Dodaj do ulubionych

Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo...

08.09.12, 15:13
proponuje zeby na znak protestu senator kuc zrzekl sie mandatu i zwrocil do kasy panstwa cale pobrane wynagrodzenie do statniej "wrednej" bo polskiej zlotowki (wszystkie dotacje z okresu kiedy lizal komuchom tylki tez). a tak przypomina malego halasliwego pieska, ktory gryzie reke, ktora go karmi
Obserwuj wątek
    • kieliszki Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 08.09.12, 15:18
      Język regionalny definiowany przez Europejską kartę języków regionalnych lub mniejszościowych to język, tradycyjnie używany na terenie państwa przez mniejszą liczebnie od reszty grupę obywateli, różniący się od oficjalnego języka urzędowego oraz niebędący ani dialektem oficjalnego języka tego państwa, ani językiem migrantów.

Tak więc godki się nie kwalifikują.

Pan Kutz pisze o języku w liczbie pojedyńczej, "nasz język", szkoda że nie precyzuje, o którą godkę mu chodzi
      • arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 08.09.12, 15:26
        A kaszubski sie kwalifikuje?
        • kieliszki Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 08.09.12, 15:50

arnold7 napisał:

> A kaszubski sie kwalifikuje?
          >
          >

Może się kwalifikować.
          • arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 08.09.12, 16:06
            Wyjatkowo gleboka, nawet jak na te forum, zapasc intelektualna. Kaszubski spelnia te same warunki co slaski, jednak obecnie tylko ten pierwszy ma status jezyka regionalnego.
            Ale, jak to sie ostatnio bardzo czesto na Slasku mowi, tego juz nie da sie zatrzymac.
            • Gość: heksamiemo Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 16:20
              www.youtube.com/watch?v=K0zrJ8Lu8x8
              Kaszebski jest odrębnym językiem. Potrafisz to przetłumaczyć?
              Śląski to gwara wiejska przeplatana niemieckimi wyrazami spolszczonymi.
              Widać dla ciebie to wystarczy na język.
              www.youtube.com/watch?v=Edd2075sc4I&list=UUNqEHhwL0SCyjQU9VncxNjQ&index=3&feature=plcp
            • kieliszki Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 08.09.12, 16:37
              arnold7 napisał:

> Wyjatkowo gleboka, nawet jak na te forum, zapasc intelektualna. Kaszubski speln
              > ia te same warunki co slaski, jednak obecnie tylko ten pierwszy ma status jezy
              > ka regionalnego.
              > Ale, jak to sie ostatnio bardzo czesto na Slasku mowi, tego juz nie da sie zatr
              > zymac.
              >
              >

??

Nie, nie spełnia.

pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_pomorska_j%C4%99zyk%C3%B3w_lechickich

W kaszubskim masz takie osobliwości jak brak albo wtórny brak przestawki charakterystycznej dla języków słowiańskich, a której brak był w języku prasłowiańskim. Np. Starogard.

W kaszubskim masz sposób zdrobniania podobny do języków łużyckich, np. Tomk

W kaszubskim masz osobliwe zmiękczanie np. kaszebszczi

W kaszubskim masz niezwyczajne dla polszczyzny stwardnienie samogłosek.

itp itd.

Kaszubski został uznany jako język nie ze względów politycznych.
              Śląska godka ma być językiem właściwie tylko ze względów politycznych - jako podpora autonomii czy tam niezawisłości.

• staryhanys1 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 08.09.12, 19:36
                do wszystkich noducksow, kieliszków i inszych wspaniałych, najwaleczniejszych, najmądrzejszych i wszystko wiedzących polokow mieszkających na Slasku i za Brynicom - a kopnijcie w dupę tym Hanysom i niech się sami gospodarzom i wtedy to dopiero łobejrzom jak to cięszko bez tej wspaniałomyślnej pomocy z Rzeszowszczyzny, Lubelszczyzny i inszych miodem i mlekiem płynących krain wspaniałych polaków co to ino o nasze dobro sie martwiom i nie chcom byśmy zaś zaczęli godac po swoimu. Pyrsk i niech żyje nasz Śląsk - Święto przkopano ziemia przez jednych (niemcow) i drugich no wiecie kogo mom na myśli
                • Gość: stop mannie Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 20:27
                  staryhanys1 to chytry grupen wolf !
                  pado:
                  > icom - a kopnijcie w dupę tym Hanysom i niech się sami gospodarzom i wtedy to d
                  > opiero łobejrzom jak to cięszko bez tej wspaniałomyślnej pomocy z Rzeszowszczyz
                  > ny, Lubelszczyzny i inszych miodem i mlekiem płynących krain wspaniałych polakó
                  > w co to ino o nasze dobro sie martwiom i nie chcom byśmy zaś zaczęli godac po s
                  > woimu.

no ja, kopnijcie im do żici niech sie gospodarzom.!!!
                  Ja, już to podziwiomy stela lot aż do porziganio jak gospodarzom. Jeszcze jak tu rządzili gorole tzn do lat 80tych , to jakoś to jeszcze szło. Na podst.obserwacji własnego przedsb, które kwitło przy tych 'gorolach' i jak tylko się 'zgodali' , jak się zaczęli dobierać, jak prezesami ....to dzisiaj już nie ma tego pięknego ....poszło pod młotek.
                  Wszystko sprzedajcie za pół darmo ciule a potem nakupcie sie aut,futer,wczasów i do Ambergolda resztę wsadźcie.
                  Tak umieliście i umiecie gospodarzyć. Niestety. Tylko nieliczni panowie tu byli i cała reszta biedaków co im sie dzisiaj w dupach przewraca z dobrobytu.
                  Staryhanys dobrze wie gdzie trafią biedne hanysy z gołymi życiami .
                  Goło żyć już niejeden ma a będzie więcej.
                  • staryhanys1 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 12:38
                    stop mannie - ja wirzu ty aluzju nie ponial
              • Gość: katowiczanin cala ta heca Z godką cuchnie na odległość IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 20:21
                gdyby było inaczej, czemu np górale którzy maja swoją gwarę z wielkim tradycjami i którzy ją niezwykle kochają- w tym ludzie wysoko wykształceni-nie ubiegają się dla niej o status języka regionalnego? może dlatego,że sparzyli się na Goralenvolku i nie chcą być znowu manipulowani przez różnych wacków krzeptowskich i innych gorzolików
                • Gość: gość Re: cala ta heca Z godką cuchnie na odległość IP: *.ngm.net.pl 09.09.12, 07:59
                  gorale są wierzącymi POLAKAMI, a ślązoki pazernymi podlotkami germańców - nie czują się Polakami ... Górale są obrotni - pracowici, ślązoki skorumpowane pazerne złodziejaszki , pochodzące z najniższych sfer społecznych, nawet jak ktoś jest Ślązakiem w wyższych sferach to jakby "palnął"autonomia to by go w Tworkach zamkneli jako czubka zeby mu dekiel nastawić - bo tylko motłoch fanzoli o jakiejs autonomi i jezyku slaski zeby zbic albo pieniadze albo jakis kapitał polityczny- patrz pieniadze wladza korupcja zlodziejstwo
                • skilt bo górale wszystko mają w du..ie!! Proste? Proste! 09.09.12, 17:37
            • bigark Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 09.09.12, 10:50
              Niy di sie strzimac Alojz...
    • cirano Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 08.09.12, 15:25
      Polactwo życzy sobie, by my zapomnieli swoich korzyni, a zaakceptowali te ichnie, jake dziadowskie one i są. Ofiarują oni je nam z pięknym stekiem propolskich mitów wykutych dla naszych pojęć i bezpłatnie nam je podarowują, a my "banda niewdzięczna" je odrzucamy
      Wolymy bardzij gorzko prowda
      • Gość: OdRawycapi Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 16:11
        No tak blank za darmo to nie jest. Jak to obliczyli i podali ostatnio to kaszubski kosztuje 76 milionów na rok skarb narodowy polski. Dzieląc przez 35milionówludności(na oko) wychodzi średnio 2 złote każdy duży i mały płaci na kaszebstwo. Na szlazjerstwo wyjdzie trocha więcej , bo jak obliczyli
        kosztowałoby to pół milarda na rok.Znaczy po dzieleniu wyjdzie 14 zł każdy duży i mały.
        Jako ,że zdeklarowanych macie około miliona Ślązaków co pragną się pogodać i kulturę prastarą uprawiać . Jak u mnie jest 4 w sumie 56zł raz do roku mnie to kosztuje czy chce czy nie. W/g mnie jak chcecie to róbcie to ile chcecie i gdzie chcecie ale nie za moje pieniądze ani kieleckie ani białostockie.....
        Co konia obchodzi ,że milion godających jest barzi wymagających?
        Obrzydliwe ..jak i moja tu godka .

• Gość: polen vice Kutz pisze:a dziś naszego państwa nie stać, by dać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.12, 18:30
        ... podkreślam NASZEGO. To znaczy jak chcecie kasę to jest "nasze państwo" (Polska) a jak dać państwu to "polactwu wynocha".
        A ty "cyrano" jak tam myślisz - twoje to państwo czy najeźdźca?
    • ipta Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 08.09.12, 15:59
      Nic tak nie boli Polaka ,jak prawda wypowiedziana przez Ślązaka.
      A mnie boli to że ktoś przyjechał do mnie w gości ,i nie widzi w tym nic złego że mnie poucza.
      • Gość: anaka Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: 93.179.207.* 08.09.12, 16:12
        ipta napisał:

> Nic tak nie boli Polaka ,jak prawda wypowiedziana przez Ślązaka.
        > A mnie boli to że ktoś przyjechał do mnie w gości ,i nie widzi w tym nic złego
        > że mnie poucza.

Nikt nie jest u ciebie w gościach, zresztą nie mówisz nawet jak gospodarz.
        • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 09.09.12, 07:33
          Gość portalu: anaka napisał(a):

> ipta napisał:
          >
          > > Nic tak nie boli Polaka ,jak prawda wypowiedziana przez Ślązaka.
          > > A mnie boli to że ktoś przyjechał do mnie w gości ,i nie widzi w tym nic
          > złego
          > > że mnie poucza.
          >
          > Nikt nie jest u ciebie w gościach, zresztą nie mówisz nawet jak gospodarz.
          anaka ~~ fulosz jak bys sie szaleju opiła .
    • wydzielina_fizjologiczna Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Ślązacy 08.09.12, 18:00
      Jak można mówić, że Gierek sprzedawał Ślązaków Niemcom? Przecież w Niemieckim prawie jest, że mozna sprowadzać do RFN tylko Niemców, a nie jakieś inne narodowości. No chyba, że stary komuch Kutz uważa, że Ślązacy są Niemcami, a wtedy nie różni się zbytnio od Prezesa Kaczyńskiego.
      • Gość: Egon Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.12, 19:44
        widzisz polski kretynie,ty nic a nic nie kapujesz z histori Slaska,pysk ino, jak to u Poloka, wielki
        • Gość: eineWahr Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 20:47
          Czego chcesz od wydzieliny ,że akurat prawdę mówi.? Wszyscy co udowodnili wówczas swoje pochodzenie i papir volks, chociażby ze strony babki co dawno umarła ,ale kiedyś podpisała volkslistę chociaż taki z niej miemiec jak i ze mnie .Papiren Oma miała , to wnuczki jako Niemki pojechały . Inaczej by ich Niemcy nie przyjęli jako swoich i nie zapłacili po 100tys DM za jednego.
          Niby takie mądre , ale kupowali w ciemno na ilość . To była jednak zapłata godziwa .
          Od polskich kretynów teraz wyzywasz jakbyś chciał zmienić historię . Z tym 'pyskiem' też mógłbyś sobie darować .Wydzielina to nie twoja teściowa.
          • Gość: Egon Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.12, 21:06
            Nikt nie musial niczego udowadniac,byly tak zwane Stammbuch-y ,a czy Opa bol "korfanciok" abo Poloki chcieli sie dokoptowac na frajera tysz stolo w papierach.Historie co Polokopodobne i potomki korfanciokow zrobieli by dostac sie do Niemiec to inkszo bajka.
            • Gość: bez wybaczenia Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 21:16
              Sztambuchy padosz. Wszystko mają w sztambuchach i dalej nie poczuwają sie zapłacić za cięzka praca w kamieniołomach mojego ojca przez dwa lata w Gusen.
              Dogodali sie bandyci z bandytami i ludzką krzywdą teraz błyskają ciule ze złotymi zębami.
              Piekło ich pochłonie i szkoda tylko ich pokoleń obciążonych dziedzicznie grzechami przodków.
            • Gość: Hehe Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl IP: *.nstream.pl 08.09.12, 21:38
              Dla Niemców i tak przecież wszyscy razem jesteście Wasserpolen. :))
              • Gość: Egon Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.12, 22:03
                i co z wami godac? ....ino nienawisc we waszych prymitywych lbach ale jak we niemieckich urzedach o papiery cza bolo prosic to zodne hamulce wom nie boly obce
                • Gość: HajHajlo Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 22:20
                  Ty mów za siebie i o swoich hamulcach a raczej braku takowych w parciu do michy po trupach.
                  Nienawiść to trzeba umieć wywołać. Tu masz trochę swojskiej atmosfery ,której ci brakuje
                  co widać po IP, że aż tu zaglądasz chociaż tam pełnią swobody i wolności dychasz
                  kip smajlink hajlihajlo www.youtube.com/watch?v=4De4ZG9V8uo
              • ricfic Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl 10.09.12, 00:15
                Gość portalu: Hehe napisał(a):

> Dla Niemców i tak przecież wszyscy razem jesteście Wasserpolen. :))

Lepszy być u Niymcōw Wasserpolen i tam mjyszkać, niż w tym dzikym kraju Polsce być prawdziwkym-Polokym, albo niy dej bōg Ślōnzokym-Polokym!
            • alfa65 Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl 12.09.12, 18:08
              Nie masz racji, że nie trzeba było udowadniać.W przypadku pochodzenia z terenów , które przed II wojną należały do Polski, wychodzono z założenia , że mieszkańcy tych terenów posiadali obywatelstwo polskie.Wówczas w celu uzyskania obywatelstwa niemieckiego należało udokumentować , że ojciec czy dziadek zostali włączeni na tzw. Volkslistę .Obywatelstwo dziedziczy się po ojcu , ale przynależność do Wehrmachtu nie udawadnia obywatelstwa niemieckiego.W Stammbuchu nie ma adnotacji o obywatelstwie.Przedwojenni mieszkańcy ziem na zachód od Bytomia i Gliwic byli obywatelami niemieckimi.I za takich uznawani byli ich potomkowie. A tak między nami mówiąc akcja tzw. "łączenia rodzin" to była emigracja ekonomiczna .I trudno się dziwić tym ludziom ,mając na względzie sytuację ówczesnej Polski.
      • Gość: sztajger Re: Za Gierka ze Śląska wyjeżdzali Niemcy, nie Śl IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.12, 11:09
        Hehehe, biedna wydzielino.
        Może kiedyś dotrze do ciebie, że Slazacy dzielą się na niemieckich (najwięcej),
        polskich (najmniej - właściwie rzadkość) i tych, którzy uważają się wyłącznie za Slązaków.
        Wiem, że polska głowa nie jest tego w stanie pojąć.
    • estera-51 Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 08.09.12, 19:33
      Śląska godka to sroyka nadaje się do wychodka
    • Gość: Egon Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.12, 19:45
      ulzylo,kulturalny Poloku?
      • staryhanys1 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 08.09.12, 21:19
        egon jak ty mnie nazywosz polok abo gorol po moich komentarach to nic juz ci nie pomorze mosz galopując skleroza w ostanim stadium
        • Gość: Egon Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.12, 10:46
          fto mo skleroza a raczyj ipi,z tobom zech przeca nie godol
          • staryhanys1 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 13:31
            egon jo bardzo przeproszom jak zech gafa zrobił ale twój komentar tak sie do moigo przylepił zech myslol ze do mnie piejesz - pyrsk
    • ralloo Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 08.09.12, 22:12
      Kutz po prostu nie może znieść, że jakiś arcybiskup katowicki może miec inne zdanie od niego na regionalne tematy. Kutz jako alfa i omega. A ja uważam, że całe to zamieszanie wokół "godki" przyniesie jej więcej szkody niz pozytku.
    • mignik Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 08.09.12, 22:25
      Spasł się na polskim chlebie, który teraz staje mu ością w gardle.
    • bigark Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 09.09.12, 11:04
      Dlaczego Kutz przestal krecic filmy?
      Po trzech genialnych klasykach, nagle zamilkl. Dlaczego?
      Na Wujku zginelo 9 gornikow. Dziesiatego dorobila ekipa Kutza, podczas krecenia kolejnego filmu'
      Zycie jak kromka... - bylo to dziecko, w wozeczku, z ktorym matka uciekla pzed akcja ZOMO, ale po 10 latach, ten chlopiec zostal zabity przez ekipe Kutza armatka wodna... Szacun dla Kutza, bo puznal swoja wine...
      • cirano Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 09.09.12, 12:08
        Kutz kręcił tamte filmy pod dyktando składających zapotrzebowanie, a zapotrzebowanie było częścią polonizacyjną Ślonzokow. Scenariusze też pisane były pod dyktando i w duchu pro polskim, niekoniecznie załganym, ale jednak też śmierdząco prppagandowym
        • Gość: Wyszło szydłozwora Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.12, 12:40
          prowda ciranoKutz kręcił tamte filmy pod dyktando składających zapotrzebowanie, a zapotrzebowanie było częścią polonizacyjną Ślonzokow. Scenariusze też pisane były pod dyktando i w duchu pro polskim, niekoniecznie załganym, ale jednak też śmierdząco prppagandowym
          Istnieje broń straszniyjszo od oszczerstw. Tom broniom jes prowda

Grunt to mieć obrotowo żyć .
          Cza­sem praw­da wychodzi na jaw, cho­ciaż nikt jej nie szukał. /Menander
        • mignik Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 09.09.12, 12:45
          W duchu propolskim? W duchu komunistycznym, progierkowskim, ściśle zgodnie z propagandą Gierka.
          • Gość: tomek wredny , fałszywy, nacjonalistyczny bełkot IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.12, 21:00
            mignik napisał:

> W duchu propolskim? W duchu komunistycznym, progierkowskim, ściśle zgodnie z pr
            > opagandą Gierka.<
            Ja sobie nie przypominam z filmów K. Kutza ani jednego w duchu komunistycznym, a zwłaszcza progierkowskim, czy wpisującym się w propagandę Gierka.
            Jego filmy dotyczą głównie ludzi, którzy chcą normalnie żyć na ziemi swoich ojców, i z owoców własnej pracy, w zakładach tworzonych przez swoich przodków. Siłą rzeczy, są to najcześciej Slązacy, choc nie tylko. Oglądamy tych ludzi jak lepiej czy gorzej próbują ocalić swoją godność i swoje, nieraz pełne słabości, człowieczeństwo, w warunkach zarówno zwykłych jak i trudnych a czasem ekstremalnych. Jak czują nakaz solidarności z kolegami i musza skonfrontować z tym nakazem swój strach wobec potężnych przeciwników. Przeciwników takich jak:
            -Niemieckie militarystyczne państwo, jego organizacja, jego kapitaliści i aparat przemocy-"Sól ziemi czarnej".
            -Polskie ,sanacyjne jaśniepaństwo, z jego aparatem urzędniczym, policja i wojskiem-"Perła w koronie".
            -Gierkowscy dygnitarze i decydenci, Którzy niszczą porządek i harmonię na Śląsku , zmieniają spracowanych emerytów w dziadów i wyrzucaja ich ze schludnych domków z ogródkami do azbestowych blokowisk- "Paciorki jednego różańca".
            -Wredni i perfidni ubecy- "Zawrócony"
            -Komunistyczni siepacze Jaruzelskiego - "Śmierć jak kromka chleba".
            Oczywiście różne filmy dały się realizować w róznych czasach. Film fabularny to nie bibuła z powielacza. To problem również polskich znanych twórców, takich jak Wajda i inni.
            W ich filmach tez jest trochę fałszywych nut.
            W odróżnieniu od setek polskich twórców, ja nie widzę u p. Kutza jakiegoś przeniewierstwa ani koniunkturalizmu.
            • mignik Re: wredny , fałszywy, nacjonalistyczny bełkot 10.09.12, 14:06
              Twoje widzenie, na szczęście, nie jest moim widzeniem. Kutz to komunistyczny propagandzista, wysoko ceniony przez Gierka za tę "sztukę", którą pichcił.
              • Gość: tomek Re: wredny , fałszywy, nacjonalistyczny bełkot IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.12, 18:55
                Może i masz takie "widzenie", tylko kto normalny ci uwierzy? Oprócz opini o p. Kutzu, jego twórzczości i działalności politycznej, mam też określone zdanie o tobie. Po prostu prymitywnie kłamiesz i bredzisz z nacjonalistycznych pobudek.
                • mignik Re: wredny , fałszywy, nacjonalistyczny bełkot 10.09.12, 22:40
                  Moje zdanie o tobie o tobie: prymitywnie moherujesz z moherowych pobudek.
              • alfa65 Re: wredny , fałszywy, nacjonalistyczny bełkot 12.09.12, 18:19
                I dlatego musiał wyjechać z Warszawy (inwigilacja SB) i zamieszkać w Tychach u starszego brata.Tak to "cenił" go Gierek.
                • mignik Re: wredny , fałszywy, nacjonalistyczny bełkot 12.09.12, 19:28
                  I dlatego Gierek nie wpuszczał go na obrady KC PZPR i nie dał mu Krzyża Komandorskiego Orderu Odrodzenia Polski, i nie pozwolił mu kierować zespołem filmowym "Silesia", i nie zgodził się na to, by zajmował stanowisko głównego reżysera w ośrodku TVP Katowice, i uniemożliwił kręcenie filmów.
                  • Gość: tomek Re: wredny , fałszywy, nacjonalistyczny bełkot IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 20:05
                    mignik napisał:

<Moje zdanie o tobie o tobie>

To z nerwów, czy Michnika przedrzeźnia ?
    • sclavus Sami sobie czytajcie dalej!!! 09.09.12, 15:15
      Byłoby dobrze, gdybyście już przy tytule stawiali znaczek, że artykuł czy felieton, jest objęty programem piano...
      Nie, to nie :D
      Możecie mi naskoczyć tam, gdzie moglibyście, pana majstra w doopę pocałować!!! (tylko piano, proszę) :>
      PeeS - już pisałem, że za niechlujstwo waszych tekstów (ba! - nie tylko waszych, przecie...), pisanych, jakby przez absolwentów Zasadniczej Szkoły Kopania Dołów Grobnych... płacił nie będę!
      Najpierw obowiązkowa polonistyka dla wszystkich waszych dziennikarzy, następnie Podyplomowe Studium Dziennikarstwa a na koniec - dla przypieczętowania - egzamin z etyki dziennikarskiej... - wtedy możecie proponować płacenie wam... W końcu - zawsze cóś, za cóś..
      • alfa65 Re: Sami sobie czytajcie dalej!!! 14.09.12, 17:37
        Czytam i czytam i nic nie rozumiem.Cóż , niewolnika trudno zrozumieć...
    • rewolucja_wisi_w_powietrzu A dalej będzie o Pisie... 09.09.12, 17:24
      Nie muszę płacić Piano, aby wiedzieć, że w dalszej części artykułu Kutz wspomni coś o Pisie i zabitej prze Ziobrę Blidzie...
      • 0721x Re: A dalej będzie o Pisie... 09.09.12, 18:13
        a kto by tam o byle guanie wspominał
        • Gość: harc mistrz =----> Re: Język regionalny w drodze ku... IP: *.1000lecie.pl 09.09.12, 20:53
          . . . m o g i l e .

bigark 09.09.12, 11:04 napisał:
          Dlaczego Kutz przestal krecic filmy?
          Po trzech genialnych klasykach, nagle zamilkl. Dlaczego?

Może teraz jest kolej na p. Kutza kolegę "PO fachu", filmowca-klasyka Wajdę???...
          Do klasycznego t r y p t y k u filmowo-historycznego, PO: "Człowieku z marmuru" oraz "Człowieku z żelaza", brakuje mu jeszcze tylko... "Człowieka z... bursztynu". ;-)))))
          [AMBER GOLD - bursztyn złocisty]

bigark 09.09.12, 11:04 (dalej) napisał:
          Na Wujku zginelo 9 gornikow. Dziesiatego dorobila ekipa Kutza, podczas krecenia kolejnego filmu'
          Zycie jak kromka... - bylo to dziecko, w wozeczku, z ktorym matka uciekla pzed akcja ZOMO, ale po 10 latach, ten chlopiec zostal zabity przez ekipe Kutza armatka wodna... Szacun dla Kutza, bo puznal swoja wine...

Wypadki się zdarzają... i często kończą bardzo fatalnie.
          Gdyby się np. powiodły manipulatorskie akcje RAŚ z tzw. "językiem śląskim" lub "językiem regionalnym", poprzez "szkody'fikowanie GO"... GODKA ŚLĄSKA, we wszystkich jej kilkunastu miejscowych rodzajach, znalazła by się na prostej drodze do... m o g i ł y . ;-((((((((((((
          (HKP)
          ...
          "NIE WSZYSTKO ZŁOTO - CO SIĘ ŚWIECI"...
          www.youtube.com/watch?v=87ESkCxUF0Q&feature=related
          ...WIEDZĄ O TYM NAWET... ŚLĄSKIE SZKOLNE DZIECI:
          www.youtube.com/watch?v=xPMDNjHVcWQ
    • fyrlok Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 09.09.12, 20:15
      > prawdziwych Ślązaków, naszych w odróżnieniu od obcych".
      > Boże! Jakbym słyszał Edwarda Gierka,

Gorzej, panie Kutz, gorzej: to nie gierek, a bierutowskie intrygi, szczekanie, szczucie.
      Obywatel skworc nie jest dla mnie w najmniejszym stopniu autorytetem - jest gorszy od zimonia (a ten byl marny, byl warszawska kukielka, watpliwym klerykiem i ajnfach >nie nasz<).

• Gość: poli Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.12, 22:15
      przykro mi że Kościół katolicki, którego jestem członkiem, decyzją jego chierarchów, którzy powinni prowadzić swoje obowiązki uniwersalnie bez patriotyzmów i faworyzowania jakiejkolwiek nacji (jeden święty, powszechny), nie szanują tradycji i odrębności miejscowych, a za cenę pełnych kościołów i koszyków na ofiarę lansują wyłącznie subiektywny polski punkt widzenia śląskiej historii, utrwalony w głowach Polaków przez 40 lat komunizmu
    • broneknotgeld Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 09.09.12, 23:35
      Godka była, jest i bydzie
      Niy godejcie co we biydzie
      Kej durś dusze ślonske grzeje
      Djosek darmo kajsik śmieje
      Niych se kler "rynce umywo"
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,12448187,Kazimierz_Kutz__Jezyk_regionalny_w_drodze_ku_mogile.html
      Godka kwitnie - mie niy dziwo
      Dlo Ślonzoka godka SŁOWYM
      Łod Ponboczka - tela jo wiym.
    • akukula2 Lubię posła Plurę. 10.09.12, 07:14
      Panie Kazimierzu gratuluję felietonu. Dzięki za to, że się Panu chce i artykułuje opinie wielu Ślązaków (tak myślę). Jeżeli to dla Pana ważne to zawsze czekam na "felietony Kutza" i czytam po dwa razy. Pana wizja Śląska mi się podoba, a Pan Plura chce pójść małymi krokami. Pewnie ma taki "plan polityczny" i też coś tam do naszej sprawy wniesie. Jestem optymistą.
    • r1111111 Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 10.09.12, 17:04
      "26 Mar 2011 – Proszę ode mnie nie wymagać udowodnienia, że może śląszczyzna jest odrębnym językiem, nie żądać jej kodyfikacji, bo to jest nonsens."
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/384010,jan-miodek-dyskusja-o-jezyku-slaskim-w-pismie-jest-zenujaca,id,t.html?cookie=1

"Jedną z odmian współczesnego języka polskiego jest gwara śląska."
      www.zsms.bytom.pl/zsms/prace/slask/strona/literat/gwara.htm
      • arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 10.09.12, 18:27
        Miodek znawca powiedzial:

"Kaszubszczyzna to absolutnie gwara i jako taka niech sobie króluje w domach, w szkole na określonych lekcjach i w zespołach folklorystycznych..."

Zrodlo: Edward Breza. Niezrozumiałe oświadczenie prof. Jana Miodka. „Pomerania”. 7-8, s. 49-50, 1997 r
    • erka-4 Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 11.09.12, 11:41
      cytat z pana Kutza :

To przeliczanie Ślązaków na systemy monetarne jest same w sobie ciekawe. Nie tak dawno zastosował tę metodę Edward Gierek. Niemcy potrzebowali taniej siły roboczej i w ramach tzw. łączenia rodzin pozwolono wyjechać z Polski - za miliard marek pożyczki - 120 tysiącom ludzi (w większości ze Śląska). Dzięki tej pożyczce możemy dziś do Warszawy jeździć "gierkówką" i magistralą kolejową poniżej trzech godzin, a stolicy zafundowano Dworzec Centralny i Trasę Łazienkowską

...no to panie Kutz,zdecyduj się pan czy Polacy za komuny sprzedali Ślązaków czy ich wypożyczyli,to jedna sprawa.
      A ta druga to do kogo pretensje,do Polaków,że Ślązacy,co prawda jedynie ta 120-tysięczna,czyli niewielka grupa,ale mimo wszystko przez ich pryzmat mogę stwierdzić,że Ślązacy w nosie miali Śląsk i śląskie sprawy,woleli przenieść się do niemieckiej restauracji.
      Ciekawe skąd to teraz bierze się ten śląski "patriotyzm" i co go tak wspiera,albo kto.

To przeliczanie Ślązaków na systemy monetarne jak twierdzi pan Kutz

- logiczne,jedni wyjechali bo ich wypuścił Gierek za niemieckie marki,a drudzy jak nastały nowe czasy i wielka swoboda przyjęli obywatelstwo niemieckie aby zarabiać niemieckie marki.
      Czy Gierek kogoś na siłę wypędzał z Polski ?
      Czy nowa demokratyczna i wolna Polska komuś na siłe wciskała niemiecki dowód tożsamości ?

I po co pan opluwa Polaków ? Uderz się pan we własne śląskie piersi.
      • Gość: ja z Falkenberga Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: 80.50.134.* 12.09.12, 06:36
        Wychodzi na to,że przekupne są te Slonzoki,ale nie wierzę,chociaż jak narazie żaden z nich nie zaprzeczył.
      • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 12.09.12, 07:23
        Jak uczy historia ,w czasie ostatniej wojny ludzie z ~~ łapanki ~~ lądowali albo w obozach albo na robotach przymusowych w Niemczech.
        A dzisiaj co ? .
        Nie ma łapanek sami się tam na potęgę pchają.
        A teraz mają pretensję że spóźnili się po Ślązakach.
        • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 12.09.12, 12:10
          ipta napisał:

> Jak uczy historia ,w czasie ostatniej wojny ludzie z ~~ łapanki ~~ lądowali alb
          > o w obozach albo na robotach przymusowych w Niemczech.
          > A dzisiaj co ? .
          > Nie ma łapanek sami się tam na potęgę pchają.
          > A teraz mają pretensję że spóźnili się po Ślązakach.

...nooo,na potęgę potężną,aż granica polsko-niemiecka iskrzy:

Nie jesteśmy tanią siłą roboczą.

Po otwarciu w maju 2011 roku niemieckiego rynku pracy, za Odrę wyjechało tylko ok. 26 tysięcy Polaków - informuje IAR.
          TYLU POLAKÓW WYJECHAŁO Z KRAJU ZA CHLEBEM>>

Eksperci z Instytutu Badań nad Rynkiem Pracy i Działalnością Zawodową w Norymberdze w swoim raporcie na temat imigrantów zauważają, że obawy o masowym napływie Polaków zupełnie się nie sprawdziły.

Niemcy spodziewali się, że z naszego kraju przyjedzie do nich co najmniej 300 tys. pracowników. Błędnie sądzili, że Polacy zgodzą się pracować za dużo niszą stawkę i staną się tanią siłą roboczą.

www.sfora.biz/Polacy-nie-chca-pracowac-u-Niemca-Za-malo-placa-a39340

...myśleli,że więcej złapią frajerów do roboty.
          No cóż,pewnie przyjdzie te łapanki przywrócic.
          • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 12.09.12, 16:54
            erka - 4 .
            Po otwarciu w maju 2011 roku niemieckiego rynku pracy, za Odrę wyjechało tylko ok. 26 tysięcy .
            26 tysięcy ludzi to już jest wcale nie małe Polskie miasto.
            • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 13.09.12, 06:24
              Masz rację,trudno zaprzeczyć a zatem,żeby zmienić tę niekorzystną dla Polaków sytuację należy coś zrobić,moim zdaniem mamy jedyne wyjście,zrobić tak jak robią to inni.
              Chyba nie muszę ci tłumaczyć,że jak się żle dzieje w państwie to ktoś temu jest winny,a kto to jest ??? chyba jest jasne,że nie są to krasnoludki,a jeśli nawet to one no to jasne,że zmienić należy je na inne i to szybko,żeby nie było za póżno,no bo jak znikną wszyscy Polacy,to kim będą rządzić te krasnoludki,że tak się spytam.

p.s.
              i tak na marginesie sprawy,jak tak przygladam się tej obecnej polskiej "elycie" rodem z bajki o krasnoludkach to się tak zastanawiam i dochodzę do wniosku,że nie są oni chyba Polakami a bliżej im do krasnoludków czerwonych w koszulkach czarnych z krawatem czerwonym.
              Pełną ocene wystawię im po egzaminie w sprawie łupek gazowych.
              • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 13.09.12, 09:16
                e-rka 4.
                Polacy ,przedmurze Chrześcijaństwa ,przez wieki zawsze to obce armie przez nasz kraj się przemieszczały nieproszone .
                Tylko czy tak naprawdę bez winy Polaków.
                • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 13.09.12, 14:53
                  To ty tak twierdzisz,a ja twierdzę,że pomieszkiwanie w korytarzu nie wychodziło nam na dobre,a i dziś mocno doskwiera,różne menty lazły przez ten korytarz,jeno brud,smród i zniszczenia po nich zostawały do usprzątnięcia głupim Polakom.
                  Przydałaby się jakaś bombka,żeby sru zrobiła i przeniosła nas w zaświaty,tylko szkoda te nowiutkie stadiony i piękne autostrady mimo,że przeznaczone do remontu,zostawiać obcym.
                  Mimo wszystko trwać należy na swym posterunku i pomagać lub przeszkadzać innym jak kto woli,taka to nasza rola odwieczna.

p.s.
                  fakt,nie jesteśmy bez winy a największa to ta,że tu tkwimy od wieków.
                  • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 14.09.12, 05:49
                    A widzisz jak to jest.
                    I jak to jest na Śląsku odbierane.
                    I mimo tego wszystkiego .
                    Chcą Ślązacy trwać i to u siebie .
                    • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 14.09.12, 07:29
                      ipta napisał:

> A widzisz jak to jest.
                      > I jak to jest na Śląsku odbierane.
                      > I mimo tego wszystkiego .
                      > Chcą Ślązacy trwać i to u siebie .

...no właśnie masz rację,tylko mnię tak ciekawi,że kiedyś oni o sobie mówili - POLOKI - cóż to się stało,że im się mentalność zmieniła,może nie u wszystkich ale u wielu.
                      Czyżby to był wpływ niemieckiej marki ?
                      Też tak się niekiedy zastanawiam poważnie jak ten kaczor,czy to nie jest jakiś markowy kamuflaż ? ale niech im tam będzie,może jestem w błędzie,czas pokaże co s tom slonskom markom byndzie,jednakże coby nie mówić bez języka nie będzie żadnej marki i jego należy się pilnie uczyć,ale pierwej należy go wymyśleć.
                      • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 14.09.12, 13:09
                        Ale tu ~~ język Ślaski czy jak kto woli ,gwara ,godka ,to tylko hasło wywoławcze problemu.
                        Ślązacy są od wieków u siebie ,a przez wieki zawsze ktoś Ich na swoja modłę próbuje ustawiać .
                        Zawsze ktoś siał wiatr ,a Ślązacy przez swoją ~~ dupowatość ~~ zbierali owoce burzy.
                        A najbardziej bolesne jest teraz dla nich to że wnukowie Powstańców Śląskich za chlebem muszą jechać do tych z którymi ich dziadowie walczyli.
                        A w tej wymarzonej przez swoich Dziadków Polsce zostali sprowadzeni do roli pariasów ,roboli .
                        Proszę sprawdzić ile w Katowicach w okresie powojennym i późniejszym było szkół typu ,Liceum ,Technikum ,a ile szkół zawodowych.
                        A jak to się miało do innych miast w Polsce.
                        I nadal Śląsk jest traktowany jak ~~ zdobyczna kolonia .
                        W większości stacji telewizyjnych Katowic nawet nie ma na mapach pogody.
                        • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 15.09.12, 14:50
                          ipta napisał:

> A najbardziej bolesne jest teraz dla nich to że wnukowie Powstańców Śląskich za
                          > chlebem muszą jechać do tych z którymi ich dziadowie walczyli.
                          > A w tej wymarzonej przez swoich Dziadków Polsce zostali sprowadzeni do roli par
                          > iasów ,roboli .

...nie widzę różnicy między Ślązakami a Polakami (no,jeśli już mamy się dzielić na te dwa różne narody) w tej kwestii wyjazdów za pracą,a nawet mógłbym twierdzić,że Ślązak przykładowo miał lepiej,bo bliżej,bo mógł udawać Niemca i pracować normalnie a Polak jeśli sie mu udało te ewentualnie na "czarno" u tego kochanego Niemca.łatwiej było w tej Anglii albo Irlandii zwykłemu polskiemu zjadaczowi chleba dorobić się tam majątku legalnie,tak zrobili moi synowie,jeden dom postawił a drugi sklepowy interes uruchomił za angielskie marki.
                          Nie jest to wina Polski i Polaków,że tak "żle" mają Ślązacy a winą jest ten unijny system kolonialny,w który wpadliśmy po komunizmie.
                          Cóż taka jest Polaka rola jak nie kijem to pałką go walić należy,a Ślązakowi obrywa się przy okazji nieco,jedyne wyjście SEPARACJA bo autonomia to mało.
                          Wóczas za taką decyzję zostaną Ślązacy obsypani złotem i srebrem napewno,mają to zapisane na koncie w banku,niemieckim.

> Proszę sprawdzić ile w Katowicach w okresie powojennym i późniejszym było szkół
                          > typu ,Liceum ,Technikum ,a ile szkół zawodowych.
                          > A jak to się miało do innych miast w Polsce.

...o ile mi wiadomo.w tej wrednej komunie tych szkół było bez liku różnych na Śląsku,Śląsk nie odbiegał od reszty Polski w sposób dla niego negatywny,jedyny problem był językowy,bo musiał Ślązak uczyć się w języku urzędowym,czyli tym literackim polskim,aletaki sam problem mieli Polacy z innych części Polski,przykładowo moi kuzyni z krakowskiej Galicji klęli na tę konieczność uczenia się w literackiej mowie polskiej.
                          A dziś szkół różnych bez liku, jak masz pieniądze to możesz być nawet magistrem takim co durniejszy jest ode mnie,choć ja mam jedynie liceum.

> I nadal Śląsk jest traktowany jak ~~ zdobyczna kolonia .
                          ...o tym napisałem powyżej i nie tylko Śląska to dotyczy.

> W większości stacji telewizyjnych Katowic nawet nie ma na mapach pogody.
                          ...nie zwróciłem na taki niuans uwagi,aleś ty delikatny w swym śląskim patriotyzmie.

p.s.
                          Widzę mój drogi,że niczym sie nie różnimy i problemy mamy identyczne w swym życiu,bo one nie sa związane z jakimś narodem polskim czy śląskim,a uwarunkowaniami ekonomicznymi.
                          To że ty będziesz Ślązakiem w kieszeni pieniędzy ci nie przybędzie,chyba,że przemalujesz się na Niemca,to po co iść okrężną drogą,przez jakiś naród śląski,autonomię czy inne cuda śląskie,nie lepiej iść prosto do celu po niemieckie marki ?
                          • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 15.09.12, 17:22

Widzę mój drogi,że niczym sie nie różnimy i problemy mamy identyczne w swym życiu,bo one nie sa związane z jakimś narodem polskim czy śląskim,a uwarunkowaniami ekonomicznymi.~~

~~ akurat tu się różnimy bo gdyby o to chodziło to nie mieszkałbym w Polsce nadal .
                            I nie uwarunkowania ekonomiczne w moim przypadku maja na to wpływ.~~

To że ty będziesz Ślązakiem w kieszeni pieniędzy ci nie przybędzie,chyba,że przemalujesz się na Niemca,to po co iść okrężną drogą,przez jakiś naród śląski,autonomię czy inne cuda śląskie,nie lepiej iść prosto do celu po niemieckie marki ? .

~~ ja nie jestem do kupienia ,i za co mi przybędzie pieniędzy jest dla mnie bardzo ważne.
                            Tak się składa ze 12 lat była moja praca dobrze opłacana na ZACHODZIE
                            • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 07:16
                              Masz prawo do wszystkiego,wszak mamy demokrację.a nawet i w okresie tej wrednej komuny nie było tak najgorzej,pamiętam jak dzisiaj kiedy to moi kumple śląscy wracali z Rajchu z roboty u kuzyna niemieckiego na budowie jego chaty z kielnią i wasserwagą niemiecką w ręce,mówiąc do mnie,patrz kolego jakie te nasze narzędzia są wspaniałe,a ja się ich pytałem czy same tynk kładą i pion ustawiają oraz poziom stosowny,a oni mi w odpowiedzi mówili,że z tynkiem to problem,ale poziom i pion ustawiają jak należy.
                              Trudno nie było mieć stosownego poziomu po trzech miesiącach pracy w Raj(h)u liczone na polskie złote złotówki jak trzy lata w kraju,no i coś tym Ślązakom widać zostało po dzień dzisiejszy z tego poziomu.
                              No,ale to wszystko pestka,dziś to jałowe spory wszak wszyscy mamy być Europejczykami,i nie ważne jest czy ktoś ma wasserwagę czy poziomicę w swej ręce.
                              Bardziej ważne jest to co mówisz:

I to nie przez Polaków nazywany Wielkim ,Kazimierz Król Polski
                            • erka-4 c.d. 16.09.12, 07:27
                              1348 – 22 listopada pokój w Namysłowie, król Polski Kazimierz III Wielki formalnie zrzeka się praw dynastycznych do Śląska na rzecz Korony Czeskiej

www.wielkislask.pl/index.php?module=article&aid=79
                              • ipta Re: c.d. 16.09.12, 08:25
                                Każdy ma swoje rację ,tyle tylko że Historii nie zmienimy ale też nie możemy na swój sposób interpretować.
                                Bo tu już było i swój wpływ na późniejsze pokolenia wywarło.
                                A JAKI WPŁYW to widać na wpisach tutaj innych forumowiczów jeden wielki rynsztok.
                                I co z tym rynsztokiem jako tzw ,Polskim wianem wchodzimy do wspólnej europy.
                                JEDEN JAZGOT JAK W PSIARNI.
                                W Twoim bardzo zresztą ~~ ułożonym z tzw.kindersztubą przedostatnim wpisie jest tez taka ~ wycieczka --do ŚLĄZAKÓW co to w Reichu u kuzyna pracowali.
                                Tak bardzo charakterystyczna dla Polaków co to lubią się z wszystkich wyśmiewać.
                                I najczęściej biorą to za dobra monetę.
                                A najczęściej robią to bodąc w gości a wysiewają się z gospodarzy.
                                A PRZY TYM KORZYSTAJĄC Z CUDZEJ GOŚCINNOŚCI.
                                Wiem coś o tym z własnego doświadczenia .
                                Każdy Polak spotkany prywatnie na tzw.zachodzie to lekarstwo na każda SŁOWIAŃSKA DUSZĘ.
                                Ale jak spotkasz Tam Polaków w grupie to lepiej Ich omijaj ~~ szerokim łukiem.
                                • erka-4 Re: c.d. 16.09.12, 10:58
                                  Niczym się nie różnimy,odpłacasz pięknym za nadobne,twój stosunek do Polaków jest delikatnie wyrażny i obrazowy,a oni jeśli chodzi o te Niemcy obecne to tam nie są jakimiś gośćmi a normalnymi robolami za pół marki,skoro tak są niewygodni i zjadliwi to po co ich Niemcy zatrudniają do pracy,widocznie mimo,że szczekaja ale nie gryzą i pomagają intensywnie ciągnąć niemiecką lokomotywę do przodu.

p.s.
                                  a może to nie są Polacy a raczej Ślązacy,wszak wielu,a może nawet większość lepiej po polsku goda aniżeli po slonsku,a Niemiec nie odróżni takiego niuansu,szczeka ,wiadomo jedynie Polak potrafi.
                                  • ipta Re: c.d. 16.09.12, 12:10
                                    erka -4.
                                    Proszę Cie nie myl Biznesu z pracą u tzw.Niemca .
                                    TERAZ NIE MA WYWÓZEK NA ROBOTY DO NIEMIEC.
                                    Ludzie tak jak do Niemiec tak ido innych krajów zachodnich jada sami z własnej nieprzymuszonej woli ( widzisz to właśnie jest dyskusyjne
                                    • erka-4 Re: c.d. 16.09.12, 17:29
                                      ipta napisał:

> Proszę Cie nie myl Biznesu z pracą u tzw.Niemca .
                                      > TERAZ NIE MA WYWÓZEK NA ROBOTY DO NIEMIEC.
                                      > Ludzie tak jak do Niemiec tak ido innych krajów zachodnich jada sami z własnej
                                      > nieprzymuszonej woli ( widzisz to właśnie jest dyskusyjne
                                      • ipta Re: c.d. 17.09.12, 07:32
                                        A poczytaj to forum ,jeden wielki jazgot jak w psiarni.
                                        Winni wszystkiemu Ślązacy bo pierwsi zorientowali się że ~~ MAŁPA DOSTAŁA ZEGAREK.
                                        Ilu w ostatnich latach ten kraj opuściło tzw.dupowatych Ślązaków.
                                        A ilu prawdziwie etnicznych Polaków.
                                        Tylko że Ci z Polski do Polski już nie wrócą.
                                        W tym roku na wakacje pojechałem na wschodnią tzw .ścianę.
                                        Białostockie ,Lubelskie ,Podkarpackie.
                                        Tylu osobowych samochodów z małym dziećmi na zachodnich rejestracjach to na Śląsku jest nie do zbaczania.
                                        Tylko Te dzieci mówiły już innym językiem z sobą niż Ich rodzice .
                                        W Europie wielkie fortuny były budowane przez pokolenia.
                                        A w Polsce od 1989 roku.
                                        Ja się tej młodzieży wcale nie dziwię.
                                        Nie można generalizować ale to co teraz piszę to dobrze znam z autopsji .
                                        Na zachodzie zysk roczny właściciela rzędu 4 - 7 % to jest powód do dumy i wielkie święto w firmie + premie.
                                        Aktualnie w Polsce zysk właściciela poniżej 30 procent to zaczynają się zwolnienia.
                                        • erka-4 Re: c.d. 18.09.12, 07:52
                                          ipta napisał:

Aktualnie w Polsce zysk właściciela poniżej 30 procent to zaczynają się zwolnienia.

...i to jest problem,do zysku nie mam pretensji bo dobrze świadczy o firmie,ale czim kosztem firma go tworzy,to jest pytanie zasadnicze,i jeszcze nie miałbym pretensji wiekszych,gdyby ten zysk nie wypływał za granicę,a tworzył ogólnopolski dobrobyt.
                                          Bo dziś wychodzi na to,że Polacy czyli Polska mając zyski wielkie,buduje wszystko za obce pieniądze,czyli z Unii,więc ja jestem całkiem głupi,mamy te swoje pieniądze,które wysłaliśmy do Grecji,czy ich nie było nigdy,a może wzięliśmy kredyt aby ratować tę Grecję.
                                          Jeśli mowa o pieniądzach to ona wygląda podobnie jakby mówić o wariatach,ja tam żyję lat kilkadzisiąt i właściwie nawet mi portfel nie jest konieczny,a kasę nosi żona w swej wielkiej torbie.
                                          Wystarczy mi tyle aby kupić duże piwo i jestem szczęśliwy,no taki ze mnie jest wariat.
                                          • ipta Re: c.d. 18.09.12, 08:26
                                            Kiedy nie wiadomo o co chodzi.
                                            To wiadomo że chodzi o pieniądze.
                                            Ludziom opowiada się bajki o wolności.
                                            A kto robi kasę na sprzedaży broni.
                                            Po pierwszej wojnie światowej na Śląsku wybuchły trzy powstania.
                                            Dzisiaj po czasie można sprawdzić kto z tych Powstań skorzystał najbardziej.
                                            Kto i dlaczego inspirował te Powstania.
                                            Czytaj ~~ jak zmieniła się struktura własnościowa ZAKŁADÓW PRZEMYSŁOWYCH na Śląsku.
                                            Po Powstaniach i Plebiscycie komu się dostały konfitury.
                                            Ten sam model został powtórzony już w Polsce w latach 80 -tych ubiegłego wieku.
                                            Prostym ludziom opowiada się bajki a patriotyzmie ,i karmi ich chlebem i i tym co z Pańskiego stołu spadnie.
                                            Dlaczego żeś głupi ,boś biedny ,
                                            • erka-4 Re: c.d. 18.09.12, 13:46
                                              ipta napisał:

Dzisiaj na tapetę zostali wzięci Ślązacy bo UPOMNIELI się prawa do własnego języka .

...co fakt to fakt,że jestem głupi,no bo nie jestem bogaty,ale nie narzekam,bo biedny także nie jestem,na piwko nawet to duże jeszcze mi starcza,no ale do rzeczy.
                                              Coś mi sie wydaje,że przesadzasz z tym "językiem" śląskim,ja osobiśćie żyłem i żyję nadał pośród Slonzoków i nie mogę zrozumieć,że oni mówić mogą o własnym języku slonskim,skoro ich jest chyba ze czterdzieści,gdyby je dokładnie policzyć.
                                              Dla mnie i myśłe reszty Polaków Slonzoki nie są żadnym problemem,tymbardziej ich języki,problem z tym "językiem" to mają Slonzoki albo Ślązacy jak kto woli.
                                              Problemem może być i pewnie jest śląska chęć autonomii od reszty Polski.
                                              Dziś trudno zrozumieć o co chodzi z tą autonomią,wszak Świat poszedła do przodu o wiek prawie kidy to ta autonomia sens miała przetargowy,ale dziś czemu ona ma służyć lub komu,trudno pojąć.
                                              Możnaby powiedzieć,że na złość Polakom,żeby im dokopać,ale za co ???
                                              Ja osobiście myślę,że niektórzy to sobie myślą,gdy już osiągną tę autonomię to na Śląsku obecnym zrobią się zaraz Niemcy,i będziem żyli jak w raju,no ale Raj to takie jest cudo,że miejsce ma w Niebie.

pytasz:

...ja mogę ci odpowiedzieć,że byli to Polacy,a co w tym złego,że pragnęli swój dawny Śląsk odzyskać.
                                              Przekonany jestem,że Kazimierz Wielki,król Polski gdy ze Śląska rezygnował,aby zakończyć bratobójcze walki,dlatego stał się WIELKI,gdyby wiedział,że pod ziemią leży tyle czarnego złota,to on walczyłby o to złoto do ostatniego Polaka.
                                              A zatem skoro powstała okoliczność sprzyjająca błąd króla polskiego naprawić,no to głupi musiałby być Polak naprawdę do końca,żeby z okolicznośći sprzyjającej nie skorzystać.
                                              A więc nie zawsze potwierdza się to słynne twierdzenie o Polakach głupich.
                                              • ipta Re: c.d. 18.09.12, 16:32

Coś mi sie wydaje,że przesadzasz z tym "językiem" śląskim,ja osobiśćie żyłem i żyję nadał pośród Slonzoków i nie mogę zrozumieć,że oni mówić mogą o własnym języku slonskim,skoro ich jest chyba ze czterdzieści,gdyby je dokładnie policzyć.

~~ Tutaj jest pewna nieścisłość W TWOIM WYWODZIE w ostatnim spisie do jako SLAZACY ZDEKLAROWAŁO SIE PRAWIE 800 000 LUDZI.
                                                Co nie znaczy ze zaznaczyli tez swoja Polskość tak samo jak ja.

Problemem może być i pewnie jest śląska chęć autonomii od reszty Polski.
                                                ~~ Tutaj to już nie nieścisłość tylko typowa manipulacja.
                                                Autonomia nie jest chęcią separacji od Polski.
                                                Przecież Ślązacy po Powstaniach i Plebiscycie Autonomię WCHODZĄC W SKŁAD PAŃSTWA POLSKIEGO.

Ja osobiście myślę,że niektórzy to sobie myślą,gdy już osiągną tę autonomię to na Śląsku obecnym zrobią się zaraz Niemcy,i będziem żyli jak w raju,no ale Raj to takie jest cudo,że miejsce ma w Niebie.

~~ Kolejny brak logiki ,nie po to były Powstania aby się przyłączyć po 600 latach do Macierzy.
                                                Aby wracać po w granicę do Tych przeciwko komu te Powstania zostały wywołane.
                                                Kto chciał z Ślązaków to sobie już do swojego Heimatu dawno pojechał.

pytasz:

Po co Lenina Niemcy przewieźli w zaplombowanym wagonie do Finlandii i dlaczego finansowali grupę Bolszewików skupionych wokół Lenina.
                                                A Niemcy chyba nie po to uwolnili z twierdzy w Magdeburgu Piłsudskiego aby Im Powstania na Śląsku robił.
                                                Zapisana Historia ogólnie dostępna jasno okresla jakie były stosunki Polsko
                                                • erka-4 zgadzam sie z tobą w pełni... 19.09.12, 07:14
                                                  ...bo masz pełną rację i czytasz z moich myśli,taki los właśnie jest małych,że służą za mięso armatnie i dlatego się dziwię mocno tym Slonzokom,którzy nie wybrali niemieckiego hajmatu ,a zamierzają pozostać na swojej ziemi ojczystej,czyli w pewnym sensie dzielić los Polaków maluczkich,wbijają im gwóżdż do trumny tą autonomią śląską,więc pytam,czemu to ma służyć,czy to ma Polskę wzmocnić ? przecież z Polski nie da się zrobić Szwajcarii,bo banki w większości są obce.
                                                  Ja także zapisałem się w tym spisie do śląskiej partii,ale nie mam najmniejszego zamiaru Polski osłabiać jakąś autonomią i wyrażnie piszę:
                                                  PRECZ Z AUTONOMIĄ ŚLĄSKĄ ,bo jest to jeden z gwożdzi do polskiej trumny,a jest ich wystarczająca ilość,po co nam jeszcze jeden.
                                                  Dzisiejsza autonomia śląska,która kiedyś miała sens i logikę,patrząc oczami ówczesnych Polaków i Ślązaków także,bo powstawała szansa powrotu przynajmniej części Śląska do Polski,były conajmniej dwa sensy narodowy i ekonomiczny,mając na względzie braci Ślązaków i czarne złoto podziemne śląskie,które Kazimierz Wielki utracił.
                                                  A dziś jakie są sensy w tej autonomii,węgiel złotą wartość utracił,a ci Ślązacy,którzy pozostali pragną być z Polską,jak twierdzisz,no to po co ta AUTONOMIA ???,że tak sie spytam.
                                                  • ipta Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 19.09.12, 09:18
                                                    i dlatego się dziwię mocno tym Slonzokom,którzy nie wybrali niemieckiego hajmatu ,a zamierzają pozostać na swojej ziemi ojczystej,czyli w pewnym sensie dzielić los Polaków maluczkich.

~~ A NIBY DLACZEGO ja Ślązak mam opuścić miejsce w którym się urodziłem .
                                                    Pochodzę z chłopsko -robotniczej , jak sięga rodzinna pamięć to w Katowickich kopalniach pracowali a na Panewniku orali i siali.
                                                    A teraz na Wszystkich Świętych prowadzę moich wnuków na Panewnicki lub Bogucicki cmentarz aby sobie zobaczyli pierwsze nagrobki na tym cmentarzach.
                                                    Należące do Ich przodków , a na nich tylko przybywa kolejnych tabliczek moich Dziadków i Wujów.
                                                    Kiedyś tam będzie moja.~~.

bijają im gwóżdż do trumny tą autonomią śląską,więc pytam,czemu to ma służyć,czy to ma Polskę wzmocnić ? przecież z Polski nie da się zrobić Szwajcarii,bo banki w większości są obce.

~~ A KTO POWIEDZIAŁ że aktualne ustawy o samorządności w Polsce są dobre.
                                                    Czy autonomia ma być gwoździem do trumny Polski.
                                                    A może być nowym rozdaniem ,sprawdzonym już sposobem do powielenia w innych Województwach jak się u siebie rządzić.
                                                    Przykład
                                                  • erka-4 Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 19.09.12, 10:45
                                                    Mój drogi,nie manipuluj wypowiedzią i nie dziel mych myśli na tobie wygodne fragmenty,ja tak myślę jak napisałem wcześniej,t.zn. :
                                                    cytuję:
                                                    dlatego się dziwię mocno tym Slonzokom,którzy nie wybrali niemieckiego hajmatu ,a zamierzają pozostać na swojej ziemi ojczystej,czyli w pewnym sensie dzielić los Polaków maluczkich,wbijają im gwóżdż do trumny tą autonomią śląską,więc pytam,czemu to ma służyć,czy to ma Polskę wzmocnić ? przecież z Polski nie da się zrobić Szwajcarii,bo banki w większości są obce.

...czy z powyżczej mej myśli wynika,że ja ciebie wyganiam ze slonskiego hajmatu.
                                                    Przecież wyrażnie stwierdzam,że skoro pozostaleś to jesteś prawdziwym Slonzokiem i dzielić pragniesz swój los z losem prawdziwego Poloka,więc czemóż to pragniesz wbijać gwóżdż to polsko-slonskiej trumny posługując się śląską autonomią ?

O innych sprawach pogadam jutro,bo dziś muszę już iść do pracy,którą szanuję jako emeryt ,który pracować nie musi bo starcza mu na piwo,ale jako Polak prawdziwy pracę szanuję, RODZINĘ także,a wiec się mylisz mój drogi prawdziwy Slonzoku,abyś nie myślał,że jesteś jakiś wyjatkowy.
                                                    Polok potrafi od wieków,bo przecież założycielem Polaka był Slonzok,międzyinnymi.
                                                  • ipta Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 19.09.12, 22:02
                                                    Mój drogi,nie manipuluj wypowiedzią i nie dziel mych myśli na tobie wygodne fragmenty,ja tak myślę jak napisałem wcześniej,t.zn. :
                                                    cytuję:
                                                    dlatego się dziwię mocno tym Slonzokom,którzy nie wybrali niemieckiego hajmatu ,a zamierzają pozostać na swojej ziemi ojczystej,czyli w pewnym sensie dzielić los Polaków maluczkich,wbijają im gwóżdż do trumny tą autonomią śląską,więc pytam,czemu to ma służyć,czy to ma Polskę wzmocnić ?.

~~ Przecież nie ma praw stałych i oczywistych .
                                                    A zakładanie z góry ze coś jest na nie do niczego nigdy nie doprowadzi.
                                                    Na przestrzeni dziejów powstawały i upadały państwa i systemy jak ostatnio budowana 1000 letnia RZESZA .
                                                    I komunizm od wschodu do zachodu.
                                                    A twierdzenie że AUTONOMIA jest gwoździem do trumny jest za przeproszeniem nie na miejscu.
                                                    Mamy demokrację i to ludzie poprzez wybory czy tego chcemy czy nie wybierają drogę i kierunek swojego dalszego rozwoju .
                                                    PANTA REI ,nic nie stoi w miejscu.
                                                    Tylko pijany który trzyma się płota ,który na dodatek twierdzi że ten ostatni mu zaszkodził.

przecież z Polski nie da się zrobić Szwajcarii,bo banki w większości są obce.

~~ nie takie banki i systemy upadały .

Ja widziałem lata temu państwa które wchodziły do Unii Europejskiej.
                                                    I bywam tam nadal ,i z ręka na sercu mogę stwierdzić że jednym przystąpienie do Unii było darem z Nieba.
                                                    A dla innych kwiatkiem do kożucha ,wprost wpędziło je w kłopoty.

PANTA REI ,nic nie stoi w miejscu.
                                                    Jak na razie nasze miejsce w Unii to nowe rozdanie i dużo dobrego.
                                                    Ale nadal nie zmieniło to ksenofobi o wrogach za miedzą i ciągłym szukaniu dyżurnego wewnętrznego wroga.
                                                    Na przykład Autonomia jeszcze Jej nie ma a już jest wroga dla Polski.
                                                    Dyżurny chłopak do bicia co zastąpił w Polsce żydów ,aby odwrócić uwagę społeczeństwa od rzeczy ważniejszych.

Więc albo w POLSCE się coś zmieni albo jak sięgnąć w niedawne lata.
                                                    Które Ty jako emeryt musisz pamiętać to czeka nas ~~ powtórka z rozrywki .
                                                    Tak jak 56 ,68,70,76 ,81
                                                  • erka-4 Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 20.09.12, 07:20
                                                    Fakt,mamy demokrację a w demokracji większość decyduje mając na względzie uwagi,wnioski oraz potrzeby mniejszości,jednakże jeśli większość uważać będzie,że jakaś autonomia jest gwożdziem do trumny dla tej większości to raczej pewne jest,że gwożdzia na złom wyrzuci.
                                                    Ja osobiście tak zrobię,i uważam,że tak winni postąpić POLACY ze SLONZOKOMA wspólnie,
                                                    bo jak już wcześniej ci wspomniałem,Polaka nie byłoby na świecie,gdyby wczesniej nie powstał ten Ślązak międzyinnymi.
                                                    Już kiedyś komuś pisałem na podobny problem w odpowiedzi,że o autonomii także tej slonskiej godać możemy w całej Polsce ,a decydować w ogólnopolskim referendum.
                                                    Jeżeli mammy wchodzić do trumny to wspólnie i za obopólnym ogólnym porozumieniem.

p.s.
                                                    panta rei,i wiem dobrze,że wszystko się przepływ jak woda w rzece,zależnie i niezależnie od człowieka,jednakże ta autonomia zależy tylko od ciebie i ode mnie, i nam podobnych.
                                                    No,i pragnę cię powiadomić,że juz jest coraz więcej proroczych i światowych ekonomistów twierdzących,że Unia Europejska wnet zniknie z mapy Europy,czego ja sobie nie życzę,a nic nie mogę zrobić w tym względzie,żeby ją uratować,więc przynajmniej będę próbował ratować swą Polskę.
                                                  • Gość: SzaraMaść Re: zgadzam sie z tobą w pełni... IP: *.rudcom.pl 20.09.12, 08:07

@erka....siostra twoja też jest wyzgierno fizda....
                                                    www.youtube.com/watch?v=b75gRtdkXks&feature=related
                                                  • ipta Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 20.09.12, 12:46
                                                    A na tym~~ wideo ~~ jak najbardziej na miejscu skończymy.
                                                    Ten przekaz wystarczy za wszystkie ewentualnie dalsze komentarze.
                                                    Trwanie przy utartych stereotypach to jak walka z wiatrakami.
                                                    Zawsze zostanie Kargulowe ~~ bo nie ważne czyje co je ,to jest ważne co je moje ~~
                                                  • ipta Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 21.09.12, 07:15
                                                    Po prawdzie już nie chciałem wracać do tego wątku.
                                                    KOMENTARZ ~~ szarej maści ,był właściwym podsumowaniem.
                                                    Intryguje mnie jedna rzecz.
                                                    Dlaczego w Polsce pracujący emeryci bardzo się szczycą tym że Ich dzieci wyjechały za pracą za granicę i tam sobie radzą.
                                                  • erka-4 Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 21.09.12, 08:37
                                                    ipta napisał:

> Po prawdzie już nie chciałem wracać do tego wątku.
                                                    > KOMENTARZ ~~ szarej maści ,był właściwym podsumowaniem.
                                                    > Intryguje mnie jedna rzecz.
                                                    > Dlaczego w Polsce pracujący emeryci bardzo się szczycą tym że Ich dzieci wyjec
                                                    > hały za pracą za granicę i tam sobie radzą.

...a zatem zakończmy durną dyskusję,i nie intryguj się tym co czynią Polacy,bo nie jest to sprawą Niemca,a raczej jest bo na Polakach nie tracą,wszak to co ja zarabiam na tej emeryturze w firmie niemieckiej ulokowanej w Polsce jest pewnym dodatkiem do mej emerytury i mam na piwo,bo inaczej musiałbym się napić kranówki,więc jakby ten młody Polak miał wyżyć z dziećmi za ten mój dodatek emerytalny,że tak się spytam.
                                                    A ja tak przy okazji mam na piwko i trochę mi pozostaje więc tym biednym swym dzieciom mogę zrobić z reszty prezent,no i tak to robimy tego niemiaszka na szaro.
                                                  • ipta Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 21.09.12, 17:09
                                                    Nie jest dobrze ,kto może to ucieka z tego kraju .
                                                    Pełne ~~ perpetuam mobile ~~ pracujący emeryci zasilają kasy ZUS .
                                                    Aby było z czego Im wypłacić przynależne Im i wypracowane świadczenia.
                                                    A pracodawcy bardziej opłaca się zatrudniać emeryta bo jest bardziej wydajny.
                                                    Świat postawiony na głowie .
                                                    Tyle tylko ze jak jakaś grupa osób pamiętająca jeszcze inny sposób zarządzania i gospodarowania próbuje to wykazać .
                                                    Zaraz staje się do tych pozostających w swoim marazmie ~~ gwoździem do trumny .
                                                    z którym na potęgę walczą.
                                                    A to wpojone w mentalność prawdziwego Polaka ~~ i tak to robimy tego niemiaszka na szaro.
                                                    Znam dobrze z mojej pracy w zachodnich firmach przez 12 lat w wykonaniu Polaków.
                                                    I przepraszam Cię bardzo zostawię to bez komentarza.

• erka-4 Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 21.09.12, 17:37
                                                    ipta napisał:

I przepraszam Cię bardzo zostawię to bez komentarza.

A ja dla odmiany dodam komentarz na koniec.
                                                    Za stary jestem abym wierzył w cuda,które robi człowiek i o których mówi.
                                                    Państwa podbija się szablą lub złotem.
                                                    W pierwszym wypadku elitę się w pień wycina w drugim elite sie obdarza złotem.
                                                    1-go września roku pamiętnego mieliśmy przypadek pierwszy.
                                                    4-go czerwca roku pamiętnego miał miejsce przypadek drugi,po którym powstała euforia wolności połączona z totalną głupotą polską,Polacy uwierzyli,że ten co z pieniędzmi przychodzi jest zbawcą i trzeba go całować po stopach,nie pomyśleli,że pieniądz służy jak pies swemu właścicielowi,no i mamy obecnie tego w Polsce skutki.
                                                    Kupieni już jesteśmy a teraz jeszcze nas należy podzielić do końca,poróżnić na amen no i możemy sobie wyjechać do Ameryki,albo do Niemiec lub gdziekolwiek indziej w poszukiwaniu wolności oraz za czymś do chleba.
                                                    I dlatego powiem na koniec,że cud wielki będzie jeśli się Polska ostanie,a więc możesz się cieszyć,bo ja w cuda nie wierzę.
                                                  • ipta Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 22.09.12, 08:08

Prosi się niestety po Twoim wpisie jednak komentarz.
                                                    Proszę abyś dobrze mnie zrozumiał ,a nie chcę być zrozumiany że jestem zarozumiały.
                                                    Cała moja idea w tych wpisach kierowanych do Ciebie polegała między innymi polegała na tym. .
                                                    Że liczyłem na to, że wreszcie kiedyś się przełamiesz ,pozbędziesz się tak typowego dla Polaków nacjonalizmu.
                                                    I nazwiesz sprawę po imieniu .
                                                    Jesteś dobry w te klocki z Historii to wiesz że dawniej Idea Państwa = tylko interesowi Rodu Panującego.
                                                    Z bezpotomnym odejściem ostatniego Jagiellona rozpoczął się upadek Polski.
                                                    Poprzez peregrynacje POLSKICH MOŻNYCH na ościenne Dwory Panujące ,
                                                    Od tego czasu upadały państwa ,cesarstwa ,systemy polityczne .
                                                    A ta tradycja ~~ peregrynacji POLSKICH MOŻNYCH od tego czasu jest nadal pielęgnowana.
                                                    A jak na tym wychodzimy .
                                                    To widać słychać i czuć.
                                                  • Gość: SzaraMaść zgadzam sie ,lecz w grudniu koniec Świata ma być IP: *.rudcom.pl 22.09.12, 08:53
                                                    więc nie zapomnijmy zabrać swoich kołtunów, konopielek i innych <skarbów> narodowych !
                                                    koniec-swiata2012.com.pl/kalendarz.html
                                                  • erka-4 Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 22.09.12, 18:47
                                                    ipta napisał:

A jak na tym wychodzimy .
                                                    To widać słychać i czuć.

...już też miałem zakończyć tę dyskusję,ale jakoś nie jestem w stanie,bo czuję,że ty czujesz to co ja czuję,pełną ocenę ci przestawię po zakończeniu sprawy ministra Gowina.
                                                    teraz jedynie cie spytam,czy widzisz w Polsce elitę zdolną i godną prowadzić Polaków droga właściwą i do właściwego celu ?
                                                    Czy my już faktycznie skazani jesteśmy kreować swą elita w sytuacji niebytu ?

cytat :
                                                    Mam w nosie literę przepisów, ważny jest ich duch i ważne jest to, że Polacy mają prawo żyć w państwie, gdzie wymiar sprawiedliwości stoi na straży interesów obywateli, a nie na straży interesów sitwy tworzonej przez część środowisk prawniczych".

www.polskieradio.pl/9/300/Artykul/689130,Gowin-szuka-guza-Burza-wokol-ministra

p.s.
                                                    tak się zastanawiam,człowiek,który ma na względzie interes Polaków,ma sobie pójść do P i S- u lub lub Polski Solidarnej,a zatem kim są ci SLD -owcy,PSL-owcy,nie mówiąc o PO-owiakach,którzy winni murem stanąć za swym ministrem broniącym Polaków przed polską zarazą.
                                                  • ipta Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 23.09.12, 07:05
                                                    Masz rację ten temat rozwinę ale nie teraz .
                                                    Bycie księciem to prawa i obowiązki.
                                                    Z domu się wynosi pewne wartości ,ale to musi być dom .
                                                    W NORMALNYCH KRAJACH do Polityki .
                                                    Do polityki idą ludzie z zapewnionym swoim statusem materialnym ,zaznaczam swoim i swoich dzieci i nawet wnuków.
                                                    Bez obrazy kto idzie do POLSKIEJ POLITYKI w większości absolwenci uczelni z takim specjalnościami dla których nawet w szkołach nie ma miejsca aby mogli zostać nauczycielami.
                                                    Bez obrazy pracujących nauczycieli.
                                                    A o pracy w przemyśle lub w prywatnych firmach to nawet pomarzyć nie mogą.
                                                    Z mentalnością chłopa nadal pańszczyźnianego ,który to wyszedł już ze wisi tylko wieś z niego nie wyszła.

O gospodarce decydują ludzie którzy nawet kiosku z warzywami nie prowadzili.
                                                  • erka-4 Re: zgadzam sie z tobą w pełni... 23.09.12, 07:20
                                                    ipta napisał:

> Masz rację ten temat rozwinę ale nie teraz .

...co fakt to fakt,nie miejsce na ten temat,bo mowa ma być o języku.

> O gospodarce decydują ludzie którzy nawet kiosku z warzywami nie prowadzili.

...no i skoro mowa o języku slonskim,to także nie powinno się wspominać o tym,bo to nie na temat,że Niemcy i sowieci wymordowali nam,Polakom,elitę,miedzy innymi po to abyśmy dziś mieli to co widać na co dzień.
                                                    Brak elity i brak wzorców,tak się likwiduje NARÓD.
    • firiduri Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 11.09.12, 14:12
      Nie może być w drodze do mogiły coś, co nie istnieje, czyli język śląski. Istnieją natomiast śląskie gwary, na które na pewno byłyby przeznaczone środki finansowe, gdyby tej śląskiej godki nie wciągnięto w nieszczęsną politykę.
      Wychodzi na to, że Ślązacy nie chcą godać, bo im poseł Plura kasy nie załatwił.
      • Gość: harc mistrz ;-)))) Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.1000lecie.pl 11.09.12, 15:26
        firiduri napisał:
        > Nie może być w drodze do mogiły coś, co nie istnieje, czyli język śląski. Istni
        > eją natomiast śląskie gwary, na które na pewno byłyby przeznaczone środki finan
        > sowe, gdyby tej śląskiej godki nie wciągnięto w nieszczęsną politykę.
        > Wychodzi na to, że Ślązacy nie chcą godać, bo im poseł Plura kasy nie załatwił.

Nadejszła taka widać PO'ra,
        że... "wyszło szydło z wora".
        (HKP)
        ...
        MANY, MANY, MANY, MANY, MANY, MANY, MANY, MANY, MANY, MANY, MANY, MANY...

www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q
        Dziki, zaiste, pęd gamoni do... mamoniy (many, many, many, many, many, many...):
        www.youtube.com/watch?v=urY33QxtDWQ
        • Gość: harc mistrz ;-)))) Suplement (nie mylić z... komplement'em) do filmu IP: *.1000lecie.pl 11.09.12, 15:47
          "Pierdolę"

Pierdolę ideały, pie... waszych bogów
          chciwe, głodne ryje, ulice pełne wrogów
          sklepowe wystawy, już zapie... powóz
          posiadania i konsumpcji, pustych, martwych skorup

ref.
          Ja paradoksalnie odkładam odpoczynek
          Bo swoje sny kocham i tych snów nienawidzę

Pierdolę garnitury, pie... japiszonów
          Wyćwiczone ruchy, wyczekiwanie zgonów
          Tresowane mendy, pieseczki korporacji
          Nie ma mowy o szacunku dla tej chorej generacji

ref

Pierdolę koniunkturę, pie... archetypy
          Obrażają moją godność napompowane szychy
          Raczej już nie stanę ramie w ramie tego gówna
          Nie dla mnie miejsca w których człowiek świni się nie równa

[ tekst piosenki zespołu "CERBER"]
          www.youtube.com/watch?v=CIQy7Px0cyM
          (HKP)
          ...
          WOLĘ JUŻ RACZEJ... "ŚLONZKO WODZIONKA, NO I...TUSTE Z GYNSINY"!!!
          - Wszak, "nie samym tylko chlebem człowiek żyje"... ;-))))))))))
          www.youtube.com/watch?v=Suy1uwq2i9I&feature=related

• Gość: Nieharcerz Ten wiersz to próbka wspaniałej polskiej kultury! IP: *.static.sitel.net.pl 12.09.12, 05:44
            Prawie, że Goethe.
          • Gość: ja z Falkenberga chamski bunt... IP: 80.50.134.* 12.09.12, 06:30
            ...ale uzasadniony na chamstwo w białych rękawiczkach,no cóz takiśmy sobie świat urządzili,cham chama wspiera,albo go pierd..i.
    • Gość: Geograf Kazio Kucyk IP: *.cafekontakt.static.3s.pl 11.09.12, 19:13
      Górnośląski bucyk. Bucy toto i bucy w prasie, radio i telewizji, nie wiadomo co zrobić z tym nawiedzonym propagatorem science fiction państwa górnośląskiego, i dlaczego toto mieszka pod Warszawą a nie w Katowicach ?
      • Gość: łowca_kretynów Re: Kazio Kucyk i pieski niebieskie IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 11:20
        @geograf....kochasz Jezusa, więc dopisz <amen>, skoro nienawidzisz p.Kutza, forumowy kretynie
        ..........................................
        > Nie tykaj sie Zydow !!! Jezus był żydem, Maria była żydówką, Bóg wybrał żydów,
        > kto nie kocha żydów ten nie kocha Jezusa, o tym mówi Biblia, ale polski katolik
        > nie chce o tym wiedzieć i pielęgnuje nienawiśc w wydaniu Toruńskiego radyjka

jaasne!! I dlatego mam jeszcze kochać żydów z NKWD i MBP ?!?!?!?!?!?
        • Gość: harc mistrz ;-(((( Re: Kazio Kucyk znowu nap... o Śląsku ;-)))))))*** IP: *.1000lecie.pl 12.09.12, 11:47
          www.youtube.com/watch?v=shvTfW_Zz0Q
          (HKP)
          ...
          BEZ KOMENTARZA.
          • Gość: balasma na zwłoki hajotek znowu nap... o Śląsku ;-)))))))** IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 11:51
            Gość: balsam na zwłoki 12.09.12,1 Odpowiedz
            a to dla ciebie...leciwy jak truchło harmistrzu

Całuj, bez końca ją całuj!
            Czułości nie żałuj, podporą jej bądź.
            Kochaj, na wieki już kochaj,
            a kiedy zaszlocha - na rękach ją noś.
            • Gość: balsamik nie tylko Qc nap... o Śląsku ;-)))))))** IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.12, 21:06
              Jak się jeszcze nie zabalsamowałeś kałmuku bezzębny ,to masz geszynk na dobranocka.
              Pewnie i tak nic nie zrozumiesz ale niech tam. Może Riczi coś chyci.
              - ...całuj dupa biskupa .
              > Całuj, bez końca ją całuj!
              > Czułości nie żałuj, podporą jej bądź.
              > Kochaj, na wieki już kochaj,
              > a kiedy zaszlocha - na rękach ją noś.

• Gość: homo_vaticanus Re: nie tylko Qc nap... o Śląsku ;-)))))))** IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 21:29
                @balsamik :no i... +Amen, całując w stringi panu biskupu, ty zwierzę boże.
                • Gość: balseminium Re: nie tylko Qc nap... o Śląsku ;-)))))))** IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.12, 21:36
                  dobranoc kałmuku lachnij mnie once more
                  • Gość: gry_fny Re: nie tylko Qc nap... o Śląsku ;-)))))))** IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 08:47
                    @balsame....a całujta, całjuta, nie tylko panu biskupu ale i wójtu,...całuśniku, skoro lubita
        • Gość: Geograf To idż łowić łowco IP: *.bs.katowice.pl 14.09.12, 17:17
          wszystkich kretynów łącznie z sobą samym, co bredzicie o jakimś państwie śląskim, i gdzie tu pisałem o jakichś Żydach ? Ponawiam pytanie które na różnych forach od ponad czterech lat się powtarza - dlaczego Ślązak Kutz vel Kuc cały mieszka w Polsce (Łódż, Kraków, Warszawa) a nie w swoim ukochanym Górnym Śląsku - polecam hałdy pod Szopienicami i Zabrzem albo menelskie dzielnice Katowic, Bytomia lub Siemianowic
          • Gość: łowca_kretynów To idż łowić łowco..już złapanyś geografie... IP: *.play-internet.pl 14.09.12, 17:44
            jak się rzekło...kretyn <geograf> się odezwał, c.b.d.u.
    • harc-mistrz Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 12.09.12, 21:48
      . . . g i l e .

No i widzisz, forumowiczu "Play", jak ci'panocku śloonzkiy, przy... łożyła "balsamik"?! ;-)))))

Nie tylko Qc nap... o Śląsku ;-)))))))**
      Napisała gość: balsamik 12.09.12, 21:06

Zauważyła to trafnie w tym wątku, mając Ciebie, tego śloonzkiygo "Playa", na myśli:
      Jak się jeszcze nie zabalsamowałeś kałmuku bezzębny ,to masz geszynk na dobranocka.
      Pewnie i tak nic nie zrozumiesz ale niech tam. Może Riczi coś chyci.
      - ...całuj dupa biskupa .

(HKP)
      ...
      OOOOOOOO... I NAWET TO SIĘ RYMUJE!!! ;-)))))))))))

PS:
      A o "ślonzkiyj godce / rychtyg w cołkiyj Polsce / gorole godajom": - GADKA - SZMATKA.
      www.youtube.com/watch?v=3IYvP7HFNH8&NR=1&feature=endscreen
      KK (Kościół Katolicki na Górnym Śląsku) się zreflektował i dobrze w sytuacji zorientował,
      KK (Kazimierz Kutz z W-wy) pie... 3 PO 3 (jak zwykle),
      PO (Platforma Obywatelska) dalej tkwi w koalicyjnym z RAŚ błędzie...
      - Oj, co to będzie?! Co "tukej" będzie...???
      • Gość: balsamnaplaya Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.12, 08:57
        oj co to będzie tukej
        Poranne ablucje w mendialnych przybytkach przystopowały mnie na dużej tukej .
        No to i mocie ,tuplikujcie dali, kaj kur.y jeszcze nie na.rali.
        • Gość: g Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 09:12
          @balsamnaplaya...masz jakieś problemy miedzy uszami z rana, bo fachowiec i miłośnik lachociągów i całowania pewnie miał niesprawną niewidzialną rękę, u ciebie pod pierzyną podczas nie_usta_jącego czuwania... Polecam...szarą maść, z praktyki, mendo.
    • palec1 Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 14.09.12, 13:45
      Moze nie calkiem na temat, ale jednak troche tak - zabawny "incydent" (po niemiecku) :
      www.spiegel.de/reise/aktuell/reiserecht-kundin-bucht-bordeaux-statt-porto-a-855762.html
      Tak to jest, jak gorole nie nauczyli sie saksonskiego. D

• Gość: harc mistrz & HKP Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.1000lecie.pl 15.09.12, 13:24
        . . . m o g i l e .

Natomiast gwara śląska nadal się zachowa jeśli będzie dalej używana w domach rodzinnych, w kontaktach z sąsiadami, pośród dzieci i młodzieży oraz w środowiskach społecznych, a także pomiędzy zwykłymi ludźmi. Nigdy nie należy się jej wstydzić.

To, co proponują "niby w jej zachowaniu" aktywiści RAŚ, parlamentarzyści Plura i Kutz - to tylko wykorzystywanie tej gwary śląskiej instrumentalne do celów politycznych. Choćby poprzez antagonizowanie tut. środowisk społecznych, przeciwstawianie tej gwary (jako "języka narodowego Ślązaków") przeciwko Polsce, przeciwko Polakom oraz... polskości.
        I to jest chyba jasne... (!!!)
        (HKP)
        ...
        CZUWAJCIE, ŚLĄZACY-POLACY!!!
        www.youtube.com/watch?v=SeoHZ01-AeU
        • arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 15.09.12, 13:49
          A co to jest ta "polskosc", Harcydupek, potrafisz zdefiniowac slowo, ktorego uzywasz?
          • firiduri Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 15.09.12, 18:01
            Arnold 1/2. Słów, które ty używasz nie trzeba definiować. Zwracam się tylko do jednej "połówki" Arnolda, bo druga zaś mu się obaliła.

Parsk "szkryflerowcy" z Kormelowitchz!
            • Gość: gry_fny Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.play-internet.pl 15.09.12, 18:18
              firiduri_KAŁMUKU...parsk kut_ASIE

****************************************************************************
              firiduri 05.05.12, 02:41
              napisał(a)
              Synkowie "narodku schlesierskiego" zalatują trupim jadem pogrobowców Freikorps i tylko z tego powodu są uciążliwi dla otoczenia. Problem załatwi utylizacja

Re: Niystety
              Autor: firiduri 30.04.12, 22:54

Kręcisz się tu i wiercisz, ale te problemy to już nie "tfoja" broszka. Ty za parę zbutwiałych papierów zrobiłeś z siebie farbowanego dojczlanda. Nawet ci nie przyjmą do tych Niemców z Opola, kutasie.
              • firiduri Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 15.09.12, 21:18
                A tu bździny wpuszcza synek Arnolda nazywany przez ujka Zirankiewitchza "szarą maścią, "pierdyklesem", "urką z radochy" albo "gryfnym kutasem". Mamusia to "cycata landryna".
                Teraz sobie możesz pocharkać podciepi słuchając muzyki "tfojego" idola dr Mioda.
                Parsk knucie od Mioda z Kormelowitchz
                • arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 00:10
                  Ponoc hasie niy godo. Ale niy we Sosnowcu:)
                  • firiduri Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 01:07
                    O! Wstała druga połówka Arnoldzika. Pewnie znowu obaliła się ta pierwsza?
        • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 15.09.12, 14:57
          Gość portalu: harc mistrz & HKP napisał(a):
          CZUWAJCIE, ŚLĄZACY-POLACY!!!

...słuszny apel do prawdziwych Ślązaków.
    • harc-mistrz Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku mo... 15.09.12, 23:31
      Nie da się w kilku zdaniach jednoznacznie zdefiniować pojęcia POLSKOŚĆ.
      Mógłbym przytoczyć tutaj bardzo obszerne rozważania światłych współczesnych filozofów i publicystów na ten temat. Ale ten wątek tego nie dotyczy...

Są jednak tacy, co na dyskredytowaniu, atakowaniu i wyśmiewaniu "polskości" dobrze zarabiają.
      wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-slawomira-sieradzkiego/35413-atakowanie-polskosci-oplaca-sie-z-prostego-powodu-mozna-z-tego-dobrze-zyc-i-byc-slawnym
      (HKP)
      ...
      BĄDŹ ZAWSZE CZUJNY, ARNOLDZIE 7!!!
      • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 00:04
        Nie da się w kilku zdaniach jednoznacznie zdefiniować pojęcia POLSKOŚĆ.

I tutaj bardzo się mylisz ,Litwini ,Białorusini ,Ukraińcy nie przypominając nawet tych mieszkających na WOŁYNIU w wystarczający sposób zdefiniowali to pojęcie.
        • firiduri Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 01:18
          Domyślam się, że ciebie jeszcze nie zdefiniowano na Wołyniu, tudzież na Białorusi?
          • Gość: firiduri Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.play-internet.pl 16.09.12, 07:36
            parsku ....kałmucki kutasie!

Kręcisz się tu i wiercisz, ale te problemy to już nie "tfoja" broszka. Ty za parę zbutwiałych papierów zrobiłeś z siebie farbowanego dojczlanda. Nawet ci nie przyjmą do tych Niemców z Opola, kutasi
      • arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 00:05
        Dla mnie to puste slowo, Harcydupek, a jak widze, sam tez nie wiesz co z ta pustka zrobic.
        Zwykly kopruch jest bardziej namacalny od "polskosci", i przy tym o wiele mniej dla Ciebie uciazliwy. Wyrazy wspolczucia...
        • Gość: harc mistrz =----> Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.1000lecie.pl 16.09.12, 00:21
          arnold7 napisał:
          > Dla mnie to puste slowo, Harcydupek, a jak widze, sam tez nie wiesz co z ta pus
          > tka zrobic.
          > Zwykly kopruch jest bardziej namacalny od "polskosci", i przy tym o wiele mniej
          > dla Ciebie uciazliwy. Wyrazy wspolczucia...
          >
          >

Jak'żeś Arnoldzie (coś 7 rozumów zjadł))))))))... taki "mądry" - to masz te różnorakie definicje p o l s k o ś c i :
          www.miesiecznik.znak.com.pl/Tekst/pokaz/687/calosc
          (HKP)
          ...
          BEZ WYRAZÓW WSPÓŁCZUCIA.
          • arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 10:47
            To ktora z nich jest Ci najblizsza, Harcydupek? "dziura w drodze", "śmietnik
            nowoczesności", czy moze zgadzasz sie z tym:

"Pańskie pytanie jest całkowicie chybione. Nie ma polskości poza pojęciem. Czym miałby być konkret polskości? Być może każdy z tutaj obecnych czuje się jakoś podmiotem polskości, ale nie ma jej jako takiej."

----------
            Sam ni ma goroli
            • Gość: sto krotka Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 12:19
              Pańskie pytanie jest całkowicie chybione. Nie ma polskości poza pojęciem. Czym miałby być konkret polskości? Być może każdy z tutaj obecnych czuje się jakoś podmiotem polskości, ale nie ma jej jako takiej."

Polskość to pojęcie podobne jak moralność.
              To pojęcie, to moje spojrzenie z mojego polskiego punktu widzenia.
              Punkt widzenia oparty jest na znanej mi historii kraju,narodu,tradycjach,kulturze...etc.
              Polskość jako taka istnieje w każdym Polaku
        • firiduri Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 01:39
          Tak Arnoldzik, dla ciebie bardziej namacalna jest ta półlitrówka, która ci się ciągle "obala". Co cię tam "polskość" obchodzi, jak ty przecież z Kormelowitchz, które to są też Heimatem samego dr Mioda.
          Parsk Kormele z Kormelowitchz
          • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 16.09.12, 10:58
            firiduri
    • Gość: firyduri Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.play-internet.pl 16.09.12, 12:45
      firiduri + lupa, raportówka ORMOwca , wiejskiego kapusia = kapuś komuch., czytaj: penis złamany

****************************************************************************
      firiduri 05.05.12, 02:41
      napisał(a)
      Synkowie "narodku schlesierskiego" zalatują trupim jadem pogrobowców Freikorps i tylko z tego powodu są uciążliwi dla otoczenia. Problem załatwi utylizacja

Kręcisz się tu i wiercisz, ale te problemy to już nie "tfoja" broszka. Ty za parę zbutwiałych papierów zrobiłeś z siebie farbowanego dojczlanda. Nawet ci nie przyjmą do tych Niemców z Opola, kutasie.
      • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 17.09.12, 07:45
        Jo sie niy musza nikaj zapisywać .
        Bo jo je i byda Ślązok.
        Bo w Katowicach
        • Gość: wściekła Polka Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.12, 09:11
          Ipita napisał:>>>A tu na tym forum jedyn jazgot Prawdziwych Polokow.
          Ja ! Polaki szczekajom i jazgotajom a Ślązaki boroki przychodzą na forum ino wajać i rzykać .
          Durne poloki nie wiedzom ,co Forum jest ino ślonskie i tylko dla ślonzoków najważniejszych na świecie cołkim.
          Oni tak chcą.
          Ja tyż podnosza szłapa i leja na ciebia ciepłymi siurami bo jazgotać mi sie do ciebie nie chce.
          • ipta Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku 17.09.12, 09:51
            Twój wpis to
    • Gość: ePlaymann Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.play-internet.pl 16.09.12, 12:51
      @firiduri....
      jesteś pan osłem i nie znasz pojęcia i funkcji i < IP...> , ale nawyki ORMOwca i kapuchy wyłażą z ciebie, prymitywie

Przychody P4, operatora mobilnej sieci Play, wyniosły 2672 mln zł w 2011 r., co oznacza wzrost o 33%, podała spółka. Wynik EBITDA wyniósł 873,9 mln zł i był o 108% wyższy niż przed rokiem.

"Na koniec 2011 roku z usług operatora korzystało 7 076 000 klientów, oznacza to ponad 37% wzrost w porównaniu z rokiem 2010. W tym 44% to klienci usług abonamentowych, a 56% usług przedpłaconych. Daje to PLAY aż 14% udziału w niezwykle konkurencyjnym polskim rynku usług telekomunikacyjnych" - czytamy w komunikacie.
      • Gość: harc mistrz =----+ Re: Kazimierz Kutz: Język regionalny w drodze ku IP: *.1000lecie.pl 17.09.12, 11:52
        . . . m o g i l e .

Gwara śląska ma się natomiast dobrze. I tak, jak przetrwała na tych ziemiach słowiańskich rozmaite zawirowania historyczno-graniczne, wynaradawiania, kolonizowania, germanizowania ze słynnym "ku...lturkampfem" bismarck'owskim na czele, tak dalej przetrwa i obecne manipulatorskie zabiegi aktywistów RAŚ oraz ich PO'magierów, ażeby zrobić z niej... "jynzyk" (śląski lub regionalny). ;-)))))))))))

Bo przecież śląskość - to polskość, tutaj dobrze zachowana i przenoszona przez długie wieki podziałów terytorialnych tych prastarych, zawsze słowiańskich ziem.
        (HKP)
        ...
        KK - p. KAZIMIERZ KUTZ JUŻ TO CZUJE I WIE... ZAŚ KK - KOŚCIÓŁ KATOLICKI NA GÓRNYM ŚLĄSKU JEST O TYM ŚWIĘCIE PRZEKONANY I PEWNY!!!
        www.youtube.com/watch?v=Yn2Drg6wEZU
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Powiązane tematy
  • Najciekawsze