Dodaj do ulubionych

Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP?

IP: 91.215.33.* 18.07.10, 21:26
ja mam chyba inne poczucie gustu-dla mnie ten dworzec to makabryła, którą
trzeba zrównać z ziemią. jest okropny.
Obserwuj wątek
    • Gość: kielich Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: 91.150.154.* 18.07.10, 21:28
      już po ptokach, czekamy na atrapę dworca i centrum waginalne. atrapa zajdzie
      brudem i szczynami po 2-3 latach, za kolejne 30 będziemy znowu burzyć.

LORNETA Z MEDUZĄ
      • krzych.korab Nasi "politycy" to mądre ludzie oni wiedzom że co 19.07.10, 05:43
        komuna wybudowała musi być do życi.
        • aron2004 Re: Nasi "politycy" to mądre ludzie oni wiedzom ż 19.07.10, 06:18
          tęsknisz za komuną poszedł won na białoruś,
          • Gość: Ja ..........Głupoty - cóż to za hiszpańscy eksperci. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.10, 06:57
            Artykuł z założoną tezą. Zawsze można znaleźć dwóch lub więcej
            architektów z przeciwnym zdaniem, także hiszpańskich. Skanseny niech
            zakładaja u siebie.
            • Gość: Hann-a Re: ..........Głupoty - cóż to za hiszpańscy eksp IP: *.centertel.pl 19.07.10, 07:04
              wyburzyć to sobie wyburzcie ten idiotyczny półdekiel koło Spodka.
              • gulcia77 Re: ..........Głupoty - cóż to za hiszpańscy eksp 19.07.10, 08:29
                Amen! Półdekiel jest rozpaczliwy. Do dworca nic nie mam, bo naprawdę jest
                interesujący. Tylko, że brudny. Ale centrum handlowe też będzie brudne, jeśli
                nie będzie się go czyścić.
                • Gość: czytelnik On jest przede wszystkim niefunkcjonalny IP: 217.153.211.* 19.07.10, 12:07
                  Łatwo mówić takim przygodnym architektom, którzy nie muszą korzystać z dworca na codzień. Czym innym jest przyjazd i powzdychanie: ale to piękne! A czym innym korzystanie z czegoś. Dworzec ma być przede wszystkim użyteczny. Ten nie jest. Wielokrotnie było to już pisane na forum. Nieużyteczność obecnego dworca najlepiej oddaje to, że najpierw ludzie wspinają się na estakadę, potem z niej schodzą i znowu wchodzą na peron? Po co? Wejście powinno być z parteru, z jak najmniejszą ilością przeszkód architektonicznych. Obecny dworzec ma ich mnóstwo. Widać, że osoby go projektujące nie myślały o użyteczności - podobnie jest z tzw. Rondem Sztuki na Rondzie. Pierwsze mrozy i upały pokazały, że projektanci myśleli raczej o tym, jak to to wyjdzie na zdjęciach niż, że w środku mają być ludzie.
                  • gulcia77 Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny 19.07.10, 12:26
                    Kładkę można spokojnie zlikwidować i zostawić dolne wejście, a u góry tylko
                    taras. Uruchomienie schodów ruchomych też powinno być tańsze niż postawienie
                    nowego centrum handlowego. Poza tym - wszyscy, którzy głosują za wyburzeniem
                    dworca. Czy wy na pewno dobrze zapoznaliście się z planami firmy Neinver? Tak
                    naprawdę chodzi nie o postawienie nowoczesnego dworca, a jedynie o doklejenie
                    koszmarnej galerii handlowej do starego. Nie mam mowy o, choćby, odnowieniu
                    peronów.
                    Mamy coś niespotykanego na skalę światową. Może i mogłoby być bardziej
                    funkcjonalne, ale czy dlatego, że np. Kościół Mariacki w Gdańsku jest
                    niefunkcjonalny należy go zburzyć? Historia architektury to także to co było
                    budowane w latach 50-80tych.
                    • Gość: Hann-a Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny IP: *.centertel.pl 19.07.10, 12:54
                      Pozostaje nam tylko protestować,bo inaczej oszuk zniszczy Katowice doszczętnie.
                      • eruve.elen Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny 19.07.10, 15:34
                        Skoro tylko tyle nam zostało, to może, ludzie, faktycznie zorganizujemy jakiś
                        protest?

Nie mam doświadczenia, ale może jest tu ktoś z odrobiną architektonicznego
                        rozumu i talentem organizacyjnym?
                    • Gość: (.)(.) Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny IP: 109.255.149.* 19.07.10, 13:59
                      a czy przes kosciol mariacki przewija sie kilkadziesiat tysiecy
                      pasazerow dziennie? za chwile jakis debil porowna brzydki, zelbetonowy
                      klocek dworca do wersalu. dworzec ma byc funkcjonalny dla wszystkich
                      (starych, mlodych, niepelnosprawncyh) i energooszczedny, do tego ma nie
                      szpecic okolicy. tyle i az tyle.
                      • eruve.elen Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny 19.07.10, 15:40
                        A cóż jest w tym dworcu takiego, żeby nie można go było umyć, wymienić okien,
                        zmodernizować estakady i schodów, ułatwiając życie WSZYSTKIM a potem chwalić się
                        niespotykaną perłą brutalizmu!, zamiast patrzeć jak ktoś za dwa lata
                        szcza na brudną, aluminiową bulwę dobudowaną do atrapy perły, której już nie
                        będzie?!

Hę?

Popatrz sobie na Newark Liberty International Airport i jego kielichy!
                        Tam można, ale u nas już nie?
                        U nas trzeba co pół wieku budować nowe. U nas musi być jak w markecie.
                        • Gość: (.)(.) Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny IP: 109.255.149.* 19.07.10, 18:28
                          nowojorczycy jakos nie chwala sie lotniskiem w newark i gdzies maja
                          kielichy. powiem wiecej - lotnisko newark chluby ny nie przynosi. tzw.
                          brutalizm to wrzod na ciele architektury. zimne, brzydkie molochy
                          przytlaczajace ludzi. jak chcesz cieszyc ok perla brutalizmu to zamiast
                          domu postaw bunkier - z kielichami oczywiscie. innych do tego nie
                          zmuszaj
                          • eruve.elen Re: On jest przede wszystkim niefunkcjonalny 19.07.10, 21:04
                            Nie zmuszam nikogo do stawiania niczego. To już stoi. A że nie jest szklanym
                            cukiereczkiem (którymi to cukiereczkami za pół wieku wszyscy rzygać będą tak,
                            jak Ty teraz brutalizmem) i raczyłeś nazwać go 'wrzodem', to nie znaczy, że coś
                            z nim jest nie tak i że należy go wyrwać z korzeniami z kart historii i
                            powierzchni ziemi.

Masz dojścia w NY - czyżby planowani burzyć kielichowy terminal? Nie? Popatrz,
                            my i nasze buldożery jesteśmy nowocześniejsi od nich!
    • acid.jazz Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? 18.07.10, 21:31
      Cóż, Katowice teraz nawet w świecie będą znane z bezmyślnego podejścia do
      kultury. Europejska Stolica Kultury - śmiech na sali i żenada.

--------
      Dopiero jak umrze ostatnie drzewo, ryba i wyschnie ostatnie źródło, ludzie
      zdadzą sobie sprawę, że nie da się jeść pieniędzy.
      • Gość: czytelnik Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 217.153.211.* 19.07.10, 12:10
        Jakiej kultury? Masz na myśli żywej kultury bakterie na dworcu? :)
    • Gość: karol Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 95.215.20.* 18.07.10, 21:32
      zgodzę się z tobą w 100% zburzyć
    • Gość: hm Gdzie mogę aplikować na korektora tesktów? IP: *.cable.smsnet.pl 18.07.10, 21:35
      Aż oczy bolą, po godzinach wam machnę w kwadrans 30-50 artykułów i nie będzie
      się do czego przyczepić.
      • Gość: hm Re: Gdzie mogę aplikować na korektora tesktów? IP: *.cable.smsnet.pl 18.07.10, 21:36
        Tak się śpieszyłem, że literówkę zrobiłem. Przyłożę się:))))
        • Gość: ASIA II Więc już lepiej nie aplikuj!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 10:23
          ..
    • Gość: !!!atw!!! Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.10, 21:37
      CHCĘ RATOWAĆ KATOWICKI DWORZEC. WIEM, ŻE NIE JESTEM SAM. MUSIMY
      DZIAŁAĆ. PROSZĘ O GŁOSY POPARCIA!!!
      • Gość: Porarelaksu Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.77.classcom.pl 18.07.10, 23:37
        Być może cię poprę, ale najpierw wytłumacz mi dlaczego ten dworzec jest
        taki piękny? Pytam serio - jestem otwarty. To jak ze sztuką
        współczesną, nie zawsze mi się podoba, ale jak ktoś potrafi mi
        wytłumaczyć to często doceniam, a nawet staję się entuzjastą.
        • Gość: Beata Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 00:25
          To nie jest kwestia piękna, tylko wyjątkowości - ten dworzec jest
          przykładem brutalizmu, kierunku w architekturze, który był w latach
          60-70, teraz nie ma już ani takiej techniki budowania, ani takich
          projektów. Wyburzanie tego budynku, to wyburzanie zabytku. Takich
          budynków w Europie jest bardzo mało, mało jest ich na świecie. A
          zezwolenie na to wyburzenie zostało wydane na podstawie
          sfałszowanych danych o stanie kielichów. Jeśli potrzebujesz
          argumentów, to powiem szczerze - mnie on też sie niespecjalnie
          podoba, ale doceniam jego wyjątkowość. Są prądy i kierunki w
          architekturze, które mi się nie podobają np. barok, ale nie wpadło
          by mi do głowy, by je wyburzać!
          • Gość: jtpigou Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 10:37
            A więc bądźmy kosekwentni i brutalnie go potraktujmy. Szkoda tylko że będą go odbudowywać w tej samej postaci, to debilizm, przecież można by postawić coś ładniejszego.
            • eruve.elen Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 15:44
              Mam taką tezę, że w pierwszym pokoleniu bagatelizuje się dokonania estetyczne we
              własnej okolicy... W drugim kompletnie się tych dokonań nie rozumie, ale jeszcze
              siedzi się cicho. W trzecim i kolejnych to już się zadowala tylko
              szklano-metalowymi klocami (jak ładnie odbijają niebo!) i burzy się (bo brudne)
              wyjątkowe przykłady tego, co pozostać powinno, choćby ze względu na swoją
              unikalność.

Jesteśmy estetyczną dziczą i coraz bardziej idziemy na dno.
        • Gość: Adam Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.dg-net.pl 19.07.10, 21:03
          jak w Paryzu wybudowali wierze Eifla to tez ja chcieli burzyc - bo
          miasto szpeciła. Proponuje zobaczyc dworzec kolejowy Walencja Nord -
          dla Polaka to dziadostwo dla reszty europy to przepiekny budynek. U
          nas mamy etap krasnali ogrodowych aluminiowych supermarketow i mody
          na zolte domki z kolumnami, wykuszami, lukarnami i czerwonymi
          dachowkami. Dopiero nastepne pokolenia Polakow beda bardziej
          europejskie.
          • Gość: Porarelaksu Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.77.classcom.pl 19.07.10, 22:27
            Poczytałem sobie kilka opinii i chyba jednak jestem skłonny przyznać
            rację obrońcom dworca - może i faktycznie należy się powstrzymać przed
            rozbieraniem potworka. To trochę jak z MDM w Warszawie - nikomu się nie
            podoba, no ale trudno tak po prostu pozbyć się kawałka historii. Myślę
            nad inną rzeczą: może warto porozmawiać o budowie całkowicie nowego
            dworca nieco dalej a obecna halę przeznaczyć na galerię sztuki
            współczesnej lub pawilon wystawienniczy? Co wy na to?
            • Gość: sqro Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 14:13
              Nie !!!! ten obecny betonowy strump jest winien degradacji
              urbanistycznej całego sporego fragmentu śródmieścia.
      • oberhanka Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 18:48
        POPIERAM!!!! i co dalej, itak maja nas gdzies.
    • Gość: !!!ATW!!! Chcę ratować katowicki dworzec!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.10, 21:39

CHCĘ RATOWAĆ KATOWICKI DWORZEC. WIEM, ŻE NIE JESTEM SAM. MUSIMY
      DZIAŁAĆ. PROSZĘ O GŁOSY POPARCIA!!!
      • Gość: milewidziany Re: Chcę ratować katowicki dworzec!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 00:38
        POPIERAM !!!!!
    • Gość: chwytam twę myśl Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 21:41
      Całe Katowice są okropne. ZBURZYĆ !!!
      • oberhanka Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 18:57
        Moment, moment Katowice sa piekne tylko straaasznie zaniedbane. Ja
        pamietam wieczorami rozjarzona neonami ul.3-go Maja, fantastyczne
        kina, np.Zorza. To bylo kino z szatnia i kawiarenka byl nastroj jak
        w teatrze. Ulice byly zamiatane (mozecie mi wierzyc!!!), a letnie
        wieczory pachnialy akacjami i bzem. Teraz smierdza piwem i
        szczynami, zielen sie wycina (ul. Barbary)a ulic sie nien sprzata.
        Mamy cholera demokracje i p.Uszoka coscie go sami wybrali.
        Glosowalam chwala Bogu na kogo innego, ale sie nie udalo. Zanim
        Uszok odejdzie spieprzy jeszcze duzo oj duzo!!
    • Gość: max ŁAPY precz od konstrukcji żelbetowej dworca!!! IP: *.chello.pl 18.07.10, 21:48
      Hiszpańscy architekci mają całkowitą rację. Nie można wyburzać dworca
      tylko na bazie istniejącej (surowej)konstrukcji żelbetowej zrobić
      modernizację dworca. Ignoranci kolejarze oszaleli!!
    • mirek_z_krakowa Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? 18.07.10, 21:49
      haha, nagłówek jest świetny, w pierwszej chwili pomyślałem sobie, że Hiszpanie
      z tego szoku nie wyjdą jutro do pracy, a Juan Carlos abdykuje, często bywam w
      Katowicach i dla mnie ten dworzec to porażka, ci architekci z artykułów GW
      przypominają mi trochę krytyka filmowego, który wychwala najnowszy mongolski
      dramat psychologiczny, podczas, gdy dla większości ludzi jest on po prostu
      nudny, tutaj jest podobnie, w czymś, co wg. większości straszy centrum miasta,
      paru gości widzi dzieło sztuki, nie wiem jak te magiczne kielichy mogą kogoś
      podniecać
      • Gość: hm Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.cable.smsnet.pl 18.07.10, 22:01
        Bo nikt takiego syfa nie ma, przejadły im się cukierkowate szklane multipleksy i
        galerie handlowe, ostoje konsumpcjonizmu i imperialistycznego zepsucia. Nie to
        co cuda socrealu i brutalizmu. Zero estetyki i w tym ma tkwić urok
        niepowtarzalności doświadczeń obcowania z kielichami.

Przypomina mi to etykiety tanich dyskontowych piw i win, o niepowtarzalnym smaku
        i doznaniach. I w tym jednym nie kłamią, trudno znaleźć dwa równie podobne do
        siebie obleśne trunki:) Chociaż i tak lepsze eksperymentowanie niż żłopanie
        koncerniaków.
        • Gość: (.)(.) czemu hiszpanie nie postawia u siebie takiego IP: 109.255.149.* 18.07.10, 23:37
          potwora? tylko przyjezdzaja do nas sie zachwycac? niedawno budowali
          terminal 4 na lotnisku w madrycie. estetyczna szklana hala a nie
          zelbetonowy potwor
          • Gość: tomek Kliniczny przykład głupoty IP: *.siec2000.pl 19.07.10, 15:43
            Gość portalu: (.)(.) napisał(a):

> czemu hiszpanie nie postawią u siebie takiego potwora? tylko
            przyjezdzaja do nas sie zachwycac? niedawno budowali
            > terminal 4 na lotnisku w madrycie. estetyczna szklana hala a nie
            > zelbetonowy potwor<
            Człowieku, w języku polskim nie ma słowa "żelbetonowy". Jest
            żelbetowy albo w ostateczności żelazobetonowy, a narodowości piszemy
            z dużej litery. Ale gorsze jest niechlujstwo w myśleniu.Hiszpański
            architekt, w wywiadzie uważa konstrukcję dworca za orginalną i
            unikalną. Do tego stopnia,że zamiar jej wyburzenia i odbudowy
            porównał do wyburzania i odbudowy piramid.Równie dobrze możesz zadać
            retoryczne pytanie czemu Hiszpanie nie budują piramid, skoro
            zachwycają sie egipskimi.Unikalność nie jest naśladowana z definicji.
            Z powodów ekonomicznych, konstrukcje kielichowe nie okazały się
            typowe dla dworców, a piramidy dla grobowców, ale to nie znaczy,że
            te które wybudowano należy wyburzać. Wręcz odwrotnie.

Kilka wpisów wyżej, ten sam gość stwierdza,że dworzec jest
            niefunkcjonalny.
            Przerażające,że podobnych wpisów jest mnóstwo. Trudno się dziwić,że
            Uszok jest prezydentem Katowic. Wśród ślepców, jednooki jest królem.
            Przeszedłem dzisiaj dworzec z pd na pn i z zachodu na wschód.Ludzi
            było tysiące. Chyba więcej niż podczas otwarcia SCC. Byłem kiedyś w
            lecie na dworcu w Barcelonie i nie widziałem tylu ludzi.
            Dla wszystkich tych ludzi, katowicki dworzec najwyraźniej spełniał
            potrzebne funkcje. Setki ludzi pracowało w handlu, usługach,
            kasach,spedycji, przy sprzataniu i remontach. Obie kondygnacje
            głównej hali były pełne ludzi oczekujących albo załatwiających
            sprawy.Dużo ludzi było przy stoiskach handlowych, mnóstwo w aptece.
            Pełne były ławki w gównej hali.
            Pełne były perony i dojścia do nich. Na tarasie, pod dachem z
            kielichów zbierały sie grupy wycieczkowie i wypatrywały i spotykały
            sie mniejsze grupki.
            O jaką niefunkcjonalność chodzi? Że jest za mało kibli i że są
            brudne?
            Że nie jeżdzą ruchome schody na perony i między kondygnacjami
            głownej hali?
            Z jakich niedogodności i niefunkcjonalności wynika potrzeba burzenia
            kielichowej konstrukcji? Nie spotkałem się z żadnym rozsądnym
            wytłumaczeniem tej "konieczności".
          • eruve.elen Re: czemu hiszpanie nie postawia u siebie takiego 19.07.10, 15:46
            Popkulturowe pojęcie estetyki.
        • Gość: swoboda_t Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 09:09
          Dworzec w Kato z socrealem nie ma nic wspólnego. A co do brutalizmu,
          to akurat nie ma go wiele w Polsce, znacznie więcej w... Hiszpanii
          właśnie! Największa ilośc budynków w tym nurcie powstała chyba na
          Wyspach Brytyjskich.
      • Gość: effcia Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 22:12
        Jak o to chodzi to krakowski kombajn też mnie nie podnieca. Nijak.
      • firiduri Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 18.07.10, 23:22
        Właśnie gust większości w tym kraju jest fatalny. Gust wykształcony na telenowelach i tatuażach, zawsze ślepo naśladujący (do bólu)jakieś tandetne wzory. Ta polska większość ma fatalne przygotowanie, szczególnie pod kątem estetyki.
      • Gość: oes Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 23:45
        Jasne Mirku z Krakowa, bardziej nas będzie jarało centrum handlowe
        równie gó...ane jak Wasza Galeria Krakowska.
      • mirek_z_krakowa Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 00:16
        niektórzy próbują mi wmówić, że skoro jestem przeciwnikiem obecnego dworca, to
        na pewno lubię projekt tego nowego, otóż nie, ten, który zamierzają budować też
        jest be, tak, czy owak, ten stary musi zniknąć i szkoda, że zastąpi go coś, co
        jest dość przeciętne, a nawet słabe,
      • Gość: nie-hanys Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 95.215.20.* 19.07.10, 08:23
        kolejny wrazliwy.... szkoda slow na takich pacanow
    • Gość: ewag Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.chello.pl 18.07.10, 22:01
      Ja też chcę ratować dworzec. Teraz jest zaniedbany więc może się
      niepodobać. To nie znaczy, że jego konstrukcja jest brzydka. Jest
      oryginalna i powinna być pod ochroną jak Spodek.
    • smok_sielski Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 18.07.10, 22:12
      Myślałem, że pierwsze co czuje człowiek pierwszy raz będący na tym dworcu
      to charakterystyczny smród uryny. Dajcie nam redaktorzy GWna zrobić z tym
      syfem porządek i przymknijcie się! Tak bardzo zależy wam na udupieniu
      Śląska?
      smok
      • Gość: (.)(.) Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 109.255.149.* 18.07.10, 23:43
        taki juz urok pana szechtera ze w polsce najchetniej widzialby sam syf.
        dlatego regionalne oddzialy wybiorczej bronia szpetnych komunistycznych
        molochow jak niepodleglosci
        • Gość: jurek Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 00:55
          Proponuję wycieczki turystyczne do Tychów - popatrzcie jaki piękny
          obiekt wystawiła Gazeta Wyborcza. Gdy się pracuje całymi latami w takim
          otoczeniu, to się zaczyna podobać dworzec w Katowicach. A swoją drogą,
          kto Wam płaci "niezależni" dziennikarze za tą akcję??
          • eruve.elen Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 15:49
            A Wam kto płaci? Neinver?
    • az555 w katowicach jest 6 wartościowych obiektów arch. 18.07.10, 22:14
      Kilkaset tys jest do zrównania z ziemią.Będzie niedługo 4,bo spodek i dworzec
      już przeliczono na ,,kopertówki"
      • Gość: max Re: w katowicach jest 6 wartościowych obiektów ar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.10, 22:30
        cos tu zapachniało PISowym podejsciem. Przejrzyjmy jeszcze teczki w IPN -
        napewno sie cos znajdzie...
        • Gość: max Re: w katowicach jest 6 wartościowych obiektów ar IP: *.chello.pl 18.07.10, 23:03
          Ty komuszku nie podszywaj się pod mój nick, na drzewo!
          • Gość: bob Re: w katowicach jest 6 wartościowych obiektów ar IP: *.nsystem.pl 18.07.10, 23:50
            tylko ty możesz w Polsce podpisywać się max ???? hahahah chyba jais spisek ....
    • cyro-graf A nowy projekt się Wam podoba? 18.07.10, 22:43
      Byłabym zwolenniczką zburzenia dworca gdyby zaproponowano jakiś
      porządny projekt nowego dworca, ale jak dla mnie to nawet dworca nie
      przypomina. Nie umiem sobie wyobrazić tego budynku w zabudowie placu
      Szewczyka. Może mam słabą wyobraźnię? Ja tam lubię ten stary
      zaśmierdziały dworzec. Bałagan jest tam straszny, sklepiki stoją tam
      w całkowitym nieładzie, ale kiedy patrzę w górę to i tak podoba mi
      się ten dworzec z tymi nieszczęsnymi przypominającymi palmy
      kielichami. Nie wierzę w nowy projekt tej dziwacznej firmy. W
      dzisiejszych czasach, kiedy nawet największe porażki architektury
      można we wspaniały sposób odnowić i przebudować, budowa nowego dworca
      wydaje się niedorzeczna. Tak często przyznaje się nagrody za
      rewitalizację, a tutaj firma założyła, że nic nie da się z tym
      zrobić. Ja nie uważam, że Katowice potrzebują kolejnego centrum
      handlowego. Ludzie potrzebują dworca, ale nie mam złudzeń, że tu
      chodzi o sklepy, które przyniosą konsorcjum zyski. Nie wierzę też w
      rozsądek Katowiczan, bo tam mieszka chyba tylko czarna masa, która od
      lat wybiera na prezydenta tego kretyna Uszoka. Jak tak się martwicie
      o estetykę dworca, to pomartwcie się o estetykę centrum, bo to jest
      dopiero porażka, która zapewne szybko nie zmieni swego oblicza, bo
      Uszok wymyśli następny konkurs na przebudowę centrum i stary projekt
      znów zostanie zaniechany.
      • Gość: krótka piłka Re: A nowy projekt się Wam podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 23:10
        Co tańsze ? Skomplikowana technologicznie przebudowa starego czy od zera
        waginopodobne pudło z blachy falistej, szkła i płyt g-k ?
        I wszystko jasne.
        • Gość: RR Re: A nowy projekt się Wam podoba? IP: *.ostrog.net.pl 18.07.10, 23:34
          A czy on się wali? Wystarczy zrobić renowację środka: pomalować, wymienić płyty,
          okna. Podobnie od zewnątrz. Remont był zapowiadany od 20 lat, to może jeszcze
          poczekać następne 20. Sufit przejścia wzdłuż wyjść bocznych, który był parę lat
          temu lekko restaurowany, nie wygląda źle. A tak budujecie kolejny, który po paru
          latach skończy tak samo. Pomijając, że nowe "cudo" w ogóle nie pasuje do
          krajobrazu miasta.

Nie trzeba burzyć, trzeba dbać.
    • rojberek Dworzec zrównać z ziemią... 18.07.10, 22:50
      ... a przywrócić do życia stary dworzec katowicki! Ciekawe co by ci sami
      Hiszpanie powiedzieli jakby zobaczyli do jakiego stanu doprowadzono stary dworzec.
      • krzych.korab Głupoty piszesz albo ten tekst jest za prosty dla 19.07.10, 05:40
        ciebie. Zobaczyli !
        • Gość: HH Re: Głupoty piszesz albo ten tekst jest za prosty IP: *.comarch.com 19.07.10, 07:41
          A co niby zobaczyli? Chyba sam masz problemy ze zrozumieniem tego prostego
          tekstu i tym bardziej wypowiedzi rojberka.
      • pieronski_hanys Przywrócić do uzytku stary dworzec 19.07.10, 12:18
        Popieram w 100%. Obecnie ruch kolejowy nie jest już tak duży, jak kilkadziesiąt lat temu, gdy był potrzebny nowy dworzec z większą ilością peronów. Stary dworzec katowicki na przeciwko wspaniałego hotelu, niedaleko ulic: Mariackiej, Staromiejskiej, zaraz obok ulicy Dworcowej jest znacznie bardziej reprezentatywny dla Katowic, niż nowy Neinevera i ten brutalistyczny z kielichami. Ruch pieszych przeniósłby się na Mariacką - czyli tam gdzie powinien, tam gdzie powstaje 'nowa przestrzeń miejska'.

Niestety, już za późno na taką realizację. W Katowicach utworzyły się dwa fronty: obrony brutalistycznego dworca i jego przeciwników. Szkoda, że wszyscy zapomnieli o pięknym secesyjnym budynku z XIX wieku...

Kielichy i tak będą wyburzone. Być może galeria handlowa przyciągnie do centrum Katowic więcej osób, a nowy dworzec będzie chociaż czysty - to są plusy.

Jaki jest dworzec z lat 70.? Jest brudny, ma wiele przestrzeni, które w ogóle nie są używane, śmierdzi, każdy kto przyjeżdża do Katowic czuje się nim przytłoczony, zniesmaczony, odstraszony od miasta. Ten dworzec w ogóle nie jest reprezentacyjny dla miasta i konurbacji.

Czy dworzec z kielichami to wybitna architektura? Kwestia dyskusyjna. Można powiedzieć, że ma swój klimat: ciężki, przestrzenny, mroczny, surowy, wciągający. Może zauroczyć artystów-plastyków, rzeźbiarzy, fotografów, pisarzy, poetów... I tu rodzi się pytanie: czy dworzec ma swoim mrokiem inspirować artystów czy służyć do obsługi podróżnych i emanować przyjazną atmosferą?

pozdrawiam,
        • eruve.elen Re: Przywrócić do uzytku stary dworzec 19.07.10, 15:57
          Przecież, na litość boską, te wszystkie okropieństwa, które przypisałeś
          brutalistycznemu dworcowi, są w ogromnej większości wynikiem zaniedbań
          funkcjonalnych i administracyjnych, a nie cechą bryły!

To tak, jakbyś chciał garnek wywalić na hasiok, bo w nim ktoś nierówno pierogi
          poukładał!
      • eruve.elen Re: Dworzec zrównać z ziemią... 19.07.10, 15:53
        Czy Ty poważnie uważasz, że wyjściem z sytuacji jest POTĘGOWANIE głupot
        narobionych w architekturze Katowic?
    • Gość: RR "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżować!" IP: *.ostrog.net.pl 18.07.10, 23:23
      I tyle w tym temacie. Urzędnicy zamiast zadbać o wizytówkę miasta zwykłym
      remontem, wybudują w centrum kolejne centrum handlowe/hipermarket. Jak zwykle.
      • Gość: (.)(.) Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo IP: 109.255.149.* 18.07.10, 23:39
        a ty bedziesz dokladal sie do ogrzania tego trupa w zimie a przez caly
        rok bedziesz nosil na barana niepelnosprawnych i osoby starsze zeby nie
        musialy pokonywac maratonu schodami w gore, w dol, w gore...
        • Gość: Luke Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo IP: *.146.151.219.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.07.10, 14:51
          Możnaby wubudować winde ?
      • Gość: swoboda_t Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 09:13
        Dworzec jest pkp-owski, nie miejski i nie umniejszając winy
        pierdzistołków w magistracie należy powiedzieć, że przede wszytskim
        winni są ludzie z PKP (winni obecnego stanu, winni błędnych decyzji
        itd.)
        • eruve.elen Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo 19.07.10, 15:59
          Każdego durnia można jakoś powstrzymać. Bywali w historii tacy durnie, którym
          się pobłażało na początku i źle się to dla świata skończyło, z czego wyciągam
          wniosek, że wszelkie durnowacizny należy ucinać w zarodku, bo potem zostaje już
          tylko gasić pożogę.

Kto jest jeszcze władny powstrzymać te, hm... buldożery?
      • Gość: kris Re: "Można by go po prostu wyczyścić i przearanżo IP: *.punkt.opole.pl 27.07.10, 16:12
        absolutnie tak.dworzec jest naprawde ok.trzeba sie tylko nad nim
        napracowac,i potem juz utrzymywac w czystosci.a taka moda na
        mowienie ze wszystko co z prlu to zle jest czystym
        kretynizmem.przepraszam za male litery.w prlu wybudowano bardzo
        duzo,osiedla mieszkaniowe,budowle,koscioly .a co przez te 21lat
        wolnosci?tylko markety i koscioly.bez komentarza bo mi serce
        szybciej bije
    • Gość: egon Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: 81.15.191.* 18.07.10, 23:54
      Ale Wszyscy Hiszpanie w szoku czy tylko dwóch ? Bo jak dwóch to co
      nam pani dupe zawraca.
      • Gość: (.)(.) Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 109.255.149.* 19.07.10, 00:13
        wszyscy. podobno jutro maja oglosic strajk generalny i wyjsc na ulice w
        obronie katowickich kielichow. katalonczycy tez. szechterowa gazetka
        przeprowadzi transmisje live
    • pandzik Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? 19.07.10, 00:10
      E tam, myślałem, że wszysycy Hiszpanie nie beda dziś spali a tu tylko dwóch
      starych idiotów sie odezwało... wzorem nasztych gó...anych "ikon,...ponad
      poziom Rawy...

Po co drukować takie pomyje?

Lepiej dawajcie tu jakieś alternatywy zględem Sołtysa...
    • Gość: milewidziany Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 00:31
      mirek z krakowa- widać ,że nie znasz się na architekturze , ale głos
      zabierasz ,jakbyś był "ekspertem od spraw wszelakich". Typowe w Polsce.
    • Gość: milewidziany Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 01:10
      Jak widać po zamieszczonych postach tzw. "vagina" nowego dworca
      przypadła wielu prostaczkom do gustu. A to, że znany już w świecie
      mogący być dumą Katowic stary - "kielichowy " dworzec może zastać
      wyburzony jest witane z aplauzem.Przecież oba budynki mogą egzystować
      w symbiozie i tak się dzieje na świecie. Wystarczy porządny remont,
      schody ruchome ,estetyczne sklepiki a nie stoiska,szalety i.t.p.
      Od 2 lat obserwuję ,jak z pietyzmem remontuje się monumentalny
      dworzec w Mediolanie budowany w czasach Mussoliniego. Nowoczesne
      wyposażenie w umiejętny sposób wkomponowane jest stare mury i wnętrza
      i mediolańczycy się tym chlubią. A w Polsce niedokształcony i nie
      wyrobiony estetycznie element nie mający pojęcia o niczym poza swoją
      chałupą z wychodkiem na zewnątrz narzuca swoje opinie o estetyce,
      sztuce ,architekturze i ogólnie kulturze.
      • Gość: jorge Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 02:09
        Ano niestety. Lud ogłupiony i zapatrzony w siebie nie jest w stanie zadać sobie
        trudu, by dostrzec wartość dworca. Tak jak w przypadku elektroniki kupowanej na
        szpan, wyrzucają stare i kupują co kilka miesięcy nowe. Dziwne że ci sami kupują
        20-letnie bite auta z Niemiec...

Dworzec im śmierdzi. Gdyby potrafili korzystać z przestrzeni publicznej, to by
        im nie śmierdziało. Będą sobie stać w korkach do wjazdu do waginy w swoich
        pełnoletnich audicach i robić pod siebie na widok nowego cudu architektury.
        Robili by pod siebie jeszcze bardziej, gdyby centrum waginalne zbudowane było na
        kształt szlacheckiego dworku z kolumienkami i wieżyczkami.

Komercja zasysa kolejne przestrzenie, kolejne sfery życia, a Wy jak te barany
        idziecie na rzeź. Lud toczący życie między blokowiskiem, SCC i waginą.
        Przyszłość narodu.
    • Gość: Dan Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.zax.pl 19.07.10, 01:45
      Ha burzymurki z Krakowa ożyły i na Ślunsk się przeprowadziły
    • snowbird1 Przypadek dla psychiatry 19.07.10, 04:09
      Sa tacy ludzie, ktorzy nie potrafia niczego wyrzucic. Ich mieszkania, domy
      przypominaja mieszanke wysypiska smieci i zlomu. Poniewaz jest to patologia,
      ludzie ci probuja czesto negowac swoj stan psychiczny maskujac chorobe jakas
      ideologia. No i mamy ludzi gotowych zaslaniac wlasnym cialem rotunde PKO,
      wpisywac do rejestru zabytkow palac kultury i budynek KCPZPR. Tu mamy
      patologie dworca w Katowicach dla ktorej ktos sciagnal architektow z Hiszpanii
      dla zamaskowania swojej choroby psychicznej. Niestety ci chorzy ludzie
      potrafia mocno spowolnic postep kraju zapoznionego wlasnie przez te epoke od
      ktorej powinien teraz jak najszybciej uciec.
      • eruve.elen Re: Przypadek dla psychiatry 19.07.10, 16:08
        Zdajesz sobie sprawę, że gdyby ktokolwiek stosował się do Twoich niemalże
        efektownych, wypisanych powyżej bzdetów, nie mielibyśmy w kraju (ba, na
        świecie!) ani jednego zabytku?

Za całą idiotyczną sytuację z wyburzaniem dworca winię trzy rzeczy: czyjś
        interes, leżącą na dnie edukację w tym kraju i uparty stan zachłyśnięcia się
        plastikowo-szklanym aspektem nowoczesności, jaki o dziwo nadal w Polsce panuje.
        Zgroza.

• Gość: dziekujemy.uszok Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: 157.158.32.* 19.07.10, 07:21
      Katowice wciąż pozostają takie same. Przez niego - Piotra Uszoka. Dlatego
      chcemy to zmienić.

Przez te 10 lat niewiele się działo ale oczywiście nie wszystko było
      porażką... Pewnie nie ma takiego miasta, w którym prezydentowi nic się nie
      udało. Ale gdzie będą Katowice jeśli sprawy pójdą dalej w tym tempie...?
      Dlatego powstał ruch oporu przeciw Uszoki na Facebooku. Chcemy się
      zorganizować i mieć choćby cień szansy na opozycję w stosunku do tego co robi
      Uszok.

Zapraszamy na www.facebook.com/dziekujemy.uszok
      • Gość: Hann-a Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.centertel.pl 19.07.10, 07:39
        tu trzeba działać w realu,a nie wirtualnie. Możemy sobie pisać w
        nieskończoność,a uszok i tak nic sobie z tego nie robi. Złotousty waldi zawsze
        wszystkich omami.
        • eruve.elen Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 16:11
          Hanka, daj no mejla :).
    • Gość: Katowiczanin Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: 109.243.212.* 19.07.10, 08:31
      I co z tego, że zbudują centrum handlowe? W nowym dworcu i tak w krótkim
      czasie zagości syf, woń szczyn i rzygowin, goście dający w żyłę. Czyli PKP.
      • Gość: Jasiu Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: 91.150.133.* 19.07.10, 09:39
        Po prostu szpetny jest ten nowy projekt.
        • gulcia77 Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 09:48
          Gość portalu: Jasiu napisał(a):

> Po prostu szpetny jest ten nowy projekt.
          Po prostu klasyczne "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Inna sprawa, ze
          uważam, ze stary dworzec też może z powodzeniem pełnić rolę centrum handlowego.
          Ale to chyba specyfika okolicy, bo czemu Katowice mają być gorsze od Bytomia, w
          którym już prawie skończyli stawiać architektoniczny koszmar.
          • Gość: Hann-a Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.centertel.pl 19.07.10, 09:54
            I my jako mieszkańcy pozwalamy,żeby taki koszmar stanął w centrum Katowic?
            bijemy tylko pianę na forum?
    • Gość: ºº Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PKP? IP: *.172.83.65.dyn.user.ono.com 19.07.10, 09:58
      a gdzie lezy walencja ?????????? wescie sobie atlas albo w google
      napiszcie bo jak chodzi wam o miasto hiszpani to pisze sie VALENCJA
      to tak jak by pisac laswegas :D
      • Gość: pepe Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 10:35
        Widzę ze Ty mądry jesteś, ale nie tak jak trzeba. Po polsku, a taki język tu
        się używa, pisze się Walencja, tak samo jak Paryż a nie Paris.
      • svetomir Re: Hiszpanie w szoku. Chcecie zburzyć dworzec PK 19.07.10, 10:58
        Gość portalu: ºº napisał(a):

> a gdzie lezy walencja ?????????? wescie sobie atlas albo w google
        > napiszcie bo jak chodzi wam o miasto hiszpani to pisze sie VALENCJA
        > to tak jak by pisac laswegas :D

Po polsku pisze się Walencja. zajrzyj do wytycznych komisji
        normalizacyjnej, jeśli nie wierzysz. Zreszta po hiszpańsku i w
        większości języków zachodnich jest Valencia, a nie Valencja. Nie
        znalazłem ani jednego języka, w którym by była Valencja, choć sa
        przynajmniej dwa, w których jest Valencija
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka