymieszaj. Chałkę pokrój, przygotuj grzanki. Smaruj masłem i serkiem z owocami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:38 [b][color=green]SORBET MANGO Z BANANEM[/color][/b] 1 duże mango, 1 dojrzały banan, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu akacjowego, listki melisy Miód rozpuścić w 80 ml ciełej (nie gorącej) wody, Mango umyj, usuń pestkę i pokrój. Banana obierz, pokrój. Owoce zalej wodą z miodem. Zmiksuj na mus. Dodaj soku z cytryny do smaku. Wstaw do zamrażarki na 6 godzin. Mieszaj co 30 minut. Przełóż do pucharków. Ozdób listkami melisy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 17.11.17, 23:48 [b][color=green]SORBET POMARAŃCZOWY[/color][/b] 2 duże pomarańcze, 15 dag konfitury pomarańczowej z kawałkami skórki, 1/2 cytryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany Pomarańcze wyszoruj, obierz. Bardzo dokładnie usuń białą skórkę. Miąższ podziel na cząstki. Zdejmij z nich błonki. Z cytryny wyciśnij sok. Zmiksuj miąższ z pomarańczy, cytrynę i konfiturę na gładki mus. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj nieco cukru i soku z cytryny do smaku. Włóż na 5-6 godzin do lodówki. Mieszaj co 30 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:29 SORBET WIŚNIOWY 90 dag wiśni bez pestek, 30 dag drobnego cukru, sok z 2 cytryn, 2 białka jajka, 2-3 krople aromatu migdałowego Cukier zalej 150 ml wody, podgrzewaj aż się rozpuści. Do gorącego syropu włóż wiśnie. Kilka odłóż do dekoracji. Gotuj wolno 15 minut mieszając. Wystudź. Wlej sok z cytryny i aromat. Zmiksuj na mus. Silnie schłódź. Białka ubij. Wymieszaj z musem wiśniowym. Wstaw do zamrażarki. Mieszaj co 30 minut. Udekoruj wiśniami. Podawaj. Możesz posypać płatkami migdałowymi Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:32 KOKOS Z KAKAO 3 banany, 3/4 łyżki kakao, 3/4 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka, 2 łyżki wiórków kokosowych Do mleka wlej 12 ml wody, wysp nasiona chia. Podgrzewaj 10 minut. Wystudź i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. W łyżce gorącej wody rozpuść kawę, wystudź. Banany pokrój, zalej kawą, posyp kakao i zmiksuj. Powstały mus rozlej do pucharków. Uzupełnij mlekiem z kokosem i chia. Chłódź przez dwie godziny Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:32 KOKTAJL KIWI Z PIETRUSZKĄ 1 pęczek natki pietruszki, 3 owoce kiwi, 1 zielony ogórek gruntowy, banan, 2 czubate łyżki młodego jęczmienia w proszku* Ogórek dobrze umyj, pokrój na cząstki razem ze skórką (ja mimo wszystko wolę obrać). Natkę umyj, grubo posiekaj. Kiwi obierz, pokrój na plasterki. Banana obierz, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki zalej szklanką wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej, schłodzonej wody. Wszystkie składniki razem zmiksuj. Pij zaraz po przygotowaniu. *Dzisiaj panuje moda na młody jęczmień ale jedna uwaga, ostrożnie bo możesz spożyć tylko jedną łyżeczkę na tydzień Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:39 SHEJK JAGODOWY 1 duże opakowanie jagód lub borówek amerykańskich, mleko, śmietana, miód, kilka owoców do dekoracji 1/2 pudełka jagód miksujemy ze śmietaną, dodajemy miód do dekoracji. Odkładamy do zamrażalnika na 2 – 3 godziny, mieszamy co 30 minut aby masa nie zamarzła Z drugiej połowy jagód, mleka, śmietany i miodu przygotowujemy mleczny koktajl. Schładzamy go dobrze w lodówce. Do wysokich szklaneczek wkładamy po gałce lodów jagodowych i zalewamy mlecznym koktajlem jagodowym. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:40 KOKTAJL MORELOWY 1 mango średniej wielkości, 1 brzoskwinia, 2-3 morele, ugotowana cała marchewka, 500 ml niesłodzonego soku pomarańczowego, 2 łyżki soku z cytryny, listki melisy albo mięty Obierz mango, miąższ oddziel od pestki. Z brzoskwini i moreli wyjmij pestki. Owoce i marchewkę włóż do blendera, wlej oba soki. Zmiksuj całość na gładko. Rozlej do szklaneczek. Udekoruj listkami mięty lub melisy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:41 KRUSZON A'LA CESARZOWA 2 szklanki soku jagodowego, 1 szklanka rumu, 1 butelka szampana, sok z cytryny Wszystkie składniki wymieszać razem. Przelać do szklanej wazy, włożyć kostki lodu. Podawać z małą łyżką wazową (najlepiej szklaną, jeżeli taką mamy) Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 21:42 LIKIER ORZECHOWY „RADCY DWORU” 2 szklanki spirytusu, 25 dag zielonych orzechów włoskich, 1 szklanka miodu naturalnego, 1 szklanka wody, 4 dag orzechów laskowych, goździki i cynamon do smaku Spirytus połączyć z umytymi, pokrajanymi orzechami oraz przyprawami. Zakorkować. Pozostawić na 2 tygodnie, wstrząsając codziennie. Miód zagotować z wodą, wystudzić, wlewać powoli do przecedzonego spirytusu, ciągle mieszając. Następnie przelać do butelek, włożyć obrane ze skórki orzechy i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka miesięcy. Nalewać do kieliszków razem z orzechami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 22:58 OBTACZANKI CESARSKIE 4 białka, 20 dag żółtego sera, 20 dag orzechów laskowych, tarta bułka, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, pieprz, carry do smaku Białka ubić na sztywną pianę, połączyć ze startym serem. Doprawić. Następnie formować małe kulki, wkładając w środek orzech. Obtaczać w tartej bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i zrumienić ze wszystkich stron. Podawać gorące. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 22:59 DANIE CESARSKIE 1,5 kg oczyszczonego karpia, 20 dag masła orzechowego, 8 żółtek, 20 dag żółtego sera, sól i pieprz do smaku Rybę umyć. Oddzielić mięso od kości i ości. Zemleć razem z masłem orzechowym. Wymieszać z żółtkami i startym serem. Doprawić. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w średnio gorącym piekarniku. Podawać zaraz po przygotowaniu. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:00 NALEŚNIKI NA CZARNO CESARZÓWNY 20 dag maku, 1 l mleka, 20 dag mąki, 2 jajka, tłuszcz, ½ szklanki miodu naturalnego, 10 dag rodzynków, sól Mak opłukać, zalać mlekiem, podgrzewać na małym ogniu do chwili aż będzie miękki. Odcedzić. Zemleć trzy razy używając sita pasztetowego. Mąkę przesiać do naczynia, wlać wystudzone mleko z gotowania maku (ok. 2 szklanki). Wbić umyte jajka, posolić i dokładnie roztrzepać. Patelnię rozgrzać z tłuszczem. Wlewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego, rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Przygotowany mak połączyć z miodem i opłukanymi rodzynkami. Rozłożyć na naleśnikach, zwinąć w ruloniki. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i zapiec kilka minut w gorącym piekarniku. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:01 PIERNICZKI NAPOLEOŃSKIE 20 dag miodu naturalnego, 1/4 szklanki karmelu, 15 dag cukru kryształu, 2 paczki przypraw do pierników, 1/4 szklanki mleka, 50 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, białko, 5 dag migdałów, tłuszcz, tarta bułka Miód lekko zrumienić, połączyć z karmelem, cukrem i przyprawami. Zagotować. Następnie wymieszać z mlekiem, przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać foremką pierniczki. Posmarować białkiem. Posypać sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami. Ułożyć w odstępach na blasze, wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. Upiec w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:42 DANIE CESARSKIE 1,5 kg oczyszczonego karpia, 20 dag masła orzechowego, 8 żółtek, 20 dag żółtego sera, sól i pieprz do smaku Rybę umyć. Oddzielić mięso od kości i ości. Zemleć razem z masłem orzechowym. Wymieszać z żółtkami i startym serem. Doprawić. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w średnio gorącym piekarniku. Podawać zaraz po przygotowaniu Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:48 BARSZCZ KRÓLEWSKI 1 l wywaru mięsnego, 60 dag buraczków, 2 szklanki śmietanki, 2 dag mąki, 10 dag pieczarek, tłuszcz, 10 dag szynki, 2 białka, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku, Buraczki oczyścić dokładnie. Umyć. Upiec przez 10 minut w piekarniku. Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć z wywarem, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszaną z mąką. Chwilę pogotować. Pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki. Usmażyć. Włożyć do barszczu razem z pokrajaną w paseczki szynką. Doprawić do smaku. Rozlać do talerzy. Ozdobić dekoracyjnie ubitą na sztywno pianą z białek. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:50 BARSZCZ Z USZKAMI 2 l wywaru z mięsa i warzyw, 80 dag buraczków, 2 suszone grzybki, 25 dag jabłek, zakwas z buraków, sól, cukier, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, przyprawa do zup Buraki oczyścić, umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zalać wywarem, dodać umyte, namoczone i pokrojone w paseczki grzyby oraz umyte i rozdrobnione jabłka. Chwilę pogotować z przyprawami. Pozostawić na kilka godzin. Przecedzić. Zagotować i doprawić. Podawać z uszkami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:51 KARP PIECZONY 60 dag filetów z karpia, tłuszcz, 1/3 szklanki keczupu, natka pietruszki, 10 dag żółtego sera, sól i pieprz do smaku Filety umyć, pokrajać na porcje, natrzeć przyprawami. Włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i upiec. Pod koniec pieczenia skropić keczupem, posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 18.11.17, 23:52 KARP PO WERSALSKU 80 dag oczyszczonej ryby, wywar z warzyw, 25 dag pieczarek, tłuszcz, 3-4 łyżki keczupu, 2 dag wiórków kokosowych, sól, pieprz, curry i tymianek do smaku Rybę umyć, pokrajać w dzwonka, zalać wywarem. Ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Wyjąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Usmażyć, doprawić. Ryby obłożyć pieczarkami. Skropić keczupem. Posypać wiórkami kokosowymi i zapiec w gorącym piekarniku. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 22.11.17, 16:01 ZUPA RYBNA CZYSTA Podaje się najczęściej na wigilię. Najsmaczniejsza jest z okoni, karasi, linów i szczupaka, najmniej dobra z sandacza. Można gotować ją z oszczędności na samych głowach z ryb, użytych na wigilię i z ikry oraz mlecza. Nastawić jak zwykle do gotowania ryb dużo jarzyn, upieczonej cebuli, trochę korzeni i gałki muszkatułowej. Gdy smak już dostatecznie nagotowany, włożyć ryby przeznaczone na zupę, lub tylko głowy i podrobię z ryb, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu najwyżej 25 minut. Potem ostrożnie smak przecedzić, aby nie był mętny, zaprawić lekką zaprażką z pół łyżki masła i pół łyżki mąki, dodać kilkanaście kropli Przyprawy Maggiego i wrzucić drobno posiekanej zielonej pieruszki. Do tej zupy robią się pulpety z ryb (patrz dodatki do zup), lub kluseczki z surowego mleczka następującym sposobem: Usiekać drobno surowe mleczko z ryby i wątróbkę, zasmażyć pół sparzonej cebuli utartej na tarku, utrzeć pół łyżki masła z dwoma żółtkami na pianę, dodać posiekane mleczko z wątróbką i cebulą, ubić pianę z pozostałych białek, dać trochę soli, tartej bułki tyle, co mąki na francuskie kluski, aby się nie rozlały, wymieszać to dobrze razem i kłaść podłużne kluseczki na gotującą wodę. Gdy wypłyną, wyjąć ostrożnie łyżką durszlakową i włożyć do wazy na nalaną zupę. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 22.11.17, 17:26 USZKA DO POSTNEGO BARSZCZU Robią się tak samo jak poprzednie z tą różnicą, że zamiast mięsem, nadziewają się grzybami. Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z 2-ma łyżkami tartej bułki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 22.11.17, 17:37 KARP NA SZARO Oczyszczonego i nasolonego karpia ugotować w całości lub pokrajanego w dzwonka w smaku z jarzyn i korzeni. Gdy już na wpół ugotowany wyjąć go, a na smaku zrobić polski szary sos z rodzynkami i migdałami, włożyć w niego karpia i dalej dusić aż będzie zupełnie miękki. Osobno podać makaron włoski polany zrumienionem masłem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 22.11.17, 17:45 KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU Tak samo jak powyżej udusić karpia z jarzynami i cebulą, ułożyć na półmisku, przefasować wszystek smak na karpia i postawić w zimnie, aby zastygł. Podać osobno ocet i oliwę. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.11.17, 00:17 KAWA MROŻONA PO NIEMIECKU Kawa mrożona po niemiecku „Eiskaffee". Przyrządzić zwykłe lody kawowe, przed użyciem wymieszać łyżką, aby nie były zbyt twarde, nałożyć większe pół wysokich szklaneczek, a dopełnić z czubem ubitym kremem ze słodkiej śmietanki i posypać po wierzchu miałkim cukrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.11.17, 00:18 Do lodów ananasowych przed podaniem wlać pół butelki wina szampańskiego, wymieszać razem i nałożyć w cienkie małe szklaneczki z uszkami Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 31.12.17, 00:45 MINI SZASZŁYKI roladki z bekonu, mini kukruydza, główki pieczarek, małe krewetki, pomidorki koktajlowe, czerwona i żółta papryka, kostki szynki, moreli, ananasa, cienkie plasterki imbiru Warzywa lekko podgotować, przepłukać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Pokrajać wszystkie składniki na kawałki jednakowej wielkości. Nakładać na metalowe lub drewniane małe szpadki. Dobrze skropić roztopionym masłem lub oliwą. Piec na ruszcie często przewracając. Podawać ozdobione świeżymi ziołami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 31.12.17, 01:08 PIERŚ INDYCZA W SELEROWEJ PANIERCE 5 dag boczku, 2 strączki chili, 6 liści laurowych, 1 seler, 2 żółtka, duży filet z piersi indyczej, 4 pory, 200 ml kremówki, 250 ml bulionu, 2 łyżki zasmażki błyskawicznej Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni, Chili pokroić w paski, posiekać 2 listki szałwii, seler zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z boczkiem, szałwią, chili, żółtkami i szczyptą soli. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Blachę wyłożyć pergaminem. Pośrodku rozsmarować połowę masy selerowej. Na wierzchu umieścić mięso, posmarować resztą masy. Piec 35-40 minut w 225°C. Pory pokroić na kawałki, każdy dodatkowo przekroić wzdłuż. Śmietanę zagotować z bulionem, wrzucić pory. Dusić 10 minut. Zagęścić zasmażką. Przyprawić. Podawać z kurczakiem Udekorować szałwią. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 20:11 CZERWONY DRINK 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, grenadyna (sok z granatu), sprite Do szklaneczki wlewamy wino, dodajemy sok z granatu i uzupełniamy gazowanym sprite. 🍷 Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:01 STEKI Z KARKÓWKI 4 steki z karkówki z kością, mieszanka ziołowa, oliwa, ser gorgonzola, chrzan, sól, pieprz, 20 dag brukselki, masło, 1-2 ząbki czosnku, płatki migdałowe, sól Steki rozbić. Przyprawić ziołami. Natrzeć oliwą. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Brukselkę obrać. Usmażyć delikatnie na maśle. Przyprawić czosnkiem i płatkami migdałowymi. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy steki z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na nich plasterki sera. Dodajemy brukselkę, chrzan oraz ser. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:08 SŁODKIE PEROŻKI Z MANDARYNKAMI 1 puszka mandarynek, 25 dag cukru pudru, 20 dag marcepanu, 3 dag dżemu pomarańczowego, 2 jajka, 35 dag mąki, 15 dag twarogu, 6 łyżek mleka, 1 mały proszek do pieczenia, 1 łyżeczka kremówki, 6 łyżek oleju, 1 cukier waniliowy, 8 dag cukru, 4 łyżki soku z pomarańczy Marcepan utrzeć z 5 dag cukru pudru i dżemem pomarańczowym. Dodać mandarynki. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oleju, sera, mleka i jajek, cukru i cukru waniliowego. Rozwałkować, wyciąć prostokąty. Na każdy nakładać masę. Skleić białkiem. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną. Piec około 25 minut w temperaturze 175°C. Resztę cukru utrzeć z sokiem pomarańczowym. Polukrować ciastka. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:18 MINI PTYSIE 6 dag masła, sól, 15 dag mąki, 4 jajka, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 2 cukry waniliowe, 400 ml kremówki, 5 dag polewy orzechowej, cukier puder Zagotować szklankę wody z masłem i solą. Wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od rondla. Wbić jajko, wymieszać, przestudzić. Kolejno wbijać pozostałe jajka. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto włożyć do szprycki. Wyciskać ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 225°C. Ptysie przekroić na polówki. Ostudzić. Czapeczki ozdobić polewą orzechową. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Napełnić ptysie. Posypać zrumienionymi orzechami laskowymi. Przykryć wierzchami ptysi. Posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:25 JAJA Z SOCZEWICĄ 8 jaj, 25 dag czerwonej soczewicy, 10 plastrów wędzonki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych kaparów, oliwa, masło, starta skórka z cytryny, sól, pieprz Wędzonkę drobno posiekać. Soczewicę ugotować do miękkości tak aby miała konsystencję purre. Jajka ugotować na pół miękko. Do soczewicy dodać wędzonkę, rozdrobniony czosnek, zieleninę. 3 łyżeczki oliwy. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W rondelku rumienimy masło z sokiem z cytryny. Na talerzu na liściach sałaty układamy soczewicę, robimy zagłębienie i wlewamy masło. Na górze układamy jajka. Możemy posypać kaparami i ozdobić plasterkiem cytryny. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.18, 22:57 KORECZKI KOKTAJLOWE 1.Koreczki z żółtego sera, selera, marynowanych pieczarek 2. Koreczki ze zwiniętego łososia wędzonego, trójkąta cytryny, kosteczki ogórka kiszonego 3. Koreczki z sera żółtego, kaparów, cebuli szalotki, 4. Koreczki z papryki czerwonej, oliwek bez pestek 5. Koreczki z czerwonej rzodkiewki, pasztetu i kostki żytniego chleba Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 26.02.19, 13:24 PĄCZKI UCIERANE 500 g mąki pszennej 5 żółtek 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 60 g cukru 1/4 łyżeczki soli 70 g masła 1 łyżka rumu 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Do smażenia: 4 x 200 g smalcu Nadzienie: 300 g aronii 100 g białej czekolady Drożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka wraz z łyżeczką cukru oraz cukru pudru. Odstaw na bok do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i roztopionym masłem. Do wygrzanej mąki wlej zaczyn, żółtka z masłem i cukrem, oraz resztę letniego mleka. Wyrób wstępnie ciasto, a następnie dodaj sól, ekstrakt cytrynowy oraz rum. Wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie sprężyste i miało jednolitą konsystencję. Odstaw przykryte na bok do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. Za pomocą wykrawarki lub szklanki o średnicy mniej więcej 8-9 cm wykrój pączki i rozłóż je na obsypanym mąką blacie. Przykryj je ścierką by z wierzchu nie wyschły i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej smalec do temperatury około 150 stopni (temperatura nie powinna być wyższa niż 170 stopni). Wyrośnięte pączki rzucaj na rozgrzany tłuszcz po 3 sztuki maksymalnie i smaż po około 2 minuty z każdej strony (pączki powinny być ciemno złote, po usmażeniu i obrócenia lekko przyciemnieją). Usmażone pączki układaj na rozłożonym ręczniku papierowym. Nadzienie: Aronię zagotuj w rondelku i zblenduj. Dodaj połamane kostki białej czekolady i wymieszaj, tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Przełóż do rękawa z tylką do szprycowania. Wypełnij każdego pączka nadzieniem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:39 JAJKA W BOCZKU I SOSIE 8 jajek, 8 plastrów chudego wędzonego boczku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 250 ml mleka, por, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Każde owinąć plastrem boczku. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając, gotować 10 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać do naczynia, włożyć do niego jajka (można posypać parmezanem), zapiekać ok. 20 minut w 190 st. C. Przed podaniem posypać pokrojonym porem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:40 MYSZY Z JAJ 1 jajko, rzodkiewka, sałata lodowa do dekoracji, majonez, żółty ser edamski, 4 ziarenka pieprzu, sól, pieprz ajka gotujemy na twardo, odcedzamy, obieramy z łupek po przestudzeniu, przecinamy na pół. Żółtka, majonez, drobno posiekany ser mieszamy ze sobą wraz z przyprawami. Sałatę układamy na talerzu. Białka faszerujemy naszym farszem. Odwracamy i ustawiamy na sałacie. Wycinamy dziurki na oczy (zrobione z ziarenek pieprzu) oraz uszy (zrobione z rzodkiewki). Z rzodkiewki robimy ogon myszce i doczepiamy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:43 TERIINA WIELKANOCNA 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 jaja, 6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku, 10 łyżek śmietanki 30 proc., 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, sól i czarny pieprz. aja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaczynający tężeć rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki najlepiej na noc Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:45 WIELKANOCNE CIASTO PEŁNE JAJEK NA WESOŁO Składniki: na ciasto - 10 łyżek cukru, 20 dag margaryny, 4 jajka, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek cytrynowy; na budyń: szklanka mleka, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml śmietanki kremówki ok. 30%, 2-3 łyżki cukru; dodatkowo niecała puszka moreli. Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękką margarynę, ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, na koniec kilka kropel olejku. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut. Blacha z wyposażenia kuchenek wymiar ok. 39x39 cm. Piekarnik nagrzany do 170-180 stopni. Ugotować budyń: mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry, wymieszać w garnku, zagotować, dołączyć śmietankę, wymieszać. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i wylać na nie budyń w postaci białych plam - będą białka jajek. Zapiec ponownie około 10 minut, wyciągnąć. Morele odsączyć z soku i nakładać na plamy jako żółtka. Sok morelowy z puszki dopełnić wodą do 300 ml, rozrobić jasną galaretkę. Galaretką smarować wierzch morelowych żółtek, aby błyszczały, posmarować wokół całe ciasto. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:54 PIECZEŃ Z JAJKIEM 1,5 kg mięsa mielonego, 10-12 jajek, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka oregano, 4 łyżki bułki tartej, 1 szklanka wody, 1 kostka mięsna. Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Foremkę keksówkę natłuścić margaryną lub masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej połowę mięsnej masy. Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki (ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej tak aby było widać żółtka wtedy pieczeń ładniej prezentuje się po przekrojeniu) i ułożyć na środku w rządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 40-50 minut. Pyszna na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 22:52 DROŻDŻOWY BARANEK WIELKANOCNY 4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 25g świeżych drożdży 1 jajko Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski przelewam 4-5 łyżek ciepłego mleka, dodaję cukier i wkruszam drożdże. Dokładnie mieszam. Przysypuję 2 łyżkami mąki i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję pozostałe składniki, czyli jajko, ciepłą wodę, resztę mleka, olej, sól i zaczyn. Wyrabiam ciasto, aż nabierze kształtu zgrabnej kuli. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia -ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Foremkę wysmarowuję od wewnątrz masłem, można też wykorzystać olej. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, odrywam kawałek i wylepiam połówkę foremki. Formę skręcam i zostawiam na pół godziny, aby ciasto ponownie podrosło i wypełniło całą foremkę. Następnie wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 20.04.19, 11:23 NADZIEWANE JAJKA 6 jajek ugotowanych na twardo 120 g białego sera 1 łyżka kaparów około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki (może być trochę więcej) 1 łyżka oleju lub oliwy sól pieprz do ozdoby: kilkanaście ziarenek granatu kilka listków natki pietruszki Ugotowane na twardo jajka i obrane ze skorupki, przekrawam wzdłuż na pół, wyjmuję żółtko które użyję do przygotowania farszu. Białka układam na tace lub talerzu. Umyte i osączone listki natki pietruszki drobno siekam – usiekanej natki pietruszki powinno być około 1 łyżki może być trochę więcej. Teraz do miseczki daję żółtka, kapary, olej, biały ser, posiekaną natkę pietruszki, doprawiam szczyptą soli, szczyptą pieprzu i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę – farsz jest gotowy. Przygotowany farsz nakładam na białka, można farsz nałożyć łyżeczką, szprycą lub rękawem cukierniczym. Ja tym razem nałożyłam farsz do rękawa z grubą końcówką i wyciskałam na białka. Tak przygotowane jajka ozdabiam małymi listkami natki pietruszki i ziarnkami granatu. Odpowiedz Link
luna-a Re: A może jedzynie 02.06.05, 22:16 Co powiesz na placki kartoflane z wiejską śmietaną podane? ;b! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26289 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 17.06.05, 18:49 Mi styknie Styknie bez śmietany Placek kartoflany. Odpowiedz Link
luna-a Re: A może - fitka 17.06.05, 22:45 Kartoflanka / fitka Określenia: miód w gębie, finezja, poezja, to stanowczo za mało… Zwłaszcza gdy się jeść zachciało… ;b! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26289 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 05.07.05, 23:07 Kurde - niy było we doma łoju A czym wodzionka bez niego? Czosnek żech znoloz chlyb tyż pokrojoł Broutzupa dyć do niczego. Odpowiedz Link
luna-a James Joyce pisał: 03.08.05, 21:30 James Joyce pisał: że diabeł wymyślił kucharzy, bo Bóg stworzył jedzenie… A kto, do chol..y, stworzył kalorie i ich przeliczanie?! ;b! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26289 Odpowiedz Link
luna-a Miód 04.08.05, 23:11 Pracowicie stworzony z kwiecia - słodki eliksir życia. ;b! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26289 Odpowiedz Link
luna-a Re: A może jedzynie- osa 07.08.05, 23:13 Osie trzeba utrzeć nosa, bo po moim żarciu hasa. ;b! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26289 Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie- osa 09.08.05, 23:35 Łazanki mi się marza kapusty w garnku sie warzą Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie- osa 16.08.05, 22:11 a po łazankach czas na pierogi a jutro może cielęce w galarecie nogi ;)))) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie- osa 01.03.06, 19:48 Przi Popielcu - alert To niy czas na galert! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 18.09.05, 12:08 Take ajerkuchy Ajerkuchy z kyjzom "feta" I szpinatym na podnieta Mo chop po niych coś ze ajzy I robotny jak amajzy. Odpowiedz Link
luna-a 11.01 - Dzień Wegetariański 11.01.06, 22:52 Choć nie jestem jaroszem, bukiet jarzyn tu wnoszę... ;b! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26289&w=30748626&a=34819007 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: 11.01 - Dzień Wegetariański 11.01.06, 23:13 Zaroz zaroz - co jo jod? Rano z wosztu żech był rod Do łobiadu karmynadla Przi wieczerzy kyjza zbladła. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 21.02.06, 12:16 W tusty szwortek se podjymy Wiela krepli wyczimiymy? Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 27.02.06, 12:08 Jedzenie trza przygotować i ekipę do fajrowania zmontować ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.03.06, 19:36 "Tiramisu" Z Italyji rod swoj wiedzie Kery region z tym na przedzie? Ponoć durś se ło to wadzom I dońść prowdy niy poradzom. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.03.06, 19:39 "Zuppa del duca" (XVII w.) Ksionże Toskanii z Medyceuszy Do Siyny kedyś zechcioł se ruszyć Tu takim ciostkym go ugościyli Bo ponoć radzi fest jymu byli. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.03.06, 19:40 W Treviso "El Touda" zwali restauracyjo "Zuppa del duca" tu niy mecyjo Dyć kyjza na wiyrch terozki kładom Ze "mascarpone" jeść tako radzom. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.03.06, 19:42 Tiramisu - afrodyzjok Czy skiż kyjzy "mascarpone" niy wiysz kedy pszonio koniec? W bajzlach włoskich testowany -Siyły tracioł chop ze ranym! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.03.06, 19:43 Tiramisu - "dzwignij mie" Ano ano - podźwigniony Trza radować sie durś łonym. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 02.03.06, 19:45 Tiramisu - "pociesz mie" Tuplikujom miano tako Zdo sie prawie to jednako Toż trza "dzwignońć" by "pocieszyć" Z tiramisu idzie grzeszyć. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 05.03.06, 16:53 Kaszubsko prażnica Smażonka na alu Zdo sie żeś na balu Aż chce sie tańcować I frelkom coś dować. Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 05.03.06, 22:02 Slepy ślydź to jadło warmińskie w którym śledzia nie ma To danie oszukane bo tylko znajdziesz zaprawę i ziemniaki, a śledzia ni ma :) Czyli łatwo mozna go przygotować Łatwiej niż wodzionkę ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 05.03.06, 23:01 Ślydź bez śledzia z kartoflami Toż bydziecie jeść to sami. Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 08.03.06, 11:08 Widać okres postu bo wędkarz łowi ryby z mostu ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 08.03.06, 15:29 Niy dziwi sie wcale Że bierom durś ale. Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 14.03.06, 10:09 jak zjemy śledzika nie dostaniemy bzika ;))) do tego cebuleczkę rach ciach , ciach i do gamby pach mach , pach ;)))) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 14.03.06, 17:34 Taki śledzik cosik mało By łososia se zachciało. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 27.07.06, 10:52 Trza coś szkryfnońć kulinarnie Bo pomrymy z głodu marnie. Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 28.07.06, 22:04 co tu gotować, kiedy upały wino i pierogi by sie przydały Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 28.07.06, 22:05 pierogi ruskie lub z borówkami i cały półmisek z salatkami Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 29.07.06, 08:15 Tako szkryfna - Wola ino Jak przi hicy podosz wino. Odpowiedz Link
rita100 Re: A może jedzynie 30.07.06, 10:54 Hyc dzisioj momy pieronowy! Jak przi hicy podosz wino To dopiero bedzie kino ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: A może jedzynie 30.07.06, 12:12 No ja - pódzie nom do gowy Dyć ze tego rym tyż nowy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.16, 19:17 JAJKA KOLUMBOWE Obierz 6 dość twardo ugotowanych jaj, poprzerzynaj je wpoprzek i powyjmuj żółtka. Odetnij z cieńszego końca kawałeczek tak, ażeby jajo postawić można jak słynne ,,jajo Kolumba.? Następnie utrzyj połowę żółtek i zmieszaj z trochą drobno mielonych orzechów i sosem majonezowym; tą miazgą napełnij białka ostrożnie i złóż je tak, ażeby jaja wyglądały jakoby całe. Zmieszaj pół filiżanki majonezu i 6 drobno posiekanych oliwek (owoce z drzewa oliwnego!) i polej tym jaja, a następnie posyp pozostałymi, przetartymi przez sito żółtkami. Podawać można jaja przybrane pietruszką lub rzeżuchą Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 23.03.16, 22:18 JAJKA PO SZWAJCARSKU Nalej na spód pieczelnicy nieco oliwy i nasyp na nią tartego sera. Na to wbij jaja tak, ażeby żółtka pozostały całe i posól nieco. Nalej na to trochę śmietany i dosyp jeszcze sera. Upiekłszy je w miernie ogrzanym piecu (około 15 minut!) podawaj z podlewą pomidorową. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.02.17, 22:53 CHRUŚCIKI 1 funt mąki, 2 jajka, łyżkę masła, na koniec noża proszku do pieczenia, cukru i/« funta, zarobić mlekiem na ciasto tak, aby się dało uwałkować do grubości jak na kluski krajane. Powałkowawszy, pokrajać w paski 4 cm. szerokie a 15. cm. długie, przeciąć w środku i przewinąć. Smażyć zaraz w patelni w smalcu po obóch stronach, aby miały zrumieniony kolor i obsypać miałkim cukrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.02.17, 23:08 PĄCZKI STAROPOLSKIE Ugotuy 1 i 9/8 kwart mleka. przestudź tak. aby tylko było letnie, ubiy potem w garczku 5 jay. zostawiwlizy białka z 2 tychze, przyczYli ł funta rpztopionego masła, kwaterkę gęstych drłlżdZów, cokolWiek muszkatelowey gałki, 4 łóty cukru, wraz z łetniem młekiem i przemacen1y to wszystko Ilalev.ycie z kilką szczyptami 1i0Ii. Wsyp potem gal"niec.mqki na miskę, zrób w niliy dołek na środku, łJowoli naleway {lłynną massę, aż ciasto stęzeje tak, iz je rękami b,:d ie 010-zna wygniatill5. \Vyr{,b je na stole. ale pamiętay, aby nie stężalo nadto, wywałkny cienko, pokładź łyżką kupki powi- deł, pokryi ciastem i to przyciśniy naleiycie. a potem kieliszkiem lub szklanką dowulney wielkości powycinay ciuta, postaw na deskę, aby wyrdsly, a nash,pnie upiel(lszy w smalcu do wypiekania sklarowanem, pol{)ż na hibule. aby obsiąkly. Do nadzienia użyi powideł śliwkowych lub wiśnillwych, rozrzedź je cokolwiek winem, i umieszay z trochą gwoździ- ków, cynamonu, tartych gorzkich migdałów, skórki cytrynowćy i cukru. .. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 20.02.17, 11:08 PĄCZKI INNYM SPOSOBEM 1)6ł funta masła, pół funta cukru. 9 żółtków jay. 9 całych jay, łyżka utartych gorzkich migdalów. Masło rozetrzyi na śmietanę. wpuść żóltka i całe jayka po jednemu, cukier. mi. gdały, 10 kropli oleyku bergamottowego, łyżkę Boli z jelenie- o roga (która pędzi do góry i kt6n!y.w aptekach dostać mo. I/:na), cokolwiek lIoli. p6ł kwarty śmietany, p()ł kwart.y dobrych. drozdż6w, (te powinny wprzód wraz z śmietaną przez dobry kwadrans stać na.ogrzanym piecu) i podług upodobania mąki, KŻ ciasta dostatecznie zjędrnieje do wywałkowania. Wy- gnił'ć je dobrze na stolnicy, ale nie zbyt ścislo, wywałkuy cienko, nadziy łJowidlami śliwkowemi lub wiBniowemi, albo też kto woli smażonemi Pol'zyczkami. malinami lub wiśniami, Z;lwiń cialitem, przyciśniy, wytniy kieliszkiem i upiecz w sUa- rowanym smalcu. Przyciskanie ciasta na powidła jest koniecz'lie potrzebne, inaczey bowiem wycieklyby podczas pieczenia i poczerniłyby pączki, Potrzebując małą tylko ilość, można wskazanych ingred}'encyi użyć po polow'ie. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 20.02.17, 19:02 DWUKOLOROWE PĄCZKI mąka pszenna 500 g drożdże 50 g mleko 250 ml żółtka 3 sztuki drobny cukier 50 g Sok z cytryny 3/4 łyżki olej rzepakowy łyżki 3/4-1 łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia + 1 łyżka mleka ok. 1 kg smalcu do smażenia LUKIER : 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych ok. 5 łyżeczek cukru pudru Woda Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu olej. Łączymy składniki, 1/3 ciasta przekładamy do małej miseczki, przykrywamy. Resztę ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jęczmień mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałej części ciasta, dokładnie wyrabiamy i też odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jasne podzielić na dwie części, pierwszą rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt. Potem rozpłaszczyć zielone ciasto, nałożyć na jasne i dobrze wyrównać palcami. Na koniec nałożyć jasną część i znowu wyrównać. Teraz wałkujemy trzy warstwy ciasta na grubość ok. 2 cm. Wierzch posypujemy mąką i wycinamy 8 cm krążki, lub kwadraty. Paczki smażymy na rozgrzanym smalcu, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lukier. Wiórki krótko mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i wodą. Tak przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone pączki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 20.02.17, 19:30 KULECZKI Z BAKALIAMI I OWOCAMI kruche ciasteczka migdałowe 230 g suszone daktyle 110 g suszone morele 90 g suszona żurawina 40 g orzechy 40 g pestki słonecznika 22 g masło 57-60 g Najpierw daktyle i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy i czekamy aż namiękną. Ciasteczka owijamy folią przezroczystą i lekko wałkujemy, zostawiając większe kawałki nie rozgniecione. Żurawinę chwilę moczymy w gorącej wodzie i osączamy. Namoczone daktyle miksujemy z orzechami i taką ilością wody z moczenia aby powstała gęsta papka. Do większej miski przesypujemy pokruszone ciasteczka. Dodajemy do nich żurawinę, pestki słonecznika, morele pokrojone w cienkie paseczki, zmiksowane daktyle i rozpuszczone masło. Wszystko łączymy wilgotnymi rękoma. Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao i przechowujemy w lodówce. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 20.02.17, 19:40 OPONKI Z SERA 500 gram białego sera; 3 jajka; 250 gram mąki pełnoziarnistej; 250 gram mąki pszennej; 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/2 szklanki cukru; olej do smażenia; cukier puder; Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, cukier, mąkę pszenną przesianą z sodą, mąkę pełnoziarnistą. Wyrabiamy ciasto i partiami rozwałkowujemy. Tylko nie za cienko bo oponki muszą być pulchne. Wycinamy okrągłą formą, krążki i w każdym, najlepiej kieliszkiem, wykrawamy środek. Smażymy na tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 26.02.19, 16:14 CHRUST LANY ANGIELSKI Rozbić do białości 6 żółtek i cukrem i łyżką klarowanego masła i wsypać tyle mąki, aby ciasto lało się z łyżki. Zagotować tłuszczu zmieszanego do połowy z masłem, nabrać pełną łyżką ciasta i zlewać je, obracając łyżką w różnym kierunku do przygotowanej tłustości. Skoro się chrust podrumieni, obrócić go na drugą stronę, a jak się z drugiej zrumieni, wybrać na sito i posypać cukrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:22 BABKA Z JAJEK I ZIELONEGO GROSZKU 4 udka kurczaka, pęczek włoszczyzny, rzeżucha, 1/3 łyżeczki lubczyku, 6jajek na twardo, jajka przepiórcze do dekoracji, 20 dag zielonego groszku, sól, żelatyna Udka oczyść, wypłucz, zalej 3 l wody i ugotuj. Dodaj włoszczyznę, lubczyk, posól. Gotuj około 60 minut. Wyjmij udka i warzywa. Oddziel mięso od kości. Pokrój. Jedną marchewkę pokrój w kostkę. Wywar przecedź i rozpuść w nim żelatynę. 4 jajka pokrój na ćwiartki, 2 na plasterki. Groszek ugotuj, odcedź. Do foremki wrzuć 1/2 groszku. Ułóż jajka, mięso i marchewkę. Zalej wywarem do wysokości jajek. Odłóż do stężenia. Wyłóż pozostałe jajka i groszek. Zalej pozostałą galaretką. Odłóż do stężenia co najmniej na 6 godzin. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:26 JAJKA CHRZANOWE 4 jajka, 150 g serka śmietankowego, 3 łyżeczki tartego chrzanu, 5 plastrów szynki gotowanej, 5 pomidorków koktajlowych, 3 czarne oliwki, 1/3 żółtej papryki, 5 liści sałaty karbowanej, sól, biały pieprz. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić, wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Dodać serek, chrzan, pieprz i sól. Zmiksować. Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do białek. Jajka rozłożyć na liściach sałaty. Udekorować plasterkami szynki, papryką oraz pomidorkami i oliwkami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:50 GALARETKA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI I PIETRUSZKĄ 500 ml bulionu mięsnego, 150 g żelatyny, 30 ml słodkiego białego wina, 1 łyżka octu winnego, 12-15 jajek przepiórczych, 1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Zalać zimną wodą i obrać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i niezbyt drobno posiekać. Do rondelka wlać 250 ml zimnej wody, wsypać żelatynę i odczekać około 10 minut aż napęcznieje. Bulion wlać do garnka, dodać szklankę wody, białe wino oraz ocet. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać podgotować, zdjąć z ognia. Dołożyć napęczniałą żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia. Dno podłużnej formy wyłożyć częścią natki pietruszki. Ułożyć kilka jajek, zalać galaretką do przykrycia. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Na stężałej galaretce ułożyć kolejną warstwę natki i jajek. Zalać porcją bulionu i odstawić do stężenia. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Następnie ostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę z galaretką włożyć na chwilę do gorącej wody. Wyjąc galaretkę i pokroić w plastry Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:55 JAJKA NADZIEWANE SZPINAKIEM 6 jajek, 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz Jajka umyć, ugotować na twardo. Wyjąć. Przelać zimną wodą. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka zmiksować ze szpinakiem i majonezem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do białek, Rozłożyć na stsałacie, Udekorować rzeżuchą i listkami bazylii. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 19:56 CIASTECZKA NUGATOWE 12,5 dag miękkiego masła, 6,5 dag cukru pudru, 1 jajko, 25 dag mąki Na nadzienie: 6 dag masła, 12,5 dag polewy czekoladowej, 12,5 dag zmielonych orzechów laskowych, 5 dag cukru pudru Mąkę wsypać na stolnicę. W zagłębieniu w mące umieścić posiekane na kawałki masło, cukier i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć i schłodzić. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Foremką wykroić małe krążki i ułożyć je na blasze. Piec 12 minut na górnym poziomie piekarnika w temperaturze 180 C. Jeszcze ciepłe ciasteczka zdjąć z blachy i odstawić do wystygnięcia. Masło i polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej do uzyskania gęstego kremu. Dodać orzechy i wystudzić do takiej temperatury by nadziei dobrze się rozprowadziło. Sklejać po 2 ciasteczka dolną stroną ku sobie i posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:03 JAJKA FASZEROWANE Składniki: 10 jajek, 50 g czerwonej papryki, 50 g żółtej papryki, 50 g kukurydzy konserwowej, 50 g marchewki, 50 g ziemniaka, 50 g pietruszki, 4 listki rukoli, 4 łyżki majonezu, pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Umyte, osuszone papryki pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę ugotować. A ziemniaka ugotować osobno. Rukolę podzielić na mniejsze kawałki. Ugotowane do miękkości, ostudzone warzywa pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na ćwiartki jajek ułożyć sałatkę Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:05 JAJKA Z NIESPODZIANKAMI Ugotowane jaja na twardo, drobno pokrojona rzodkiewka, szczypiorek, szynka, żółty ser, papryka, kiszone ogórki, 2 łyżki majonezu, szczypta czerwonej słodkiej papryki, czarne oliwki, natka pietruszki oraz krewetki koktajlowe usmażone wcześniej na odrobinie oliwy z czosnkiem- do dekoracji Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na połówki. Wyciągnąć żółtka i rozdrobnić je. Następnie posolić, zmieszać z majonezem i szczyptą czerwonej papryki. W połówkach umieścić pokrojone warzywa, wędliny, serek. Następnie położyć na to majonez wymieszany z żółtkami. Dekorujemy jajka natką pietruszki i krewetkami Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:07 AWOKADO ZAPIEKANE Z JAJKIEM 1 dojrzałe awokado, 2 jajka, odrobina twardego żółtego sera, sól. Dodatkowo: papryczka chili, ok. 3 łyżki majonezu, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 duże ząbki czosnku, cytryna, plaster boczku wędzonego 🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣 Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wydrążone resztki awokado zmiksować blenderem z majonezem, czosnkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawić solą i wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na czas zapiekania awokado. Awokado posolić lekko, wbić do każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut.Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:09 ŁOSOŚ Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI 400g fileta z łososia, sól, pieprz, cukier, oliwa do pieczenia, 8 jajek przepiórczych, 200ml śmietany 12 proc. , 2 łyżki musztardy ziarnistej 🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞 Łososia wyporcjować, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec w temp.120 st. C przez ok.20 minut. Ze śmietany i musztardy zrobić sos, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zrobić “sadzone” z jajek, ułożyć na łososiu i podawać polane sosem musztardowym Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:11 PASTA JAJECZNO - PAPRYKOWA 6 jaj ugotowanych na twardo, 2 papryki, najlepiej konserwowe, pęczek szczypiorki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz Obrane jaja i odsączoną paprykę miksujemy na jednolitą masę. Szczypior szatkujemy. Do przygotowanej masy jajeczno - paprykowej dodajemy pokrojony szczypior, 1 łyżkę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Najlepiej podawać do pieczywa. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:14 CUKINIA Z SADZONYM JAJKIEM 1 średnią cukinie, 3 łyżki masła, 1 łyżka bułki tartej,1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko Cukinie obieramy, przekrawamy po długości, usuwamy nasiona. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Wkładamy do niej łódeczki cukinii. Gotujemy ok.3 minut. Następnie wykładamy cukinię na talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami masła, polewamy po cukinii. Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wbijamy jajko i przykrywamy pokrywką. Po 2 minutach jajko sadzone wykładamy na talerz z cukinią Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:21 FASZEROWANE JAJKA Z FETĄ jajka, 3 suszone pomidory z oleju, 1 łyżka fety, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu (niekoniecznie), kilka listków świeżej bazylii, pieprz, chili i ewentualnie sól, kiełki Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem razem z serem feta i majonezem. Dodać jogurt, posiekane drobno suszone pomidory i bazylię. Doprawić dodając przyprawy, wymieszać. Wypełniać białka łyżeczką. Udekorować kiełkami. Schłodzić w lodówce. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:25 JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM jajek, 100 g wędzonego łososia, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka tartego chrzanu, 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz świeżo zmielony, szczypiorek do dekoracji,10 plasterków szynki, 2 łyżki kawioru czarnego, szczypiorek do dekoracji Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki i przekrajamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka i przekładamy je do naczynia. W naczyniu rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i jogurtem. Odrobinę łososia zostawiamy do dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Połówki jajek napełniamy masą, owijamy plastrami szynki i dekorujemy odłożonym łososiem oraz kawiorem i szczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:26 JAJKA FASZEROWANE OGÓRKIEM KISZONYM 6 dużych jajek, 2 nieduże ogórki kiszone, 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka masła, sól i pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde przekroić wzdłóż na pół i wyjąć żółtka. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dobrze odcisnąć. Żółtka utrzeć z masłem. dodać starty ogórek, szczypiorek i koperek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć do jajek Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:31 JAJKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI 6 jajek, szklanka drobno posiekanych pieczarek, pół cebuli, 4 suszone pomidory plus 2 łyżki oliwy z pomidorów, łyżka szczypiorku, łyżka rzeżuchy, sól, świeżo mielony czarny pieprz, sałata Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Przekroić na połówki. Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną cebulę razem z pieczarkami, przestudzić. Pomidory posiekać, wymieszać z pieczarkami oraz roztartymi żółtkami z jajek. Dodać posiekany szczypiorek i rzeżuchę, przyprawić do smaku. Nadziać jajka. Na talerzu ułożyć listki sałaty, połówki faszerowanych jajek, całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:33 JAJKA W SOSIE 4 jajka, 3 ogórki korniszony, 1 mała papryka czerwona, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta papryki mielonej ostrej, sól i cukier do smaku Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Przekrajamy na pół, układamy na półmisku. Ogórek, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę. Majonez mieszamy dokładnie z jogurtem, przyprawiamy i mieszamy. Polewamy po jajkach. Dekorujemy sałatą oraz świeżym ogórkiem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:35 JAJECZNICA Z DODATKAMI 4 jaja, 2 pieczarki, 1 mała cebula, szczypiorek, 1/4 kostki żółtego sera, sól, pieprz i wędzona papryka do smaku Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy. Dodajemy przyprawy. Na patelni smażymy pokrojone w plasterki pieczarki wraz z posiekaną cebulą. Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je jajkami i energicznie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypiorek. Na sam koniec dodajemy odrobinę startego sera żółtego Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:39 SCHABOWY Z JAJKIEM 4 kotlety schabowe, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 -3 płaty papryki konserwowej, kilka ugotowanych różyczek brokuł, 2-3 plastry dość pikantnego w smaku sera żółtego, 2 surowe jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz, papryka słodka Kotlety schabowe cieniutko rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Paprykę konserwową i ser żółty kroimy w 0,5 cm paseczki. Obrane jajko kroimy w ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuł. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuł i papryki konserwowej. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 20:40 ZAPIEKANKA Z JAJKIEM I AWOKADO 1 bułka, 2 jajka, ser camembert, 1 awokado, musztarda, sól, pieprz Awokado, najlepiej dojrzałe i miękkie obieramy i wyciągamy miąższ. Ugniatamy go widelcem, żeby powstała papka. Dodajemy łyżeczkę musztardy, przyprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy pastą z awokado. Układamy na niej kawałki sera camembert i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy, aż bułka się lekko zrumieni, a ser zacznie się rozpuszczać. W tym czasie na patelni robimy jajka sadzone (na maśle). Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na samym wierzchu obu połówek układamy jajka sadzone. Wierzch można jeszcze ozdobić np. kiełkami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:26 JAJKA ZAPIEKANE W POMIDORACH dwa duże pomidory, kostka żółtego sera, dwa jajka, sól i kiełki rzodkiewki Pomidory umyć, odkroić górę. Wyciągnąć miąższ. Do środka pomidora zetrzeć żółty ser, a na niego wbić jajko. Lekko posolić i piec w temp. 180 st. C do momentu, aż jajko się zetnie . Podawać posypane kiełkami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:28 ŻUR Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ mąka żytnia, gorąca woda, czosnek, kromka chleba razowego Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień. Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem Odpowiedz Link
madohora Re: A może jedzynie 19.04.19, 21:35 SERNIK 5 dag serka homogenizowanego, 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego, 20 dag cukru, 4 jajka, 20 dag mąki 125 ml kwaśnej śmietany, łyżka mąki kukurydzianej, cukier puder 25 dag serka utrzeć z twarogiem i 10 dag cukru. Mieszając, dodać jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej i mąkę kukurydzianą. Resztę serka połączyć z pozostałą mąką. Mieszając, dodać cukier i 3–4 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wylepić nim tortownicę, ponakłuwać widelcem, piec 10–15 min w temp. 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec ok. 50 min. Wyjąć i pozostawić w formie aż ostygnie. Oprószyć cukrem pudrem Odpowiedz Link
luna-a Łycha... 09.09.06, 21:48 O łysze słyszę, że w gęstej zupie życia to łycha ma największy dostęp do spożycia...