Gość: sroka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.10.10, 04:28 tak jest wlasnie najlepiej - zapuscic strasznie, to co ma sie wartosciowego, a jak juz nie da sie na to patrzec, to to zburzyc... Nie wiem o czym to swiadczy ale napewno o niczym dobrym... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miszekins Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 05:56 Ludzie... Jestem w stanie sie zalozyc, ze jak powstanie juz ten nowy 'supermarket' to nikt nie bedzie narzekal, bardzo szybko zapomnimy (z ulga) o kielichach i bedziemy dumni z nowego dworca. Tym, ktorzy nie wierza, polecam sie przejechac na dworzec kolejowy w Wiedniu, lub Berlinie - cos pieknego, czysto, schludnie, nowoczesnie. Prosze zwrocic uwage, ze w Warszawie, gdzie zaraz obok dworca powstaly Zlote Tarasy, wiekszosc podroznych woli poczekac na pociag przy kawie w ZT, a nie podziwiac architekture obskurnego dworca i perenow. Moim zdaniem to bardzo dobrze, ze burzy sie kielichy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.10, 08:10 Obskurny nie przez architekturę tylko przez brak sprzątania. W ten sposób można wielbić zadbane gierkowskie blokowiska nade zabytkowe, ale zapuszczone kamienice z XIX w. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... 19.10.10, 06:23 "Ale być może wspomnisz mnie czasem..." Nooo, boję się tego! Każdemu czasem śnią się koszmary... Piramidy... Ten dworzec jest jak piramida. Tylko raczej, jak ta piramidka krakowska najnowsza rynkowa... Jak piramidy finansowe... Pusty w środku. Wspominam czasem, jak mnie tam okradli na bezczelnego przy wsiadaniu do pociągu. I narkomanów gnijących za życia, umierających tam powoli. To był Brutal. Tu się zgadzam. Groteskowe molo przed tym sanatorium pod klepsydrą - w porywie "radości burzenia" demolujące cały kwartał czegoś więcej, niż sklepy cynamonowe kupców korzennych - to dopiero jest unikatowa rzecz! W skali światowej! Dzieło tego samego geniuszu. Ten to geniusz nowego genius loci Katowic spłodził. W bólach, wierzgając i niszcząc na oślep wszystko w swoim przypadkowym zasięgu. I tak nic nie prześcignie szczytowego osiągnięcia grupy "Tygrysów" w postaci warszawskiego gmachu KC (Domu Partii), obecnie wpisanego do rejestru zabytków (!!!!!!) - wartość architektoniczna moim zdaniem ZERO - estetyka odrażająca i nadzwyczaj ponura - z pewnością harmonizująca z pierwotną funkcją (to się udało!). Pewnie dlatego wpisali w rejestr to cudo - jako zabytek klasy zero... Takie numery róbta w Warszawie! W Katowicach barachło "Tygrysów" (trzeba było pozostać przy visach!!!) zostanie zrównane z ziemią (i niestety odtworzone na zapleczu Waginy, z czysto pragmatycznych względów - która sama w sobie niestety też pozostawia wiele do życzenia, przede wszystkim jest za duża, sporo było dyskusji na ten temat i wielokrotnie obszernie się wypowiadałem). pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_%22Tygrys%C3%B3w%22 Osobiście polecałbym raczej kontynuowanie zainteresowania bieżącym stanem i przyszłością starego, przepięknego dworca nieopodal (przy ulicy DWORCOWEJ), podartej i zniszczonej secesyjnej wizytówki miasta, które sto lat temu było jednym z najnowocześniejszych w skali światowej. Którego centrum było crème de la crème nie tylko całego miasta, ale całego Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.10, 08:19 Rozumiem, że menele i narkomani kierują się architektura budynku, gdy wybierają miejsce pobytu? Ochrona obiektu nie tu nic do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi 19.10.10, 16:04 Akurat narkomani (zwłaszcza co w zaawansowanych stadiach, czasem niemal przedagonalnych) przynajmniej mogli się tam schować przed deszczem czy mrozem, więc to nawet była zaleta brutala i ludzka twarz bardzo iluzorycznej ochrony (czy może po prostu wyraz obojętności i administracyjnej nędzy całego miasta, zwłaszcza w latach 90-tych, ale właściwie praktycznie do chwili obecnej). Ten dworzec zawsze (także w latach 80-tych, gdy jeszcze Katowice i PKP wyglądały bardzo siermiężnie, ale nie lumpersko!) wydawał mi się odpychający, ponury i zimny - o ruinach wokół niego nie wspominając nawet. BRUTALNY. Na dodatek jest wybitnie niefunkcjonalny, o jakości użytych materiałów i finezji detalu (finezji a rebours) lepiej nie gadać. Parafrazując słowa poety: wielkie pudło bez wsadu. Takie jest moje osobiste zdanie i mam do niego prawo. Czasem pozwalam sobie mieć opinię dosyć zdecydowaną. A propos kielichów. Jaki to był szampan takie i kielichy. Nikt mi nie wytłumaczy, że to nas zachwyca - bo nas zachwycać musi. Wartościowa architektura broni się nawet wtedy, gdy nie tylko jest zaniedbana - lecz staje się postępującą ruiną. Niemal do końca. Vide stary dworzec z ulicy DWORCOWEJ. I wiele, wiele innych obiektów, które niszczeją w całej 2-milionowej aglomeracji - i po dziś dzień są rozbierane, przerabiane, niszczone. Gdzie są ich obrońcy? Gdzie jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: 109.243.170.* 19.10.10, 07:00 Ludzie! Jak nas boli, to lecimy do lekarza Jak trzeba w sądzie załatwić, do prawnika Kredyt z bankowcem, but u szewca a poszerzenie spodni u krawca. Kiedy do nich idziemy załatwiać sprawy, opisujemy im co chcemy załatwić, ale nie mówimy im jak mają to zgodnie ze swoją sztuką zrobić. Dlaczego u licha, nie słucha się architektów którzy mówią o tym, na czym lekarz prawnik bankowiec szewc i krawiec się nie znają? Dlaczego w sprawach architektury jesteśmy mądrzejsi od architekta? Choć w sumie mało kto mówi że kielichy są brzydkie. Wszyscy raczej mówią, że smród bród i niebezpiecznie. Ale to nie jest wina wyjątkowej architektury brutalistycznej, to wina samorządu, który zamiast sprzątać funduje nam kolejną gładką do zrzygania powielaczową architekturę (mówię to jako prawnik - nie architekt). Mam nadzieję, że w wyborach prezydent Katowic przekona się że z tym dworcem, to nie był najlepszy pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.10, 09:19 Hm... może dlatego, że jak widzę architektoniczne gnioty produkowane teraz masami, to jakoś nie mam zaufania do tej grupy zawodowej...? Architekci bardzo lubią pierdółki i ozdóbki, a funkcja jakoś im ucieka... Wszędobylskie gargamelki z wolimi oczkami, a z architektury większej - kompletnie niefunkcjonalny budynek UŚ w Sosnowcu (mam nieprzyjemność często tam bywac, wiem, o czym mówię) - wybacz, ale człowiek popełniajacy takie "perełki" nie będzie mi mówił, co jest dobre, a co nie, choćby był nie wiem jak utytułowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 19.10.10, 21:53 dlatego ze architek w przeciwienstwie do innych zawodow ktore przytoczyles dziala glownie w sferze estetyki a ta nie jest jednoznaczna... Czy galerie i inne gargamele ktore wolaja o pomste do nieba nie projektuja tez ARCHITEKCI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Może GW zacznie wreszcie lobbować ... IP: *.150.155.168.internetia.net.pl 19.10.10, 07:41 Może GW zacznie wreszcie lobbować za budową PORZĄDNEGO (25 tysięcznego) stadionu w Katowicach?! I to nie czegoś w budowanego w oparciu o przeróbkę obecnego "projektu" przebudowy, ale czegoś godnego stolicy drugiego co do bogactwa województwa Polski... Czasu nie pozostało już za wiele. A co do brutalistycznego, betonowego bunkra to mogę powiedzieć, że już dawno trzeba było zrobić z nim porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Może GW zacznie wreszcie lobbować ... IP: 172.25.254.* 19.10.10, 09:45 Wierzę, że nie jesteś analfabetą, więc wejdź sobie na stronie głównej do działu GKS Katowice i zobacz ile jest tam tekstów o stadionie GieKSy. Potem możesz jeszcze kilknąć w baner akcji Budujmy stadiony, i zobaczysz, że jest ich tam trzy razy więcej. Wystarczy się wysilić intelektualnie, to nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: *.toya.net.pl 19.10.10, 07:42 No wreszcie zabrali się za ten wstyd Katowic. Brutalistyczna konstrukcja niech wróci do brutalistycznych czasów. Idzie nowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuc Idzie nowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 07:53 Idzie nowe, to prawda... ale będzie zupełnie jak nowiusieńki garnitur podarowany kloszardowi... można przypuścić co sie z nim stanie. A wszystkim tym, którzy twierdza, ze dworzec trzeba wyburzyć bo jest brudny i śmierdzi, polecam następnym razem uciąć sobie łeb zamiast myć głowę. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ku faja Re: Idzie nowe... IP: *.opera-mini.net 19.10.10, 08:22 Spoko. Garnitur będzie szyty na miarę tak by kloszard czuł się jak w swojej własnej skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon s. Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: *.opera-mini.net 19.10.10, 07:55 Ceterum censeo Katowicem esse delendam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanka Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.10, 08:27 Dość tematu zastępczego, a STARY DWORZEC przy ul. Dworcowej jest systematycznie niszczony. Jakoś obrońców nie widzę. Jeden protest pani prof. Irmy Koziny i sprawę się wycisza. SZUKAJMY OBROŃCÓW STAREGO DWORCA od niego powstało miasto. Jeszcze raz dla wzmocnienia Stary Dworzec jest przy ul. Dworcowej i było też wejście od ul. Wojewódzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi IP: 62.233.185.* 19.10.10, 08:35 Dobrze powiedziane, biadolenia nad kielichami to już nie mogę słuchać. I skąd ta pewność, ze ich nie odbudują. Nostradamus się nam w Katowicach chyba odrodził... A stary dworzec, jeden z najwięszych i najstarszych zabytków popada w ruinę. W jego przypadku dałoby się coś zrobić - tutaj trzeba naciskać na miasto, żeby jak najszybciej zajęło się budową parkingu na dworcowej lub inaczej dogadało się z wlaścicielami. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi 19.10.10, 08:41 Katowice miastem ogrodów? Katowice miastem barbarzyńców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WOPPERS Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: 213.17.139.* 19.10.10, 08:54 Ludzie, weście sie zastanówcie. Tyle lat dworzec straszył Katowice , strach było do niego wejść a co dopiero czekać na nim na pociąg. Kielichy hmm... Gdzie byliście przez te wszystkie lata kiedy niszczały pożal się boze obrońcy.... Brutalistyczna konstrukcja ... to jakiś żart ludzie weźcie się za prawdziwe zabytki "park chorzowski, spodek itp" a nie za straszydło w centrum miasta. A wypowiedź na filmie "Wystarczyło by wyczyścić i pomalować " skomentuje tak. Wyczyścić i pomalować to sobie można garaż w domu. Skończmy już ten nostalgiczny bełkot bo żygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsx koniec obrzydliwego potworka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 09:01 Katowice zasługują na ładny i funkcjonalny dworzec , a nie jakieś betonowe paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logik Re: koniec obrzydliwego potworka IP: *.izacom.pl 19.10.10, 11:03 Jesteś pewien, że nowy dworzec zostanie zbudowany z cegieł, a nie z betonu? Mam co do tego poważne wątpliwości, znając współczesną architekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thom Re: koniec obrzydliwego potworka IP: 195.233.250.* 20.10.10, 16:18 pudlo: z blachy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Czas chyba najwyższy IP: *.150.155.168.internetia.net.pl 19.10.10, 09:12 na odnowienie składu redakcji katowickiej Gazety. Ciągle pojawiających się tutaj artykułów nawołujących do obrony paskudnych tworów PRLu już nie da się czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 09:16 Znów się ktoś szaleju najadł albo wziął coś na zanik pamięci. Przecież te kielicho-piramidy będa odtworzone na dworcu! I nie mówcie wciąż, że to (piszę trochę Sikorowskim) tęsknota za genialnym brutalizmem architektonicznym. To tęsknota za młodością ... Ale to se ne vrati. Wolę cos lepszego i nowszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -?- Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi IP: *.proxy.aol.com 19.10.10, 15:35 Masz racje. Taki obiekt ew ktorym bedzie podruznym dach spadal na ich glowy. A co to ma prezentowac ten nowy obiekt. Nie pasuje do istniejacej architektury. To wedlugl wielu z was pasuje? Pozniej bedziecie wzeszczec ,ze nalezy wybuzyc reszte , bo nie pasuje do nawoczesnego zabudowania. Co to jest w porzadku? ! CO TO JEST W PORZADKU????!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fjohn Dworzec jak piramidy. Dla zmarłych. IP: *.xdsl.centertel.pl 19.10.10, 09:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.10, 09:49 secesja zawsze robiła na wieśniakach duże wrażenie. Tralki sralki powyginane płotki a w chałupie ludwik 606 do dziś przewodzą w klasie biznesowej. Ważne że się świeci Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi 19.10.10, 16:53 Na wieśniakach jeszcze robi wrażenie na przykład high-tech (choć nie zawsze i wszędzie, bo trzeba mieć szacunek do kontekstu architektonicznego, umieć się wpisać), chociażby Nicolasa Grimshawa, czy wiele pomysłów naszego swojskiego Tomka Koniora (który chyba zresztą kielichów akurat bronił) - takich, jak np. wielokrotnie nagradzana rozbudowa Akademii Muzycznej (Symfonia) czy projekt schowania torów rozcinających śródmieście Katowic na pół (który się narzuca niemal sam przez siebie). Także projekt przebudowy Supersamu, który zablokowała grupa obrońców dorobku myśli architektonicznej na miarę "Czterdziestolatka" (emfaza tych wirtuozów w warstwie werbalnej jest czystą autoparodią i dobitnie ilustruje miarę ich geniuszu), czy projekt NOSPR - obecnie w Katowicach realizowany. Jeden kreatywny i utalentowany artysta, inteligentny, autentyczny jest więcej wart, niż zgraja certyfikowanych wyrobników wtórnej tandety, szczególnie tych odpowiedzialnych za zniszczenie krajobrazu całej Polski, nie tylko Katowic! Choć akurat kielichów bronił, powtarzam. Mnie ich jest tak samo żal, jak starego Poloneza na szrocie (jeszcze Syrenka miała pewien urok, choć też była dosyć siermiężna...). en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Grimshaw pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Konior Odpowiedz Link Zgłoś
mottomo Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... 19.10.10, 10:16 Łzy za starym dworcem nie uronię, chociaż kilka kielichów można było zostawić. Tymczasem to co można ujrzeć od placu Andrzeja jest, mam nadzieje, prowizoryczne i tymczasowe??? Także ten Market od 3-go Maja będzie raczej niewielki, więc i tak życia do centrum miasta nie przywróci, bo nie w tym tkwi problem. Kilka mądrych osób wie, ale Uszokom nie chce podpowiadać, on sam, nigdy ich też o to nie prosił - woli konsultacje po wewnętrznej. Są jeszcze szanse aby uratować Katowice, przed całkowitą zagładą, jednak maleją z każdą tego typu inwestycją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Nareszcie to zrobią!. IP: *.chello.pl 19.10.10, 10:37 Doczekać się nie mogę kiedy buldożery wkroczą na pl.Szewczyka i zniknie w gruzach estakada i reszta dołujacego molocha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nareszcie Re: Nareszcie to zrobią!. IP: 93.95.90.* 19.10.10, 21:15 Tak, tak! Zasługujemy na nowy, nowoczesny dworzec, a nie na obsmarkany beton. Obecny dworzec z punktu widzenia barier architektonicznych wygląda tak: Od Słowackiego - schody przejścia podziemnego pod ulicą w dół i zaraz tyle samo w górę, dalej schody przed wejściem do hali i schody na perony. Od Pocztowej - analogicznie do Słowackiego. Od Stawowej - okrutne schody na estakadę, niezapomniane wrażenia na płytach estakady, w hali głównej schodami w dół żeby potem w górę na perony. Od Andrzeja - najłatwiej: "tylko" dwa zestawy schodów, najpierw w dół i w górę na perony. Pozdrawiam inwalidów na wózkach, rodziców z wózkami dziecinnymi i podróżnych z dużym bagażem na kółkach. Wiem, że wszyscy kochacie ten dworzec ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Nareszcie to zrobią!. IP: 109.207.96.* 19.10.10, 21:50 inwalidzi, kobiety w wozkami czy staruchy powinni bic zaszczycenie ze cierpia w imie sztuki architektonicznej. prawdziwa sztuka wymaga poswiecen i cierpienia, prawdziwy brutalizm musi byc brudny, odrapany i pachniec moczem. jak mozna pozwolic zburzyc taka perelke na miare europy? w tym natloku szklanych, przestronnych dworcow w europie, ktorych nawet nie pamietamy bo same prowadza nas do pociagu nasz katowicki jest unikatem. kazdy kto go odwiedzil choc raz, niewazne skad przyjechal, na pewno zapamieta taka wizyte do konca zycia. i tak powinno byc. a poza tym nowy dworzec projektowala konkurencja a ja bym go zrobil lepiej i piekniej a tak to jest brzydki i kielichy musza zostac w obecnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignatowicz Katowiczanie o co wam chodzi przeciez kielichy zos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 11:05 zostają wg wizualizacji Inwestora??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Katowiczanie o co wam chodzi przeciez kielich IP: *.magma-net.pl 19.10.10, 12:25 Denerwuje mnie cecha charakterystyczna większości Polaków: mianowicie znamy się na wszystkim, we wszystkich dziedzinach mamy samych mistrzów (Dygresja: Jakoś ta cecha nie ma odzwierciedlenia na świecie). Kur.. jak ktoś wcześniej napisał lekarze leczą, szewc szyje buty itd. i tak samo architekci znają się na architekturze. A jakby ktoś zamiast siedzieć i bezmyślnie przy necie i wyzywać, pomyślał logicznie (tak to tak niewiele, a tak wielu sprawia problem) to by doszedł do wniosku, że Dworzec katowicki jest rzeczywiście brudny i pełno tam złodzieii, ale czy coś się zmieni jak wybudują super market. Minie 10 lat i znowu będzie brudno i narkomanii i złodzieje dalej się będą. Odwołujecie się do innych dworców, że wyglądają super, a nasz to śmietnik. No właśnie śmietnik... bo jest brudny. I uważam, że mamy super dworzec tylko przydałaby mu się modernizacja (infrastruktury, oświetlenie, okna) i oczywiście umyć go porządnie. A tylko dodam, że jeśli ktoś się łudzi, że nowy supermarket-dworzec będzie zajebisty, to szczerze wątpie. Kilka dni temu pojawiły się zdjęcia z burzenia jednego z peronów i jak niektórzy pewnie wiedzą zamiast płyt kamiennych pojawi pie... kostka betonowa, która nigdy nie będzie ładnie wyglądać, więc jak cały dworzec ma być tak robiony to będzie to ściema. Zresztą taką samą krzywdę zrobili Spodkowi skuli płyty kamienne, które wystarczyło wyczyścić i położyli kostkę betonową - wygląda to obrzydliwie. Ktoś kto jest za te pomysły z kostką betonową powinien sobie ją położyć na podłodze w mieszkaniu, skoro w jego mniemaniu jest tak zajebista. Także, kończąc o wszystko trzeba, a obecny dworzec przyciąga(łby) uwagę gdyby go umyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś stary dworzec IP: *.chello.pl 19.10.10, 12:17 Mnie tam nie będzie szkoda tych kielichów. Ale przecież była szansa ratować budynki starego dworca na ul. Dworcowej. To powinno być priorytetem dla miejskich urzędników i architektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.10, 12:19 Szampan w lodówce sie chłodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 12:38 Jo wiem że tera to kożden może godać co chce, ale było jeszcze coś co moi starzykowie nazywali kinder sztuba i nie paplejcie tak na tym necie co wom do gowy przińdzie. Pamientejcie tyż kto był Prezydentem Katowic co nic pieron nie zrobił zeby dworzec uratować jeszczewspomnicie moje słowa momyC... a nie prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mecenas Demokracja... Każdy mówi o wszystkim, szczególnie IP: *.ryb.abpl.pl 19.10.10, 12:58 o tym, na czym się nie zna. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że to nie kształt tego dworca go dezawuuje, ale przyczepiona sztucznie paskudna estakada oraz ogólne zaniedbania. Sama bryła wydaje się ciekawa. Elementy planowanego marketu będą po prostu nowe i lśniące, ale ich wartość jest jedynie czysto komercyjna. Proszę sobie wyobrazić obecny plac przed dworcem jako powierzchnię bez estakady i przystanków, miejsce z drzewami, ławkami, knajpkami. Przestrzeń, oddech, perspektywa, a w tle architektoniczna rewelacja (nie ma co oszukiwać ludzi i wmawiać im, że jest inaczej - tu nie decyduje ogólne odczucie). Co do starego dworca - rzecz jasna należy robić wszystko, aby go uratować od zagłady (choć jego los wydaje się także przesądzony i bliźniaczo podobny do losu nowego - cel komercyjny). Tylko czy jedno wyklucza drugie? Mam wrażenie, że do tego rzekomego katowickiego ogrodu wpuszczamy barbarzyńców - ludzi bez szerszej wizji, za to chcących tu robić szybkie interesy. W dalszej perspektywie miasto na tym straci, tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: 81.15.191.* 19.10.10, 13:03 ło jejku jejku hasiok sie wali ! tragedia ! a taki piekny syf był ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big boss Dworzec jak piramidy. Tego już nikt nie zrobi [... IP: *.net.stream.pl 19.10.10, 13:54 Gdybym był inwestorem... najpierw wyciągnąłbym z tej hucpy wnioski. Potem szybciutko kazałbym obiekt przeprojektować. Zero duperelek, więcej gipsu, kartonu i blachy. Ma być szybko i tanio ! Wyglądać se może jak chce. Dworzec - wisi mi zeszłorocznym kalafiorem jak będą wskakiwać do pociągu. Dlaczego ? BO NIKT MI ZA TO W KATOWICACH NIC NIE ZROBI ! Ani w niczym nie przeszkodzi. Cieniasy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Prezydent Katowic to znany oszust i kretacz IP: *.die.net 19.10.10, 18:45 Prezydent Katowic to znany oszust i kretacz. Musialy isc mocne lapowki dla tego gnojka.Ten smiec nic dobrego nie robi dla miasta.Cala jego kadencja oparta jest na aferach i przekretach a ciemnota spoleczna kupujaca propagande wyborcza znowu go wybierze Odpowiedz Link Zgłoś