Dodaj do ulubionych

Przekątna spodka

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 17:58
W artykue "Prezentacja projektu przebudowy ronda w Katowicach" umieszczono
bardzo ciekawą i intrygującą informację, że "Nowością będą przystanki
autobusowe przed Spodkiem i po jego przekątnej...".
Chciałbym się dowiedzieć, gdzie okrąg ma przekątną? Może w geometrii coś się w
ostatnim czasie pozmieniało?
Obserwuj wątek
    • Gość: titok Re: Przekątna spodka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 21:42
      Ręce opadają jak się czyta takie bzdury pisane w gazetach.
    • greg_l Re: Przekątna spodka 18.04.02, 22:01
      Gość portalu: Rysiu napisał(a):

> W artykue "Prezentacja projektu przebudowy ronda w Katowicach" umieszczono
      > bardzo ciekawą i intrygującą informację, że "Nowością będą przystanki
      > autobusowe przed Spodkiem i po jego przekątnej...".
      > Chciałbym się dowiedzieć, gdzie okrąg ma przekątną? Może w geometrii coś się w
      > ostatnim czasie pozmieniało?

Gdzie jest te koło? Czyżby przystanki ma być w Spodku czy w Rondzie???
    • Gość: Ruda Re: Przekątna spodka IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 19.04.02, 18:14
      Jestem wdzięczna za zwrócenie uwagi na ten temat.Mnie również zaintrygowały te
      przystanki po przekątnej Spodka,ale po przeczytaniu tej informacji musiałam
      robić obiad.Jestem w dalszym ciągu ciekawa,gdzie te przystanki będą.
      • grzeg_ Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej 19.04.02, 19:28
        Proponuje by GW ogłosiła konkurs na znalezienie tej przekątnej. Dla uzdolnionej
        geometrycznie młodzieży. Nazywało by się to np. "Pogromcy geometrii". Nadesłane
        prace oceniałaby oczywiście autorka tej rewelacyjnej wiadomości.
        • Gość: QCZ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.proxy.aol.com 19.04.02, 21:25
          • Gość: QCZ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.proxy.aol.com 19.04.02, 21:32
            Przepraszam blad techniczny.
            Wracajac do tematu:Jest prawda ze jest problem w okraglym pokoju ustawic
            dziecko w kacie.
            Jezeli do kola wpiszemy kwadrat to automatycznie mamy ta przekatna
            Teraz zalezy jak projektodawca patrzyl na plan obiektu,to moze tam znalazl ten
            kwadrat i ta przekatna. O i caly problem moze jest rozwiazany.
            • Gość: qwerty Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.router.media-com.com.pl 20.04.02, 10:13
              no i problem z glowy (??)
            • Gość: dsf Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.02, 10:38
              Toż to prowokacja!!!!
              • Gość: QCZ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 11:30
                A co dla Ciebie nie jest prowokacja?
        • Gość: Rysiu Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 21.04.02, 02:29
          grzeg_ napisał(a):

> Proponuje by GW ogłosiła konkurs na znalezienie tej przekątnej. Dla uzdolnionej
          >
          > geometrycznie młodzieży. Nazywało by się to np. "Pogromcy geometrii". Nadesłane
          >
          > prace oceniałaby oczywiście autorka tej rewelacyjnej wiadomości.

Niezły pomysł. A nagroda - doktorat z matematyki.
          • Gość: QCZ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 11:36
            Co Ty jeszcze chcesz odpowiedz masz.
            Jezeli nie wierzysz, to narysuj kolo i opisz jego kwadratem lub tez wpisz w to
            kolo kwadrat. Co masz? I co masz przekatne czy nie?
            • grzeg_ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej 22.04.02, 17:44
              Gość portalu: QCZ napisał(a):

> Co Ty jeszcze chcesz odpowiedz masz.
              > Jezeli nie wierzysz, to narysuj kolo i opisz jego kwadratem lub tez wpisz w to
              > kolo kwadrat. Co masz? I co masz przekatne czy nie?

Jezeli to ma byc dowod na istnienie przekatnej okregu, to chetnie poznalbym
              twojego nauczyciela matematyki.
              Mysle, ze masz szanse w konkursie. :-)

Pozdrowienia.
              • Gość: QCZ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.proxy.aol.com 22.04.02, 20:59
                A co Tobie mowi wspolny elemet dwoch figur.
                2.Jakie jest podloze Spodka? Tez okragle?
                3.A Ciebie uczono tylko co to jest kwadrat i kolo?A Reszta kochasiu.Jaka tys
                szkole skonczyl? Mnie nie musisz tego uczyc.
                • Gość: QCZ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: 195.93.74.* 22.04.02, 23:18
                  A po trzecie co musze Tobie z przykroscia przypomniec, ze mianowicie kolo jest
                  fundamentem calej trygonometrii.Czego Ty osobiscie zaprzeczasz.
                  Kto tu kogo powinny uczyc?
                  A po czwarte: Miales w szkole przynajmnie zarys " Rysunku technicznego"?
                  Bo stego co Ty wypisales to mysle ze nie.
                  QCZ
                  • grzeg_ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej 24.04.02, 19:25

> A po trzecie co musze Tobie z przykroscia przypomniec, ze mianowicie kolo jest
                    > fundamentem calej trygonometrii.Czego Ty osobiscie zaprzeczasz.
                    > Kto tu kogo powinny uczyc?
                    > A po czwarte: Miales w szkole przynajmnie zarys " Rysunku technicznego"?
                    > Bo stego co Ty wypisales to mysle ze nie.
                    > QCZ

Mozesz to rozwinąć ? Zanim powiem cos niemilego wolalbym posluchac szerszej
                    wypowiedzi. Bo to co piszesz jest conajmniej dziwne. ( i nie chodzi mi tu o nie
                    najlepszą polszczyznę ).
                • grzeg_ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej 24.04.02, 19:20

> A co Tobie mowi wspolny elemet dwoch figur.
                  > 2.Jakie jest podloze Spodka? Tez okragle?
                  > 3.A Ciebie uczono tylko co to jest kwadrat i kolo?A Reszta kochasiu.Jaka tys
                  > szkole skonczyl? Mnie nie musisz tego uczyc.

Po pierwsze nie nazywaj mnie kochasiem.

Po drugie co nazywasz podlozem? I jakie to ma znaczenie. Dziennikarz opisujacy
                  położenie przystanków miał odwołać się do czegoś oczywistego. Np. do spodka. OK.
                  Ale do jasnej cholery nie do jego przekątnej. Bo spodek kojarzy sie okręgiem (w
                  rzucie). O okręgi przekątnej nie mają. Więc jest to śmieszne. I tyle. Po co
                  jakieś tłumaczenia, że może jest tam jakiś kwadrat wpisany czy opisany. A być
                  może dla tego dziennikarza przekątna i średnica to to samo.
                  A jeśli chodzi o szkoły to nie obawiaj się - mam solidne wykształcenie - z
                  geometrii też.
                  • Gość: QCZ Re: Niech GW ogłosi konkurs na znalezienie przekątnej IP: *.proxy.aol.com 24.04.02, 20:46
                    A tu mam co do tego rowniez watpliwosci.Co do Twojego wyksztalcenia.
                    Co to jest "Spodek"? Najpierw na to sobie odpowiedz. Pozniej podyskutujemy
                    dalej.
                    A tytul "Doktora" to sobie zostaw dla Siebie. Ponizac to mozesz Twojego ojca
                    a nie obcego czlowieka ktorego smarkaczu nieznasz.Uwazam ze z Twojej strony to
                    bylo bardzo nie ladnie wrecz obrazajace. Forum nie jest po to by jeden drugiemu
                    rzucal ochlapy nieswiezego miesa.Wlasnie dlatego mam wielkie watpliwosci co do
                    Twojego wyksztalcenia.
                    QCZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka