Dodaj do ulubionych

Nowy Dworzec - po co

IP: 80.48.245.* 08.03.02, 00:52
Slyszalem dzis w radiu o nowym dworcu PKP który ma powstac w Katowicach. Ma byc umieszczony gdzies pomiedzy starym a nowym dworcem PKP. Nie wiem jak szanownym forumowiczom ale mi sie podoba budynek nowego dworca - nie mowie o jego stanie - ale jest praktyczny. Czy jest to tylko sposob na umieszczenie w cenyrum miasta centrum handlowego? A moze ktos zna miejsce Internecie gdzie znajduje sie jakis opis tego przedsiewziecia. A moze ciekawie byloby zamiast tego reanimowac stary dworzec?
Obserwuj wątek
    • Gość: pit11 Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.kato.gazeta.pl 08.03.02, 14:24
      Na reanimację trzeba mieć pieniądze, których kolej nie ma i długo mieć nie
      będzie. Stąd nawet PKP tak bardzo zależy na tym, by powstał nowy, funkcjonalny
      budynek. Postawi go ktoś, kto ma kasę, ale też nie za darmo. Dlatego teren ma
      być zagospodarowany, by na restauracjach, hotelu, biurach, i innych tego typu
      sprawach można było zarobić. Kto mówi, że nowy dworzec będzie mniej
      funkcjonalny niż stary?
      • Gość: sputnik1 Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 20:09
        Ja nie wiem, czy nowy dworzec w ogóle jest potrzebny. Ktoś powiedział, ze widać
        konstruktorzy nie pomyśleli przy budowie obecnego dworca? A skąd licho wiesz,
        że teraz pomyślą, albo jak będzie wyglądać wzorcowy dworzec za dwadzieścia
        wiosen? Może kolej w ogóle zbankrutuje? A ktoś, kto powiedział, że w Krakowie
        na Dworcu Głównym jest czysto, to żarty czy wygłupy? Bywam tam baaardzo częst i
        jeszcze nie widziałem, żeby windy działały. A narkomanów jest o jakieś 100%
        wiecej niż w Katowicach, walają się protezy i kule, itp. Przeciw PKP w
        częstochowie nic nie mam. Natomiast moim zdaniem jekikolwiek remont czy budowa
        nowego, trzeciego w końcu dworca jest bez sensu. Tak samo jak była by
        przebudowa starego (najstarszego) dworca. Taki np. Sosnowiec czy Bielsko? Co w
        tych starych wycackowanych dworcach jest funkcjonalnego. Życzę Katowicom jak
        najlepiej i jak najszybciej, bo jak na razie dziennie biegamprzez poplątane
        dworcowe korytarze. Zaś najberdziej podoma mi się wygląd dworca w moich
        rodzinnych, nie takich małych w końcu, Mysłowicach. Brud, syf i ubóstwo. A ktoś
        jeszcze zniego korzysta!
        • Gość: tadream Re: Nowy Dworzec - po co IP: 195.94.209.* 22.03.02, 15:27
          no faktycznie, ten dworzec to wizytowka myslowic. sam sie tu osiedlilem.
          zamiast rozkopywac rynek (nie wiadomo po co) lepiej odnowili by ta smierdzaca
          rudere.
      • Gość: max Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.02, 06:31
        Co trzeba zrobić z ty socjalistycznym monstrum? Zburzyć, zetrzeć w proch,
        zapomnieć. I wybudować nowy. Obecna ohyda to kompromitacja, wstyd i skandal!
      • Gość: Ludź Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl / 10.13.6.* 26.05.02, 16:04
        Mamy obecny dworzec, mamy stary dworzec.
        Dlaczego ich nie wykorzystac?
        Oczywiscie, trzeba je wyremontowac a przede wszystkim zapewnic bezpieczenstwo.
        Rozmawiam z roznymi osobami i czesto slysze, ze boja sie przechodzic i
        przebywac na katowickim dworcu.
    • emerson Re: Nowy Dworzec - po co 08.03.02, 19:13
      Gość portalu: Piotreq napisał(a):

> Nie wiem jak szanownym forumowiczom ale mi sie podoba budynek nowego dworca -
      >nie mowie o jego stanie- ale jest praktyczny. Czy jest to tylko sposob na
      >umieszczenie w cenyrum miasta centrum handlowego? A moze ciekawie byloby zamiast
      >tego reanimowac stary dworzec?
      Widać, że nie bywasz na tym dworcu, bo inaczej byś nie pytał. Praktyczny?-
      popatrz np. pod kątem niepełnosprawnych- brak wind, schody (nie)ruchome od lat.
      Inne wady- np. brak poczekalni z prawdziwego zdarzenia, niepotrzebne tarasy i
      zaułki, można by wymieniać długo...
      • Gość: Greg Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 22:14
        A to właśnie. Projektanci tego pechowego dworca nie pomyśleli o swoich
        przyszłości jak będą emerytami. To ich zemściło się. Znam innych inwalidów, to
        bardzo im przeszkadzało. Wolą omijać z dala tego dworca. Podoba mi ten dworzec
        główny w Krakowie. Mają tam wszystko windy, zjazdy.

pzdrv.
        • quba Re: Nowy Dworzec - po co 18.03.02, 11:44
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> A to właśnie. Projektanci tego pechowego dworca nie pomyśleli o swoich
          > przyszłości jak będą emerytami. To ich zemściło się. Znam innych inwalidów, to
          > bardzo im przeszkadzało. Wolą omijać z dala tego dworca. Podoba mi ten dworzec
          > główny w Krakowie. Mają tam wszystko windy, zjazdy.
          >
          > pzdrv.

ale do szkoły to nie chodziłeś?

• Gość: Piotreq Re: Nowy Dworzec - po co IP: 80.48.245.* 08.03.02, 23:47
        Widac Ty nie bywasz. Windy sa - nie ma pieniedzy na ich utrzymanie.
        Uruchomienie schodow to kwestia kasy. Zreszta jaka bylaby trudnosc dolozyc
        windy na perony. Ale cala kasa z dworca idzie do wawy, a jest on podobno bardzo
        dochodowy.
        A z dworca korzystam codziennie.
        • Gość: Greg Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 10:18

> Widac Ty nie bywasz. Windy sa - nie ma pieniedzy na ich utrzymanie.
          > Uruchomienie schodow to kwestia kasy. Zreszta jaka bylaby trudnosc dolozyc
          > windy na perony. Ale cala kasa z dworca idzie do wawy, a jest on podobno bardzo

A bywam na tym dworcu dość często. Wiem wszystko nawet o windach itd. A w
          Krakowie są czynne windy samoobsługowe! A w katowickim dworcu trzeba by wezwać
          obsługę. Jak inwalida zawiadomi obsługę windy, kiedy chce wjechać np. na drugi
          peron? Obsługa windy i wejście do tunelu jest na parterze, a barierą nie do
          przebycia są schody prowadzące z półpiętra (ta gdzie jest pasaż handlowy) na
          parter.

• Gość: QCZ Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.proxy.aol.com 09.03.02, 12:13
          Co z tego ze powstanie nowy dworzec,kiedy za pol roku bedze znowu na co
          narzekac. Syf, brud ,narkomani.Zadnej ochrony pasarzerow przed
          kradzieziami,wyludzaniem pieniedzy itd.A gdzie to wszystko jest na obecnym
          dworcu. A po druge. Poziom techniki idzie do przodu.To jak Komputer ,dzisiaj
          kupujesz krzyk techniki, a zaledwie trzy miesiace twoje cacko to przezytek.
          • Gość: Piotreq Re: Nowy Dworzec - po co IP: 80.48.245.* 09.03.02, 13:10
            Po prostu mialem na mysli ze o wiele latwiej mozna by dostosowac nasz obecny
            dworzec. A kto mowi ze znajda sie pieniazki na utrzymanie nowego. Obecny tez
            duzo zarabia.
          • Gość: po Re: Nowy Dworzec - po co IP: 212.106.172.* 09.03.02, 15:16
            Gość portalu: QCZ napisał(a):

> Co z tego ze powstanie nowy dworzec,kiedy za pol roku bedze znowu na co
            > narzekac. Syf, brud ,narkomani.Zadnej ochrony pasarzerow przed
            > kradzieziami,wyludzaniem pieniedzy itd.A gdzie to wszystko jest na obecnym
            > dworcu. A po druge. Poziom techniki idzie do przodu.To jak Komputer ,dzisiaj
            > kupujesz krzyk techniki, a zaledwie trzy miesiace twoje cacko to przezytek.

z tego co sie orientuje to aby wejsc a strefe stricte dworcowa trzeba bedzie
            pokazac bilet natomiast w czesci handlowej bedzie ochrona a wiec bedzie to
            wygladac podobnie jak w hipermarketach a tam nie widac cpunow syfu itp
            • Gość: kriss Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.brynow.tdmedia.pl 13.03.02, 11:14
              Gość portalu: po napisał(a):

> Gość portalu: QCZ napisał(a):
              >
              > z tego co sie orientuje to aby wejsc a strefe stricte dworcowa trzeba bedzie
              > pokazac bilet natomiast w czesci handlowej bedzie ochrona a wiec bedzie to
              > wygladac podobnie jak w hipermarketach a tam nie widac cpunow syfu itp

czyli guzik z odbierania babci z peronu
              • Gość: QCZ Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.proxy.aol.com 13.03.02, 20:17
                Przepraszam Ciebie ,ale to nie sa moje slowa.
          • Gość: po Re: Nowy Dworzec - po co IP: 212.106.172.* 09.03.02, 16:35

> Co z tego ze powstanie nowy dworzec,kiedy za pol roku bedze znowu na co
            > narzekac. Syf, brud ,narkomani.Zadnej ochrony pasarzerow przed
            > kradzieziami,wyludzaniem pieniedzy itd.A gdzie to wszystko jest na obecnym
            > dworcu. A po druge. Poziom techniki idzie do przodu.To jak Komputer ,dzisiaj
            > kupujesz krzyk techniki, a zaledwie trzy miesiace twoje cacko to przezytek.

z tego co sie orientuje to aby wejsc a strefe stricte dworcowa trzeba bedzie
            pokazac bilet natomiast w czesci handlowej bedzie ochrona a wiec bedzie to
            wygladac podobnie jak w hipermarketach a tam nie widac cpunow syfu itp
            • Gość: gregg Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 06:57
              a ja myślę, że nowy dworze to dobry pomysł. Miałem okazję oglądać ten obecny
              od "wewnątrz" i wierzcie mi, że to wszystko ledwo się trzyma. Oczywiście nowy
              budynek ma sens stawiając na pomysłowość architektów i kulturę poodróżnych.
              Przykład? Dworzec w Częstochowie, dewastacja i ruina, Kraków powoli podobnie, O
              Centralnym nie wspomnę bo kto jeździ ten sam widzi. W dzisiejszych czasach
              dworce zmieniają swoje funkcje, kiedyś służyły tylko do odprawy podróżnych,
              teraz spełniają dodatkowo szereg innych funkcji, z których ta handlowa to jedna
              z pierwszych przynosząca dodatkowy dochód na utrzymanie i bieżącą eksploatację.
              • emerson Re: Nowy Dworzec - po co 12.03.02, 14:45
                Gość portalu: gregg napisał(a):

> a ja myślę, że nowy dworze to dobry pomysł. Miałem okazję oglądać ten obecny
                > od "wewnątrz" i wierzcie mi, że to wszystko ledwo się trzyma. Oczywiście nowy
                > budynek ma sens stawiając na pomysłowość architektów i kulturę poodróżnych.
                > W dzisiejszych czasach dworce zmieniają swoje funkcje, kiedyś służyły tylko do
                >odprawy podróżnych, teraz spełniają dodatkowo szereg innych funkcji, z których
                >ta handlowa to jednaz pierwszych przynosząca dodatkowy dochód na utrzymanie
                >i bieżącą eksploatację.
                Zgadzam się całkowicie, na pewno przyda się nowe spojrzenie na budowę tego
                typu obiektów- budując obecny dworzec nikt chyba nie myślał że zamieni się
                w nieestetyczne targowisko(w dodatku gdzieniegdzie nielegalne). Kioski są
                zbudowane z łatwopalnych materiałów, z zabezpieczeniami p.poż. krucho.
                Wydaje mi się, że handel na dworcu powinien być, ale w bardziej "uporządkowanej"
                postaci.
                Tak jak powinny być zebrane w 1 miejscu wszystkie punkty "ważne dla podróżnych"-
                info, kasy, poczekalnia- teraz jakieś kasy są na góry, inne na dole, informacja
                po drugiej stronie itp.
              • Gość: gia Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 21:50
                Gość portalu: gregg napisał(a):

> a ja myślę, że nowy dworze to dobry pomysł. Miałem okazję oglądać ten obecny
                > od "wewnątrz" i wierzcie mi, że to wszystko ledwo się trzyma. Oczywiście nowy
                > budynek ma sens stawiając na pomysłowość architektów i kulturę poodróżnych.
                > Przykład? Dworzec w Częstochowie, dewastacja i ruina, Kraków powoli podobnie...

Dworzec w Krakowie jest schludny, funkcjonalny i dobrze utrzymany, chyba trochę
                się zapędziłeś...
                • Gość: pundu Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.chem.tue.nl 18.04.02, 10:59
                  dworzec w karkowie jest moze najlepszy w polsce, ale na zachodzie byle miescina
                  ma lepszy (nie mowiac juz o syfie), dlatego jak w katowicach maja budowac cos
                  nowego, to niech sie lepiej spreza i zbuduja cos czego nietrzeba sie bedzie
                  wstydzic zaraz po skonczeniu budowy
    • roman_j Re: Nowy Dworzec - po co 17.03.02, 10:50

> Slyszalem dzis w radiu o nowym dworcu PKP który ma powstac w Katowicach. Ma byc
      > umieszczony gdzies pomiedzy starym a nowym dworcem PKP.

Nowy dworzec między starym, a nowym? To ile Wy ich tam już macie w Katowicach?

Ja widzialem Wasz główny (chyba stary) tylko raz i więcej nie chcę oglądać.
      Miałem nieszczęście mieć tam przesiadkę w zimie. Nie ma gdzie usiąść, do
      poczekalni prawie nie sposób trafić, wokół kręci się jakieś podejrzane
      towarzystwo w ogóle nie przejmujące się obecnością policji (symbioza?), no i
      zimno tak, jakby dworca w ogóle nie było. Zburzcie to, bo na wolnym powietrzu
      człowiek przynajmniej nie miałby złudzeń, a od dworca czegoś się oczekuje.
      • two1 Re: Nowy Dworzec - po co 19.03.02, 16:19
        a skąd ty jestes?
        z Koluszek?

tu jest srodek europy
        i jak ktoś stwierdzi że potrzebny jest czwaty dworzec to go poprę na całej linii
        najważniejsze to to, żeby nie zasilac kasy centralnej, nawet malując terawę na
        zielono;
        bo z kasy centralnej dotuje się takie dziury jak Twoja
        tomasz
    • Gość: Leszek Re: Nowy Dworzec - po co IP: 212.106.189.* 19.03.02, 15:07
      Czytajac wszystkie zamieszczone odpowiedzi na temat DLACZEGO NOWY -chce wam
      powiedziec ze jest potrzebny ze wzgledu na to ze starego nie oplaca sie
      remontowac a po drogie jest niefunkcjonalny .Mam nadzieje ze dworzec jaki
      powstanie obok starego bedzie lepszy a jezeli chodzi o narkomanow to juz jest
      inna sprawa .My sami musimy o to walczyc aby cos zmienic Ja jestem za budowa ?
      Mam nadzieje ze powsztanie i wtedy ludzie sie przekonaja ze budowa byla
      potrzebna .
      • Gość: Maks Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.02, 19:28
        Pan WojewodA z panem Prezydentem Miasta ustalili, że aby dworzec był bezpieczny
        należy zainstalować kamery (za pieniądze PKP) lub stworzyć noclegownię "na
        obrzeżach" dworca (chyba pod estakadą albo w hali dworca). Super! Jutro idąc na
        pociąg będę się czuł bezpieczny.
    • tolo1 Re: Nowy Dworzec - po co 04.04.02, 09:23
      Ten dworzec który jest obecnie to jedna wielka ruina i powinno się go wyburzyć.
      • Gość: Gosia Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 20:12
        Znowu odwiedziłam znajomych w Katowicach, co lubię, i znowu musiałam wysiąść na
        Katowickim dworcu, co jest okropne. A potem, jak chcieliśmy pospacerować, to
        pojechaliśmy do Gliwic, na kręgle to do Rudy Śląskiej, a na piwo to do
        Chorzowa.

Śląsk jest piękny, ale Katowice są jak dworzec, dno i pustynia.
        • Gość: paweł Re: Nowy Dworzec - po co IP: 10.30.133.* 12.04.02, 17:04

zgadza się
        • tolo1 Re: Nowy Dworzec - po co 20.04.02, 10:23
          Szczególnie dobre wrażenie robią narkomani.
          • Gość: jane-007 Re: Nowy Dworzec - po co IP: 10.30.133.* 23.04.02, 13:42
            tolo1 napisał(a):

> Szczególnie dobre wrażenie robią narkomani.

masz rację
            • tolo123 Re: Nowy Dworzec - po co 24.04.02, 08:31
              ty się do mnie nie oddzywaj........
        • Gość: K-ce Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.um.katowice.pl 23.04.02, 15:07
          Co do dworca to masz jak najbardziej racje. ale reszta to bzdura. Fakt że
          Gliwice mają ładne centrum i że w Katowicach nie ma jeszcze kręgielni, co się
          zmieni w ciągu kilku najbliższych miesięcy i nie będzie tam całych hord
          małolatów snujących po tej Rudzkiej Plazie. Ale Katowice to nie dno i
          pustynia. Spróbowałaś wybrać się na piwo do Jezzowej albo do Cogitura na
          Gliwickiej, albo wybrać się do GuGulandra, a na lody do Gudiego na Wawelskiej,
          czy na dyskotekę do Grzeszników w Niebie, lub na dobre wino do Burgundi, a na
          spacer do Parku Kościuszki lub jeśli wolisz gęstszy las do Panewnik. Może
          próbowałaś przejść się po centrum miasta i zobaczyć śliczne secesyjne
          kamienice. A czy próbowałaś przejść się do teatru czy na jakiś koncert lub
          wystawę do GCK?
          Jeśli nie, albo co gorsze te nazwy ci nic nie mówią to nie mów proszę, że
          Katowice to pustynia, bo ich nie znasz, a Twoi przewodnicy po tym mieście są
          nic niewarci.
          Jeśli chodzi o doznania z wysiadania na dwocu w Ktowicach,to możesz wysiąść na
          pięknym dworcu w Bytomiu i przyjechać do Katowic tramwajem, no chyba że wolisz
          wysiąść na dworcu w Czeladzi ;-). Pozdrawiam.
          • Gość: Maks Re: LUDZIE - WŁADZA CZYTA i ODPOWIADA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.02, 00:37
            Stała się rzecz niesłychana – władza odpowiedziała. 10 kwietnia Gosia napisała
            o swoich wrażeniach z wysiadania na dworcu w Katowicach, i o tym że lubi Śląsk,
            ale Katowice to „dno i pustynia”. Odpowiedział jej 23 kwietnia gość K-ce.
            Najpierw zjechał Rudę Śląską że snują się tam małolaty, potem podał adresy
            kilku dobrych knajp w Katowicach (zna się) i polecił spacery. Adres „K-ce”
            wskazuje że pisze z oficjalnej strony Urzędu Miejskiego (www.um.katowice.pl).
            Zwykłe szaraczki nie mają w urzędzie dostępu do Internetu, więc może był to
            rzecznik prasowy, a może sam Pan Prezydent. A poza tym pisał w godzinach pracy.
            List Gosi mówi o tym, jak widzą Katowice ludzie z zewnątrz. Gość K-ce nie
            odpowiedział na żadne inne głosy na tej stronie, tylko zamieścił reklamówkę
            miasta. Uniknął innych trudnych pytań (narkomani, bezdomni itp.) Powiedział
            tylko że jak się nie podoba, to można wysiąść z pociągu na dworcu w Bytomiu, i
            przyjechać do Katowic tramwajem.
            Ale jednak władza (chyba przed wyborami) czyta co wypisujemy na Forum. Dlatego
            proponuję rozpoczęcie nowego forum o tym, czym nasze miasto może się stać, lub
            nie może: KATOWICE – czy to miasto ma przyszłość. Mam nadzieję że napiszą i
            tolo1, i QCZ, i nawet mesco ( ze swoimi licznymi wcieleniami wtórnymi), i inni
            którym zależy.
            • Gość: QCZ Re: LUDZIE - WŁADZA CZYTA i ODPOWIADA IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 00:46
              Dobra mysl ! Ja podejmuje wezwanie. Ale nie byloby lepiej jakbys podal
              zagadnienia jakieby Ciebie interesowaly ,ulatwilo by to caloksztalt tego forum.
              Bo sama tematyka jest bardzo obszerna. Moim zdaniem ze w ta dyskusje wlaczy sie
              wiele osob.Przyszlosc miasta woj.nie jest obojetna.Przyszlosc woj.Slaskiego
              tymbardziej nie powinna byc obca.
              Z poszanowaniem QCZ
          • Gość: Ludź Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl / 10.13.6.* 01.06.02, 12:57
            Juz specjalnie nie dziwi mnie, ze Katowice sa uwazane na pustynie.
            W informacji turystycznej w Katowicach na pytanie "co ciekawego jest do
            zaobaczenia?", mozna uslyszec odpowiedz "panie tu nic nie ma".
            Dowiedzialem sie o tym od goscia, ktory byl oddelegowany do pracy w Katowicach
            na 2 miesiace i zapragnal pozwiedzac nasze miasto.
            Na szczescie sa juz pierwsze oznaki poprawy.
            Urzad miasta na swojej stronie www zamieszcza juz informacje.
            Pozdrawiam
            • Gość: K-ce Re: Nowy Dworzec - po co IP: 62.233.185.* 03.06.02, 08:23
              Cześć Ludziu,
              Ciekaw jestem co za baran w tej informacji pracował. bo tak naprawdę to jest
              trochę ciekawych miejsc do odwiedzenia.
              Pwenie za jakiś niedługi czas ruszy punk informacji Turystycznej z prawdziewego
              zdarzenie, a tam dowiesz się co i gdzie można zwiedzić.
              Pozdrawiam
    • Gość: katos Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 21:34
      Po to zeby nie smierdzialo nie lazili po nim narkomani ktorzy groza wbiciem
      szczykawki!!! sory ale ja sie boje przechodzac przez ten smierdzacy przybytek!!
      • Gość: Benek Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.02, 20:15
        Piątkowa Wyborcza opisała, jak wali się katowicki dworzec. Całe szczęście, że
        odpadające kawały konstrukcji nikogo nie zabiły.
        Władze Bielska dogadały się z PKP, i razem odremontowali historyczny dworzec.
        Władze Rudy Śląskiej zrobiły to samo, i nawet załatwili że stają u nich pociągi
        intersity.
        Jak zawali się dworzec w Katowicach, to z pociągu będziemy wysiadali w
        Sosnowcu, i do stolicy województwa dojeżdżali tramwajem.
    • Gość: sqro Re: Nowy Dworzec - po co i jak IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 15:59
      Wiem że się powtarzam, ale zuporem maniaka bede powtarzał TORY POD ZIEMIĘ.
      Skoro średnicówa może w ten sposób przecinać rondo to tym bardziej powinno to
      dotyczyć torowiska w ścisłym centrum miasta. Przecierz te dwie połowy ledwo się
      ze sobą komunikują ze 3 czy 4 przejścia w centrum i tyle, mogłoby się też
      odsłonić dużo interesującego miejsca pod ewentualne inwestycje w śródmieściu -
      przecież nad torami można spokojnie budować.
      • Gość: QCZ Re: Nowy Dworzec - po co i jak IP: *.proxy.aol.com 18.04.02, 21:29
        Wiesz ile to kosztuje? A kto na to da pieniadze?
        • Gość: . Re: Nowy Dworzec - po co i jak IP: *.router.media-com.com.pl 20.04.02, 10:17
          inwestorzy. ;-)
          • Gość: QCZ Re: Nowy Dworzec - po co i jak IP: *.proxy.aol.com 20.04.02, 10:44
            Chcialbym wiedziec jacy inwestorzy? Chyba nie Sl Derekcja Kolei w Katowicach?
            Kiedy jest ogromny problem z bierzacymi remontami istniejacego dworca.
            • Gość: Maks Re: Nowy Dworzec - po co i jak IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 22:23
              Gazety pisały kiedyś że Holendrzy chcą dać pieniądze na przebudowę dworca,
              zbudować nowy i postawić tam też centrum handlowe i rozrywkowe. Ale wygląda na
              to że władze naszego miasta jak zwykle to olały.

Przed chwilą był progarm Pod Napięciem o narkomanach na dworcu. Byli ludzie z
              policji, kasy chorych i Kotański. Z urzęduMiejskiego w Katowicach nikt się nie
              pofatygował, jak zwykle przy trudnym temacie.
              • Gość: QCZ Re: Nowy Dworzec - po co i jak IP: *.proxy.aol.com 22.04.02, 01:51
                Dlatego ze na ten temat spoleczenstwo jest ciche.Nikt nie reaguje.Nikt tego
                tematu nie naswietla. Reszta czyli wladza mysla ze tak musi byc.
              • tolo1 Re: Nowy Dworzec - po co i jak 29.04.02, 08:43
                ??
    • tolo1 Pod napięciem!!!!! 22.04.02, 08:55
      wczoraj na naszym dworcu byli ludzie z programu "Pod napięciem". To co tam
      mówili to jedna wielka bzdura. Że jak to ten dworzec bezpieczny. Żygać się chce.
      • Gość: QCZ Re: Pod napięciem!!!!! IP: *.proxy.aol.com 22.04.02, 15:10
        Napewno przed programem narkomanow usuniento z dworca. A pozniej weszla ekipa
        TV. Stary znany chwyt.Dlaczego ich sie chroni a normalnych ludzi nie? Lecz
        przeciwnie ,stawia sie normalnych pasarzerow lub przechodniow na zagrozenie
        zakazenia.Jaki w tym cel? Jakies dziwne "Tabu"
        Druga rzecz to porzade,czystosc tez sie bardzo mocno klania.
        • tolo123 Re: Pod napięciem!!!!! 23.04.02, 10:21

> Napewno przed programem narkomanow usuniento z dworca. A pozniej weszla ekipa
          > TV. Stary znany chwyt.Dlaczego ich sie chroni a normalnych ludzi nie? Lecz
          > przeciwnie ,stawia sie normalnych pasarzerow lub przechodniow na zagrozenie
          > zakazenia.Jaki w tym cel? Jakies dziwne "Tabu"
          > Druga rzecz to porzade,czystosc tez sie bardzo mocno klania.

mieszkam obok dworca, przez pewien czas tam pracowalem. A w TV widzialem kilku
          zlodziei, a policja siedziala w salonie gier.
          • Gość: QCZ Do Tola IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 11:41
            • tolo1 Re: Do Tola 29.04.02, 11:42
              O co chodzi?
            • Gość: QCZ Do Tolo IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 11:44
              Przepraszam blad
              Tolo masz zaproszenie do dyskusji pod "Nowy Dworzec" -Ludzie-Wladza czyta i
              odpowiada.Moze byc to interesojace.
              • tolo1 Re: Do Tolo 29.04.02, 13:57
                Nie ma sprawy. Zaproszenie przyjęte.
              • tolo1 QCZ kim jesteś 29.04.02, 13:58
                Kim ty jesteś?
                • Gość: QCZ Re: QCZ kim jesteś IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 15:44
                  Dlaczego pytasz?
                  • tolo1 Re: QCZ kim jesteś 29.04.02, 16:56
                    Z czystej ciekawości.
                    • Gość: QCZ Re: QCZ kim jesteś IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 18:24
                      Dlaczego ja cos Tobie nie pasuje? Kazdy w tym forum Tolo ma swoja osobowosc i
                      swoje zasady. Kazdy ma prawo wyrazac swoje zdanie - w kulturalny sposob ,nie
                      urazajac przytym drugiego.
                      • Gość: Maks Re: Władza odpowiada. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 21:14
                        Przepraszam za wtrącanie się w waszą kłotnię, ale założyłem nowy
                        wątek "Katowice, czy to miasto ma przyszłość". Napisałem w nim listę tematów o
                        której pisał QCZ w odpowiedzi na mój "Ludzie - Władza odpowiada" powyżej.
                        Zapraszam Was i innych (więcej wyżej), i pozostawiam już sobie.
                        Pozdrowienia :o).
                        • Gość: QCZ Re: Władza odpowiada. IP: *.proxy.aol.com 30.04.02, 01:12
                          My sie nie klucimy. Tylko wymieniamy poglady.Nie
                          • tolo1 Re: Władza odpowiada. 30.04.02, 10:54
                            Zgadza się...
                      • tolo1 Re: QCZ kim jesteś 30.04.02, 10:54
                        Przpraszam. Ale ty jesteś nerwowy.
        • Gość: Pawel Re: Pod napięciem!!!!! IP: *.katowice.pik-net.pl 06.07.02, 10:20

> Napewno przed programem narkomanow usuniento z dworca. A pozniej weszla ekipa
          > TV. Stary znany chwyt.Dlaczego ich sie chroni a normalnych ludzi nie? Lecz
          > przeciwnie ,stawia sie normalnych pasarzerow lub przechodniow na zagrozenie
          > zakazenia.Jaki w tym cel? Jakies dziwne "Tabu"
          > Druga rzecz to porzade,czystosc tez sie bardzo mocno klania.

postanowilem to wpisac wlasnie tutaj:

ja czegos nie rozumiem. byc moze nie widze tego byc moze nie chce, ale przez 4
          lata codziennie po conajmniej 2 razy zapie**** przez dworzec do szkoly nbo mam
          szybciej niz tramwajem i jeszcze NIGDY na moich oczach nikogo nikt nie okradl nie
          dzgnal nie straszyl zadna strzykawka, policje widzialem nie tylko w salonach
          gier, SOK tez straszy swoimi wieprzowatymi mordami ale problemem jest smrod i
          stan techniczny i funkcjaonalnosc a wzasadzie jej brak
          pozdrawiam
    • Gość: zygzak Re: Nowy Dworzec - po co IP: *.opol.gazeta.pl 18.05.02, 11:32
      zy,zy
      • tolo1 Re: Nowy Dworzec - po co 28.05.02, 16:09
        tolo1
        • Gość: m Re: Nowy Dworzec - po co IP: 10.30.133.* 17.06.02, 09:14
          m
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka