Dodaj do ulubionych

Kazimierz Kutz: Śląska zgaga

03.09.12, 15:03
Być diasporą we własnym domu- brzmi mocno
Obserwuj wątek
    • jazmig RAŚ nie jest ruchem oddolnym 03.09.12, 16:55
      Jest to ruch odgazetowyborczy o odniemiecki.
      • rico-chorzow Re: RAŚ nie jest ruchem oddolnym 03.09.12, 18:39
        jazmig napisał:

> Jest to ruch odgazetowyborczy o odniemiecki.

Pan nie zrozumiał?,jesteśmy u siebie na Sląsku,mamy rodziny i w Niemczech,są jeszcze inne pytania?
        • rico-chorzow [...] 03.09.12, 19:36
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • erka-4 Re: RAŚ nie jest ruchem oddolnym 12.09.12, 07:13
          Rico,tobie radzę,połącz siły z niemiecką rodziną i poradż jej aby założyła RAŚ niemiecki,bo tam jest i kawałek Ślaska,no i jak twierdzisz ty i inni są też Ślązacy.
          Tak oddolnie,bez pomocy Niemców.
    • Gość: spod komina Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 17:53
      napisał K.Kutz
      Ślązacy w kraju też nie dostaną w prezencie od Polaków śląskiej tożsamości. Trzeba się o nią starać. Trzeba chcieć! Minie za niedługo sto lat, od kiedy Ślązacy weszli w granice państwa polskiego i jakoś nie zanosi się, aby do tego miało dojść. Stajemy się taką samą diasporą - tyle że u siebie - jak Ślązacy w Niemczech. Ale tam nie ma tego paskudnego, nacjonalistycznego smrodu, który Ślązakom zatruwa życie. I tej piramidalnej ignorancji.

Jak chcecie smrodu to ano załóżcie w Niemczech 'RAŚ2', wyjdźcie na ulice z fanami .
      To smród poczujecie i to ten co do dziś niektórzy wyczuwają daleko od Oświęcimia.
      • Gość: goralenvolker Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.ksi-system.net 04.09.12, 11:10
        tak, tak warsiawskim powstancom tylko płonąca stodoła nie przeszkadza i ładnie pachnie....
        • Gość: partyzAna Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 12:27
          A gdy góral już umrze, to nikt nie układa baśnie
          Tylko w niebie roziskrzonym mała gwiazdka gaśnie.
          Ziemia twardą, szorstką ręką tuli go do siebie,
          by na zawsze już mógł zostać pod góralskim niebem

www.youtube.com/watch?v=xrI6BzVFCRs
          Tak umierali górale , którym nie po drodze było z hitlerowskimi kolaborantami z tzw goralenvolk.
          Jak stoisz po stronie tych bandytów , którzy donosili na sąsiadów a potem grabili ich i tak biedne ostatki to i tak wcześniej czy później piekło cie pochłonie jak tych co już za swoją nadgorliwość zapłacili.
          Poczytaj sobie wspomnienia w necie tych co zdążyli ujść bandytom. Jest ich sporo.

• rico-chorzow Slonsok choby tyn som 05.09.12, 12:36
            niema go,
            poszou.
    • rico-chorzow Ktoś nie zauważył, 03.09.12, 18:07
      że nimi nie jesteśmy,i że jesteśmy u siebie,mądry Polak to zrozumie.
      • Gość: Ricofico Re: Ktoś nie zauważył, IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 22:24
        Są pytania. Jak tam Ricek ze stolcem?
      • firiduri Re: Ktoś nie zauważył, 04.09.12, 16:07
        rico-chorzow napisał:

> że nimi nie jesteśmy,i że jesteśmy u siebie,mądry Polak to zrozumie.

Tym czasem Ricek twoja "budząca się świadomość", o której wspomina Pan Korniszonek, została wykasowana.
    • neostrada72 Kazimierz Kutz: Śląska zgaga 03.09.12, 18:12
      Panie kazimierzu ma pan absolutną rację.Nie jestem Ślązakiem,ale kocham ten region tak,jak ten,w którym mieszkam,czyli Kujawy Zachodnie.Pracowałem w jednej z kopalń w pow.Wodzisław Sląski i pznałem dużo wspaniałych,życzliwych i szczerych Ślązaków,których nie zapominam po upływie 46 lat od tamtych czasów.Życzę pana ziomalom(jak mówi młodzież)wszystkiego najlepszego.A PANU,panie KAZIMIERZU DLUGICH LAT ŻYCIA W ZDROWIU I SPOKOJU.Z poważaniem gorol z wulca.Pan wie,co to znaczy,a ci,którzy nie wiedzą niech się zainteresują Śląskiem i się dowiedzą,co te słowa znaczą.
      • lopi123 Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga 03.09.12, 21:24
        Nawet Pan nie wie, a moze zapomnial, ile Ślazok moze zawrzec nienawisci mowiac o jakims "gorolu z wulca".
    • firiduri Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga 03.09.12, 22:35
      Ricek, już wyjątkowo się obsrałeś. Cuchniesz jak cała Rawa, a była prośba do ciebie. Umyj się!!!
      • artjomka Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga 04.09.12, 09:31
        firiduri napisał:

> Ricek, już wyjątkowo się obsrałeś. Cuchniesz jak cała Rawa, a była prośba do ci
        > ebie. Umyj się!!!

Fridol! A moze to ta wasza sosnowiecka Brynica iwy niedomyci nauczyciele kultury zza Buga tak smierdzicie?
        Moze by warto poinformowac sie, do czego jeszcze sluzy mydlo. Rozumie, ze latami wchodziliscie do dupy partii bez mydla, wiec zapomnieliscie, do czego ono sluzy.
        Pozdro!
        Polska Kargulem silna!
        • pit-zeolit Marianie Henryku Gymbalskij ! 04.09.12, 13:17
          artjomka napisał:

> Fridol! A moze to ta wasza sosnowiecka Brynica iwy niedomyci nauczyciele kultur
          > y zza Buga tak smierdzicie?
          > Moze by warto poinformowac sie, do czego jeszcze sluzy mydlo. Rozumie, ze latam
          > i wchodziliscie do dupy partii bez mydla, wiec zapomnieliscie, do czego ono sluzy.
          > Pozdro!
          > Polska Kargulem silna!

Snowa pociskosch gupoty, mosch sztraf ciuliku.Pamni szto siewodnia nocziu k tiebie w Recklinghausen budiet zwanit ciełaja ukraińska siemia Jerzego Ździsława Gorzelika. Budiet ze sorok tielifonow ili i bolsche. Pazdrawliaj swajego brudera Julka musikanta co rehtoorym jest we Uoberschlysien. A teroski posuchej sed waschego synka we gryfnym konsku uo workach.
          www.youtube.com/watch?v=wYbtpYw47Q4&feature=relmfu
          Bud gatow herr dohtoor.
          Parsk
        • firiduri Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga 05.09.12, 05:41
          "i wchodziliscie do dupy partii bez mydla, wiec zapomnieliscie, do czego ono sluzy."

A ty z mydełkiem włazisz, zatem nie zapomniałeś? Idź i rozgłaszaj światu, do czego ci służy mydło.
          Parsk! Zmydlone dupowkręty z Kormelowitchz.
          • rico-chorzow Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga 05.09.12, 07:46
            firiduri napisał:

> "i wchodziliscie do dupy partii bez mydla, wiec zapomnieliscie, do czego ono sl
            > uzy."
            >
            > A ty z mydełkiem włazisz, zatem nie zapomniałeś? Idź i rozgłaszaj światu, do cz
            > ego ci służy mydło.
            > Parsk! Zmydlone dupowkręty z Kormelowitchz.

W końcu możecie się czymś umyć ,Polacy.
      • Gość: SzaraMaść Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.play-internet.pl 04.09.12, 09:35
        firidurii, gdy śmierdzi przy tobie, w twoim domu , to ....kto jest ? Twojej tarej pierzyna się odkryła czy drzwi do obory się otwarły, kałmuku?
    • firiduri Re: Wy Polska 03.09.12, 22:46
      Lopi123
      Zapomniałeś kto Ricka szkolił. Spróbujemy tak:
      -Ricek beachten!!!
      -Sofort abwaschen die stinkenden Teile des Körpers!
      -vor allem übertölpeln!!!
      -In voller Montur auf der Parade nehmen
    • akukula2 Mój Śląsk jest tu, blisko mnie. 04.09.12, 09:04
      Panie Kazimierzu, znowu ciepło, znowu jest mi Pan bliski, mimo tego, że w Warszawie. Mam tam syna i jest mi do niego daleko, a do Pana przez te teksty blisko. Właśnie ta bliskość ludzi z RAŚ, bo to wszystko synowie i córy moich przyjaciół, znajomych, po prostu ludzi stąd (oni nie tylko z dziada, pradziada.. ale stąd), jest dla mnie ogromną wartością, powoli uświadamianą, przyswajaną. I dobrze mi wreszcie tu, u siebie na Śląsku wśród swoich, Śląsku pięknym, barwnym, bogatym.
      • Gość: harc mistrz =----> Re: Mój Śląsk jest tu, blisko mnie. IP: *.1000lecie.pl 04.09.12, 11:36
        Świętej pamięci częstochowskiego pochodzenia artysta z Katowic, Jerzy Duda-Gracz, napisał kiedyś osobliwy bardzo POEMAT. Jak odnajdę kiedyś ten cały mało znany wiersz JDG, to go zamieszczę na FK, dla uczczenia świętej pamięci tego WIELKIEGO ARTYSTY ze Śląska. (!!!)
        Pamiętam natomiast jego żartobliwą "końcówkę":

"...Jeleń pasie się w gaiku,
        a nad stawem 2 łabędzie...
        I tak cicho, i tak dobrze...
        I tak, Ku...!, zawsze będzie?!"

A teraz akcent społeczno-polityczny: - JAK DŁUGO W TYM KRAJU NAD WISŁĄ I RAWĄ, NA TZW. WIELOKU...LTUROWYM ŚLĄSKU, p. KUTZ "BĘDZIE LUDZIOM ROBIŁ WODĘ Z MÓZGU"?
        ;-((((((((((((((((((((

p. Kazimierz Kutz znowu truje i w osobliwy "śląsko romantyczny" sposób, z 5-ej klepki"... podżega do RAŚ'owej nienawiści wobec przebrzydłych goroli (najbardziej tych ze Sosnofca) i do waśni pomiędzy tutejszymi mieszkańcami. Do tego właśnie specyficznie służy miejscowa GW.
        To jest ten właśnie Kutza, "mieszany głową tzw. ŚLĄSKI BIGOS" , którym mnie tu "zaroski" uraczy jeden z Jego (i Jorga G.) apologetów z Niemiec, grasujący na polskim forum. ;-))))
        Na tym FORUM...
        (HKP)
        ...
        CZŁOWIEK-BIGOS Z FAMILOKÓW "FURGO u'OD ŚLOONZKIYJ ZIYMI" AŻE DO... OBŁOKÓW!!!
        www.youtube.com/watch?v=oisi36sH5Zw
        • Gość: . Jednak rację ma Pan Kazimierz! IP: *.vsh.pl 04.09.12, 13:23
          Ten powyższy tekst to przykład na "paskudny, nacjonalistyczny smród, który innym zatruwa życie". I tak nas próbują zniechęcić do innych.
    • Gość: goralenvolker Śląsk ładny jest, Panie Kazimierzu! IP: *.ksi-system.net 04.09.12, 11:06
      i mówią to ja! galileusz, który przywędrował spod Tater, i który lubi niemczyznę i język śląski, bo ma fajny akcent (u nas mówił tak: emerytowany oficer cesarskiej armii, który na starość tu został albo czeskiego pochodzenia urzędnik). To fajny język w fajnej krainie. I nie cierpię przy tym przybyszy z Kongresówki jeszcze bardziej niż wy - to dla mnie Azjaci, którzy wyparli się swego Cara - Króla Polski ale mentalnościowo nadal Rosjanami pozostali.
      Śląsk ma ładne zamki i pałace jest zielony, ładne są także zabytki przemysłowe. Praca "na Grubie" czy w hucie lub fabryce sprawiła, że mimo znoju i dupowatości ludzie są tu lepiej wyedukowani niż w Kongresówce czy Galicji (najlichszy robotnik czy górnik musiał umieć czytać czego nie da się powiedzieć a post-pańszczyźnianych chłopach zwłaszcza, że już Kożdoń zauważył, że polskim patriotom chodziło o to "by dziecko człopskie pod ławką zrodzone zawsze tam pozostało" na chwałę "Rzeczpospolitej od może do może i jej szlacheckich panów).
      Śląsk ma ładne góry i kościoły - gdzie tam Kongresówce do niego płaskiej i pszenno-buraczanej lub ponurej jak "ziemia kielecka pana Sobierajskiego".
      • firiduri Re: Śląsk ładny jest, Panie Kazimierzu! 04.09.12, 16:59
        Gość portalu: goralenvolker napisał(a):

> Śląsk ma ładne góry i kościoły - gdzie tam Kongresówce do niego płaskiej i psze
        > nno-buraczanej lub ponurej jak "ziemia kielecka pana Sobierajskiego".

W tych górach żyją gorole?
        • rico-chorzow Śląsk ładny jest, Panie Kazimierzu! 04.09.12, 17:20
          nie będziemy więcej ,my Slązacy ,Polski,Polaków atakować,Polska,Polacy zniszczyli Sląsk.
          • Gość: harc mistrz & HKP Re: Śląsk ładny jest, Panie Kazimierzu! IP: *.1000lecie.pl 04.09.12, 18:58
            PO wstępnym i mocnym "posłowiu" Settembrini'ego - moderatora FK z RAŚ oraz PO pełnym ciepła wpisie "Akukuli 2" - NIE MAM JUŻ WĄTPLIWOŚCI Z... "CZYM" MI SIĘ KOJARZY TO "PEŁNE MIŁOŚCI DO ŚLĄSKA I JEGO NARODU", TAK WZRUSZAJĄCE SERC WIELE "TUKEJ I W NIYMCACH" - TO KUTZA PISANIE I PRZESŁANIE...

Np. taki gość FK, tuż przed moim sceptycznym bardzo wpisem, n a p i s a ł :
            akukula2 04.09.12, 09:04
            Panie Kazimierzu, znowu ciepło, znowu jest mi Pan bliski, mimo tego, że w Warszawie. Mam tam syna i jest mi do niego daleko, a do Pana przez te teksty blisko. Właśnie ta bliskość ludzi z RAŚ, bo to wszystko synowie i córy moich przyjaciół, znajomych, po prostu ludzi stąd (oni nie tylko z dziada, pradziada.. ale stąd), jest dla mnie ogromną wartością, powoli uświadamianą, przyswajaną. I dobrze mi wreszcie tu, u siebie na Śląsku wśród swoich, Śląsku pięknym, barwnym, bogatym.

Nic dodać - nic ująć... tylko te zatrute ziarenka KK zawsze PO'siane tu i ówdzie.

(HKP -
            jako Harcerski Kabaret Patriotyczny z Katowic)
            - nie może się oprzeć, aby "per analogia" nie przywołać kabaretowo, tak charakterystyczną, ciepłą oraz wzruszającą... scenkę filmową ze słynnego filmu "Kabaret":
            www.youtube.com/watch?v=iTmRnFtf43E&feature=fvwrel...
            C Z U W A Ć ! ! !
            • rico-chorzow Re: Śląsk ładny jest, Panie Kazimierzu! 04.09.12, 19:11
              Będziemy tak śpiewać,bez was Polaków.
            • arnold7 Re: Śląsk ładny jest, Panie Kazimierzu! 04.09.12, 22:22
              Harcydupek - PIERWSZY APOSTOL NIENAWISCI! PAN!
          • Gość: wkurzony Re: Śląsk ładny jest, Panie Kazimierzu! IP: 149.156.82.* 05.09.12, 18:40
            zrujnowali - to prawda - niech teraz odbudują, złodzieje...
    • Gość: SzaraMaść Śląska zgaga...jadą fellachy na Śląsk... IP: *.play-internet.pl 04.09.12, 19:41
      www.youtube.com/watch?v=Ueq-mXHviXo&feature=related
      • lopi123 Re: Śląska zgaga...jadą fellachy na Śląsk... 04.09.12, 22:31
        Szaro masc niy fandzol, ino posuchej, jak doradzo pit-zeolit ,gryfnych szlonzkich konzkow dochtora mnioda
        parsk
    • firiduri Kazimierz Kutz: Śląska zgaga po wodzionce 04.09.12, 23:20
      Jak się tak dobrze wczytać w te felietony, to widać, że Pan Korniszonek jednak nadziany jest polską literaturą i kreuje się na malowniczego watażkę zachodnich kresów, których (hej!) nikt w Polszcze nie pojął i nie zmierzył.
      Wielu wsłuchanych w smętną pieśń stepową garnie się do ciężkiej służby w chorągwiach Pana Korniszonka. Można by powiedzieć słowami Pana Wołodyjowskiego (też korniszonka) - patrz pan, panie Zagłobo, jak lud podłego stanu przy śląskiej ojczyźnie stoi i chce (tu szable w dłoń) przeganiać goroli (tu okszyki poradzymy, poradzymy...)

No i tak... "Śmieje się królowa, Goebbels się weseli, Jurand ze Spychowa z nikim się nie dzieli"
      • rico-chorzow [...] 04.09.12, 23:24
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: harc mistrz -----* Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.1000lecie.pl 05.09.12, 13:20
      No tak... wystarczy tylko nie zachwycić się ulukrowanym, jak śląski kołocz "felietonowym wypiekiem p. Kutza w GW"... i jeszcze go skrytykować jako... kolejny, "przynoszący zgagę szowinistyczny zakalec"...
      ...aby zaraz być PO'czestowanym na forum, jak nie ŚLĄSKIM BIGOSEM ("kapusta z pola - na łebie gorola"), albo rozmaitymi innymi epitetami, od arnoldowego "harcydupka" po "hajotka w krótkich galotkach".

Przywykłem, jako harc mistrz TEGO FORUM, już do owego pejoratywnego nacjonalistycznego RAS'owego słownictwa wobec mojej osoby, może z wyjątkiem tego określenia... "hajotek", którym na zasadzie osobliwego "paradoksu" chcą mi najmocniej dopiec oraz mnie PO'niżyć.

Dlatego, przywołam z historii minionej, to czym była owa organizacja faszystowska HJ oraz ich "wielki guru" i " nazistowscy apostołowie". Wszyscy oni źle skończyli, a ilu tych chłopców, zauroczonych jak "lemingi" swoim przywódcą duchowym - przeżyło tę straszną światową wojnę???
      Odnoszę bowiem takie wrażenie, że na obrzeżach PO BYŁEJ III Rzeszy, jeszcze sporo takich re-sentymentów z tamtych ponurych czasów PO'ozostało. ;-(((((((((((((((
      - Ooooooooooooooooooooooooooo...!!!
      (HKP)
      ...
      www.youtube.com/watch?v=nr7VdhsO9iE
      Bez CZUWAJ.
      • Gość: z Bielska-Bialej Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.12, 18:38
        i znow te slaskie bajki.

Ten Slask to prawie raj na ziemi. Tylko czemu zwano go pruska syberia.Dlaczego tez po plebiscycie w niemieckiej czesci ( obejmujacej prawie70 % ziem slaskich) przeprowadzono referendum w sprawie utworzenia odrebnej prowincji slaskiej,gdzie ponad 92 % ludnosci opowiedzialo sie przeciw!
        Gdzie w czasie II ws w rejencji katowickiej i rybnickiej ponad 90% ludnosci posiadalo niemiacka DVL a w tym samym czasie na obszarze obecnego Podbeskidzia ok 70% ludnosci pozostalo przy polskosci.Nie wspominajac zywieczczyzny (obecnie w woj,slaskim ,gdzie DVL deklarowalo tylko 2 %)

Podzialy mimo zupelnie innej rzeczywistosci sa widoczne do dzisiaj.Na GS jest w dobrym tonie szczycic sie dziadkiem nie nawet w Wehrmachcie co zbrodniczym SOS,SS .Na SCI nie jest to powod do dumy , podobnie jak zjadliwa antypolska nagonka .Wiekszosc (poza naprawde nielicznymi) zas proslaskich tutaj komentarzy mozna zakwalifikowac pod antypolskie,jawnie rasistowsie.
        Zupelnie zas absurdalna jest teza wybijajaca z tych postow jakoby tylko i wylacznie ,,Slazacy" mieli tutaj jakiekolwiek prawo decydowac o wszystkim.Troche umiaru i mniej jadu.Podobnie jest w kazdym kolejnym artykule p.Kutza.Slask jak raj-piekny i bogaty i ci wszystkiemu winni Polacy.Zalosne to budowanie tozsamosci na pogardzie do wspolmieszkancow.Jednak majace swe dlugie dzieje na Slasku.
        • Gość: Slezak s Polska Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.12, 16:13
          "Podzialy mimo zupelnie innej rzeczywistosci sa widoczne do dzisiaj.Na GS jest w dobrym tonie szczycic sie dziadkiem nie nawet w Wehrmachcie co zbrodniczym SOS,SS .Na SCI nie jest to powod do dumy , podobnie jak zjadliwa antypolska nagonka .Wiekszosc (poza naprawde nielicznymi) zas proslaskich tutaj komentarzy mozna zakwalifikowac pod antypolskie,jawnie rasistowsie."
          No to ciekawe dlaczego moi kuzyni spod Cieszyna z płaczem wyjeżdżali z rajchu od mojego ołpy bo nie przeszli weryfikacji a tak marzyli o zostaniu w BR...:)
    • rico-chorzow Re: Harcerzu 05.09.12, 15:39
      i Polacy zapłacą panu,dobrze zrobią.
    • firiduri Re: ricek choszof 05.09.12, 18:17
      Widzę u ciebie objawy zatrucie własnymi odchodami. Taplasz się ricek we własnej gnojówce, a obrzęk mózgownicy już masz znaczny.
      Hitlerowskie maniery, które odziedziczyłeś po "sfoi unklach", zostaw sobie na występy na gliwickim forum. Tam przed Herbem, Berecikiem lub Zirankiewitchzem wyciskaj z siebie te faszystowskie "gufna".
      Parsk "obsrancu z choszofa"
      • rico-chorzow Re: ricek choszof 05.09.12, 18:28
        widzę Polaków boli,dobrze ,ma boleć,polska ,zasrana zgnilizmo,chuj wam Polakom,złodziejom na grób,Slązak.
        • firiduri Re: ricek choszof 05.09.12, 21:53
          He, he, Ricek. Boleć to może ciebie odbytnica od ciągłego fajdania oraz ciulik od ciągłego miętolenia. Sam sobie go położysz na grobach "sfoi unkli z SS", z których tak jesteś dumny, że od tego zdebilałeś.
          • rico-chorzow SS 05.09.12, 22:14
            to byla doborowa jednostka,tam służył mój Onkel,i dalej nie wstydzę za Niego,Polaku.Dobrze,że wam Polakom wpie...spuścili.
            • firiduri Re: Ricek z SS 06.09.12, 10:24
              No, ale Ricek zostały tylko ci bolesne wspomnienia, bo wszystkich "unkli" powiesili za to, że kradli, rabowali i mordowali. Oczywiście się tego nie wstydzisz, bo i skąd u takiego śmierdziela wstyd? Po tej "tfuoi" familii zostały się tylko te faszystowskie medale no i ty, ale cały w qufnach. W swojej dobroci Polacy pozwalają ci na te faszystowskie wybryki słowne na forum, bo i tak już jesteś żałosną popłuczynką po faszystowskich gnoju. To wszystko co teraz możesz zrobić, to grać dalej rolę miejscowego głupa z choszufwka.
              Parsk obsrańcu po SS.
            • Gość: mazur Re: SS IP: *.pools.arcor-ip.net 06.09.12, 13:56
              Ale czemu pan, Panie Kazimierzu w jednym zdaniu Mazury i Jasne Gore wymienia? Mazury nie odwiedza sie przeciez po to zeby przed jakims obrazem lezec.
    • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga 12.09.12, 06:58
      cytat z pana Kutza a dokładnie tej niemieckiej Ślązaczki :

"
      A potem: „Od 27 lat obserwuję w Niemczech swoich rodaków. Zachowanie własnej tożsamości na obczyźnie jest trudniejsze, niż by się wydawało: łatwo wtopić się w tutejszą międzynarodową społeczność, zapomnieć o własnych tradycjach, mówić i czytać tylko po niemiecku. Wśród moich znajomych nie ma takiej osoby, a przynajmniej ja takiej nie znam. Mówimy śląską gwarą i po polsku, bo mamy też przyjaciół »goroli «, spotykamy się na śląskich imprezach, czytamy polskie książki i gazety, w domach mamy polską telewizję i radio, dzieci uczą się w szkole języka polskiego, a z domu znają gwarę. Niby to takie proste i oczywiste, racja, ale dla tych, którzy mieszkają w Polsce. Tutaj trzeba tego chcieć, samemu trzeba się o to postarać. Nic z tego też nie dostaliśmy od Niemców w prezencie”.

Ślązacy w kraju też nie dostaną w prezencie od Polaków śląskiej tożsamości. Trzeba się o nią starać. Trzeba chcieć! Minie za niedługo sto lat, od kiedy Ślązacy weszli w granice państwa polskiego i jakoś nie zanosi się, aby do tego miało dojść. Stajemy się taką samą diasporą - tyle że u siebie - jak Ślązacy w Niemczech.

Ale tam nie ma tego paskudnego, nacjonalistycznego smrodu, który Ślązakom zatruwa życie. I tej piramidalnej ignorancji."

- pewnie dlatego,że tam się stopili w jedno z Niemcami,no i przedewszystkim nie myślą o autonomii śląskiej w Niemczech, a też by mogli i tam o tym zamarzyć będąc na obczyżnie,bo coby nie mówić Niemcy posiadają kawałeczek Śląska.

• Gość: SzaraMaść Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 08:48
        rka4......bo coby nie mówić Polacy posiadają kawałeczek Litwy... jak Niemcy Śląska...zezowaty na umyśle kałmuku

polonia.wp.pl/title,Przesladowani-na-Litwie-Polacy-rosna-w-sile,wid,13869582,wiadomosc.html?ticaid=1f278
        • Gość: balsam na zwłoki Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.12, 09:01
          a to dla ciebie...zezowaty na umyśle kałmuku

Całuj, bez końca ją całuj!
          Czułości nie żałuj, podporą jej bądź.
          Kochaj, na wieki już kochaj,
          a kiedy zaszlocha - na rękach ją noś.
          • Gość: gry_fny Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 09:49
            @chello ...a to balsam na twoje truchło

www.youtube.com/watch?v=FEv5mUHR1i4
            Całuj, bez końca go całuj!
            > Czułości nie żałuj, podporą jego bądź.
            > Kochaj, na wieki już kochaj,
            > a kiedy zaszlocha - na rękach gonoś.
            • Gość: truchła Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.12, 09:51
              bier póki ciepłe
            • Gość: balsam na diaspora Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.12, 10:03
              jak ci diaspora zaśmierdnie to wsadź pod dekiel i przyciśnij dolnopłuk
              • Gość: szara masc Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 10:07
                balsam z ....całuj go, całuj, dolny płuku1
                • Gość: balsam playa Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.12, 10:15
                  na mydło jesteś za chudy i smar ci uszedł całkiem
                  • Gość: @balsama.. Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 10:27
                    całuj go, całuj ..bez smarowania i mydła, dolny płuku
                    • Gość: harc mistrz ;-(((( Kazimierz Kutz: Śląska zgaga - czyli cd. POdjudzań IP: *.1000lecie.pl 12.09.12, 11:34
                      ;-)))))))))))))))))))))))** [dwu-gwiazdkowy śmiech harc mistrza]
                      Widzę, że dyskusja w tym wątku KK... osiągnęła właściwy i adekwatny do tematu PO'ziom.
                      C a ł o w a n i a . . .
                      (HKP)
                      ...
                      DOWARTOŚCIUJMY I USZLACHETNIJMY TO "COŚ", CO ZAGUBIONO I... SZCZĘŚLIWIE ODNALEZIONO!!!
                      www.youtube.com/watch?v=7ttHwnTBCcE&feature=endscreen&NR=1
                      • Gość: balasma na zwłoki Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga - czyli cd. POdj IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 11:49
                        Gość: balsam na zwłoki 12.09.12 Odpowiedz
                        a to dla ciebie.. leciwy jak truchło,harcmistrzu

Całuj, bez końca ją całuj!
                        Czułości nie żałuj, podporą jej bądź.
                        Kochaj, na wieki już kochaj,
                        a kiedy zaszlocha - na rękach ją noś.
        • Gość: frelka z Opola Re: Kazimierz Kutz: Śląska zgaga IP: 80.50.134.* 12.09.12, 12:48
          Lepiej gdybyś się zajął naszym slonskim interesem na Slonsku polsko-niemieckim,cóż cię interesują jacyś Polacy zza Buga ? To nie nasza zgaga.

Czy Ślązacy są Polakami ? czy raczej Niemcami ?

f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3676242
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka