Gość: dragon skansen PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 21:44 Oddać Śląsk Ślązakom, utworzą skansen PRL i zarobią na tym trochę forsy, może w niedługim czasie wyjdą na prostą bez konieczności zamykania czarnych dziur jakich wiele na tej pięknej ziemi. No i reszcie będzie lepiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 17.02.04, 21:47 Pan Gorzelik cierpi na schizofrenie, siedzi na beczce prochu i bawi się zapałkami. Pan Kutz to artysta który z nudów bawi się w politykę, z wielka szkodą dla polityki i dla sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erich [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 22:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kort Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.cable.net.pl / *.cable.net.pl 17.02.04, 22:17 Każda dzielnica Polski ma swoją charakterystykę, obyczajowość, gwarę, historię i wiele innych ,różniących jedną od drugiej cech. To wszystko składa się na bogactwo narodowe i kulturowe Polski. Ze smutkiem dowiedziałem się, że pewna część ślązaków nie akceptuje takiego rozumienia tożsamości narodowej. Nie można być jednocześnie narodowości polskiej i jakiejś innej, to absurd. Myślę, że podtekst tutaj jest jasny - zakamuflowana chęć do utożsamiania się z niemieckością i nie pomogą tutaj żadne wywijasy prawne historyczne i inne. Cieszę się natomiast, że znajdują się ślązacy, którzy jednoznacznie oceniają działania tego dziwnego pana doktora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 22:51 Gość portalu: kort napisał(a): > Każda dzielnica Polski ma swoją charakterystykę, obyczajowość, gwarę, historię > i wiele innych ,różniących jedną od drugiej cech. To wszystko składa się na > bogactwo narodowe i kulturowe Polski. Ze smutkiem dowiedziałem się, że pewna > część ślązaków nie akceptuje takiego rozumienia tożsamości narodowej. Nie można > > być jednocześnie narodowości polskiej i jakiejś innej, to absurd. Myślę, że > podtekst tutaj jest jasny - zakamuflowana chęć do utożsamiania się z > niemieckością i nie pomogą tutaj żadne wywijasy prawne historyczne i inne. > Cieszę się natomiast, że znajdują się ślązacy, którzy jednoznacznie oceniają > działania tego dziwnego pana doktora Wydaje mi się że do końca nie znasz Śląska i Ślązaków. Nie można mówić że wcielona do Polski jakaś ziemia X, która setki lat nie należała do Polski i która początków też nie miała w Polsce że to "polska dzielnica ze swoją charakterystyką", bo w ten sposób można pół Europy Środkowej podciągnąć pod "polskie dzielnice z swoją charakterystyką". Piszesz o "zakamuflowaniu utożsamiania się z niemieckością". To nie kamuflowanie. To fakt oczywisty, o którym w swych raportach na temat Ślązaków pisał już Instytut Pamięci Narodowej: niemieckość jest integralną częścią kultury śląskiej - co nie jest dziwne, gdyż Śląsk przez miażdżącą część swojej historii był pod wpływem kultury niemieckiej (elity śląskie się germanizowały). Być może dla wielu jest to trudne do zrozumienia, bo dla propagandy polska szkoła uczyła tylko o "odwiecznej polskości Śląska". Pozatym sam wiesz że w polskim "bogactwie narodowym i kulturowym" nie ma miejsca dla niemieckości. Łatwo więc zauważysz że nie ma miejsca też dla Ślązaków. Mówie tu o Ślązakach a nie tych mieszkańcach Śląska którzy identyfikują się jako Polacy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.chello.pl 17.02.04, 23:31 Peter, obrazasz mnie. Moja rodzina mieszka na Slasku od niepamietnych czasow (ja juz nie) i nigdy, ale to przenigdy nie czula sie Niemcami. Owszem, Slask byl germanizowany, jak zechciales sie wyrazic, ale mimo to zachowal swoja odrebnosc od niemieckosci (nie liczac przybyszy z Niemiec, ktorych tu bylo bardzo duzo). Na Slasku kultywowalismy polska mowe przez stulecia, niezaleznie od tego do jakiego tworu panstwowego aktualnie nalezelismy. Wiec nie mow mi, ze prawdziwi Slazacy, to tylko tacy, ktorzy identyfikuja sie z niemieckoscia, bo powiem Ci szczerze i brutalnie, ze klamiesz! Czuje sie Polakiem i na pewno Ty mi w tym nie przeszkodzisz. A fakt, ze wszyscy PRAWDZIWI SLAZACY posluguja sie dialektem jezyka polskiego, tez powinien dac Ci wiele do myslenia i moze kiedys wreszcie zweryfikuje te bajduzenia o niemieckosci Slaska. Slask byl pod silnym wplywem kultury niemieckiej i to sie w wielu dziedzinach odcisnelo, ale w koncu niemiecki sie nie stal. I nigdy sie nie stanie!!! alles kla? p.s. sorki, ale wkurwilem sie, bo gosc dosc inteligentny, z pelna perfidia, skurwysynstwem i cynizmem wmawia cos o czym wie, ze nie jest prawda...takich ludzi szczerze nie znosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 14:10 witaj Korn, Jeżeli ktoś kogoś obraża to właśnie robią to tzw. Ślązacy-Polacy, którzy wszystkim dookoła mówią że Ślązacy zawsze byli Polakami. Nawet w tym watku można spotkać takie teksty. No, czasem dokładają jeszcze epitet "normalny" co jednoznacznie sugeruje co myśleć o tych drugich. I to jest właśnie sku...stwo o którym pisałeś. Kolejnym sku...stwem, perfidią i cynizmem było umieszczenie wczoraj na portalu GW nagłówka "Ślązacy - nie ma takiego narodu", choć w treści artykułu pisało wyrażnie że Strasburg nie zajmował się istnieniem Ślązaków. Nawet jeżeli ktoś w redakcji GW jest szowinistą i nie uznaje Ślązaków (tak jak kiedyś Ukraińców) to uczciwość dziennikarska nakazuje rzetelne przekazywanie informacji. Kolejne sku...stwo to twierdzenie że "polska świadomość" to potrzeby ducha, a "śląska" to tylko chęć dorwania się do kasy i stołków. Wierz mi, mam głęboko gdzieś kasę, stołki i wszystkie inne przywileje. Chcę tylko by mnie nie obrażano, nie wyśmiewano, nie wykpiwano i by wreszcie pozwolono mi spokojnie żyć w tym, co przekazano mi w domu. Najwyraźniej dla Polaków mam za wysokie wymagania :(. Kolejne sku...stwo wiąże się z wcześniejszymi zdaniami. Chodzi o to, by w szkołach przestano opowiadać bajki, jak to przez setki lat wszyscy na Śląsku płakali za Polska, by powiedziano wreszcie prawdę o tych tzw. powstaniach, by przestali pisać historię Śląska z polskiego punktu widzenia itd. Takich przykładów mogę podawać więcej. > nigdy, ale to przenigdy nie czula sie Niemcami. nie piszę teraz o Twojej rodzinie ale ogólnie: proniemieckość czy sympatia do niemieckości nie oznacza bycie Niemcem! > Slask byl pod silnym wplywem kultury niemieckiej i to sie w wielu dziedzinach > odcisnelo, ale w koncu niemiecki sie nie stal. I nigdy sie nie stanie!!! Ale z tego nie wynika że stał się od razu polski!!! Natomiast czy się nie stanie niemiecki - tego nie wiesz. Póki co to polski szowinizm powoduje proniemieckość. Podobnie jak kiedyś niemiecki nacjonalizm w XIX/XXw. mógł powodować propolskość. > nie liczac przybyszy z Niemiec, ktorych tu bylo > bardzo duzo Mam pytanie: czy liczysz tych przybyszy, którzy przyjechali na Śląsk np. w XIVw.? Fakt że przyjechało ich dużo, zwłaszcza do ówczesnych kopalń, jak np. gwarkowie tarnogórscy. Spora cześć z nich się jednak zeslawizowała. Skąd wiesz kim Ty jesteś? Może Twoi przodkowie byli właśnie takimi przybyszami z Niemiec? No i co teraz? > Czuje sie Polakiem i na pewno Ty mi w tym nie przeszkodzisz. Ależ przecież ja nie mam najmniejszego zamiaru Ci w tym przeszkadzać. Przecież było wyraźnie napisane: "Mówie tu o Ślązakach a nie tych mieszkańcach Śląska którzy identyfikują się jako Polacy." Identyfikujesz się jako Polak czy Ślązak? Więc w czym problem? Mowa nie była o Tobie. Faktem jest natomiast że większość mieszkańców Śląska przed wysiedleniem w 1945r. czuła więź z niemieckością, choć z Niemcami się nie koniecznie musiała identyfikować. Dlatego dla nich bolesna była polityka polonizacyjna po 1945r. a dla wschodniej części Śląska od 1922r. Ta polityka dotknęła też moją rodzinę a tym samym i mnie. Tyle że przez lata nie mogliśmy o tym mówić. Ty cieszyłeś się że jesteś Polakiem w Polsce a mojemu dziadkowi serce pękało z bólu. Ty opowiadałeś jak to od pokoleń Twoja rodzina była Polakami a moja rodzina mogła co najwyżej wyemigrować do Niemiec. Czy nie uważasz że już czas w XXIw. dopuścić do głosu też tych co to przez pokolenia musieli milczeć bo "niepoprawni politycznie, narodowościowo i ideologicznie"? Korn, jeżeli chcesz szacunku, to musisz go najpierw sam okazywać innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.chello.pl 18.02.04, 16:52 Peter, na szacunek trzeba sobie zasluzyc. To po pierwsze. Po drugie dlaczego wciaz namolnie sugerujesz, ze nie mozna byc jednoczesnie Slazakiem i Polakiem? Ja jestem w stanie uszanowac Twoj wybor ("jestem Slazakiem"), Ty uszanuj moj (jestem Slazakiem i Polakiem). Jezeli chcesz szaacunku, to musisz najpierw sam okazywac go innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 15:30 Gość portalu: korn napisał(a): > Peter, na szacunek trzeba sobie zasluzyc. To po pierwsze. Gościu, O CO CI CHODZI?????? Poczytaj sobie wypowiedzi w tym watku. Polski szowinizm i nic więcej. Nikt nie ma prawa istnieć poza Polakami. Ponad 80 lat tak traktuje się Ślązaków. I Ty teraz piszesz że na szacunek trzeba zasłużyć? Znam to, przeciętny Polak szanuje tylko tego kto uważa się za Polaka. Twoje zdanie jest dla mnie wyjątkowo przykre. > Po drugie dlaczego > wciaz namolnie sugerujesz, ze nie mozna byc jednoczesnie Slazakiem i > Polakiem? A gdzieś to wyczytał? Sam najpierw piszesz tak: "Czuje sie Polakiem i na pewno Ty mi w tym nie przeszkodzisz." a teraz: "Ty uszanuj moj (jestem Slazakiem i Polakiem)" Mam prośbę: zdecyduj się. To po pierwsze. Po drugie: nigdzie nie sugeruje że nie można być Ślązakiem i Polakiem jednocześnie. Przeciwnie. Przeczytaj moje pierwsze zdanie w mojej ostatniej wypowiedzi zaraz po słowach "witaj Korn,". Jest tam zapis Ślązacy-Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.chello.pl 17.02.04, 23:38 dodam jeszcze, ze Polska, nie tylko Slask, odczula pozytywny wplyw osadnictwa niemieckiego na ziemiach polskich... praktycznie cale polskie mieszczanstwo (tworzace polskie miasta) bylo pochodzenia niemieckiego, choc byli to ludzie lojalni wobec Rzeczpospolitej, szybko sie polonizujacy, w sposob bardzo profesjonalny organizujacy polska administracje, sadownictwo, czy handel... Gdansk, ktory przez wieksza czesc historii byl miastem w granicach Polski, a zarazem miastem zamieszkalym przez ludnosc niemiecka, holenderska, szkocka i polska, rozwijal sie w znakomitej symbiozie z Korona... w innej skali dotyczylo to zwyklych ludzi pochodzenia niemieckiego, ktorzy wlozyli swoj ogromny wklad w rozwoj Polski, jednoczesnie ich lojalnosc byla tak wielka, ze niektorzy z nich (mimo poslugiwania sie w domu jezykiem niemieckiem, mimo zwiazkow kulturowych i rodzinnych z Niemcami) okreslala sie mianem Polaka (wtedy oznaczalo to poddanego polskiego krola). Takim dobrym przykladem jest tutaj Mikolaj Kopernik, ktory okreslil sie mianem polacco, tak samo zreszta jak jego ojciec, krakowski mieszczanin bardzo slabo wladajacy polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 00:21 Gość portalu: korn napisał(a): > dodam jeszcze, ze Polska, nie tylko Slask, odczula pozytywny wplyw osadnictwa > niemieckiego na ziemiach polskich... praktycznie cale polskie mieszczanstwo > (tworzace polskie miasta) bylo pochodzenia niemieckiego, choc byli to ludzie > lojalni wobec Rzeczpospolitej, szybko sie polonizujacy, w sposob bardzo > profesjonalny organizujacy polska administracje, sadownictwo, czy handel... > Gdansk, ktory przez wieksza czesc historii byl miastem w granicach Polski, a > zarazem miastem zamieszkalym przez ludnosc niemiecka, holenderska, szkocka i > polska, rozwijal sie w znakomitej symbiozie z Korona... w innej skali dotyczylo > > to zwyklych ludzi pochodzenia niemieckiego, ktorzy wlozyli swoj ogromny wklad w > > rozwoj Polski, jednoczesnie ich lojalnosc byla tak wielka, ze niektorzy z nich > (mimo poslugiwania sie w domu jezykiem niemieckiem, mimo zwiazkow kulturowych i > > rodzinnych z Niemcami) okreslala sie mianem Polaka (wtedy oznaczalo to > poddanego polskiego krola). Takim dobrym przykladem jest tutaj Mikolaj > Kopernik, ktory okreslil sie mianem polacco, tak samo zreszta jak jego ojciec, > krakowski mieszczanin bardzo slabo wladajacy polskim. Troche sie wtrace: Korn, powinienes wiedziec, ze jezyk NIE MA WPLYWU na przynaleznosc narodowa (sam z reszta podajesz przyklady) i to dziala we wszystkie strony. Dlatego takie zdanie: "posluguja sie dialektem jezyka polskiego, tez powinien dac Ci wiele do myslenia i moze kiedys wreszcie zweryfikuje te bajduzenia o niemieckosci Slaska." jest bez sensu. Na dzien dzisiejszy to wszyscy wysluchuja bajduzenia o polskosci Slaska. Szkoda tylko, ze ta "polskosc Slaska" psuje wyrzucenie jakies 80% tubylcow w skali calego Slaska (w tym ok. 99% Dolny Slask) jako nie-Polakow ;). A wracajac do jezyka: moze wiec byc ktos, kto mowi czysto po polsku, lecz mentalnie byc Niemcem. I odwrotnie: moze byc ktos, kto mowi po niemiecku czy rosyjsku, lecz zostal wychowany w duchu polskim. Prawda? Powiedz mi tez, co masz na mysli piszac "prawdziwy Slazak"? Czy np. kiedy Eichendorff mowil po slasku (wasserpolnisch) w Lubowicach to byl "prawdziwym Slazakiem", a kiedy swoje wiersze pisal po niemiecku, to nim przestawal byc? Poza tym slaski nie ma jednego brzmienia. Ma tez odmiane zblizona do czeskiego (na forum kiedys byly podawane linki), a takze sa schlesische Mundarten (jesli sa gdzies jeszcze uzywane - to na terenie Niemiec). I ostatnie: to moje prywatne zdanie, ale to troche nieladnie, jesli z jednej strony oburzasz sie na kogos, ze Ciebie obrazil (wczesniejszy post), a z drugiej strony piszesz o "prwadziwych Slazakach". pozdrawiam i zyczej milej nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.chello.pl 18.02.04, 17:02 Anito, zgadzam sie i przepraszam za niezbyt precyzyjne wypowiedzi. Twoja jednak tez troche precyzji umyka, bo twierdzenie, ze JEZYK NIE MA WPLYWU na przynaleznosc narodowa jest takim samym naduzyciem, jak mowienie o odwiecznej polskosci Slaska. Jezyk NIE MUSI miec wplywu, ale najczesciej jednak ma. Poza tym zgadzam sie, ze ktos mowiacy odmiana polskiego moze czuc sie np. Niemcem. Sam znam kilka takich osob (nie jestem pewien czy wszystkie znaja niemiecki). Reasumujac, popelnilem blad generalizowania, ktory sie na tym forum niezmiernie czesto ludziom zdarza, a ktory to blad nigdy nie jest wstepem do otwartej i szczerej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rop9 Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 00:37 Panie Peter, poproszę o sygnatury akt IPN, gdzie niby pisze, że: : niemieckość jest integralną częścią kultury śląskiej. Jak sie kłamie w żywe oczy to przynajmniej z sensem, a nie jak kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 13:13 Gość portalu: rop9 napisał(a): > Panie Peter, poproszę o sygnatury akt IPN, gdzie niby pisze, że: : niemieckość > jest integralną częścią > kultury śląskiej. > Jak sie kłamie w żywe oczy to przynajmniej z sensem, a nie jak kretyn. Ten link byl już wiele razy podawany na forum. "Prowadzona polityka repolonizacji zmierzała do całkowitego wyeliminowania śladów niemieckiej przeszłości na Górnym Śląsku, choć przecież stanowiła ona integralną część kultury śląskiej." ipn-5.ipn.gov.pl/biuletyn/9/biuletyn9_10.html Oczekuje przeprosin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goral ---ZYWIECCZYZNA DO KRAKOWA!!!--- IP: *.crowley.pl 17.02.04, 22:28 Nalezy natychmiast zmienic granice woj. slaskiego i przywrocic Zywiecczyzne do Malopolski gdzie zawsze nalezala. W przeciwnym razie za 15-20lat stanie sie czescia Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Neulig Re: ---KRAKÓW DO GENERALNEJ GUBERNI!!!--- IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 22:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAISER Re: ---NIECH ŻYJĄ AUSTRO-WĘGRY!!!--- IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 22:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEIN!!!!!! *****DEUTSCHE RAUS!!!!!!!****** IP: *.crowley.pl 17.02.04, 22:36 Wszystko to swiadoma polityka Niemiec, ktorym ciegle sie marzy byc UBER ALLES. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Neulig Re: *****NACH OST!!!!!!!****** IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 22:44 Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 17.02.04, 22:38 Ja uważam, że jeśli Ślązacy uważają się za naród to taki naród oczywiście jest. Oczywiście te przywileje w postaci miejsc w parlamencie dla miejszości to bez sensu ale podwójne nazwy miejscowości i język Śląski w szkole akceptuję. Pozdrawiam Ślązaków i życzę im sukcesów w pielęgnowaniu swojej odrębności. Odpowiedz Link Zgłoś
dada40 Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 17.02.04, 22:44 epupecki napisał: > Ja uważam, że jeśli Ślązacy uważają się za naród to taki naród oczywiście jest. > > Oczywiście te przywileje w postaci miejsc w parlamencie dla miejszości to bez > sensu ale podwójne nazwy miejscowości i język Śląski w szkole akceptuję. > Pozdrawiam Ślązaków i życzę im sukcesów w pielęgnowaniu swojej odrębności Stary tu chodzi tylko o miejsca w parlamencie dla dr i kilku kumpli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo117 Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 22:46 Wszystko w końcu bydzie dobrze. Jo wom to godom rodacy Ślazacy. Muszemy ino trzimać sie do kupy. Czas aby zjednoczyć cołki Górny Ślask łod Opola po Bielsko. Muszemy byc łoptymistami i niy ślimtac. Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 17.02.04, 23:29 epupecki napisał: > "Ja uważam, że jeśli Ślązacy uważają się za naród to taki naród oczywiście jest. > > Oczywiście te przywileje w postaci miejsc w parlamencie dla miejszości to bez > sensu ale podwójne nazwy miejscowości i język Śląski w szkole akceptuję. > Pozdrawiam Ślązaków i życzę im sukcesów w pielęgnowaniu swojej odrębności." Kolego Epupecki!!! Po pierwsze: niewielka część Ślązaków uważa się za odrębną narodowość; Po drugie: niewystarczy by ajakaś grupa ludzi uważała się za jakóś naród aby nim rzeczywiście być. Wspólnota narodowa to nie klub, do którego można się zapisać. My Ślązacy jesteśmy wspólnotą (choć niestety doświadczenia historii w dużej mierze ją zniszczyły), ale nie narodową. Ślązacy tworzą grupę etnograficzną, w ramach narodu polskiego - o bardzo silnej tożsamości regionalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 00:52 fiodorus napisał: > My Ślązacy jesteśmy wspólnotą (choć niestety doświadczenia historii w > dużej mierze ją zniszczyły), ale nie narodową. Ślązacy tworzą grupę > etnograficzną, w ramach narodu polskiego - o bardzo silnej tożsamości > regionalnej. dlaczego uzurpujesz sobie mowienie za innych? Skad wiesz, jak deklarowali sie moi dziadkowie czy pradziadkowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GWB oby tak nie bylo.... IP: *.crowley.pl 17.02.04, 22:50 -czerwiec 1989 Upadek komuny w Polsce -listopad 1989 upadek muru berlinskiego -1990 zjednoczenie Niemiec -2004 rozerzenie UE ... pod pozorem tzw. "regionalizacji" nastepuje oslabienie niektorych panstw w tym Polski. Regiony ciaza do silniejszych sasiadow. ... -ok.2014 ROZPAD UNI EUROPEJSKIEJ -NIEMCY UPOMINAJA SIE O ZIEMIE ZACHODNIE WROCLAW SZCZECIN moze nawet Gdansk -WOJNA....????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 17.02.04, 22:50 Proponuję powołać Związek Ludności Narodowości Małopolskiej. Wreszcie Warszawiacy przestaną nas uciskać. Stolicą oczywiście byłby Kraków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton Bardzo dobry pomysl, po co mam placic za ruiny! IP: *.proxy.aol.com 17.02.04, 23:15 Masz racje, jako Mazowszanin, nie widze powodu dlaczego mam placic za zydowsko- niemieckie miasto Krakowek. Miasto to jest stworzone przez mieszczan niemieckich, zydowskich, ,,ruskich" w historycznym rozumieniu tego slowa oraz innych. Wyjatek: Polacy, nie ma juz ich od czasow jak Litwini opanowali Wawel. Potem byli Wlosi, Szwedzi i znowu Niemcy. A wezcie sobie to miasteczko, ponure, ciemne rodem z serialu ,,zbiegiem lat, z biegiem dni". Kraina pani Dulskiej i Rokity, polkobiety, polpedala. Tysiac razy bardziej wole Warszawe, jej parki, palace, stare miasto, Lazienki czy Wilanow. Powodzenia centusie, tylko przestancie wiecznie przyjezdzac do mojego miasta i podrzucac mi tu Rokitow,Dymne, Grabowskiego czy innych malopolskich idiotow. Zarabiajcie w swoim skansenie,trzy ulice na dwie, zyjcie sobie wsrod waszych zgrzybialych krucht i wachajcie truchla swoich bohaterow. Tylko nie wychodzcie ze swojego getta glupoty i zarozumialstwa, bo czuc trupem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazaczek Dac im autonomie! Po co komu wrzod na d....e! IP: *.proxy.aol.com 17.02.04, 23:01 Polska potrzebuje matolow slaskich jak zadre w dupie. Nie dosc, ze zasmrodzilo to Polske, to jeszcze podskakuje. C..j z nimi. Niech se ida zasrane berciki do Schroedera. Slask to smrod, Durczok i obrzydliwa gwara, charakterystyczna dla polanalfabetow z niedotlenieniem mozgu. I jeszcze trzeba za ten syf placic podatki. Mniejszosc slaska, phi, moja dupa! Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: Dac im autonomie! Po co komu wrzod na d....e! 17.02.04, 23:20 Gość portalu: Slazaczek napisał(a): > "Polska potrzebuje matolow slaskich jak zadre w dupie. Nie dosc, ze zasmrodzilo > to Polske, to jeszcze podskakuje. C..j z nimi. Niech se ida zasrane berciki do > Schroedera. Slask to smrod, Durczok i obrzydliwa gwara, charakterystyczna dla > polanalfabetow z niedotlenieniem mozgu. I jeszcze trzeba za ten syf placic > podatki. Mniejszosc slaska, phi, moja dupa!" Ty kretynie!!! Tysiące Ślązaków oddało życie za Polskę nie po to żebyś nas obrażał. Nasz gwara jest piękna - zwłaszcza w porównaniu z twoim plugawym bełkotem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dada40 Re: Dac im autonomie! Po co komu wrzod na d....e! 17.02.04, 23:24 Pełna zgoda z fiodorusem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewk Re: Dac im autonomie! Po co komu wrzod na d....e! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 00:48 Trzy razy szacunek, Fiodorus!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: Dac im autonomie! Po co komu wrzod na d....e! 18.02.04, 01:22 Gość portalu: ewk napisał(a): > Trzy razy szacunek, Fiodorus!!! Dzięki Koleżanko ewk(a)!!! Wracam na ten wątek!!! Widzę: dzielnie tu walczysz!!! Wielkie Pozdro!!! (również dla rodziny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł, Rybnik. Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.osiedla.net / *.osiedla.net 17.02.04, 23:08 Czlowieku ty nie wiesz co mowisz! Gdybys mial choc troche zielonego pojecia o tym temacie to ze wstydu bys nie podchodził do klawiatury i nie pisał tych bzdur.Tkwij w swoim ciemnogrodzie i nie pisz skad jestes bo zrobisz wstyd tym normalny z twoich stron. Chętny na krótka lekcję? pisz: ewwitt@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silver Re: Bardzo miło się czyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 23:18 nawet sam tytuł artykułu. Buhahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
laband A MY I TAK SOM 17.02.04, 23:27 Co sam wiela godac, niy udauo sie tak tzo sprobojymy po inkszymu. Zodyn mi niy powiy ze mie niyma kj zech je. I tak je ze setkami tysiyncy Slonzokow. Tera mie rozpolyli do zywego - mozno to i lepi do dolszego rozwoju slonskyj swiadomosci narodowyj. Kto pszaje Slonskowi je Slonzokym i bydzie zawsze wszysko robiou coby Slonsk juzas powstou ze polskyj niywoli. To by bouo na tela. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM 17.02.04, 23:39 laband napisał: > "Co sam wiela godac, niy udauo sie tak tzo sprobojymy po inkszymu. Zodyn mi niy > powiy ze mie niyma kj zech je. I tak je ze setkami tysiyncy Slonzokow. Tera mie > > rozpolyli do zywego - mozno to i lepi do dolszego rozwoju slonskyj swiadomosci > narodowyj. > > Kto pszaje Slonskowi je Slonzokym i bydzie zawsze wszysko robiou coby Slonsk > juzas powstou ze polskyj niywoli. > > To by bouo na tela." W! Nie pisz o setkach tysięcy Ślązaków bo narodowość śląską zadeklarowało ok. 173 tys ludzi a jestem pewny, że w następnym spisie będzie ich jeszcze mniej. Nie wiem jakie inne środki chcesz zastosować, ale mam nadizeję, że nie te, o których myślę. Nie pisz bzdur o polskiej niewoli bo obrażasz tych wszystkich Ślązaków, którzy walczyli właśnie o to żeby być Polakami; ale co Cię to obchodzi, co tam nasza śląska historia i nasze korzenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM POLOKI 17.02.04, 23:42 Witaj Koleżko Dada40!!! Są jeszcze jakieś ciekawe wątki? Są tu gdzieś inni nasi Koleżkowie??? Wielkie Pozdro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dada40 Re: A MY I TAK SOM POLOKI 17.02.04, 23:51 Witaj koleżko fiodorusie!!! Trochę już tu śmiedzi trupem i nudą, odkąd chłopaki przerżnęły zaczęło im brakować weny twórczej. Wypisują tylko same dyrdymały o tym, że nic się nie stało i takie tam. Pewno robią tylko dlatego aby zmylic Naszą czujnoś, a już robią w domach bomby. Wiesz, śmiertelnie ranny szczur potrafi jeszcze pokąsać. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM POLOKI 17.02.04, 23:55 dada40 napisał: > "Witaj koleżko fiodorusie!!! > Trochę już tu śmiedzi trupem i nudą, odkąd chłopaki przerżnęły zaczęło im > brakować weny twórczej. Wypisują tylko same dyrdymały o tym, że nic się nie > stało i takie tam. Pewno robią tylko dlatego aby zmylic Naszą czujnoś, a już > robią w domach bomby. Wiesz, śmiertelnie ranny szczur potrafi jeszcze pokąsać. > Pozdro." Przywaliłeś z grubej rury, widzę!!! Idę trochę pochodzić po innych wątkach, ale niebawem wrócę! Nara!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 00:04 I dlatego RAŚ jest skazany na sukces. Przy takich przeciwnikach nawet nie trzeba się wysilać. Ogólnie uwżam, że moja organizacja to pod wieloma względami cienkie Bolki, ale ci co stoją po przeciwnej stronie to zupełna żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 00:09 slezan napisał: > "I dlatego RAŚ jest skazany na sukces. Przy takich przeciwnikach nawet nie > trzeba się wysilać. Ogólnie uwżam, że moja organizacja to pod wieloma względami > > cienkie Bolki, ale ci co stoją po przeciwnej stronie to zupełna żenada." Witaj Slezan!!! Tylko KTO jest po tej drugiej stronie? A poza tym gratuluję dobrego samopoczucia! A z tym tym transgranicznym VolksBundem, który chcesz założyś "gdzieś w Europie" i potem przenieś do Polski to trochę przesadziłeś. Nie wiedziałe, że masz tak wielkie ambicje. Pozdro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 00:17 Ów transgraniczny VolskBund, jak to nazwałeś, to z pewnością nie mój pomysł, choć gdzieś to na forum czytałem. Zobaczymy czy założyciele ZLNŚ pójdą tym tropem. Samopoczucie mam dobre, bo już parę razy ogłoszono tryumf przeciwników ZLNŚ, a potem sprawa powracała jak bumerang. I za każdym razem ten sam obrazek - założyciele ZLNŚ wdzięczni za kolejne pięć minut w mediach i spienione twarze oponentów. Gdybym się dziś dowiedział, że Gorzelik z ferajną robili mnie od początku w konia i sami nie wierzyli w to co mówią, to nawet nie miałbym siły się na nich złościć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewk Re: A MY I TAK SOM PULOKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 00:58 Uhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahaha, Panie slezan, troche pokory i wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 01:00 No i potwierdza się to co pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 01:28 Gość portalu: ewk napisał(a): > "Uhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha > h > ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha > h > ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha > h > ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha > h > ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha > h > ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha > h > ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha > h > ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha > h > ahahahaha, Panie slezan, troche pokory i wstydu." Głośno brzmiący śmiech ewk(i) dowodzi, iż nie jest Ona pozbawiona pewnego poczucia humoru a jest przecież (o zgrozo!!!) Polską patriotką!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 01:31 Żeby być polską patriotką to dopiero trzeba mieć poczucie humoru:-) Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 01:43 slezan napisał: > "Żeby być polską patriotką to dopiero trzeba mieć poczucie humoru:-)" Ooo! Chętnie bym się dowiedział jakie poczucie humoru mają śląscy patrioci. Na tym forum mam już kilka typów na "śląskiego mistrza humoru"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 01:47 To podziel się spostrzeżeniami. Zrobimy quiz. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 02:01 slezan napisał: > To podziel się spostrzeżeniami. Zrobimy quiz. Jednym z moich typów jest enigmatyczny Ramon, który wchodzi na różne wątki z tajemniczym przesłaniem: "Śląsk jest i będzie" Nikomu tu nie udalo się wydobyć z Niego innego słowa!!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: A MY I TAK SOM PULOKI 18.02.04, 02:05 No to faktycznie specyficzne poczucie humoru. Wachlarz niebyt szeroki, ale i tak intrygujące. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: A MY I TAK SOM 17.02.04, 23:43 Przo manipulacjach , stwarzaniu trudnosci i fauszowaniu spisu przez Gorolske Nasiynie bouo nos i tak przeszuo 173 tysionce, tera dopiyro ale bydzie nos coroz wiyncyj i to z kozdym dniym. Wiysz to je tak, czym wiynksze cyganstwotym wiyncyj czuowiek sie o prowda staro. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM 17.02.04, 23:53 laband napisał: > "Przo manipulacjach , stwarzaniu trudnosci i fauszowaniu spisu przez Gorolske > Nasiynie bouo nos i tak przeszuo 173 tysionce, tera dopiyro ale bydzie nos > coroz wiyncyj i to z kozdym dniym. Wiysz to je tak, czym wiynksze cyganstwotym > wiyncyj czuowiek sie o prowda staro." Nie przesadzaj z tym fałszowaniem. Jak zwykle niektórzy urzędnicy się pogubili bo mieli niejasne instrukxje i to wszysto. A co do 173 tys. to mam w rodzinie kilku zionków, którzy wybrali narodowość śląską i wiem jakie ich były motywacje: bo w Polsce jest burdel, bo wszyscy kradną, bo nie ma co do gęby włożyć itp. I sądzę, że dużo Ślązaków uważa się za Polaków, ale głosowali tak z przekory. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: A MY I TAK SOM 18.02.04, 00:05 Na szczynscie ino mauo liczba Slonzokow daua sie zgorolizowac, a co do twojego wypiyrania sie fauszerstw to mosz sam mauo lektura: www.rams.pl/ras/ras/pol/dzialalnosc/02a/0205manipulacjespisowe.htm Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: A MY I TAK SOM 18.02.04, 00:17 laband napisał: > "Na szczynscie ino mauo liczba Slonzokow daua sie zgorolizowac, a co do twojego > wypiyrania sie fauszerstw to mosz sam mauo lektura: > > <a href="www.rams.pl/ras/ras/pol/dzialalnosc/02a/0205manipulacjespisowe.htm" target="_blank">www.rams.pl/ras/ras/pol/dzialalnosc/02a/0205manipulacjespisowe.h tm</a>" Nie ma zgorolizowanych Ślązaków. Są tylko Ślązacy, którzy czują się Polakami. A za linka dzięki!!! Choć i tak zostaję przy swoim zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: A MY I TAK SOM 18.02.04, 00:33 No niy powiysz mi chyba ize bez tela lot niy udauo wom sie zodnego ogupiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: A MY I TAK SOM IP: 212.160.160.* 18.02.04, 21:18 A od kiedy deklaracja narodowości w spisie powszechnym to jest głosowanie. Czy od tego samego czasu, kiedy głosowanie na partię czy ugrupowanie jest odbierane jako deklaracja narodowości (1919 i 1925) czy może dopiero teraz tak zaczęto uważać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewk Re: A MY I TAK SOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 01:01 No ale Kutza to juz ni mocie. Czyli łostało wos tak kajś wele 12 chopów. GRATULACJE!! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: A MY I TAK SOM 18.02.04, 01:23 zawsze nos styknie coby sie niy poddac i na koncu wygrac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotreq Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.02.04, 23:30 Gość portalu: pirx napisał(a): > Autonomia dla Slaska? Prosze bardzo, przede wszystkim finansowa. Podatnicy z > innych, czesto biedniejszych regionow Polski wpompowali w wasze kopalnie > wystarczajaco duzo miliardow zlotych, jak tak wam spieszno do autonomii, to > finansujcie je sobie sami. Pirx'ie wlasnie to przydaloby sie Slaskowi. Pewna autonomia (nie w oderwaniu od reszty kraju). Moze i gornictwo nie placi czesci podatkow i ma dlugi, ale caly region jest na plusie. Kazdy moze chciec urzadzic sie po swojemu. Ja nie cierpie centralizacji, balaganu, niedopilnowania zarzadzania w zakladach pastwowych. Pod zewnetrzna otoczka strajkow i prawdziwej biedy rozszarpywana jest kasa w roznych spolkach. Czy to PKP czy huty czy kopalnie. Zwiększenie samorządności regionów i zmniejszenie przeplywu pieniazkow przez stolice pomogloby nie tylko Slaskowi ale i Polsce. Co do narodowości to ziemie te byly wlasoscia tylu roznych narodow, ze mieszkajacy tu ludzie nie utozsamiali sie z żadnym z nich. W ten sposob narodzil sie narod Slaski. W taki sam sposob za sto lat moze zaczac sie rodzic narod europejski. Malo osob wie ze wojewoda slaski i marszalek sejmiku (jak i zapewne duza czesc wladz wojewodzkich) nie sa ze Slaska. Sa z Zaglebia (to duza czesc wojewodztwa slaskiego). Dla wyobrazenia sobie tutejszych realiow mozna to zobrazowac nastepujaco. Wyobrazmy sobie Slask jako Polske i Zagłębie jako Ukraine tworzace jedno Panstwo ze stolica w Przemyslu (wiec w czesci polskiej) ale z wladzami panstwowymi pochodzacymi z Ukrainy. Panstwo nazywalibysmy Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
dada40 Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 17.02.04, 23:36 Gość portalu: Piotreq napisał(a): > Malo osob wie ze wojewoda slaski i marszalek sejmiku (jak i zapewne duza czesc > wladz wojewodzkich) nie sa ze Slaska. Sa z Zaglebia (to duza czesc wojewodztwa > slaskiego). Dla wyobrazenia sobie tutejszych realiow mozna to zobrazowac > nastepujaco. Wyobrazmy sobie Slask jako Polske i Zagłębie jako Ukraine tworzace > jedno Panstwo ze stolica w Przemyslu (wiec w czesci polskiej) ale z wladzami > panstwowymi pochodzacymi z Ukrainy. Panstwo nazywalibysmy Polską. Bardzo pokrętna analogia. Polacy i Ukraińcy bez wątpienia są narodami, a Ślązacy i Zagłębiacy nie. Zagłębiacy nie mają nawet takich ambicji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotreq Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.02.04, 10:56 Pisalem tu raczej o roznicy kultur powstałej przez pewna dawna granicę. Prawie nikt tu nie mysli o odrebnej narodowosci. Ale sytuacja jest mniej wiecej taka jak w opisie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taquilla Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 00:18 Naród Kaszubski też doplaca ... chociaż mówią i piszą w innym języku a nie gwarze jak Ślązacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turkish f u IP: *.73.136.248.Dial1.Chicago1.Level3.net 18.02.04, 00:20 niewazne, ja jestem slazakiem, wale was serdecznie, pozdrowienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turkish odrzucił skargę działac IP: *.73.136.248.Dial1.Chicago1.Level3.net 18.02.04, 00:27 ja sobie nic z tego nie robie, jestem slazakiem, bez wzgledu na wasze orzeczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turkish Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.73.136.248.Dial1.Chicago1.Level3.net 18.02.04, 00:28 jestem slazakiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turkish Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.73.136.248.Dial1.Chicago1.Level3.net 18.02.04, 00:32 jestem slazakiem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hustler Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 00:35 I co z tego ? Byłeś u dochtóra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieślązak Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 00:47 Kaszëba béł mój tatk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: 62.233.241.* 18.02.04, 02:28 No, to z narodowością śląską sprawa się wreszcie rypła (aż w Strasburgu)!!! I teraz trzeba im będzie nowy rodzaj dywersyjnej roboty wymyślać. Jak zaszkodzić Polsce i jakie rozpocząć działania dla oderwania (w przyszłości) Śląska od Polski? Czy propagandyści i agitatorzy z RAŚ mają nas wszystkich za durni? I na co liczą? Najlepiej by było jakby dali spokój tym ciągłym jątrzeniom, podżeganiom do waśni i odrębności narodowych, i zajeli sie czymś pożytecznym niż tylko mąceniem ludziom w głowach. Zamiast ciągle dzielić i napuszczać jednych na drugich - niech pomyślą o wspólnej Europie. Po co nam takie wewnętrzne konflikty? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 08:53 A w tej wspólnej Europie niech wszyscy myślą tak samo, najlepiej po polsku:-) Ze wspólną Europą RAŚ ma zapewne więcej wspólnego niż Ty. No i muszę Cię zmartwić - sprawa z narodowością śląską wcale się nie rypła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zUCH Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.system / *.system-net.pl 26.02.04, 00:40 HARCERZYKU CIEKAWE SKĄD PRZYBYŁES NA ŚLĄSK ŻE MASZ CZELNOŚĆ NAS OSĄDZAĆ.IDZ ZKĄD PRZYBYŁEŚ I NIEUCZ NAS CO MAMY ROBIĆ,I PODUCZ SIĘ HISTORI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 03:19 Zgadzam sie z Prixem calkowicie! Podpisuje sie pod tym rekami i nogami! A do tego nauczcie sie wreszcie Arnoldy mowic dobrze po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 07:03 Zmienić ordynację wyborczą która dyskryminuje większość i na silę tworzy mniejszości! Zmienić ustawę o szkolnictwie kóra zwiększa subwencję oświatową o ile rodzice zadeklarują sie ze są mniejszością - nie trzeba żadnych dowodów. Jeszcze trochę a w POlsce wszyscy będą mniejszościami bo temu sprzyja prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.system / *.system-net.pl 26.02.04, 00:53 JANIE WYŚPIJ SIĘ NA SIANIE,BO GŁUPSTWA MÓWISZ. NARODY CYWILIZOWANE UZNAJĄ AUTONOMIE NARODOWOŚCIOWE . TAK UZYSKAŁY BAWARIA , CATALONIA, ANDORA SAN-MARINO,I INNE,NARODOWOŚĆI.=== Z POWAŻANIEM HANYS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.nbp.pl 18.02.04, 07:39 należy ustalić narodowość warszawską, przyjezdnym wydać paszporty, odłączyć się od Mazowsza, najazdy górników, hutników traktować jako zamach na niepodległą Warszawę oraz wypowiedzenie wojny Warszawie, zmobilizować Warszawiaków i ruszyć na Śląsk, zastosować repatryjację warszawiaków osiadłych na Śląsku. Legia ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.system / *.system-net.pl 26.02.04, 00:57 WARSZAWIAKU! OD RAZU WIDAĆ ŻE JESTEŚ AWANTURNIKIEM STADIONOWYM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Celia Nie wiesz o czym mówisz... IP: *.crowley.pl 18.02.04, 07:40 ... to się nie wypowiadaj. Śląsk od wielu dziesięcioleci wkłada do budżetu więcej niż z niego dostaje. I to nie tylko w formie podatków. A co do burd, w większości przypadków wywołuje je gorolstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: 62.233.157.* 18.02.04, 07:43 autonomia dla Wielkopolski czyli dla POLAN założycieli państwa polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.system / *.system-net.pl 26.02.04, 01:01 XYZ--ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ, MACIE PRAWO. Odpowiedz Link Zgłoś
tobor Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 07:44 cos Ci się porabało synku. te pieniądze które niby pompowaliście w kopalnie wyjeżdzały w znacznej części z węglem do ZSRR, za resztę postawiono na nowo stolicę mowiąc krótko podziękuj partii. zacznij uczyć się historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted47 Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.hutakatowice.com.pl / *.hutakatowice.com.pl 18.02.04, 07:53 Działalność Związku jest nieodpowiedzialna i zagraża integralności Polski. Podobne działania mogliby rozpocząć Pdhalanie(górale), Mazowszanie, Kaszubi i inni i niechybniw prowadziłoby do nowego podziału dzielnicowego kraju. W pełni zgadzam się z orzeczeniem Trybunału w Strasburgu. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 09:02 Ale ta Polska słaba i biedna. Obawiać się stowarzyszenia, które dąży do rejestracji, a więc chce działać w ramach prawa. No, no. Zrobię chyba zapasy mąki i wody pitnej, żeby przetrwać kiedy się to wszystko zacznie walić:-) Odpowiedz Link Zgłoś