Dodaj do ulubionych

Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!!

01.04.05, 15:08
Smolorz napisał :)"Ów szklano-betonowy obiekt był kolejnym ogniwem w łańcuchu
koncepcji architektoniczno-urbanistycznej, która miała zdjąć z Katowic
odium "niemieckiego miasta" - po zburzeniu starej zabudowy rynku,
budowie "ściany północnej" zwieńczonej w 1971 roku Spodkiem, wyburzeniu tzw.
Pałacyku Grundmanna i zrównaniu z ziemią całego kwartału pomiędzy ulicami:
Młyńską, Stawową, 3 Maja i Słowackiego. Tu właśnie powstał "warszawski"
dworzec kolejowy."

Dlaczego mamy się ograniczać na dworcu? Rozwalmy szary i brzydki Spodek i
wszystko inne co powstało po 1918 roku!!! Smolorz dobrze pisze - trzeba
zniszczyć wszystko co zbudowano po to by cyt. "zdjąć z Katowic odium
niemieckiego miasta"!!!

Słuchajcie Smolorza ! Takich jak on to ze świecą szukać!:)

ps. oczywiscie nowy dworzec przenieście na Ligotę bo tak rzecze Smolorz :)
Obserwuj wątek
    • tomash8 Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 01.04.05, 16:07
      Zapomniałeś o wyrzuceniu z centrum tramwajów... pójdźmy dalej: wywalmy też
      autobusy, zróbmy zakazy jazdy, i zróbmy rynek od kościoła mariackiego, do
      dworca, i od placu Miarki do pętli słonecznej!:D tak będzie świetnie i po
      europejsku, a dworce i komunikacje - na Murcki i Borki!:)
      • Gość: pompka Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! IP: *.welnowiec.net 01.04.05, 19:16
        Spodaek na Marsa, Dworzec na Ligotę!
        • Gość: miras213 Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 19:31
          Wy gorole Sosnowiec trza rozpieprzyć a nie Spodek,jakby nie Sosnowiec to Śląsk
          by był stolicą Polski!!!!!!
          • Gość: Tadeusz Gdyby nie Sosnowiec IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 05.04.05, 20:32
            To miasto Katowice poprzez swoje położenie względem reszty swojego województwa
            zajmowałoby teraz identyczną pozycje jaka zajmuje d.... pupa względem reszty
            ciała .
            Po powstaniach Sląskich "Wojewodztwo Śląskie" ze stolicą w Katowicach to była
            kiszka zdatna do przejścia po pijanemu w pół godziny kończyła się w Chorzowie
            bo Bytom to juz były Niemcy
      • Gość: Alfred Zburzmy wsio i do ziemlanek ot gieroj IP: *.plusgsm.pl 02.04.05, 08:18
        A tak na poważnie czy nie lepiej dawać propozycje wybudujmy.
        Tak ale dawać propozycje wybudujmy to należy mieć w głowie olej pierwszego
        tłoczenia a propozycje wyburzenia to każdy menel potrafi dać.
    • slezan Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 01.04.05, 20:58
      Przywiało Cię do Katowic widać dosyć późno, skoro nie wiesz, jak wyglądało
      centrum bez nowego dworca i co wyburzono, by postawić ten ósmy cud świata wraz
      z estakadą.
      • amator-chic Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 01.04.05, 21:21
        tat tak bylo tam tez moje ulubione kino SLONSK
    • builder Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 01.04.05, 21:29
      spodek nie jest brzydki jako budowla-jest tylko zaniedbany i warto by bylo go
      rozjasnic` nie za miast jupitero`w a zamiast FARBY,
      • Gość: harc mistrz Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 00:01
        Właśnie przed chwilą wróciłem do domu z koncertu w katowickim "Spodku".
        Jeszcze jestem pod wrażeniem legendarnego "CHÓRU ALEKSANDROWA", który w
        Katowickiej Hali Widowiskowej, zwanej popularnie "spodkiem", dał swój 3-
        godzinny występ.
        Rozglądałem się też po "Spodku". I muszę stwierdzić, że jest to przepiękny
        obiekt, tak z zewnątrz, jak i ogladany od środka.
        Ma wspaniałe akustyczne i widowiskowe walory.
        Zresztą dworzec katowicki, jest także piękny - tylko zaniedbany ui wymagający
        remontu.
        Trzeba być wyjątkowym durniem, żeby domagać się jego wyburzenia.
        Tak więc watek niniejszy traktuję żartobliwie, i pozdrawiam Hierowskiego, jego
        autora.
        ...
        CZUWAJ!!!
        • tomash8 Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 02.04.05, 09:56
          Gość portalu: harc mistrz napisał(a):

> Właśnie przed chwilą wróciłem do domu z koncertu w katowickim "Spodku".
          > Jeszcze jestem pod wrażeniem legendarnego "CHÓRU ALEKSANDROWA"

To znaczy że jesteś komunistą i popierasz zbrodniczy reżim <żart>
          • settembrini Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 02.04.05, 13:56
            po prostu konam ze smiechu, taki to zart :/
            • tomash8 Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 02.04.05, 14:23
              settembrini napisał:

> po prostu konam ze smiechu, taki to zart :/

No w jakiejś gazecie(nie pamiętam której) "poważny" felietonista napisał
              dokładnie to samo, tylko że on nie żartował, nie wiem czy przypadkiem nie był to
              "wspaniały" Wprost...
            • Gość: harc mistrz Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 15:40
              Tomash8, ach Tomash8...
              No, powiedz: - Skąd Ty to masz?!
              Ten żart, ten fart, nie nowy -
              Po prostu... rock & rollowy!!!
              (HKP)
              ...
              CZUWAJ Z NAMI!!!

Post-scriptum (a propos):

W październiku ub. roku, w 26 rocznicę pontyfikatu Jana Pawła II, do Watykanu
              przyjechał światowej sławy CHÓR ALEKSANDROWA, aby zaśpiewać Papieżowi swoje
              najlepsze utwory.
              Zaśpiewali również (tak jak i wczoraj - 1 kwietnia 2005 r. - w
              katowickim "Spodku"), specjalnie przygotowaną pieśń, miłą sercu każdego Polaka,
              a Papieża z Polski szczególnie:
              "CZERWONE MAKI NA MONTE CASSINO"...

Tuż przed opublikowaniem listu "Tertio millenio adveniente" ("Na progu
              trzeciego tysiąclecia"), Jan Paweł II w wywiadzie dla włoskiej "La Stampy"
              powiedział:
              "Zwolennicy KAPITALIZMU w jego skrajnej postaci mają skłonność do zamykania się
              na to, co KOMUNIZM zrobił dobrego - na jego wysiłki dla zapobieganiu
              bezrobociu, troskę o ubogich."
              Co ty na to?
              Czy Jan Paweł II jest... komunistą???
              CZUWAJ!!!

• tomash8 Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 02.04.05, 18:00
                Wiem, moi rodzice byli na tym koncercie, zresza gdyym nie miał innych zajęć w
                tym dniu też bym poszedł...
        • slezan Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 02.04.05, 14:41
          No pewnie. Jak komuś nie podoba się architektura, którą zachwyca się harc
          mistrz, i uważa, że budynek dworca szpeci miasto, to znaczy, że jest durniem.
          • hierowski Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 04.04.05, 09:16
            Co najmniej ignorantem.
          • slezan Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 04.04.05, 09:35
            To musi być dla Ciebie trauma - życie wśród rzesz ignorantów.
            • hierowski Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 04.04.05, 12:33
              Raczej nieskończone źródło refleksji nad bezmiarem ludzkiej głupoty.
              • slezan Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 04.04.05, 15:16
                No widzisz? Władza ludowa postawiłam ludziom dworzec, a wielu z nich nie
                potrafi tego docenić. Dobrze, że przynajmniej Ty wiesz co to wdzięczność.
                • hierowski Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 04.04.05, 15:32
                  Tak samo władza ludowa postawiła ten dworzec, jak Ciebie władza ludowa
                  spłodziła i wykształciła.
                  • slezan Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 04.04.05, 21:48
                    Twoi rodzice byli w strukturach komunistycznej władzy? Bo widzisz, moi nie. A
                    wyobraź sobie, że spłodzili mnie moi rodzice.
                    • hierowski Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 05.04.05, 08:48
                      "spłodzili mnie moi rodzice" - zostawiam bez komentarza
                      • slezan Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 05.04.05, 08:52
                        Podejrzewam, że pierwszy raz spotykasz się z takim fenomenem. Co kraj, to
                        obyczaj. U nas na Śląsku dzieci płodzone są przez parę kochających się ludzi.
                        Najwyraźniej tam, skąd przybywasz, dzieci płodzi władza ludowa.
                        • hierowski Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 05.04.05, 16:14
                          "U nas na Śląsku dzieci płodzone są przez parę kochających się ludzi" - slezan
                          ty mnie nigdy nie zawiedziesz :)

Ciekawe jak się teraz ma ta para kochających się ludzi i ile dzieci już
                          spłodziła? W dodatku ma tu miejsce WIELKIE zagrożenie gorolizacją społeczności
                          śląskiej, ponieważ związki pomiędzy bliskimi krewnymi są dość ryzykowne. Chyba
                          że sformułowanie "u nas na Śląsku" odnosisz do waszej RAŚ-owej siedziby.
                          • bartoszcze Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 05.04.05, 16:57
                            Oj, hierowski, nie jesteś w formie:)
                            Ja jestem Polakiem, ale do tej pory też byłem informowany, że spłodzili mnie
                            moi kochający się rodzice (w liczbie dwojga, inaczej: para, żeby uniknąć
                            wątpliwości)..
                            I w przeważającej większości przypadków tacy rodzice nie są krewnymi:))
                            • hierowski Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 06.04.05, 09:04
                              Cóż, mnie się jednak wydaje, że na Śląsku dzieci są płodzone przez pary
                              kochających się rodziców.
        • Gość: erwin De gustibus non est disputandum IP: *.podchorazych.katowice.pl 04.04.05, 18:02
          Ale zachować ten dworzec to trzeba nienawidzieć Katowic
          • builder Re: De gustibus non est disputandum 04.04.05, 22:41
            Gość portalu: erwin napisał(a):

> Ale zachować ten dworzec to trzeba nienawidzieć Katowic

masz racje,
            zbuz`cie se ten dwoz`ec, zro`bcie se problem na 5 przynajmniej lat i splacajcie
            go z wlasnej kieszeni przez 10,
            mys`le, z`e jestes` zaniedbanym urbanista,
    • Gość: erwin lepiej ci? IP: *.podchorazych.katowice.pl 04.04.05, 17:58
      ciekawe co takiego w tym co napisal Smolorz, ze tak podniecil twoja wyobraznie. uspokoj sie. wez relanium. a moze doktor przepisal zagraniczny lek?
    • whitepepper Re: Zburzmy SPODEK bo jest szary i brzydki !!! 05.04.05, 18:43
      Wara od Spodka, jest boski. Rzeczywiście, nieco np. srebrnej farby i zaraz
      będzie lepiej. Aż mi się raźniej robi na sercu, gdy wjeżdżam do Katowic, nawet
      na to durne rondo, i wiem, że jestem w domu. Pokażcie mi coś takiego w innym
      miejscu? Sydney ma operę, Warszawa wiadomo co;), a my spodek. Poza tym, za
      parędziesiąt lat te pozostałości socjalizmu będą zupełnie inaczej postrzegane.
    • Gość: Tadeusz Przyznaj się- rodzice poczęli cię w Czernobylu IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 05.04.05, 20:26
      Pracowali tam przy zbieraniu resztek ponuklearnych i w najgłębszym szlamie
      wzięło ich na miłość.
      Swoja drogą zastanawiam się czy rodzice Smolorza nie poczęli w Hiroszimie
      • hierowski Re: Przyznaj się- rodzice poczęli cię w Czernobyl 06.04.05, 09:09
        Panie Smolorz,
        1. czy Spodek także zbudowano aby zdjąć z Katowic "odium niemieckiego miasta"?
        2. czy wszystko co zbudowali w Katowicach Polacy przed 1939 rokiem, też służyło
        zdjęciu z Katowic "odium niemieckiego miasta"?
        3. A może Niemcy zbudowali Katowice aby też zdjąć jakieś odium? Jak Pan myśli?
        A może nawet chcieli zbudować jakiś cytuję: "bastion"?
        • Gość: Tadeusz Pudło - nie jestem Michałem Smolorzem IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 06.04.05, 20:14
          Spodek zbudowano bo Katowicom brakowało odpowiednio dużej i reprezentacyjnej
          hali .
          Fakt ,że w tym miejscu była Huta Laury ale produkował ona w technologi którą
          dawno zarzucono więc i tak ten zakład musiał iść pod buldożer.
          To jest coś takiego jak obecne likwidacje np zakładów graficznych po
          wynalezieniu komputera .
          Komputer mieści sie na biurku i obsługuje go jeden operator który to co na nim
          zrobi posyła teraz bezpośrednio na maszynę drukarską
          Analogiczny do niego dawny zakład zajmował co najmniej budynek i zatrudniał
          setki osób .
          /No ale pamiętaj ,że 60 lat temu komputer to tez był kompleks budynków ,
          klimatyzowane sale i setki ludzi /
          Tekst składali linotypiści i była ich cała hala bo linotyp składał trzcionki
          w wiersze i każdy artykuł wychodził jako paru kilogramowy kawał metalu .
          Zdjęcia obrabiała pracownia chemigraficzna zamieniając je na kawałki blachy
          cynkowej.
          To wszystko zaopatrywano jeszcze w teksty ze składu
          Nastepnie po zmontowaniu do kupy strony kładziono na nią arkusz papieru robiono
          jedną odbitkę tak zwaną brudną szczotkę którą zaraz czytał korektor i błędy
          które wychwycił natychmiast korygowano.
          Po korekcie kładziono na to arkusz specjalnej tektury i wkładano pod prasę
          która wyciskała w tekturze lustrzaną odbitkę tego kloca metalu .
          Potem należało tekturę oddzielić od kloca metalu tak żeby niczego nie uszkodzić
          co nie było łatwe.
          Kiedy już tektura była oddzielona wkładano ja do takiego specjalnego patentu i
          zalewano ołowiem.
          Kiedy ołów zastygł i wystygł trzeba to było jeszcze pozbawic jakichś resztek
          poodlewowych i w zależności od maszyny drukarskiej albo drukowało się na płasko
          albo trzeba było to jeszcze założyć na obrotowy walec i wyrównać .
          No jednym słowem drukarnia sporzed komputera była skrzyżowaniem odlewni metalu
          z pracownia metaloplastyki i zakładem chemicznym.
          Kiedy do akcji wszedł komputer tekst i zdjęcia wypuszczano na naświetlarkę
          która przetwarzała to na wielką błonę filmową .
          Z tej błony naświetlano fotopolimer / identycznie jak dziś robi się pieczątki/
          i jeśli nie trzeba było równać od razu szedł na maszynę .
          Z tej przyczyny robote stracili linotypiści , chemigraficy, odlewacze ,
          składacze itd .bo do niczego nie byli już potrzebni.
          Kiedy technika poszła dalej i wymyślili maszyny drukarskie pracujące na
          zasadzie drukarek atramentowych /jak nie wierzysz to pośliń palec i potrzyj
          dowolna gazetę/ robotę stracili wszyscy pozostali .
          Teraz gazetę robi dziennikarz od razu na komputer .
          Redaktor techniczny składa do kupy wypociny wszystkich redaktorów i po
          zaklepaniu przez kolegium redakcyjne gotowy plik posyła do drukarni
          internetem .
          Czy w tej sytuacji nalezało pozostawić dla potomności stare drukarnie -
          jasne ,że nie dlatego identycznie przestarzałe technologicznie zakłady cynkowe
          na Wełnowcu czy Huta Laury poszły w nicość bo teraz tę samą produkcje wykonuje
          jeden facet w małej halce sterujący kompem.
          Ale zauważ ,że rewolucja komputerowa trafiła i pozbawiła pracy wyłącznie ludzi
          produkcji.
          Urzędy typu ZUS czy Skarbowy , Urzędy miejskie i inne wytwory biurokracji nie
          tylko nie zmniejszają swojego zatrudnienia ale im mają więcej komputerów tym
          więcej osób je obsługuje
          • hierowski Re: Pudło - nie jestem Michałem Smolorzem 14.04.05, 17:39
            To nie było pudło bo to nie było do pana.
            • hierowski Re: Pudło - nie jestem Michałem Smolorzem 16.04.05, 17:27
              Przy okazji dzięki za piękny opis działania drukarni :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka