Dodaj do ulubionych

żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 02:53
Przedwczoraj wracałem z Katowic, schodziłem po schodach na perony od strony ulicy Kościuszki. Na schodach żebrała" bezwłosa" młoda dziewczyna, wyglądała jakby była po chemioterapii. Była zadbana, czysta, nie wyglądała jak "mieszkaniec" tych okolic. Tak mnie to dotknęło, że wróciłem się z peronu i wrzuciłem Jej parę groszy/ Ciągle o Niej myślę, nie wiecie czy ona jest rzeczywiście chora czy też to taki "image" żeby ludzi chwytał za gardło. Ciągle o Niej myślę, nie daje mi to spokoju. Jestem do tej pory wstrząśnięty. Jeśli jest chora to może dałby się jej jakoś pomóc żeby nie musiała żebrać????Sam jestem lekarzem i wiem jaka to tragedia. Nie pochodzę z Katowic. Proszę o odpowiedz jeśli ktoś coś wie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. IP: *.promont.iq.pl 19.10.11, 08:07
      Sam nie widziałem tej dziewczyny, ale może losem jej i podobnych osób, zamiast kolejnym pseudo-artykułem o Mariackiej zajęła się redakcja GW mająca siedzibę tuż obok ???
    • Gość: yes yes yes Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 09:26
      pisze się 'żebrząca' , a nie 'żebrająca'

napisał Adam
      Ciągle o Niej myślę, nie daje
      > mi to spokoju. Jestem do tej pory wstrząśnięty. Jeśli jest chora to może dałby
      > się jej jakoś pomóc żeby nie musiała żebrać????Sam jestem lekarzem i wiem jaka
      > to tragedia. Nie pochodzę z Katowic. Proszę o odpowiedz jeśli ktoś coś wie na t
      > en temat.

No to masz problem doktorq.

• Gość: ŁowcaKretynów Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. IP: *.static.sitel.net.pl 19.10.11, 10:18
        yes,yes.....kretynie:..jeśli życie ci brzydnie i pachnie piekłem , wsadź ten uczony łeb do klozetu i przypie...deklem. Pomaga lepiej na ortografię i gramatykę niż ty śmoku ..... bliźnim.
        • Gość: a. Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 10:48
          chyba wiem o którą dziewczyne chodzi, taka drobna?
          spotykalam ja czesto w centrum w lato z kartką o pieniadze,
          kiedys starsza kobieta z nią rozmawiala, to ponoc po chemioterapii byla.
          • Gość: Adam Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 19:10
            Dziękuję, za tak duży odzew. Przepraszam jeśli kogoś uraził mój błąd ortograficzny. Ja nie jestem polonistą, więc proszę wybaczyć. Na co dzień zajmuję się bardziej przydanymi sprawami niż wertowaniem słownika języka polskiego, na drugi raz będę wiedział jak napisać "żebrząca".
            Proponuję wszystkim "polonistom", aby zajęli się losem drugiego człowieka w praktyce a potem wytykać komuś jego błędy ortograficzne.
            BTW. Nie wiem jeszcze jak, ale w jakiś sposób postaram się pomóc tej dziewczynie. Ona jest chora, powinna być w domu i spokojnie wracać do zdrowia . Będę w Katowicach za jakiś czas. Do tego czasu postaram się coś zorganizować, aby nie musiała tam prosić się o parę groszy na życie. pozdrawiam Adam

p.s. jeśli teraz popełniłem jakiś błąd to proszę mi go nie wytykać.
            • Gość: . Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. IP: *.c201.msk.pl 19.10.11, 20:47
              Dr Adamie polecam ci żebrzącego od kilku lat Rumuna na skrzyżowaniu 73 Pułku Piechoty i Karolinki. On tak pięknie udaje niepełnosprawnego na prawą nogę więc przydałby mu się jakiś doktor i sponsor bo dziennie wyciąga ledwie 100zł - 200zł. Polscy niepełnosprawni z palcem w doopie w zakładach pracy chronionej zarabiają 1383zł/mies. i nie muszą stać przy skrzyżowaniach i żebrać od naiwniaków. Może się mylę ale zdaje się żyjemy w III RP gdzie warunki zatrudniania niepełnosprawnych są zdecydowanie lepsze niż dla pełnosprawnych. Zatrudniając osobę ze znacznym stopniem niepełnosprawności (taki stopień dostają osoby chore nowotworowo) zakład pracy mający status ZPCh dostaje dotację do stanowiska w kwocie ok.2200zł/mies (pozostałe zakłady 70% z tej kwoty). Może więc zatrudnisz tę biedną, łysą dziewczynę u siebie w gabinecie jako np recepcjonistkę i zamiast dawać jej parę groszy jałmużny sfinansujesz jej etat kosztem PFRON-u?
        • Gość: yes yes Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 11:44
          spieprzaj dziadu
    • Gość: . dr Adam IP: *.c201.msk.pl 19.10.11, 10:59
      żebrząca Można spać na forsie i dalej żebrać. To nie jest potrzeba ale styl życia.
      • Gość: yes Re: dr Adam IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 11:24
        www.youtube.com/watch?v=-_FYdC4LG9E

• Gość: KaMi Re: dr Adam IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 21:22
          Ludzie, na litość boską co się z wami stało?
          Przecież ten człowiek nie zwraca się do was o wsparcie tej dziewczyny a tylko prosi o jakiekolwiek wiadomości o niej lub miejscu jej pobytu.
          A wy co? Was bardziej poruszył błąd ortograficzny niż to, że ktoś obok was być może potrzebuje pomocy.
          Do czego ten świat zmierza?
          Pamiętaj jeden z drugim, że los to loteria i dzisiaj jest czyjeś nieszczęście a jutro być może twoje.
          Szacunek dr Adamie.
          • Gość: . Re: dr Adam IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 21:34
            dokladnie! zachowujecie sie jak banda debili.
            • Gość: o yes! Re: dr Adam IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 22:04
              w/g mnie to nie debile tylko chwyt marketingowy

• Gość: Czesio Re: dr Adam IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 09:48
            napisała KaMi:
            Pamiętaj jeden z drugim, że los to loteria i dzisiaj jest czyjeś nieszczęście a jutro być może twoje.

Człowieczy los nie jest bajką, ani snem.
            Człowieczy los jest zwyczajnym, szarym dniem.
            Człowieczy los niesie trudy, żal i łzy.
            Pomimo to można los zmienić w dobry, lub zły.

A ja bardzo lubię tom piosenkę gdy śpiewam Jom na dniu nauczyciela
            w poniedziałek i czwartek były to najlepsze dni i w ten piątek jeszcze będziemy śpiewać do całej gminy Miedzna też będzie pan wujt

• Gość: Dorota Re: Panie Adamie IP: *.centertel.pl 25.10.11, 20:41
              dziekuje w imieniu zdrowej czesci mieszkancow Katowic za bezinteresowna troske o nieznana nikomu dziewczyne, za odruch serca i za to, ze dal Pan wiare, ze jeszcze jest w niektorych z nas czlowieczenstwo a glaby, ktore zamiast pomoc wytykaja bledy powinni sie wstydzic...tak latwo tylko krytykowac a samemu nic nie robic, pamietajcie, ze zycie kolem sie toczy....
              Pozdrawiam autora tego topiku!
              Powodzenia

• rebellefleur990 Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. 21.02.14, 13:37
      Witam, czy dowiedział się Pan czegoś na temat tej dziewczyny?
      Wczoraj spotkałam ja żebrzącą na ulicy. Nie przeszłam obojętnie, no bo jak?
    • rebellefleur990 Re: żebrająca dziewczyna z Dworca w Katowicach. 21.02.14, 13:38
      Czy ktoś coś wie na temat tej dziewczyny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka