masaccio_silesia 01.07.11, 03:55 www.24gliwice.pl/wiadomosci/?p=32884 wycofali się po burzy rakiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boguschitz Boję się, co wyniknie z takiej polityki prorodz... 01.07.11, 06:38 Ta wiceprezydentka Gliwic trzeba zaroz zamknońć, a przed tym zbadać ji gowa. Przidała by sie tyż publiczno chłosta i pryngiyrz. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz bez przesady 01.07.11, 07:26 bab zrobiła to co kazdy dobry gestapowiec: wykonała rozkazy swojego szefa Odpowiedz Link Zgłoś
marcio1234 Re: bez przesady 01.07.11, 08:29 Uważaj, bo za krytykowanie urzędnika albo innej osoby pełniącej funkcje publiczne sądy lekką ręką dają rok obozu. Odpowiedz Link Zgłoś
tg588 Boję się, co wyniknie z takiej polityki prorodz... 01.07.11, 07:36 W ramach TAKIEJ polityki prorodzinnej proponuję jeszcze: 1. Podwyższyć opłaty za postępowania sądownicze - ludziom odechce się rozwodów; 2. Wprowadzić wysokie opłaty w szpitalach, szczególnie dla małżeństw emerytów - jak umrą to oboje; 3. Podwyższyć ceny biletów KZK GOP dla matek - niech siedzą w domu i wychowują dzieci, a nie włóczą się po mieście; 4. Wprowadzić zaporowe opłaty za przejazd autostradą dla matek - motywacja j.w.; 5. Wprowadzić zaporowe opłaty za paszporty dla matek i dzieci - no bo kto to widział, żeby za granice na wakacje jeździć - jak masz zbędną kasę to daj ją magistratowi i siedź w domu; Zgodnie z tą niezdrową logiką, można przypuszczać, że tramwaje w Gliwicach zlikwidowano, żeby te paskudne matki siedziały w domach (:/). Ludzi z takimi pomysłami i taką logiką należy sie zwyczajnie bać. Pisałem juz w komentarzach pod innymi artykułami dotyczącymi tej sprawy , co o tym wszystkim myślę. Wycofanie z porządku obrad tego problemu, skąd innąd objaw pozytywny, może byc zagrywką stosowaną przy sprzedaży auta - sprzedający "rzuca" absurdalną ceną, aby, ku bezzasadnemu zadowoleniu kupującego, zejść o parę groszy. Życzę wszystkim rodzicom dużo cierpliwości i wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
werraskora Re: Boję się, co wyniknie z takiej polityki proro 01.07.11, 08:53 Drodzy Państwo, Efekty takiego myślenia i działań już są widoczne w Gliwicach. Spada ilość mieszkańców tego miasta. Już w tej chwili zmniejszyła się poniżej granicy 200 tys. Śmiem twierdzić, że gdyby nie Politechnika to miasto Gliwice niestety ale był jeszcze mniejsze, sama strefa nie powoduje, że ludzie się przeprowadzają do tego bardzo drogiego miasta. Tak więc, cała polska będzie obserwowała co teraz będzie się dalej działa z tym pomysłem, bo na pewno dla miasto jest to najwygodniejsze rozwiązanie, tylko że czy dla ludzi dobre? Dziwią mnie takie pomysły ze strony ekipy politycznej, która ma duże poparcie wśród młody, jak widać Ci młodzi muszą być bezdzietni... Odpowiedz Link Zgłoś
tojaaaa Boję się, co wyniknie z takiej polityki prorodz... 01.07.11, 09:40 Przykro mi , że Pan Frankiewicz mimo zdecydowanego sprzeciwu mieszkańców zapowiedział, że nie wycofa sie podwyżek. Rzecznik Um często chwali się , że Gliwice to bogate miasto. Zatem dlaczego miasta nie stać na dotowanie żłobków? Czy może władze Gliwic zamierzają decydować za nas jak mamy wychowywaać dzieci? A może Pan prezydent tak długo jest na stołku urzędniczym , że juz zupełnie stracił kontakt z rzeczywistością? Czy Pan Panie prezydencie wie ile zarabiąją ludzie? Czy Pan wie , że dla wielu wydatek 500 set czy tysiąca złotych to ogromna kwota? Czy Pan prezydecie pomoże fiansowo tym , którzy ze względu na zaporowe ceny za żłobki przestaną pracować? Panie prezydencie prosze powiedziec dlaczego Gliwice mają inną polityke prorodzinną niż Katowice , Bytom czy reszta Polski? I prosze jeszcze odpwiedzieć na pytanie co bardziej przyda sie mieszkańcom, którzy składaja sie na Pańska pensję - hala Podium czy rozwinięta siec przedszkoli i żłobków? Dlaczego Pan ignoruje głosy mieszkańców? I jeszcze jedno apelował Pan kiedys do osób , które pracują i mieszkaja w Gliwicach aby sie meldowały w tym mieście i płaciły tutaj podatki. Martwił sie Pan o to , że coraz więcej Gliwiczan wyprowadza sie za miasto ale tutaj pracuje i ma dochody. Tymczasem podatki uciekają gdzie indziej. Jeśli miasto będzie prowadzic taką politykę wobec mieszkańców to za kilkadzisiąt lat w Gliwicach będzie pusto. Opel to nie wszytko....... Odpowiedz Link Zgłoś
p_iki rozwiazanie jest bardzo proste.. 01.07.11, 10:22 dajcie im kopa w nastepnych wyborach. i nie bojcie sie glosowac na ludzi nienalezacych do zadnej partii.. naprawde PIS nie jest jedynna alternatywa dla PO. nauczcie sie ze im nizszy szczebel wladzy tym wiekszy ma wplyw na Wasze zycie codzienne.. caly czas slysze narzekania na osoby przy korycie w moim rodzinnym miescie, a jakos wszyscy sie boja zaglosowac na kogokolwiek innnego.. a na znak 'zaloby' po obecnym prezydencie i jego ekipie po nastepnych wyborach zorganizujcie jakis wesoly koncert w miescie i bawcie sie do bialego rana.. zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
tabletka_bez_krzyzyka Boję się, co wyniknie z takiej polityki prorodz... 01.07.11, 10:30 Zwykle nie komentuję artykułów, ale tym jestem tak zbulwersowana, że nie mogę się powstrzymać. Nie tylko nie mogę uwierzyć, że polityk jest w stanie strzelić sobie takiego wyborczego samobója, ale nie mogę uwierzyć, że komukolwiek takie myśli przychodzą do głowy. Mam nadzieje, że Panie wypowiadające się w tekście zajmą się swoimi wnukami tak ochoczo, jak bardzo zachęcają do tego inne babcie. Mam nadzieję, że mieszkańcy Gliwic będą pamiętać o tych wypowiedziach podczas kolejnych wyborów samorządowych. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Boję się, co wyniknie z takiej polityki proro 01.07.11, 11:24 do wyborów jeszcze trzy lata, sprawa zdąży przyschnąć a ludzie zapomną Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dass Polityka antyludzka w gliwicach 01.07.11, 10:58 Kolejny już dzień i kolejny artykuł w tej sprawie. Rozmawiam codziennie z żoną i znajomymi na temat podwyżek w żłobkach i nie jesteśmy w stanie zrozumieć jak można gadać takie głupoty obejmując takie stanowiska! To co wygaduje Pani Caban przechodzi ludzkie pojęcie! Znakomity artykuł Pani Magdaleny Warchala, pełen ironii - tego mi było potrzeba, bo już zaczynałem myśleć, że ze mną jest coś nie tak. Zgadzam się z opinią Pani Magdaleny w 100%! Ja rozumiem, że przychodzi okres podwyżek - nie tylko w Gliwicach, ale innowacyjna polityka ANTYLUDZKA to coś co Gliwice zamierzają wprowadzać, a włos jeży się na głowie! Jeżeli nie są Państwo zaznajomieni z tematem, to napiszę tylko, że porównywalne opłaty może mieć tylko Warszawa! Reszta miast ma opłaty za żłobek na poziomie 200 - 300 zł. A np. Łódź, Kielce, Katowice to około 100zł. Argumenty Pani Caban są wyjęte z jakiegoś dziwnego kapelusza - myślę, że ona sama ich nie rozumie. Nie zna sytuacji żłobków, a wiem to od Pań tam pracujących, a wypowiada się na ich temat. Mało tego - ona jest za nie odpowiedzialna! To prawdziwy dramat! Chciałbym swoją wypowiedź zamknąć w jednym zdaniu, które również skierowałem do Gliwickich radnych: podwyżki tak, oskubanie do gołego nie! Odpowiedz Link Zgłoś
polsz w Warszawie 01.07.11, 11:22 mój drogi/a żłobek jest o wieele tańszy. Koszt pobytu dziecka w żłobku wynosi 9 zł dziennie czyli ok 200 zł miesięcznie. Do tego za kolejne dziecko obniżka 25%. Stawki te ustalono w 2003 roku. Niestety od września stawki wzrosną i wyniosą 374 zł. Trzeba jednak zauważyć, że 374 zł to i tak mniej niż w Zabrzu. A pan Frankiewicz chce w Gliwicach wprowadzić opłaty prawie trzy razy większe. Cóż, bogate miasto i bogaci mieszkańcy Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dass Re: w Warszawie 01.07.11, 14:23 Zgadza się! Dlatego napisałem, że "może mieć", ponieważ projekt jest taki: "Opłata za żłobek publiczny w Warszawie wynosiła dotychczas ok. 200 zł. Niedługo radni zdecydują, czy będą podwyżki. Projekt uchwały przewiduje, że opłata będzie zależna od dochodu rodziny. Koszt miejsca w żłobku określono na 1170 zł, najbiedniejsi - o dochodzie 700 zł brutto na osobę w rodzinie - mieliby płacić 17 proc. tej kwoty, czyli 200 zł. Kolejne progi to: 380 zł (32 proc.) dla osób z dochodem 701-1450 zł, 600 zł (51 proc.) dla rodzin z dochodem 1451-2100 zł, 860 zł (74 proc.) dla osób o dochodach 2101-2800 zł. Najbardziej zamożni, z dochodem przewyższającym 2800 zł na osobę, zapłacą 100 proc." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Boję się, co wyniknie z takiej polityki proro IP: *.gl.digi.pl 01.07.11, 13:34 Szkoda że od 30maja u pani Kaban ups Caban w biureczku leżał projekt od Frankiewicza. Dopiero 20.06 rzuciła je Radzie Miejskiej na stół. Powiedział o tym 27.06 na spotkaniu jeden z Radnych. To jest skandal moi drodzy. Maja nas gdzieś. Przeczytałam gdzies na forum wczoraj(więc pewności nie mam), że dzieci naszych kochanych władz mają pierszeństwo w żłobkach i przedszkolach. A tak na marginesie ciekawe gdzie chodziły dzieci naszej (zawieszonej w innym wymiarze) zastepcy prezydenta? czy była cudowną mamusią i siedziała w domu z dziećmi czy wstrętna matką jak ja i oddała do żłobka. Zadajmy jej takie pytanie. Nikt tak naprawdę nie odpowiedział na moje pytania które zadałam w UM w pon 27.06 tj : 1)na co pojdą te pieniądze z podwyżek? 2)jaka jest różnica pomiędzy żłobkami w Gliwicach i w Zabrzu? (opłata nie zależy od zarobków i jest w tej chwili 60zł po podwyżce będzie 100zł). WSTYD i CHAŃBA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola cd IP: *.gl.digi.pl 01.07.11, 13:35 mam pomysła: może wpuścimy wszystkie nasze maluchy do gabinetu naszej "kochanej pani przeydent". Jest taka prorodzinna może będzie się nimi zajmowac w godzinach pracy Zaoszczędzimy my i miasto. A Caban wreszcie zrobi coś pożytecznego dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: Boję się, co wyniknie z takiej polityki proro IP: 212.106.189.* 01.07.11, 13:49 ad 1). Fizycznie nasze pieniądze pójdą na żłobki - pytanie na co pójdą pieniadze które miasto miało przeznaczyć na żłobki? Można by za nie postawić parkomaty i tym samym kasiura sama się namnaża ;/ ad2). taka, że w zabrzu osoby decyzyjne lubią dzieci, a w gliwicach nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Boję się, co wyniknie z takiej polityki proro IP: *.gl.digi.pl 01.07.11, 13:58 dzięki za odpowiedzi ale oczekuję ich w dalszym ciągu od przezydenta i jego koleżanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: purplebossa Re: Boję się, co wyniknie z takiej polityki proro IP: *.op.osi.pl 01.07.11, 14:24 Obawiam się, że takowej się nie doczekasz:). Merytorycznej przynjamniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda matka Re: Boję się, co wyniknie z takiej polityki proro IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 20:28 Najlepiej pani podziękować w kolejnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś