Dodaj do ulubionych

Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta

IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.10, 14:31
Jak na trasie Tychy Miasto - Katowice ma jeździć dużo ludzi jak PIERWSZY RAZ OD TYGODNIA PUŚCILI 6 KURSÓW DO KATOWIC!!!!!!!!!!!!!!!!

POCIĄGI WLEKĄ SIĘ 50km/h i opóźnienia codziennie od 5 MIESIĘCY sięgają po 10 - 15 min na trasie 24 min!!

A po za tym Flirty jeżdżą na tej trasie W TEORII!!!! Jeden stoi non stop na bocznicy, jeden jeździ do Częstochowy, a dwa pozostałem gdzieś są...

Jak zabiorą flirta to pociągi będą woziły powietrze i zamkną linię.

TO KOLEJARZE NIE LUBIĄ TEJ LINI. NIE PASAŻEROWIE!
Obserwuj wątek
    • Gość: szczypek Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.10, 14:56
      jeśli nie liczy się jakiego koloru ani marki jest pociąg to do Gliwic mogą jeździć w takim razie stare składy. Dlaczego mamy zabierać Tychom Flirty? To oni postarali się żeby je mieć, a inne miasta jakoś dopiero teraz zauważyły, że też takie chcą
    • Gość: egon Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: 213.227.87.* 24.05.10, 15:00
      O ile sie nie myle SKR jest dofinansowana z EFRR w ramach projektu. Ciekawe czy
      zakup Flirtów był wpisany w projekt ?? Jesli był to sorry gregory ale warunkiem
      utrzymania dofinansowania jest kursowanie na tej linii zakupionych w tym celu
      Flirtów.

Poza tym - jeśli inni mieszkańcy GOPu chcą jeździć Flirtami albo innymi nowymi
      pociągami to niech mądrze głosują w wyborach na włodarzy miasta ....tak aby ich
      włodarze napisali projekt postarali się o sfinansowanie jego i zakupili
      pociągi...a nie zabierali innym bo sami nic nie mają od swoich prezydentów i
      burmistrzów :)
    • Gość: Anka Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 15:04
      Dlaczego Gazeta zamieszcza wypociny jakiegoś śmiesznego i zawistnego
      człowieczka ?! Rozwiązaniem "problemu" flirtów jest zakup większej
      liczby tego typu pociągów, a nie zabieranie ich jakiemuś miastu po
      to, żeby dać innemu, które nawiasem mówiąc może stracić flirty w
      taki sam sposób na rzecz jeszcze innego miasta. Co do włodarzy
      naszego pięknego regionu, to stracą wiarygodność jeśli zabiorą
      Tychom flirty, bo z UMÓW NALEŻY SIĘ WYWIĄZYWAĆ !!!
      • bahn Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi 24.05.10, 21:17
        Dokładnie. Problemem nie jest to, że jednym chce się zabrać nowoczesne pociągi,
        tylko że jest ich tyle co kot napłakał. Śląskie powinno kupować i modernizować
        co najmniej połowę tego, co mazowieckie (już biorąc realną poprawkę) - wtedy nie
        byłoby takiej żałosnej awantury, bo mniej więcej na każdą trasę znalazłoby się
        trochę o ile nie nowoczesnego, to przynajmniej nieodrażającego taboru.
    • Gość: wowo Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 15:26
      Podzielam zdanie pana Bandurowskiego.
      • Gość: badyl Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.10, 01:47
        Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle. Wydawało się, że Tychy stawiając
        na komunikacje szynową
        idą w dobrym kierunku, tym czasem Gliwice
        likwidujące tramwaje
        mają mieć nagrodę w postaci FlIRTA. Trasa do Tychów
        była pierwszą jaskółką zmian, na którą można było patrzeć z nadzieją. Można było
        mieć nadzieję, że trasa zostanie przedłużona "za granicę" (Zagłębie) i będzie to
        naprawdę początek SKR. Po zabraniu Flirta ludzie przestaną jeździć i
        będzie to pretekstem do likwidacji linii... reszty można się domyślać.
        • Gość: wowo Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 21:37
          Nie martw się. Marszałek robi miejsce dla Elfów, które jesienią pojawią się na
          tyskich torach. Nowiutkie, czyściutkie, najnowocześniejsze w całym województwie.
    • kaner Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi 24.05.10, 15:30
      Oczywiscie, jak ktos cos zorganizowal to najlepiej to rozp...lic!!
    • holtze Flirty dla KRR 24.05.10, 15:40
      gdyby autor szanowny listu raczyl zauwazyc ze to wlasnie tychy jako
      pierwsze z miast aglomeracji zainwestowaly miejskie, wlasne
      pieniadze w transport kolejowy.
      nasza aglomeracja umiera miedzy innymi dlatego iz projekty takie jak
      kolej ruchu regionalnego (slaskie metro) notorycznie laduja w
      szufladach urzednikow.

choc nie mieszkam w tychach nie mam za zle wladzom wojewodztwa ze
      przeznaczyla flirty wlasnie na ta trase.

mam nadzieje ze dobry przyklad sprawnie dzialajacej linii uruchomi
      reakcje lancuchowa i flirty wraz z krr dotra rowniez do mnie do
      gliwic.

tczasem dzisiaj prosze darowac sobie ambicje rodem z podworka
      kargula i pawlaka (bo u nich sa flirty a u mnie nie ma) razem z
      kiepska argumentacja z szafa i dac szanse tychom!
    • Gość: Gruby Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.10, 15:47
      Przecież woj.śląskie kupiło 8 sztuk ELF-ów i będą dostarczone na przełomie
      2010/2011. Mają ponoć jeździć z Gliwic do Częstochowy.
      Pierwsze 2 sztuki mają być jakoś w październiku/listopadzie?
    • dziad_borowy Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi 24.05.10, 15:59
      Jak juz slusznie ktos zauwazyl juz niedlugo nadarzy sie okazja, zeby mieszkancy
      tych szczegolnie poszkodowanych, gnebionych przez krwiozercze Tychy,
      bezflirtowych miast wybrali swoich przedstawicieli chocby wg. stosunku do
      komunikacji zbiorowej. Tychy juz swoich wybraly, jak widac dobrze. Wiedza czego
      chca i cos robia w tym kierunku.
      Pan Bandurowski tez moze popytac swoich kandydatow jaki maja stosunek do
      komunikacji, moze mu sie nieco rozjasni i skonczy z socjalistycznymi okrzykami.
      Nalezy wspierac tych, ktorzy dzialaja, a nie tych co siedza na dupie i toleruja
      syf i bezmyslnosc dookola. Niewazne ze syf, wazne, ze po rowno, brawo panie
      Bandurowski.
      Dzierżżż!!!
    • Gość: Damian Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.chello.pl 24.05.10, 17:09
      Niepodważalnym faktem jest że flirty zostały zakupione z myślą obsługi
      tej konkretnej trasy i wycofywanie się teraz z tych założeń jest
      czystym chamstwem. W ogóle gratuluje fantazji że 5 flirtów ma obsłużyć
      całe województwo, na prawdę pozazdrościć inteligencji i wyobraźni.
      Zamiast zabierać Tychom flirty zabrali by się za zakup nowych składów i
      po kolei odrestaurować całą śląską kolej, ale po co lepiej kupić 5 i
      się o nie zarzynać. Ciekawe czy taką samą wieś zrobią z Elfami.
      • bahn Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi 24.05.10, 21:23
        Gość portalu: Damian napisał(a):
        > Niepodważalnym faktem jest że flirty zostały zakupione
        > z myślą obsługi tej konkretnej trasy

"Gdy tylko Zakład będzie miał do dyspozycji wszystkie Flirty, będą one kursować
        do wszystkich subregionów województwa: na Podbeskidzie, do Częstochowy, Rybnika
        oraz w centralnej części GOP-u." (c) DZ 2008
    • Gość: ... Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 17:17
      nie wiem kim jest autor tego kuriozalnego listu, w zasadzie nie ma to
      znaczenia, sądzę, że jest równie dużym autorytetem w tej kwestii jak ja, więc
      śmiało pozwolę sobie na swoją opinię. otóż, jak mieszkaniec nie-Tychów i
      nie-Katowic, a jednocześnie stały użytkownik kolei uważam, że jest
      niedopuszczalne, żeby zabierać flirty z ich dotychczasowej trasy. Tychy jako
      jedyne miasto w regionie rozumieją wyzwania, jakie stoją w XXI wieku przed
      dużymi miastami w zakresie komunikacji i stawiają na jedynie słusznego konia -
      komunikację zbiorową, ze szczególnym uwzględnieniem tej szynowej. I za to
      należy im się nie tylko werbalna pochwała, ale i wymierna korzyść. Flirty to w
      zasadzie, wg mnie, i tak niewielki wkład w ten projekt, który powinien być nie
      sabotowany (a do tego to, niestety, chyba zmierza), a czym prędzej wdrożony w
      całym regionie.
      i naprawdę nie wiem, jak ktoś rozsądny i znający się na rzeczy może mieć inne
      zdanie...
    • Gość: silesian fantasy Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 18:20
      Nie widzę problemu. Jeśli jeżdżą puste to wszystko jedno czy puste będą
      flirty, elfy, kible czy co kto chce. Swoją drogą zastanawia to nowe
      nazewnictwo, FLIRTY i ELFY to coś ulotnego, mglistego, nierzeczywistego, tak
      naprawdę nieistniejącego i fantasmagorycznego... DOKŁADNIE TAK JAK "ŚLĄSKA
      KOLEJ REGIONALNA"...

-----------------------------------
      A Yeti bywa czasem gdzieś widziany.

• Gość: ZZZ Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: 88.194.14.* 24.05.10, 18:25
      Rada jest bardzo prosta. Połaczenie Tychy-Katowice planowano od
      dawna przedłużyć do Dąbrowy Górniczej. Trzeba to zrobić. Wtedy do
      ludności Tychów dojdzie jeszcze dodatkowe ponad 400 tysięcy
      potencjalnych użytkowników (Sosnowiec, Bedzin, Dąbrowa. Taka linia
      Tychy-Katowice-Sosnowiec-DąbrowaG będzie łącznie obsługiwac prawie
      milion ludzi.

W rezultacie linia zostanie, rentownośc wzrośnie. Oczywiście tak się
      jednak nie stanie... chociażby pociągi miały jeździć puste...to będą
      ale wyłącznie po śląsku.
    • excellenz do Autora 24.05.10, 18:39
      W 100% zgadzam się z Panem Bandurowskim. FLIRTy powinny być zabrane z dotychczasowej trasy. To, że władze Tychów zadbały o opracowanie projektu finansowanego ze środków unijnych projektu, przekonały do niego władze województwa, przekonały PKP do modernizacji trasy, wybudowały i wyremontowały przystanki trolejbusowe oraz kolejowe, dostosowały połączenia komunikacji miejskiej oraz wprowadziły łączone bilety, nie powinno mieć żadnego znaczenia. Wszystkim po równo, jak za komuny! FLIRTy zabrać na inną trasę, gdzie nie ma dostosowanego torowiska oraz peronów! Byle było po równo! Należy je niezwłocznie przenieść na inną trasę. Niech niszczeją, jeżdżąc po krzywych torach. Niech się kulają z prędkością 30 km/godz, byleby Pan Bandurowski nie był ukrzywdzony. Nich jadą na trasie Katowice-Gliwice, bo tam mieszka więcej ludzi, niż w Katowicach i Tychach.

A po miesiącu na inną...

...i jeszcze inną...

...i kolejną...

Dobrze, skończmy z ironią. Pan Bandurowski ewidentnie pokazuje, że nie kieruje nim logika, ani tym bardziej znajomość tematu. Cztery składy mające po 172 miejsca siedzące nie są w stanie diametralnie zmienić obrazu komunikacji na tej trasie i zapewnią komfort 650 tysiącom cierpiących na niewygody ludzi.

Możemy rozpatrzeć sprawę ze strony ekonomii oraz ergonomii połączenia. Skąd w ogóle liczba 650 tysięcy mieszkańców na trasie Katowice-Gliwice? Jest ona całkowita nieprawda, liczba jest oderwana od rzeczywistości. Na trasie Katowice-Gliwice znajdują się następujące miasta: Katowice-Chorzów-Świętochłowice-Ruda Ślaska-Zabrze-Gliwice. W sumie te miasta mają ponad 1 000 000 mieszkańców. Tylko co z tego? Jaki promil tych ludzi podróżuje codziennie koleją? I w jaki sposób cztery pociągi mają wystarczyć dla tych ludzi?

Kolejną sprawą jest techniczny sens użycia FLIRTa na trasie Katowice-Gliwice. Jak powszechnie wiadomo, trasa Katowice-Gliwice jest jedną z najbardziej obciążonych i zniszczonych tras kolejowych w Polsce. Na tej trasie porusza się obecnie kilkadziesiąt składów dziennie, niemniej różnica w czasie połączeń pomiędzy zabytkowym E57 a nowoczesnym składem EuroCity wynosi... TRZY minuty. Pozostawię to bez komentarza. Dodatkowo, Stadler FLIRT jest pociągiem zdolnym osiągać duże przyspieszenia, dzięki odpowiednio dobranym przełożeniom oraz zastosowaniu małych kół tłocznych (750 mm w porównaniu z 1000mm w EN57). Nie trzeba wielkiej wyobraźni, aby stwierdzić jak będzie się zachowywał pociąg z mniejszymi kołami na nierównej, zniszczonej trasie. I jak szybko ulegnie zniszczeniu.

Serdecznie życzę wszystkim mieszkańcom Śląska, którym doskwiera brak nowoczesnej komunikacji kolejowej, aby ich sytuacja się poprawiła. Niech wymogą to w najbliższych wyborach na samorządowcach. Niemniej jednak powinno to nastąpić w odpowiedniej, zgodnej z logiką kolejności. Niech najpierw zmodernizowane przystanki, później naprawione torowiska, a na końcu nowoczesne pociągi. Tak, jak jest to robione na całym świecie - i tak, jak zrobiono to na trasie SKR. Nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje małego, szybkiego i nowoczesnego Ferrari, jeśli do jego domu prowadzi tylko polna droga a na lokalnej stacji benzynowej sprzedają jedynie diesla...
    • Gość: Podbeskidzie Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.10, 18:41
      Jak wszystkim wiadomo Podbeskidzie w dużej części jest pod zaborem
      śląskim, co widać gołym okiem na przykładzie flirtów. Na trasie
      Katowice - Zwardoń ich nie uświadczysz. Bo przecież to nie dla
      górolskich dup.
      Kiedyś będziemy wolni !!!
      • Gość: lucip. Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: 195.116.94.* 24.05.10, 20:11
        Co to jest Podbeskidzie?

Szukałem w encyklopedii sprzed 10 lat, ale nie hasła znalazłem. Pytałem o to
        kolegi ze Zwardonia, pytałem znajomych z Milówki, ale nikt nie wiedział, wszyscy
        mówili że mieszkają od pokoleń na Żywiecczyźnie. Możesz mi bliżej nakreślić, co
        to w sumie jest to Podbeskidzie i jakie ma granice?
        • Gość: Podbeskidzie Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.10, 21:10
          pl.wikipedia.org/wiki/Podbeskidzie
          Może to nie zbyt oryginalne, ale warto sięgnąć. Oczywiście sama
          nazwa nie ma większego znaczenia, ale to że Hanysland z nas doi ile
          tylko to możliwe. Nie byłeś na spotkaniu u prezydenta Bielska-Białej
          niedługo po "przyłączeniu" części Małopolski (Biała), Śląska
          Cieszyńskiego i Żywieczczyzny do Hanyslandu, jak się przestwiciel
          nowej włądzy odnosił do ziem zwanych potocznie Podbeskidziem. Buta i
          arogancja, która trwa nadal. A przykład Flirtów jest tylko kropelką.
          • Gość: aliveinchains Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: 217.153.83.* 26.05.10, 11:56
            Podbeskidzie= sląsk Cieszyński + ks oswięcimskie (też ślask), tyle że nie
            utozsamiamy się z "hanysami", a bardziej nas kręci tożsamość A-W i ziem
            gorskich....
      • Gość: metropolita Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 21:37
        Większość śląskich tyłków też FLIRTA nie widziała i musimy z tym żyć.
        Proszę sobie wybrać dowolne województwo w kraju czy za granicą gdzie nie doją i
        się tam przyłączyć jak Was zechcą. Z mojej strony nie ma żadnych przeszkód,
        zawsze byliście i jesteście wolni.
      • Gość: gość Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.10, 01:36
        Podbeskidzie? To coś sklejone z obszarów Górnego Śląska (Śląsk Cieszyński) i
        kawałka Małopolski (Żywiec), zasiedlony przez goroli (Bielsko) zaklinających
        rzeczywistość i wmawiającymi sobie, że nie mieszkają na Śląsku.
        • Gość: aliveinchains Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: 217.153.83.* 26.05.10, 11:54
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Podbeskidzie? To coś sklejone z obszarów Górnego Śląska (Śląsk
          Cieszyński) i
          > kawałka Małopolski (Żywiec), zasiedlony przez goroli (Bielsko)

dokładnie to jest ten region skupiony wokół BB...ps. goroli to sobie synku
          poszukaj za brynica albo u sasiadów...
    • Gość: greenhouse Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: 91.150.138.* 24.05.10, 18:51
      Ja jestem ZA aby cały region wykorzystuje z Flirta, ale pod warunkiem że
      zawsze Tychy będą z tego wykorzystywał.
      Do tej pory tylko chcieli KRAŚĆ flirt Tyszanom żeby to przeprowadzić na trasę
      Gliwice-Częstochowa i ten pomyśl jest po prostu obraźliwy dla całego miasta.
      Natomiast, byłby świetny pomyśl połączyć Tychami Miasto i Tarnowskimi Górami
      lub Sosnowcem lub Oświęcimiem, tak bylibyśmy wszyscy szczęśliwy, m.in. Tyszanie.
    • Gość: xxxr Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 18:54
      Czegoś nie kumam przecież Gliwiczanie nie tolerują transportu elektrycznego
      przykładem likwidacja tramwai.
      • Gość: tram baj Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 20:04
        Jednego tramwaja. Ten drugi już 30 lat nie jeździł. Macie mądrego Prezydenta.
    • Gość: Andrzej Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: 91.150.140.* 24.05.10, 20:39
      Człowiek, który to pisał zna Flirta i trase tylko z opowieści.
      Popieram pierwszego człowieka, który komentował...może szanowny autor listu
      powie, dlaczego odkad jezdze Flirtem (oprócz sytuacji awaryjnych) ZAWSZE (także
      dzisiaj) stoi Flirt na bocznicy, skoro stać nas aby Flirt stał na bocznicy to
      chyba nie chodzi o pieniądze,prawda?
    • Gość: sqro Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 21:55
      widzę mentalność gliwiczan można streścić tym starym dowcipem:

Był sobie Polak i złapał złotą rybkę która mogła spełnić 3 życzenia, ale jedynym
      "ale" było to że po każdym wypowiedzianym życzeniu sąsiad dostawał 2 razy więcej.
      Jako pierwsze życzenie chciał dostać jakiś nowy dobry samochód, wrócił do domu i
      rzeczywiście go otrzymał, ale sąsiad dostał 2 razy lepszy.
      Niezadowolony człowiek wrócił do złotej i jako 2 życzenie chciał dostać duży
      dom, wrócił do domu patrzy i widzi wielką willę, spojrzał na dom sąsiada i
      zobaczył zamek.
      Już naprawdę zdenerwowany Polak wraca do złotej rybki i mówi:
      -Złota rybko wydłub mi jedno oko to chociaż sąsiad będzie ślepy...
    • Gość: racjonalista Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: *.unitymediagroup.de 24.05.10, 22:11
      Cala dyskusja o przesunieciu flirtow jest dla mnie doskonalym przykladem tego
      o ile blizej nam do "dzikiego" wschodu niz dojrzalych gospodarek zachodnich.
      Polaczenie kolei podmiejskiej na lini tychy-katowice to tak naprawde jedyny
      duzy, sensowy i dzialajacy projekt w zakresie infrastuktury kolejowej (a
      wlasciwie i transportu publicznego!) w regionie. Projekt jest swietnym wzorem
      do nasladowania przez inne samorzady miejskie i pierwszym krokiem do
      stworzenia funkcjonalnej sieci polaczen podmiejskich w regionie (ktora
      swietnie dziala chociazby w bardzo podobnym do naszego regionu Zaglebiu
      Ruhry). Czy samorzad wojewodzki zacheca inne miasta do pojsca w slady Tychow?
      Oczywiscie ze nie! Raczej systematycznie zmierza do likwidacji tego projektu!
      W dojrzalych gospodarkach tworzy sie regionalne plany infrastruktury
      transportu publiczenego na 10, 15 i 20 lat do przodu. Slaski samorzad sabotuje
      projekt kolei podmiejskiej juz po 2 latach jego istnienia, nie oferujac zadnej
      alternatywy. I zastanawiam sie po co istnieje chociazby Ruch Autonomii Slaska
      skoro w samorzadzie regionalym ewidentnie brakuje ludzi kompetentnych...
      naprawde chcecie im dac jeszcze wiecej wladzy???

• Gość: erwin jesteś niekonsekwentny IP: 109.243.76.* 24.05.10, 23:06
        Piszesz o sensownym projekcie samorządowym, po czym ganisz RAŚ pisząc że w
        samorządzie nie ma ludzi kompetentnych.

to sie nazywa schizofrenia i to jest jedno

a drugie to pamietne przykłady centralnego rządzenia regionalnymi dobrami:
        Tramwaje Ślaskie, WPKiW - coroczne żebranie w sejmie o pieniądze by tramwaje
        wyjechały a małpy nie zdechły. Na szczęście dobiegło końca, bo zautonomizowano
        własność narzecz samorządu. Na szczęście, bo PKP PR jest dalej centralne... a
        przecież tak sobie to chwalisz bez sensu.
        • Gość: racjonalista Re: jesteś niekonsekwentny IP: *.unitymediagroup.de 25.05.10, 00:03

1. Projekt jest sensowny - ale napedzal go samorzad tyski, nie regionalny. Nie
          krytykuje wladz miasta, bo o ile wiem Tyszanie nie maja wiele powodow do
          narzekan. Krytykuje samorzad regionalny - Slaski, bo zgodzil sie na tyski
          projekt po czym zaraz zmienil zdanie i probuje mu leb ukrecic. Trafnie
          zauwazyles ze to schizofrenia, z tym ze nie moja, a samorzadu wojewodzkiego
          (prosze o czytanie ze zrozumieniem)

2. Nie twierdze ze calkowita cantralizacja jest dobra. Uwazam po prostu ze Slask
          ma strasznego pecha do wlodarzy, ktorzy kompletnie nie potrafia wykorzystac jego
          sily i potencjalu. W koncu nie bez przyczyny rozwojowo ucieka nam nie tylko
          Warszawa ale coraz szybciej Wroclaw, Poznan czy Trojmiasto. I dlatego moim
          zdaniem, biorac pod uwage kompetencje naszych samorzadowcow, jakakolwiek
          autonomia by nas dobila.
    • kaner Re: Flirty dla całego regionu, a nie wybranego mi 25.05.10, 11:30
      kiedys puscili na inna trase flirta, to byla porazka !!
      to jest za krotki sklad zeby mogl obslugiwac dluzsze trasy i bardziej oblegane!!
    • Gość: ted Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta? IP: 83.143.102.* 25.05.10, 12:00
      Szanowny Pan Bandurowski w swym zacietrzewieniu nie zauważył, że z
      Flirta korzystają nie tylko mieszkańcy Tychów, ale i południowych
      dzielnic Katowic. Ile to daje tysięcy jeśli sie bawić w liczby, a
      tyszanie to nie mieszkańcy regionu? Mieszkałem jakiś czas w
      Świętochłowicach więc wyobrażam sobie jak będą wyglądały Flirty po
      roku na tej trasie, zresztą wtedy następny natchniony zakrzyknie
      dlaczego Gliwice, a nie Bielsko (Cżestochowa,....) Ważne, żeby nic
      się nie udało, bo to tak po naszemu....
    • Gość: ted_p bandurski IP: 83.143.102.* 25.05.10, 13:44
      Dlaczego akurat cytuje się opinię p. Bandurskiego, takie jest ogólne odczucie,
      czy pogląd redakcji?
    • Gość: gość Flirty dla całego regionu, a nie wybranego miasta IP: 188.33.221.* 25.05.10, 19:56
      Tychy uruchomiły SKR nie po to, żeby na tej trasie jeździły stare
      składy. Mieliśmy nadzieję, że trasa ta będzie raczej rozbudowywana, że
      pociągów będzie przybywać, a nie ubywać. Może inne miasta zaproponują
      też nowe rozwiązania i wtedy w nagrodę dostaną nowoczesne składy?
      Flirty zostały zakupione w konkretnym celu, a teraz są kartą
      przetargową dla prezydentów miast. Bo się będą mogli pochwalić że im
      jeden żółto-niebieski pociąg jeździ.. A co to zmieni w komunikacji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka