arnold7 14.07.04, 14:26 Bahnhofstr. i Horst-Wessel-Dynkmal, lata 30-te: erwin10.fm.interia.pl/hindenburg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartoszcze Re: Hidenburg 14.07.04, 14:30 Arnold. a może ty wiesz - czy na dzisiejszych niemieckich mapach piszą Hindenburg, czy Zabrze? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Hidenburg 14.07.04, 14:33 bartoszcze napisał(a): > Arnold. a może ty wiesz - czy na dzisiejszych niemieckich mapach piszą > Hindenburg, czy Zabrze? Nie wiem. Zdjecia pochodza z czasow, kiedy to miasto sie tak nazywalo. Podpisy pod zdjeciami z polskiego wydawnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we Re: Hidenburg IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 14.07.04, 14:39 Na niemckich kartach pisze sie Warschau i Danzig, a nie warszawa lub gdansk, w polsce tez nikt nie mowi München i Köln tylko monachium i kolonia wiec po co te durne pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Hidenburg 14.07.04, 14:40 Hotel Admiralspalast: erwin10.fm.interia.pl/admiral.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Hidenburg 14.07.04, 14:41 Nie mam niemieckiej mapy, a na polskich też się pisze różnie.. A poza tym pytałem nie o Danzig, ale o Hindenburg. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Hidenburg 14.07.04, 14:31 Elwry szpilajom we skata: erwin10.fm.interia.pl/elwry.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Hidenburg 14.07.04, 18:43 Arnold a wto to bół ten Horst Wessel. Bół to jakiś zasłużony Ślonzok. Zrobiół coś do Zabrzo, że mu postawiyli taki dynkmal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: Hidenburg IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 14.07.04, 18:56 to bol taki ciul jak te z tego linku www.wodip.opole.pl/opolszczyzna/gminy/opole/g45_opole/patron.htm Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Hidenburg 14.07.04, 18:57 Niy wiedziołech, że Horst Wessel bół powstańcym ślonskim. Nic mi ło nim w szkole niy godali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Hidenburg IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:00 niezla lista polskich hitlerkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin hitlerki IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 14.07.04, 19:07 Dlaczego hitlerków ? To byli niemieccy naziści ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: hitlerki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:11 pisze przeciez, ze polscy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Re: hitlerki IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 14.07.04, 19:13 Przecież naziści byli w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: hitlerki 14.07.04, 19:15 Nie dyskutuj z nim, Legniczanin! Pozdrawiam Cię:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: hitlerki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:17 a to dlaczego nie? jak juz mowilem, z zamiatania pod dywan powstaje tylko klepisko (na polski wzor) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: hitlerki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:15 widze, ze masz zle informacje. a romer, smigly i cala reszta bandy w nazistowskiej polsce przedwojennej? Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Czy nie potraficie po prostu 14.07.04, 19:18 arnold7 napisał: > podyskutowac o zdjeciach? Arnold, masz moją opinie o wierszu. Możesz przeczytać ? " O braciach" Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Czy nie potraficie po prostu 14.07.04, 19:26 carrramba napisała: > arnold7 napisał: > > > podyskutowac o zdjeciach? > Arnold, masz moją opinie o wierszu. Możesz przeczytać ? " O braciach" Moga, jak skoncza kurzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy nie potraficie po prostu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:19 no. np: " W domu Bożków, podobnie jak u większości mieszkańców wsi górnośląskiej, mówiono wówczas po polsku i pielęgnowano pieczołowicie polskie tradycje oraz obyczaje przodków. Na wsi raciborskiej ludność niemiecka stanowiła znikomy odsetek mieszkańców. Na przełomie XIX i XX wieku rozwijało się tu bujne życie polskie: wychodziła polska prasa: "Katalogi", "Gazeta Opolska","Nowiny Codzienne", powstawały banki ludowe, polskie biblioteki, czytelnie itp. Polskie prężne środowisko niewątpliwie wywierało duży wpływ na osobowość Bożka. Mając sześć lat rozpoczął naukę w miejscowej szkole. "Dziwna to była szkoła"- zapisze po latach w "Pamiętnikach". Nauczyciel, niejaki Mais, miał przed sobą gromadkę niemych dzieci. On nie rozumiał ani jednego polskiego słowa, dzieci zaś nie rozumiały ani jednego słowa niemieckiego". W tej szkole, której zadaniem było nie tylko germanizacja, ale również walka o duszę dziecka, najbardziej interesowala Arka historia. Jednakże wiadomości czerpać musiał nie z lekcji, lecz z ust przyjaciół, z książek czytanych w ukryciu. Lektura "Krzyżaków" oraz wycieczka do Krakowa na uroczystość odsłonięcia pomnika Grunwaldzkiego w 500 rocznicę historycznego zwycięstwa oręża polskiego niewątpliwie umocniły w nim pielęgnowane w atmosferze domu rodzinnego poczucie polskości. " czy to nie hitlerek? i ten co napisal ten artykul widocznie tez! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy nie potraficie po prostu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:21 Lektura "Krzyżaków" ;-)))))))))))))) to tak jakby tzw. poczucie polskosci wyrabiac sobie na podstawie "cztereech pancernych"! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Czy nie potraficie po prostu 14.07.04, 19:22 Gość portalu: Marek napisał(a): > Lektura "Krzyżaków" ;-)))))))))))))) to tak jakby tzw. poczucie polskosci > wyrabiac sobie na podstawie "cztereech pancernych"! > ;-) To nie są lektury obowiązkowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy nie potraficie po prostu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:23 iiny ccytat: " Jego Zakrzewo na Ziemi Złotowskiej (dziś w województwie koszalińskim) stało się twierdzą polskości. Wybudował tam Dom Polski, założył polską szkołę i Bank Ludowy. " no i gdzie ta germanizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Czy nie potraficie po prostu 14.07.04, 19:25 Gość portalu: Marek napisał(a): > iiny ccytat: > " > Jego Zakrzewo na Ziemi Złotowskiej (dziś w województwie koszalińskim) stało się > twierdzą polskości. Wybudował tam Dom Polski, założył polską szkołę i Bank Ludo > wy. > " > > no i gdzie ta germanizacja? Powiedz facet, coś ty się do mnie przywalił ?Nie ma tu nikogo innego na forum? Coś chcesz ode mnie ? Słucham ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek do carramba IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:28 przeciez nie bylo do ciebie. ale jak juz jestes, to mi powiedz, jak to bylo z ta rzekoma germanizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy nie potraficie po prostu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:25 no i tylu hitlerowskich "duchownych"! oczywiscie w cudzyslowiu, bo z katolicyzmem taka postawa nie ma nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Czy nie potraficie po prostu 14.07.04, 19:30 Gość portalu: Marek napisał(a): > no i tylu hitlerowskich "duchownych"! > oczywiscie w cudzyslowiu, bo z katolicyzmem taka postawa nie ma nic wspolnego. Ten polski hitlerek z Zakrzewa nazywał się Domański i zginął w Dachau. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy nie potraficie po prostu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:33 trafila kosa na kamien. widocznie w tym przypadku uwiezienie bylo uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Czy nie potraficie po prostu 14.07.04, 19:35 Gość portalu: Marek napisał(a): > trafila kosa na kamien. widocznie w tym przypadku uwiezienie bylo uzasadnione. Jak najbardziej w końcu chodziło o polskiego hitlerka. Bez powodu by go przecież nie wsadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Inne hitlerki IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 14.07.04, 20:55 www.historiazydow.edu.pl/panel17.html M.in. Zofia Kossak-Szczucka,za pomoc Żydom więziona na Pawiaku i w Auschwitz.Obok niej rodzina polskich "hitlerków" skazana na śmierć za pomaganie Żydom.Ową rodzinę zamordowali przyszywani rodacy pseudo-Niemca nazi-Marka. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: hitlerki 14.07.04, 19:17 horst wessel to był stary ślązak. Do 80 robił na grubie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Horst Wessel 14.07.04, 19:25 Czy ktoś mógłby mi w końcu wyjaśnić kim był Horst Wessel. Marek zasugerował, ze polskim hitlerkiem. Czy mógłbys mi Marku przyblizyć nieco postać polskiego hitlerka Horsta Wessela. Odpowiedz Link Zgłoś