Gość: yarek IP: *.wifi-networks.pl 15.08.10, 21:30 jada bronic krzyza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
88i88 Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... 15.08.10, 21:34 Sytuacja, która wydarzyła się w autobusie linii numer 32 w Gliwicach. Autobus, pełen ludzi tłok(godzina 16, powroty z roboty), jednym z pasażerów zajmujących miejsce siedzące jest czarnoskóry mężczyzna, wiek nieznany. Autobus staje na przystanku, wsiada kobieta w ciąży (zaawansowanej) z zakupami i jakaś babcia (i inne osoby). Murzyn widząc kobietę w ciąży wstaje i mówi do niej: "Proszę sobie usiąść" i grzecznie się odsuwa, podaje dłoń żeby się go złapała - autobus już rusza. Babcia widząc zwalniane miejsce, odpycha kobietę brzemienną i pędem wskakuje na krzesełko, zajmuje je i siedzi wniebowzięta. Czarnoskóry powiedział jej ładnie: "przepraszam, ale ustąpiłem miejsca tej kobiecie, bo jest w ciąży i wygląda na zmęczoną, chyba niestanie się pani nic, jeśli postoi pani trochę a da usiąść tej pani." Na co babcia odpowiada: "Nie wiem z jakiego plemienia pan jest, ale tutaj,w tym cywilizowanym kraju ustępuje się miejsca starym, schorowanym kobietom, a nie młodym, zdrowym." Niestety miała pecha, bo murzyn najwidoczniej się mocno zirytował przytykiem rasistowskim więc ładnie i dosadnie odpowiedział starszej pani: "Nie wiem, z jakiej wioski pani jest, ale w mojej to takie stare i zgryźliwe p!zdy zjada się na kolację". Ponoć reakcja autobusu była nie do opisania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.chello.pl 15.08.10, 22:46 Nie ma jak wrzucić urban legend jako swoją opowieść ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 22:55 Ale wtedy Murzyn nie wypowiadał się tak soczyście. Nawet jeśli ktoś uważa, że to ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eskimos Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.chello.pl 15.08.10, 23:28 Stara i naciągana opowiastka. Ustąp miejsca i nie fanzol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: 81.219.231.* 16.08.10, 08:14 jeżdzą za darmo jeszcze im się miejsc zachciewa? rzadko jeżdzę komunikacją miejską ( jestem oszczędny) ale ostatnio miałem okazję - jak ktoś płaci prawie piątaka zakilka przystanków to chyba mu się należy miejsce siedzące? a jak nie ma to pretensje do usługodawcy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDKA Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 16:54 Idiotów nie sieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shatril Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: 152.62.109.* 18.08.10, 12:58 Co innego jest ustąpić miejsca kobiecie w ciąży, co innego osobie starszej. Dyskusja dotyczy kultury. Rodzice nauczyli mnie ustępować starszym osobom, lub takim którzy tego wymagają ze względu na stan zdrowia. Niestety, ale kultury nie wstawania nauczyły mnie dopiero kiedy osiągnęłam wiek 26 lat, panie z których jedna zrobiła mi dziurę w brzuchu parasolką bo chciała się wbić na miejsce i nie patrzyła co robi, druga podcięła mi obie kule, a trzecia zrobiła ze stopy stojak na kartofle... szkoda tylko że miałam jasne i zamszowe buty, oraz jeszcze bardziej przykre jest to że pewnie na palcach jednej ręki można zliczyć wspaniałe słowa podziękowania jakie dostałam od osób którym ustępowałam miejsca. Od tamtej chwili, nie jednej jak widać (a to jest tylko preludium), długo oceniam przyglądając się jak się rusza i co robi, zanim się podniosę z "wygodnego" fotela. To nie rodzice nas nauczyli "kultury" tylko babcie zrzucające małe dzieci ze schodów autobusowych, chore osoby wyrzucały z wózków, a niepełnosprawne lądowały w śmietniku... Oczywiście kiedy już starsze Panie przepchną się walcząc o życie i rozbijając innym nogi, bok, ręce, łamiąc żebra i zawisną nad Tobą, to prędzej wstawi Ci siatki na kolana, niż sprawdzi dlaczego nie wstajesz. Ba... mało tego, jeszcze na nich usiądzie, potem np. ten ktoś "młody" wysiada zbiera kule, babcia jeszcze go odtrąca, i prycha pod nosem że mógłby stać... Dlaczego babcie nie wybiorą sobie na swoje ofiary równych sobie,... niech spróbują podnieść "rosłego Pana" który im nawrzuca, przynajmniej wymienią między sobą te same słowa jakich używają w stosunku do innych - powinni się dogadać. Poza tym są dla nich wyznaczone miejsca i jeśli na tych miejscach ktoś siedzi, mają prawo poprosić o wstanie... normalna kolej rzeczy, a nie sapać mi w ucho i włosy, tylko tam pewnie poszło by zbyt łatwo, więc poznęcają się nad kimś innym, bo ten ktoś wygląda niepozornie i być może nie wystarczy mu śmiałości na komentowanie zachowania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kia brak mi słów na wasze wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 18:05 takie historie jak opisujecie o chamskich staruszkach na co dzień zdarzają się naprawdę rzadko. Starzy ludzie są schorowani, cierpiący i często ich życie jest szare i wypełnione zmartwieniami. Natomiast wy tylko oczekujecie wesołych staruszków, wyrozumiałych, uśmiechniętych , i najlepiej by całowali was po rękach za wszą dobroć. Osobie starszej jest po prostu ciężko, ich stawy są chore, oni nie mają sił po prostu. A to ze biegną do wolnego miejsca, to się nie dziwicie przecież wiedzą że jak spotkają takich jak wy to będą stać przez kilkanaście minut. Co z tego że to tylko kilka przystanków, dla starszego człowieka te kilka przystanków to jest mordęga. No ale wy jesteście młodzi więc tego nie rozumiecie. życzę więcej empatii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 31- latek Re: brak mi słów na wasze wypowiedzi IP: 178.218.235.* 16.08.10, 19:22 Brak Ci słów? Ja sam jestem z pokolenia które było inaczej wychowywane (ciężką ręką Ojca). ABC dobrego wychowania mam w jednym palcu. Zawsze ustępowałem miejsca ludziom starszym i z widocznym problemem zdrowotnym, a także kobietom ciężarnym. Od 11 lat nie mam potrzeby korzystania z komunikacji miejskiej, ale myślę, że moje zachowanie było by podobne. Jednak patrząc na te starsze, "schorowane osoby", mam wrażenie, że większość ma krzepę lepszą niż 30-40 latka. Przykład zapewne obserwowany codziennie w każdej miejscowości. Stoją 2-4 staruszki w jakimś punkcie danej miejscowości i przez jedną, nawet dwie godziny potrafią "wymieniać ploty". Wierz mi, widzę taką sytuację w moim miasteczku codziennie. A w autobusie nie potrafi ustać kilkunastu minut? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: brak mi słów na wasze wypowiedzi IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.10, 09:26 Ja sam jestem z pokolenia które było inaczej wychowywane (ciężką ręką Ojca). Łączymy się w bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shatril Re: brak mi słów na wasze wypowiedzi IP: 152.62.109.* 18.08.10, 13:11 Rozumiem Twój punkt widzenia, ale użalanie się na świat i uprzykrzanie innym życia, nie jest sposobem na funkcjonowanie. Moje babcie nie były zdrowe, wręcz przeciwnie, jedna bardzo została zniszczona przez życie, ale nie pamiętam, żeby kiedykolwiek z jej ust dało się słyszeć"olaboga" ależ ja jestem chora i biedna. Kiedyś nasze babcie i prababcie ganiały nas na podwórko idźcie dzieci się wyszaleć, wrzucić petardę do piwnicy, pogonić kota, pokaż jak jeździsz na motorowerze, odpal silnik, pohałasuj, teraz to nie słyszy jak ktoś krzyczy, wzywa pomocy, ale usłyszy jak wprowadzasz samochód w nocy do garażu... albo będzie wyliczać o której to godzinie przyzwoici ludzie idą spać... Rozumiem ich, ale oni nie rozumieją nas. Kiedy babcia potrzebuje drzemki to śpi, ale kiedy ja chcę spać, to chodzi po mieszkaniu i szura kapciami przez całą noc.. męczy koty, psy, jej kochany piesek sika na klatce i tego nie sprzątnie, ale kiedy idę ze śmieciami i mi wypadnie papierek, to mam pół godzinny wykład "dlaczego tak się nie robi i jak ktoś mnie wychował niedobrze". Nie mam dla nich wyrozumiałości i sami niestety się o to proszą. Bardzo mi przykro bo byłam wychowana we wpaniałym stylu, ale teraz ani słowo przepraszam, ani dziękuję nic nie znaczy dla pokolenia, które podobno nas wychowało. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku drodzy państwo, tylko przykład wychowuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 22:34 tylko dorośli, dobrym przykładem wychowują młodzież jeśli dorośli to chamy, całą robota się nie uda więc na młodzież nie zwalajmy, róbmy swoje i to dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.broker.com.pl 16.08.10, 23:50 Ten czarnoskóry mężczyzna to musi być bardzo kulturalny i dobrze powiedzial starej "pizdzie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 22:52 Często jadąc autobusem mam mieszane uczucia obserwując młodych ludzi nieustępujących miejsca osobom starszym. Czasem młody człowiek jedzie przez godzinę, a "babcie" ciągle stoją, ale jadą 1 lub 2 przystanki. Młoda osoba jadąca z pracy, w której cały czas stała lub chodziła, a w domu też nie odpocznie, bo: dzieci, zakupy, porządki. No, i skrajność: 1. młoda dziewczyna ustępuje miejsce babci, a ta każe usiąść kilkuletniemu wnuczkowi, 2. dziewczyna ustępuje miejsce, a babcia (+70) robi awanturę rozpoczynając od słów "Co ty sobie myślisz, że masz przed sobą jakąś staruszkę? ...? Obie skrajności sama widziałam. Podobnie jak wiele przypadków napadów senności, wzmożonego zainteresowania tym co dzieje się za oknem lub nieodpartą potrzebą zdobywania wiedzy u ludzi młodych, którym (w moim odczuciu) wypadałoby ustąpić miejsca osobom ewidentnie potrzebującym. A jeden przypadek utkwił mi w szczególności - pani w baaaardzo dojrzałym wieku ustąpiła miejsce kobiecie w zaawansowanej ciąży. W autobusie tłok, na zewnątrz skwar. Obok siedziała młoda dziewczyna, która bez zakłopotania kontynuowała rozmowę ze starszą panią, która teraz stała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stu-dent Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 13:08 Przykład idzie z góry: skoro cały czas wmawia się wszystkim, że ciąża to nie choroba i kobieta może, a nawet musi pracować do samego porodu, skoro podwyższa się wiek emerytalny do granic absurdu i mówi, że pracujący siedemdziesięciolatek to coś naturalnego, to ja się nie dziwię, że młodzi ludzie nie ustępują miejsca takim osobom - przecież zgodnie z tym co twierdzą rządzący osoby takie nie różnią się niczym od młodych: skoro mogą pracować, to chyba stanie w autobusie też nie jest dla nich dużym problemem? A swoją drogą, to usługodawca powinien zapewnić odpowiednią ilość miejsc i zrobić zróżnicowanie cen biletów: miejsca stojące - taniej, siedzące - drożej. Wtedy wszystko byłoby proste - zapłaciłem za siedzenie, więc siedzę, a jak mam siły i zdrowie to jadę na stojąco, ale za połowę ceny. Założenie, że osoba młoda jest silniejsza od starszej jest błędne i bezsensowne. Często młode osoby mają większe problemy ze zdrowiem, jak te starsze. Dawno temu, gdy dojeżdżałem jeszcze na uczelnie, to zdarzyło mi się, że pewien jegomość niemalże siłą zmusił mnie do ustąpienia miejsca "starszej" kobiecie. Szczegół tylko taki, że ja miałem skręconą nogę, a ona chyba bez lewarka byłaby w stanie wymienić koło w tym autobusie. A wracając jeszcze do kobiet w ciąży, to zazwyczaj kobiety najgorzej czują się wtedy, gdy jeszcze nic po nich nie widać. Z komunikacji zbiorowej nie korzystam już od bardzo dawna, ale np. w kościele po prostu patrzę, czy ktoś faktycznie potrzebuje miejsca siedzącego, czy nie. Zdarza się, że ustąpię nawet komuś młodszemu ode mnie, natomiast ktoś, kto się spóźni, a potem jeszcze nerwowo rozgląda się gdzie usiąść może zapomnieć, że mu ustąpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 14:05 Proszę wziąć pod uwagę względy bezpieczeństwa: jestem w ósmym miesiącu ciąży, czuję się dobrze, ale w autobusie siadam zawsze, jeśli tylko mogę, i korzystam z tego, że ktoś ustępuje mi miejsce, bo nie wiem, czy w przypadku gwałtownego hamowania byłabym w stanie się utrzymać, w końcu jest mnie trochę więcej. I tym bardziej nie wiem, co by się stało, gdybym się przewróciła. Inna sprawa, że czasem spotykam się przykrą próbą staranowania przy wsiadaniu przez (niestety!!!) panie, najczęściej pewnie już emerytki, wracające z działek, targów, czy innych zakupów. Jakbym im miała zająć najlepsze miejsce... I zawsze w takiej chwili mam ochotę zapytać, czy pani jest za obroną życia poczętego, bo jeśli tak, to prosiłabym o trochę więcej szacunku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_jan Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: 85.222.99.* 16.08.10, 20:58 na Twoim miejscu lałbym te staruchy po łbach... te stare, bezużyteczne ciała pewnie lecą pod krzyż modlić się za księcia króla Lecha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Dla mnie kobieta w ciąży i matka jest święta IP: *.chello.pl 17.08.10, 12:05 Mając wybór, komu ustąpić, zawsze wybrałabym ciężarną, a wiecie dlaczego? Bo znam ten ból, jak się stoi z "arbuzem" na opuchniętych nogach, a cały autobus udaje, że nie ma problemu. Znam też ból, kiedy nie udaje się wsiąść do autobusu, bo "plaga" skupia się na miejscu dla wózka (do wyboru: inwalidzki albo dziecięcy), choć wokół jest dużo wolnego miejsca. Skrajny przypadek jaki przeżyłam - młoda dziewczyna dosłownie wcisnęła się w rączkę wózka, w którym leżała moja 2-miesięczna córka, a na zwróconą uwagę, że zaraz go połamie, tak się pcha, odparła, że mogłam takiego gówna nie kupować, a w ogóle, to jak nie stać mnie na samochód, to nie powinnam mieć dzieci. Ręce opadają, ale takie przypadki są coraz częstsze, a obojętność lub agresja względem tzw. osób uprzywilejowanych jest w moim mieście("stolycy") niewyobrażalna (może ze względu na ludność napływową, która nie identyfikuje się z miastem i myśli, że w obcym miejscu jest zwolniona z kultury osobistej, bo i tak dookoła obcy ludzie), natomiast szok (pozytywny) przeżyłam w Poznaniu, kiedy do pomocy przy wniesieniu wózka do...uwaga...autobusu niskopodłogowego rzuciło się 3 facetów i młoda dziewczyna. Podobnie było we Wrocławiu, z tym, że tam to w ogóle ludzie są bardzo pomocni we wskazaniu drogi, niesamowicie uprzejmi, chyba najmilej wspominam właśnie tamto miasto od dworca po Panoramę Racławicką. A w Krakowie - chamówa. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Dla mnie kobieta w ciąży i matka jest święta 17.08.10, 15:09 No i tamta dziewczyna miała rację. Jak nie dasz rady stać w autobusie to od czego masz męża? (zakładam że dziecko to nie wynik wyprawy na sobotnie disco). Ma jaja? To samochód też powinien mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jumper Re: Dla mnie kobieta w ciąży i matka jest święta IP: *.scun.cable.virginmedia.com 17.08.10, 17:44 Ale mądre. A w ilu rodzinach w Polsce posiada się po dwa samochody? A może mąż właśnie tym samochodem zarabia na utrzymanie? A poza tym, nie powinno cię to interesować. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Dla mnie kobieta w ciąży i matka jest święta 18.08.10, 10:11 Jak będzie siedzieć w domu albo samochodzie to mnie nie będzie interesowało. Jednak jeśli pokazuje się publicznie i domaga przywilejów to już mnie to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quantise Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.bielsat.com.pl 16.08.10, 17:34 ty chłopie zastanów się nad swoim rozumowaniem -A wracając jeszcze do kobiet w ciąży, to zazwyczaj kobiety najgorzej czują się > wtedy, gdy jeszcze nic po nich nie widać, przyczep sobie na brzuch 8-9 torebek z cukrem, poproś kogoś żeby cię pokopał trochę po kostkach i oczywiście jeśli cierpisz na zgagę to ci jej życzę i wsiądź do autobusu w 30 paro stopniowym upale, zobaczymy jak bardzo dobrze będziesz się czuł, jeszcze może popracuj z 8 h stojąc na nogach albo cały czas łażąc-powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDKA Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 18:04 Ja myślę, że nie chodzi o skrajne przypadki jakimi są cytowane przykłady. Generalnie faktycznie mało kto ustąpi miejsca potrzebującym.Myślę, że to jest duży wstyd, ale to wina naszego pokolenia bo tak wychowaliśmy młodych (cytowane przykłady). Moi wnukowie ustępują miejsca bo tak zostali wychowani. Ja też ustępuję mimo zaawansowanego wieku (73)i nie zawsze starszym od siebie. Uważam, że to świadczy o kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n 16.08.10, 22:35 Jako człowiek wykształcony powinieneś o tym wiedzieć (ale jako młody facet oczywiście wiesz wielkie g...): kobieta w ciąży musi siedzieć w środkach transportu nie ze względu na jej samopoczucie a bezpieczeństwo jej i płodu! Uderzenie, upadek a w niektórych przypadkach nawet szarpnięcie może spowodować pęknięcie worka owodniowego czyli przedwczesny poród albo odklejenie łożyska, co po za zagrożeniem dla płodu może spowodować wykrwawienie się kobiety na śmierć! Co do samopoczucia kobiet w ciąży: ja bardzo proszę wszystkich mężczyzn (oraz kobiety, które w ciąży nie były), aby się na ten temat nie wypowiadali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Jak jedna z drugą zwymiotują na takiego łacha... IP: *.chello.pl 17.08.10, 12:09 ...co nie ustępuje miejsca, to może się taki nauczy. Jest fajny sposób - wsiąść do autobusu i głośno mówić, że jest wam niedobrze, że za chwilę się porzygacie i zobaczcie reakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n 17.08.10, 11:20 Wątpię, by większość osób odmawiających ustąpienia miejsca osobie potrzebującej, w ogóle zastanawiało się nad koniecznością ustąpienia. Tym bardziej nie rozstrzyga do jakiego wieku można pracować i jak długo może ustać kobieta w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.kopnet.pl 15.08.10, 22:55 Róbta co chceta! Teraz macie tego wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hy Autentyczne!! IP: *.19.165.98.osk.enformatic.pl 15.08.10, 23:47 Autobus pędzący na Tauzen Ja wstaje i rzucam do starego siwego, zachudzonego aczkolwiek wydziaranego jegomścia, żeby siadł bo ledwo chłop stoi. odpowiedz dziadka: siedz sobie ku... synku ja ze 40 lat przesiedziałem od Wojkowic po Jawor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.chello.pl 15.08.10, 23:48 "Czy siwym włosom należy się szacunek tylko z powodu wieku, czy warunek inny być powinien? Jacy w życiu byli? Sami pięknie żyli? Innym pozwolili?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek ja nie ustępuje IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 01:28 ja nie ustępuję, dopóki nie ma w autobusie wszystkich miejsc zajętych. Nieraz jestem świadkiem sytuacji, że siedze sobie po pracy w autobusie, a nademna stoi starsza pani i łypie wzrokiem spod czapy. Chętnie bym ustąpił, gdyby nie to, że pare metrów dalej są wolne miejsca i to w dużej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd No tak.. starsi ludzie to skaterzy na 8 levelu. 17.08.10, 12:42 Potrafia przemknac chyzo w jadacym autobusie do wolnych miejsc, ktore katem oka widzi kolega Maciej Sokole Oko. Odpowiedz Link Zgłoś
blonde.redhead24 Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... 16.08.10, 01:40 Wiem, że w opinii większości to zabrzmi skandalicznie, ale na co dzień dojeżdżam do K-c na studia, dwa kierunki w systemie dziennym oznaczają w praktyce zajęcia od ósmej do dwudziestej. Kiedy wracam późnymi popołudniami albo wręcz nocą po całym dniu chodzenia od wydziału do wydziału, nie ma siły, która ściągnęłaby mnie z siedzenia tylko dlatego, że obok stoi ktoś starszy. Ludzie o kulach czy kobiety w ciąży to co innego, czasem też naprawdę widzę, że ktoś jest bardziej zmęczony ode mnie i ustępuję. Ale sytuacja typu: wsiada do autobusu kobieta przed pięćdziesiątką i zaczyna mi zgłaszać pretensje, że chce usiąść "bo tak", jest po prostu denerwująca. Jeśli ktoś oczekuje wygód, niech wsiada w samochód a nie autobus czy tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n 16.08.10, 08:33 Kiedy wracam późnymi popołudniami > albo wręcz nocą po całym dniu chodzenia od wydziału do wydziału, patrz, a ja myślałęm, że cały dzień siedzisz na zajęciach a Ty tylko łazisz...dziwne te studia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snow Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.pp.org.pl 16.08.10, 12:34 tez tak mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.chello.pl 16.08.10, 21:10 to nie prawda, że tylko młodzi ludzie nie ustępują, ja częściej widzę Paniusie ok 40-50, które siedzą sobie wygodnie i nawet nie zwrócą uwagi, że stoi koło nich starsza osoba albo kobieta w ciąży, bo uważają że im też się należy miejsce...udają zaczytane lub zapatrzone w okno.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx A jak myślisz, kto za te twoje dzienne 2 kierunki IP: *.171.107.146.static.crowley.pl 17.08.10, 13:30 zapłacił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiłek Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.08.10, 05:57 Tekst przynudza. A wystarczylo napisac tak jak ten 88i88 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domio Wolę siedzieć sam, zamiast ustępować reklamówce IP: *.as.kn.pl 16.08.10, 06:40 Wkurza mnie niemiłosiernie, jak najdzie mnie już ustąpić komuś miejsce, a taka stara klempa wymości na siedzeniu swoją siatkę z warzywkami. Podobne odczucia mam, jak sama nie usiądzie, tylko usadzi bachora, który już żywcem w życiu nie ma nic do roboty i jak będzie miał ochotę, to resztę dnia może na tyłku przesiedzieć (czego i tak z powodu ADHD nie zrobi). Gówniarz niezadowolony, bo siedzieć nie ma ochoty, babka niezadowolona, bo zwolniono miejsce jedno, a nie dwa. No i nieśmiertelne sapanie nad uchem, kiedy i tak połowa siedzeń w autobusie jest wolna, ale "akurat to jest przy lufciku/przodem/bliżej/nie na żyle wodnej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObsryWator Re: Wolę siedzieć sam, zamiast ustępować reklamów IP: 212.59.228.* 16.08.10, 07:13 Siwe łby mają ikrę rekina, kondycję biskupa i upór osła...popatrz, jak dzielnie zachowywali się pod krzyżem na krakowskim Przedmieściu, albo co wyrabiją na pielgrzymkach a potem, na kolanach pod górkę w Częstochowie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość68 Re: Wolę siedzieć sam, zamiast ustępować reklamów IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.08.10, 07:26 niestety niektórzy młodzi wzięli sobie do serca najpierw prawa potem obowiązek,tak im wmawiają już od podstawówki ,nauczycieli kontrolują [zapis w dzienniku] czy dzieci wiedzą jakie mają prawa ,no i mamusie czasami babcie "siedz synuś masz bilet wykupiony" ale ogólnie mamy młodych dobrze wychowanych ,tylko niektórzy z nich zapominają że młodość trwa krótko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkolm Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.telpol.net.pl 16.08.10, 07:33 Pokolenie JP2 i wszystko jasne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 07:37 Młodzi, którzy nie ustępują miejsc zostali tak wychowani przez starszych, którzy teraz muszą stać, albo już za niedługo będą musieli. Kiedyś nie używało się publicznie słów na k... i ch..., a teraz jest to norma. Brak kultury, bo nikt jej nie przekazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek To zdjęcie nijak się nie ma do opisu! 16.08.10, 07:47 Tam są przecież jeszcze wolne miejsca siedzące! ;-))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastek w autobusie nie ustoi 10 minut IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 08:01 a przepycha się policją pod krzyżem. Na to maja siły. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Widze ze GWno juz ci mozg zlasowalo? 17.08.10, 12:34 Ilu starszych ludzi masz pod krzyzem, pajacu? Kurna, zaczynam popierac aborcje na zadanie. Mniej wypierdkow bedzie na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Widze ze GWno juz ci mozg zlasowalo? 17.08.10, 14:59 Obawiam się, że wtedy nie było by cię na tym świecie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Raczej ciebie. 17.08.10, 21:05 Z twoich postow latwo mozna wywnioskowac, ze byles srednio kochanym dzieckiem... ...a skoro srednio kochanym, to i pewnie malo oczekiwanym, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Raczej ciebie. 18.08.10, 10:12 ty najwyraźniej byłeś bardzo kochany ...zwłaszcza w nocy :> Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Niestety jaką kulturę reprezentują starsze osoby, 16.08.10, 08:02 ... tak im się odwdzięczają młodsi. Starsze, panie w szczególności, potrafią świetnie przepychać się do drzwi zatrzymującego się na przystanku autobusu, potrafią przerzucać torebkami przez siedzenia w celu "zajęcia miejsca" dla siebie i koleżanek (byłem świadkiem takiej "akcji" w 840 w Katowicach, gdy ktoś chciał usiąść a za plecami wpada wrzucona przez "babcię" torebka i krzyczy "ZA-JĘ-TE!" - że też jej nie dał w dziób). Z innej bajki - mi się już zdarzyło to, że pomyliłem kobietę z nadwagą z taką co jest w ciąży :-) Widząc tą panią, proponuję jej miejsce aby usiadła a ona mówi, że nie trzeba, no to dyskretnie wskazuję palcem na jej "duży" brzuch i mówię, ale przecież pani jest w ciąży, niech pani usiądzie a ona... nie nie jestem, niech pan siedzi - cholewka, następnym razem będę miał ze sobą USG ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bokertov1947 Re: Niestety jaką kulturę reprezentują starsze os 16.08.10, 12:15 A moze to jeszcze jedna cecha wrodzona narodu wybranego przez Krolowo i Krola Polski: Chamstwo!! Niezaleznie od wieku i statutu spolecznego. W koncu posiedziec sobie mozna na mszy swietej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.146.211.227.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.08.10, 08:15 Artykuł jak zwykle jednostronny :) Dlaczego starszym ludziom tak trudno poprosić o ustąpienie miejsca? Za to nie czują oporów przed "ogólnym zawiadamianiem świata", albo "dawaniem do zrozumienia". Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n 16.08.10, 18:48 Artykuł napisany przez Judytę Watołę - czy to ta pani która ma problemy bo jej się buty stopiły w pociągu (jak trzymała je na grzejniku), a później biedna musiała iść po torach bo pociąg się popsuł (tu może i miała racje, ale przez buty straciła wiarygodność). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia różni są ludzie starsi.. IP: *.chello.pl 16.08.10, 08:21 ustępuję kiedy widzę że osoba jest na prawdę w podeszłym wieku - ale zdażyło mi się że starsza pani ponieważ nie zeszłam jej z siedzenia w całości (wiecie takie siedzenia na półtorej osoby )tylko odsunęłam się więc siedziałyśmy ściśnięte nieco powiedziała że mnie teraz nie wypuści jak chciałam wysiąść (po prostu nie zamierzała się odsunąć - zrzędząc ze powinnam się była domyślić że ona jest chora - dodam ze nie mam lat 17 tylko prawie 40 - i dzisiaj już wiem że NIE SZANUJE SIĘ LUDZI ZA WIEK BO STARZENIE SIĘ JEST NATURALNYM PROCESEM ALE ZA TO KIM SIĘ BYŁO I JEST - co niestety u ludzi starszych różnie bywa - są wśród nich ludzie b. roszczeniowi i AGRESYWNI - czasem miejsca domagają się tacy którzy rano do kolejki w mięsnym lecą (pewnie nie noszą krzeseł aby usiąść. Ponieważ korzystam z autobusów to nieraz przy wsiadaniu miałam przyjemność bycia odepchniętą przez starszą panią - bo ta śpieszyła się aby miejsca siedzące złapać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.silesia-region.pl 16.08.10, 08:55 Pamietam początek lat 90-tych. Wtedy popularne było uswiadamianie społeczeństwa, jak ważna jest asertywność. Jednym z ćwiczeń z tego tematu było właśnie nieustepowanie miejsca innym - w ramach łamania wcześniejszych "zachamowanych" zachowań. Skutki takiego postrzegania asertywności teraz nas uwierają. A na własnym polu - urodziłam dziecki. Dopuki nie chodziło do szkoły wpajałam w nim dobre maniery, uprzejmość i uczynność. Od chwili kiedy zetknęło sie z rówieśnikami, w szybkim i brutalnym procesie "socjalizacji" nauczyło sie wulgarności i "dbania o swoje". Podsumowując - w stosunku do siebie płaczemy, kiedy jesteśmy żle traktowani. Kiedy sami mamy coś zrobić dla innych - zastanawiamy sie w imię czego? w zamian za co? Ale najgorsze jest to "polskie kołtuństwo". Głośno zawsze sie dziwimy "ludzkiej niegodziwości" (że niby nam by to do głowy nie przyszło). Polakom zagranicą żyje sie lepiej bo nie muszą cierpieć od swoich rodaków. Tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4-4 Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n 16.08.10, 09:24 stan wojenny wprowadzić!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonia Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.tktelekom.pl 16.08.10, 09:16 Nie ustapie starszym miejsca i nie uwazam, ze powinnam.Przeciez oni maja wiecej zdrowia niz mlodzi,faszeruja sie lekami na wszystko to pare przystankow niech sobie dla zdrowia postoja. Widac bylo te "schorowane" starsze spoleczenstwo gdy bronili krzyza i ja mam takich potem szanowac przeciez oni sa zdrowi az za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 11:10 W roku szkolnym spędzam w autobusach dwie (co najmniej) godziny dziennie, zazwyczaj jest zatłoczony, w lato gorąco (nowy solaris). Zachowania ludzi znam a pamięć... Autor artykułu pisze, że ludzi tłumaczą się nierozróżnianiem brzucha ciężarnej od osoby grubej. Myślę, że wcale nie jest to jakaś beznadziejna wymówka. Niejeden raz zerkałam w górę i zastanawiałam się, czy wstawać. Nie raz dostałam czy słyszałam opr. od nie-starszej pani za (o ironio) ustąpienie miejsca... I jak już babciu-dziadku, schodzę z tego krzesełka, to łaskawie na nie usiądź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszek Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: 198.208.240.* 16.08.10, 11:18 Niech młodzi teraz posiedzą bo na starość tak będą stać w autobusach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 11:40 Ta "ledwo trzymająca się poręczy staruszka" prawdopodobnie wcześniej kurcgalopkiem biegła do tego autobusu, a teraz pod nosem mamrocze inwektywy w strone całego społeczeństwa. Zamiast po prostu podejść do kogoś i POPROSIĆ o ustąpienie miejsca. Niestety, starsze pokolenie woli swoją wolę przeprowadzać wrzaskiem, obraźliwymi tekstami lub waleniem torebką po ramieniu niż kulturalna wypowiedzią. Kto wiatr sieje, zbiera burzę. Nie mówiąc juz o tym, że prędzej ta staruszka przyjdzie i zacznie mnie sapać nad głową (a nie mam juz lat kilkunastu od lat kilkunastu) niż nad jakimś szczeniakiem rozwalonym na siedzeniu. Mniejsza o wiek, kobiecie zawsze powinien ustąpić mężczyzna, a nie inna kobieta. Sadzanie siatek z zakupami i wnusiów to kolejna historia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObsryWator Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: 109.243.90.* 16.08.10, 11:49 Na tragowiskach, w sklepach (uwielbiją długiekolejki), na 2 godziny przed promocjami w marketach...same siwe łby i tłuste brzuchy tłamszą się: wrzeszczą , sklinają, plują na siebie, drapią pazurami, dziadki kopią i łokciują...zgroza, tłuszcza ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu 21 lat Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: 188.33.150.* 16.08.10, 12:02 I właśnie dlatego ja nie siadam nawet jak jest pusto, po prostu oduczyłem się... Jak mam słuchać potem jak te stare baby klachają ze sobą, że "ta dzisiejsza młodzież..." to mam dosyć ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tzzz miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 12:10 szkoda, że te starsze panie mają tak dużo siły jak widzą promocje w lidlu w pon, 7 40 już czatują pod sklepem godzina 8 otwarcie i babcie wyścigowe zapierniczają do regału na promocję, nawet pod krzyżem im zmęczenie nie doskwiera, do lekarza kto? tylko starsze panie (rzadko panowie:)a człowiek czeka aż lekomanki wyjdą z kolejną receptą na której pewnie jest vitamina C, jak człowiek chce jechać rano do pracy, to kogo musi oglądać z rana ?? starsze osoby bo mają tak mało czasu, że się muszą cisnąć z rana, na poczcie to samo i tak dalej i tak dalej, proponuje zrobić komunikacje dla emerytów, rencistów etc, tak samo z kasami, okienkami na poczcie, człowiek gdzie pójdzie to "starszyzna" a ty człowieku jak im coś odpowiesz to od razu wojenna ścieżka, one mogą wszystko tylko jedna rzecz i wiem że tak jest na śląsku(gdzie indziej nie wiem) tu jest taki głupi zwyczaj, że kobieta wychowuje dzieci, gotuje a mężyk pracuje, więć gdzie te lata pracy pytam się, gdzie te zmęczenie ??? obiadami? sprzątaniem??? mąż-górnik umiera emerytura na babulke i życie płynie, najwięcej larma wydają z siebie te, które nie wiedzą co to ciężka praca, bo do odpoczynku ma każdy prawo, jeśli wejdzie ustawa, że mam ustępować starszym to będę się stosował, póki co to moja dobra wola :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDKA Re: miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 18:24 I Ty będziesz kiedyś stary, chyba że się wcześniej powiesisz. A wychowanie dzieci, sprzątanie i gotowanie to wcale nie taka lekka praca. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Spoko - to tylko gornoslaskie "wychowanie"/. 17.08.10, 12:37 Przeciez ten pajac kiedy odejdzie sprzed kompa pojdzie zbierac wegiel z torow, albo na miernym kierunku podrzednej uczelni bedzie udawal, ze rodzinny gnoj zostawil za soba... Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Spoko - to tylko gornoslaskie "wychowanie"/. 17.08.10, 15:00 ciebie też tata wychowywał łopatą? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Wole nie myslec czym ciebie twoj wychowal. 17.08.10, 21:00 Bo o tym, ze miales nieszczesliwe dziecinstwo, juz kiedys wspominales... Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Wole nie myslec czym ciebie twoj wychowal. 18.08.10, 10:11 i bardzo bolało? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kemi Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 13:22 Często jeżdże środkami komunikacji miejskiej a szczególnie tramwajami i ustępuje miejsce, ale starsze osoby powinny zauważyc że młodzi też czasem mogą się źle czuć, a np. z gorączką bardzo ciężko jest ustać w tramwaju. Najlepsze jest to że starsi zwykle wymuszają zwolnienie miejsca od osób które mają problemy z utrzymaniem się na nogach spowodowane np. jakimś złamaniem, skręceniem kostki itp. Szególnie powinni czasem popatrzec na dziewczyny zanim zaczną marudzic, ze młoda siedzi a starszy stoi. Ja np. kiedy mam początek okresu musze usiąść w tramwaju, bo po pierwsze zalewają mnie fale gorąca jak przy gorączce a na dodatek bardzo mnie boli brzuch, a wtedy proponuje sprobowac sobie postac, a skapituluje się w ciągu minuty. Pamiętajmy że starsi też nie są święci. Pozdrawiam 20-latka z Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanor Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... 16.08.10, 14:05 Zależy jak leży, ja zawsze oceniam stan zdrowia stojącej starszej osoby, jeśli wygląda agonalnie, to ustępuję miejsca, w wielu kulturach (Japonia, duża cześć Azji)) próbą ustąpienia osobie starszej miejsca , sprawisz jej przykrość, przez sugestie, że nie jest już sprawna... I z życzeniami zdrowia na starość, dzieks za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś