pedro-ss 08.02.13, 22:19 i tak jedyn debil narobil larma bez swoja glupota. Czy spyra niy mo wstydu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ......GOŚĆ Re: Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 22:33 Nikt nie będzie przepraszał. Muzeum zostaje odzyskane bez jedynej słusznej opcji niemieckiej. Ma być pokazana prawda historyczna i dopracowany scenariusz do wglądu.Będa patrzyć na łapy rasiowcom i to jest duży sukces. Konkurs na dyrektora Muzeum Ślaskiego ma być jawny i transparentny.A pan panie Jedlecki jest od dawna nierzetelnym dziennikarzem i stronniczym.Zresztą juz pana watpliwy wywód zamieszczono na stronkach rasioli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) do debila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 22:40 Kolejny wszechpolski debil się odezwał, który scenariusza na czy nie widział. Dziś wam, hołoto, Jodliński dał do wiwatu. Kiedy przyszło do merytorycznej dyskusji szowinistyczne łachudry z różnych pisów, solidranych polsk i innych dziwactw, zostali z otwartymi gębami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty powstaniec Re: do debila IP: *.146.82.218.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.02.13, 08:24 a znasz jakiegoś (wszech)polaka czy innego "patriotę" zza Brynicy, który by debilem nie był? Takich nie ma. Jak se ktoś sztandar powstańczej chwały w zadek wetknie, niczym porucznik Dub rybi ogonek, i ogłosi, że jest nowym wcieleniem Syrenki wiślanej co nie chciała Miemca - rozum musi uciekać.... Odpowiedz Link Zgłoś
peterp Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. Kto... 08.02.13, 22:48 Nie liczyłbym na przeprosiny ze strony Spyry, Wójcika i Semki ich fobie są nieuleczalne... www.tajemniceslaska.pl czyli nieznane aspekty śląskich dziejów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek Kiedy przeprosi Semik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 22:59 Zakała dziennikarstwa, kalecząca polski język i obrażająca inteligencję? Odpowiedz Link Zgłoś
czornefuzekle Re: Kiedy przeprosi Semik? 08.02.13, 23:19 Jej jedynymi sensownymi przeprosinami byłoby zaniechanie pisania. To się jednak długo nie stanie. Ta Pani żyje z manipulacji, kłamstw, żeruje na fobiach antyniemieckich i antyśląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TS Re: Kiedy przeprosi Semik? IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 16:27 A Pan żyje z obrażania innych. Chorobliwego obrażania. Życzę więc dużo zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TS Do pytka IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 16:30 Kochany, życzliwy i mądry Człowieczku. Ktoś uczył cie kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TS Re: Do pytka IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 16:32 Największym histerykiem okazał się autor tego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 23:30 Gratuluję (zapewne wie Pan), że w kregu zaplanowanych do wręczenia nagród (koniec lutego) w MS przez L. Jodlińskiego nagród przyjaciół (mam na mysli nie przyjacieli L.J., ale MS, naturalnie), znalazło się i Pana nazwisko (obok zmarłego red. M. Smolorza). Gratuluje, gdyż z jednej strony Pana Naczelny chyba ją już posiada(?), a Pan zapracował przez tych parę lat na podobne wyróżnienie. Przepraszam za zgryźliwoś, ale tak mniej więcej z 10 lat temu Pana nazwisko wymieniano w różnych dziennikarskich (i nie tylko) kuluarach, jako osoby rzetelnej, starającej się mieć własne zdanie, wiedzącej, że istnieje m.in. coś takiego, co jest określane etyką dziennikarską (albo - etyką istniejąca w każdym zawodzie). Życzę Pulitzera, Panu, również Redakcji katowickiej GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 23:42 Jeszcze drobny dopisek. A nie sądzi Pan, że jest Pan jedną z osób, która wie o tylu różnych spotkaniach, też (domyślam się) w gw, kuluarach, w kontekście "potrzeb, strategii, wspierania" róznych spraw związanych z MS, polityką kulturalną w województwie itp.,że jest Pan w stanie napisać wresczie ab ovo i (pewnie) z ciekawymi szczególami, jak to w istocie Watergate, tobyło, jest? Nie sądzi Pan, że jeśli Amerykanie mieli Watergate, to my tu mamy "to"? Dodam: to nie jest tzw. "podpuszczanie". To taka drobna nostalgia za czasami, kiedy (po przełomie) tak wiele mówiono o modelu BBC w mediach polskich, o niezależności... Było to pewnie nieco nawine? Nieco, dużo, mało? A może się mylę? Ale dobrze wierzyć, że wkregu nas wszystkich istnieje jakieś wspólne jądro tego czegoś, co można określić słowem normalność. Oby tak było, mimo zróżnicowanych opinii, bo i te powinny istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązaczka Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 08:32 Porażka RAŚ na całym froncie. Teraz konkurs na dyrektora transparentny, uczciwy i patrzymy na łapy komisji konkursowej. Jodliński zaczął juz nawet ładnie jodłować jak się go przycisnęło. Rasiowi chodzi tylko o stołki,synekury i gdzie ta ideowość panie jedlecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .......... Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 11:24 Porażka RAŚ na całym froncie. Teraz konkurs na dyrektora transparentny, uczciwy i patrzymy na łapy komisji konkursowej. Jodliński zaczął juz nawet ładnie jodłować jak się go przycisnęło. Rasiowi chodzi tylko o stołki,synekury i gdzie ta ideowość panie jedlecki.<<< porazka to 15% bezrobocie tysiace polkakow w Londynie podcierajacych starym hindusom tylki , walczyli polaczki o wolna demokratyczna polske i sie doczekali heheh a wyszlo jak zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko kobry Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 12:01 > << porazka to 15% bezrobocie tysiace polkakow w Londynie podcierajacych > starym hindusom tylki , walczyli polaczki o wolna demokratyczna polske i sie d > oczekali heheh a wyszlo jak zawsze! A ty kto??? Ciebie 'ta Polska' nie dotyczy??? To zauważ chociaż, że Polacy radzą sobie wspólnie przeszło 1000 lat z różnymi mendami gotowymi wyssać krew ostatnią. Ty jak chcesz mieć perspektywy, patrz perspektywicznie. i nie zapominaj ,że nic nie trwa wiecznie a nadmiar pieniędzy, grozi nadwagą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .......... Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 12:47 1000 lat kryzysu i rozbiorow i jednego poklenia zyjacego godnie. Bieda,przekrety,panszczyzna,zabory , glod i dziady!!! i wiecznie na emigracji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko kobry Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:19 Ale z takich jak my wywodzą się tacy jak Wyspiański i inni wielkiego ducha nieograniczeni do wielkiego brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:17 Jodliński zorientował się, że może stracić pracę. Jemu wszystko jedno komu będzie służył, więc raz dwa zmienił zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.13, 13:02 Gydbyś była ŚLĄZACZKĄ ,podpisywałbys się z dużej litery,więc nie podszywaj się ty narodowcu. To tacy jak ty piszycie "raus gorole" i inne bzdury w tym stylu , podpisując się j.w lub pisząc pokaleczoną mową sląską ...zwalając winę i pomawiając o ten fakt ...ŚLAZAKOW !!! beszczelne typy !!!!!!!!!!!!! osobiście ,od momentu wycowania sie Gorzelika z muzeum śląskiego ,dla Mnie to nie MUZEUM ŚLĄSKIE , a jakas tam BUDA!!!! Możesz sobie tam zatrudnić nawet siebie ...w tej BUDZIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec woj.śl Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:31 oklaski oklaski oklaski! oklaski dla niego uśmiechy dla czerni wódz !! a za wodzem wierni co jeszcze? on wzrusza ramieniem jak niby nic wódz !!! przecież wuc napisał: W trosce o dobre imię Muzeum Śląskiego oraz województwa zwróciłem się do pani marszałek Aleksandry Gajewskiej, nadzorującej pracę Wydziału Inwestycji Urzędu Marszałkowskiego, o sprawowanie pieczy nad procesem przygotowywania wystawy stałej. Ta ostatnia stanowi element większej całości, jaką jest realizacja projektu kluczowego „Budowa nowej siedziby Muzeum Śląskiego w Katowicach”. W ten sposób pragnę uchronić muzeum przed próbami poddania go politycznej presji, przybierającymi formę gorszącej awantury. Jestem przekonany, że pani marszałek z równą konsekwencją bronić będzie autonomii instytucji kultury i że proces przygotowywania tej tak ważnej wystawy przebiegać będzie tak jak dotąd w zgodzie z najwyższymi normami stosowanymi w muzealnictwie. ww.youtube.com/watch?v=JEjjq6nMv0s >!!! beszczelne typy !!!!!!!!!!!!! osobiście ,od > momentu wycowania sie Gorzelika z muzeum śląskiego ,dla Mnie to nie MUZEUM ŚLĄ > SKIE , a jakas tam BUDA!!!! Możesz sobie tam zatrudnić nawet siebie ...w tej BU > DZIE !!! napisała "Ślązaczka"- nie bój żaby ,wsio pod kontrolo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Panie Redaktorze Jedlecki IP: *.spacedump.net 09.02.13, 09:06 a może Pan nam opowie, jak to z Pana mieszkaniem było? Śmiało, chłopie! Jak dostałeś od Uszatego mieszkanie, to zmieniłes stosunek do magistratu. Brawo. Wreszcie zmądrzałeś, synek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokel Re: Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. K IP: *.plastcom.pl 09.02.13, 09:09 Ale my sie wpie...lili z tymi Polokami? Gorzij być niy może, abo? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Polacy nigdy nie przepraszają! 09.02.13, 11:32 To ich ciągle wszyscy mają przepraszać, głaskać po główkach, całować w dupcię. To taki najbardziej durny naród na świecie, z którego wszyscy się śmieją i dlatego jest historycznie naznaczony jako największy ekspert we wszystkich sprawach na świecie i naj, naj, naj we wszystkim na świecie ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Polacy nigdy nie przepraszają! 09.02.13, 11:52 A moze by tak Muzeum Slaskie przemianowac na Muzeum Panowania Polskiego Nad Slaskiem? Byloby blizej prawdy. Dla udramatyzowania (to Polacy bardzo lubia), mozna zmienic slowo "panowanie" na "okupacja". Pyrsk! Polska Kargulem silna - ale juz niedlugop! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odyrydy Re: Polacy nigdy nie przepraszają! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 12:38 Jedyno nadzieja, że wos te oddziały ' Śląskie kobiety' do muzemu zamkną cobyście się nie wnyrwiali i przetrwali jako materiał genetyczny już na wymarciu. Rico,artjomka,cirano - cały świat obejszłam ni ma takich nika Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Polacy nigdy nie przepraszają! 09.02.13, 12:44 Odyrydy spot che(r)lloka napisou: Rico,artjomka,cirano - cały świat obejszłam Cojs mi sie zdo che(r)lok, co ejs jeszcze niy wyczyzwiou. Abo mosz to ot urodzynio? A medycyna w dzisiejszych czasach zrobioua take postympy! Pyrsk w szlustydziyn! Odpowiedz Link Zgłoś
igneacferro Histerie ale w GW, chyba 09.02.13, 12:51 Kto przeprosi Polaków za wpisy "Gorole raus gorole wont gorole wypier...ć z tąd (oryg)", "Gorole wyper..ć za Bug", "Polacy opuście ziemie niemieckie do lini Liswarty na płn .... itd." "MY SLAZACY Z SLASKA RAZEM Z SCHLESIEREN AUS DEUTSCHLAND JESTESMY POTEZNA SILA nie radze niektorym Polakom pyskowac", RUCH AUTONOMI SLASKA UND DEUTSCHE MINDERHE te Slaskie Organizacje sa u siebie na Slasku rozwijaja sie poglebia sie TOZSAMOSC SLASKA nikt jej nie zatrzyma bo jest w naszych Slaskich sercach" przyblendy za Buga , moja propozycja do tych przyblendow ,niech sie staraja o swoje muzea za Bugiem , Lukaszenko -prezydent bialorusi przyjmnie ich chetnie do odsniezania drog. A drugie chocby na slasku zostal nawet tylko jeden slazak to slask pozostanie i tak slaskiem." "Oberschlesien (na aucie) znaczy mom w d..e jakieś PL" itd. polecam fora w Dzienniku Zachodnim. Proszę sobie wyrobić własną opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Histerie ale w GW, chyba IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:21 Otóż to. To Jodliński powinien przeprosić, że zadawał się z tymi ludźmi, ponieważ autorem tych haseł byli zwolennicy RAŚ Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Histerie ale w GW, chyba 09.02.13, 13:44 Che(r)llok - milaczku! Jak by do mnie prziszli goscie i zaczli sie zachowywac jak okupanci - i do tego jeszcze chcieli, cobych ich przeprosiou, za to, ze im godom, coby poszli skont prziszli - to bych tysz im pora prowd do suchu pedziou! Pyrsk przi szlustydniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigizigihailuli Re: Histerie ale w GW, chyba IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 14:04 Bou las nie bouo nas ,bydzie las nie bydzie nas i nie ma co głowo o mur tuc kto był bucem tyn jes yno buc a dziachary pozdychały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda z koleżanką Re: Histerie ale w GW, chyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 15:22 Zgadzam się i nie mogłam nadziwić się ile nienawiści wlało RAŚ. To juz nie przelewki .Kto ma przepraszać panie Jedlecki oddany zwolenniku RAŚ.?Twoje artykuły są nierzetelne, tendencyjne powodujące jątrzenie w regionie.Potwierdziło się to nie tylko w tym tekscie ale we wcześniejszych również!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. Kto... 09.02.13, 16:23 Medalikorz S. i lajkonik W. jednak nie odpuscili. Czy to cufal, ze ich tzw. partie sie politycznie nic nie licza ? A przeprosic powinien tez niejaki Skworc. Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. Kto... 09.02.13, 16:55 Oświadczenie Jerzego Gorzelika w sprawie obecności na posiedzeniu Komisji Edukacji, Nauki i Kultury Ostatnia aktualizacja: 08.02.2013 Katowice, 8 lutego 2013 r. Pan Henryk Mercik Przewodniczący Komisji Edukacji, Nauki i Kultury Sejmiku Województwa Śląskiego Szanowny Panie Przewodniczący, Na Pańskie ręce pragnę złożyć wyjaśnienie swojej nieobecności na posiedzeniu komisji, poświęconym sprawie wystawy stałej historii Górnego Śląska w Muzeum Śląskim. Wystawa ta, wraz z całym przedsięwzięciem budowy i wyposażenia nowej siedziby Muzeum Śląskiego, jest najważniejszym wydarzeniem w najnowszej historii górnośląskiego muzealnictwa. Dzięki prowadzonej z rozmachem inwestycji mieszkańcy naszego regionu będą mieli okazję doświadczyć efektów rozwoju myśli muzealnej i technik ekspozycyjnych, obecnych już w muzeach Warszawy czy Krakowa. Goście z innych regionów Rzeczypospolitej Polskiej oraz z zagranicy otrzymają szansę poznania meandrów górnośląskiej historii, nigdy dotąd nie prezentowanej w takim zakresie w żadnym z polskich muzeów. Otwarcie nowej siedziby Muzeum Śląskiego ma szansę stać się nie tylko wielkim świętem naszego regionu, ale również impulsem do modernizacji pozostałych placówek muzealnych w województwie śląskim i stworzenia przez nie komplementarnej, a nie konkurencyjnej, oferty. Tym bardziej niepokoi spór wokół wystawy stałej, który zbyt często wykracza poza merytoryczne ramy, przybiera formę personalnego ataku na dyrektora i zespół pracowników muzeum, a także na autorytety życia naukowego zaangażowane w proces powstawania wystawy. W ocenie piszącego te słowa Muzeum Śląskie jest w tej konfrontacji ofiarą przypadkową, faktyczny cel ataków stanowi bowiem Ruch Autonomii Śląska, od dwóch lat reprezentowany w samorządzie wojewódzkim. O ile jednak ugrupowanie biorące udział w życiu politycznym musi się liczyć z konsekwencjami politycznej rywalizacji, o tyle wciąganie w nią instytucji kultury uznać wypada za rażące naruszenie standardów demokratycznego państwa prawa. W trosce o dobre imię Muzeum Śląskiego oraz województwa zwróciłem się do pani marszałek Aleksandry Gajewskiej, nadzorującej pracę Wydziału Inwestycji Urzędu Marszałkowskiego, o sprawowanie pieczy nad procesem przygotowywania wystawy stałej. Ta ostatnia stanowi element większej całości, jaką jest realizacja projektu kluczowego „Budowa nowej siedziby Muzeum Śląskiego w Katowicach”. W ten sposób pragnę uchronić muzeum przed próbami poddania go politycznej presji, przybierającymi formę gorszącej awantury. Jestem przekonany, że pani marszałek z równą konsekwencją bronić będzie autonomii instytucji kultury i że proces przygotowywania tej tak ważnej wystawy przebiegać będzie tak jak dotąd w zgodzie z najwyższymi normami stosowanymi w muzealnictwie. Swoje stanowisko w sprawie wytycznych oraz scenariusza wystawy miałem okazję prezentować wielokrotnie. Bazując na wcześniejszych doświadczeniach mam świadomość, że moja obecność na posiedzeniu komisji mogłaby prowokować niektórych radnych do wypowiedzi znacząco odbiegających od przedmiotu dyskusji. Wszystkim uczestnikom debaty życzę, by była ona okazją do wyjaśnienia wątpliwości i poznania szczegółów znakomitej pracy zespołu Muzeum Śląskiego. Łączę wyrazy szacunku, Jerzy Gorzelik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. Jodler IP: *.1000lecie.pl 09.02.13, 23:41 Ślązaczka tak oto napisała: "Porażka RAŚ na całym froncie. Teraz konkurs na dyrektora transparentny, uczciwy i patrzymy na łapy komisji konkursowej. Jodliński zaczął juz nawet ładnie jodłować jak się go przycisnęło. Rasiowi chodzi tylko o stołki,synekury i gdzie ta ideowość panie jedlecki." Dlatego zamiast na przepraszanie p. Jodlińskiego... PO'RA('Ś) na JeGo... j o d ł o w a n i e . ;-)))))))))))))))))))))) (HKP) ... ECH... p. red. JEDLECKI, ZOBACZYĆ CHOĆ RAZ TEGO DYREKTORKA JODLIŃSKIEGO W KRÓTKICH PORTECZKACH (NA SZELKACH Z PO'PPRZECZKĄ) JAK ON... J O D Ł U J E . . . www.youtube.com/watch?v=67rc96joOz8&NR=1&feature=endscreen - Danke! Danke...!!! [To byłyby rychtig... prawdziwe "niemieckie JA!JA!" z tym... Muzeum Śląskim. ;-)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka Re: początek histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. J IP: *.opera-mini.net 10.02.13, 08:50 hajotku...powieś na żyrdce przed muzeum swoja fotka w krótkich galotkach z epoki, gdy gierkowi hajlowałeś...mischlingu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wmordemisia Re: Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. K IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 10:27 W trosce o dobre imię Muzeum Śląskiego oraz województwa zwróciłem się do pani marszałek Aleksandry Gajewskiej, nadzorującej pracę Wydziału Inwestycji Urzędu Marszałkowskiego, o sprawowanie pieczy nad procesem przygotowywania wystawy stałej. Ta ostatnia stanowi element większej całości, jaką jest realizacja projektu kluczowego „Budowa nowej siedziby Muzeum Śląskiego w Katowicach”. W ten sposób pragnę uchronić muzeum przed próbami poddania go politycznej presji, przybierającymi formę gorszącej awantury. Jestem przekonany, że pani marszałek z równą konsekwencją bronić będzie autonomii instytucji kultury i że proces przygotowywania tej tak ważnej wystawy przebiegać będzie tak jak dotąd w zgodzie z najwyższymi normami stosowanymi w muzealnictwie. Miał misia , oddał misia i może stawiać klocki na murawie zielonej (melanż - czujesz to - żółte i niebieskie w jednym) Zabawa trwa sza la la la Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czacza Re: Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. K IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 11:06 Klasyczna "przyczajka", Gorzelik po prosu spieprzył z tonącego statku, ale ubrał to w "protokolarny" bełkot. Teraz sie przyczai, a jeśli Jodliński przetrwa, to za rok, dwa, chłopcy znowu zaczną razem kręcić lody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cia pa ta Re: Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. K IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 11:37 czaczaczat>o za rok, dwa, chłopcy znowu zaczną razem kręcić lody Ja przez dwa lata byłem ministrantem , a księdzem nie jestem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 proniemiecki szef RAŚ... 10.02.13, 08:48 ...już nie będzie miał wpływu na treść i obraz wystawy,zajmie się kolorem stadionowych krzesełek i slonskimi kibolami,dobre miejsce dla niego,niech uczy Slonzoków kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytata Re: proniemiecki szef RAŚ... IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 10:50 cytat z Tacyta: W pochlebstwie tkwi zbrodnicza cecha,w złośliwości fałszywy pozór wolności. cytat nie z Tacyta: „Mam nadzieję, że przyjemności z oglądania dobrego tenisisty w akcji nie odbiorą mi patriotyczne spazmy komentatorów i tłuszcza z biało-czerwonymi flagami, która dla odmiany zacznie teraz odwiedzać światowe korty, choć nie wie co to smecz, lob czy gem." czy tata czyta cytaty Tacyta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz & HKP Re: proniemiecki szef RAŚ... i "jodler" z MŚ (duo) IP: *.1000lecie.pl 10.02.13, 19:35 W niezależnym Salonie'24, dobrze zorientowana w historii, forumowiczka Eska napisała: "Z najwyższym trudem obejrzałam powtórkę programu Jana Pospieszalskiego „Bliżej” z 17 stycznia br. Program został totalnie zdominowany przed dyrektora Muzeum, pana Jodlińskiego (z niedużą, ale intensywną pomocą pana Gorzelika, szefa RAŚ i wicemarszałka województwa śląskiego). Pośród totalnego zakrzykiwania pozostałych rozmówców udało mi się wyłowić tylko jeden ważny wątek – a mianowicie to, że stała wystawa, poświęcona historii Górnego Śląska, zaczynać się będzie od roku 1790, czyli od początku najpierw pruskiego, a potem niemieckiego Kulturkampfu. Gorzelik podkreślił dodatkowo, że właśnie ten czas przyczynił się do ukształtowania Śląska i Ślązaków". A potem (na samym końcu) p o d s u m o w a ł a : Podsumujmy: Jeżeli wg informacji dział etnografii Muzeum Śląskiego „zajmuje się dokumentacją kultury ludowej, plebejskiej i mieszczańskiej Górnego Śląska oraz terenów sąsiednich. Jego zbiory liczą ponad 7 tysięcy obiektów. Zdecydowana większość zabytków pochodzi z okresu od połowy XIX do II połowy XX wieku”, to trudno się dziwić protestom co do kierunku, w jakim przewodzi temu muzeum jego dyrektor. Powtórzę – Ślązacy byli polskimi królami, Śląsk był jedną z najlepiej rozwiniętych części Polski przed epoką Jagiellońską. Tradycja polska z okresu piastowskiego przechowała się w mowie, religii i obyczaju przez kilkaset lat. Nawet Kulturkampf nie dał jej rady. Robotnicza, a właściwie pól- niewolnicza ludność w śląskich kopalniach i hutach nadal zachowywała wiarę i język przodków, aczkolwiek coraz bardziej dewastowany przez niemczyznę. Ślązacy mają być z czego dumni, przechowali polskość jak potrafili przez setki lat, oddawali za nią życie – komu zależy na tym , żeby znowu zrobić z nich ludzi gorszej kategorii? Pan Gorzelik jest Ślązakiem tylko po ojcu (nota bene z rodziny powstańczej, a więc polskiej), pan Jodliński w ogóle nie jest Ślązakiem – nie znam jego życiorysu, ale słyszę akcent. Żaden rodowity Ślązak tak nie mówi, nie potrafiłby. O co tym panom chodzi??? [koniec cytatów] Jak to o co im może chodzić?!... O "niymiecko industrialnyjo historyja ślounzkiygo zygorka", co to go w/g Je.Go. z RAŚ... "POLSKO MAŁPA" otrzymała w prezencie i... z e p s u ł a . (HKP) ... JUŻ ROZSZYFROWANO TE ZAKAMUFLOWANE SPRYTNIE INTENCJE... Kościół Katolicki na Górnym Śląsku jako jeden z pierwszych to zauważył i zakwestionował. Dlatego KK (K. Kutz) pluje, że... "kościół katolicki zdradził Ślązaków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poltoń$$ hajot jako poltoń tak już ma...malpiato.... IP: *.opera-mini.net 10.02.13, 20:32 tak sobierajo-semkowo, czyli wielce doooopiato. Czuwaj druchu_pionieru leninowskij...bo ci nawet ten kaputnięty zygor bracia poltonie ukradną....na złom. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: proniemiecki szef RAŚ... i "jodler" z MŚ (duo 17.02.13, 19:31 A ty harcydupek jestes "Slazakiem" po kim ? Po Jagielle ? Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. K 10.02.13, 11:28 Finał sporu ilustruje z jak żenującej jakości debatą w sprawie muzeum mieliśmy do czynienia. Pozbawione podstawowej merytoryki głosy Balta, Wójcika, Spyry, Sobierajskiego i pewnej pani redaktor niepotrzebnie rezonowały na szpaltach DZ, potęgując tylko dezorientację. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. Kto... 16.02.13, 01:40 Kłamstwo ma krótkie nogi. Ostatnie miesiące były nieprzerwaną nagonką części dziennikarzy i polityków na Muzeum Śląskie. Oskarżeniom i insynuacjom nie było końca. Wczoraj oskarżyciele mieli okazję stanąć twarzą w twarz z dyrektorem muzeum i usłyszeć z wszystkimi szczegółami o przygotowaniu scenariusza wystawy stałej historii Górnego Śląska. Znakomicie prowadzący posiedzenie Komisji Edukacji, Nauki i Kultury dr Henryk Mercik (RAŚ) nie dopuścił, by dyskusja wyszła poza merytoryczne tory. Nadmuchiwany od pół roku balon oszczerstw pękł jak bańka mydlana. Przyjmujemy zakłady - czy choć jeden z napastników przyzna się do błędu i przeprosi dyrektora Jodlińskiego oraz grono współpracujących z nim naukowców? A także Jerzego Gorzelika, który wywiązując się ze swoich obowiązków w zarządzie województwa konsekwentnie strzegł autonomii instytucji kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz & HKP Re: Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. K IP: *.1000lecie.pl 17.02.13, 14:58 A może TAKI RODZAJ TELEFONICZNYCH "PRZEPROSIN" wystarczy tym dwom panom?: - Czy przy telefonie są może panowie Jodliński i dr Gorzelik? - Nie. Tu Mercik z RAŚ.... - Aaaaaa... to przepraszam! (HKP) ... www.youtube.com/watch?v=gK7uJyDrgOA - JA! JA!... CZYLI PRO albo PO'NIEMIECKIE... "ŚL. MUZEALNE JAJA". ;-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truchło Re: Koniec histerii w sprawie Muzeum Śląskiego. K IP: *.opera-mini.net 17.02.13, 21:31 hajotku....tobie tak śpieszno do museum? Poczekaj w kolejce, wprzódy do piachu.; ordnung muss sein,hadziaju. Odpowiedz Link Zgłoś