Dodaj do ulubionych

Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 00:04
elae do demokracji nadal sporo brakuje. Szczerbowskiego zostawiono obok...
Obserwuj wątek
    • mottomo Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji 14.10.10, 00:04
      Spotkanie mogło być ciekawsze, a kandydaci zaprezentować bardziej pogłębione studium swoich propozycji. Propozycje Godlewskiego wydają się być bliższe ciału, tymczasem Uszok buduje imperium, co stwarza dystans, ale niektórym może to imponować. Równocześnie z dużą swobodą operuje wielomilionowymi kwotami, a z drugiej strony mówi, że nie ma pieniędzy na to czy tamto. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że Katowice rozpoczęły gigantomanię w centrum miasta w czasach PRL-u, przed wojną centrum miało inny charakter. Uszok kontynuuje ten socjalistyczny monumentalizm, tymczasem miastu brakuje przestrzeni kameralnych i dobrej komunikacji.
      • Gość: :P Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu IP: *.zamek.net.pl 14.10.10, 08:01
        Czy to aby na pewno w czasach PRL zaczeto gigantomanie czy monumentalizm? Rozumiem, ze taka konotacja PRL - monumentalizm ma na celu wywolac wrazenie, ze jak cos z PRLu to na pewno zle.
        Ale...
        no własnie!
        Monumentalizm zaczal sie w przypadku naszego miasta w czasach II RP. Gmach Sejmu Slaskiego - najwiekszy podowczas gmach w Polsce i ogolnie olbrzymie zalozenia katowickiego forum w okolicach Sejmu Slaskiego, pierwszy w Polsce drapacz chmur, najnowoczesniejsze w Europie Muzeum Slaskie, Torkat - pierwsze w Polsce sztuczne lodowisko, Katedra Chrystusa Krola - do dzis jeden z wiekszych obiektow sakralnych w Polsce i tak by mozna wymieniac i wymieniac.

Co do tej gigantomani to nawet mozna by siegnac jeszcze wczesniej. Nie bez kozery "za niemca" bylo takie powiedzienie Berlin - grosse grosssradt, Kattowitz - kleine grosstadt. Jak czyta sie opisy Katowic z konca XIX wieku mozna znalezc opisy, gdzie autorzy dziwia sie, po co takiemu malemu miastu tak szerokie i wybrukowane aleja co najmniej na miare Wroclawia.

Zatem ten momunumentalizm jest wpisany w nasze miasto i ja specjalnie nie widze powodu do wstydu. Tacy jestesmy, byc moze teraz juz brakuje nam ambicji jakie mielismy kiedys i nieco sie wstydzimy, "czy aby nam wypada?"

• mottomo Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu 14.10.10, 09:38
          Nieco inny był te monumentalizm przedwojenny, podkreślał polską administrację państwową, przynależność kulturową i religijną. Po wojnie ten monumentalizm został oszpecony i nabrał karykaturalnego charakteru. Dziś zupełnie się już nie uzasadnia. Katowice to miasto średniej wielkości o wciąż spadającej ilości mieszkańców. Jeżeli uda się "metropolitalne porozumienie" miast może coś zmieni się na lepsze?
    • Gość: katowiczanin Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 00:06
      Debata dla Godlewskiego. Czas na zmiany w Katowicach!
    • Gość: katowiczanin basen z woda!!! IP: *.chello.pl 14.10.10, 00:30
      tak, prosze panstwa na debacie od prezydenta Uszoka dowiedzialem sie ze chcial pobudowac aqua park gdzie mial byc basen z woda. Brawo panie Piotrze, w aqua parku basen z woda to jest odwazne posuniecie, choc jak widzialem dzis Wasale na sali to przestalo to byc dla mnie takie oczywiste.
    • Gość: witek Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: 188.33.11.* 14.10.10, 00:59
      Jak Paweł i Gaweł.
      Jeden spokojny,zachowawczy bo wypalony i bez ambicji.Drugi jak nieopierzony żółtodziób,fantasta.Bujanie w chmurach to dla niego dopiero początek.

A tu realia :kilkunastoletnie zapóźnienia,300 tyś mieszkańców i milionowy budżet.
      Obaj nie wiedzieli co z tym fantem zrobić.
    • Gość: urbanista Silesia CC a Uszok IP: 178.73.63.* 14.10.10, 01:09
      Swego czasu w rozmowie z p. Uszokiem tłumaczyłem mu, jakie zagrożenia dla funkcjonowania centrum Katowic wynikają z promowania przez niego budowy SCC - w ogóle nie rozumiał o co mi chodzi... myślałem, że mówię do ściany albo nie po polsku ... Brawo dla Godlewskiego za wypomnienie mu tego błędu !
      urbanista
      • Gość: polak77 Re: Silesia CC a Uszok IP: *.kielce.net.pl 03.11.10, 10:48
        macie w Katowicach dobre SCC a opowiadania o szkodliwym wpływie SCC na funkcjonowanie miasta to zwykłe czepianie się...
    • Gość: stw Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 01:12
      dla miłośników historii: 1917
    • Gość: pppx Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 07:42
      To czemu Neiver nie przebudowuje dworca tylko leci w kulki jak mały zorro.
    • Gość: yano Uszok the winner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 08:12
      Uszok tap the horn you are the winner, the archbishop showed at you
      • Gość: polak77 Re: Uszok the winner IP: *.kielce.net.pl 03.11.10, 10:51
        what are you talking about...man...
    • Gość: Podlesiok Miasto Uszoka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 08:31
      Gdyby nawet Godlewski zmiażdżył Uszoka podczas tej debaty i wszystkich kolejnych, których już nie będzie, Uszok i tak pozostanie prezydentem Katowic. Niestety. Emeryci i renciści z południowych dzielnic miasta, którym Uszok jest bliski mentalnie i intelektualnie już wiedzą na kogo głosować, a debat żadnych słuchać nie muszą i nie będą. A młodsi i lepiej wykształceni wolą politykować i krytykować zamiast zrobić coś samemu. Choćby miało to być zalewdwie pójście na wybory.
      Z drugiej strony mimo tragicznej dla miasta prezydentury Uszoka jego oponenci przez całe lata nie potrafili wytypować i wypromować nikogo, kto mógłby skutecznie powalczyć z nim o prezydenturę. Wystawia im to niezwykle mierne świadectwo.
    • Gość: babcia i dziadek 18-latek ma auto dziadków wozi do marketu IP: 188.33.127.* 14.10.10, 08:32
      w XXI w. nowe linie tramwajowe?,a kto niby ma tym jeździć?, do centrum miasta?, jeśli markety są na peryferiach miasta, URZĘDOWE SPRAWY załatwia się poprzez internet
    • Gość: pamiętliwy Rutyna Uszoka: IP: *.150.155.168.internetia.net.pl 14.10.10, 08:33
      obiecanki, wizje, konkursy, projekty a na końcu.... wielkie nic (albo cyrk jak to jest w przypadku projektu "stadionu" ).
    • polsz Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji 14.10.10, 08:38
      wiecej jak wyglądało to spotkanie? W sumie można je opisać jak rozmowę dwóch przedszkolaków w piaskownicy:
      - ja zbuduje zamek z piasku
      - a ja zbuduje dwa zamki
      - a ty się wczoraj zsikałeś w majtki
      - a ty zrobiłeś w nie kupkę....
      Zero konkretów, zero logicznych pomysłów. Licytacja obietnic i obrzucanie błotem.
      Swoją drogą Godlewskiego na głównego rywala Uszoka kreuje głównie Gazeta Wyborcza.
      I jeszcze jedno: zgodnie z ordynacją wyborczą prowadzenie kampanii wyborczej przed ogłoszeniem terminu wyborów jest niezgodne z prawem. A tymczasem głównie Godlewski, przy entuzjastycznym wsparciu GW to właśnie robi. No ale czego się spodziewać po dzienniku, który wykreował np aferę Rywina...
      • Gość: Marta Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu IP: *.chello.pl 14.10.10, 09:39
        Co do podsumowania spotkania zgoda, co do terminu wyborów, to został już dawno ogłoszony (21 listopada)
      • Gość: Doktor Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu IP: *.150.137.198.internetia.net.pl 14.10.10, 09:58
        Bardzo dobre podsumowanie debaty.

Od siebie dorzucę, że jeśli robi się już debatę to powinno się jednak zadbać o udział innych kandydatów, a nie tylko pewnego Uszoka i promowanego przez GW Godlewskiego.

Pomysły Godlewskiego jak dla mnie są faktycznie rewolucyjne, należy jednak pamiętać, że to nie jest XVIII czy XIX wiek, a pan Godlewski nie zamierza być szefem instytucji biznesowej tylko instytucji publicznej, w której o rewolucyjne zmiany jest bardzo trudno - poza zatrudnianiem swoich ludzi, zwolnienie szeregowego urzędnika jest praktycznie niemożliwe.

Uszokowi zajęło to sporo czasu, ale coraz większa liczba naczelników wydziałów zaczyna przypominać ludzi. Gdyby przypadkiem Godlewski wygrał gwarantuję wzrost zatrudnienia o jego "przyjaciół" - wszystko inne pozostanie bez zmian tj. np. dokończenie inwestycji, na które Uszok przez te lata pracował.

Debata na szczeblu lokalnym była kolejnym przykładem jak działa w Polsce demokracja przy wsparciu środków finansowych nasyconych nutą "ja Tobie - Ty mnie".

Pozdrawiam czyste sumienia pracowników - redaktorów GW!
        • polsz Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu 14.10.10, 10:39
          "Uszokowi zajęło to sporo czasu, ale coraz większa liczba naczelników wydziałów zaczyna przypominać ludzi."
          Ludzi Uszoka chciałeś powiedzieć. Np taki Wąsala
        • Gość: :-D Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu IP: *.dub-tlght.metro.digiweb.ie 14.10.10, 14:28
          "Gdyby przypadkiem Godlewski wygrał gwarantuję wzrost zatrudnienia o jego "przyjaciół" - wszystko inne pozostanie bez zmian tj. np. dokończenie inwestycji, na które Uszok przez te lata pracował."

No tak, a "przyjaciele" Uszoka to sa wspaniali! Taki Wasala, ktory chce chyba pisac doktorat, o odpoczywaniu lodu, dlatego wyrzuci dzieciakow z lodowiska, czy moze usunie wypozyczalnie lyzew (na calym swiecie cos takiego istnieje!), bo kto wlozy lyzwe po kims? :-D

I jeszcze jedno co do koncowki Twojego zdania "okonczenie inwestycji, na ktore Uszok przez te lata PRACOWAL" - TU MNIE ROSMIESZYLES. Co on zrobil od ostatniej kampanii wyborczej? Co kampanie slyszymy o budowie dworca PKP, PKS, Rynku, kampusu studenckiego, NOSPR itd. A co mamy? Przyklad? Oto on z roku 2005, co zapowiadal podczas kampanii:
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,61085,2622985.html
          Co teraz obiecuje? ze budowa Rynku ruszy za rok. Czy tego nie czytalismy juz? Ach tak, w artykule z 2005 roku :-D
    • Gość: marianno Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: *.182.152.129.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.10.10, 08:38
      A ja, choć mam dość Uszoka i w wyborach zagłosuję najprawdopodobniej na Godlewskiego, to jednak uważam, że Uszok był wczoraj lepszy. Godlewski lał wodę aż czasem trudno było słuchać.

Szkoda, że zabrakło trzeciego ważnego kandydata Marka Szczerbowskiego. Mam nadzieję, że Bona Fides zorganizuje teraz debatę Szczerbowski - Uszok. Chętnie zobaczę, jak zaprezentuje się on na tle prezydenta.
    • Gość: Fish Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: *.centertel.pl 14.10.10, 08:43
      Dla mnie Uszok jest fenomenem marketingowym. Mówił dokładnie to samo co cztery lata temu, tak samo się uśmiechał, tak samo obietnice wyciągał z rękawa, sztab klakierów oklaskiwał go za każdym razem kiedy otwierał usta a i tak zrobił lepsze wrażenie niż Godlewski który wydawał się chyba skrępowany obecnością niedawnego szefa. (nawiasem mówiąc podobało mi się pytanie z sali "Jak się Panom razem współpracowało przez tyle lat"). Debata ogólnie słaba merytorycznie na remis ze wskazaniem na uszoka. Najlepiej przygotowany był w tym gronie ... prowadzący.
      I jeszcze jedno do Panów organizatorów: w Katowicach jest więcej kandydatów.
    • mottomo Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji 14.10.10, 09:00
      Dla tych, którym zależy na Katowicach, żmudna edukacja Prezydenta Uszoka, jest jak potwarz. Dopiero w ciągu ostatnich dwu-trzech lat, kiedy nasze miasto w rażący sposób zaczęło odstawać od jakiejkolwiek europejskiej normy, podniósł się szum. Ostatnio złapałem się na tym, że unikam jak ognia chodzenia w okolice ulic: 3 Maja, Mickiewicza, czy tzw. "Rynku". Kilka lat temu przez pewien czas często bywałem i chwilę mieszkałem w Bremie. Wyjście do centrum miasta to zawsze było coś odświętnego. Wiem, Brema i Katowice to przepaść choćby z powodu położenia czy tradycji. Jednak od tamtej chwili nie raz zastanawiam się dlaczego w Bremie ludzie ustępują sobie z drogi, są uśmiechnięci, zrelaksowani, a miasto jest czyste i bezpieczne. To oczywiście: hanzeatycka tradycja, kultura, ale także mądra polityka miasta, taka która nie otacza się populistycznym elektoratem, którego beznadziejne potrzeby tak bardzo są w Katowicach pielęgnowane. W Katowicach przez wiele lat marginalizowano ludzi, którym zależało na mieście, Uszok trzymał wszystkich na dystans, pewnie traktował ich jako swych konkurentów. Wolał otoczyć się ludźmi powolnymi sobie, bez własnych pomysłów, opinii, większego doświadczenia, wiedzy a nawet manier. Ludźmi, których jedynym celem jest przytakiwanie. Chcecie rzeczywistej poprawy w mieście, to dajcie wreszcie szansę innym i zagłosujcie na Godlewskiego - gwarantuję, nikt na tym nie straci a wszyscy zyskają szybciej niż się teraz wydaje. Za ostatniej kadencji Prezydenta Uszoka i jego ludzi w Katowicach czas się zatrzymał, trzeba wymienić cały mechanizm aby mógł iść dalej.
      • Gość: seitz Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu IP: 198.208.243.* 14.10.10, 13:16
        Popieram całym sercem. Przez lata byłem zwolennikiem Uszoka, a niedawno zauważyłem jak wiele on zepsuł, rozwiązania, które miastu zaproponował zawsze zostawiały duży niedosyt. Jak choćby pół tunel w samym centrum, zburzenie Dębu, nielobbowanie za budową Ekspresówki nr 1 biegnącej przez Katowice i zgoda na zmianę numeracji dróg (marginalizacja stolicy Śląska), próba odcięcia od miasta nowopowstającej "dzielnicy" z Muzeum Śląskiego, nieudolna budowa osiedli TBSowych jako nowych blokowisk, zburzenie Uthemanna i zabytkowych familoków na Szopkach, o kielichach nie wspomnę, i wiele, wiele innych. Nie są to rozwiązania najwyższej klasy, na które zasługuje miasto z takim potencjałem. Miasto potrzebuje dynamicznego prezydenta i z dobrymi pomysłami Jakim myślę będzie Godlewski.
    • Gość: joanka Szkoda, że znów Uszok IP: *.ip.netia.com.pl 14.10.10, 09:17
      Uszok, niestety po wygranej poczuje niesamowitą pewność siebie. Wraz z nim znów pojawią się emerytka Siejna, kombinator Wąsala, złotousty rzecznik i mnóstwo doradców.
      Szkoda, że będzie wybrany bo brak mu konkurencji - to żadna wygrana...
    • Gość: masaccio okopują się w Kato - metropolii NIC :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 10:04
      1. Uszok mówi, że architekta nie ma, bo brak umocowania prawnego - a prawo lokalne?
      uchwała RM i zarządzenia wystarczały w wielu wypadkach

2. Godlewski - przedwyborczo kokietuje frazesami, jedyny jego atut to że zna samorząd od środka i jest młodszy

3. wszystko dalej w granicach miasta:
      - nawet kandydowanie do ESK2016 to powód budowy teatru w Kato zamiast współpracy np. z Teatrem Rozrywki (Chorzów);
      -jedyne co ich zmusza do kontaktów z innymi miastami to transport i komunikacja KZK GOP
      :(
      • Gość: slonzok Re: okopują się w Kato - metropolii NIC :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 11:02
        stolkow sie trza trzymac
        byle kasa za zasiadanie w Radach Nadzorczych i za GZM wplywala na prywatne konta "wybranych"
        • Gość: Jasio Re: okopują się w Kato - metropolii NIC :( IP: *.xdsl.centertel.pl 14.10.10, 19:59
          Brawo Godlewski!!! Byleby tylko nie Uszok!
    • Gość: Coneg Re: Szkoda, że znów Uszok IP: *.chello.pl 14.10.10, 10:06
      Taką debatę powinna zorganizować GW, Radio Katowice, TVP Katowice lub TV Silesia, albo wszystkie razem. Zaprosić 3 najpoważniejszych kandydatów: Uszok, Szczerbowski i Godlewski, niech wtedy debatują i pokarzą co mają do zaoferowania. Zrobić jakieś konkretne bloki tematyczne: sport, kultura, komunikacjia itd. I zapewnić transmisje telewizyjną w TV Silesi i TVP Katowice. Niech więcej osób ma możliwość zobaczenia co każdy z kandydatów prezentuje. Bo jak potem głosować, jak wszyscy znają tylko Uszoka, a o kontrkandydatach nic nie wiadomo.
    • Gość: masaccio siedział w 1 rzędzie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 10:10
      może on powiedział by cos ponad granice miasta
      rozumiem, że kandydaci na prezydenta miasta nie są zainteresowani rzeczywistym powstaniem 1 megamiasta
      • Gość: slonzok Re: siedział w 1 rzędzie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 11:00
        kto?
        Szczerbowski
    • Gość: toni Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: *.chello.pl 14.10.10, 11:45
      HELP HELP ratujcie to miasto bo tonie ,obojętnie kto aby nie Oszuk!!!!!!!!
    • Gość: romka Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.10, 12:47
      Precz z Uszokiem!!!!!! Precz!!!! Już dosc tej głupoty i marazmu!!! Wypieprzaj z naszego miasta!!!!
    • cosczegoniebylo Kto płaci wyborczej za oczernianie Uszoka? 14.10.10, 14:06
      Artykuły o Uszoku są już sławne w Wyborczej. Ciekawe jaki interes ma w tym GW, gdzie na każdym kroku próbuje manipulować opinią i wyrażać niepochlebne opinie o nim.

Wyborcza wstydź się!
      • Gość: mieszkaniec Re: Kto płaci wyborczej za oczernianie Uszoka? IP: *.chello.pl 14.10.10, 15:52
        O czym Ty mówisz? to ludzie już mają go dość za te kłamliwe obietnice od lat,popatrz jak się rozwijają inne miasta,czy to na śląsku czy w kraju, a w Katowicach co? marazm i mącenie ludziom w mózgach. trzeba wreszcie powiedzieć DOŚĆ.
      • polsz Re: Kto płaci wyborczej za oczernianie Uszoka? 15.10.10, 11:42
        peany na cześć Godlewskiego też robią się coraz sławniejsze
        • Gość: polak77 Re: Kto płaci wyborczej za oczernianie Uszoka? IP: *.kielce.net.pl 03.11.10, 10:45
          wyborcza jest znana z manipulacji i "obiektywnych" opinii...za opłatą...
          • Gość: Hann-a Nikt oszuka nie oczernia. IP: *.centertel.pl 03.11.10, 10:50
            Nieprawda. Nikt oszuka nie oczernia. Pisanie i mówienie prawdy nie jest oczernianiem.
            Czy uważasz,że jeśli chodzi o oszuka,to wszyscy są dotknięci amnezją?
      • Gość: polak65 Re: Kto płaci wyborczej za oczernianie Uszoka? IP: *.kielce.net.pl 15.10.10, 12:21
        bo wyborcza jest żydowska, więc może...ale z tym zarzutem o kamieniu węgielnym to pan Godlewski przesadził...rozwój nowoczesnego projektu handlowo-rozrywkowego to dobra informacja dla katowic...kandydat Godlewski powinien to wiedzieć...
    • Gość: aaa Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 17:56
      Mam dość już tej rutyny!

www.facebook.com/PowyzejUszu !
    • Gość: Marlena Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolucji IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.10, 22:26
      www.dziennikzachodni.pl/slask/319671,pierwsza-debata-kandydatow-na-prezydenta-katowic,id,t.html
      • Gość: Hann-a Re: Uszok stawia na rutynę, Godlewski chce rewolu IP: *.centertel.pl 14.10.10, 23:06
        Uszok boi się debaty ze Szczerbowskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka