Dodaj do ulubionych

Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego

IP: *.chello.pl 28.07.10, 06:52
Moi sąsiedzi,we swe strony rodzinne wrócili
wcześniej werbownicy ich tu sprowadzili
ale całe życie tu o swych stronach marzyli
emerytury gurnicze dobre maja i młodzi są jeszcze to ze Śląska
wycyckanego zwiewają
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac 28.07.10, 07:03
      a kto w takim syfie chcialby jeszcze mieszkac? To jedo z gorszych miast Polski....
    • Gość: xxxp Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.10, 07:20
      A może ktoś zrobi spis powszechny bo ja podejrzewam że w naszym kraju jest
      aktualnie maks 30 milinów obywateli, reszta dzięki cudowi gospodarczemu
      wyjechała za chlebem i godziwym życiem.
      • Gość: toms Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.10, 08:16
        masz racje, a poza tym ile osób mieszka niezameldowanych, chociazby chcieli sie
        zameldować to nie moga ze wzgledu na brak tanich mieszkań.
      • Gość: jorge Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.10, 09:48
        Spis już za dwa lata.
    • Gość: mick Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: 195.245.224.* 28.07.10, 07:27
      Nikt nie wie dlaczego?
      A spróbujcie zarejestrować samochód. Gehenna!
      A spróbujcie pojeździć rowerem po mieście. Gehenna! I nie ma
      znaczenia, że w Katowicach jest ze 200 km ścieżek i szlaków
      rowerowych, bo porządnych DRÓG rowerowych nie ma ani JEDNEGO km.
      Jest coraz gorzej, a nie lepiej. Nic dziwnego, że ludzie uciekają w
      miejsca dla nich przyjaźniejsze. Jedyna korzyść, że tych darmozjadów
      będzie o 3 mniej.
    • Gość: eL Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: *.chello.pl 28.07.10, 07:42
      Właśnie się do Katowic wprowadziłam. Z daleka. Lubię Katowice:)
      • pieronski_hanys Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac 28.07.10, 09:59

Odwiedź linkowaną poniżej stronę, a dowiesz się o Katowicach i otaczających je miastach jeszcze więcej.

Do administatorów gazeta.pl: to działalność niekomercyjna, więc nie może być uznana za kryptoreklamę.
      • Gość: pedro Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 11:47
        Jak sie wprowadzilas z daleka i jak lubisz Katowice to w takim razie sprobuj przemienic sie z gorola okupujacego Slunsk w Slonzoczke, kiero zyje Gurnym Slunskiem.

Pyrsk
        • Gość: eL Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: *.chello.pl 28.07.10, 17:02
          Wydawało mi się, że Ślązaczką trzeba się urodzić, że nie wystarczy chęć
          szczera;) Ale skoro twierdzisz inaczej, będę próbowała;)
          • pieronski_hanys Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac 29.07.10, 11:59

Istnieje podział na:

Ślązaków-pnioków, czyli ludzi z daleko sięgającymi śląskimi korzeniami.
            Ślązaków-krzoków, czyli ludzi, którzy tutaj zamieszkali, sposobało im się, działają na rzecz regionu, być może mieszkają tu od trzech, dwóch pokoleń.
            Ślązoki-ptoki, czyli osoby dopiero przybyłe, tylko od nich zalezy czy staną się "krzokami";).

Nie zapominaj, że Górny Śląsk to też Opole (stolica Górnego Śląska) i woj. opolskie, Racibórz, Rybnik i okolice, Cieszyn, czeska Opawa i okolice, a Częstochowa, Zagłębie Dąbrowskie, Jaworzno, Biała (połowa Bielska-Białej) i powiat Żywiecki to Małopolska.

Wrocław jest oczywiście stolicą Śląska, a cały Dolny Śląsk jest nie mniej śląski, niż Górny.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, naszły Cię niejasności, kliknij w poniższy link. Są tam mapy Górnego i Dolnego Śląska, podział woj. śląskiego na Śląsk i Małopolskę i inne.
    • Gość: Martin Ja wiem dlaczego!!! IP: 83.238.181.* 28.07.10, 07:42
      Teraz się dziwią, ale jak firmy chcą budować bloki to wielkie
      pretensje, zarówno okolicznych mieszkańców, jak i radnych - bo za
      blisko, bo za wysoko, bo nieład architektoniczny, itp. To wina
      radnych i samych mieszkańców, że blokują inwestycje. (np na budowie
      w dolinie Trzech Stawów, na osiedlu Tysiąclecia, na osiedlu
      Odrodzenia - "bo za blisko lasu i będą ludzie śmiećić" - kpina) Przy
      budowie apartamentowców nikt nie chce udzielić poręczenia bankowego -
      przykład w centrum Katowic(dla porównania w Warszawie i Krakowie
      nie ma z tym problemów - powstają całe osiedla). Drugim problemem
      jest przebudowa rynku. Jest konkretny projekt, to nagle prezydentowi
      się tunel nie spodobał i minie kolejne 2 lata zanim projekt zostanie
      od nowa stworzony... Ech szkoda słów!
      • Gość: buc Re: Ja wiem dlaczego!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 09:23
        Co do rynku to zgoda, ale reszta to zwykle pieprzenie. Czyli jak zabetonujemy wszystko to bedzie pieknie, a ludzie beda chcieli mieszkac? Bzdury. Trzeba budowac z glowa, a nie betonowac co akurat komu do lba wpadnie.

Te cudowne osiedla w innych miastach najczesciej przypominaja poludniowo-amerykanskie slumsy. Bloki nasrane jeden obok drugiego, tak ze jak okno otworzyc mozna niemal reke podac sasiadowi z drugiego bloku. Tak to powstaja "nowoczesne" osiedla w Wolsce. W koncu ziemia kosztuje to developer chce kazdy metr wykorzystac na maxa. A na koncu jeszcze mur albo plot i juz mamy miejsce do zycia dla typowych Kiepskich.
    • pandzik Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego 28.07.10, 08:13
      Sołtys Uszok z debilnymi architektami na K w cudowny sposób zmieniają tą wieś
      w skansen peerelu.

Żadnych zmian! Won Inwestorom - Bugla w centrum miasta, na jednej z
      najdroższych działek! Tylko menelnia i lumperia...

Sołtysowice wielkie....

Rozmówcy jeszcze o jednym zapomnieli - miasto wielkie jak Krym - bezterenów
      pod nowoczesną zabudowę mieszkalną! Ludzie uciekają bo nie mają gdzie spać.
      Wytyczyć nowe sypialne dzielnice z tanimi działkami.
    • Gość: Katowiczanin Ja Wiem Dlaczego!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 28.07.10, 08:16
      Jak się z Katowic robi jedną wielką dyskotekę, ludziom się mówi żeby
      się wyprowadzali jak im przeszkadzają knajpy i nocne ryki - to się
      wyprowadzają!!!!!!!! Przecież Katowice to powoli nie miasto, a
      skupisko centrów handlowych i knajp. Szkoda gadać!!!!!!
      • szejski Re: Ja Wiem Dlaczego!!!!!!!!!!! 28.07.10, 08:54
        Gdzie masz te knajpy?? Te pięć knajp na krzyż + SCC nazywasz skupiskiem? Byłeś
        kiedykolwiek w Krakowie? Już nie mówiąc o zagranicznych miastach...
        Inna sprawa, że u nas trzech imprezowiczów potrafi skutecznie obudzić całą
        dzielnicę - ale to jest kwestia braku kultury, nie zaś nadmiaru lokali.
        • pieronski_hanys Re: Ja Wiem Dlaczego!!!!!!!!!!! 28.07.10, 09:55

Zastanawiam się czy Ci powiedzieć, gdzie są "knajpy", a raczej kluby muzyczne i inne w Katowicach, bo często ich urok polega na tym, że przychodzą tam odpowiedni ludzie. Może to snobizm, ale jednak... każdy lepiej bawi się w otoczeniu ludzi mniej więcej podobnych do siebie, o podobnych zainteresowaniach.

Mogę tylko zaprosić na stronę www (link poniżej) prezentującą artystów z Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Jest tam wpis na blogu: Theatres, Cinemas & Music Club in Upper Silesian Industry Area, gdzie są wypisane najciekawsze miejsca kulturalne w konurbacji górnośląskiej z podziałem na miasta.

Często w Katowicach występują artyści światowej klasy, ale wiedzą o tym tylko zorientowani w temacie, ludzie kultury i ludzie sztuki, studenci, miłośnicy muzyki, filmu, teatru.
          • pieronski_hanys Re: Ja Wiem Dlaczego!!!!!!!!!!! 28.07.10, 09:57
            Ps. w samych Katowicach (w aglomeracji katowickiej znacznie więcej) jest co najmniej dziesięć godnych uwagi klubów muzycznych (z muzyką na żywo na poziomie), a dyskotek, różnego rodzaju pubów, knajp itd. jeszcze wiecej.
        • Gość: swoboda_t Re: Ja Wiem Dlaczego!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 11:22
          szejski napisał:

> Gdzie masz te knajpy?? Te pięć knajp na krzyż + SCC nazywasz
          skupiskiem?

Samych pubów w śródmieściu jest ok. 70. Liczba lokali w Kato jest w
          stosunku do liczby lundości podobna jak w Poznaniu czy Wrocławiu.
          Cały myk polega na tym, że nie ma skupiska lokali, bo są
          porozrzucane po całym Sródmieściu. Zalążek takiego skupiska tworzy
          się dopiero na Mariackiej i w rejonie Pl. Wolności.
          • szejski Re: Ja Wiem Dlaczego!!!!!!!!!!! 28.07.10, 17:07
            No i właśnie o to chodzi! Uważam, że każde szanujące się miasto powinno mieć
            takie "skupisko". Niedawno wybrałem się z kumplem na "clubbing". Po drodze
            między jedną knajpą drugą szło wytrzeźwieć ;)
      • Gość: e. Re: Ja Wiem Dlaczego!!!!!!!!!!! IP: 94.254.141.* 28.07.10, 11:32
        Krakó to właśnie skupisko knajp i centrów handlowych. Bez tego nikt tam by nie jeździł. A ty z Katowic chcesz wieś zrobić?? Gdzie nie ma gdzie wieczorem wyjść?
        • szejski Re: Ja Wiem Dlaczego!!!!!!!!!!! 28.07.10, 16:51
          Nie chcę z Katowic robić wsi, nie trzeba... To miasto jest jak rakowa narośl
          wyrosła wokół dworca kolejowego, kompletnie bez ładu i składu, na czele z pożal
          się Panie Boże "rynkiem". To już bardziej miejski jest Nikiszowiec, gdzie się
          urodziłem, albo Piotrowice, gdzie mieszkam obecnie.
    • Gość: Radek Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: *.mentorg.com 28.07.10, 08:21
      Nie zgadzam się z wnioskiem dotyczących cen mieszkań. Ceny są niskie bo
      wokół katowic jest dużo miast. Nikt nie będzie kupowal mieszkania za 8
      tyś jeżeli 10 km dalej można kupic za 3 tyś/m
    • Gość: Robert Dom można zbudować tylko na południu miasta IP: 213.227.87.* 28.07.10, 09:01
      Bo inne dzielnice Katowic są już zabudowane albo nieciekawe, dlatego wybrałem
      miasto w okolicy, teraz ludzie chcą mieszkać w domach, działki tańsze i
      uzbrojone, dojazd do Centrum Katowic w 15 minut. Tymczasem nawet do Ligoty i
      Panewnik jedzie się nawet 40 minut, symbol dziadostwa katowickiego to dzika
      droga przez las z Batorego do Panewnika... . Dojeżdżanie z Zarzecza czy
      Podlesia to już mordęga i wiejskie drogi, szybciej zajedzie się czasem z
      Krakowa czy zza Gliwic..., trzeba być naiwnym by się tam zbudować albo liczyć,
      że za 20 lat Uszok dostanie kopa w dupę i zleci ze stołka.

Tamtejszy UM w niczym nie przypomina bajzelurzędu katowickiego, gdzie
      załatwienie czegokolwiek jest upokarzające, długotrwałe i jeszcze nawet nie ma
      miejsca by zaparkować, kasa na jednej ulicy, urząd na drugiej, trzeba biegać w
      te i wewte. O praktykach w wydziale komunikacji krążą legendy, nie wiem czy
      coś się zmieniło po wywaleniu tej co była 20 lat do stołka przyrośnięta ?

Na basen jeździ się do Dąbrowy albo Paniówek, sklepy są wszędzie, po co
      mieszkać w Katowicach ? Żeby mieć Uszoka za sołtysa ?

Dzięki, ja już odpadłem.

• Gość: panewniczok Re: Dom można zbudować tylko na południu miasta IP: 62.87.237.* 28.07.10, 10:43
        To "dziadostwo katowickie", czyli ta droga z Batorego przez las...To
        Ruda śląska...Aż do Kłodnicy.
        • Gość: jajo Re: Dom można zbudować tylko na południu miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 17:35
          To dlaczego Oszuk nie przedłużył Bocheńskiego do Kruczej ? Choćby jako zwykłą
          ulicę jednopasmową na początek ?

• bartoszcze Re: Dom można zbudować tylko na południu miasta 28.07.10, 21:26
        Gość portalu: Robert napisał(a):

> symbol dziadostwa katowickiego to dzika
        > droga przez las z Batorego do Panewnika...

To jest Chorzów.

> Dojeżdżanie z Zarzecza czy Podlesia to już mordęga i wiejskie drogi, szybciej
        zajedzie się czasem z Krakowa czy zza Gliwic...,

Pieprzysz bez sensu. Dojeżdżam do centrum z Zarzecza w 15 minut.
    • Gość: kato Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.10, 09:03
      Bo ludzie chcą konkretnych inwestycji, a nie tylko wizualizacji jak
      to pięknie będzie. Kiedyś.
      • cirano Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac 28.07.10, 09:23
        Wulce lat 60-tych wracają do siebie. Wolą sadzić kartofle, siać żytko, machać
        kosą... i dobrze, i tak byli w wielu przypadkach pasożytami
        • Gość: mis Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: 109.243.77.* 28.07.10, 10:02
          Mylisz się. Dlaczego nie wyjeżdzają z Krakowa lub Warszawy?
          Mało tego, ciągną tam dalej i osiedlają się.
          Z racji pracy połowę tygodnia spędzam w Krakowie obsługując
          tamtejszych mieszkańców. Czy zdajesz sobie sprawę ile osób, rodzin
          nie tylko z Katowic, ale i całego Śląska się tam przeprowadziło?
          I w rozmowie jakoś nikt nie chce wracać w rodzinne strony.
          Kochają Śląsk, ale na odległość.

Niestety Śląsk się stacza. Nikt nie ma pomysłu na aglomerację.
          Wyprzedzają nas miasta które do niedawna były prowincją.
          A za kilka lat będziemy skansenem, z betonowymi kielichami pośrodku.
          • Gość: DoDo Marmarosa Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: *.brochow.net 28.07.10, 13:19
            Co to znaczy "całego Śląska"? Kto się z Kożuchowa albo Nowej Soli przeprowadził
            do Krakowa? Aaaa???

Wcale cały Śląsk się nie stacza!
            • Gość: mis Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: 188.33.136.* 28.07.10, 15:36
              No jeżeli ludzie z Tarnowskich Gór, Katowic, Żor, Rudy Śląskiej, Myszkowa, Zabrza, Bytomia nie są przedstawicielami "całgo Śląska" to
              ja nie wiem kto w takim razie jest.

Śląsk się nie stacza. Śląsk tkwi w miejscu. Innymi słowy cofa się.
              • Gość: Angelus Silesius Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: 195.222.101.* 28.07.10, 17:58
                Ludzie z Myszkowa nie mieszkają na Śląsku.
                Ludzie z pozostałych wymienionych przez Ciebie miast mieszkają na wschodnich obrzeżach Śląska. By mówić o "przedstawicielach całego Śląska" przydałby się jeszcze ktoś np. z Wrocławia, Jeleniej Góry, Cieszyna, Szklarskiej Poręby, Żagania...

Pozdrawiam.
              • pieronski_hanys Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac 29.07.10, 12:04
                Klinknij w ten link - to mapa Śląska.

Masz podstawowe braki wiedzy geograficznej.

Jeśli piszemy o Górnośląskim Związku Metropolitalnym, piszmy konkretnie: konurbacja górnośląska się stacza. Tylko częściowo się z tym zgadzam, ale każdy ma prawdo do własnych poglądów.
                • pieronski_hanys Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac 29.07.10, 12:06

Nie sądzę, by ktoś przeprowadzał się z stolicy Śląska Wrocławia do Krakowa. Te miasta są porównywalne pod względem potencjału, nie wiem nawet, czy potencjał Wrocławia nie jest większy.

Piszcie konkretnie, Śląsk to nie tylko Górnośląski Okręg Przemysłowy. A i stąd nie wszyscy powyjeżdżali do Krakowa. Większy procent wyjechał poza granice Polski.
    • przembal Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego 28.07.10, 09:27
      Z liczba mieszkancow katowic chyba nie jest tak strasznie, wielu moich
      znajomych tak jak ja postanowilo zostac po studiach w Katowicach i tu pracowac
      i zyc. Trzeba by bylo sprawdzic ilu tak naprawde Ludzi mieszka teraz w Polsce
      i przelozyc to na ogolny regres w liczbie ludnoszi. Podejzewam jednak ze
      oficialna liczba mieszkancow Katowic daleko odbiega od rzeczywistosci. Wielu
      jest tu tylko zameldowanych inni mieszkaja bez meldunku, czesc zyje w Kato ale
      spi np w Siemianowicach. Katowce potrzebuja zmian, nowej krwi w urzedzie
      miasta. Uszok wiele rzeczy zrobil dobrze ale w wielu jest totalnym ignorantem,
      potrzeba zmiany na tym stanowisku oraz stworzenie wspolnej polityki rozwoju
      aglomeracji slaskiej bo na GOP trzeba patrzec jako calosc i rozwiazywanie
      problemow katowic bez rozwiazywanai problemow np chorzowa jest praktycznie
      niemożliwe
      • Gość: Jakub Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: 222.69.94.* 25.08.11, 10:45
        Hej Przembal,

ja myślę, że właśnie jest trochę inaczej. Ja jeszcze "wiszę" w ewidencji ale już dawno mnie tam fizycznie nie ma, kilku moich znajomych zrobiło podobnie. Mnie tylko straszny żal ściska za serce gdy wracam w moje rodzinne strony. Czuję się tam bardzo dobrze ale smutno patrzeć jak Katowice stoją dosłownie w miejscu. Na studiach wpajano mi, że infrastruktura i inne inwestycje to klucz do rozwoju. Infrastruktura jakaś już jest, dlaczego nikt nic nie robi w kierunku przyciągnięcia nowych inwestycji???
        Proszę sprawdźcie kto odpowiada za to w naszym mieście, dajcie go tu z imienia i nazwiska. Dlaczego nikt tych osób nie rozlicza? Co robi Pan Uszok? Czy my nie mamy zaplecza, inżynierów, mądrych ludzi? Dlaczego nikt nie próbuje inwestować w nowoczesne technologie w naszym mieście? Jakiego wykształcenie mają osoby, które ściągają inwestorów do miasta? Dlaczego im to nie wychodzi? Może trzeba się zastanowić czy wszystko ok, czy promocja jest wystarczająca?
    • Gość: e Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: 213.17.150.* 28.07.10, 09:44
      zapraszam do wyrażenia swojej opinii - za co lubisz i za co nie lubisz Katowic na stronie:
      www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Katowice-Fotografia-obywatelska/135064896517375?ref=mf
      • cirano Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac 28.07.10, 09:50
        Nowych ludzi potrzebuje Katowice? Hmmmm, byle nie z Polski. Doświadczenia z nimi
        raczej nas nie podbudowały
        • Gość: Wujek Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: 213.227.87.* 28.07.10, 09:58
          taa, pewnie byś Niemców chciał, buahahaha, w najlepszym razie będą to Turcy albo
          Ukraińcy, wtedy zatęsknisz za Polakami, Nadczłowieku :D
        • firiduri Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac 28.07.10, 16:42
          cirano, teraz przyjadą Chińczycy. Ciekaw jestem jaki to będzie miało wpływ na
          rozwój śląskiej gwary.
    • pieronski_hanys Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego 28.07.10, 09:48

Nie powinno się prowadzić badań samych Katowic, a całej konurbacji górnośląskiej. To jest realne megamiasto, które świadczy o sile tej części Śląska.

Bardzo możliwe, że wielu mieszkańców Katowic przeprowadziło się np. do... Chorzowa. Przejdźcie się po Wolności w Chorzowie, a później w Katowicach od Spodka, Korfantego, Skargi, światłami na Mickiewicza, Stawową przez dworzec autobusowy i PKP do Placu Andrzeja. Odczujecie różnicę w czerpaniu przyjemności ze spaceru przez centrum Katowic i centrum np. Chorzowa.

Czy były prowadzone badania statystyczne nt. osób które opuściły już sformalizowany Górnośląski Związek Metropolitalny?
      • Gość: mi Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: 88.243.128.* 28.07.10, 10:30
        Ludzi tracą wszystkie powiaty województwa oprócz cieszyńskiego, żywieckiego,
        bielskiego, Bielska-Białej, pszczyńskiego, rybnickiego i miasta Rybnika. W
        miejscu stoją Tychy, powiat bieruńsko-lędziński i tarnogórski. Najgorzej wypada
        GZM - traci jakieś 5-6 tys. ludzi na półrocze (!), powiaty go otaczające też
        dużo tracą.
      • Gość: Bea Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: 95.108.54.* 28.07.10, 13:00
        Chorzow tez regularnie traci mieszkancow kolego. W artykule pisza ze tylko
        Rybnikowi nie ubywa mieszkancow a aglomeracja katowicka traci jako calosc
    • Gość: Martin Ludzie wyjechali z Katowic - Trzeba je powiększyć IP: 83.238.181.* 28.07.10, 09:57
      Jestem za włączeniem Siemianowic śl. do Katowic i Świętochłowic do
      Chorzowa. Po co takie małe miasta w centrum aglomeracji - tylko
      biurokracja jest rozbudowana i urzędy niepotrzebnie. Kotowice i
      Chorzów zdecydowanie się powiększą wraz z ilością mieszkańców i
      zyskają na znaczeniu w Polsce (a co za tym idzie, też w pozyskiwaniu
      dofinansowań z UE na nowe inwestycje).
      • grzespelc Re: Ludzie wyjechali z Katowic - Trzeba je powięk 06.08.10, 23:51
        Racja. Z tą fikcyjną odrębnością już dawno należało zerwać.
        • Gość: micky Zlikwidowac Katwice, stworzyc Silesie IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.10, 21:36
          Tak naprawde, trzeba zlikwidowac Katowice. Oraz wszystkie inne miasta rejonu.

Zamiast nich stworzyc metropolie (niech sie juz nazywa Silesia, jako zaglebiak przeboleje) na prawach miejskich, zarzadzana tak jak Warszawa.

W kraju powstaloby nowe, rownowazne Warszawie miasto. Z bez porownania lepsza komunikacja drogowa, komunikacja publiczna, sluzba zdrowia, dostepem do zieleni, optymalnym rozlozeniem gestosci zaludnienia, bardzo atrakcyjnymi cenami mieszkan&gruntow i genialnym skomunikowaniem z reszta europy (a4 prosto do Niemiec, wkrotce A1 do Czech i dalej autostradami do calej poludniowej europy) i Polski (wbrew pozorom, bardzo dobra droga do Warszawy, bezposrednie autostrady do Krakowa i Wroclawia).

Poza Warszawa, zadne inne miasto w Polce nie mialoby szans w bezposredniej konkurencji.
    • Gość: ca Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 09:57
      Wyjechałem z Katowic zaraz po studiach za pracą do innego miasta. Mam spory sentyment do Katowic i wracam do nich jak tylko mogę. Niestety muszę stwierdzić, że patrząc z dystansu na to miasto, wygląda ono fatalnie dla osoby z zewnątrz. Znam to miasto bardzo dobrze i mam wrażenie, że nic się w nim nie zmieniło przez te kilka lat, a jeśli już to na gorsze. Jest jeszcze bardziej zaniedbane, jest jeszcze więcej meneli w centrum, komunikacja miejska jest chyba najgorsza w całym kraju, płace są (poza niektórymi branżami) bardzo niskie, a koszty życia nie takie znów tanie. Tu przywołuje np ceny biletów miesięcznych, które są bardzo drogie porównując z innymi miastami. Naprawdę chciałbym kiedyś tu wrócić, bo to jest mój haimat, ale niestety za każdym razem jak tu przyjeżdżam to widzę jak ten moment odwleka się. Kto jest temu winny? Wydaje mi się, że głównie nasi wspaniali włodarze, którzy cofają to miasto do poziomu prowincjonalnego zaścianka.
    • Gość: mlody Wybory ida!!!!. Przyszlość należy do nas. IP: 77.79.217.* 28.07.10, 10:05
      Wystarczy już narzekania. Weźmy sprawy w swoje ręce. Zbliżają się wybory.
      Jest ogromna szansa żeby całkowicie wymienić zarząd miasta. Skorzystajmy z
      niej!!!!
    • Gość: anty-sztuka JA WIEM!!! Przecież to oczywiste!!! IP: 213.251.189.* 28.07.10, 10:26
      Bo jacyś "artyści" których nikt tutaj nie chce... chcą utrzymywać jeden
      wielki syf (kielichy, dworzec" zamiast wyburzyć odkazić i wyjść z
      ciemnogordu. To że oni na nic więcej nie zasługują to nie znaczy że
      normalni ludzie! Stolica kultury hahahahhahahahaha
      • Gość: pogląd Re: JA WIEM!!! Przecież to oczywiste!!! IP: 83.230.38.* 28.07.10, 10:33
        właśnie, w Katowicach jest za normalnie i mało kogo interesuje odmienność - tutaj liczy się spokój i cisza.
    • Gość: silesiamacios Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: *.lazurowa.waw.pl 28.07.10, 11:06
      Ludzie wyjechali z katowic bo do katowic przyjechali za pracą ze swoich
      rodzinnych stron. Byli to z reguły ludzie prości z gorszym wykształceniem. Po
      otrzymaniu odpraw górniczych wracają tam skąd przyjechali. I osobiście sądzę,
      że bardzo dobrze. Pozbywamy się górników, hutników itp. a na ich miejsce
      przychodzą studenci Jeszcze w latach 80 proporcje liczby studentów do górników
      w GZM były zupełnie odwrotne niż dziś. Dzisiaj ponad 200 tys.zł studentów a w
      latach 80 - 60-70 tys.studentów zaś górnictwie pracuje dziś ok 80 tys osób a w
      latach 80tych ponad 200 tys osób. Akurat tą zmianę uważam za bardzo korzystną.
      Ponadto pamiętać trzeba, że wiele osób w tym również studenci nie są
      zameldowani w GZM bądź jak inni tylko dojeżdżają tu do pracy. W tym przypadku
      dane GUSowskie nie oddają całej prawdy i raczej nie należy na nich polegać.
      Dodam tylko, że metody wyliczeń poslkiego GUS różnią się znacznie od EUROSTATu
      jak chociażby wys. PKB czy wysokość bezrobocia.
      • Gość: ca Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 11:15
        OK może i studenci są w Katowicach, ale oni też wyjadą (tak jak ci niechciani hutnicy) zaraz po studiach, kiedy okaże się, że nie są w stanie dostać dobrze płatnej pracy w branży którą studiowali.
        • Gość: silesiamacios Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: *.lazurowa.waw.pl 28.07.10, 11:30
          Akurat rynek pracy GZM należy obok warszawskiego do największego w kraju.
          Zarobki też nie odbiegają od Wrocławsko - Krakowskich.
          Dodatkowo ceny najmu/kupna nieruchomości należą do najniższych w kraju
          biorąc pod uwagę dochód mieszkańców. Także kolego wierz mi część tych studentów
          to raczej na pewno zostanie.
        • Gość: swoboda_t Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 12:02
          Gość portalu: ca napisał(a):

> OK może i studenci są w Katowicach, ale oni też wyjadą (tak jak ci
          niechciani h
          > utnicy) zaraz po studiach, kiedy okaże się, że nie są w stanie
          dostać dobrze pł
          > atnej pracy w branży którą studiowali.

BZDURA! Ja dobiegam trzydziestki i jestem po studiach. Spośród moich
          znajomych ze studiów i nie tylko (bo z "robolami" ;P też się
          kumpluję) o których wiem co i jak (powiedzmy stokilkadziesiąt osób)
          wyjechało niewiele. Jeden informatyk do Krakowa, jeden do Warszawy,
          jedna dziewczyna ze specyficznym wykształceniem znalazła pracę w
          ministerstwie (w Kato miała tylko propozycję z uczelni za małą
          kasę), jednego gościa PKP wysłały do Wrocławia, kilka osób
          awansowało do centrali - jakżeby inaczej - w Warszawie. Kilkanaście
          osób jest na wyspach, kilka kolejnych wyjechało do Brukseli i Genewy
          pracować w szacownych instytucjach, jedna laska - stewardessa - do
          Pragi (ale już wróciła). I to by było na tyle. Cała reszta układa
          sobie z powodzeniem na miejscu zarabiając zwykle co najmniej
          przyzwoite pieniądze. ODdatkowo znam kilka osób, które przyjechały
          tu na studia lub w poszukiwaniu pracy i zostały. Rynek
          pracy "Silesii" jest na tle kraju bardzo atrakcyjny, o czym świadczy
          też m.in. liczba osób codziennie dojeżdżających tu z innych części
          naszego województwa i województw ościennych.
      • Gość: pogląd Re: Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlac IP: 83.230.38.* 28.07.10, 11:29
        To prawda, że studentów w Katowicach przybywa, chodzi jednak o to jak ich zatrzymać w mieście po zakończeniu edukacji. Czy Katowice są dla nich atrakcyjnym miejscem pracy? Czy tworzą przyjazne warunki do życia, spędzania wolnego czasu po godzinach? Co robi się w tej mierze?
        Jakie są perspektywy? To trzeba wyraźnie pokazać, a za jakąkolwiek kampanią promocyjną ("Miasto wielkich wydarzeń", "ESK" i innych pomniejszych działań) powinny iść fakty - wskazywania na realne możliwości indywidualnego rozwoju.
    • Gość: sowa25 Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: *.chello.pl 28.07.10, 11:16
      A kto chciałby mieszkać w mieście z takim dworcem PKP!!!
    • Gość: pod krechą Katowice mają na dziś 298.000 mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 11:26
      sprawdzałem to niedawno w danych PKW
    • holtze park park park... 28.07.10, 11:35
      katowice jako miasto staja sie coraz mniej atrakcyjne.
      bez przebudowy centrum i utworzenia swiatowej klasy przestrzeni
      miejskiej nie bedzie mowy o budowaniu lokalnej dumy i tozsamosci a
      bez tego ludzie po prostu wstydza sie za swoje miasto...
      dlatego coraz wiecej mlodych i preznych wybiera wroclaw czy warszawe.

nie ma mozliwosci aby uszok doprowadzil do konca przebudowe rynku -
      mial na to 15 lat i wciaz jestesmy w punkcie wyjscia. brakuje mu
      zdolnosci organizacyjnych, wizji i kadr.

10 lat temu przy okazji kolejnego konkursu na rynek jakis architekt z
      warszawy proponowal katowicom wielki park centralny zamiast rynku.
      najtansza z mozliwych opcji przy okazji latwa do wykanania - projekt
      i posadzenie drzew to okolo pol roku. podobne 'gotowe' parki
      wybudowao juz w jerozolimie czy londynie. korzysta sie z doroslych
      drzew wiec od razu mamy doskonaly efekt.

skoro jak pisze pan jedlecki w bylym nrd masowo w miejsce blokow
      sadzi sie parki byc moze dla kurczacych sie katowic park w miejsce
      rynku to lepsza i szybsza opcja niz megalomanskie zalozenia uszoka.

pamietajmy ze tu czas jest najwazniejszy - wizja koniora i uszoka na
      realizacje potrzebuje 10 lat i gigantycznych pieniedzy - park mozemy
      miec za pol roku i praktycznie za darmo.

• Gość: gall anonim Re: park park park... IP: *.chello.pl 28.07.10, 12:16
        Ale park juz jest od 60 lat i nazywa sie Wojewódzki Park Kultury i
        Wypoczynku im. gen. Ziętka.Ma jedna z najwiekszych powierzchni w
        Europie i jest w samym centrum metropoli i co? no i nic bo
        zarzadzaja nim.... a szkoda nawet klawiatury!!!!
        • holtze Re: park park park... 28.07.10, 12:55
          z parkiem wojewodzkim nie jest chyba tak zle :-) wystarczy zobaczyc
          tlumy w weekendy...
          oczywiscie mogloby byc lepiej i rzeczywiscie jest to kwestia
          zarzadzania.

niemniej park zamiast rynku bylby troche inny - bylby to park scisle
          miejski. nowoczesny i niejako polaczony z tkanka miejska dalby pustej
          i zdegradowanej przestrzeni centrum 'nowy oddech' doslownie i w
          przenosni...

Gość portalu: gall anonim napisał(a):

> Ale park juz jest od 60 lat i nazywa sie Wojewódzki Park Kultury i
          > Wypoczynku im. gen. Ziętka.Ma jedna z najwiekszych powierzchni w
          > Europie i jest w samym centrum metropoli i co? no i nic bo
          > zarzadzaja nim.... a szkoda nawet klawiatury!!!!
    • swojakk-0 Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego 28.07.10, 11:39
      A oprocz tego w statystykacch az roi sie od "martwych dusz".Podczas
      ostatnich wyborow stwierdzilem,ze pod moim adresem figurują Krewni
      zmarli przed 30-toma i25-ma laty.Jest to tez okazja do naduzyć
      podczas liczenia glosow.Podobne "nadwyżki"nalistach ewidencyjnych
      stwierdzili moi Sasiedzi.Dotyczy to poludniowych dzielnic Katowic
    • Gość: Mike Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: *.airproducts.com 28.07.10, 11:40
      prawie wszystkie nowe osiedla o niskiej zabudowie powstają poza
      Katowicami /Mikołów, Będzin, Piekary, Sosnowiec itp./ ... wszystkie
      miejsca pracy powstają w strefach ekonomicznych poza Katowicami ...
      WIĘC CZEMU SIĘ DZIWIĆ.
      Część ludzi ... emigruje za granicę lub poza województwo za pracą.
      Młodzież wyjeżdża na studia do Krakowa, Warszawy, Wrocławia i już
      nie wraca ...
    • Gość: e. Ludzie wyjechali z Katowic, nikt nie wie dlaczego IP: 94.254.141.* 28.07.10, 11:46
      Niedawno przeprowadziłam się do Katowic. I jestem z tego zadowolona. Mam dobrą pracę, możliwości rozwoju zawodowego. Korzystam z ogromnej oferty kulturalnej tego miasta (patrz w: Ultramaryna).
      Widzę ogromne możliwości rozwoju Katowic. Najbliższe 3 lata będą dla miasta decydujące.Jeśli urzędnicy wykorzystają ten czas i potencjał Katowic, ludzie będą się tu wracać.
      A żeby dać miastu szansę nie zagłosuję na Uszoka. On już dość czasu zmarnował...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka