hierowski 05.08.05, 09:10 należy też dodać:".. i właśnie z pomocą Gazety Wyborczej ponownie rozpoczął kampanię wyborczą". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
euskadiusz Re: Gorzelik: Tak autonomii 05.08.05, 10:52 przecież Gorzelik nie startuje w wyborach. Hierowski - czyżby wrodzona nienawiść Cię poraz kolejny zaślepiła??? Odpowiedz Link Zgłoś
jme2 Re: Gorzelik: Tak autonomii 05.08.05, 10:57 Tekst bardzo dobry, uważam, że jeśli Gorzelik myśli serio o autonomii powinin częściej odwoływać się do tego rodzaju przemyśleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: 150.254.85.* 05.08.05, 11:19 jme2 napisał: > Tekst bardzo dobry, uważam, że jeśli Gorzelik myśli serio o autonomii powinin > częściej odwoływać się do tego rodzaju przemyśleń. No tak.....doktor Bździsław to wielki myśliciel jest...... Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gorzelik: Tak autonomii 18.08.05, 12:11 Zdecyduj się. Twoi koledzy w następnych postach piszą na temat RAŚ już co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysohorský Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 17:07 Uoone terůzki grajoom za us'lepuego "powstan'ca", niybůscyka Hajdy! Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Brawo Gorzelik! 05.08.05, 11:03 W takich wypowiedziach jest więcej zdroworozsądkowego podejścia do śląskich spraw niż w felietonach Kutza czy Smolorza. Tak trzymać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Brawo Gorzelik! 05.08.05, 11:24 smolorz bajdurzy i lapie sie tematow dalekich od tego, jaki poruszyl gorzelik. zreszta ma talent do dyskredytowania nawet dobrych pomyslow poprzez niezbyt dobra argumentacje, budzaca sporo kontrowersji. kutz natomiast jest imo doskonalym przykladem czlowieka, ktory traci kontakt ze slaskiem, pisze z pozycji warszawy, zreszta czy on w ogole mieszka w katowicach? jest przykladem starego myslenia. artykul jest przykladem na to, ze mozna pisac o autonomii bez zacietrzewienia i slaskiego szowinizmu (ktory szalenie szkodzi samej idei decentralizacji przez autonomie), uzywajac argumentow przekonywujacych nawet osoby nie zainteresowane bezposrednio ta problematyka. dac gorzelikowi rubryke w roztomajtach! Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Brawo Gorzelik! 05.08.05, 11:30 settembrini napisał: > artykul jest przykladem na to, ze mozna pisac o autonomii bez zacietrzewienia > i slaskiego szowinizmu (ktory szalenie szkodzi samej idei decentralizacji > przez autonomie), uzywajac argumentow przekonywujacych nawet osoby nie > zainteresowanebezposrednio ta problematyka. Najdziwniejsze jest to, że tu, na forum już dawno padały podobne argumenty. Redaktorzy GW mają doskonały materiał, a tego nie wykorzystują. Może teraz coś się zmieni? > dac gorzelikowi rubryke w roztomajtach! Chyba powinien mieć też stałą rubrykę w ogólnopolskim wydaniu GW. Gdy czytam wypowiedzi niektórych osób z poza Śląska to włos mi się jeży... Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Brawo Gorzelik! 05.08.05, 11:59 RAS w wyborach nie startuje ale jakie podejscie do dalszej decentralizacji maja partie ktore biora udzial? to jest chyba celem artykulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Brawo Gorzelik! IP: 150.254.85.* 05.08.05, 12:09 slezan napisał: > RAS startuje do senatu. W takim razie trza zlikwidowac senat. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Brawo Gorzelik! 05.08.05, 12:13 Bardzo madra uwaga. Ale do takiego poziomu przeciwnicy autonomii zdazyli juz nas przyzwyczaic. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Brawo Gorzelik! 05.08.05, 13:19 chyba tylko marginesowi demokraci sa sklonni do prawdziwego wcielenia mechanizmu subsydiarnosci (a przynajmniej nie mowia nie), cala reszta... szkoda gadac. acz zaznaczam, ze z demokratami nic mnie nie laczy i szczegolnej sympatii do nich nie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Brawo Gorzelik! 05.08.05, 13:22 To fakt. Ale stara Europa daje Polsce zly przyklad. Toleruje sie tak jawne lekcewazenie zasady subsydiarnosci jak we Francji czy w Grecji, choc wpierwszym przypadku i tak sie troche zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Brawo Gorzelik! 05.08.05, 13:26 svatopluk napisał: > jakie podejscie do dalszej decentralizacji maja partie ktore biora udzial? > to jest chyba celem artykulu. Partie kształtują poprzez swoje postulaty opinię publiczną. Ale również opinia publiczna kształtuje program partii. Fakt, że o autonomii coraz więcej się mówi i pisze jest jak najbardziej pozytywny. Każda spokojna dyskusja czy artykuł powoduje, że kolejne osoby przekonują się do idei autonomii. Z każdym miesiącem czy rokiem coraz mniej osób będzie krytykować ten pomysł (choć ci, którzy przy swoich poglądach pozostaną, będą to robić coraz bardziej zajadle, gdyż będą czuli, że "tracą grunt pod nogami"). Partie, które przegrają te wybory (czy następne) będą próbowały znaleźć błędy jakie poczyniły podczas kampanii. Błędem mogą być nieatrakcyjne dla wyborców postulaty. Być może któraś z tych przegranych partii - by uatrakcyjnić swój program - podchwyci pomysł autonomii (lub ogólnopaństwowej decentralizacji). Stąd będzie już tylko krok by autonomia (czy decentralizacja) stała się głównym tematem publicznej debaty. A tej idei nic lepiej nie służy, jak właśnie spokojna i stonowana debata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s'widraty Re: Brawo Gorzelik! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 23:35 Trza tyrz wejzdrzec' na to, co sie wyprawjo we Polsce! Tam, prawje do linije Wisły zaloonguy sie Ukrain'ce, a uostatniym czasym i pod Czynstohjowa przilez'li. Coby se kupic' huta. We tym to tyrz wzglyn'dzie moge sie pokouzac' Noom wszyskym TU bardzo przidajno - Autoonoomija uode Rusoow, Ukrain'coow, a niy jyny samyh Poloukoow. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Nic nowego pod słońcem 07.08.05, 18:19 eichendorff napisał: > Partie kształtują poprzez swoje postulaty opinię publiczną. Ale również opinia > publiczna kształtuje program partii. Fakt, że o autonomii coraz więcej się mówi > > i pisze jest jak najbardziej pozytywny. Każda spokojna dyskusja czy artykuł > powoduje, że kolejne osoby przekonują się do idei autonomii. Z każdym miesiącem > > czy rokiem coraz mniej osób będzie krytykować ten pomysł "A związek nasz bratni ogarnie ludzki ród." Czy są jakieś dane statystyczne potwierdzają wzrost poparcia dla autonomii? (choć ci, którzy przy > swoich poglądach pozostaną, będą to robić coraz bardziej zajadle, gdyż będą > czuli, że "tracą grunt pod nogami"). Zaostrzanie się walki w miarę postępów idei też już było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic! Re: Nic nowego pod słońcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 19:04 Te co kciauy, douwno jurz swoja AUTOONOOMIJO majoom, tero trza yno uo tym powjadoomic' Poloukoow, pra? Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Nic nowego pod słońcem 08.08.05, 09:36 Hahaha! Cóż za skojarzenia ma mój przedmówca? Nieźle, nieźle... Głodnemu chleb na myśli? Każda idea we wczesnej fazie rozwoju spotykała się z takimi właśnie zjawiskami: z jednej strony coraz więcej zwolenników, a z drugiej coraz bardziej zażarte ataki ze strony przeciwników. Tak było właśnie z socjalistami (czy komunistami jak wolałby Arcykr), a 2000 lat temu także z ...chrześcijanami. No ale przecież lepiej zaklasyfikować wszystkich o odmiennych poglądach jako "czerwoni", nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Re: Gorzelik: Tak autonomii 05.08.05, 14:12 Chba zacznę kupować Wyborczą. Zaczyna się z niej robić porządna gazetka. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gorzelik: Tak autonomii 05.08.05, 16:33 A tow. hierowskiemu GW znowu popsula humor z samego rana:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: 150.254.85.* 05.08.05, 16:37 arnold7 napisał: > A tow. hierowskiemu GW znowu popsula humor z samego rana:)) Zeby ino Hierowskiemu Arni, mnie juz ona 15 lat psuje humor..... Serrrrdecznie pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gorzelik: Tak autonomii 05.08.05, 16:44 To po co ja czytasz? Mi osobiscie takie wydanie jak dzisiejsze elegancko poprawia humor. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: 150.254.85.* 05.08.05, 16:45 arnold7 napisał: > To po co ja czytasz? > > Mi osobiscie takie wydanie jak dzisiejsze elegancko poprawia humor. > > Pyrsk! Musze wiedziec co one knujom przeciw Polsce Arni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: 150.254.85.* 05.08.05, 16:56 arnold7 napisał: > Jakie one? Ty dobrze wiesz Arnoldzie co to za "one".......A "knujom" strrrasznie. Nie dam sie sprowokowac. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gorzelik: Tak autonomii 05.08.05, 17:01 Jak nie chcesz, to nie mow, ale nie bardzo wiem, o co chodzi. Dopatrujesz sie spisku jak hierowski? Wedlug niego GW robi kampanie Gorzelikowi, ktory to wcale nie startuje w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: 150.254.85.* 05.08.05, 17:06 arnold7 napisał: > Jak nie chcesz, to nie mow, ale nie bardzo wiem, o co chodzi. Dopatrujesz sie > spisku jak hierowski? Wedlug niego GW robi kampanie Gorzelikowi, ktory to wcale > > nie startuje w wyborach. Zartuje Arnoldzie, nawet nie czytalem tego artykulu pod ktorego wrazeniem jest dzisiaj wiele osob. Ja sie zadnych spiskow nie dopatruje, wystarcza mi posty alojza i jakichs tam ober itp. Ciekawe tylko ile do senatu dostanie glosow RAS, bo podobno tam jacys ludzie startuja, cos Slezan pisal na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gorzelik: Tak autonomii 05.08.05, 17:23 Proponuje nie czytac postow kretynow, w kazdej spolecznosci jakis odsetek takich wystepuje, ale po co sobie nimi zawracac glowe. Co do startu kandydata RAS do senatu - zobaczymy, moj glos ma zapewniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: 150.254.85.* 05.08.05, 17:29 arnold7 napisał: > Proponuje nie czytac postow kretynow, w kazdej spolecznosci jakis odsetek > takich wystepuje, ale po co sobie nimi zawracac glowe. > > Co do startu kandydata RAS do senatu - zobaczymy, moj glos ma zapewniony. Czasem przeczytam i takiego sp...dole od kalmukow, potem mi troche wstyd, ale czasem nie moge Arni. Ja nie wiem na kogo glosowac PiS czy PO ? Wyboru wiekszego nie ma. Koncze Arnoldzie zmeczony jestem, nawet Tichauera mi sie nie chce w piatkowe popoludnie tryknac. Milego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gorzelik: Tak autonomii 05.08.05, 17:36 Jo byh sie tam napil, ale muša trocha dyhnonc po robocie. Tyš miuego uikyndu. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 11:59 Corouzki gryfni se radziš ze tym internecowym šrajboongym goornoušloonzkigo kryjoula?! Wjyš co, zadziwjouš wšyskih! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 23:18 To yno Poloukoom je to pisane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moje hercelajn Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:52 Soom za Niym Mode - goornouszloonzko Nadziejo! Mode i Robotne: www.kobidz.pl/edd2005/aktualedd.php To co inksze regijoony teroz'niejszy Polski robjoom za Nasze pijoondze, Młodziyż Górnoszloonzko robi uode Serca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linker Oświadczenie Regionu Opolskiego RAŚl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 09:30 Opole, 5 sierpnia 2005 Oświadczenie Regionu Opolskiego Ruchu Autonomii Śląska w sprawie wyborów parlamentarnych Zarząd Regionu Opolskiego Ruchu Autonomii Śląska zaniepokojony wzrostem nastrojów nacjonalistycznych w regionie, niesprzyjających zgodnemu współżyciu różnych grup narodowych i pielęgnowaniu dziedzictwa wielokulturowości Śląska, podjął działania mające na celu nawiązanie współpracy z organizacjami regionalnymi działającymi w województwie opolskim. Dostrzegaliśmy i dostrzegamy potrzebę stworzenie szerokiej platformy mającej na celu budowanie społeczeństwa obywatelskiego szanującego i podtrzymującego różnorodność etniczną i narodową naszego regionu. Ewentualne porozumienie miało także doprowadzić do sojuszu przedwyborczego i wspólnego startu w zbliżających się wyborach parlamentarnych. Propozycję współpracy RAŚ przedstawił Zarządowi Towarzystwa Społeczno- Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim. Naszym działaniom przyświecała idea połączenia elektoratu śląskiego i niemieckiego dla dobra regionu oraz jego wszystkich mieszkańców. Warunki przedstawione nam przez pana posła Henryka Krolla podważyły jednak sens takiego porozumienia. W związku z powyższym Ruch Autonomii Śląska nie wystawia własnych kandydatów w województwie opolskim w najbliższych wyborach do Sejmu RP. Naszych sympatyków prosimy o oddanie głosu na ugrupowania poważnie traktujące samorządność, oraz odnoszące się z szacunkiem do wielokuturowej przeszłości Śląska. Niech głos oddany przez Ślązaka nie wzmacnia tendencji nacjonalistycznych w naszym województwie i państwie. Natomiast w wyborach do Senatu RP w województwie opolskim popieramy kandydatów startujących z listy Komitetu Wyborczego Wyborców „Jednomandatowe Okręgi Wyborcze”. Idea JOW w przeciwieństwie do obecnej ordynacji, w sposób naturalny stwarza konkurencję dla centralistycznie zarządzanych partii politycznych oraz nieliczących się z zdaniem społeczeństwa regionalnych liderów. Za Zarząd Regionu Opolskiego Ruchu Autonomii Śląska Piotr Długosz Przewodniczący Regionu Opolskiego Ruchu Autonomii Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwrotnicowy Re: Oświadczenie Regionu Opolskiego RAŚl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 10:03 Ftosik musi noreszcie napoczoon'c' przeciepowanie wajhy we mys'lyniu uo OS? Odpowiedz Link Zgłoś
alex200 Re: Gorzelik: Tak autonomii 16.08.05, 05:53 panu g proponuję autonomię we własnym mieszkaniu. dziwię się gazecie, że drukuje takie bzdury. chyba przestanę ją kupować, bo szumam poważnych artykułów, a nie infantylnych wypocin kolejnego napoelonka. po prostu jestem zażenowany, nie po raz pierwszy zresztą, podobne bzdury goszczą tu coraz częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
hermann5 Re: Gorzelik: Tak autonomii 16.08.05, 09:05 Trochę się Pan pospieszył ze stwierdzeniem, że ten tekst to bzdury. Proszę do niego wrócić i przeczytać go jeszcze kilka razy, może uda się Panu zrozumieć jego sens, bo mam wrażenie, że przeczytał Pan tylko tytuł i, jak większość Polaków na tym forum, stwierdził: "autonomia Śląska - to bzdura!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Gorzelik: Tak autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 09:24 wydajesz się dosyć inteligentnym gościem, a przecież prawda jest taka, że jak zechcemy wprowadzić autonomię , to ja wprowadzimy, jak nie zechcemy to nie wprowadzimy. Jak ją wprowadzimy to i tak polskie kacyki regionalne będą tu rządzić, i dlatego wolę aby nadzór by centralny, przynajmniej do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Re: Gorzelik: Tak autonomii 16.08.05, 09:29 Gość portalu: bravo napisał(a): > wydajesz się dosyć inteligentnym gościem, a przecież prawda jest taka, że jak > zechcemy wprowadzić autonomię , to ja wprowadzimy, jak nie zechcemy to nie > wprowadzimy. Jak ją wprowadzimy to i tak polskie kacyki regionalne będą tu > rządzić, i dlatego wolę aby nadzór by centralny, przynajmniej do czasu. Do czasu kiedy sam zostaniesz polskim kacykiem reginalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gorzelik: Tak autonomii 16.08.05, 09:41 Nawet jeżeli będa tu rządzić ci, o których piszesz, to łatwiej będzie im patrzeć na ręce. Odpowiedz Link Zgłoś