Dodaj do ulubionych

Ksiądz zostanie senatorem? Chce go wystawić RAŚ

• Gość: Klecha do kruchty Wybory 2011. Ksiądz zostanie senatorem? Chce go... IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.11, 23:40
      DO KRUCHTY! WARA KLECHOM OD POLITYKI!
    • Gość: xsv Re: Ksiądz zostanie senatorem? Chce go wystawić R IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.11, 23:41
      faktycznie, jesteś piwożłopem. W polskim Kościele ea nie ma pastorów, ale księża. Ucz się tępaku!
    • Gość: synek z ZLNS Kutz kontra Pańczyk IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.11, 09:20
      Stanowisko
      Związku Ludności Narodowości Śląskiej
      W związku z deklaracją Pana Kazimierza Kutza o gotowości wystartowania w najbliższych wyborach do Senatu RP, Związek Ludności Narodowości Śląskiej zwraca się z apelem do Pana K. Kutza żeby wystartował z tego samego okręgu wyborczego, w którym wystartuje Pani Maria Pańczyk-Poździej. Zakładamy, że Pani M. Pańczyk-Poździej wystartuje do Senatu RP z jednego górnośląskich okręgów senatorskich.
      Ostatnie posiedzenie Komisji Mniejszości Narodowych i Etnicznych Sejmu RP w dniu 8.06. utwierdziło nas w przekonaniu, że w tej kadencji Sejmu RP nie zostanie sprawa nadaniu językowi śląskiemu statusu języka regionalnego załatwiona do końca, gdyż nie starczy na to czasu. W przyszłym parlamencie znów trzeba będzie na nowo sprawę języka śląskiego podjąć. Mając ten fakt na uwadze oceniamy, że najbardziej szkodzić w staraniach o dopisanie języka śląskiego do listy języków regionalnych może Pani Maria Pańczyk-Poździej. Ona nie tylko nie ukrywa niechęci do standaryzacji języka śląskiego, ale głosi absurdalne stwierdzenie, że mowa Ślązaków może przetrwać przede wszystkim dzięki jej konkursowi "Po naszymu czyli po śląsku". Ona nie dostrzega faktu, że kolejne roczniki dzieci i młodzieży nie używają języka śląskiego.
      Zwycięstwo K. Kutza nad głównym wrogiem języka śląskiego będzie miało nie tylko wymiar symboliczny, ale też realny, gdyż zagrodzi drogę do Senatu RP największemu wrogowi języka śląskiego. Jedyna konferencja, w Senacie RP, zorganizowana przez M. Pańczyk-Poździej na temat języka Ślązaków opierała się o tezę, że Ślązacy powinni zrezygnować z zapisu i standaryzacji swojego języka.
      Wiemy, że do standaryzacji języka nie wystarczy pozbyć się tylko wrogów, ale nawet zwolennicy standaryzacji mogą ten proces utrudniać, co uczy historia standaryzacji języka polskiego.
      Po wieloletnich sporach, w czerwcu 1936 r., a więc 75 lat temu, przyjęto uchwały Komitetu Ortograficznego Polskiej Akademii Umiejętności z 21 kwietnia 1936 r. Dokument ten przeciął niekończący się spór o standaryzację języka polskiego. W sporze tym dominowali zwolennicy dialektu małopolskiego i mazowieckiego, czyli Kraków i Warszawa walczyły o dominację swojego dialektu. Już w niepodległej Polsce spór o standaryzację języka polskiego trwał ponad 17 lat chociaż wrogów standaryzacja ta nie miała.
      Mamy nadzieję, że podważenie pozycji Pani Marii Pańczyk-Poździej proces standaryzacji języka śląskiego przyspieszy. Pani Maria Pańczyk-Poździej może dalej organizować swoje konkursy, a jak zmieni zdanie i nie będzie przeszkadzać w staraniach do podniesienia statusu języka śląskiego, i uzna za stosowne dołączyć do osób wspierających język śląski, zawsze będzie mile widziana.
      Za Związek Ludności Narodowości Śląskiej
      Kołodziejczyk Rudolf
      Roczniok Andrzej
      www.zlns.slunsk.eu/articles.php?article_id=37
      • Gość: EPP Re: Kutz kontra Pańczyk IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 18:03
        Panie Rudolfie, Panie Kazimierzu dziękuję za informacje i fakty o których nie miałam pojęcia. Na Śląsk przywieziono mnie po wojnie w beciku z Kresów, mimo to bardzo czuję się związana z tą Ziemią, mam ogromny szacunek dla Ślązaków, znam ich cierpienia po wojnie i tragiczne losy. Jestem za autonomią , uważam że tylko ona pozwoli tej krainie głębiej odetchnąć i lepiej się samemu rządzić bez dżwigania ogólnopaństwowego garba. Szkoda, że uznanie języka śląskiego idzie jak po grudzie. Na Kaszubach tego roku można było pisać maturę po kaszubsku a u nas? Trzeba jednak iść dalej do przodu i działać tak jak jest to możliwe. Niestety ciągle ubywa najbardziej kompetentnych i żarliwych. Niestety Pani Pańczyk - Poździej do takich nie zaliczam !!!!
        • Gość: śląski Polak Re: Kutz kontra Pańczyk IP: 80.50.134.* 28.08.11, 12:03
          Gość portalu: EPP napisał(a):
          Na Kaszubach tego roku można było pisać maturę po kaszubsku a u nas?

...i jaki wniosek z tego faktu wypływa,prosty czyli nie jest potrzebna autonomia,żeby po śląsku maturę w Polsce napisać tylko normalnie tego języka śląskiego należy sie uczyć.
          Proszę nie zaczynać budowy od dachu.
      • Gość: U° Re: Slunsk - Kutz kontra Pańczyk IP: *.hsi2.kabelbw.de 14.06.11, 19:46
        Dlaczego nie stosujecie slaskiego alfabetu STEUERa ?
        Ten alfabet ze slabikorza/prof Tambor/PLS/Danga osobiscie mi sie nie podoba.
        Teksty po slasku - od roku - ukazuja sie takze w organie mniejszosci niemieckiej WOCHENBLATT.
        Dlaczego to Sejm polski ma decydowyc o slaskiej ortografii/alfabecie, slownictwie ?

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
        W Norwegii dopuszczono wielosc dialektow j. norweskiego do urzytku urzedowego i nawet sa dwa alfabety w powszechnym urzyciu - to tam funkcjonuje, a panstwo zrezygnowalo oficjalnie z jednej kodyfikacji jezyka norweskiego
        ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
        Dlaczego to katowicki dialekt jezyka slaskiego - najbardziej spolszczony - ma byc podstawa kodyfikacji, kiedy to najwiecej ludzi po slasku mowi na zachod od Lublinca - Gliwic - Raciborza - w opolskich wioskach. Dlatego wasza kodyfikacja nie jednoczy, a dzieli.
    • amoremio Wybory 2011. Ksiądz zostanie senatorem? Chce go... 16.06.11, 19:59
      fajny Typ, uklony
    • Gość: mbz Wybory 2011. Ksiądz zostanie senatorem? Chce go... IP: *.ip.netia.com.pl 26.08.11, 11:23
      Ludzie mają różne dylematy i stają często przed trudnymi wyborami. Jak to w życiu. I jak z kalendarzami: są trójdzielne i książkowe i wiszące i stojące, ja zawsze kupuje kalendarze od Jacka, Jacek ma bardzo dobre kalendarze. sprzedaje je na stronie promnet.pl, naprawdę warto!!
    • Gość: cyrkmistrz Autonomia to Cyrk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.11, 14:05
      Chodzi w tym o to aby gonić króliczka ale nie złapać go. Bo pojawiła by sie odpwiedzialność, a tak to można pitolić dowolne bzdury i liczyć na jakieś sukcesy w wyborach regionalnych czy ogólnopolskich.

Pytania do RAŚków na które oni nie mają żadnych odpowiedzi poza ogólnikami
      1. Jakie miasta miałaby objąć autonomia wszak każdy taki projekt powinien na początek określić granice i zasięg (z Częstochową i Krakowem czy bez, z Sosnowcem i Jaworznem czy bez itd)
      2. Kto będzie wypłacał emerytury i renty (w tym emerytury górnicze). Jeśli autonomia to czy ma zamiar zachować te przywileje?
      3. Jak z podziałem pieniędzy miedzy autonomią i Polską, co ze zobowiązaniami, przykładowo Polska ma terz 700 miliardów długów, czy automomia ma zamiar wziąć na siebie czść ciężaru jego spłaty czy uzna, że nas to nie obchodzi..
      4. Co z nauczaniem regionalnym, czy macie zamiar wprowadzić przymus nauki gwary do szkół, co z podręcznikami do historii itp
      5. Jakie dziedziny autonomia chce przejąć w zarządzanie a jakie pozostawić Polsce, co ze szpitalami, ich utrzymaniem itd
      6. mógłbym jeszcze dalej pisać ale mi się już nie chce bo wiem że i tak nie odpiszecie przecież chodzi o to aby gonić króliczka ale nie złapać go, razi mnie w autonomistach ich ogólnikowość i lana woda zamiast konkretów
      • Gość: śląski Polak to nie cyrk to kabaret jedynie... IP: 80.50.134.* 28.08.11, 11:55
        ...w cyrku należy się czymś wykazać a w kabarecie rżnąć można głupa

Ja dodam jeszcze jedno pytanie:
        co ci automiści zrobią gdy już założą tą autonomię z tymi co sobie jej nie życzą a takich będzie 77 % conajmniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka