Dodaj do ulubionych

Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach

14.01.13, 11:44
najbardziej pożądane hahaha to ci dobry żart na początek tygodnia
i dębowe puste tarasy
już od paru lat mają byc rozbudowywane i jakos nic sie nie dzieje
jaka agencja zaplacila za powstanie takiego rankingu
bo juz sie nie da sprzedac w katowicach mieszkania po 6-7tys za mkw
naiwnym na kredyt na 30 lat

Obserwuj wątek
    • Gość: Zryty Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.ip.netia.com.pl 14.01.13, 12:24
      Człowieku, obudź się. Dębowe Tarasy się właśnie budują.
      • Gość: RasistaCfaniak Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 80.50.128.* 14.01.13, 12:31
        Wmawianie ludziom, że chcą tam mieszkać jest taką samą prawdą jak fakt, że ktoś tam mieszka - 1/3 mieszkań jest na wynajem, 1/4 stoi pusta wykupiona przez Hiszpańow i Irlandczyków, a w reszcie mieszkają pracownicy korporacji, którzy tam tylko śpią. Cud miód.
      • Gość: gosc Połowa Debowych, to pustostany IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 09:39
        Połowa Debowych, to pustostany, kórych do dzisiaj nie udało sie sprzedać, a budowac muszą dalej, bo takie mają pobrane preferencyjne kredyty i przyznane dotacje. Muszą sie wywiązać z umowy, bo je stracą, a nie dlatego, ze wszystko sprzedali. To jedne z kolejnych pustostanów Katowicach, kóre mimo głodu mieszkaniowego stoją puste od lat, a nieliczni, co te gó...ane luksusy przy SCC za pół miliona pokupili, (zanim pospłacają 30. letnie kredyty, to wyjdzie drugie tyle.) plują sobie w brodę, bo już stracili prawie połowę kasy, bo za wiecej niż 200 -250 tys. nikt tego nie kupi, a i to moze byc problem, bo kto chce mieszkać miedzy autostradą i marketem? A zanim pospłacają 30. letnie kredyty, to wyjdzie drugie tyle. To przyszle socjale.
      • Gość: gosc Długo ta deweloperka reklama będzie wisiała.... IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 09:44
        Długo ta deweloperka reklama będzie wisiałą na pierwsze str.?
    • Gość: RasistaCfaniak Dębowe Szałasy... Dolina Autostrad IP: 80.50.128.* 14.01.13, 12:28
      Na Dębowych Szałasach mieszkają sami Azjaci i Afrykanie - smród z ich mieszkań unosi się całymi pionami technicznymi - smażone psy, kimchi i ciastka z czosnkiem.
      Nie podporządkowują się żadnym regułom i o 4 nad ranem sprzątają swoje 4kąty.
      Mieszkanie "w dolinie trzech stawów" to z kolei przyjemność, która polega na nasłuchiwaniu dźwięków jednego z największych węzłów komunikacyjnych w Europie Środkowo-Wschodniej.
      Ten ranking to nic innego jak próba nabicia w 30letni kredyt naiwnych pracowników korporacji, którzy i tak nie mieszkają w swoich mieszkaniach i nigdy nie będą - umrą na raka, zawał lub zwariują tuż po 40tce.
      • Gość: kaji Re: Dębowe Szałasy... Dolina Autostrad IP: *.xdsl.centertel.pl 14.01.13, 12:36
        Ktoś chyba zrobił literówkę w tytule i powinno być "Jakie adresy są najdroższe w Katowicach" lub "Jakie adresy się słabo sprzedają" bo na pewno NIE najbardziej pożądane. Nigdy tego nie pisałem ale to idealnie pasuje na artykuł sponsorowany przez duże S.
    • Gość: gosc Chyba sie posikam.... IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 12:33
      Ranking najlepszych adresów "przygotowany" przez Home Brokerem i Lion's House, czyli firmy handlujące nieruchomościami, heheheh, ot, wiarygone źródło. Boże, jakie to żałosne. Czy oni mają nas za aż takich idiotów? Muszą być w ciezkiej sytacji, skoro nawet pustostany z dębowych "są marzeniem mieszkańców". To już działanie histeryczne, a jeszcze te foty... !Pomijając, ze każdy budunek powstały czy remontowany w Kato, nie ma nic wspólnego z wizualizacjami, dotyczy to zarówno projektu, wykonania, jak i okolicy, to jednak jak patrze na te balkony nad wielkim "mazurskim rozlewiskiem", które faktycznie jest malutkim stawem ze stacją benzynowa u boku, biurowcem i odsłoniętą przez idiotyczną i bezprawnę wycinkę drzew, trasę szybkiego ruchu z jedej strony, marketami i zapleczem handlowym z drugiej, a autostradą z trzeciej, to aż mnie ręce świerzbią, zeby komuś w pysk dać. Konior, to antyreklama budynków, bo dla kasy zrobi wszystko, to zaden atut mieszakć w "jego projektach", to poruta. Poza tym, panowie drodzy, to i tak wam nie pomoże w wypełnieniu kolejnych pustostanów, bo ludzie są mądrzejsi od was, nikt mądry nie kupi za taką kase gówna przy drodze z okanami, jakie wstawia w komórce.
    • Gość: Koza Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.c201.msk.pl 14.01.13, 12:44
      Dębowe Tarasy??

Zawsze jak je widzę, to mam wrażenie, że to jakieś slumsy, zero przestrzeni, gigantyczne budynki ściśnięte na małej przestrzeni.
      • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:10
        Otóż moi mili Państwo proszę zauważyć żadna z Spółek wymienionych w raporcie nie ma w ofercie III etapu inwestycji "Dęļbowe Tarasy",napiszę więcej o ile mnie pamięć nie myli nigdy ani HB ani LH nigdy nie miała jakiegokolwiek etapu w sprzedaży na rynku pierwotny.. Na II etap wyłączność miał RedNet, I etap sprzedawało kilku pośredników, m.in. Ober Haus czy Homest Swiss ..
        Łączenie raportu z partykularnymi interesami pośrednika (nie ukrywam, dla którego pracuje) jest ślepą uliczką, rozumiem że z większym zainteresowaniem Państwo Krytycy przyjęli by reklamę HB czy LH w mediach niż raport.

Mamy w aglomeracji kilka milionów mieszkańców, wykształconą kadrę młodych, zdolnych i ambitnych ludzi a mimo wszystko inwestycje deweloperskie na rynku pierwotnym można policzyć na palcach jednej ręki... większość projektów sprzedaje się od 2008 roku z różnymi efektami, czy tak trudno się tu buduje?

Nie dyskutujemy tu o jakość architektury czy lokalizacji, cieszmy się że którykolwiek z deweloperów ryzykuje (to dobre słowo, proszę mi wierzyć) kapitałem budując nową inwestycję, ich śladem pójdą kolejni, o ile przedsięwzięcie okaże się sukcesem.

Francuska Park, Apartamenty Moderna, Grunfeld, Apartamenty Widok, kolejne etapy inwestycji na Bałtyckiej (JW) to projekty które nie zostały zrealizowane, pytanie dla Państwa: co zmotywuje takich deweloperów jak GANT, JW czy BI do inwestycji w Katowicach? Dobry klimat?

Dlaczego jest w tym mieście tylu krytków? Dlaczego w tym kraju nie możemy cieszyć się zmianami jakie dzieją się wokół?

pozdrawiam,
        k

• Gość: el_fuego Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 157.158.13.* 14.01.13, 13:20
          Idź się podlizywać swoim pracodawcom gdzieś indziej :P
          • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:23
            ahm a coś merytorycznie?
        • Gość: olo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 91.208.72.* 14.01.13, 14:13
          > Otóż moi mili Państwo proszę zauważyć żadna z Spółek wymienionych w raporcie ni
          I co z Tego wynika ? Wg mnie nic. W Katowicach praktycznie nic innego przez developerów nie jest budowane i mam wrażenie ze ktoś przepisał z reklam trzy najczęściej reklamowane adresy i ułożył ranking. Szkoda że nie pofatygowali się i spytali mieszkańców co myślą na ten temat. Część opinii jest w komentarzach - jakoś nikt nie jest zachwycony ani lokalizacją ani architekturą wymienionych budynków.

> Mamy w aglomeracji kilka milionów mieszkańców, wykształconą kadrę młodych, zdol
          > nych i ambitnych ludzi a mimo wszystko inwestycje deweloperskie na rynku pierwo
          > tnym można policzyć na palcach jednej ręki... większość projektów sprzedaje się
          > od 2008 roku z różnymi efektami, czy tak trudno się tu buduje?
          Patrząc na dane statystyczne z Katowic ludzie się raczej wyprowadzają. Wydaje się że komunikacja (np.A4) jest na tyle dobra że można pracować w Katowicach a mieszkać w mieście gdzie ceny nieruchomości są niższe a lokalizacje bardziej atrakcyjne; takie zalety życia w aglomeracji. Wydaje się że mieszkanie w Katowicach nie jest warte dopłacania. Wg Pańskich kolegów wystarczy podnieść cenę i napisać na ulotce kilka razy słowo ekskluzywne i wszystko powinno się samo sprzedać, nie ważne jaka lokalizacja, wady ma inwestycja np. hałas w Dolinie Trzech Stawów ( autostrada, droga szybkiego ruchu, lotnisko, imprezy organizowane w parku i na lotnisku).

> Nie dyskutujemy tu o jakość architektury czy lokalizacji, cieszmy się że któryk
          > olwiek z deweloperów ryzykuje (to dobre słowo, proszę mi wierzyć) kapitałem bud
          > ując nową inwestycję, ich śladem pójdą kolejni, o ile przedsięwzięcie okaże się
          > sukcesem.
          Co ma do tego wszystkiego ryzyko developera ? Ryzyko jest wpisane w marże i każdy rodzaj biznesu. I dlaczego mamy się cieszyć z tego że jakiś developer próbuje coś wybudować ? Chce zarabiać w tej branży musi budować. Co jest miarą sukcesu inwestycji ? Wybudowanie byle czego byle gdzie (czasem byle jak) i sprzedanie tego po ekskluzywnej cenie ?

> Francuska Park, Apartamenty Moderna, Grunfeld, Apartamenty Widok, kolejne etapy
          > inwestycji na Bałtyckiej (JW) to projekty które nie zostały zrealizowane, pyta
          > nie dla Państwa: co zmotywuje takich deweloperów jak GANT, JW czy BI do inwesty
          > cji w Katowicach? Dobry klimat?
          Odwróćmy to pytanie co ma zachęcić mnie do kredytu na 30 lat i mieszkania w klitce zwanej szumnie apartamentem za cenę domu 20 km od Katowic ? Mieszkam teraz w centrum Kat 15min piechotą od dworca jak mi się znudzi ( a jestem bliski) kupie dom w Mysłowicach, Jaworznie, Rudzie Śląskiej, może nawet bliżej Gliwic. Ale nie widzę powodu dlaczego miałbym kupić "apartament" od developera - wiem możliwe że tylko ja tak mam i są ludzie którzy chcą zamieszkać w nowym prosto od developera ale jak pokazuje poziom sprzedaży chyba takich chętnych jest wciąż zbyt mało.

> Dlaczego jest w tym mieście tylu krytków? Dlaczego w tym kraju nie możemy ciesz
          > yć się zmianami jakie dzieją się wokół?
          Może więcej konkretów, o jakie zmiany chodzi bo chyba nie piszesz o blokowisku Dębowych Tarasów i reszcie podobnych inwestycji?

Mam wrażenie że wg Ciebie powinniśmy się cieszyć i walczyć o możliwość zamieszkania w tych budynkach, niestety skoro tak nie jest to nie rynek powinien się dostosować do developera ale developer do rynku. Może czas przemyśleć lokalizacje, projekt architektoniczny i ceny które nie są wg opinii kupujących adekwatnie do jakości oferowanego towaru.
          • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 14:40
            Olo dziękuję za wiadomość, masz wiele racji.

Moim zdaniem od pytania mieszkańców jest miasto bądź ośrodki badania opinii publicznej, Home Broker jest pośrednikiem, wiedza jest kluczowym elementem tego biznesu.
            Zauważ że większości raportów, czy to zrzeszenia firm deweloperskich, portali w stylu szybko.pl Katowice nie pojawiają się wcale, śledzę te raporty od 2008 więc wiem co mówię i przyznam że wielokrotnie brakuje mi w mojej pracy precyzyjnych danych, informacji. Tego oczekują ode mnie Państwo- Klienci. Wszyscy oczekujemy najlepszej obsługi i kompetentnej informacji, tylko skąd ją brać? Zwłaszcza mając na myśli okres programu RNS i zaniżanych cen na aktach, tylko po to by dostać dopłatę rządową...

To prawda, jest masa genialnych lokalizacji poza Katowicami do mieszkania, mam znajomego w Mysłowicach, postawił dom, jadę tam z śródmieścia dobre 8 minut... Murckowska, Gisz, Mysłowice.. tyle że, w pracy pośrednika dostrzegamy iż adres "Katowice" w dowiedzie dla wielu Klientów jest kwestią ambicjonalną, poza tym nie czarujmy się mieszkając poza Katowicami, mając dzieci stajemy się poniekąd taksówkarzami, każde wyjście dziecka na zakupy, do kina to dylemat czy martwić się jak poradzi sobie komunikacja miejska czy może lepiej samemu podjechać.. paliwo nie będzie tańsze, prawda?
            Sam mieszkam w śródmieściu i przyznam że nie zdecydowałbym się na bym na peryferiach, przynajmniej na tym etapie życia.

Co jest dla mnie ważne w działaności deweloperów?
            To, że mamy wybór.
            Sosnowiec - dwie inwestycje, Będzin- dwie, Chorzów- może z 4 (dombud plus staldrox), Mysłowice 1 ...
            My, Klienci mamy wybór. Dziś chcąc wyprowadzić się od rodziców większość moich Klientów staje przed dylematem rynek pierwotny czy wtórny? Czynsz za mieszkanie ok. 50m2 w Katowicach w zasobach SM to ok. 400-500 zł ( z zaliczkami na CO i wodę, FR i eksploatację), w przypadku inwestycji deweloperów ok. 280 zł miesięcznie ( zaliczkami, choć często bez FR bo ten jest w trzecim roku funkcjonowania wspólnoty) , proszę przeliczyć różnicę przez okres 30 lat kredytowania (90% kredytów) ....

Tak, wiem. Większość deweloperów wykazała się nieopisaną chciwością od 2008 roku, zraziło do siebie wielu Klientów. Jeśli Książęce sprzedawało po 7200/m2, dębowe 5600/m2 a activ za 5400/m2 w 2009 roku to jak to możliwe że dziś da się sprzedawać książęce po 3800zł/m2 (patrz banner), activ za 4200zł/m2 (patrz reklamy) a dębowe za 5200 zł (spytaj moich Klientów). Nie uważam że deweloperzy na Śląsku robią jakieś niesamowite rzeczy, jest wielu czeladników, kilku rzemieślników i zero mistrzów ale ludzie mają wybór i jeśli nie wiecie co mam na myśli to polecam kurs windą w którymś z budynków spółdzielni a potem wizytę u dewelopera... przecież wszyscy chcemy mieszkać w lepszych warunkach... prawda?

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji,
            k
            • Gość: jestok13 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 212.184.115.* 14.01.13, 17:01
              wystarczy sporjrzeć na strone home broker i:
              homebroker.pl/wyniki-wyszukiwania/typ,mieszkanie,rynek,pierwotny,rub,sprzedaz,woj,slaskie,inwestycja,130471.html
              na lion .. nie wchodziłem , pewnie to samo...
              czynsz w Dębowych Tarasach 10 zł za m2, (więc niech mi gościu nie pisze , że 280 zł),
              akustyka słaba - bardzo słychać sąsiada, nowe budynki powstają i powstaje mniej atr
              akcyjna kubtura. Mieszkania zewnętrzne są 20 m od parkingu , wewnętrzne są okno w okno...

trzy stawy: hałas od A4 to główna wada, nie wiem jak z komarami w lecie sprawa wygląda ...

Kostuchna.... 30 min samochodzem , w szczytach dłużej

• sevenseconds12 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 07.11.14, 13:19
              Sama kupiłam duuże mieszkanie od dewelopera w Będzinie na Brzozowicy i nie zamieniłabym go na żaden z katowickich adresów (i nie jest to kwestia ceny czy wątpliwego prestiżu katowickiego adresu). Ostatecznie większość dorosłych jedzie do pracy samochodem- więc ważne jest żeby do trasy było blisko- i jest. Dla dzieci ważne żeby przedszkole/szkoła/lekarz był blisko- też jest, 10 min na nogach. Opłaty miesięczne mam takie same jakie ponosiłam gdy mieszkałam w połowę mniejszym mieszkaniu w bloku z lat 70-tych.
              • odyn.vvv Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 19.11.14, 16:18
                Ja sprowadzam się do 4 wież - bardzo odpowiada mi okolica, bliskość parku...no i spory wybór mieszkań jeśli chodzi o metraże. Mówiąc szczerze, cieszę się, że się tam przeprowadzam...
        • Gość: gacek Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 15:35
          Tylu samo krytyków jest też w innych miastach. Katowice nie są wyjątkiem - zapewniam. Osobiście te nowoczesne osiedla mnie odrzucają. Nie z zazdrości, zawiści, ale z powodu bezduszności, anonimowości. Czym się różnią od blokowisk z wielkiej płyty? Trochę lepszym standardem? Ładniejszym opakowaniem? A na pewno otaczająca je infrastruktura jest dużo uboższa.
          Jakim to niby luksusem jest mieszkanie w molochu przy parkingu przed centrum handlowym, albo widok na korki z balkonu?
          Żeby sprzedać mieszkanie, ba całe osiedle - nie wystarczy już zagraniczna nazwa i bajeczka wciskana potencjalnym kupcom.
          pozdrawiam
          mieszkanka poczciwej katowickiej moderny
    • mirafas Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 13:22
      Południe do d... (brak dróg, wieczne korki, brak tramwaju).
      D..owe Tarasy z widokiem na parking supermarketu też odpadają.
      Jak dla mnie tylko apartament w centrum Katowic, w pobliżu Placu Wolności, Placu Andrzeja czy Placu Miarki (zieleń, sklepy), albo ewentualnie moderna w bok od Kościuszki. Tam są duże ładne i wygodne mieszkania z klimatem, a nie przewartościowane klitki w nieciekawych blokach :P
      • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:25
        Mirafas masz inwestycje na Opolskiej, pierwszą w śródmieściu od kilkudziesięciu lat...
        Apartamenty na Kościuszki (33?) moim zdaniem raczej nie powstaną..

pozdr,
        k
        • mirafas Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 17:48
          Jakbym miał kaskę to bym kupił mieszkanie w modernie na PCK - lubię tę architekturę, dzielnica elegancka, blisko do centrum (i tramwaju). Opolska też nieźle...
    • Gość: romek Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.ip.netia.com.pl 14.01.13, 13:28
      Opiniotwórczy Redaktorze Jedlecki! Czy macie aż tak mało praktykantów, że tak Sławny Redaktor jak Pan przepisuje bzdury z materiałów przesłanych przez biura nieruchomości?
      • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:34
        Panie Romku niestety GW nie publikuje naszych analiz w całości, za to raporty innych firm których PR'owe teksty i "setki" w tivi łyka Pan jak młody pelikan co wieczór w wiadomościach przez siedem dni w tygodniu przechodzą bez większego problemu.

Zło, wszystko zło i spisek. Dziękujemy Panie Romku, czujemy się zdekonspirowani.

• Gość: romek Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.ip.netia.com.pl 14.01.13, 14:02
          1. Nie chodziło mi wcale o dekonspirację, bo nie wyważa się otwartych drzwi. Zastanawiało mnie raczej, dlaczego człowiek aspirujący do miana następnego (po Kutzu i śp. Smolorzu) głosu śląskiego sumienia, para się puszczaniem takich tekstów. Ja rozumiem, że każdy musi jakoś zarobić na dom, ale jeśli chce się być wyrocznią w sprawach polityki, kultury itp., powinno się unikać tego typu klimatów.
          2. Nie oglądam w tv nic poza sportem i czuję się z tym świetnie.
          Pozdrawiam!
          • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 14:07
            Romek no wiem, mi też się wiele rzeczy w GW nie podoba ale czytam bo z drugiej strony nie mam czasu na artykuły o pękniętej rurze w Rydułtowach ( z całym szacunkiem).
            Większość artykułów które czytamy ma jakiś kontekst PR'owy, nie uciekniemy od tego, ważne że umiemy to dostrzec. HB spytało blisko setkę doradców na Śląsku o ich opinię, wyniki nasze spotkania i rozmowy z Klientami, doświadczenia, sprzedaż. Niestety nikt inny w tym kraju nie robi takich porównań, może są lepsze sposoby badań ale w Katowicach nie ma nawet targów mieszkaniowych.. o czym my rozmawiamy?

pozdrawiam,
            k
            • Gość: romek Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.ip.netia.com.pl 14.01.13, 14:35
              Abstrahując od kontekstu PRowskiego, odnoszę wrażenie, że odpowiedzi respondentów mają bardziej charakter życzeniowy, no ale nieważne.
              Zastanawia mnie natomiast kwestia badania rynku przed rozpoczęciem inwestycji. Przykładem braku takowych jest Osiedle Książęce w Ligocie. Niby fajna architektura, blisko do A4, a tu lipa. Fakt, że ceny były kosmiczne (szybko zresztą spadły), ale okazało się, że do dzisiejszego klienta nie trafia taka architektura, a sąsiedztwo wiaduktu i torów spowodowało, że osiedle jest puste. Może warto wyjść w ofertą takich badań dla inwestorów (chyba, że coś takiego funkcjonuje - jestem z zupełnie innej branży, więc się nie wiem) żeby mogli unikać takich wtop i ratować się potem PRem w Gazecie ;)
              • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 14:44
                Romku napisze szybko bo wychodzę. Ceny w 2008 to rozbój w biały dzień, pchali m2 po 7200, dziś da się za 3800zł ale cóż z tego skoro spółka jest w upadłości układowej?

Osiedle Książęce to moim zdaniem przykład typowego projektu z 2008 roku gdy były kredyty we frankach na 130% (dom bank), ceny rosły z miesiąca na miesiąc i uwierz mi na słowo, mało kto negocjował ceny... widzę to na aktach notarialnych jak odsprzedaje te mieszkania.

Jest kilka spółek oferujących badania dla deweloperów, tyle że we Wrocławiu czy Warszawie to jest zupełnie inny rynek... u nas nie dzieje się nic. I dlatego mnie tak boli krytyka wszystkiego co się dzieje na rynku mieszkaniowym na Śląsku.
                pozdrawiam,
                K
    • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 13:32
      Może zacznę od Kostuchny. Ma poważne wady. Mianowicie to jest po prostu zadupie gdzie psy dupą szczekają a o 16-tej drogowcy asfalt zwijają. Dojazd wyłącznie własnym transportem. Dolina Trzech Bajorek. Hałas, hałas i jeszcze raz hałas. Potężny węzeł drogowy tuż za oknem. Dodatkowo dźwięk niesie się po tafli wody. Sam staw to przesiąki z cmentarza po drugiej stronie Beskidzkiej. Bo cmentarz jest na górce. Prawda że ładny widok? Ruchliwa droga a dalej cmentarz. Woda i krzaczory przyciąga dwie rzeczy. Komary i panów lubiących tanie wina. W pobliżu tani sklep. I lotnisko. A Dębowe Tarasy? Trochę wygwizdów. Ze sklepów tylko SCC. I jego klienci szukający miejsca do zaparkowania. Żeby pójść na kawę trzeba iść do SCC albo do centrum.
      • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:37
        Doskonale Tanebo, dużo racji.
        Pytanie fundamentalne... w takim radzie gdzie budować? No gdzie?
        Dolina - za głośno plus radny Zydorowicz, Kostuchna źle bo daleko, Dębowe Tarasy źle bo SCC, Activ 4 Wieże źle bo za blisko Chorzowskiej, Miłe Zacisze w sumie dobrze... tyle że się średnio sprzedaje moim zdaniem, Osiedle Książęce źle bo za blisko Ligockiej...

W takim razie mili Państwo proszę o informację gdzie Waszym zdaniem w tym mieście można coś zbudować tak, by lokalizacji oparła się Państwa krytyce.

.... ktokolwiek?
        • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 13:45
          W CENTRUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Trzeba wysiedlić komunałki. Pobudować komunałki w Kostuchnie. Kamienice w centrum rewitalizować - odnowić, wyremontować, ocieplić, zamontować windy. Wyremontować lokale na parterach dla restauracji i sklepów.
          • Gość: Tomek Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 205.167.7.* 14.01.13, 13:52
            Dokładnie, trzeba zrobić, tak, jak przed laty w Wawie -> google "Osiedle Dudziarska" !
            • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:55
              Tomek nic prostszego, to zrób.

pozdr,
              k
              • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 14:05
                Ale coś trzeba zrobić. Nie jest rozwiązaniem umieszczanie tam marginesu i ludzi nie majętnych albo oddawanie ich w ręce prywatnych inwestorów którzy zamienią je w żwirowe parkingi. Zresztą nic dziwnego bo parkingi to największa bolączka Katowic.
            • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 13:58
              Niedawno przyjechali znajomi z Wrocławia w odwiedziny. Spóźniłem się i nie zdążyłem z odbiorem z dworca. Pora była późna ale niestety wyszli na miasto i szok. Na co zwrócili uwagę? Dziwni ludzie. Mnóstwo pijaków nagabujących ludzi o złotówkę lub awanturujących się. Budynki jak po wojnie. Okna na parterze zabite dyktą. Wyżej wypalone okiennice. Witryny sklepów nie zmieniły się od PRLu. Podwórka ciemnie i straszne. Nie ma barów, ogródków letnich. Wszędzie daleko. I to jest centrum miasta?
              • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 14:12
                Masze rację, nasze centrum miasta nie jest w centrum, to SCC do 22 i Mariacka po 22 ... czy jest w tym wina deweloperów, miasta a może nasza, mieszkańców?
                Może tak bardzo odzwyczailiśmy się od rynku że już przestał być nam potrzebny?

Co by nie powiedzieć deweloperzy kreują nowa przestrzeń, przestrzeń do mieszkania, życia a miasto? Burzy... możecie mi pisać że muzeum, że biblioteka... tyle że po 18.00 to przestrzeń martwa, idę o zakład że na samym starcie wysypią się najemcy kawiarni/restauracji na terenie muzeum, ile czasu minęło nim odżyło "rondo" ... ?

Nowe inwestycje mieszkaniowe w Katowicach? TBSy? Mieszkania na Zawodziu, Dąbrówce Małej.. z 300 będzie?

• tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 14:22
                  Masz całkowitą rację. Miasto to nie wielkie inwestycje. Bliższa koszula ciału. Więc jeśli ktoś chodzi po mieście to najpierw widzi chodniki. Ma być prosty, bez dziur, bez walających się śmieci. Ulicę. Też bez dziur i bez kałuż. Elewacje budynków. Czyste i zadbane. Witryny sklepów. Atrakcyjne. Komunikację publiczną. Czystą, punktualną i wygodną. Przechodniów. Miłych. Czy takie są Katowice? Wizytówką Katowic ponoć jest niedawno zbudowane Centrum Informacji. Ładne. Ale co z tego gdy wokół jest pustynia? Po drugiej stronie Rawy są slamsy. Wystarczy przejść przez kładkę. Brudne a właściwie bure budynki. Ludzie podobni. Wokół Centrum nie ma jednej ławeczki. Jest pusty, zimny plac. Nie tyle zachęcający do bycia w tej przestrzeni co do szybkiego przejścia z podniesionym kołnierzem. Po drugiej stronie jakieś baraki i ujadające psy. I to jest typowa przestrzeń publiczna w tym mieście.
                  • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 14:52
                    Dokładnie, jakość naszej przestrzeni publicznej jest żenująca.
                    Ile razy przyjechaliście do centrum na kawę? siedzieliście na ławce by odpisać na sms?

Od lat centrum Katowic to poligon, jak nie budowy (rondo, centrum torowiska, kanalizacje) to bezdomni śpiący na ławkach na rynku....
                    Koszula najbliższa ciału, wymagamy od deweloperów niesamowitych rzeczy ale czy taki deweloper będzie w błędzie jeśli wyjdzie z założenia że starczy Wam wejść na zadbany teren inwestycji, przejechać się czystą windą, bezpiecznie zaparkować samochód?

Ściany za cienkie, parkingi za małe, drogo i oszustwo ok, możecie tak myśleć ale czy w mieście jest lepiej? Zaparkujcie sobie o 16 na Skargi, najpierw skasują Was, parkingowi, potem dwóch żuli a na starcie zabijecie się o nierówny chodnik. Fajnie że będzie muzeum i biblioteka ale moim zdaniem nie tędy droga...

Idąc ulicą, Waszą ulubioną Mariacka, Staromiejską, jakąkolwiek zerknijcie do góry, powyżej witryn. Tam nic nie ma, biura albo pustostany, banki pracują do 18 a potem to już tylko wóda w lornecie...

pozdrawiam,
                    k
                    • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 15:02
                      I to właśnie mnie boli. Zupełnie nie mogę zrozumieć jak można było zrobić z centrum slamsy. Poza Śląskiem czegoś takiego nie widziałem. Może wynika to z monopolizacji przemysłu przez kopalnie. Ludzie tracili pracę i spadali w drabinie społecznej. To jeszcze rozumiem. Ale dlaczego nie sprzedano im mieszkań gdy jeszcze mieli tą pracę i środki na remonty?
                      • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 15:18
                        Okazuje się że można. Przykładem może być Kraków. Co prawda sprzedaż idzie tak sobie ale nie zapominajmy że teraz jest mieszkaniowa górka.
                • mara571 faktycznie, to nie wina deweloperow 14.01.13, 19:35
                  ich obciaza zrobienie z molocha Os, Tysiaclecia, molocha-giganta. Ktory za 20 lat bedzie najwiekszym slumsem Katowic.
                  Dewoloperzy nie kreuja nowej przestrzeni, co najlepiej widac w Warszawie, Krakowie. Oni wykreowali mode na zamkniete osiedla, na wzor Ameryki Poludniowej.
                  Od kreowania przestrzeni sa urbanisci razem z architektami, a ci maja w Polsce najmniej do powiedzenia. Rajcy miejscy im w tym pomagaja, bo zawsze moze cos za zalatwienie pozwolenia na budowe na specjalnych prawach (wobec braku planow zagospodarownia przestrzennego). Wilanow i Bialeka sa "pomnikami" tej polityki.
                  Rajcy miejscy w Katowicach winni sa swoim wyborcom uchwale, o oganiczeniu przeksztalcania domow mieszkalnych w biurowce. Jesli nie wiedza jak, niech zapytaja w Hamburgu. Tam juz czesc centum tak stracono.
          • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:54
            Tanebo ale rozumiem że Ty od miasta chcesz te wszystkie komunałki brać... no w sumie powodzenia...
            Przeczytaj sobie artykuł na GW ile miasto chce za lokal "Bar pod 4'ką" a potem zaproponuj cenę za taką kamienicę w centrum, dodaj remont, marżę dewelopera, odsetki od kredytu i takie tam.. wyjdzie Ci z 7k/m2 a potem ludzie na forum GW będą pisać że deweloperzy to krwiopijcy i "panie mój szwagier to za miastem za tyle dom zbudował"..
            To tak jakbyś próbował dogadać się z automatyczną sekretarką... ;)

pozdr,
            k
            • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 14:09
              Komunałki powinny być na Kostuchnie bo tam grunt (powinien być) jest tani. Oczywiście nie wszystko na raz. Najpierw zbudować jedną komunałkę, przesiedlić kamienicę, wyremontować, sprzedać. Może nawet sprzedawać za remont. Oczywiście najpierw remont z prywatnej kieszeni a potem inwestor może ją sobie brać.
              • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 14:15
                Tanebo ale znasz argument- Kostuchna daleko, mieszka tam Uszok a Ligota to wąskie gardło, na Wiślance najniebezpiecznej. Bądź tu mądry i pisz wiersze!
                • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 14:25
                  Tylko czy to ma być argument przeciwko komunałkom w tym miejscu? To nie do ciebie. To nawet jest argument za. Mieszkanie komunalne ma być na tyle nieatrakcyjne by zachęcić mieszkańców do rozwoju, szukania lepszej pracy by było ich stać na mieszkanie w mieście.
        • Gość: archipunk Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.omi.pl 14.01.13, 16:57
          Do wyburzenia:
          Mariacka,
          Wodna,
          Plebiscytowa,
          Górnicza,
          3 Maja
          Warszawska,
          Gliwicka.
          Tyko trzeba mieć wizję i jaja
          albo zatrudnić Urbanistę z prawdziwego zdarzenia.
          A co się proponuje i wyburza?
          Al Korfantego według wizji genialnego arch. K.
          • Gość: Mikołaj Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 79.162.97.* 14.01.13, 19:00
            Haha, jedyny układ urbanistyczny jaki ma w tym mieście sens, który powstał jeszcze za czasów Richarda Holzego chcesz wyburzać i zostawić tę pokraczną architekturę wzdłuż al. Korfantego? Kajś ty sie synek ulyngł :D
    • Gość: Tomek Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 205.167.7.* 14.01.13, 13:35
      Dobre adresy to są, ale nie w Katowicach. Ludzie nie chcą tu mieszkać.
      A już napewno w takich przewartościowanych blokowiskach, jak słynne Dębowe Tarasy.

Nie ma też żadnego sensownego powodu, żeby tak było. Miasto jest zrujnowane przez lata zaniedbań, brzydkie i zapuszczone, do tego nieprzyjazne ludziom, w centrum straszy duch PRL i lumperia.

Dodawszy do tego, że jeszcze np. w 2006 roku można było kupić dom do remontu z dużą działką 30 - 40 km od centrum Katowic, przy dwupasmowej drodze do nich prowadzącej za 60.000 zł to efekty są takie, jak widać.
      • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 13:42
        Ja się zastanawiam jak oni tą "luksusowość" liczą. Bo dla mnie luksus to szczególne wykonanie: luksusowe materiały (marmur, drewno) lub szczególne technologie (3 metrowa wysokość mieszkań, open space) albo znany architekt. Albo świetna lokalizacja (centrum a jednak wśród zieleni). I wokół mnóstwo usług. A ja tu widzę zwykłe bloki. W nieciekawych lokalizacjach.
        • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:51
          Tanebo co do "świetnych architektów":
          - Osiedle Książęce - AIR Jurkowscy - inwestor ogłosił upadłość układową (CK Modus/Energomontaż)
          - Apartamenty Widok / Glivia Gliwice- Medusa Group- żaden z projektów nie został zrealizowany, inwestorzy się wycofali bądź odkładają termin rozpoczęcia inwestycji,
          - Apartamenty Moderna Katowice Mikołowska - STABIL (konstruktor DT) - projekt nie został zrealizowany..

Najlepsze wyniki ma Tomasz Konior - Dom w Dolinie Trzech Stawów (zaadaptowany projekt Bryksy) i Apartamenty Parkowe...

pozdrawiam,
          k
          • mara571 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 19:42
            info, ty chyba sprzedajesz te "apartamenty" w Dolinie Trzech Stawow...
            A sprzedaz idzie kiepsko.
      • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:44
        Oczywiście, kawalerki kupione na Os. Tysiąclecia w 2006 roku sprzedajemy dziś trzy razy drożej tyle że jaki ma sens odnoszenie się do realiów sprzeda lat?
        W 2006 PB 95 była też tańsza, pewnie coś w okolicach 3pln/l, czy to znaczy że dziś mam nie jeździć samochodem? Pan chyba też inne kwoty dostawał od pracodawcy.

Rynek nieruchomości, jak zresztą każdy podlega koniunkturze, warto mieć to na uwadze. Za chwilę w Katowicach zabraknie gotowych mieszkań na rynku pierwotnym, kolejne są dopiero w budowie. Obserwuje iż popyt jest stały, jak zachowają się deweloperzy mając ograniczoną podaż na gotowych produktach? Zagadka dla Państwa.

Co będzie jak Murapol skończy Osiedle Bażantów a Activ dobrnie do 4 wieży na Chorzowskiej..
        Potrafi ktoś wskazać jakąś nową inwestycję z wbitą łopatą z zakresie do 5000zł/m2 w Katowicach? Przypominam że JW na dolnym tysiącleciu jeszcze nie buduje..

pozdrawiam,
        k

• mara571 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 19:48
          powiedz mi skad ty wezmiesz klientow na te mieszkaniowe potworki budowane przez deweloperow?
          Mam w rodzinie agenta nieruchomosci. Dom jednorodzinny do kompletnej przebudowy w dobrej lokalizacji sprzedaje sie miesiac, dwa. O nowych mieszkaniach w blokowiskach klienci z wieksza forsa nawet nie chca syszec. Ci, ktorzy moga dostac niewielki kredyt, kupuja cos na rynku wtornym.
          Pozostaja wam tzw inwestorzy, ktorzy kupuja mieszkania na wynajem. A oni nie sa sklonni przeplacac.
    • Gość: tralala Przy SCC to chyba pokuta za grzechy:)) IP: 79.175.246.* 14.01.13, 13:41
      Jedyne co usprawiedliwia ten ranking to rynkowo zawyżone ceny, wtedy zgoda, że warto być rentierem "pożądanych" (przez lud miast i wsi) atrakcyjnych lokalizacji. Mieszkać trzeba z dala od tego wszystkiego, a wynajmować innym, bo ci - o naiwności - wierzą, że warto za to tyle płacić:)
    • poborowy102 Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 13:56
      Artykuł reklamowy - deweloperka opłaciła.
    • maxim-sn Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 14:00
      NO jasne, ceny tak kosmiczne , że mało kogo stać na ten luksus ! Dla kogo buduje się takie osiedla
    • Gość: kat@ Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.mentorg.com 14.01.13, 14:20
      typowy artykuł sponsorowany. Mamy w Katowicach 4-5 nowych osiedli i oni ranking zrobili... Zróbcie ranking ale wszystkich osiedli.
      • Gość: jestok13 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 212.184.115.* 14.01.13, 17:16
        mieszkania w centrum stoją pustę, a jest dobra infrastruktura i dużo się buduje :
        filharmonia, nospr , centrum kongresowe , muzeum śląskie (dzięki UE a nie uszokowi - ktory zwlekał z pomysłem 15 lat), bardzo dużo pustostanów w kamienicach i jednocześnie bardzo dużo chętnych na te mieszkania , nawet żeby je sobie wyremontować. Miasto nie ma pomysłu jak zagospodarować pustostany , nawet te których jest właścicielem ani tych gdzie wlaściciel jest nieznany z miejsca pobytu. Miasto ma od zeszłego roku poniżej 300 tyś....
        • mara571 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 19:53
          to nie sa pustostany, ktore naleza do miasta.
          Wlasciciele tych odzyskanych kamienic mieszkaja na ogol nad Morzem Srodziemnym i placa jedynie podatek od nieruchomosci. Spekuluja, ze kiedys sprzedadza zrujnowana kamienice za wiecej. Naprawde przydalby sie podatek kastracyjny od nieuzywanych nieruchomosci.
    • weritas1 Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 17:52
      Wyniki jednoznacznie świadczą o tym, że pytano ludzi niezorientowanych. Podali 3 miejsca najczęściej reklamowane, ot co! Dębowe Tarasy w połowie puste a ogłoszeń o wynajmie i sprzedaży bez liku. Bażantowo - to jakiś koszmar! Miejsce fajne, ale zabudowa?! Ludzie zaglądają sobie do okien, wrzasnąć nie można, żeby 5-6 rodzin nie usłyszało, na parterze widok na garaż, a budynki po prawej mają okna wychodzące na "balon", tj. halę sportową, która skutecznie zasłania wszystko inne. No a Konior...tu nie trzeba zgadywać, przecież nie ma dnia bez promocji tego przybocznego Uszoka.
      • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 89.25.246.* 14.01.13, 20:26
        ok Weritas1, w takim razie jakie są Twoje typy?

• weritas1 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 21:18
          Podobały mi się nowe domy na Ptasim, ale zaczynają przesadzać z gęstością zabudowy. Nieco dalej - Panewniki, zwłaszcza w głębi, niedaleko lasu.
      • Gość: info Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: 89.25.246.* 14.01.13, 20:30
        DT są mocno reklamowe na rynku wtórnym a na pierwotnym?
        Widać gdzieś ledy / reklamy na mieście? Co masz na myśli pisząc że DT są mocno reklamowane..
        Poza tym rozmawiamy o rynku pierwotnym bez ogłoszeń odnośnie rynku wtórnego.
        Oczywiście, sam kiedyś sprzedawałem DT, ceny baaaaaardzo się wahały, jeśli ktoś kupił w dobrym momencie (2007) i w dobrym momencie sprzedał (2008-2009) to faktycznie, mógł sporo zarobić. Inna sprawa że duża grupa "inwestorów" kupowała np. mieszkania 7xm2 zamiast kupić dwie kawalerki bądź mieszkania 2 pokojowe na które zawsze będzie dużo Klientów...
        • mara571 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 22:10
          widac, ze jestes fachowcem.
          Powiedz mi, dlaczego deweloperzy zatrudniaja tak kiepskich architektow?
          Obejrzalam sobie plam mieszkania w budynku "Apartemnty Opolska", to mieszkanie o pow. 71 mkw.
          Oczywiscie w kuchni jest "salon", calosc ma powierzchnie niecalych 22 mkw. Za to przedpokoj prawie 16 mkw. Trzy pokoiki po 9 i 11 mkw. Gdzie urzadzic sypialnie, ktora powinna miec 15-16 mkw?
          Na Paderewskiego znajdziesz M-5 z czasow PRL, ktore byly znacznie lepiej zaplanowane.
          PS. Lazienka 6,5 jest OK. Natomiast jakos nie moge znalezc miejsca na lodowke w tej cudownej kombinacji "salon"-kuchnia.
    • harpaga Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 21:26
      Poprostu marzę o hałasie w Dolinie Trzech Stawów. Murckowska + A4 = romantyczna kolacja późnym wieczorem na balkonie czy tarasie.
    • felucjan Wymienili wszystkie 6 lokalizacji jakie mamy. 14.01.13, 22:02
      Co to za ranking skoro pożądane jest 100% istniejącej oferty.

Lion's House i Home Broker mają żywotny interes w puszczaniu informacji "Śpieszcie się, bo Wam zabraknie". Zapomnieli dopisać drobnym druczkiem "MY NA TYM ZARABIAMY".

Poza tym uwaga do autora artykułu: chodzi o adresy najbardziej pożądane czy najbardziej prestiżowe? Jedno wcale nie oznacza drugiego. Prestiżowe wiąże się bardziej z chęcią pokazania się, a pożądane może kryć inne cechy np. komfort, wygodny dojazd, lokalizacja...
    • radek.krzesa Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 14.01.13, 23:40
      Co ciekawe oczywiście - lokalizacje z trójki właśnie się budują lub rozbudowują. To jest po prostu reklama - kupujcie tu właśnie wszyscy chcą mieszkać. Taaa.
    • nemesis85 Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 09.04.13, 21:37
      mieszkanie przy Silesi jest prestizowe? grupa badawcza byli chyba zakupocholicy/czki? dla mnie prestizowe osiedle to nie galeria HANDLOWA za oknem, ale jakosc, wygoda, komfort, na szczescie udalo mi sie na takim zamieszkac, ale kazy ma to kazdy szuka tego, co lubi..
      • sceptyk94 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 21.04.13, 20:04
        taa, moze na bazantowie cwaniaku? to znalazles prestiz za 6000 od metra ??
        • nemesis85 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 29.04.13, 13:51
          sceptyku w Myslowicach w Parku Chopina, a i owszem mieszkania, osiedle prestizowe, ale za duzo mniejsza kwote, niz przypuszczasz
      • tanebo Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 21.04.13, 20:25
        Jak na osiedle zbudowane na skale płonnej to drogo sobie liczą...
    • nemesis85 Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 29.04.13, 13:51
      sceptyku w Myslowicach w Parku Chopina, a i owszem mieszkania, osiedle prestizowe, ale za duzo mniejsza kwote, niz przypuszczasz
      • Gość: pinki Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach IP: *.216.217.178.ip4.netico.pl 18.06.13, 20:10
        mniejsza czyli ile?
        • nemesis85 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 24.06.13, 21:39
          na tyle nizsza, ze warto sie zainteresowac i przyjrzec blizej, o cene nowej czesci osiedla warto pytac bezposrednio
        • nemesis85 Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 29.06.13, 20:50
          swiezy news dla poszukiwaczy pozadanych adresow: Park Chopina zostal laureatem Budowy roku 2012...pewnie teraz bedzie jeszcze bardziej pozadany
    • polllaine Re: Oto najbardziej pożądane adresy w Katowicach 08.11.14, 17:39
      www.facebook.com/pages/AVON-%C5%9AL%C4%84SK/718876721516478
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka