Gość: mucha IP: 91.215.33.* 18.07.10, 21:26 ja mam chyba inne poczucie gustu-dla mnie ten dworzec to makabryła, którą trzeba zrównać z ziemią. jest okropny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kielich Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: 91.150.154.* 18.07.10, 21:28 już po ptokach, czekamy na atrapę dworca i centrum waginalne. atrapa zajdzie brudem i szczynami po 2-3 latach, za kolejne 30 będziemy znowu burzyć. LORNETA Z MEDUZĄ Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Nasi "politycy" to mądre ludzie oni wiedzom że co 19.07.10, 05:43 komuna wybudowała musi być do życi. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Nasi "politycy" to mądre ludzie oni wiedzom ż 19.07.10, 06:18 tęsknisz za komuną poszedł won na białoruś, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja ..........Głupoty - cóż to za hiszpańscy eksperci. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.10, 06:57 Artykuł z założoną tezą. Zawsze można znaleźć dwóch lub więcej architektów z przeciwnym zdaniem, także hiszpańskich. Skanseny niech zakładaja u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: ..........Głupoty - cóż to za hiszpańscy eksp IP: *.centertel.pl 19.07.10, 07:04 wyburzyć to sobie wyburzcie ten idiotyczny półdekiel koło Spodka. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: ..........Głupoty - cóż to za hiszpańscy eksp 19.07.10, 08:29 Amen! Półdekiel jest rozpaczliwy. Do dworca nic nie mam, bo naprawdę jest interesujący. Tylko, że brudny. Ale centrum handlowe też będzie brudne, jeśli nie będzie się go czyścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik On jest przede wszystkim niefunkcjonalny IP: 217.153.211.* 19.07.10, 12:07 Łatwo mówić takim przygodnym architektom, którzy nie muszą korzystać z dworca na codzień. Czym innym jest przyjazd i powzdychanie: ale to piękne! A czym innym korzystanie z czegoś. Dworzec ma być przede wszystkim użyteczny. Ten nie jest. Wielokrotnie było to już pisane na forum. Nieużyteczność obecnego dworca najlepiej oddaje to, że najpierw ludzie wspinają się na estakadę, potem z niej schodzą i znowu wchodzą na peron? Po co? Wejście powinno być z parteru, z jak najmniejszą ilością przeszkód architektonicznych. Obecny dworzec ma ich mnóstwo. Widać, że osoby go projektujące nie myślały o użyteczności - podobnie jest z tzw. Rondem Sztuki na Rondzie. Pierwsze mrozy i upały pokazały, że projektanci myśleli raczej o tym, jak to to wyjdzie na zdjęciach niż, że w środku mają być ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny 19.07.10, 12:26 Kładkę można spokojnie zlikwidować i zostawić dolne wejście, a u góry tylko taras. Uruchomienie schodów ruchomych też powinno być tańsze niż postawienie nowego centrum handlowego. Poza tym - wszyscy, którzy głosują za wyburzeniem dworca. Czy wy na pewno dobrze zapoznaliście się z planami firmy Neinver? Tak naprawdę chodzi nie o postawienie nowoczesnego dworca, a jedynie o doklejenie koszmarnej galerii handlowej do starego. Nie mam mowy o, choćby, odnowieniu peronów. Mamy coś niespotykanego na skalę światową. Może i mogłoby być bardziej funkcjonalne, ale czy dlatego, że np. Kościół Mariacki w Gdańsku jest niefunkcjonalny należy go zburzyć? Historia architektury to także to co było budowane w latach 50-80tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny IP: *.centertel.pl 19.07.10, 12:54 Pozostaje nam tylko protestować,bo inaczej oszuk zniszczy Katowice doszczętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny 19.07.10, 15:34 Skoro tylko tyle nam zostało, to może, ludzie, faktycznie zorganizujemy jakiś protest? Nie mam doświadczenia, ale może jest tu ktoś z odrobiną architektonicznego rozumu i talentem organizacyjnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny IP: 109.255.149.* 19.07.10, 13:59 a czy przes kosciol mariacki przewija sie kilkadziesiat tysiecy pasazerow dziennie? za chwile jakis debil porowna brzydki, zelbetonowy klocek dworca do wersalu. dworzec ma byc funkcjonalny dla wszystkich (starych, mlodych, niepelnosprawncyh) i energooszczedny, do tego ma nie szpecic okolicy. tyle i az tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny 19.07.10, 15:40 A cóż jest w tym dworcu takiego, żeby nie można go było umyć, wymienić okien, zmodernizować estakady i schodów, ułatwiając życie WSZYSTKIM a potem chwalić się niespotykaną perłą brutalizmu!, zamiast patrzeć jak ktoś za dwa lata szcza na brudną, aluminiową bulwę dobudowaną do atrapy perły, której już nie będzie?! Hę? Popatrz sobie na Newark Liberty International Airport i jego kielichy! Tam można, ale u nas już nie? U nas trzeba co pół wieku budować nowe. U nas musi być jak w markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny IP: 109.255.149.* 19.07.10, 18:28 nowojorczycy jakos nie chwala sie lotniskiem w newark i gdzies maja kielichy. powiem wiecej - lotnisko newark chluby ny nie przynosi. tzw. brutalizm to wrzod na ciele architektury. zimne, brzydkie molochy przytlaczajace ludzi. jak chcesz cieszyc ok perla brutalizmu to zamiast domu postaw bunkier - z kielichami oczywiscie. innych do tego nie zmuszaj Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny 19.07.10, 21:04 Nie zmuszam nikogo do stawiania niczego. To już stoi. A że nie jest szklanym cukiereczkiem (którymi to cukiereczkami za pół wieku wszyscy rzygać będą tak, jak Ty teraz brutalizmem) i raczyłeś nazwać go 'wrzodem', to nie znaczy, że coś z nim jest nie tak i że należy go wyrwać z korzeniami z kart historii i powierzchni ziemi. Masz dojścia w NY - czyżby planowani burzyć kielichowy terminal? Nie? Popatrz, my i nasze buldożery jesteśmy nowocześniejsi od nich! Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? 18.07.10, 21:31 Cóż, Katowice teraz nawet w świecie będą znane z bezmyślnego podejścia do kultury. Europejska Stolica Kultury - śmiech na sali i żenada. -------- Dopiero jak umrze ostatnie drzewo, ryba i wyschnie ostatnie źródło, ludzie zdadzą sobie sprawę, że nie da się jeść pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 217.153.211.* 19.07.10, 12:10 Jakiej kultury? Masz na myśli żywej kultury bakterie na dworcu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 95.215.20.* 18.07.10, 21:32 zgodzę się z tobą w 100% zburzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Gdzie mogę aplikować na korektora tesktów? IP: *.cable.smsnet.pl 18.07.10, 21:35 Aż oczy bolą, po godzinach wam machnę w kwadrans 30-50 artykułów i nie będzie się do czego przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Gdzie mogę aplikować na korektora tesktów? IP: *.cable.smsnet.pl 18.07.10, 21:36 Tak się śpieszyłem, że literówkę zrobiłem. Przyłożę się:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASIA II Więc już lepiej nie aplikuj!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 10:23 .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!atw!!! Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.10, 21:37 CHCĘ RATOWAĆ KATOWICKI DWORZEC. WIEM, ŻE NIE JESTEM SAM. MUSIMY DZIAŁAĆ. PROSZĘ O GŁOSY POPARCIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porarelaksu Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.77.classcom.pl 18.07.10, 23:37 Być może cię poprę, ale najpierw wytłumacz mi dlaczego ten dworzec jest taki piękny? Pytam serio - jestem otwarty. To jak ze sztuką współczesną, nie zawsze mi się podoba, ale jak ktoś potrafi mi wytłumaczyć to często doceniam, a nawet staję się entuzjastą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 00:25 To nie jest kwestia piękna, tylko wyjątkowości - ten dworzec jest przykładem brutalizmu, kierunku w architekturze, który był w latach 60-70, teraz nie ma już ani takiej techniki budowania, ani takich projektów. Wyburzanie tego budynku, to wyburzanie zabytku. Takich budynków w Europie jest bardzo mało, mało jest ich na świecie. A zezwolenie na to wyburzenie zostało wydane na podstawie sfałszowanych danych o stanie kielichów. Jeśli potrzebujesz argumentów, to powiem szczerze - mnie on też sie niespecjalnie podoba, ale doceniam jego wyjątkowość. Są prądy i kierunki w architekturze, które mi się nie podobają np. barok, ale nie wpadło by mi do głowy, by je wyburzać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jtpigou Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 10:37 A więc bądźmy kosekwentni i brutalnie go potraktujmy. Szkoda tylko że będą go odbudowywać w tej samej postaci, to debilizm, przecież można by postawić coś ładniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 15:44 Mam taką tezę, że w pierwszym pokoleniu bagatelizuje się dokonania estetyczne we własnej okolicy... W drugim kompletnie się tych dokonań nie rozumie, ale jeszcze siedzi się cicho. W trzecim i kolejnych to już się zadowala tylko szklano-metalowymi klocami (jak ładnie odbijają niebo!) i burzy się (bo brudne) wyjątkowe przykłady tego, co pozostać powinno, choćby ze względu na swoją unikalność. Jesteśmy estetyczną dziczą i coraz bardziej idziemy na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.dg-net.pl 19.07.10, 21:03 jak w Paryzu wybudowali wierze Eifla to tez ja chcieli burzyc - bo miasto szpeciła. Proponuje zobaczyc dworzec kolejowy Walencja Nord - dla Polaka to dziadostwo dla reszty europy to przepiekny budynek. U nas mamy etap krasnali ogrodowych aluminiowych supermarketow i mody na zolte domki z kolumnami, wykuszami, lukarnami i czerwonymi dachowkami. Dopiero nastepne pokolenia Polakow beda bardziej europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porarelaksu Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.77.classcom.pl 19.07.10, 22:27 Poczytałem sobie kilka opinii i chyba jednak jestem skłonny przyznać rację obrońcom dworca - może i faktycznie należy się powstrzymać przed rozbieraniem potworka. To trochę jak z MDM w Warszawie - nikomu się nie podoba, no ale trudno tak po prostu pozbyć się kawałka historii. Myślę nad inną rzeczą: może warto porozmawiać o budowie całkowicie nowego dworca nieco dalej a obecna halę przeznaczyć na galerię sztuki współczesnej lub pawilon wystawienniczy? Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 14:13 Nie !!!! ten obecny betonowy strump jest winien degradacji urbanistycznej całego sporego fragmentu śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
oberhanka Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 18:48 POPIERAM!!!! i co dalej, itak maja nas gdzies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!ATW!!! Chcę ratować katowicki dworzec!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.10, 21:39 CHCĘ RATOWAĆ KATOWICKI DWORZEC. WIEM, ŻE NIE JESTEM SAM. MUSIMY DZIAŁAĆ. PROSZĘ O GŁOSY POPARCIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milewidziany Re: Chcę ratować katowicki dworzec!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 00:38 POPIERAM !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwytam twę myśl Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 21:41 Całe Katowice są okropne. ZBURZYĆ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
oberhanka Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 18:57 Moment, moment Katowice sa piekne tylko straaasznie zaniedbane. Ja pamietam wieczorami rozjarzona neonami ul.3-go Maja, fantastyczne kina, np.Zorza. To bylo kino z szatnia i kawiarenka byl nastroj jak w teatrze. Ulice byly zamiatane (mozecie mi wierzyc!!!), a letnie wieczory pachnialy akacjami i bzem. Teraz smierdza piwem i szczynami, zielen sie wycina (ul. Barbary)a ulic sie nien sprzata. Mamy cholera demokracje i p.Uszoka coscie go sami wybrali. Glosowalam chwala Bogu na kogo innego, ale sie nie udalo. Zanim Uszok odejdzie spieprzy jeszcze duzo oj duzo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max ŁAPY precz od konstrukcji żelbetowej dworca!!! IP: *.chello.pl 18.07.10, 21:48 Hiszpańscy architekci mają całkowitą rację. Nie można wyburzać dworca tylko na bazie istniejącej (surowej)konstrukcji żelbetowej zrobić modernizację dworca. Ignoranci kolejarze oszaleli!! Odpowiedz Link Zgłoś
mirek_z_krakowa Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? 18.07.10, 21:49 haha, nagłówek jest świetny, w pierwszej chwili pomyślałem sobie, że Hiszpanie z tego szoku nie wyjdą jutro do pracy, a Juan Carlos abdykuje, często bywam w Katowicach i dla mnie ten dworzec to porażka, ci architekci z artykułów GW przypominają mi trochę krytyka filmowego, który wychwala najnowszy mongolski dramat psychologiczny, podczas, gdy dla większości ludzi jest on po prostu nudny, tutaj jest podobnie, w czymś, co wg. większości straszy centrum miasta, paru gości widzi dzieło sztuki, nie wiem jak te magiczne kielichy mogą kogoś podniecać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.cable.smsnet.pl 18.07.10, 22:01 Bo nikt takiego syfa nie ma, przejadły im się cukierkowate szklane multipleksy i galerie handlowe, ostoje konsumpcjonizmu i imperialistycznego zepsucia. Nie to co cuda socrealu i brutalizmu. Zero estetyki i w tym ma tkwić urok niepowtarzalności doświadczeń obcowania z kielichami. Przypomina mi to etykiety tanich dyskontowych piw i win, o niepowtarzalnym smaku i doznaniach. I w tym jednym nie kłamią, trudno znaleźć dwa równie podobne do siebie obleśne trunki:) Chociaż i tak lepsze eksperymentowanie niż żłopanie koncerniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) czemu hiszpanie nie postawia u siebie takiego IP: 109.255.149.* 18.07.10, 23:37 potwora? tylko przyjezdzaja do nas sie zachwycac? niedawno budowali terminal 4 na lotnisku w madrycie. estetyczna szklana hala a nie zelbetonowy potwor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Kliniczny przykład głupoty IP: *.siec2000.pl 19.07.10, 15:43 Gość portalu: (.)(.) napisał(a): > czemu hiszpanie nie postawią u siebie takiego potwora? tylko przyjezdzaja do nas sie zachwycac? niedawno budowali > terminal 4 na lotnisku w madrycie. estetyczna szklana hala a nie > zelbetonowy potwor< Człowieku, w języku polskim nie ma słowa "żelbetonowy". Jest żelbetowy albo w ostateczności żelazobetonowy, a narodowości piszemy z dużej litery. Ale gorsze jest niechlujstwo w myśleniu.Hiszpański architekt, w wywiadzie uważa konstrukcję dworca za orginalną i unikalną. Do tego stopnia,że zamiar jej wyburzenia i odbudowy porównał do wyburzania i odbudowy piramid.Równie dobrze możesz zadać retoryczne pytanie czemu Hiszpanie nie budują piramid, skoro zachwycają sie egipskimi.Unikalność nie jest naśladowana z definicji. Z powodów ekonomicznych, konstrukcje kielichowe nie okazały się typowe dla dworców, a piramidy dla grobowców, ale to nie znaczy,że te które wybudowano należy wyburzać. Wręcz odwrotnie. Kilka wpisów wyżej, ten sam gość stwierdza,że dworzec jest niefunkcjonalny. Przerażające,że podobnych wpisów jest mnóstwo. Trudno się dziwić,że Uszok jest prezydentem Katowic. Wśród ślepców, jednooki jest królem. Przeszedłem dzisiaj dworzec z pd na pn i z zachodu na wschód.Ludzi było tysiące. Chyba więcej niż podczas otwarcia SCC. Byłem kiedyś w lecie na dworcu w Barcelonie i nie widziałem tylu ludzi. Dla wszystkich tych ludzi, katowicki dworzec najwyraźniej spełniał potrzebne funkcje. Setki ludzi pracowało w handlu, usługach, kasach,spedycji, przy sprzataniu i remontach. Obie kondygnacje głównej hali były pełne ludzi oczekujących albo załatwiających sprawy.Dużo ludzi było przy stoiskach handlowych, mnóstwo w aptece. Pełne były ławki w gównej hali. Pełne były perony i dojścia do nich. Na tarasie, pod dachem z kielichów zbierały sie grupy wycieczkowie i wypatrywały i spotykały sie mniejsze grupki. O jaką niefunkcjonalność chodzi? Że jest za mało kibli i że są brudne? Że nie jeżdzą ruchome schody na perony i między kondygnacjami głownej hali? Z jakich niedogodności i niefunkcjonalności wynika potrzeba burzenia kielichowej konstrukcji? Nie spotkałem się z żadnym rozsądnym wytłumaczeniem tej "konieczności". Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: czemu hiszpanie nie postawia u siebie takiego 19.07.10, 15:46 Popkulturowe pojęcie estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 09:09 Dworzec w Kato z socrealem nie ma nic wspólnego. A co do brutalizmu, to akurat nie ma go wiele w Polsce, znacznie więcej w... Hiszpanii właśnie! Największa ilośc budynków w tym nurcie powstała chyba na Wyspach Brytyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effcia Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 22:12 Jak o to chodzi to krakowski kombajn też mnie nie podnieca. Nijak. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 18.07.10, 23:22 Właśnie gust większości w tym kraju jest fatalny. Gust wykształcony na telenowelach i tatuażach, zawsze ślepo naśladujący (do bólu)jakieś tandetne wzory. Ta polska większość ma fatalne przygotowanie, szczególnie pod kątem estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oes Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 23:45 Jasne Mirku z Krakowa, bardziej nas będzie jarało centrum handlowe równie gó...ane jak Wasza Galeria Krakowska. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek_z_krakowa Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 00:16 niektórzy próbują mi wmówić, że skoro jestem przeciwnikiem obecnego dworca, to na pewno lubię projekt tego nowego, otóż nie, ten, który zamierzają budować też jest be, tak, czy owak, ten stary musi zniknąć i szkoda, że zastąpi go coś, co jest dość przeciętne, a nawet słabe, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-hanys Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 95.215.20.* 19.07.10, 08:23 kolejny wrazliwy.... szkoda slow na takich pacanow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewag Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.chello.pl 18.07.10, 22:01 Ja też chcę ratować dworzec. Teraz jest zaniedbany więc może się niepodobać. To nie znaczy, że jego konstrukcja jest brzydka. Jest oryginalna i powinna być pod ochroną jak Spodek. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 18.07.10, 22:12 Myślałem, że pierwsze co czuje człowiek pierwszy raz będący na tym dworcu to charakterystyczny smród uryny. Dajcie nam redaktorzy GWna zrobić z tym syfem porządek i przymknijcie się! Tak bardzo zależy wam na udupieniu Śląska? smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 109.255.149.* 18.07.10, 23:43 taki juz urok pana szechtera ze w polsce najchetniej widzialby sam syf. dlatego regionalne oddzialy wybiorczej bronia szpetnych komunistycznych molochow jak niepodleglosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 00:55 Proponuję wycieczki turystyczne do Tychów - popatrzcie jaki piękny obiekt wystawiła Gazeta Wyborcza. Gdy się pracuje całymi latami w takim otoczeniu, to się zaczyna podobać dworzec w Katowicach. A swoją drogą, kto Wam płaci "niezależni" dziennikarze za tą akcję?? Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 15:49 A Wam kto płaci? Neinver? Odpowiedz Link Zgłoś
az555 w katowicach jest 6 wartościowych obiektów arch. 18.07.10, 22:14 Kilkaset tys jest do zrównania z ziemią.Będzie niedługo 4,bo spodek i dworzec już przeliczono na ,,kopertówki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: w katowicach jest 6 wartościowych obiektów ar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.10, 22:30 cos tu zapachniało PISowym podejsciem. Przejrzyjmy jeszcze teczki w IPN - napewno sie cos znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: w katowicach jest 6 wartościowych obiektów ar IP: *.chello.pl 18.07.10, 23:03 Ty komuszku nie podszywaj się pod mój nick, na drzewo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: w katowicach jest 6 wartościowych obiektów ar IP: *.nsystem.pl 18.07.10, 23:50 tylko ty możesz w Polsce podpisywać się max ???? hahahah chyba jais spisek .... Odpowiedz Link Zgłoś
cyro-graf A nowy projekt się Wam podoba? 18.07.10, 22:43 Byłabym zwolenniczką zburzenia dworca gdyby zaproponowano jakiś porządny projekt nowego dworca, ale jak dla mnie to nawet dworca nie przypomina. Nie umiem sobie wyobrazić tego budynku w zabudowie placu Szewczyka. Może mam słabą wyobraźnię? Ja tam lubię ten stary zaśmierdziały dworzec. Bałagan jest tam straszny, sklepiki stoją tam w całkowitym nieładzie, ale kiedy patrzę w górę to i tak podoba mi się ten dworzec z tymi nieszczęsnymi przypominającymi palmy kielichami. Nie wierzę w nowy projekt tej dziwacznej firmy. W dzisiejszych czasach, kiedy nawet największe porażki architektury można we wspaniały sposób odnowić i przebudować, budowa nowego dworca wydaje się niedorzeczna. Tak często przyznaje się nagrody za rewitalizację, a tutaj firma założyła, że nic nie da się z tym zrobić. Ja nie uważam, że Katowice potrzebują kolejnego centrum handlowego. Ludzie potrzebują dworca, ale nie mam złudzeń, że tu chodzi o sklepy, które przyniosą konsorcjum zyski. Nie wierzę też w rozsądek Katowiczan, bo tam mieszka chyba tylko czarna masa, która od lat wybiera na prezydenta tego kretyna Uszoka. Jak tak się martwicie o estetykę dworca, to pomartwcie się o estetykę centrum, bo to jest dopiero porażka, która zapewne szybko nie zmieni swego oblicza, bo Uszok wymyśli następny konkurs na przebudowę centrum i stary projekt znów zostanie zaniechany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótka piłka Re: A nowy projekt się Wam podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 23:10 Co tańsze ? Skomplikowana technologicznie przebudowa starego czy od zera waginopodobne pudło z blachy falistej, szkła i płyt g-k ? I wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Re: A nowy projekt się Wam podoba? IP: *.ostrog.net.pl 18.07.10, 23:34 A czy on się wali? Wystarczy zrobić renowację środka: pomalować, wymienić płyty, okna. Podobnie od zewnątrz. Remont był zapowiadany od 20 lat, to może jeszcze poczekać następne 20. Sufit przejścia wzdłuż wyjść bocznych, który był parę lat temu lekko restaurowany, nie wygląda źle. A tak budujecie kolejny, który po paru latach skończy tak samo. Pomijając, że nowe "cudo" w ogóle nie pasuje do krajobrazu miasta. Nie trzeba burzyć, trzeba dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Dworzec zrównać z ziemią... 18.07.10, 22:50 ... a przywrócić do życia stary dworzec katowicki! Ciekawe co by ci sami Hiszpanie powiedzieli jakby zobaczyli do jakiego stanu doprowadzono stary dworzec. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Głupoty piszesz albo ten tekst jest za prosty dla 19.07.10, 05:40 ciebie. Zobaczyli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Re: Głupoty piszesz albo ten tekst jest za prosty IP: *.comarch.com 19.07.10, 07:41 A co niby zobaczyli? Chyba sam masz problemy ze zrozumieniem tego prostego tekstu i tym bardziej wypowiedzi rojberka. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Przywrócić do uzytku stary dworzec 19.07.10, 12:18 Popieram w 100%. Obecnie ruch kolejowy nie jest już tak duży, jak kilkadziesiąt lat temu, gdy był potrzebny nowy dworzec z większą ilością peronów. Stary dworzec katowicki na przeciwko wspaniałego hotelu, niedaleko ulic: Mariackiej, Staromiejskiej, zaraz obok ulicy Dworcowej jest znacznie bardziej reprezentatywny dla Katowic, niż nowy Neinevera i ten brutalistyczny z kielichami. Ruch pieszych przeniósłby się na Mariacką - czyli tam gdzie powinien, tam gdzie powstaje 'nowa przestrzeń miejska'. Niestety, już za późno na taką realizację. W Katowicach utworzyły się dwa fronty: obrony brutalistycznego dworca i jego przeciwników. Szkoda, że wszyscy zapomnieli o pięknym secesyjnym budynku z XIX wieku... Kielichy i tak będą wyburzone. Być może galeria handlowa przyciągnie do centrum Katowic więcej osób, a nowy dworzec będzie chociaż czysty - to są plusy. Jaki jest dworzec z lat 70.? Jest brudny, ma wiele przestrzeni, które w ogóle nie są używane, śmierdzi, każdy kto przyjeżdża do Katowic czuje się nim przytłoczony, zniesmaczony, odstraszony od miasta. Ten dworzec w ogóle nie jest reprezentacyjny dla miasta i konurbacji. Czy dworzec z kielichami to wybitna architektura? Kwestia dyskusyjna. Można powiedzieć, że ma swój klimat: ciężki, przestrzenny, mroczny, surowy, wciągający. Może zauroczyć artystów-plastyków, rzeźbiarzy, fotografów, pisarzy, poetów... I tu rodzi się pytanie: czy dworzec ma swoim mrokiem inspirować artystów czy służyć do obsługi podróżnych i emanować przyjazną atmosferą? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Przywrócić do uzytku stary dworzec 19.07.10, 15:57 Przecież, na litość boską, te wszystkie okropieństwa, które przypisałeś brutalistycznemu dworcowi, są w ogromnej większości wynikiem zaniedbań funkcjonalnych i administracyjnych, a nie cechą bryły! To tak, jakbyś chciał garnek wywalić na hasiok, bo w nim ktoś nierówno pierogi poukładał! Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Dworzec zrównać z ziemią... 19.07.10, 15:53 Czy Ty poważnie uważasz, że wyjściem z sytuacji jest POTĘGOWANIE głupot narobionych w architekturze Katowic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżować!" IP: *.ostrog.net.pl 18.07.10, 23:23 I tyle w tym temacie. Urzędnicy zamiast zadbać o wizytówkę miasta zwykłym remontem, wybudują w centrum kolejne centrum handlowe/hipermarket. Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo IP: 109.255.149.* 18.07.10, 23:39 a ty bedziesz dokladal sie do ogrzania tego trupa w zimie a przez caly rok bedziesz nosil na barana niepelnosprawnych i osoby starsze zeby nie musialy pokonywac maratonu schodami w gore, w dol, w gore... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo IP: *.146.151.219.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.07.10, 14:51 Możnaby wubudować winde ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 09:13 Dworzec jest pkp-owski, nie miejski i nie umniejszając winy pierdzistołków w magistracie należy powiedzieć, że przede wszytskim winni są ludzie z PKP (winni obecnego stanu, winni błędnych decyzji itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo 19.07.10, 15:59 Każdego durnia można jakoś powstrzymać. Bywali w historii tacy durnie, którym się pobłażało na początku i źle się to dla świata skończyło, z czego wyciągam wniosek, że wszelkie durnowacizny należy ucinać w zarodku, bo potem zostaje już tylko gasić pożogę. Kto jest jeszcze władny powstrzymać te, hm... buldożery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo IP: *.punkt.opole.pl 27.07.10, 16:12 absolutnie tak.dworzec jest naprawde ok.trzeba sie tylko nad nim napracowac,i potem juz utrzymywac w czystosci.a taka moda na mowienie ze wszystko co z prlu to zle jest czystym kretynizmem.przepraszam za male litery.w prlu wybudowano bardzo duzo,osiedla mieszkaniowe,budowle,koscioly .a co przez te 21lat wolnosci?tylko markety i koscioly.bez komentarza bo mi serce szybciej bije Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: 81.15.191.* 18.07.10, 23:54 Ale Wszyscy Hiszpanie w szoku czy tylko dwóch ? Bo jak dwóch to co nam pani dupe zawraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 109.255.149.* 19.07.10, 00:13 wszyscy. podobno jutro maja oglosic strajk generalny i wyjsc na ulice w obronie katowickich kielichow. katalonczycy tez. szechterowa gazetka przeprowadzi transmisje live Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? 19.07.10, 00:10 E tam, myślałem, że wszysycy Hiszpanie nie beda dziś spali a tu tylko dwóch starych idiotów sie odezwało... wzorem nasztych gó...anych "ikon,...ponad poziom Rawy... Po co drukować takie pomyje? Lepiej dawajcie tu jakieś alternatywy zględem Sołtysa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milewidziany Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 00:31 mirek z krakowa- widać ,że nie znasz się na architekturze , ale głos zabierasz ,jakbyś był "ekspertem od spraw wszelakich". Typowe w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milewidziany Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 01:10 Jak widać po zamieszczonych postach tzw. "vagina" nowego dworca przypadła wielu prostaczkom do gustu. A to, że znany już w świecie mogący być dumą Katowic stary - "kielichowy " dworzec może zastać wyburzony jest witane z aplauzem.Przecież oba budynki mogą egzystować w symbiozie i tak się dzieje na świecie. Wystarczy porządny remont, schody ruchome ,estetyczne sklepiki a nie stoiska,szalety i.t.p. Od 2 lat obserwuję ,jak z pietyzmem remontuje się monumentalny dworzec w Mediolanie budowany w czasach Mussoliniego. Nowoczesne wyposażenie w umiejętny sposób wkomponowane jest stare mury i wnętrza i mediolańczycy się tym chlubią. A w Polsce niedokształcony i nie wyrobiony estetycznie element nie mający pojęcia o niczym poza swoją chałupą z wychodkiem na zewnątrz narzuca swoje opinie o estetyce, sztuce ,architekturze i ogólnie kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorge Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 02:09 Ano niestety. Lud ogłupiony i zapatrzony w siebie nie jest w stanie zadać sobie trudu, by dostrzec wartość dworca. Tak jak w przypadku elektroniki kupowanej na szpan, wyrzucają stare i kupują co kilka miesięcy nowe. Dziwne że ci sami kupują 20-letnie bite auta z Niemiec... Dworzec im śmierdzi. Gdyby potrafili korzystać z przestrzeni publicznej, to by im nie śmierdziało. Będą sobie stać w korkach do wjazdu do waginy w swoich pełnoletnich audicach i robić pod siebie na widok nowego cudu architektury. Robili by pod siebie jeszcze bardziej, gdyby centrum waginalne zbudowane było na kształt szlacheckiego dworku z kolumienkami i wieżyczkami. Komercja zasysa kolejne przestrzenie, kolejne sfery życia, a Wy jak te barany idziecie na rzeź. Lud toczący życie między blokowiskiem, SCC i waginą. Przyszłość narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.zax.pl 19.07.10, 01:45 Ha burzymurki z Krakowa ożyły i na Ślunsk się przeprowadziły Odpowiedz Link Zgłoś
snowbird1 Przypadek dla psychiatry 19.07.10, 04:09 Sa tacy ludzie, ktorzy nie potrafia niczego wyrzucic. Ich mieszkania, domy przypominaja mieszanke wysypiska smieci i zlomu. Poniewaz jest to patologia, ludzie ci probuja czesto negowac swoj stan psychiczny maskujac chorobe jakas ideologia. No i mamy ludzi gotowych zaslaniac wlasnym cialem rotunde PKO, wpisywac do rejestru zabytkow palac kultury i budynek KCPZPR. Tu mamy patologie dworca w Katowicach dla ktorej ktos sciagnal architektow z Hiszpanii dla zamaskowania swojej choroby psychicznej. Niestety ci chorzy ludzie potrafia mocno spowolnic postep kraju zapoznionego wlasnie przez te epoke od ktorej powinien teraz jak najszybciej uciec. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Przypadek dla psychiatry 19.07.10, 16:08 Zdajesz sobie sprawę, że gdyby ktokolwiek stosował się do Twoich niemalże efektownych, wypisanych powyżej bzdetów, nie mielibyśmy w kraju (ba, na świecie!) ani jednego zabytku? Za całą idiotyczną sytuację z wyburzaniem dworca winię trzy rzeczy: czyjś interes, leżącą na dnie edukację w tym kraju i uparty stan zachłyśnięcia się plastikowo-szklanym aspektem nowoczesności, jaki o dziwo nadal w Polsce panuje. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziekujemy.uszok Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: 157.158.32.* 19.07.10, 07:21 Katowice wciąż pozostają takie same. Przez niego - Piotra Uszoka. Dlatego chcemy to zmienić. Przez te 10 lat niewiele się działo ale oczywiście nie wszystko było porażką... Pewnie nie ma takiego miasta, w którym prezydentowi nic się nie udało. Ale gdzie będą Katowice jeśli sprawy pójdą dalej w tym tempie...? Dlatego powstał ruch oporu przeciw Uszoki na Facebooku. Chcemy się zorganizować i mieć choćby cień szansy na opozycję w stosunku do tego co robi Uszok. Zapraszamy na www.facebook.com/dziekujemy.uszok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.centertel.pl 19.07.10, 07:39 tu trzeba działać w realu,a nie wirtualnie. Możemy sobie pisać w nieskończoność,a uszok i tak nic sobie z tego nie robi. Złotousty waldi zawsze wszystkich omami. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 16:11 Hanka, daj no mejla :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: 109.243.212.* 19.07.10, 08:31 I co z tego, że zbudują centrum handlowe? W nowym dworcu i tak w krótkim czasie zagości syf, woń szczyn i rzygowin, goście dający w żyłę. Czyli PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 91.150.133.* 19.07.10, 09:39 Po prostu szpetny jest ten nowy projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 09:48 Gość portalu: Jasiu napisał(a): > Po prostu szpetny jest ten nowy projekt. Po prostu klasyczne "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Inna sprawa, ze uważam, ze stary dworzec też może z powodzeniem pełnić rolę centrum handlowego. Ale to chyba specyfika okolicy, bo czemu Katowice mają być gorsze od Bytomia, w którym już prawie skończyli stawiać architektoniczny koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.centertel.pl 19.07.10, 09:54 I my jako mieszkańcy pozwalamy,żeby taki koszmar stanął w centrum Katowic? bijemy tylko pianę na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ºº Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.172.83.65.dyn.user.ono.com 19.07.10, 09:58 a gdzie lezy walencja ?????????? wescie sobie atlas albo w google napiszcie bo jak chodzi wam o miasto hiszpani to pisze sie VALENCJA to tak jak by pisac laswegas :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 10:35 Widzę ze Ty mądry jesteś, ale nie tak jak trzeba. Po polsku, a taki język tu się używa, pisze się Walencja, tak samo jak Paryż a nie Paris. Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 10:58 Gość portalu: ºº napisał(a): > a gdzie lezy walencja ?????????? wescie sobie atlas albo w google > napiszcie bo jak chodzi wam o miasto hiszpani to pisze sie VALENCJA > to tak jak by pisac laswegas :D Po polsku pisze się Walencja. zajrzyj do wytycznych komisji normalizacyjnej, jeśli nie wierzysz. Zreszta po hiszpańsku i w większości języków zachodnich jest Valencia, a nie Valencja. Nie znalazłem ani jednego języka, w którym by była Valencja, choć sa przynajmniej dwa, w których jest Valencija Odpowiedz Link Zgłoś