Dodaj do ulubionych

Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w go...

IP: 195.248.255.* 15.12.11, 04:45
W XXIw czas przejazdu pociągu pospiesznego pomiędzy Katowicami a Krakowem powinien wynosić max. 40 minut. Wtedy można byłoby trąbić sukces. 60 minut w latach 90 jeździły "wahadłowce" w postaci EZT pod nazwami "Wanda" i "Karolinka"
Obserwuj wątek
    • Gość: chilum Re: Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 05:24
      Sorki, ale jest opcja Bus i dla mnie jest nie do przebicia. PKP sucks, zawsze
      • Gość: Ynst Re: Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 06:23
        Otóż to. Szybciej, bezpieczniej (w kwestii agresywnych współtowarzyszy podróży, złodzei i innego elementu), wygodniej, cena podobna do pociągu (często taniej), bez smrodu. Rezerwować miejsce u niektórych przewoźników można telefonicznie. Tak więc przy zaplanowanej wcześniej podróży widzę sporo plusów.
        • Gość: kolo Re: Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 09:12
          bezpieczniej na pewno nie... kolej jednak jest jednym z bezpieczniejszych środków transportu
          nigdy nie spotkałem sie z agrasorami w cugu, nikt mnie tez jeszcze nie okradł. szczerze bardziej mnie męczy podróż busdem niż pociągiem pomimo tego że jest szybciej. można rozprostować kości, wygodnie poczytać itp.
          jestem świadom że do europy nam jeszcze daleko ale mi pasuje bardzie pociąg.

a jak ktoś ma wonty to do min. Nowaka
          • Gość: lemingrad 1,5 godziny osobowy pokonuje 78 km??????? XXI wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 09:46
            POrażka
            • Gość: pasażer Re: 1,5 godziny osobowy pokonuje 78 km??????? XXI IP: *.zanet.pl 16.12.11, 01:27
              Na trasie Katowice - Kraków jeździ Uni-Bus - czas przejazdu autokarem z Korfantego to ok. 1 godz. 10 minut do centrum Krakowa. Cena biletu jest niższa niż na pociąg albo wręcz o wiele niższa (jeśli porównać do TLK).
      • Gość: Szybki Bus Np.: PolskiBus.com - uzupelni luke ::::::::::::::: IP: *.hsi2.kabelbw.de 15.12.11, 09:17

... jesli w okresie modernizacji linii kolejowej Katowice - Krakow,
        pociagi beda pokonywaly te trase w 3 godziny,
        to luke uzupelnia BUSy.
        Niech sie wiec PLK PKP zdecyduje na przyspieszenie modernizacji.
        • Gość: megabus To jest dobry czas by rozwinąć biznes z busami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 09:49
          Szybki Bus przez A4 - przystanki Mysłowice, Jaworzno, Chrzanów, Trzebinia, Krzeszowice- Kraków. czas przejazdu 40 minut
        • Gość: kolo Re: Np.: PolskiBus.com - uzupelni luke :::::::::: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 09:50
          sie tak nie ciesz bo jak tusku dowali ulatwieniami i podatkami to sie nie pozbieracie i niestaty busiki beda nieopłacalne
          • Gość: ... Re: Np.: PolskiBus.com - uzupelni luke :::::::::: IP: *.hsi2.kabelbw.de 15.12.11, 10:13
            ... masz racje, ze zbyt duze podatki moga busiki "zalatwic".

W tym przypadku mialem jednak na uwadze potezna firme z luksusowymi nowymi autobusami,
            z klimatyzacja i z WC w srodku.
            Wskocz na : PolskiBus.com
            - to wlasnie o ta firme mi chodzilo. Bilety tylko przez internet.
            Autobusy tej firmy juz kursuja na trasie Katowice - Krakow i dalej.
            • Gość: z Re: Np.: PolskiBus.com - uzupelni luke :::::::::: IP: *.mikolow.multimetro.pl 15.12.11, 10:57
              juz nie kursuja :)
              • Gość: bd Re: Np.: PolskiBus.com - uzupelni luke :::::::::: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 11:26
                a Polsce każdy przejaw małej przedsiebiorczości jest ostro torpedowany przez przepisy podatki i utrudnienia, to co powinno napedzac gospodarkę jest niszczone... a mialo być pięknie.
              • Gość: nienaczasie.pl Jak to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 11:29
                Nie?
                • Gość: pasażer Re: Jak to? IP: *.zanet.pl 16.12.11, 01:29
                  Ale jeździ Uni-Bus. Bilety zamawia sie przez telefon albo kupuje u kierowcy. Cena niższa niż w PKP. Czas przejazdu prawie o połowe krótszy niz pociag. Bez komentarza.
    • Gość: Ciceron Powinny pół godziny jechać max. IP: *.waldex.3s.pl 15.12.11, 05:32
      Mamy 21 wiek i to są jedne z najważniejszych aglomeracji Polski. Jak słyszę, że 'podróż się wydłuży do 3 godzin', a to jest przypominam, 80 kilometrów, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.
      • Gość: hmm Re: Powinny pół godziny jechać max. IP: *.opera-mini.net 15.12.11, 06:48
        W czasach remontów 2-3 godz. do Gliwic to była norma. Więc - klaskać.
      • Gość: Chybzio Re: Powinny pół godziny jechać max. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 22:41
        3 godziny kiedyś rowerem przejechałem:) lepsi to robili ok 2h (chowając się za tirami).
    • Gość: Tomek Re: Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w IP: 205.167.7.* 15.12.11, 05:34
      To jest polskie TGV, godne katowic :)
    • Gość: gość Re: Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w IP: *.stk.vectranet.pl 15.12.11, 08:08
      oczywiście marzy ci się pociąg bez stacji pośrednich......bo to one generalnie wydłużają podróż.
    • Gość: Juzek Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w go... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 08:13
      Nie podpalajcie sie.... Nic przeciez z tego i tak nie wyjdzie. Pkp nawet gwozdzia nie potrafi naprostowac a co dobiero remontowac tory. Wywala kase, ktora uplynnia po kieszeniach, a potem beda " obiektywne trudnosci", "warunki srodowiskowe", " natura 3000", " brak zgody pana.kowalskiego, ktoremu chcieli zabrac 10 m pola" itp. Gowno bedzie nie szybsza jazda.....
    • Gość: opa Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w go... IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 08:45
      To niemożliwe ! Może za 50 lat ? ?
    • Gość: zp Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w go... IP: *.13.11.vie.surfer.at 15.12.11, 08:55
      Komunikacja zastępcza niby na czas remontu a potem pewnie już tak zostanie. PR nie będzie jeździło, bo im się nic nie opłaca, Kuleje Śląskie tym bardziej, bo nawet najbardziej dochodowa linia Gliwice-Katowice przynosi im straty. Może zostanie Intercity wspierany przez DB z Hamburga do Krakowa, zatrzymuje się w Katowicach. Ale bilety w Intercity są droższe od niemieckich.
    • bosman_maly Re: Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w 15.12.11, 09:56
      Najwolniejszy odcinek to od Szopienic do Szczakowej. 90% będzie remontowane (o ile) później.
    • Gość: abc Pociągi przyspieszą. Do Krakowa dojedziesz w go... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 11:22
      ma być szybciej? Nie wierze.Studiowałam w Krakowie w pierwszej połowie lat 70.Jeździlam pociagiem osobowym 95min a przyspieszonym 80 min i stale obiecywano,ze niedlugo będziemy jeździc 60min.Już wtedy obiecywano.
    • felucjan A może połączyć linie tramwajowe K-ce - Kraków? :D 15.12.11, 11:41
      Jeżeli można by tramwajem jechać z Katowic do Krakowa, to PKP spadłby problem z głowy. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka