Dodaj do ulubionych

Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW

19.04.11, 03:34
Zastanawiam się, dlaczego górnicy nie wykupią swojej kopalni? Będą wtedy mogli sami decydować czy stracić 30milionów czy więcej. A tak liczą na to, że frajerzy ( inni podatnicy) dopłacą do ich rabunkowej gospodarki!!!! Moja firma sprywatyzowała się 18 lat temu. Zatrudnienie zmniejszyło się o 1/2. Ludzie sprzedali samochody, zaciągali pożyczki aby wykupić udziały. Dziś firma świetnie prosperuje a związek nie wyprowadza ludzi na ulicę tylko zainteresowany jest współpracą z zarządem aby uzyskać jak najlepsze wyniki ekonomiczne !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: hehe Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 06:28
      Szkoda, ze już Kaczory nie rządzą, wtedy Wyborcza ramię w ramię ze związkowcami by stała;) Baaa, gdyby górnicy pojechali do Warszawy to może i na kanapki od bufetowej mogliby liczyć:)
      • jazmig Brawo gónicy, strajkucjie 50 lat 19.04.11, 07:30
        Polska dokłada do was ogromne pieniądze, do wydobycia, szkód, które powodujecie oraz do waszych emerytur. Strajkując, ratujecie Polskę przed bankructwem, do którego już raz doprowadziliście w 1989 r.

Strajkujcie 50 lat lub dłużej, a Polska stanie się krajem mlekiem i miodem płynącym.
        • Gość: mk Re: Brawo gónicy, strajkucjie 50 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 07:57
          JSW jest dochodowa, pisali nawet tu, w GW, ze miliard złotych zysku w zeszłym roku (po odprowadzeniu przecież wszelkich podatków! To ile wpłynęło do skarbu państwa?). A co do wcześniejszych emerytur to też jestem przeciw, ale to do rządu trzeba pyskować, że tego nie zmienił!
          • jazmig JSW nie jest dochodowa 19.04.11, 15:51
            Gdyby pokrywała wszystkie koszty wydobycia węgla, to dawno by splajtowała. Wydobycie na zawał, skutkujące poważnymi szkodami górniczymi na powierzchni, jest kosztowne dla podatnika, który musi finansować koszty usuwania szkód góniczych.

Nie bez powodu kolejne wsie, pod którymi JSW chce wydobywać węgiel, bronią się przed tym rękami i nogami.

Do tego dochodzą koszty emerytur góniczych, któych przecież gónictwo nie pokrywa, a powinno, żeby cena węgla zawierała rónież te koszty.
            • Gość: mk Re: JSW nie jest dochodowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 18:08
              ależ bzdury gadasz, rękami i nogami to się bronili ci, którzy się wybudowali n.p. na Ruptawie w Jastrzębiu - nie dziwie im się, ale miasto, a także Gmina Pawłowice były jak najbardziej ZA. BO KASA. Z Czego żyją Pawłowice???? Tylko z kopalni.
            • Gość: mk Re: JSW nie jest dochodowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 18:10
              PS Już wszystko postanowione, nowy szyb w Bziu jest budowany od zeszłego roku. Będzie wydobycie pod Zebrzydowicami, Ruptawą i Pielgrzymowicami. Mieszkańcy byli przeciw, ale władze za.
        • Gość: froda Re: Brawo gónicy, strajkucjie 50 lat IP: *.stk.vectranet.pl 19.04.11, 15:41
          Przez 50 lat to górnictwo utrzymywało całą Polskę! Skoro Wam tak źle z górnikami - proszę bardzo- odłączmy Śląsk od Polski! My będziemy mieli drugi Kuwejt- a wy głodem przymrzecie!Sprzedajcie wszystko do końca jak całą Polskę sprzedaliście- za 5 lat będzie to samo co w Grecji. Takie są efekty kiedy o przemyśle górniczym decyduje rolnik oderwany od pługa nie mający pojęcia o tym co robi
          • jazmig PRL zbankrutowała przez gónictwo 19.04.11, 15:48
            Koszty wydobycia i sprzedaży węgla były wyższe, niż wartość dewiz, za które ten węgiel sprzedawano. W efekcie PRL zbankrutowała. Tak więc górnictwo nie tylko nie utrzymywało Polski, ale spowodowało jej bankructwo.
            • Gość: mk Re: PRL zbankrutowała przez gónictwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 18:12
              bzdury, PRL splajtowała przez Pewexy, hehe:)
          • Gość: Borynia Re: Brawo gónicy, strajkucjie 50 lat IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.11, 21:24
            froda, głupoty piszesz! ja wolę rolnika oderwanego od pługa niz darmozjada związkowego co niby walczy o nasze sprawy. On walczy yno o swoje geszefty i swój stołeczek za naszą kasę. Jak myslisz kto tak podbija te niby kosmiczne zarobki górnicze? Zwykłe ryle spod ziemi? Nie! to cała dyrekcja i banda związkowców - bumelantów paktujących z dyrekcjami kopalń. Lewe zjazdy, lewe dniówki, auta, sekretarki, sklepy, stołówki itp itd. To wszystko związkowe geszefty kosztem górników.
    • Gość: Boss Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: 194.11.254.* 19.04.11, 06:45
      Słusznie prawi mój przedmówca. To jest pasożytnictwo, ja też poproszę 10% podwyżki. Z jakiej racji przywileje i wysokie podwyżki mają byc utrzymywane tylko dla jednej grupy społecznej?. Prywatyzajca nie jest szkodliwa dla pracowników, szkodzi jedynie związkom zawodowym i tego te pasożytnicze szczury sie obawiają.
      • Gość: mk Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 07:55
        związki zawodowe to trzeba wyprowadzić poza zakłady. Czemu rząd tego nie robi? Bo wówczas każdy pracujący gdziekolwiek (również u "prywaciarza") do związków miałby dostęp, a na to rządowi przedsiębiorcy - szychy nie pozwalają. Także zamiast trajkotac o tych związkach zwróćcie się do rzadu, żeby wreszcie zaczął coś robić.
      • Gość: froda Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.stk.vectranet.pl 19.04.11, 15:50
        A co straci związkowiec na prywatyzacji JSW? NIC. Zarówno Ustawa o związkach zawodowych jak i ustawa o rozwiązywaniu sporów zbiorowych identycznie działa w firmie państwowej jak i prywatnej! Związkowcy nic nie stracą na prywatyzacji Śmieszny jest fakt, że w tym kraju największymi specjalistami w danej dziedzinie zawsze próbują się zrobić osoby nie mające zielonego pojęcia!
        • jazmig Związkowcy stracą lewe dochody 19.04.11, 15:54
          W państwowych firmacj firmy, których właścicielami są związkowi bonzowie robią kokosy. Po prywatyzacji hut Sendzimira i Katowice, tego rodzaju działalność nowy właściciel zlikwidował, a związkowcy stracili ogormne pieniądze.
          • Gość: Borynia związkowe pasożyty - do roboty!!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.11, 21:14
            robicie darmozjady uczciwym ludziom wodę z mózgu a tak naprawde to chodzi wam jedynie o swoje geszefty
    • Gość: angrusz1 A ja nie chcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 07:26
      coraz droższego węgla
    • Gość: H. Może mi ktoś powiedzieć po co się prywatyzuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 08:18
      Może mi ktoś powiedzieć po co się prywatyzuje coś co przynosi zyski?
      Czy nasze państwo wszystko musi przejeść?
    • Gość: dede Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.elwico.pl 19.04.11, 08:36
      Bo czegoś co nie przynosi zysku nie ma sensu prywatyzować tylko likwidować. Normalna zasada ekonomiki.
      • Gość: mk Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 09:27
        zasada jest taka - jeśli masz firmę, która przynosi straty to masz lipę, ale jeśli firma przynosi ci dochody i mieści się w twojej kamienicy to ją sprzedajesz, bo i tak w przyszłości trochę skapnie za czynsz raczej, a ty możesz za kasę ze sprzedarzy tej firmy pobalangowac sobie na całego przez pewien czas. Lecz gdy już wszystko przebalangujesz to wtedy jednak mozesz nie mieć za co żyć... Wtedy musisz podnieść czynsz wszystkim lokatorom albo pożyczyć, albo jedno i drugie. I jakoś to będzie.
    • Gość: kobieta pracująca "a moja pensja nie przekracza 3 tys." IP: *.piekary.net 19.04.11, 08:54
      a moja pensja nie przekracza 1500 zł i muszę za to utrzymać siebie i dziecko!!

Panowie górnicy, wierzcie mi, są ludzie którzy mają gorzej od Was i ludzie którzy czytając, że non stop się domagacie więcej i więcej reagują na to odruchem wymiotnym, bo niektórych już mdli na hasła górnicy, prywatyzacja, barbórka, podwyżka
      • Gość: pppx Re: "a moja pensja nie przekracza 3 tys." IP: *.welnowiec.net 19.04.11, 09:15
        Dokładnie podzielam zdanie.
      • Gość: ja Re: "a moja pensja nie przekracza 3 tys." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 09:30
        To też walcz o swoje, albo zapraszam na kopalnie.
        • Gość: H. Re: "a moja pensja nie przekracza 3 tys." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 09:59
          Masz w 100% rację.
          Mnie mdli jak słyszę gadki typu "chciał bym podwyżkę ale jak mam z szefem pogadać, może ty byś poszedł z nim pogadać żeby nam wszystkim dał?"
          • Gość: opos Re: "a moja pensja nie przekracza 3 tys." IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.11, 10:20
            alez glupoty wypisujecie! co szefa obchodzi, ze jej sie nalezy podwyzka? tutaj nie ma zwiazkow, ktore wyjda na ulice. ma sie uniesc honorem i odejsc z pracy, bo nie dostala podwyzki? Ty utrzymasz i ja i jej dziecko? ona wymaga gwarancji zatrudnienia? chce Barborek, 13-tek, 14-tek, 15-tek, bonow,oslon zatrudnienia? nie! wiec nie mow jej, ze nie ma prawa byc zla, kiedy jedna grupa zawodowa chce przywilejow ponad miare. fakt, ze praca w kopalni jest ciezka, a ktos to musi robic. ale ludzie, miejscie umiar!
    • Gość: zaza Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.11, 12:54
      podarujmy in te kopalnie. Za dwa lata znankrutują
    • Gość: rycho Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 14:57
      Ja proszę o podniesienie podatków,zlikwidowania kopalń .Zastanawiam się czemu ludzie tutaj narzekają na górników a wciąż palą węglem .Ja mam gaz i ogrzewam dom gazem.PO po to ją wybraliśmy aby zrobiła porządek z korupcją i tak jest.Głosujmy na PO a będzie sie żyłolepiej
      • Gość: rycho Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 15:10
        Donald jest najlepszy skończyły sie przywileje i korupcja.Aby żyło sie lepiej i tak jest.Kraj rozkwita wzrost gospodarczy i duzo miejsc pracy.Głosuje na PO!
    • Gość: Zarader Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.stk.vectranet.pl 19.04.11, 15:35
      Wytłumacz mi nieoświecony człowieku w jakim świecie Ty żyjesz??? Kiedy dopłaciłeś do górnika chociaż jedną złotówkę?? Górnictwo- jest to najbardziej dochodowy przemysł w Polsce- i zawsze takim był. Jaki gospodarz sprzedaje kurę znoszącą złote jajka? A co ze spółką?- nikogo to nie interesuje? Ani jedna złotówka nie pójdzie z prywatyzacji do kasy spółki- bo prezes (Jako chyba pierwszy w historii stwierdził, że jego firma ma tyle pieniędzy, że nie potrzebuje nic). Może dlatego, że nie interesuje go Spółka ani ludzie, którzy w niej pracują. Interesuje go tylko premia prywatyzacyjna i awans do ministerstwa- jaki ma obiecany za prywatyzację JSW.
    • Gość: froda Prywatyzacji- NIE IP: *.stk.vectranet.pl 19.04.11, 15:59
      Jak prywatyzowali wszystkie cukrownie w Polsce identyczną propagandę czytałem! Że ma być lepiej, dlaczego oni narzekają! Dziwi mnie teraz fakt, że ludzie się dziwią jaki to cukier drogi! Sprzedajcie cały sektor górnictwa- za kilka lat to samo będzie z cenami węgla!! Gratuluję! Tylko dlaczego na Śląsku ludzie dajecie cały majątek sprzedać krawatom z Warszawy- niech pałac kultury sobie sprywatyzują- bo tylko to im chyba zostało!
      • Gość: Borynia c.iulu związkowy - rusz łepetyną IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.11, 21:19
        jak wegiel zdrożeje tak jak cukier to chyba akurat kopalnie na tym wyjda najlepiej, co nie? Od kiedy to wy szumowiny związkowe martwicie się o zwykłych ludzi? Koń by się uśmioł!!! Boicie się, że zamiast ciepłych stołków przy dyrekcji bedziecie musieli bakać na dole jak my - zwykłe ryle i to was przeraża, że macie srakę w gaciach. Czasy komuny juz się skonczyły. Tak samo czasy kasiastych etatów związkowych fundowanych kosztem nas - zwykłych uczciwych górników.
    • Gość: b Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 16:20
      Na tym polega solidarność: należy solidarnie dokładać do nienasyconych, górniczych gąb...
    • Gość: Górnik Zofiówka Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.internetia.net.pl 19.04.11, 16:34
      Ej ty ku... cyganie w środku , ch... ci w dupe pedale, spie...j od Jastrzębskiej Spółki do swojego zajebanego cygańskiego holdingu węglowego. GKS 1962 Jastrzębie.
      • Gość: rycho Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 09:51
        człowieku czemu obrażasz cyganów,szerzysz nie nawieść do innych ras nie ładnie
      • Gość: rycho Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 09:53
        PO wygrało na Śląsku i pan Kutz więc robią porzadek
    • Gość: POLAK Z Mazowsza Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 20:08
      Mam już dosyć tego bezprawia. To skandal że każdy uczciwy Polak musi dopłacać do tej bandy darmozjadów. Likwidować i tępić to ścierwo jak najszybciej. W Polsce nie ma na służbę zdrowia, nauczycieli, policję a taki kopidoł zarabia 6 tyś ma masę przywilejów i dodatków i jeszcze mu źle. Won z Polski nieroby kiedyś uczciwie pracujący za najniższą krajową się zbuntują i zasypiemy wam te wasze ku...dołki razem z wami!
      • Gość: H. Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 08:29
        Mam dość!! wypowiedzi polskich niedorozwojów którzy ciągle wysuwają wyssane z palca teorie jak to oni muszą dopłacać do górnictwa. Bystrzachy jeżeli już nie trafiają do waszych ciasnych główek żadne argumenty że do górnictwa nie trzeba dopłacać i chcecie dalej tępo wypisywać te brednie mam do was propozycję! Załóżcie ruch społeczny którego głównym celem będzie odcięcie kuli u waszej nogi jaką w waszym mniemaniu jest Śląsk.
        • Gość: były górnik Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.11, 21:26
          hehehe...
          Jestem za takim rozwiązaniem, pod jednym warunkiem: na Śląsku założycie własny ZUS, który przejmie wypłacanie emerytur górniczych 40-letnim emerytom...
          • Gość: konrad Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 21:41
            Bo najgorzej jak przez 20 lat się stoi w rozkroku.
            Jedni żyją w socjaliżmie a drudzy w kapitaliżmie.
            Na coś powiniśmy się zdecydować bo faktycznie jedni nie rozumieją drugich.
            • Gość: slaska gupota Re: Górnicy chcą podwyżek, a nie prywatyzacji JSW IP: *.play-internet.pl 21.04.11, 22:34
              Jedyno nadzieja w Gorzdzieliku, jak skoncza "upiekszac" slaski stadion to i za gornikow sie wezma .
    • Gość: H. Związkowcy darmozjady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 08:17
      Związkowcy darmozjady? Tak hasła co chwilę się tu pojawiają. Ile ludzie w ciągu ostatnich lat dostali podwyżek w firmach w których są związki a ilu w firmach w których nie ma ich?
      • Gość: konrad Re: Związkowcy darmozjady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 13:36
        Ależ chodzi o to żeby kopalnie byly dochodowe.
        Jest zysk- jest zapłata.
        A póki co to dokłada się do tego biznesu a już działacze związkowi to trutnie do kwadratu na których utrzymanie zrzuca się całe społeczeństwo- bo przecież te podwyżki dla siebie nie fundują z zysku tylko cały czas musimy je jako społeczeństwo finansować.
        A może ja jako podatnik nie chce łożyć na schroniska dla bezdomnych zwierząt nich płacą na nie ich właściciele podobnie niech górnicy utrzymują się z swojej pracy.
        I nie mówcie mi że węgiel podrożeje- globalizacja mówi Wam to coś.
        U mnie nikt już na wsi nic nie chowa nawet drobiu a i tak pólłki sklepowe uginają się od unijnego żarcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka