Dodaj do ulubionych

RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku

IP: *.kwsa.pl 14.03.11, 10:41
tak trzymać!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Polak RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:03
      Mam mieszane uczucia co do tej całej sprawy z narodowością śląską. Mieszkałem na śląsku przez 20 lat i powiem szczerze, że większość tych ludzi co najwięcej krzyczą o autonomii itp. itd to niezbyt rozgarnięci umysłowo ludzie. Niestety taka jest brutalna prawda. Jednakże, nie twierdze, że w RAŚ-u udzielają się ludzie tego pokroju. Chodzi mi o to, że jest to organizacja, która reprezentuje ludzi, którzy do tej pory uważają, że są związani z Niemcami, propagują hitlerowskie poglądy (często słyszane w normalnych rozmowach STARSZYCH OSÓB w miejscach publicznych). Myślę, że RAŚ to ruch czysto nacjonalistyczny, którego wzrost popularności uważam za niepokojący.
      • Gość: opos Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 11:07
        a Twoj wpis najlepiej swiadczy o poziomie Twojego "rozgarniecia umyslowego":)
        • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:30
          taka mała kombinacja językowa :) adekwatna do poziomu dyskutujących ;)
          • Gość: SA Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.helion.pl 14.03.11, 11:34
            Jesteś jednym z nich.
            • rico-chorzow Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 11:38
              Gość portalu: SA napisał(a):

> Jesteś jednym z nich.

Ja,jo je Hanys,Slonsok Wiyrchny,i takym umrza.
            • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:50
              Trudno nie zauważyć ;)
              • Gość: (.)(.) mam nadzieje ze RASisci zapukaja tez do mnie IP: *.beskidmedia.pl 14.03.11, 18:35
                bedzie ciekawie :D
      • Gość: slonzok Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.11, 11:17
        Polaku, bede sie o to staral zeby ci hitlerowcy i niemcy juz wiecej nie musieli na Ciebie placic, poprostu postaram sie o to zeby Polske wykluczyc z Uni Europejskiej. Nie bedziesz juz musial tych smierdzacych hitlerowskich pieniedzy przyjmowac. Niemcy maja na dzis wystarczajaco wlasnych problemow, wiec bedzie to ulga dla obu stron, kiedy rzeka pieniedzy z Brukseli do Polski wyschnie. Cywilizowana Europa ma dosyc pieniaczy i roszczeniowcow, Klappe zu, Affe tot.
        • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:35
          Kolego dzisiejsze Niemcy, a te do których odniosłem się wcześniej to chyba dwie różne "bajki"... A tak nawiasem mówiąc to trzeba było się starać zapobiec wejściu do Unii wcześniej...
          • Gość: slonzok [...] IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.11, 11:44
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:49
              Rozumiem, że wkraczamy na wyższy poziom debaty: OBRAŻANIE...
              • gelynder_blues Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 11:57
                Gość portalu: Polak napisał(a):

> Rozumiem, że wkraczamy na wyższy poziom debaty: OBRAŻANIE...

Dokładnie Mistrzu. Zgadnij, kto to napisał: "to niezbyt rozgarnięci umysłowo ludzie. Niestety taka jest brutalna prawda. Jednakże, nie twierdze, że w RAŚ-u udzielają się ludzie tego pokroju. Chodzi mi o to, że jest to organizacja, która reprezentuje ludzi, którzy do tej pory uważają, że są związani z Niemcami, propagują hitlerowskie poglądy (często słyszane w normalnych rozmowach STARSZYCH OSÓB w miejscach publicznych). Myślę, że RAŚ to ruch czysto nacjonalistyczny, którego wzrost popularności uważam za niepokojący."
                • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:10
                  Przepraszam MISTRZU ale to są raczej stwierdzenia, a nie obelgi. Nie potraficie się przyznać do tego wszystkiego bo jest to dla was cholernie niewygodne. Chyba, że odsuniecie się od wszystkich ludzi utożsamiających się ze Śląskiem i znajdziecie same ideały?? Hmm... ciekawe ile by was zostało....
                  • gelynder_blues Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 12:13

> Przepraszam MISTRZU ale to są raczej stwierdzenia, a nie obelgi.

Typowy przykład mentalności Kalego. Szkoda czasu na dyskutowanie z tobą.
                    • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:18
                      Szkoda czasu czy brak argumentów na CIEMNĄ stronę waszej "ŚLĄSKOŚCI" ?
                      • rico-chorzow Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 12:39

> Szkoda czasu czy brak argumentów na CIEMNĄ stronę waszej "ŚLĄSKOŚCI" ?

Chce pan rozmawiać o E=mc2?,polski potomku polskiego wynalazcy rozjaśnienia i oblśnienia świata,Łukasiewicza?

Tylu mieliście wynalazców Polacy,reszta kradzione;)

bi.gazeta.pl/im/2/4739/m4739272.gif

www.youtube.com/watch?v=P49cwU4g8qM
                        • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:01
                          Tylko tyle potrafisz powiedzieć ? Ogarnęła cię nostalgia ? Naprawdę nie potrafisz się odnieść do teraźniejszości tylko wyciągasz jakieś fakty z czasów, które minęły i już nie wrócą?
            • Gość: ferta Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 11:59
              > Wybacz ale moich kolegow to ja sobie sam wybieram, smierdzace polskie gowna do
              > nich do dzis nie naleza.

>(...)Toaleta bedzie dla Ciebie(...)

Co za mania. Świrku! Z tobą nikt nawet zadawać się nie chce, a co dopiero, żebyś to ty decydował, z kim się kolegujesz!

Po sposobie rozdziwiania mordy wnioskuję, że ty nawet nie masz wpływu na kolor swojego ubranka, a co dopiero na to, kto jest twoim kolegą.

Jesteś tylko darmozjadem pierdzielonym przez matkę witkami chebzianymi.

Tak se żyjesz po nic.

Ktoś ci toaletę wstawił na półpiętro, siedzisz w niej całymi dniami i bosa zgrywasz, że masz tak dobrze, że toaletę masz - tyle twego, cały świat.
            • Gość: Hersiek Deutschland uber alles... IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 12:30
              Deutschland uber alles und gott mit uns. Wal się pajacu!

Żyd ze Śląska
        • bartoszcze Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 13:09
          Gość portalu: slonzok napisał(a):

> Polaku, bede sie o to staral zeby ci hitlerowcy i niemcy juz wiecej nie musieli
          > na Ciebie placic, poprostu postaram sie o to zeby Polske wykluczyc z Uni Europ
          > ejskiej.

Och, jak Ci strasznie doskwiera ta przynależność do Unii. A, zapomniałem, Ty Śląska na oczy nie widziałeś i nie zrozumiałeś, że wyleci z Unii razem z Polską. Ech, ta schlooooooncka życzliwość i jeszcze parę słynnych zalet....
          • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:14
            Mieszkałem na śląsku przez ponad 20 lat i znam Śląsk dosyć dobrze i jednocześnie na tyle, żeby się wypowiadać na ten temat i powiem ci szczerze, że właśnie to cię boli najbardziej, że tacy ludzie jak ja żyją koło ciebie a ty nie masz na to wpływu.... :) A temat Unii sam zacząłeś :)
      • Gość: L. Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.waldex.3s.pl 14.03.11, 11:22
        Zanim podpiszesz się nickiem "Polak", rozważ, czy brakuje mniej znaczących określeń. Wyraziłeś się bardzo prymitywnie o RAŚ. Jeżeli Twoim zdaniem cały ruch autonomiczny i obrony języka śląskiego przejawiają się propagowaniem hitlerowskich poglądów przez starszych wiekiem opóźnionych umysłowo ćwoków na ulicach, to ja z takimi Polakami (jakim się tu zaprezentowałeś) nie chcę mieć absolutnie nic do czynienia, mimo że formalnie też jestem Polakiem i mam polskie obywatelstwo. Nie mieści mi się w głowie, że 90 lat po przyłączeniu części Górnego Śląska do RP ktoś mieszkający w tym regionie może tak tępo postrzegać rzeczywistość - choć autonomiści przekonują, że to syndrom i chyba niestety mają rację. Zacząłem się zastanawiać z kim mógłbyś porozmawiać na jednym poziomie jakości spostrzeżeń, wniosków i argumentacji i na myśl przychodzi mi doraźnie tylko jedna postać: Salomon Morel (i jego kompani). To są partnerzy do Twojego dyskursu.
        • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:28
          Kolego powiem ci tylko tyle - PIĘKNY KWIECISTY NIE MAJĄCY ŻADNEJ WARTOŚCI MERYTORYCZNEJ JĘZYK.....
          • rico-chorzow Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 11:32
            Meritum to siy wciep kajś,MY SOM!!!!,to je meritum ślonske.
            • gelynder_blues Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 11:40
              "Żaden warszawski polityk, który chciałby zmienić Kaszubów, Ślązaków
              czy Białorusinów w Polaków, nie ma prawa czuć się dotknięty tym, że carska
              administracja próbowała zmienić Polaków w Rosjan."
              Jan Niecisław Baudouin de Courtenay.
              • Gość: ferta Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 12:04
                gelynder_blues napisał:

> "Żaden warszawski polityk, który chciałby zmienić Kaszubów, Ślązaków
                > czy Białorusinów w Polaków, nie ma prawa czuć się dotknięty tym, że carska
                > administracja próbowała zmienić Polaków w Rosjan."
                > Jan Niecisław Baudouin de Courtenay.

Ale Polacy nigdy nie byli Rosjanami, a Ślązacy zawsze byli Polakami.

Więc... helou! Tu Ziemia do gelender blues!
                • gelynder_blues Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 12:09
                  Gość portalu: ferta napisał(a):

> Ale Polacy nigdy nie byli Rosjanami, a Ślązacy zawsze byli Polakami.

Bo ty tak powiedziałeś? ROTFL!
                  Dowiedz się najpierw kim był autor tych słów i kiedy je wypowiedział.
                  I ciekawe co by na to powyższe powiedzieli Ślązacy z czeskiej części Śląska.

• Gość: ślązak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.144.foxnet.com.pl 14.03.11, 12:10
                  ferta napisał

"Ale Polacy nigdy nie byli Rosjanami, a Ślązacy zawsze byli Polakami."

A ty za kogo się uważasz że takie bzdury wygadujesz? Ja jako Ślązak nigdy nie czułem się Polakiem ani Niemcem choć mam niemiecki i polski paszport. !
                  • Gość: ferta Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 14:45
                    Gość portalu: ślązak napisał(a):

> ferta napisał
                    >
                    > "Ale Polacy nigdy nie byli Rosjanami, a Ślązacy zawsze byli Polakami."
                    >
                    > A ty za kogo się uważasz że takie bzdury wygadujesz? Ja jako Ślązak nigdy nie c
                    > zułem się Polakiem ani Niemcem choć mam niemiecki i polski paszport. !

Twoja altanka - cały świat? Żyjesz 1000 lat? Na niezłym haju chyba jesteś!
                • Gość: :) Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.hsd1.ca.comcast.net 14.03.11, 12:42
                  Tak z historycznego punktu widzenia to dłużej i ciaśniej Polska była związana z Rosją niż Śląsk z Polską...
                  • Gość: giermek.Rumburaka warszawiacy to nie Rosjanie? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 13:31
                    dobre sobie! mentalnościowo nigdy z Rosji nie wyszli - patrz Krakowskie Przedmieście. Dal Śląska byłoby lepiej gdyby zawsze tam zostali....
                    • veneziano dziadek tego pana dostał biegunki 14.03.11, 14:17
                      ze strachu, kiedy podczas Powstania Warszawskiego kazano mu wrzucać granaty do piwnic pełnych kobiet i dzieci...rozkaz sumiennie wykonał, ale nienawiść do powstańców przekazał wnukowi
                      • Gość: giermek.Rumburaka czyj dziadek dostał biegunki? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 14:51
                        a może pomyliłeś z wspomnianimi własnego dziadka, partyzanta-szmalcownika, który jak się domyślać można w ten sposób "ukrywał" swych żydowskich sąsiadów?
                        • veneziano przed twoim nikogo ukryc się nie dało 14.03.11, 15:12
                          Żyda wywęszył na 100 kilometrów...zastrzelił od razu,żeby nie być gorszym od prawdziwych Niemców...ale z powstańcami już było trochę trudnej...stąd ta biegunka
                          • Gość: giermek.Rumburaka partyzantom trudniej?bo granatów nie mieli? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 15:35
                            znowu mylisz dziadków? von dem Bach - Zelewski był wprawdzie Polakiem z pochodzenia ale na pewno nie Slązakiem....
                            • veneziano slonskich ciuli Niemcy na generałów nie brali... 14.03.11, 18:35
                              • Gość: giermek.Rumburaka fakt! na "złote żniwa" by się nie połaszczyli... IP: 93.159.164.* 14.03.11, 19:33
                                do tego tego konieczne odpowiednie "predyspozycje" które tylko nad Wisłą...
                                • veneziano slonskie ciule takie jak Kaduk 14.03.11, 20:08
                                  były tylko od najbrudniejszej roboty, którą wykonywały z dużym samozaparciem ,żeby się tylko swoim panom przypodobać
                              • Gość: siles Re: slonskich ciuli Niemcy na generałów nie brali IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 21:37
                                veneziano , a polskie ciule (złodzieje , pijoki i sprzedawczyki) do dzisiej som uzależnione łod swojego brata IWANA ze wschodu (mimo tego , ze wom sie to niy podobo). Ta wasza polsko kultura łodbijo sie do dzisioj echym tamtego zaboru.
                              • Gość: siles Re: slonskich ciuli Niemcy na generałów nie brali IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 21:43
                                a tak pozatym , (veneziano) takich polokow jak ty , to w całym świecie majom pełno rzić. ( dla twojej wiedzy : pełną dupę).
                  • Gość: ferta Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 14:42
                    Mylisz państwa z ludźmi.
                    Dopiero w drugiej połowie XIX stulecia taki Kraków dla takiego Bytomia przestawał być najważniejszym miastem. A tak ciagle ludność ze Śląska wędrowała za Brynicę i dalej do Krakowa, a ludność z Małopolski przybywała na Śląsk.
                    • Gość: L. Tylko Kraków, tylko Kraków! IP: *.waldex.3s.pl 14.03.11, 17:58
                      ciagle ludność ze Śląska wędrowała za Brynicę i dalej do Krakowa, a ludność z Małopolski przybywała na Śląsk.
                      Oczywiście do Opola i Wrocławia ludność w ogóle nie wędrowała (bo nie nauczyli Cię tego w polskiej szkole);) Po prostu Kraków był mekką Górnoślązaków a bohaterką Wanda, co nie chciała Niemca;) Uniwersytet we Wrocławiu nie miał żadnego znaczenia, takoż rejencja opolska, bo tam nic, tylko pruska zawierucha. Nawet z Berlina do Mysłowic nigdy nie jeździł żaden pociąg a Godula umarł w Myślenicach... Tak, to jest wizja historii made in szkolnictwo polskie na G. Śląsku.
                      • Gość: ferta Re: Tylko Kraków, tylko Kraków! IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 20:12
                        Gość portalu: L. napisał(a):

> [i]ciagle (...)

Tylko głowy se o sciane nie rozbij w tym szale. Namotali ci jakieś bzdury o śląskiej rasie i teraz się dziwisz, że oddalony o 70 km. Kraków miał dawniej większe wpływy niż Wrocław oddalony o 200 km.

Wyobraź sobie, że tak, że ludzie mieszali się nad Brynicą od setek lat.

Jeśli potrafisz mysleć, a nie tylko popuszczać namotane przez zakompleksieńców bzdury, to choćby tylko po pobieżnej analizie powinieneś sam dojść do wniosku, że wręcz niemożliwym jest, żeby jakaś wątła rzeka robiła granicę genetyczną. Dość dobrze wspólnotę Śląska i Małopolski oddają nazwiska podobne tu i tu, a co ciekawe, już rzadziej spotykane np. na Mazowszu.

Życzę ci więcej luzu i więcej uśmiechu; mniej szału - na pewno.
                        • Gość: L Re: Tylko Kraków, tylko Kraków! IP: *.waldex.3s.pl 14.03.11, 21:35
                          Szanowna Ferto, stawiasz tezę, że Górny Śląsk ciążył ku Krakowu a ja się z Tobą zakładam, że to nie Kraków, lecz Wrocław i Opole były dla tutejszej ludności centrami życia gospodarczego, urzędowymi, kulturalnymi i intelektualnymi. Teraz nie ktoś przetnie i niech kometentni rozstrzygają. Nie przeczę, że ludność o sympatiach propolskich miała na Wawelu swój cel pielgrzymek ani że Kraków promieniował, ale po prostu stopień zorganizowania w państwie pruskim należał do wzorcowych w Europie i żadne miasto za granicą nie mogło równać się skalą i statystyką rozlicznych wpływów z głównymi ośrodkami prowincji śląskiej. Jeżeli Ty tego, szanowna Ferto, nie czujesz i nie rozumiesz, to dlatego, że w szkole w PRL uczono Cię karykaturalnej historii Śląska, która zaczynała się głównie w 1945 roku a Ci wszyscy dziwni mieszkańcy, którzy żyli tu wcześniej, do tego stopnia nie pasowali do koncepcji, że nawet nagrobki trzeba było im skuwać z oryginalnych inskrypcji, żeby Broń Boże jakaś Ferta czytając je po latach nie zaczęła przypadkiem zadawać sobie pytań, co tu się wcześniej działo przez kilkaset lat?
        • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:45
          A tak nawiasem mówiąc to czemu ma służyć ten antysemicki wątek? Czyżby kolejne roszczenie ŚLĄZAKÓW?
          • rico-chorzow Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 11:54

> A tak nawiasem mówiąc to czemu ma służyć ten antysemicki wątek? Czyżby kolejne
            > roszczenie ŚLĄZAKÓW?

A Wy Polcy macie jakieś roszczenia wobec Sląska i Slązaków?
            • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:07
              Na pewno nie są one przesycone nienawiścią i pustą gadką o gorolach, warszawiokach i innego rodzaju inwektywach. Uważacie się za pępek świata, bez którego Polska sobie nie poradzi. Właściwie to wy jesteście źródłem tych wszystkich "zgrzytów" między POLAKAMI a ŚLĄZAKAMI ... Wszystko było by dobrze gdyby nie te puste hasła, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie pomiędzy mieszkańcami utożsamiającymi się z kulturą śląską.
      • rico-chorzow Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 11:24
        Dziouchy,chopcy noprzod,MY SOM!!!!!
      • Gość: bebok Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 12:18
        Nic nie rozumiesz !!! Trzeba tutaj się urodzić co najmniej w trzecim pokoleniu aby czuć się Ślązakiem i rozumieć co to znaczy.
        • Gość: stąd Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.183.187.174.dsl.dynamic.eranet.pl 14.03.11, 14:26
          Akurat z tym się nie zgadzam. Wiele osób, które nie nie urodziły się na Śląsku, a mnieszkają tu przez wiele lat fajnie indentyfikuje się z tym regionem i nawet deklaruje narodowaość śląską.
          Innym z kolei nawet trzy pokolenia nie wystarczą żeby poczuć się Ślązakiem.
    • r1111111 RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 11:05
      "Dlatego za kilka dni rozpocznie się akcja promująca dokonanie takiego wyboru podczas spisu. Do mieszkańców regionu trafi 100 tys. ulotek, na ulicach miast i miasteczek zawiśnie 10 tys. plakatów. Akcję przeprowadzą wolontariusze związani z RAŚ."

A kto to finansuje "Nasza Droga (sic!) GW?
      • plk7 Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 12:48
        Przeczytaj całość a nie tylko tytuł, to się dowiesz.
    • Gość: Rafał forinner RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 193.43.77.* 14.03.11, 11:14
      kiedyś to ślązacy gineli za polskę,
      może to bardziej sprzeciw starowania krajem z Warszawy,
      i równe traktowanie Suwałk i Śląka.
      Mieszkam 2 km od śląska i jestem za:)
      bo może to wszystko spowodwać podział polski na federalną.
      • Gość: mark Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.144.foxnet.com.pl 14.03.11, 11:17
        Nie tylko za Polskę, za Austrię, Niemcy i Czechy też ;)
        • Gość: ferta Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 14:49
          Kto ci ginął za Czechy?
          • Gość: giermek.Rumburaka Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 93.159.164.* 14.03.11, 15:33
            pod Sadową, pardon Koeniggratz... że o Grolicach w 1915 niewspomnę gdy tak Kongresówce pogoniliśmy kota, że się dopiero na Polesiu zatrzymali....
            • Gość: ferta Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 16:02
              nie ma to jak gonić kota ginąc :/ . Się odnoś do tekstu z wiekszym wyczuciem. Poza tym w którym miejscu to było "za Czechy"?? Wiec właśnie nie zrozumiałeś, że nie było żadnego zgonu za Czechy, ale i bitew "za Czechy" w sumie w historii wiele nie było.
              • Gość: giermek.Rumburaka Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 93.159.164.* 14.03.11, 16:29
                bo trzeba czytać nie tylko polskie książeczki ale też np. ceske.... no ale od czasu strajków szkolnych we Wrześni to w Kongresówce obcych narzeczy nie znają (poza tymi, które są potrzeben do obsługi zmywaka w Londynie)
                • Gość: ferta Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 20:23

Żałosny jesteś. Przyłapałem cię na kłamstwie, a ty dalej próbujesz pyskować.

Ledwo co stoisz w posranych gaciach i zamiast się przeprać, to bełkocesz coś o tym jaki to jesteś świeżutki i pachnący. Żal

Lepiej znam czeski niż ty polski,
                  • Gość: giermek.Rumburaka Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 93.159.164.* 14.03.11, 22:03
                    to londynski zmywak ma po czesku instrukcje?
    • czornefuzekle RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 11:25
      Wreszcie się coś ruszyło:)
      • Gość: el Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 64.31.191.* 14.03.11, 11:28
        taa zara to ruszy durchfall u tych co zawsze najwiecej maja w tej sprawie do powiedzenia....
    • Gość: nbyugmi Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 11:47
      dokładnie - tak trzymajcie
      \banda idiotów i pachołków największego debila
    • Gość: bobi Ze Szlyzjerami będzie jak z kibolami IP: *.cdma.centertel.pl 14.03.11, 11:54
      Przez kupę lat wydawało się że z kibolami nic nie da się zrobić. Byli coraz bardziej bezkarni i bezczelni. Aż ktoś przekręcił wajhę. Zaraz się okazało że policja dokładnie wie kto i co ma za uszami i że da się ich przymykać i rozbijać ich gangi. Ciekawe kiedy zdecydują że czas przekręcić wajhę na szlyzjerstwo. W gruncie rzeczy to podobny problem.
      • Gość: giermek.Rumburaka Z Gorolami też będzie jak z kibolami? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 13:42
        a może towarzysz Putin powinien zrobić z wami porządek? robili to już wielokrotnie przed stu a nawet dwustu laty i z dobrym skutkiem. więc da się.... a my sobie popatrzymy oj popatrzymy....
        • Gość: Polak Re: Z Gorolami też będzie jak z kibolami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:46
          Wiesz co po twojej wypowiedzi chyba przyznam wam rację - TAK POWINNIŚCIE MIEĆ OSOBNE PAŃSTWO! Z takim podejściem i z waszą mentalnością dałbym wam góra 3 lata...
          • Gość: opos Re: Z Gorolami też będzie jak z kibolami? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 14:00
            a gdzie Ty madralo wyczytales, ze Slask chce byc odrebym panstwem? powtarzasz zaslyszane brednie, jak wiekszosc wypowiadajacych sie tutaj osob. straszycie nas pogromem, wyzywacie od nieukow i debili, jakbyscie sami reprezentowali inteligencje tego swiata. popatrz dookola na otaczajcy Cie krajobraz i zastanow sie, jak moglby wygladac Twoj region, gdyby wiekszosc pieniedzy zostawala u Was i to wladze Twojego regionu decydowalyby, na co je przeznaczyc. nikt nie chce nowego panstwa o nazwie Śląsk, tylko autonimi dla naszego regionu. a jak sie uda, moze i Twoj region pojsc w nasze slady. ale wszystko nadal w ramach panstwa polskiego. co jest niezrozumiale? wiec zanim zaczniesz nas opluwac poczytaj troche ze zrozumieniem, to moze przestaniesz pisac brednie!
            • Gość: Polak Re: Z Gorolami też będzie jak z kibolami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 14:18
              Opowiastki o Szklanych Domach zostaw pan dla swoich współtowarzyszy. Wszyscy doskonale wiedzą o co wam chodzi. Próbujecie podszyć się pod twór zwany AUTONOMIĄ tylko po to żeby w przyszłości pójść za ciosem i uniezależniać się coraz bardziej... Nie wierze wam i nie wstydzę się tego mówić otwarcie !
              • Gość: L. Re: Z Gorolami też będzie jak z kibolami? IP: *.waldex.3s.pl 14.03.11, 18:18
                Opowiastki o Szklanych Domach zostaw pan dla swoich współtowarzyszy. Wszyscy doskonale wiedzą o co wam chodzi. Próbujecie podszyć się pod twór zwany AUTONOMIĄ tylko po to żeby w przyszłości pójść za ciosem i uniezależniać się coraz bardziej... Nie wierze wam i nie wstydzę się tego mówić otwarcie !
                Żeromski to akurat Twoja bajka, w czasach, gdy on marzył o szklanych domach, chłopi i robotnicy na Śląsku nie musieli gnić w lepiankach. Wierzyć nie musisz, wystarczy, że nie będzie Ci wolno zabraniać. A sądząc z wpisu lubisz, by inaczej myślący byli od Ciebie ZALEŻNI. I tego atawizmu powinieneś się wstydzić.
    • Gość: Bartek RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.mofnet.gov.pl 14.03.11, 11:56
      Chcę podać narodowość śląską - lecz nie koniecznie jako język domowy śląski. Poradza godać, ino nie zawsze musza. Przecież mogę być Ślązakiem, mówiącym polskim literackim; jednocześnie moęr posługiwać się śląską gwarą. Godka je przidatno we sklepie, na placu - niekoniecznie w pracy i w domu.
      • plk7 Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 12:51
        Możesz. Ale Twoje dzieci już niy bydom miały ty szansy, bo ślonskigo niy bydom znały.
    • Gość: rava RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.cloudlet-computing.net 14.03.11, 12:04
      "Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość, to moja religia.... Coraz bardziej czuję, że nigdy nie wyjechałem z Zabrza, że ciągle do niego należę."

Horst Eckert (Janosch)
    • Gość: RP raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:14
      Po pierwsze Polak, po drugie Ślązak, po trzeci patriota. Prawidłowa kolejność
      • rico-chorzow Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku 14.03.11, 12:21
        Po pierwsze i ostatnie Slązak,Hanys,Sląsk jest moją śląską ziemią,znasz inne powiedzenie Polaku?
        • Gość: Polak Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:28
          Czyli uważasz, że jesteś niewolnikiem będąc chcąc nie chcąc obywatelem Rzeczpospolitej Polski? Czego chcecie? Odrębnego państwa ŚLĄSK? O to wam chodzi? Jeśli tak to powiedzcie w końcu dlaczego z jakich powodów rzeczywistych? Co powoduje, że nienawidzicie całej pozostałej Polski? Co z ludźmi, którzy przyjechali kiedyś na Śląsk za chlebem a nie są Hanysami? Też są Ślązakami? Gorolami? Krojcokami? POWIEDZCIE O CO WAM CHODZI ZAMIAST SIAĆ W SWOICH KRĘGACH NIENAWIŚĆ KTÓREJ NIE MOŻECIE SIĘ WYPRZEĆ.
          • Gość: Jo Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:06
            > Czyli uważasz, że jesteś niewolnikiem będąc chcąc nie chcąc obywatelem Rzeczpos
            > politej Polski?
            Jesteśmy obywatelami a konstytucja daje prawo do samookreślenia każdemu obywatelowi RP.
            > Czego chcecie? Odrębnego państwa ŚLĄSK? O to wam chodzi? Jeśli
            > tak to powiedzcie w końcu dlaczego z jakich powodów rzeczywistych?
            Nie chcemy odrębnego państwa.
            > Co powoduje,
            > że nienawidzicie całej pozostałej Polski?
            Mamy raczej stosunek ambiwalentny bądz obojętny, nienawiści nie zauważyłem.
            > Co z ludźmi, którzy przyjechali kied
            > yś na Śląsk za chlebem a nie są Hanysami?
            Nic. Niech se dalej mieszkają.
            >Też są Ślązakami? Gorolami? Krojcokam
            > i?
            Są tymi kim się czują. My nikomu nie wmawiamu kto ma być Polakiem, Ślązakiem czy Czechem. Każy jest tym kim się czuje.
            > POWIEDZCIE O CO WAM CHODZI ZAMIAST SIAĆ W SWOICH KRĘGACH NIENAWIŚĆ KTÓREJ NI
            > E MOŻECIE SIĘ WYPRZEĆ.
            Jaka nienawiść? Na łeb upadłeś? My tylko chcemy prawa do samookreślenia a Wy każde nasze działanie określacie jako antypolskie. To Wy macie problemy z sobą. Nam dajcie spokojnie żyć we własnej kulturze, My Wam niczego nie narzucamy to dajcie nam gospodarzyć po swojemu.
            • Gość: Polak Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:18
              Nie rób ze Ślązaków takich niewiniątek... Takie mydlenie oczu możesz czynić w stosunku do innych ludzi, którzy nic nie wiedzą o Śląsku...
            • Gość: Polak Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:28
              Poza tym nikt wam nie zakazuje waszej kultury i nie jest ona w żaden sposób szykanowana. Denerwuje mnie tylko gdy człowiek (nie rodowity Ślązak) żyjący w mieście na Górnym Śląsku jest szykanowany i nazywany pogardliwie GOROLEM. Takie zachowanie uważam za niesprawiedliwe ponieważ nikt wam nie karze przejmować obyczajów przyjezdnych, a WY zrobiliście z tego taką AFERĘ, że potrzebujecie samookreślenia, autonomii i tym podobnych rzeczy. Pytam się PO CO ? To nie my stworzyliśmy wam problem tylko wy sami!
              • Gość: giermek.Rumburaka to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: 93.159.164.* 14.03.11, 13:35
                gdzie są cmentarze, które zaoraliście? gdzie dawni mieszkańcy wywiezieni na wschód lub zachód? a obozy w Łabinowicach i Jaworznie etc. pamiętasz? a zwrot majetności? a pomniki i ulice "warszawskich zdobywców" w każdym miescie? a odmowa uznania śląskiej narodowości?
                krótka pamięc bywa uzyteczna!
                • Gość: Polak Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:41
                  Ok, to są fakty, tyle że historyczne i jaki to ma wpływ teraz na naszą rzeczywistość? Krótka pamięć bywa owszem użyteczna ale jej przedłużenie zatrzymuje człowieka w pewnym punkcie w czasie powodując zaślepienie na sprawy rzeczywiście ważne w czasie teraźniejszym.
                  • Gość: giermek.Rumburaka Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: 93.159.164.* 14.03.11, 13:46
                    jak wy rozwalicie oto obciachowe muzeum powstania i zrezygnujecie z upychania waszych "historycznych" patronów na śląskich ulicach - to my tez możemy.... to wy wymachujecie "powstańczą" historyczną szabelką psując stosunki z sąsiadami i UE a nie Śląsk... to wam przeszkadza potzrebna Niemcom rura, a nie Śląskowi...
                    Jak Kali kraść mercedesy w Reichu to dobry uczynek, a jak Kalemu ukradną to zły?
                    • Gość: Polak Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:48
                      Najlepiej krytykować i do tego jako OBSERWATOR ! Trochę inicjatywy i zdrowego rozsądku !
                      • Gość: Polak Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:59
                        A skoro czujecie się tak bardzo Niemieccy to proponuje porzucić wszystko i pojechać i zacząć wszystko od nowa w waszym ukochanych VATERLANDZIE za którym tak tęsknicie a nie kwapicie się żeby tam wyemigrować
                        • arnold7 Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! 14.03.11, 14:09

> A skoro czujecie się tak bardzo Niemieccy to proponuje porzucić wszystko i poje
                          > chać i zacząć wszystko od nowa w waszym ukochanych VATERLANDZIE za którym tak t
                          > ęsknicie a nie kwapicie się żeby tam wyemigrować

Zaproponuj pan cos swojej zonie, na przyklad, zeby wytarla panu piane ust. A od nas i naszych spraw trzymaj sie pan z daleka.
                          • Gość: Mamber Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 15:19
                            >A od
                            > nas i naszych spraw trzymaj sie pan z daleka.

Ale sam tymi sprawami obrzucasz wszystko wokół, sam wchodzisz na wspólne forum i wbijasz zbuki do gulaszu.

Nie ma problemu, byś pielęgnował swoje zbuki, ale nie wbijaj ich do wspólnych garnków, bo zniszczysz innym całe jadło.
                        • gelynder_blues Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! 14.03.11, 14:13

> A skoro czujecie się tak bardzo Niemieccy to proponuje porzucić wszystko i poje
                          > chać i zacząć wszystko od nowa w waszym ukochanych VATERLANDZIE za którym tak t
                          > ęsknicie a nie kwapicie się żeby tam wyemigrować

Typowy argument odpornego na wiedzę Polaka.
                          Gdzie ja mam jechać, skoro tutaj jestem u siebie?
                          A Może zostawić Ci jeszcze dom, ogród byś se go mógł za darmo lub bezcen przejąć?
                          • Gość: bobi Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.cdma.centertel.pl 14.03.11, 14:26
                            Dom zostaw jeśli w przyzwoitym stanie, jak rudera w familoku podpal. W Raichu może jakie odszkodowanie dostaniesz od Eriki. Będzie mogła wreszcie udowodnić że broni realnych osób przed "polskim terrorem". Rudery się pozbędziesz i może jaki medal wpadnie i jacyś pogrobowcy adolfa będą cię mieli za bohatera. Czysty zysk tylko niemiecki podszlifuj. Z użycia jednej z odmian tego półprymitywnego slangu naszego języka ( no mają grypsere więzniowie mogą mieć i Schlooonzacy ) Erika z kameraden mogą nie być zadowoleni.
                        • Gość: olka Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.183.187.174.dsl.dynamic.eranet.pl 14.03.11, 14:33
                          Coraz bardziej kompromitujesz się sięgając po najbardziej prostackie argumenty.
                          Ile razy trzeba Ci powtarzać, że dążenie do autonomii nie ma nic wspólnego z oderwaniem od Polski i utworzeniem nowego państwa. Słyszałeś kiedyś o autonomicznych regionach Hiszpanii, czy Włoch? Landach w Niemczech? Kantonach w Szwajcarii? Stanach w USA?
                          • Gość: sds Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 15:26
                            Autonomie we Włoszech, w Niemczech i innych państw przez ciebie podanych są efektem CEN-TRA-LI-ZA-CJI; osobne twory administracyjne jednoczyły się.

Jesli tego nie wiedziałeś, to teraz już wiesz.

• Gość: olka Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.183.187.174.dsl.dynamic.eranet.pl 14.03.11, 16:01
                              A jaki to ma kolego związek ze sprawą?

Uważasz zatem, że Polska jest jeszcze za mało scentralizowana żeby pozwolić sobie na autonomiczne regiony?
                              A może jeśli centralziacja w polskim, mniej cywilizowanym wydaniu, która odarła regiony z resztek władzy jest bardziej światła, niż we wspomnianych krajach?

Ostatnie referendum w Walii to też według Ciebie efekt centralizacji?
                              • Gość: o Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 16:09
                                Gość portalu: olka napisał(a):

> A jaki to ma kolego związek ze sprawą?
                                >
                                > Uważasz zatem, że Polska jest jeszcze za mało scentralizowana żeby pozwolić sob
                                > ie na autonomiczne regiony?
                                > A może jeśli centralziacja w polskim, mniej cywilizowanym wydaniu, która odarła
                                > regiony z resztek władzy jest bardziej światła, niż we wspomnianych krajach?
                                >
                                > Ostatnie referendum w Walii to też według Ciebie efekt centralizacji?

A taki, że autonomie tam mają inne pochodzenie, a tylko w pochodzeniu nawiązanie miałoby ewentualnie sens, bo sama autonomia nic nie wnosi, poza rozluźnieniem miejscowym państwa.

Na pewno od niej nie bedzie lepiej, tylko się "kolesie" zmienią na lokalnych; zresztą pewnie o to chodzi, łatwiej na ślaskości grać na śląsku niż w Warszawie, stąd starania o przesunięcia puktu ciężkości z Warszawy na Śląsk. W Warszawie przynajmniej sa media, a na Śląsku?

Takie perełki samorządności jak KZK GOP, czy inni kolesie prezydenci, co nawet porządnie spalarni śmieci zorganizować nie umieją - samorządowcy w d. j.
                            • Gość: L. Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.waldex.3s.pl 14.03.11, 18:51
                              Autonomie we Włoszech, w Niemczech i innych państw przez ciebie podanych są efektem CEN-TRA-LI-ZA-CJI; osobne twory administracyjne jednoczyły się.
                              Jesli tego nie wiedziałeś, to teraz już wiesz.

I właśnie sam podałeś fundamentalny argument autonomii śląskiej. Zapewne nie zdajesz sobie sprawy albo nie skojarzyłeś, że autonomia województwa śląskiego w II RP była efektem cen-tra-li-za-cji poprzez in-kor-po-ra-cję części Górnego Śląska i scalenie obcego tworu z państwem polskim na odrębnych (autonomicznych) zasadach administracyjnych.
                              Nie jest tak, że dzisiejszą Polskę skompletował sobie Mieszko I a zjednoczyli pierwsi Piastowie i tak już się ciągnie od tysiąca lat. To tylko niemądra propaganda państwa jednolitego, które nadal pozostaje bardziej życzeniem warszawskim niż ogólnopolskim faktem. Presja na jednolitość jest tylko funkcją zimnowojennych lęków, które towarzyszą przesiedleńcom. Macie roztargnione marzenia o skolonizowaniu ziem od morza do morza a nie umiecie porządnie zagospodarować nawet Pułtuska i mazowieckiej prowincji. Najlepiej rozwinięte cywilizacyjnie ziemie zachodnie wasi rodzice i dziadkowie zamienili w perzynę a teraz budzi waszą wściekłość, że grupa autochtonów na Górnym Śląsku nie zgadza się na kontynuację waszego barbarzyństwa.
                              Teraz już wiesz?
                              • Gość: o Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 20:55
                                > I właśnie sam podałeś fundamentalny argument autonomii śląskiej. Zapewne nie zd
                                > ajesz sobie sprawy albo nie skojarzyłeś, że autonomia województwa śląskiego w I
                                > I RP była efektem cen-tra-li-za-cji poprzez in-kor-po-ra-cję części Górnego Ślą
                                > ska i scalenie obcego tworu z państwem polskim na odrębnych (autonomicznych) za
                                > sadach administracyjnych.

????????????????
                                No była i co z tego? A dzisiaj była ładna pogoda, no i co to ma do rzeczy?

Warunki powstania przedwojennej autonomi są oczywiste, więc o co chodzi???

Teraz jest gadka o tej RAŚowej autonomii, ale ona nie ma nic wspólnego z przedwojenną. Nie te czasy, nie te warunki, nie te pobudki. Gorzelik to po prostu zły człowiek podjudzający i dzielący ludzi. RAŚ to taki lokalny PiS

>"życzeniem warszawskim "

warco? No tak PiS RAŚ musi mieć wroga do plucia. Na pluciu buduje se tożsamość.

>Macie roztargnione marzenia o skolon
                                > izowaniu ziem od morza do morza

CO?? Jakiego morza do morza?? Co ty chrzanisz?

nie umiecie porządnie zagospodarować nawet Pu
                                > łtuska i mazowieckiej prowincji. Najlepiej rozwinięte cywilizacyjnie ziemie zac
                                > hodnie wasi rodzice i dziadkowie zamienili w perzynę

Zadziwiające! Moi rodzice i dziadkowie zmieniali cywilizacyjne ziemie w perzynę. To ci pewnie o mnie na spotkaniach RAŚu takie rewelacje podają?

No w sumie schemat RAŚowy każe jednoczyć się w pluciu, a oplutego nikt przezornie o winę nie pyta, tylko się go skazuje na rytualne plucie. RAŚowy lud się tak jednoczy.

Dziecko, ja dla ciebie więcej dobrego zrobiłem, niż ty sam dla siebie.

A o co do zmiany cywilizacji w perzynę, to najbadziej syfiatymi miejscami w Polsce są takie rewelacje jak Chorzów, Łagiewniki, Świętochłowice. Tam w progu odrzuca i niestety ta ohyda, choćbyś nie wiem jak się zakłamywał, nie jest spowodowana przez "warszawkę". Zamiast więc utwierdzać się w swojej boskości i winie "innych" po prostu weź kolegów z RAŚ i posprzątajcie ten chorzowski syf, przynajmniej coś na prawdę pozytywnego zrobicie.
                        • Gość: siles Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 22:47
                          I "Polak" powiem ci jeszcze jedno na KONIEC. Niby tak długo mieszkasz na Śląsku , tu się wyedukowałeś (JAK ???), pracowałeś też długo i dziwne że do dzisiaj nie znasz tego Śląska i ślązaków ?. Z powyższego mogę tylko stwierdzić , że jesteś jednym z niewielu przybyszów na ziemię śląską, który po tylu latach nie potrafi się tu zaasymilować. Jaki z tego wniosek ? Ty poprostu jesteś tutaj "persona non grata". Koniec z tobą dyskusji.
                          • Gość: giermek.Rumburaka Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: 93.159.164.* 14.03.11, 22:59
                            siles? czy ty jestes moze farbowanym gorolem z Młodzieży wszechposlkiej? czy moze radio M?
                            • Gość: siles Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 09:22
                              giermek , dlo twoji wiedzy łodpowiadom : Ślonzok łod pokolyń i jestek z tego dumny !!!!!!.
                              • Gość: giermek.Rumburaka Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: 93.159.164.* 15.03.11, 10:09
                                niestety slązak - polok.... znow powstaniec... ale nie twoja wina. kazdy wierzy w co chce. ma prawo. ale na plecach takich pojadą warsiawiaki
                • Gość: bobi Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: *.cdma.centertel.pl 14.03.11, 14:41
                  Jak to gdzie jak zaorane to ich nie ma proste nie ? Dawni mieszkańcy pewnie już zmarli wiek robi swoje. Niektórzy na Śląsku inni w EF-ie gdzie wyjechali po lepsze życie które w komunistycznej Polsce nie było możliwe. Na wschód wywozili Rosjanie i dla twojej wiedzy olbrzymia wiekszość wywożonych to nie byli szlyzjerzy nawet nie Niemcy tylko.......Polacy. Zobacz czego to człowiek dowiaduje sie przez całe życie. Obozy były i w Łambanowicach i w Rembertowie ( to pod Warszawą ) i na Zamku w Lublinie a zdaje się że nawet jakiś podobóz Auschwitz NKWD i jej polskie pachołki wykorzystywali do pierwotnych celów. I tu zdziwisz sie kolejny raz głównymi "lokatorami" tych obozów byli ....Polacy. O śląskim NSZ słyszałeś ? O wymordowanym oddziale kpt. Flamego "Bartka"( ok. 200 żołnierzy ) Tylko co cie obchodzą prawdziwi Ślązacy polscy patryjoci. Tobie chodzi o volksdojczów prawdziwych Szlyzjerów co nie zdążyli na czas się przemalować i ten i ów za zbrodnie w szeregach Gestapo i SS dostał czapę. Ponieważ narodowości śląskiej nie ma to i nie zostanie uznana jak wystąpicie o narodowość szlyzjerską to pewnie ją otrzymacie a zaraz potem kopa w doopę.
                  • Gość: giermek.Rumburaka Re: to masz kolega wyjątkowo krótką pamięć! IP: 93.159.164.* 14.03.11, 15:07
                    a jeżeli to byli "Polacy" a do tego z NSZ to pardon.... tym to się chyba należało? czyż nie?
              • Gość: jaśko Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 21:03
                Ej polak! jesteś taki sam jak szwagier który przyjechał do ślązoków , rozrabiał w wojsku ma piękną emeryturę i wyśmiewa ślązoków .ha To prawda ! Panie
      • Gość: Polak Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:22
        I takie coś popieram.
      • Gość: Slezak s Polska Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 14.03.11, 12:22
        Po pierwsze Ślązak. Po drugie Polak. To prawidłowa kolejność
      • Gość: markus Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.144.foxnet.com.pl 14.03.11, 12:30
        Gość portalu: RP napisał(a):

> Po pierwsze Polak, po drugie Ślązak, po trzeci patriota. Prawidłowa kolejność

U mnie inaczej

Po pierwsze Ślązak, po drugie Niemiec, po trzecie lokalny patriota. Prawidłowa kolejność :D
      • Gość: gerda Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.hsd1.ca.comcast.net 14.03.11, 12:38
        nie jesteśmy jednym narodem, polski Sąsiedzie.
        Jam Ślązak.
        • Gość: Polak Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:41
          I dlatego szerzycie nienawiść do Polaków z którymi jesteście zmuszeni żyć?
          • Gość: jaśko Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 21:05
            Tak jak piszesz -zmuszeni !!!!
          • Gość: siles Re: raś: wolno ci się spisać, Polaku-Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 21:47
            spoko, spoko Polak , ty jeszcze bydziesz fedrowoł, żeby jo mioł ciepło w doma. Nie spodoba się praca , to wyjazd. (niy "z dołu" ino ze Śląska.)
    • szoferek1 RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 12:23
      Najbardziej ślinią się na forum "polscy niemcy",więc trudno z takim prymitywem dyskutować. Mam okazję bywać w Niemczech i widzę do jakiego "dobrobytu" doszli mieszkający tam "nasi emigranci ze Śląska".Wykonyją najgorsze roboty,których nie chcą wykonywać rodowici Niemcy.
      • Gość: Slezak s Polska Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 14.03.11, 12:46
        A ja widziałem we Włoszech i Angli, Polaków "na zmywaku", żenada....
        • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:56
          Skoro jesteś tak przywiązany do Śląska to co robiłeś we Włoszech u tych BLANK GOROLI ? :|
          • Gość: Slezak s Polska Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 14.03.11, 14:20
            Zwiedzałem, opalałem się, nurkowałem, jeździłem na nartach, wydawałem pieniądze, ot to wszystko c mniej więcej robia normalni Europejczycy.
        • cirano Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 13:09
          Pierdoła z ciebie szofer. Robia w Niymcach prawie 30 lot i wiym, że nasi ludzie, (o ile postarali sie opanować jynzyk), należom do grupy najbardziej szanowanych pracowników z racji ich fachowości, ofiarności, zdyscyplinowania i...małego pyska. Poloki bydom mieli niyleko w Reichu, bo to niy taki klimat jaki znajom.
          Dobrze, że z łopatom godać niy muszom, a ta i po polsku rozumi
      • Gość: a,m Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.adsl.alicedsl.de 14.03.11, 13:36
        szoferek1 napisał:

> Najbardziej ślinią się na forum "polscy niemcy",więc trudno z takim prymitywem
        > dyskutować. Mam okazję bywać w Niemczech i widzę do jakiego "dobrobytu" doszli
        > mieszkający tam "nasi emigranci ze Śląska".Wykonyją najgorsze roboty,których ni
        > e chcą wykonywać rodowici Niemcy.

Pomyliles frajerze Slazaka z wiecznie pijanym,brudnym i brzydko pachnacym Polaczynka pracujacym na budowie lub polu i mieszkajacym w golebniku!
        • Gość: Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:43
          Proszę cię, za chwile powstanie mit o CZYSTO RASOWO Ślązaku. Przestańcie mieć urojenia i zacznijcie patrzeć trzeźwo na rzeczywistość.
    • Gość: orgesch RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 12:55
      Jako hymn RAS'iu proponuję:
      OBERSCHLESIEN IST MEIN LIEBES HEIMATLAND....
      ..................................
      .................................
      Wo Schlageter kampfte gegen Polenwut
      Heimat, liebe Heimat
      Dir gehórt mein Blut.

Matusiewicz i Lukaszczyk niech zatwierdzą !! Prosit -Heil !!!!
      • Gość: mietek Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 109.123.119.* 14.03.11, 13:08
        Hajl!
        Śląsk zawsze Polski!
        Kosovo je Serbija!
        www.youtube.com/watch?v=jZ5DlTdbbUg

Hajl!
        • Gość: kazek Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 21:49
          Śląsk zawsze był i będzie Śląski !!!!!!!. Tak trzymajcie Ślązacy.
    • polsz przekręt 14.03.11, 13:16
      100 tys ulotek, 10 tys plaktów, czas w radiu i TV....śmierdzi przekrętem bo takiej akcji za takie pieniądze kupić się nie da
      • Gość: SA Re: przekręt IP: *.helion.pl 14.03.11, 13:20
        Da się, ja rozprowadzę ulotki na moim osiedlu za darmo. Podobnie jak to robiłem przed wyborami. Nie każdy wszystko robi za kasę.
        • veneziano kiełbasa i piwo też będzie? 14.03.11, 13:32
          dobra inwestycja może zaprocentować w przyszłości...
      • Gość: RAS Siemianowice Re: przekręt IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 16:21
        Da się!:-), 3ba chcieć! Cała kampania wyborcza do sejmiku wojewódzkiego kosztowała około 70 tyś
    • Gość: sląski karlus RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku dla autora polsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 14:22
      To dej ty forsa jak cie to razi, inaczyj siedż cicho i przinajmniej nie przeszkodzej z takimi
      gupimi myślami przelonymi na internet.
      • veneziano historia magistra vitae 14.03.11, 14:24
        "W czerwcu 1940 r. na Podhalu został przeprowadzony spis ludności, wykorzystany również do agitacji na rzecz Goralenvolku. Ocenia się, że z różnych powodów (np. zwolnienie krewnych z obozów jenieckich) przynależność do Goralenvolku zadeklarowała część ludności poprzez przyjęcie góralskiej karty rozpoznawczej z literą "G". Historycy sprzeczają się, ile takich kart wydano, niektórzy podają, że nawet 27 tys. na ogólną liczbę 150 tys. kart. Pozostała część ludności zażądała kart polskich mimo gróźb niemieckich, że ci, którzy nie przyjmą kart góralskich, będą wywiezieni. - Goralenvolk to oczywiście było wielkie nadużycie. Kłamstwo, którego wspomnienie jest przykre - mówi Stanisław Hodorowicz, rektor Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej."
        • Gość: giermek.Rumburaka magistra vitae? jaki naród takie bohatery IP: 93.159.164.* 14.03.11, 18:30
          tak, tak Goralenvolku nie było... za to Kuraś "Ogień" to był szczery patriot, który ani w UB nigdy nie był, ani na Zydów nie polował, ani czapy od sądu polowego AK nie dostał w czasie wojny, ani Słowaków na pograniczu nie rozstrzeliwał.... dlatego pomnik się mu należy...
          • veneziano kara za zdradę narodu polskiego 14.03.11, 18:46
            20 stycznia 1945 roku, około jedenastej wieczorem, został wykonany wyrok sądu podziemnego na Wacławie Krzeptowskim. Zawisł na sęku jednego z trzech smreków, choć obiecywano mu śmierć na świerkowej bramie powitalnej -
            Goralenfirer...
            • Gość: giermek.Rumburaka ale powiesili go "swoi" die Polacken.. IP: 93.159.164.* 14.03.11, 19:38
              co by chłop po wojnie nie opowiadał jak to z tą rzekomą polską konspiracją było.... (pomijając ten szczegół, ze się Krzeptowski przez ostatnie połtora roku wojny przed Gestapo ukrywał).... tak wyglądał cała "konspiracyja" napierw "złoter żniwa" a potem jak bolszewika już na horyzoncie widać było to "czyszczenie" swoich szeregów, żeby niewygodne rzeczy na wierch nigdy nie wylazły....
              • veneziano domorośli firerzy tak własnie kończą 14.03.11, 20:06
                a sztuczne próby kreowania różnych volków są baaardzo niebezpieczne
                • Gość: giermek.Rumburaka niebezpieczne tylko dla mających coś na sumieniu IP: 93.159.164.* 14.03.11, 20:20
                  jak to jest w waszej polskiej nacji przypadku. udawaliście przed całym światem ofiary - bo było to wygodne i pozwalało wyciskać od chcących rozliczyć swą brzydką przeszłość Niemców forsę i ustępstwa - ale byliście równie gorliwymi oprawcami tch nad którymi mieliście siłową przewagę. jak była okazja to bezceremoni napadliście z Hitlerem na Czechosłowację (kraj o połowę mniejszy - i w takim towarzystwie wiadomo, że nie stawi oporu) paliliście cerkwie na Wołyniu w 1938 albo wysiedlaliście mniejszości po 1945 żeby "etnicznie oczyścić" i spacyfikować kraj. A teraz strugacie wariata jak wam to wypominają....
                  • veneziano obawiam się,że czeka cię los Krzeptowskiego 14.03.11, 22:55
                    "swoi" już czekają,żeby zrobić z tobą porządek...pamiętaj, PORADZYMY !
                    • Gość: giermek.Rumburaka a kolega zamierza syberyjskie przemierzać szlaki? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 23:11
                      że z tako wielgo trosko?
    • pit-zeolit Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 14:27
      Gość portalu: lol napisał(a):

> tak trzymać!!!!

Czas rozpieprzyć te PO-...bane rządy i wtedy Ździsiu puści. Okazja się już nadarzy jesienią.
    • Gość: Marek [...] IP: 62.29.174.* 14.03.11, 14:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: giermek.Rumburaka Re: RAŚ: IP: 93.159.164.* 14.03.11, 19:49
        nikt tam nie pyta za co i od kogo szanowny dziadek ta kulka dostoł, bo o zmarłych źle nie wypada....
      • Gość: L O dziadkach IP: *.waldex.3s.pl 14.03.11, 21:11
        Je żech ślonzokiem ale uważom sie za poloka. Mój dziadek dostoł kulka w łep w 1939 jak walczył za Polska. Ciuli z rasia mom głymboko w dupie.
        W porządku, masz prawo i z mojej strony pełen szacunek. Mój dziadek też walczył w 1939 po polskiej stronie. ALE to jest tylko jedna z trzech możliwych historycznych opcji: byli Ślązacy, którzy opowiadali się za Polską, byli tacy, co za Niemcami i - chyba najliczniejsi - nautralni, ambiwalentni. Nawet w dwóch pierwszych opcjach w praktyce życiorysy nie układały się schematycznie a dla Ślązaków cechą dominującą zasad współżycia była skłonność do kompromisowego wychodzenia ze sporów narodowościowych. Tu poza wyjątkami ludzie nie zarzynali się za inny język, religię i poglądy, bo trudno zabijać się w rodzinie i silnej wspólnocie sąsiedzkiej. Oczywiście odstępstwa od tych zasad przynieśli obcy: Niemcy, sowieci i także Polacy. Byli Ślązacy przechodzący zdecydowanie na konkretną stronę, ale dużo częściej przejścia te były niekonsekwentne.
        Odnosząc to do dziadków mam dziwną pewność, że ani Twój ani mój nigdy nie zadenuncjowali "wroga" i potrafili poza okresami walk żyć w lepszym czy gorszym porozumieniu z tutejszymi Niemcami. Władzę sowiecką też przyjmowali z cierpliwością i bez specjalnego oddania.
    • Gość: Polak RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 14:59
      Oczywiście najlepiej niech głupi Polak siedzi cicho nie wtrynia się bo tak by było najlepiej. Możecie mnie obrażać ja i tak nie zmienię zdania. Mi nie są potrzebne fakty sprzed lat ponieważ ja żyje tym co jest teraz a nie sprawami który toczyły się w zupełnie innej atmosferze. A to co wy robicie przywołując przeszłość to doskonała broń którą posługują się POLITYCY - a wy przecież chcecie się uwolnić od tej OKRUTNEJ POLSKIEJ OLIGARCHII. Mówicie, że rzucam sloganami a dzisiaj na tym forum przeczytałem rzeczy typu sprzedajcie się ruską albo ruscy z wami zrobią porządek... Myślę że to o czymś świadczy... Odnosicie się do systemów rządzących w innych krajach bo najlepiej chwalić czyjeś a krytykować własne. Wstyd mi za wszystkich was którzy traktują mnie jak obcokrajowca. Wychowywałem się na Śląsku chodziłem tam do szkoły na studia i wszystko było by w porządku gdyby nie to, ze misato w którym mieszkałem było nieformalnie ogłoszone SIEDLISKIEM GOROLI :|:|:| Co to ma być???? Dlaczego ludzie tacy jak ja nie mają prawa czuć się teraz zaniepokojeni gdy powstaję organizacja która chce odrębności i samostanowienia miejscowego prawa??? I jeszcze jedno wszystkie argumenty które trafiają w moją prywatność te o dziadkach żonach ojcach są żenujące i tylko pieprzony troglodyta posługuje się takimi argumentami...
      • Gość: olka Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.183.187.174.dsl.dynamic.eranet.pl 14.03.11, 15:51
        W obliczu braku argumentów próbujesz odwołać się do litości i miłosierdzia czytających forum?

Żalisz się, czy chwalisz?
      • gelynder_blues Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 20:21
        Bo się zaraz popłaczę. To spójrz na tę dyskusję. Kto się odezwał jak jeden z pierwszych pisząc (i obrażając), że zwolennicy autonomii są nierozgarnięci i propagują hitlerowskie poglądy? Ty. A teraz płaczesz, że ktoś ci zripostował za mocno. Mój ojciec w 1939 (gdzie było to państwo, co guzika miało nie oddać?) musiał wysłuchiwać od niemieckich nauczycieli (miał 7 lat), że jest polską świnią. W 45 dowiedział się z kolei, że jest niemiecką świnią (tzw. wyzwolenie). Ja zawsze powtarzam (być może za kimś): że śląskość (bycie Hanysem) to bardziej stan ducha, niż metryka. U ciebie ani ducha ani metryki. Dlatego jesteś i pozostaniesz gorolem.
      • Gość: jasiek Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 21:16
        Ej Polak! to Ty z Tychów ! No to co innego !
      • Gość: siles Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 22:34
        Polak , nastaje czas że musisz się okreslić. Trudne dla ciebie , wiem , ale dosyć poniżania Ślazaków na ich własnej ziemi. Nie spodoba się to co może nasyąpić ? Trudno. Nikt za tobą nie bedzie płakał . Wierz mi.
        • Gość: giermek.Rumburaka Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 93.159.164.* 14.03.11, 22:55
          siles=farbowany gorol z zagłebia?
          • Gość: siles Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 09:28
            giermek.Rumburaka=niereformowalny gorol.
            • Gość: relanium sobie weź kogo z was porąbało, że się od goroli wyzywacie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.03.11, 16:59
              jak sie oba za zwolenników slaskiej narodowości i odrębnosci uważacie to nie macie większych problemów? chyba, że Panowie prowokatorzy?
    • firiduri RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 15:13
      Zauważcie, że spis będzie 1 kwietnia.
    • Gość: KAT Gorol na Ślonsku to obywatel drugiej kategori ! IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 15:19
      :)))
      • Gość: hjki Re: Gorol na Ślonsku to obywatel drugiej kategori IP: *.183.187.174.dsl.dynamic.eranet.pl 14.03.11, 15:49
        Wiem, że żartujesz ale Polak weźmie ten post na poważnie i zaraz zacznie płakać jak to jest codziennie dyskryminowany przez złych Ślązaków.
        • rico-chorzow Re: Gorol na Ślonsku to obywatel drugiej kategori 14.03.11, 17:58
          Gość portalu: hjki napisał(a):

> Wiem, że żartujesz ale Polak weźmie ten post na poważnie i zaraz zacznie płakać
          > jak to jest codziennie dyskryminowany przez złych Ślązaków.

Cały świat nosi i złych ludzi,też i złych Slązaków,nie jesteśmy czymś specjalnym,jesteśmy tylko Slązakami,Hanysami i na Sląsku jesteśmy u siebie,na naszej śląskiej Ziemi,czasy agresywności,jak zdobywaliśmy Poznań czy hanzeatycki Kraków minęły,

somy u nos w doma na Slonsku.
          • veneziano rozwiń swoje twierdzenie 14.03.11, 19:13
            jak to Lwów dzięki Krzyżakom został polskim miastem
            • rico-chorzow Re: rozwiń swoje twierdzenie 14.03.11, 19:42

veneziano napisał:

> jak to Lwów dzięki Krzyżakom został polskim miastem

Tylko przeczytać historię Piastów-Juniorów,np-.Kazimierza Wielkiego Gwałciciela kobiet,zwanego Wielkim Polskim,wystarczy,udać się do Oliwy,zobaczyć na malunkach katedry z Wielkim Mistrzem Krzyżackim Wasze polskie korzenie,siewirskie ponad 120 lat krzyżackie lenno Kazimierza Wielkiego Gwałciciela kobiet,bez męskiego spadkobiercy,a kolonię Lwów mieliście dzięki Krzyżakom,Wy Polacy.
              bi.gazeta.pl/im/2/4739/m4739272.gif

www.youtube.com/watch?v=P49cwU4g8qM
              • veneziano i dalej się nie dowiedziałem, jak to Krzyżacy 14.03.11, 20:11
                Polsce ten Lwów podarowali
                a na marginesie: alkoholowe rozmiękczenie mózgu czyni u ciebie wyraźne postępy
                • rico-chorzow Re: i dalej się nie dowiedziałem, jak to Krzyżacy 14.03.11, 21:04
                  veneziano napisał:

> Polsce ten Lwów podarowali
                  > a na marginesie: alkoholowe rozmiękczenie mózgu czyni u ciebie wyraźne postępy

Polaku,nie specjalnie potrafisz odpowiedzieć,nie masz zasrany Polaku argumentów.
                  • veneziano ja tylko czekam na wyjasnienie 14.03.11, 21:32
                    jak Krzyżacy podarowali Lwów Polsce...a zesrany ze strachu był twój opa esesman, jak ruscy go gonili spod Stalingradu do samego Chorzowa
                    • Gość: siles Re: ja tylko czekam na wyjasnienie IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 22:27
                      no aleeeeee argument w odpowiedzi !!!! . Na więcej cię nie stać ?????
                      • veneziano mam udowodnic,że nie jestem zasranym Polakiem? 14.03.11, 22:37
                        udowodnij,że nie jesteś popie...nym szlyzjerem
                        • Gość: giermek.Rumburaka "zasranym Polakiem"? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 23:26
                          jak mawiają: wielką sztuką jest odpowiednie dać rzeczy słowo...
    • Gość: Bodzio RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.joynet.3s.pl 14.03.11, 15:58
      "Polaku" możesz zadeklarować narodowość śląską, jest demokracja. Wzywam wszystkich kumatych Hanysów Zabużańskich - deklarujcie narodowość śląską. Wrośliście już w tę ziemię, z nią się utożsamiacie, w doopie macie warszawkę i możecie jej pokazać środkowy palec.
      • rico-chorzow Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 14.03.11, 17:35
        Gość portalu: Bodzio napisał(a):

> "Polaku" możesz zadeklarować narodowość śląską, jest demokracja. Wzywam wszystk
        > ich kumatych Hanysów Zabużańskich - deklarujcie narodowość śląską. Wrośliście j
        > uż w tę ziemię, z nią się utożsamiacie, w doopie macie warszawkę i możecie jej
        > pokazać środkowy palec.

Ja,Zaburzany i Wy wrośliście we ta Ziymio,jak my kejś,sam je nasz ślonski plac,yno ślonski,a rzodyn ynkszy,nie będzie Polak nam pluć w twarz i wiecznie kasować.
        • veneziano zaburzony to ty jesteś 14.03.11, 18:33
          i to nieodwracalnie...banda psycholi
      • veneziano a stawiasz piwo i kiełbasę? 14.03.11, 18:38
        jak nie, to zapiszę się do Arabów...podobno za narodowość arabską stawiają kebab
        • Gość: giermek.Rumburaka Re: a stawiasz piwo i kiełbasę? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 19:45
          na Sląsku to od 1918 r. wiadomo, że polska tożsamośc do tego się sprowadza.... dlatego zawsze przegrywaliście plebiscyt.... a jak wam wynik nie pasował to z francuską pomocą anulowanie wyników - teraz też tak zrobice? tylko, że teraz Francuzy i Niemce to wielcy przyjaciele. tylko Łukaszenka niezłomny wam zostaje....
          • veneziano stawiasz czy nie? 14.03.11, 20:03
            bo jak nie, to idziemy na kebab
            • Gość: giermek.Rumburaka życzymy smacznego? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 20:22
              kebab dobry jest....
          • Gość: siles Re: a stawiasz piwo i kiełbasę? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 22:03
            giermek , aleś ty kolejny polski niedouczony historycznie debil.Historii komuna cię uczyła , a to bardz cieńka wiedza. Znosz wyniki plebiscytu , a także historię Śląska ???. Jak niy to niy pie....el i niy wymądrzej sie pajacu. A ten wymieniony przez ciebie Łukaszenka , to chyba bardziej pasuje do twego wcześniejszego "zaboru" w ktorym twoi przodkowie i ty zostałeś wychowany. Brrrrrr. Aż odrzuca.
            • Gość: giermek.Rumburaka Re: a stawiasz piwo i kiełbasę? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 22:07
              wiż ty czytaj ze zrozumieniem zanim coś naszrajbiesz, dobra?
              • Gość: siles Re: a stawiasz piwo i kiełbasę? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 22:19
                a ty komydjańcie niy probuj pisać po naszymu , bo niy umisz i mie to mierzi. (to jest profanacja). Niy poradzisz , to sie niy wisilej. Niy pasuje tu mjyszkać , to cało Polska i Europa wolno.
                • Gość: giermek.Rumburaka Re: a stawiasz piwo i kiełbasę? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 22:53
                  a ty umisz farbowany gorolu? czereda "powstanców" rodem z Kogresówki zwiększyła się o kolejnego "bohatera"?
              • Gość: siles Re: a stawiasz piwo i kiełbasę? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 22:23
                giermek , i jeszcze do twojego spamjyntanio. I tak PORADZYMY. Dosz weta ????.
                • veneziano hahaha...pamiętaj giermek, du lausiger gorolu ! 14.03.11, 22:39
                  naraziłeś sie Slonsokom i to cie może dużo kosztować !!!
                • Gość: giermek.Rumburak Re: a stawiasz piwo i kiełbasę? IP: 93.159.164.* 14.03.11, 22:51
                  kiedy ja ci głąbie próbowałem pisać gwarą ty polski cymbale? jak bierzesz kmiocie w łape od tych PiSowkisch drani albo inszych endeków to się "powstańcu" odstosunkuj.... i się jełopie nie podszywaj pod ślązaka bo u was w zagłębiu to najwyżej medaliki wyrabiać możesz.
                  • veneziano próba ratowania swojej skóry nie ukryje 14.03.11, 22:59
                    faktu,że zdradziłeś śląską sprawę i poniesiesz za to odpowiedzialność, gdy tylko RAŚ wygra wybory ...
                    • Gość: giermek.Rumburaka Re: próba ratowania swojej skóry nie ukryje IP: 93.159.164.* 14.03.11, 23:01
                      ha, ha ale przynajmniej drogi będą równe a toalety czyste - czego pod warsiawskimi rządami nigdy nie uświadczysz..... a swoją drogą czy siles to nie ty? he, he
                      • veneziano jasne, Tusk wydaje polecenie,żeby slonsoki 14.03.11, 23:10
                        srały na deskę...po wyborach zostaniesz zesłany na odcinek toalet i w ramach reedukacji dopilnujesz, żeby lśniły czystością...może po kilku latach znowu pozwolą ci coś na tym forum napisać
                        • Gość: giermek.Rumburaka Tusk wydaje polecenie,żeby.... IP: 93.159.164.* 14.03.11, 23:14
                          ja wiedziałem, ze w tym kraju skrajna panuje centralizacja ale żeby warsiawa decydowała nawet o "kierunku i celu uderzenia" w deskę?.... no to już przesada...
                          • veneziano dlatego autonomiczne sranie to kwestia 14.03.11, 23:19
                            byc albo nie byc dla Śląska...podczas marszów autonomii sam niejednokrotnie dawałes temu wyraz...tym bardziej szkoda,że zdradziłeś sprawę, której niby to słuzyłeś...ale surowa ręka autonomicznej sprawiedliwości byc może da ci jeszcze kiedys szansę...ale na razie Maul halten und weiter putzen !
                            • Gość: giermek.Rumburaka witamy tow. cyrankiewicza IP: 93.159.164.* 14.03.11, 23:24
                              już się baliśmy, ze tow. Siles pardon Cyrankiewicz umarł....
                              • Gość: relanium sobie weź Re: witamy tow. cyrankiewicza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.03.11, 17:02
                                a z główką wszystko OK? nie daj się podpuszczać polskim nacjonalistom jezeli zależy ci na uznaniu odrębnej śląskiej tożsamości.
    • Gość: Oberschlesien RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 178.218.224.* 14.03.11, 19:08
      Poloczku powiym ci kawał wiysz jak sie nayzywo umyty gorol po naszymu czysty ciul.A tak naprawdę mam w dupie wasze posty jazgoty i inne dyrdymaly!!!Nie jesteście u siebie,jesteście tu auslendrami wiec powiem po niemiecku RUHE polnische schwiene!!!!!Czemu was dużo Śluznoków nie lubi bo zrobiliście dużo złego dla Śląska i wcale tu nie byliście potrzebni nikomu i do niczego.A swoim wiecznym jadem przyczyniacie sie do naszej siły i triumfu wiec wiecej prosze poltonie waszej krytyki wobec nas.Śłabią mnie takie teksty że brudni niedomyci i wógóle tyle lat z nami zyjecie pewnie nie jeden z was miał doczynienia z rodowitym hanysem sąsiadem a może i był u niego i co nic żeście nie zaobserwowali?No coż przykre.Ślązacy to bardzo czysta,poukładana nacja nie żadne brudasy a mówimy o ludziach normanych a nie menelach co czasem godają ale tak se zycie ułozyli.Przykład taki malutki Carrefour Chorzów tam jednak wiecej hanysów i także tam pracują a Carrefour Katowice tam wiecej tych z importu i zza brynicy porównajcie sobie czystość tys samych marketów ocena nalezy do was.Wykształcenie hmm znam wielu ludzi co ma Mgr z przodu nazwiska i popiera Autonomie obiema rękami i nogami wiec znów mit i bujda.Jedno co można nam zarzucić to jak kiedys Kutz powiedział "Dupowatość" to prawda a polaczki to odwieczne cwaniaczki,lewusy,nieroby i konfidenty wiem bo pracuje z takimi!!Ale zawsze do nich godum nigdy nie mówie bo polski i polska mało mnie interesuje!!!!!
      • pit-zeolit Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 15.03.11, 09:06
        Gość portalu: Oberschlesien napisał(a):

> Poloczku powiym ci kawał wiysz jak sie nayzywo umyty gorol po naszymu czysty ciul.

U wos nimo czystych ciuli we familokach, brudny dojczobesrańcu.

Posuchej se lepiej dohtota Mjoda jak spiwo profde o schloonckim folku zamiast tu jakies mity szrajbować.
        patrz.pl/mp3/dr-miod-smrod-z-ciula
    • Gość: Sloski Patryjota Ino gorny slosk!!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 14.03.11, 19:22
      AUTONOMIA!!!!Pozdrowienia z do Wszystkich Slozokow!
    • Gość: Polak RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 09:45
      Dobrze, na koniec dyskusji powiem tylko tyle: ŻAL MI WAS SYNKI i DZIOUCHY... I nie będę się z wami więcej wdawać w dyskusję ponieważ ostatnie wpisy (m. in. prześmieszne kawały o GOROLACH ) potwierdzają to co pisałem podczas dyskusji... Jednakże, życzę powodzenia i oby wam się nie udało...

Były mieszkaniec Jastrzębia Zdrój (gorolowa pffff.... hahaha...)
    • Gość: Sabina "3x tak": 3x nareszcie ! :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.03.11, 18:57
      Nareszcie mozna sie otwarcie "zadeklarowac".
      Nareszcie akcja uswiadamiania i mobilizacji.
      Nareszcie mamy cos takiego jak RAS.

BRAWO, HURRA !
    • Gość: śląski Polak Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku IP: 80.50.134.* 15.03.11, 18:59
      A jak rachmistrz poprosi,żebym coś powiedział po śląsku a ja nie wiele potrafię to co wówczas będzie,przecież za kłamstwo a zwłaszcza w takiej poważnej sprawie to mogą być poważne konsekwencje,a ja pragne wpisać narodowość śląską a okażę się zwykłym oszustem i jak będę wyglądał przed swoimi ziomkami o rachmistrzu nie wspominając.
      • artjomka Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 15.03.11, 20:02
        Gość portalu: śląski Polak napisał(a):

> A jak rachmistrz poprosi,żebym coś powiedział po śląsku a ja nie wiele potrafię
        > to co wówczas będzie,przecież za kłamstwo a zwłaszcza w takiej poważnej sprawi
        > e to mogą być poważne konsekwencje,a ja pragne wpisać narodowość śląską a okażę
        > się zwykłym oszustem i jak będę wyglądał przed swoimi ziomkami o rachmistrzu n
        > ie wspominając.

Jak mosz z tym problymy - prowokatorze - to kup sie "Slabikosz" i poucz. Jeszcze mosz czas!
        Pyrsk
      • rico-chorzow Re: RAŚ: wolno ci się spisać, Ślązaku 15.03.11, 20:12
        Gość portalu: śląski Polak napisał(a):

> A jak rachmistrz poprosi,żebym coś powiedział po śląsku a ja nie wiele potrafię
        > to co wówczas będzie,przecież za kłamstwo a zwłaszcza w takiej poważnej sprawi
        > e to mogą być poważne konsekwencje,a ja pragne wpisać narodowość śląską a okażę
        > się zwykłym oszustem i jak będę wyglądał przed swoimi ziomkami o rachmistrzu n
        > ie wspominając.

Odpowie pan,że nie potrafi pan po polsku,chyba proste.
        • Gość: ślaski Polak Re: powiem prawdę,kłamać nie zamierzam IP: 80.50.134.* 16.03.11, 08:39
          rico-chorzow napisał:

"Odpowie pan,że nie potrafi pan po polsku,chyba proste"

...aha,dziękuję za rade,tak uczynię,koniec końców kłamstwem nie będzie bo przecież jestem polskim Ślązakiem
          • rico-chorzow Re: powiem prawdę,kłamać nie zamierzam 16.03.11, 11:40
            Gość portalu: ślaski Polak napisał(a):

> rico-chorzow napisał:
            >
            > "Odpowie pan,że nie potrafi pan po polsku,chyba proste"
            >
            > ...aha,dziękuję za rade,tak uczynię,koniec końców kłamstwem nie będzie bo przec
            > ież jestem polskim Ślązakiem

Polacy,historia Polski kłamią po dziś,więc gdzie problem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka