Gość: mrW IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 04.09.02, 01:21 --zaczol sie rok szkolny i forum - padlo na pysk! = sie, to, ze godom z malolatami? -super!, tylko, ze tyraz! byda, bardziej konkretny! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hugon Re: Tak tyz myslolem!?... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 09:01 Cześć mrW MYŚLISZ ŻE WIĘKSZOŚĆ TEGO ZAFAJDANEGO OSZOŁOMSTWA TO SMARKATERIA ? NIE WIEM CZY SIĘ Z TEGO CIESZYC CZY RACZEJ SMUCIĆ SKORO IDEE FASZYZMU I REWANŻYZMU ZNAJDUJĄ POSŁUCH U MLODYCH TO ŻLE WRÓŻ DLA EUROPY. hugon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Tak tyz myslolem!?... IP: *.cpe.quickclic.net 04.09.02, 23:18 Szkola sie zaczla to tam beda zajeci,i wszystko wroci do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Tak tyz myslolem!?... IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.02, 10:47 jo mysla ze wakacje sie skonczyla i gorole wzieli sie wreszcie do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Tak tyz myslolem!?... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.02, 16:51 Gość portalu: kazik napisał(a): > jo mysla ze wakacje sie skonczyla i gorole wzieli sie wreszcie do roboty. niom byłem w Zakopanem i rzeczywiście robota wre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwe Re: Tak tyz myslolem!?... IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 04.09.02, 17:30 GOROLE, A NIE GÓRALE - TY GOROLU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Tak tyz myslolem!?... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.02, 17:40 Gość portalu: uwe napisał(a): > GOROLE, A NIE GÓRALE - TY GOROLU Wiem hihihi ale jak widze te wasze smieszne nazwy to pękam ze smiechu gorole he he też mi nazwa u nas na Sląsku tak sie nikogo nie nazywa pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Tak tyz myslolem!?... IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.02, 17:55 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Gość portalu: uwe napisał(a): > > > GOROLE, A NIE GÓRALE - TY GOROLU > > Wiem hihihi > ale jak widze te wasze smieszne nazwy to pękam ze smiechu > gorole he he też mi nazwa > u nas na Sląsku tak sie nikogo nie nazywa > pyrsk Jo nie wiem skad tys sie na Slasku wzial,moze cie w slomionce przywiezli i nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Tak tyz myslolem!?... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.02, 18:07 Gość portalu: kazik napisał(a): > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > Gość portalu: uwe napisał(a): > > > > > GOROLE, A NIE GÓRALE - TY GOROLU > > > > Wiem hihihi > > ale jak widze te wasze smieszne nazwy to pękam ze smiechu > > gorole he he też mi nazwa > > u nas na Sląsku tak sie nikogo nie nazywa > > pyrsk > Jo nie wiem skad tys sie na Slasku wzial,moze cie w slomionce przywiezli i nie > wiesz? Nie. Urodziłem sie we Wrocławiu jakis czas temu.W szpitalu a w czym mnie przywiezli do domu nie pamietam ale żeby w słomiance to wątpie. pozdrawiam ze stolicy Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: 213.186.78.* 04.09.02, 18:42 Masz racje, stolica Slaska to Wroclaw i ciesze sie ze mieszka tam tylu ludzi ktorzy sie ze Slaskiem identyfikuja. Ale poniewaz Slask jest dosc duzym krajem, porownywalnym pod tym wzgledem do innych krajow europejskich, istnieja rowniez roznice regionalne, i dlatego mieszkaniec Wroclawia moze nie rozumiec niektorych wyrazen uzywanych np. w Katowicach. W zasadzie slowo gorol nie dotyczy Polakow, a ogolnie ludzi szczegolnie obcych kulturowo Gornoslazakom, bezwstydnie wchodzacych w brudnych butach, bez zaproszenia, do cudzego domu. Niestety, na tym forum rowniez sie pojawili, miedzy innymi Hugon, Mesco, ale w na szczescie sa tu w mniejszosci. Pozdrowienia dla Slazakow z Dolnego Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.02, 22:18 Gość portalu: Arnold napisał(a): > Masz racje, stolica Slaska to Wroclaw i ciesze sie ze mieszka tam tylu ludzi > ktorzy sie ze Slaskiem identyfikuja. Ale poniewaz Slask jest dosc duzym krajem, > > porownywalnym pod tym wzgledem do innych krajow europejskich, istnieja rowniez > roznice regionalne, i dlatego mieszkaniec Wroclawia moze nie rozumiec > niektorych wyrazen uzywanych np. w Katowicach. W zasadzie slowo gorol nie > dotyczy Polakow, a ogolnie ludzi szczegolnie obcych kulturowo Gornoslazakom, > bezwstydnie wchodzacych w brudnych butach, bez zaproszenia, do cudzego domu. U nas kazdy gosc jest mile widziany i nie ma wobec niego zadnej wrogosci czy tez niecheci.Czy tak nie moze byc takze i tu? > Niestety, na tym forum rowniez sie pojawili, miedzy innymi Hugon, Mesco, ale > w na szczescie sa tu w mniejszosci. Pozdrowienia dla Slazakow z Dolnego Slaska. > Dziękuje za wyjasnienie.Równiez pozdrawiam. Pyrsk;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: 213.186.78.* 04.09.02, 22:37 U nas na Gornym Slasku tez kazdy jest mile widziany i zawsze jestesmy chetni do dyskusji. Niestety niektorzy kolesie wszystkich co nie mysla kategoriami z podrecznikow dla aparatu PZPR z gory okreslaja mianem folksdojczow, rewanzystow itp. I to psuje oblicze tego forum. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.02, 22:52 Gość portalu: Arnold napisał(a): > U nas na Gornym Slasku tez kazdy jest mile widziany i zawsze jestesmy chetni do > > dyskusji. Niestety niektorzy kolesie wszystkich co nie mysla kategoriami z > podrecznikow dla aparatu PZPR z gory okreslaja mianem folksdojczow, rewanzystow > itp. I to psuje oblicze tego forum. Pozdr. Mogą myslec inaczej ale niektórym oczy przesłania jakas zawisc lub nienawisc szczególnie wobec Polaków.Czy bedąc Ślązakiem nie mozna byc Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 04.09.02, 23:46 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Gość portalu: Arnold napisał(a): > > > U nas na Gornym Slasku tez kazdy jest mile widziany i zawsze jestesmy chet > ni > do > > > > dyskusji. Niestety niektorzy kolesie wszystkich co nie mysla kategoriami z > > > podrecznikow dla aparatu PZPR z gory okreslaja mianem folksdojczow, > rewanzystow > > itp. I to psuje oblicze tego forum. Pozdr. > > Mogą myslec inaczej ale niektórym oczy przesłania jakas zawisc lub nienawisc > szczególnie wobec Polaków.Czy bedąc Ślązakiem nie mozna byc Polakiem? -dla nie ktorych, nie!, bo w takim przypadku; jestes poltonem! pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: 213.186.78.* 05.09.02, 00:13 Poltoniym jestes jak nie szanujesz innych Slazakow i nie rozumiesz ze Slask byl i jest w o wiele wiekszym stopniu, historycznie, kulturalnie, etnicznie slasko- niemiecko-czesko-europejski niz polski. To sa po prostu fakty. Rzeczywiscie, wschodnie skrawki G. Slaska byly blizsze Polsce niz reszta, ale niewiele. A historia Slaska to nie 57 czy 80 lat a ponad XII wiekow. Przy tym czasy obecne to tylko chwila. Slask zawsze przywiazywal wielu z przybywajacych tu nawet z bardzo daleka ludzi do siebie. I stad ta wielokulturowosc, wielojezycznosc itp. I trzeba to szanowac, bo to Europejskosc tego kraju. Za duzo tych bredni typu odwiecznie polski Slask czy tysiacletnia Rzesza. To bzdury obliczone na polglowkow typu Hugon, Mesco, czy Karlik i jakis tam. A zycie sie toczy dalej i predzej czy pozniej Slask ze swojimi mieszkancami bedzie pracowal glownie na swoja przyszlosc i dobrobyt. Tak samo sie podniosl po kleskach XIII w., po wojnie 30-letniej itd. W ten sposob mysleli ludzie pokroju Henryka Brodatego, Jana Dobrego czy Karla Goduli. Koniec doktryny panstwa narodowego tylko przyczyni sie do pomyslnosci mieszkancow tej ziemi. Przyklady mozna mnozyc - Katalonia, Tyrol Pld, Bawaria, Sardynia, juz nawet Francja ze swoja centralistyczna polityka powoli pozwala Korsyce na samostanowienie. Powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 05.09.02, 00:39 -a ja juz tu na forum slyszolem, ze poltoni to zpolonizowani slazacy?,wiec nie rozumie? - -czy ty widziales jaka kolwiek mape obszarow slaskich z XII wieku, a potem z XV, wreszcie z XVIII wieku? -jezeli nie, to sprawezd? -ja juz duzo z historii Polski zapomnialem, ale nie godej mi, ze Slask ze wschodu tylko w malym stopniu zblizony byl do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: *.cpe.quickclic.net 05.09.02, 00:56 Jak ino cos powiysz za Polskom to zarozki propaganda,niy lubiom faktow,ale tak bylo ze duzo ludzi zwoziyli do nos z Niymiec zeby szybci to z niymczyc,i to jeszcze niy tych nojlepszych ino jakichs lompow co ich tam niy chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sigus Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.02, 00:59 Nie nalezy opowiadac o starych mapach ,bo na mapie Europy z 4 wieku wszystko nalezy do Wloch,a w 8 wieku cala Europa wschodnia z Turcja i Istambulem nalezy do Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Slask - piekny kraj w srodku Europy IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 05.09.02, 01:26 Gość portalu: Sigus napisał(a): > Nie nalezy opowiadac o starych mapach ,bo na mapie Europy z 4 wieku wszystko > nalezy do Wloch,a w 8 wieku cala Europa wschodnia z Turcja i Istambulem > nalezy do Grecji. -a kto godo o 4-tym, czy 8-mym wieku? -pierwsze tylko wzmianki o G.Slasku pochodza z polowy 9-tego wieku i dotycza obszaru terazniejszych Katowic (okreg Kat) Odpowiedz Link Zgłoś
hugon Re: Tak tyz myslolem!?... 05.09.02, 08:22 Arnold jesteś hipokrytą '' metnej wody'' w 100 %.Albo jesteś tak głupi że to co piszesz (raczej przepisujesz) nie rozumiesz z tego ani słowa. W Polskich szkołach uczy się teraz dzieci czytania z zrozumieniem tekstu ty widocznie potrafisz tylko składać literki. Ty i tobie podobni wolfy.kazie.!!! jesteści żałosnymi skurwielami zjada was od środka jad nienawiści do Polski I Polaków te wasze metafory sa śmieszne .Dobrze że posłuch na Śląsku nie macie .Jedynie w podłych knajpach w dzielnicach pełnych lumpproletariatu i wsród garstki pseudokibiców można usłyszać takie szowinistyczne gadki. hugon Odpowiedz Link Zgłoś