Gość: YKrzysiak forever IP: *.icpnet.pl 11.08.04, 23:04 Co symbolem dziedzictwa na Sląsku!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alojz Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.g.pppool.de 11.08.04, 23:09 Tyn pieronski Zaglembiowski repatriant ze francji go wytrzasli bo mu sie robic nie chcialo !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 12.08.04, 04:32 Ty skurwialy hanysie zostaw w spokoju najlepszego Polaka ( po Gomulce}w ostatnim 50-leciu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 06:56 To ja chyba nie jestem Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 12.08.04, 10:46 Jesli jestes obrzezany i masz koniec nosa ponizej brody,to napewno nie jestes ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: 81.210.102.* 12.08.04, 11:26 Burek, do budy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 12.08.04, 11:32 Siedz cicho cwoku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: 81.210.102.* 12.08.04, 11:39 I G N O R ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 12.08.04, 11:45 DICKHEAD!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 12:39 Gorol ty ciulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 12.08.04, 13:09 Ted! Ty pomiocie szwabski !Przeczytaj co napisal "Obiektywny" moze Ci sie rozjasni w tym zakutym hanyskim lbie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:30 Gorol dalej podtrzymuję,że z ciebie ciul jakich mało,a Obiektywny to może jest obiektywny,ale w twoim małym móżdżku,dla mnie to palant,który wypisuje jakieś niezrozumiałe bzdury.Edward Gierek Wielki,nie wiem czy śmiać się,czy płakać nad takimi imbecylami jak wy.A tym szwabskim pomiotem to mi pochlebiłeś góro zagłębiowskiego gówna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 12:41 Ależ ty musisz być głupi i pusty jak bęben Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo do GOROLA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 12:42 > Ależ ty musisz być głupi i pusty jak bęben Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 12.08.04, 13:14 Ty dzwonie bez dzwieku,nie potrafisz po ludzku przyznac ze mam racje. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesmin Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka 13.08.04, 18:49 Gość portalu: GOROL napisał(a): > Ty skurwialy hanysie zostaw w spokoju najlepszego Polaka ( po Gomulce}w > ostatnim 50-leciu! Zapomniałeś wsioku o Kiepurze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: 80.48.245.* 12.08.04, 12:59 Totalitaryzm-paskudny, Komunizmu nie bylo obecnie do niego zmierzamy. Wypowiadajac się o dekadzie S.P E. Gierka nalezy wziąć pod uwage istniejące stosunki międzynarodowe,uwarunkowania,możliwości,potęcjal sil przeciwnych itd.itp.Biorąc pod uwage j/w należy pisać EDWARD GIEREK WIELKI. Pomijąjąc zasługi wyprowadzenia Polski ze stagnacji i sirmiężnego życia,wprowadzenia rozwoju,otwarcia Polaką oczy na świat i możliwości rozwoju. Najbardziej Go cenie za rozwój nauki na śląku powstanie Uniwersytetu Sląskiego który powstał tylko właśnie dzięki E. Gierek pomimo przeciwności dzieki upartości i osobistemu zaangarzowaniu UNIWERSYTET powstał powinien nosić Jego IMIE.Pamiętam JEGO wystąpienie- aby nas postrzegano na śląsku i żagłębiu nietylko jako ludzi do czarnej roboty nalerzy mieć ludzi wykrztalconych i kadre inteligencji a to może nam zapewnić tylko UNIWERSYTET nasze dzieci muszą mieć możliwośc tu na śląsku i zagłębiu zdobywać wiedze i prowadzić prace naukowa. Chwała Mu za to i UNIWERSYTET powinien mieć JEGO imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: 81.210.102.* 12.08.04, 13:29 Totalitaryzm-paskudny, Komunizmu nie bylo obecnie do niego zmierzamy ?????? nalezy wziąć pod uwage potęcjal sil przeciwnych ?????? wyprowadzenia Polski ze stagnacji i sirmiężnego > życia otwarcia Polaką oczy na świat Najbardziej Go cenie za rozwój nauki na śląku powstanie Uniwersytetu Sląskiego > który powstał tylko właśnie dzięki E. Gierek pomimo przeciwności dzieki > upartości i osobistemu zaangarzowaniu aby nas postrzegano na śląsku i żagłębiu > nietylko jako ludzi do czarnej roboty nalerzy mieć ludzi wykrztalconych bełkot, na dodatek nieortograficzny i niegramatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: 80.48.245.* 12.08.04, 17:10 Widzisz potrafisz mi zwrucic uwage ,że pisze niegramatycznie i błędy ortograficzne bo miałeś możliwośc kończy szkołe własnie dzieki E. Gierkowi Ja takich możliwości niemiałem,w tak chwalonej II Rzeczpospolitej musiałe chodzić w pole i jeśli "pan" niewidział zbierałem kłuski zboża na bosaka po ściernisku abyśmy z glodu niepoumierali.W czasie okupacji faszystowskiej szkoła była zamknięta a ja stałem pod murem do egzekucji.Tak niepotrafię pisać niekończyłem szkół ale potrafie przekazać i obiektywnie widzieć świat,zachodzące stosunki,Bzdury oszczerstwa,ublizać,poniżać jednym słowem być pospolitym chamem niejest trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka 12.08.04, 17:15 Gość portalu: Obiektywny napisał(a): > Widzisz potrafisz mi zwrucic uwage ,że pisze niegramatycznie i błędy > ortograficzne bo miałeś możliwośc kończy szkołe własnie dzieki E. Gierkowi > Ja takich możliwości niemiałem,w tak chwalonej II Rzeczpospolitej musiałe > chodzić w pole i jeśli "pan" niewidział zbierałem kłuski zboża na bosaka po > ściernisku abyśmy z glodu niepoumierali.W czasie okupacji faszystowskiej szkoła > > była zamknięta a ja stałem pod murem do egzekucji.Tak niepotrafię pisać > niekończyłem szkół ale potrafie przekazać i obiektywnie widzieć > świat,zachodzące stosunki,Bzdury oszczerstwa,ublizać,poniżać jednym słowem być > pospolitym chamem niejest trudno. Na Slasku analfabetyzm zostal prawie calkowicie zlikwidowany ponad sto lat przed dojsciem Gierka do wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.003.pth.iprimus.net.au 13.08.04, 06:18 Ty idioto!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.003.pth.iprimus.net.au 13.08.04, 06:20 Ty idioto!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: 80.48.245.* 13.08.04, 22:53 Arnold pisze,że analfabetyzm na śląsku zlikwidowano 100 lat temu.Ale nauka pisania to dopiero wstęp do zdobywania wiedzy.Wiedzę i nauke oraz badania naukowe przeprowadzają UNIWERSYTETY i wlaśnie miedzy innymi dlatego tyle trudności było z otwarciem UNIWERSYTETU SLASKIGO bo slązakachciano mieć tylko do czarnej roboty i miało mu wystarczeć umiejętnośc pisania i czytania.Dopiero E.GIEREK postawił sprawe jasno na W woj.Katowickim musi być UNIWERSYTET i pomimo trudności i przeciwności nawet ościennych ośrodków uniwersytecki Uniwersytet Sląski powstal.Wybudowanie fabryczki to małe piwo w stosunku do powołania UNIWERSYTETU.Powołanie UNIWERSYTETU wymaga KADRY której na śląsku niebyło wymaga nakładów bardzo dużych które sie w prosty sposób nie zwracają.Owszem nakłady się zwracają ale w postaci ludzi wyksztalconych właśnie na śląsku,są robione badania z rużnych dziedzin i tak jak powiedział E>GIEREK tylko UNIWERSYTET i rozwój szkolnictwa podniesie range Sląska i Zagłebia i tak się stało dziś szkolnictwo śląskie krztałci dziesiątki tysięcy młodych ludzi prowadzi badania i stą kadrą muszą się liczyć i to jest NAJWSPANIALSZE DZIEDZICTWO EDWARDA GIERKA . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:20 I dlatego kochasz tatusia za kupiony ci rowerek. Drogi obiektywny, kształcenie społeczeństwa jest zasranym, pieprzonym, obowiązkiem każdego cholernego państwa. I nie praw dyrdymałow, że dzięki Gierkowi jesteśmy wykształceni. Każdy skurwiel kształcił sobie kadry i im więcej wdzięcznych chudopachołków,wodzowi wiernych, wykształcił, tym miał dłuższe perspektywy, by utrzymać się na fali. Spójrz na Kubę. Czy za lat dwadzieścia napiszesz, że mam być wdzięczny komuchowi Millerowi, bo dzięki niemu mój syn skończył gimnazjum. Opamiętaj się człowieku w pisaniu tych bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.003.pth.iprimus.net.au 13.08.04, 06:26 TY kretynie!!! czy w takich krajach jak Filipiny,Kambodza,czy kraje Afryki poczuwaja sie do obowiazku nauczania,wTwoim ukochanym(jak mi sie zdaje)USA jest kilka milionow analfabetow ,czy ktos sie tym przejmuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 13:32 Obiektywny, opamiętaj się. Ani Czesi, ani Słowacy, Litwini, Estończycy i cała reszta demoludów nie była otwarta na świat i jakoś sobie lepiej teraz radzi niż my. Dlaczego nie piszesz o poronionych inwestycjach, o tysiącach ton betonu wylanych w lasach, o milionach ton węgla, porzucanego wraz ze statkami bo węgiel nie spełniał norm europejskich, o zatrutym do granic możliwości środowisku, rozszabrowanych kopalniach. Kiedy piszesz o tym, że Gierek postawił na naukę, to pusty śmiech mnie ogarnia. A słyszałeś ty, panie obiektywny, o świniopasie od komputerów. A słyszałeś ile wynalazków polskiej nauki nie znalazło zastosowania bo nie było pieniędzy na rozwój badań. Zdajesz sobie sprawę ile wielkich umysłów opuściło ten piękny kraj w latach 70-tych, bo tu nawet nauka była zideoologizowana? Na Śląsku był uniwersytet, były pełne półki żarcia, książeczki G dla górników a w pozostałej części kraju ludzie widzieli kiełbasę, inną niż zwyczajna, w dniach świąt narodowych. Tow Gierek przypomina takiego tatusia alkoholika, który za jakieś psie grosze kupi dziecku rower w markecie i rodzina wynosi tatusia pod niebiosa. Mógł przecież nie kupić. Nikt już nie mysli, zafascynowany takim tatusiowym gestem, ile mógłby jeszcze kupić gdyby nie przepijał kasy. Gierek był jednym z kolejnych sekretarzy i nic więcej. Moskwa popuściła paska to i tow.Gierek mógł się zasłużyć narodowi. A Moskwa chichocze do dzisiaj, patrząc na stan naszego konta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: 80.48.245.* 12.08.04, 17:18 Niewiem jak sobie inni radzą ponieważ obecnie cenzura bardziej panuje niż za Stalinizmu chodż jej prawdopodobnie niema a prasa i środki masowego przekazu bardziej robią wode z m€zgu niż niż w najgorszym okresie.Przyczyna lerzy w tym,że wybieramy sublokatorów ze zmienionymi nazwiskam9i aby nami rządzili i rządzą tak jak chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojz Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.g.pppool.de 12.08.04, 17:38 Gierek nic dobrego nie zrobil da Slazka moze dla zaglembiowskich goroli o czerwonym podniebieniu uchodzi on za idola!!!, dla nas Slazakow To repariancki zaglembiok co swoje komunistyczne poglandy chcial na Slazku zakorzenic ale ten numer sie nie udal!! Slazacy maja ine idealy!! bez goroli za sternika!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:13 Obiektywny, jak polaczkowi brakuje argumentów to przyczyn swego nieudacznictwa, lenistwa czy jak tam zwał upatruje w działaniu obcych - najlepiej jak to są żydzi. A jak taki skurwiel chce uchodzić za ineligentnego, to wrzuci metaforę "tym,że wybieramy sublokatorów ze zmienionymi nazwiskam9i aby nami rządzili i". Nie rozumie jedynie polaczek giereczek, że inni potrafią odczytać metafory. Masz o coś do mnie żal skurwielu, mój nos ci się niepodoba, czy przesłać ci metrykę? Ten cholerny kraj już nie wyzdrowieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.arcor-ip.net 12.08.04, 19:17 A moze by sie tak zastanowic jak wygladalaby Polska bez dekady Gierka. Nie trzeba duzo wyobrazni zeby to opisac.No coz wielu dyskutantom tu na tym forum wyobrazni troche brakuje. Nie mam im tego za zle, mlodzi wiekiem, wyrosli w erze dobrobytu jaki stworzyl Gierek. Potem przyszedl kryzys Solidarnosciowy, no a potem juz tzw."wolnosc" ktora panuje nam do dzis. Robta co chceta i sprzedawajcie jak i za ile chceta , to sa hasla na dzis. Nikt nie zadaje sie trudu zapytac, kto te zaklady wybudowal i kiedy wybudowal.Polska sprzed Gierka to Polska mlynkow do kawy Niewiadow, rowerow Romet.Mlynki z wiatraczkiem, a rowery mogly nadawac sie tylko do silowni, no wtedy slilownie nie byly jeszcze w modzie wiec Polacy uzywali ich jako srodki lokomocji wyrabiajace rownoczesnie miesnie.Marzeniem kazdego Polaka byl rower z NRD marki Diamant, Move ,Suhl.Sprzet gospodarstwa domowego tak samo, odkurzacze Omega, zegarki bez kamieni , no a potem slynne wyjazdy do NRDowskiego raju na zakupy. Apararty fotograficzne Praktica, Exata jakiez to byly cacka w porownaniu z polskim druhem,chcialoby sie jeszcze pisac o tych wszystkich osiagnieciach ery Gomulki ale szkoda czasu, potem przyszedl Gierek i cos drgnelo. Bez Niego strach pomyslec co by bylo dzis z Polska.Gdzie mieszkaliby dzis Polacy, no moze jak przed wojna w suterenach.Z czym Polska weszlaby do Europy, a mozeby wcale nie weszla, panowalby nam wspaniale komunizm do dzis. Te drobne 20 mld dolarow dlugow , no coz kochani szukajcie ich w bankach szwajcarskich, Polacy przemycili w ostatnich 14 latach 40 mld $ wlasnie do Szwajcarii. Skad je wzieli? Zapytajcie tych ktorzy pluja na Gierka, oni wiedza jak odwrocic uwage Narodu a wmiedzy czasie .....Tak robi kazdy zlodziej,odwrocic uwage. No coz zlodzieje tez musza byc i zyc ,cala smiesznosc w tym ze w obecnej Polsce ich nikt nie sciga i nie sadzi, ale to inna sprawa. Reasumujac GIEREK byl Wielkim Polakiem no ale nie miel druzyny.Problem druzyny to tez slynna polska zaleta. Moze EU powiedzialaby zaorac i obsiac rzepakiem na biopaliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 19:31 Weź no se trochę poczytaj bo Ci się wszystko popierdaczyło. Romet za Gomułki? A pamiętasz gierkowskie zawołanie na rometach DORO - dobra robota ? Moja mama powiadała: W dupie byłeś, gówno widziałeś. Dedykuję Ci to powiedzenie. Czechy nie miały dekady Gierka, jak Litwini, Węgrzy i pozostałe demoludy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.arcor-ip.net 12.08.04, 19:41 Baltyk takie byly rowery, Czechy powiadasz madralo, Czechy to nie takie szubrawcy jak Polacy, maja swoja Skode a co maja Polacy? Maja czesi ustawe o zbrodniczym systemie komunistycznym, a co maja Polacy? SLD przy wladzy. Pomysl troche oni potrafia myslec i prycowac nie tak jak, czy sie stoi czy sie lezy 30 tysiace sie nalezy, tego Ci mama nie powiedziala? A moze Ci powiedziala ucz sie synu nie bedziesz musial pracowac, zak to Ci napewno powiedziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 06:32 Gość portalu: miamore napisał(a): > Baltyk takie byly rowery, Czechy powiadasz madralo, Czechy to nie takie > szubrawcy jak Polacy, maja swoja Skode a co maja Polacy? Maja czesi ustawe o > zbrodniczym systemie komunistycznym, a co maja Polacy? SLD przy wladzy. Pomysl > troche oni potrafia myslec i prycowac nie tak jak, czy sie stoi czy sie lezy 30 > tysiace sie nalezy, tego Ci mama nie powiedziala? A moze Ci powiedziala ucz sie > synu nie bedziesz musial pracowac, zak to Ci napewno powiedziala. ---------------------------------------------------- to już jest bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 13.08.04, 07:41 Ty gnojku!Jak ktos prawde pisze to Ty ze ,belkot,a wracajac do Twoich "wojazy"po Europie ,to za czyje pieniazki,bo z pensyjki to raczej nie mozliwe? Poprostu dalej rozkradasz kraj jak twoi kolezkowie spod zawolania"tera kurwa my",a co moze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.003.pth.iprimus.net.au 13.08.04, 06:38 Metryki nie musisz pokazywac bo tak jest podrobiona.A co do noska to chyba mialem racje.Tak wiec "szmul" wyjezdzaj do siebie i to szybko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.a.003.pth.iprimus.net.au 13.08.04, 06:33 Ty pomylencu solidarnosciowy!a ile teraz mamy dlugu ? ile ludzi zyje ponizej biedy?Ilu jest bezdomnych,ile biednych ludzi zamarzlo z zimna,ile ludzi popelnilo samobojstw z beznadzieji ,a to wszystko dzieki twoim rozmodlonym oszolomom solidarnosciowym ktorych powinno sie postwic pod mor!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 08:42 Wrzuć coś jeszcze GOROLU, to jest tak autentycznie plebejskie, że aż dam do ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.04, 18:42 Znowu nastepny przyklad wyzyn intelektualnych polaczkow. Po drodze zapomnieli jaki byl tematz. Najwazniejsze by innych obrazac ! Pieniactwo i warcholstwo to podstawowe cechy polaczkow. A potem sie dziwia, ze zwa ich imbecylami Europy ! Pyrsk ! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Dziedzictwo Edwarda Gierka IP: *.c.001.pth.iprimus.net.au 14.08.04, 03:38 A jak Ciebie traktowac oszolomie? Wszedzie na "forach" wtykasz ten swoj "specjalny" nochal i prowokujesz swymi wypowiedziami wscieklosc ludzi,ktorzy znaja dobrze takich madrali jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś