Gość: oszuk IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 14:27 No f*ing way! Łapy precz od MZK Tychy!!! "Co by tu jeszcze zje* panowie?" - powiedziało KZK GOP. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anka Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.11, 14:38 Dokładnie, łapy precz od MZK ! KZK GOP kojarzy mi się tylko z bałaganem, złym zarządzaniem i syfem w autobusach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 14:48 Hahaha smiechu warte. Prędzej KZK gop powinien się przyłączyć do MZK :-) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek KZK GOP kusi Tychy IP: *.play-internet.pl 29.11.11, 14:51 Boże uchowaj! A Tychy niech się bronią - mam nadzieję, że mają tam na tyle oleju w głowie, że nie wejdą do tego potworka a akurat taryfa czasowa jest kiepska w porównaniu z tyską - tutaj jest 15,30, 60, a w Tychach 20, 40, 90. Za 15 minut to ja ledwo przejadę np. z Łazisk do Mikołowa... kupując najdroższy bilet w Tychach spokojnie dojeżdzam na miejsce nawet jeśli mam jedną lub dwie przesiadki gdzieś na trasie, z godzinną katowicką to mogę se tyłek podetrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: KZK GOP kusi Tychy 29.11.11, 16:55 Gość portalu: Pudelek napisał(a): > Boże uchowaj! A Tychy niech się bronią - mam nadzieję, że mają tam na tyle olej > u w głowie, że nie wejdą do tego potworka > > a akurat taryfa czasowa jest kiepska w porównaniu z tyską - tutaj jest 15,30, 6 > 0, a w Tychach 20, 40, 90. Za 15 minut to ja ledwo przejadę np. z Łazisk do Mi > kołowa... kupując najdroższy bilet w Tychach spokojnie dojeżdzam na miejsce naw > et jeśli mam jedną lub dwie przesiadki gdzieś na trasie, z godzinną katowicką t > o mogę se tyłek podetrzeć Bez przesady - 870 z Zabrza do Katowic jedzie 25 minut. Na obecnym bilecie za 4.2 da się jeszcze podjechać parę przystanków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spa Bilety Miesięczne IP: 157.158.17.* 30.11.11, 10:08 Dla mnie w ofercie KZK-GOP fatalne jest to, że bilety ich miesięczne są tylko na miesiąc kalendarzowy. W Tychach kupuję bilet miesięczny z ważnością miesiąca od dowolnej daty. Można sobie świetnie dopasować okres ważności biletu do potrzeb. A w KZK jak ktoś np. wyjeżdża na wakacje na 2 tygodnie, to już bilet na miesiąc kalendarzowy jest bezsensowny. Powtarzam za poprzednikiem: Uchowaj Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackhammeR KZK GOP kusi Tychy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 14:54 NIGDY KUR$%! MZK miałoby zostać przyłaczone do takiego SYFU I BANDY ZŁODZIEJI JAK KZK?? Te sukinko%^ niszczą każdego przewoźniak z jakim współpracują. Ich tabór to syf, śmieć, smiech na sali i zagrożenie bezpieczeństwa. Wspólne bilety tak, połączenie NIGDY W ŻYCIU! Jesli to zrobią pasażerowie zaczną jeszcze bardziej rezygnowac z usług komunikacji miejskiej. Niech ten syf katowicki i zagłebiowski zostanie w swoim smrodliwym otoczeniu. Od MZK i Tychów WARA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 15:21 Oj Chyba kolega w niedoczasie, zapraszam do klimatyzowanych Mercedesów w Katowicach albo nowiuteńkich Scanii z PKM Gliwice czy nowych autobusów z PKM Świerklaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.play-internet.pl 29.11.11, 15:36 kilka wozów wiosny nie czyni - porównaj sobie ogólny stan autobusów katowickich i tyskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 16:01 np. PKM GLIWICE 10 Scanii - 2011 i 20 Solarisów 2010 PKM KATOWICE 25 Mercedesów 2011 25 solarisów 2010 PKM świerklaniec 40 MANów 2011-2012 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romano Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.play-internet.pl 29.11.11, 17:14 Nie rozśmieszaj mnie, codziennie korzystam z KZK GOP i stwierdzam fakt... totalny złom. Poza tym mercedesów jest tylko 5 i kilkanaście solarisów, reszta to totalny złom! Przejedź się np. 912, 12, 48 itd strach do tego chłamu wchodzić. Przeżyłem 4 pożary! Natomiast mam okazjonalnie czyli raz, dwa razy w tygodniu możliwość korzystania z tyskich linii. Przepaść! Żyby była jasnosć znajomi mają identyczne doświadczenia i odczucia co ja. Zastanawialiśmy się dlaczego taka sytuacja ma miejsce? Miasta dzieli od siebie 20 km. a wrażaenia jakby dzieliły nas lata świetlne. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o bilety od 1-ego, brak biletu PKP-bus, stan taboru IP: *.sun-net.pl 01.12.11, 14:01 do tego skoordynowanie busów i trajtków z pociągami. Jest wiele niby niuansów, które czynią poziom usług KZK GOP dużo niższy od MZK Tychy. Takie są moje odczucia, pasażera który korzysta z usług obu związków i dlatego nie życzę Tyszanom KZK GOP w Tychach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i co ? Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.sti.net.pl 04.12.11, 20:25 Porownaj sobie ile z Tych Solarisow macie w leasingu potem porownuj. Odpowiedz Link Zgłoś
milosniktrojki Tylko nie to! 29.11.11, 15:06 Kiedy Tyszanin widzi śmierdzącego Ikarusa albo 30 letni autobus sprowadzony z Danii, wiadomo od razu, że do miasta wjechało KZK GOP (688, 788). Pewnie Katowice, Bytom i cała reszta brzydkiej północy zazdroszczą Tychom Solarisów napędzanych na gaz, które mają pierwszeństwo w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyski wsiur Re: Tylko nie to! IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 15:48 Chyba gościu nie widziałeś wulcowatych volvo które ledwo jeździły i innego złomu w MZK Tychy, zresztą linie KZK w Tychach obsługują też prywatni przewoźnicy baranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Tylko nie to! IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 15:52 Zgadza sie.. "jeździły". Ale już nie jeżdżą. Graty można na palcach jednej ręki policzyć i jeżdżą sporadycznie (pewnie jako zastępcze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiór katowicki Re: Tylko nie to! IP: *.play-internet.pl 29.11.11, 16:51 Weź buraku walnij się w tą pustą pacynę. Wulcem to jesteś ty, słomiaku! Pod każdym względem Tychy do Katowic to jak Nowy Jork do... właśnie Katowic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATOman Re: Tylko nie to! IP: *.sti.net.pl 29.11.11, 17:53 buhahaha Tychy do Katowic jak Nowy Jork, miasto sypialnia do Katowic buhahah Odpowiedz Link Zgłoś
milosniktrojki Re: Tylko nie to! 29.11.11, 19:59 Bezrobocie w Tychach jest najniższe w kraju, poziom życia na poziomie Gdynii (rankingi z 2011), dużo zieleni, dwupasmówki na osiedlach, trolejbusy, a ty mi tu mówisz o Katowicach, gdzie socjal rządzi Załężem, a mieszkańcy Kostuchny i Piotrowic jeżdżą na zakupy właśnie do Tychów na giełdę kwiatową i hale... Masz Silesię, Altusa i myślisz że pozjadałeś wszystkie umysły. Tychom mentalnie bliżej w Beskidy niż w GOP. Żeby nie było - jak jestem w Polsce chwalę Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Tylko nie to! IP: *.tychy.vectranet.pl 29.11.11, 21:08 no nie, daj spokój z tym zachwalniem Tychów zostało to miasto sypialnią tak jak było kiedyś gó... sie tu dzieje- miasto dla emerytów albo rodzin z dziećmi a co do autobusów- przecież i tak po integracji biletowej w tychach będzie jeździł pkm, czyli to co miasto kupiło. tak jest w gliwicach, gdzie jeździ ichniejszy pkm, czy w katowicach, czy sosnowcu itp i żeby nie było- mieszkam na paprocanach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasir Re: Tylko nie to! IP: *.abramowski.edu.pl 30.11.11, 09:46 Jak bliżej Tobie w beskidy, to wyjedź na Podbeskidzie. Ja pochodzę z Czułowa, jak i moi rodzice, dziadkowie, którzy ciężko harowali najpierw w papierni/kopalni/browarze, po południu w polu, więc nie będziesz mi tu obrażał Ślązaków, przybyszu do Tychów sprzed 35-45 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyski wsiur Re: Tylko nie to! IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 22:39 Takich rasowych wulców jak Ty to tylko można spotkać w Tychach albo Sosnowcu a nie w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z0lnierz Re: Tylko nie to! IP: *.1000lecie.pl 30.11.11, 21:23 synku,pomysl zanim cos napiszesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackhammeR KZK GOP kusi Tychy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 15:50 Doskonale wiem co mówię ponieważ od więcej niż 10 lat mam nieprzyjemność korzystac z usług kzk. To przestarzały złodziejski moloch, który chyba ma abonament na podpłacanie mechaników i służb kontrolujących stan techniczny pojazdów. Te wspomniane mercedesiki jeżdżą głównie na trasie pyrzowice-katowice. Czasem na 30ke wypuszczą nowego mana albo nowo zakupionego mercedesa. Ogólnie jeżdżą starsze jelcze i mnóstwo smierdzących ikarusów w stanie tak tragicznym, że nie powinny w ogóle wyjechac z zajezdni. Proponuję koledze wybrać się do Bielska i zobaczyć w jakim stanie są tamtejsze ikarusy. Tam wiedzą jak dbac o starsze pojazdy. Albo przejechać się w zimie linią 788. Brudne, stare głośne gó%^&. Przy 15 stopniowym mrozie nie można było domknąć drzwi, zero ogrzewania, woda między szybami i smród z silnika. A chamscy kierowcy którzy tylko prowokują do bójek. Nie raz widziałem jak prawie mu pasażer wpiernicz spuścił za wywyższanie się. Do tego gnoje palą w czasie jazdy a smród z dymu leci do głównej kabiny. Ogółem tabór tej Karykatury Zakładów Komunikacji wygląda jak centrum katowic. Zaniedbane, oblepione szmatami, brudne i zatłoczone. Albo dzielnice typu chorzów batory, większa część szopienic czy kilku innych zapomnianych przez świętojebliwego waść uszoka dzielnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 16:07 To że nie wszędzie jeżdża nowiutkie autobusy to raczej kwestia ilości linii i rozległości sieci komunikacyjnej Sama po Rudzie raczej poruszam sie starymi gratami ale nie prawda jest że Mercedes jeżdzi tylko do Pyrzowic, linie 48 7, 910, 674 830, 820 6, 840 870 i pewnie wiele innych sa super czyste ciche i ogrzewane, a poza tym to często pasażerowie sami demolują pojazdy bo raczej kierowcy nie rozcinają siedzeń i nie zostawiają śmieci w autobusach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fabbio KZK GOP kusi Tychy IP: *.play-internet.pl 29.11.11, 16:47 Nigdy w życiu, MZK Tychy do KZK GOP to jak mercedes do małego fiata! Tyskie linie są najnowoczśniejsze w Polsce, natomiast KZK GOP to totalny złom w dodatku łatwopalny! Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek KZK GOP kusi Tychy 29.11.11, 16:55 A ja jestem za wstąpieniem Tychów do KZK. Trochę śmieszy mnie, gdy czytam opinie, jaki to MZK Tychy prezentuje wysoki poziom w stosunku do KZK GOP... Jeśli ktoś rusza się często poza GOP i ma porównanie, to widzi, że MZK Tychy i KZK GOP to ta sama kiepska liga. Niska częstotliwość kursowania linii obu organizatorów woła o pomstę do nieba. A co do jakości taboru - pewnie po wejściu Tychów do KZK nadal tyskie linie obsługiwałby w większości tyski PKM, więc z punktu widzenia pasażera praktycznie niewiele w zakresie jakości taboru by się zmieniło. Niestety wielu pasażerów nie odróżnia organizatora komunikacji od przewoźnika i pewnie stąd komentarze wyglądają tak, jak wyglądają... :-( A przynajmniej po wejściu do KZK zrobiłby się mniejszy bałagan biletowy w regionie. I zasięg biletu byłby większy - za podobne pieniądze Tyszanie mieliby o wiele więcej możliwości. Zgadzam się, że KZK to moloch i wymaga szybkiej i gruntowanej reorganizacji. Ale tkwienie poza nim w realiach tej samej aglomeracji jest o wiele większą głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.play-internet.pl 29.11.11, 17:17 człowieku przestań opowiadać brednie... to tak jakby wmawiać ludziom, że poziom życia na Białorusii i w Niemczech jest taki sam! Życzę trzeźwości umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.play-internet.pl 29.11.11, 17:51 gdybym nie odróżniał organizatora od przewoźnika, to bym pisał np. o Kłosoku Żory różnica jest inna - KZK jako organizator jest gorszy niż MZK Tychy. O jakości autobusów już tutaj napisano. System biletowy też jest w MZK jest lepszy - jak na razie to KZK przez całe lata broniły się przy swoim starym systemie i teraz łaskawie wprowadzają czasówki, ale i tak na gorszych warunkach niż tyskie. Więc czym się podniecać - że KZK zrobiło mały krok w kierunku czegoś, co w Tychach jest od lat? Więc jako pasażer MZK Tychy nie widzę plusu aby jeździć pod egidą KZK - bo plusów z tego praktycznie nie będzie (poza wspólnym biletem - ale jak pisałem - jak ma to być bilet w wersji katowickiej to niech go sobie...), szykują się generalnie głównie minusy. A żeby było tak samo, to po co to zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub KZK GOP kusi Tychy 29.11.11, 16:57 Niech MZK Tychy się tu nawet nie pcha - mówię to z życzliwością. Szkoda by ich było. Taki np. Rybnik wystąpił z MZK Jastrzębie i sobie radzi wyśmienicie. KZK zapewne ma chrapkę na pieniądze z Tychów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.w KZK GOP kusi Tychy IP: 109.196.54.* 29.11.11, 18:14 Czytam wasze opinie i widzę że trwa tu dyskusja kto ma ładniejsze autko a to nie o to chodzi tu chodzi o wspólny bilet , i co najważniejsze MZK Tychy to nie tylko Tychy ale również powiat mikołowski i zapraszam tak broniących i chwalących jakie to piękne autobusy są tyskie do przejażdżki tymi pięknymi autobusami które codziennie MZK wysyła do obsługi Mikołowa Łazisk czy Orzesza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.play-internet.pl 29.11.11, 22:14 właśnie jeżdzę sobie MZK Tychy do Łazisk, Orzesza i Mikołowa - i właśnie dlatego też nie chcę, aby znalazł się tutaj złom z KZK. Fakt - na takie 655 nie wpuszczają może wypasionych pojazdów, ale widzę też np. co KZK puszcza na boczne linie - np. na 41. Nie dość że złom, to jeszcze kierowcy jeżdzą i zachowują się jakby wszystko mieli gdzieś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość KZK GOP kusi Tychy IP: 109.95.202.* 29.11.11, 18:28 Mało kto o tym mówi ale w tej chwili bilety miesięczne KZK GOP są około 10% droższe niż te w Tychach. Poza tym najważniejsza sprawa - w Tychach od samego początku są bilety okresowe ważne od dowolnie wybranego dnia miesiąca. Kupuje bilety okresowe od lat i sam wbieram od kiedy mój bilet ma być ważny. A w KZK? Wiem od znajomych że od lat to samo - bilety miesięczne wżne od 1 dnia miesiąca. Jak ktoś sobie kupi bilet np. 2 lub 3 to od razu na wejściu jest stratny kilka dni. Pewnie trzeba będzie czekać kolejne 20 lat jak chłopcy z KZK łaskawie to zmienią. Może jak wejście słynny SKUP, który wdrażany jest już kilka lat a końca nie widać - he he he Odpowiedz Link Zgłoś
masz1308 KZK GOP kusi Tychy 29.11.11, 18:36 NIE DLA KATOWICKICH STARYCH ,SMIERDZĄCYCH AUTOBUSÓW I ICH CHAMOWATYCH KIEROWCÓW W TYCHACH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcle KZK GOP kusi Tychy IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 20:54 Ja bym nie radził Tychom wchodzić do KZK GOP, tylko bajzel będą mieli a teraz wszystko mają ładnie poukładane. Wprawdzie mieszkam w Katowicach, ale jak byłem z Tychach, albo widzę jakiś Tyski autobus w Katowicach, to uderza we mnie to że te autobusy są zadbane. Chyba jeszcze nigdy nie widziałem Tyskiego autobusu który był wysokopodłogowy. Jedyne czego nie mają to mercedesów, ale solarisy są ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent KZK GOP kusi Tychy IP: *.tsi.net.pl 29.11.11, 21:58 zgadzam się co do taboru w KZK GOP, bo czasami jeżdżę. Nie rozumiem tego stwierdzenia "Ciężar finansowania tyskich autobusów rozłoży się bowiem na innych członków związku.", czyli Tychy jeszcze mają finansować wymianę taboru w KZK GOP, czy raczej to nie Tychy skorzystają, gdyż będą musiały remontować nie swój tabor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.tychy.vectranet.pl 29.11.11, 22:15 Tychy dopłącają więcej bo np nie mają nic z tego że ich busy jeżdżą do bierunia, gliwic, katowic. jezeli by było inaczej to te gminy refundowały by kursy tak jak to jest np z mikołowem czy lędzinami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Es Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 23:42 Nigdy!! No chyba, że KZK dostosuje się do standardów panujących w MZK. Ale mam już prawie 40 lat i w choć kocham bajki, to od ładnych kilkunastu lat w nie nie wierzę. Unia biletowa, czyli wzajemne honorowanie biletów długookresowych- jak najbardziej. Ale jeśli wprowadzać zmiany, to równać "do góry" (czego nigdy nie przełkną kabotyni z KZK), a nie "w dół" (na co z kolei nie powinno zgodzić się MZK). To, mam nadzieję, nie przejdzie, bo kabotyni w tym układzie mieliby liczebną przewagę- a wtedy gra nie warta byłaby tak zwanej świeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajć KZK GOP kusi Tychy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.11, 22:16 Nieee... Ja już nie będę się wypowiadać w sprawie taboru (nawet nie o to chodzi, że nowocześniejszy, tylko po prostu generalnie dużo bardziej czysty), ale organizacji – ile razy czekam na tramwaj/autobus w Katowicach, tyle razy przekonuję się o tym, że rozkład jazdy wisi od tak sobie. Ja wiem, że korki itp., ale takie rzeczy się bierze pod uwagę przy planowaniu rozkładu i pilnuje jednak, aby zakłóceń było jak najmniej. W Tychach to działa – wszystko jeździ punktualnie, ewentualnie 2-4 minuty obsuwy jak autobus wraca z 1-2h trasy z innego miasta i baaardzo rzadko są jakieś większe opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasyk KZK GOP kusi Tychy IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 22:27 Ja mówię zdecydowane nie dla wejścia MZK Tychy w struktury KZK GOP. Radzimy sobie dobrze i lepiej niech tak pozostanie. Taryfa czasowa w Tychach jest lepsza od katowickiej propozycji, bez dwu zdań. Mamy lepszy tabor, nawet trolejbusy są w Tychach lepiej utrzymane od tramwajów w GOPie (stare się złomuje, zastępuje nowszymi). NIE DLA MZK TYCHY W KZK GOP! Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: KZK GOP kusi Tychy 30.11.11, 11:28 O tym, czy taryfa strefowa czy czasowa jest lepsza można dyskutować. Ale już połączona taryfa strefowa + czasowa, która w KZK będzie obowiązywała od stycznia, na pewno będzie korzystniejsza niż obecna sama taryfa czasowa MZK Tychy. Przykłady: ja za jazdę autobusem MZK do K-c muszę zapłacić 4,4PLN (w taryfie strefowej byłoby 3,2PLN). Za przejazd z dworca PKP trolejbusem A do strefy ekonomicznej trzeba zapłacić 3,4PLN, a w strefowej byłoby 2,8PLN. Gdy do strefowej dojdzie od stycznia taryfa czasowa jako uzupełnienie (nawet w tym gorszym wydaniu 15/30/60 minut), to i tak w większości przypadków taryfa KZK będzie korzystniejsza niż MZK Tychy. Nie chcę już dodawać, że obecny brak wspólnego biletu sprawia, że w K-cach muszę dopłacić dodatkowe 2,8PLN, gdy chcę dotrzeć do celu podróży... Radzę pokorzystać trochę ze zbiorkomu poza GOP-em (polecam Warszawę, Kraków, a nawet mniejsze miasta, np. Olsztyn). Wówczas zbiorkom w wykonaniu MZK Tychy wyda się bardzo mizerny i bardzo podobny do KZK. Tak naprawde różnice pomiędzy MZK i KZK to drobiazgi. Nie ma się co oszukiwać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackhammeR Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.11, 00:44 Chyba się szalpeju najadłeś. Albo rzadko korzystasz z usług kzk i mzk. kzk to karykatura i zło wcielone transportu publicznego. Nie obchodzą mnie niuanse. Oczekuje jako pasażer efektu końcowego i korzystając z transportu publicznego intensywnie od ponad dekady, stwierdzam, że kzk ma się nijak do usług oferowanych przez mzk. Juz pomijając kwestię taboru mówię o punktualności, kulturze (tak pasażerów jak i kierowców), sensownym rozmieszczeniu przystanków, prezencji pojazdów i niejako prestiżu miasta. Jasne, że Tychy też czasem wypuszczą jakiegoś chebla, wspomniane volvo, ale to tylo kilka przykładów, które już odchodzą do lamusa. Jeśli ktoś zachwala kzk to polecam linie 674 (mercedes na niej jeździ rzadko z uwagi na okolice przez jakie przejeżdża...panowie z nikisza, giszowca raczej nie przejmują się stanem technicznym tapicerki), linie 8xx na zagłębie, linie obsługujące mysłowice i chełm śląski, chorzów i dalej. kzk skupuje chyba wszystkie ikarusy, troche je podokręca i wypuszcza na trasy. Wspomniane wyżej 40tki i wiele innych. O stanie technicznym torowiska i większości tramwajów nawet nie wspomnę (szczególnie te obsługujące chorzów, sosnowiec, etc) z czystej litości. Wspólna taryfa, jak kiedyś, TAK, ale przy zachowaniu 100% suwerenności MZK. kzk boli od lat niezaleznosc Tychów i każdego innego przewoźnika i zrobią wszystko żeby mieć monopol na śląsku. I bez tekstów o wyższości jednego miasta nad drugim. Oba mają swoje zalety i wady. A teksty o sypilani to chyba ktoś spod budki z piwem z załęża wyjął. Ta "sypialnia" dla zagłębia przegoniła zagłębie i większą częsć śląska a także Polski pod względem rozwoju i zaawansowania kila dekad temu. Jeśli ktoś lubi hardcore'owy klimat to niech spaceruje w nocy po nikiszu, szopkach, batorym albo lipniku. Ja wolę spokój i czystość w mieście. A jak mi brakuje sk;epów to mam internet. Pier%^& za przeproszeniem o "sypialnianym" klimacie albo mieście dla emerytów wychodzi z ust zagłębioków albo katowiczan/tyszan/ćwierćmózgów którzy sobie życia nie wyobrażają bez rozrób albo klubowego życia. Do tego wątpliwa przyjemność mieszkać w miejscu gdzie sąsiadują ze sobą dwa albo trzy luby (np. ruch i gks) Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: KZK GOP kusi Tychy 01.12.11, 14:17 Gość portalu: jackhammeR napisał(a): > Chyba się szalpeju najadłeś. > Albo rzadko korzystasz z usług kzk i mzk. > kzk to karykatura i zło wcielone transportu publicznego. > Nie obchodzą mnie niuanse. Oczekuje jako pasażer efektu końcowego i korzystając > z transportu publicznego intensywnie od ponad dekady, stwierdzam, że kzk ma si > ę nijak do usług oferowanych przez mzk. > ... To fakt, że ostatnio rzadziej niż kiedyś korzystam z usług MZK i KZK, bo brak wspólnej taryfy sprawia, że nawet w pojedynkę niestety taniej wychodzi mnie jazda samochodem :-( A po drugie częstotliwość kursowania, zarówno tyskich linii jak i linii KZK, woła o pomstę do nieba. Zgadzam się, że KZK to bardziej dezorganizator niż organizator komunikacji, ale osobiście nie widzę też wielkich plusów MZK w porównaniu do KZK. A brak wspólnego biletu jeszcze bardziej zabija zbiorkom na Śląsku... To co mówi Jackiewicz to prawda - po wejściu Tychów do KZK, do linii takich jak 1, 4, 14, 33, 36, 82 czy 400 dopłacałyby także dodatkowo takie miasta jak Katowice, Gliwice czy Ruda Śląska. To, co w ten sposób zostałoby zaoszczędzone, mogłoby pójść na poprawę częstotliwości kursowania linii wewnątrzmiejskich w Tychach. I dodatkowo może w końcu poprawiłaby się komunikacja nocna (bo akurat tam to nawet nieźle działa) - nie mówię tutaj tylko o powrotach z imprez. Mnie często boli brak możliwości powrotu do Tychów z wieczornego pociągu, który skończył bieg w K-cach, albo dotarcia na poranny pociąg, który odjeżdża z K-c :-( Ludzie, popatrzcie na pewne sprawy także zdroworozsądkowo, a nie tylko emocjonalnie (na zasadzie GOP_na_północ_od_Tychów=SYF itp. stereotypy)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasyk Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.11, 15:46 "To co mówi Jackiewicz to prawda - po wejściu Tychów do KZK, do linii takich jak 1, 4, 14, 33, 36, 82 czy 400 dopłacałyby także dodatkowo takie miasta jak Katowice, Gliwice czy Ruda Śląska. To, co w ten sposób zostałoby zaoszczędzone, mogłoby pójść na poprawę częstotliwości kursowania linii wewnątrzmiejskich w Tychach." Nam nie trzeba poprawy kursowania linii w mieście, bo to już działa całkiem dobrze. Mamy trolejbusy, które świetnie uzupełniają komunikację autobusową, kursują w równym takcie w zależności od linii co 10, 15 lub 30 minut. Nie widzę sensu w tym, żeby Tychy wchodziły do KZK GOP. Radzimy sobie bez tego. A jeżeli chodzi o linie do Katowic. Marszałkowo zażądało od Rady Miasta ograniczenia liczby kursów autobusów do Katowic ze względu na uruchomienie linii SKR. Jak Tychy wejdą do KZK GOP pewnie takie "prośby" o ograniczenie np. ze względów finansowych będą częstsze. Poza tym nie wyobrażam sobie, żeby np. Bytom dopłacał do np. tyskich trolejbusów. One nie jeżdżą dla bytomian, to co ich to obchodzi. NIE DLA TYCHÓW W KZK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackhammeR Re: KZK GOP kusi Tychy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.11, 21:15 Trudno nie ulegać emocjom kiedy od kilku lat widzisz jak transport stacza się coraz niżej a Ty jako klient musisz za to cierpieć. Szczególnie kiedy wracając z pracy najpierw jedziesz starym cheblem kzk a następnie przesiadasz się na korfantego do linii mzk. Różnice widać i CZUĆ gołym okiem i nozdrzami. Brak wspólnej taryfy boli, to fakt. Była kiedyś i trochę można było zaoszczędzić, ale kzk było zbyt chciwe, do tego weszły jakieś nowe durne przepisy, które tylko jak zwykle skomplikowały sprawę i dupa zbita. A co do kursów nocnych. Widać nie ma takiego zapotrzebowania, ale przyznaję rację. Jeden czy dwa albo i trzy kursy nocne, zarówno autobusowe jak i pociągiem możnaby uruchomić. Odpowiedz Link Zgłoś