kardiolog 16.11.05, 22:19 czego nie wiem Jestesci tacy madrzy i tam obecni. Pozdrawiam Ankele i jej penzmantlu kardiolog Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jura Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 23:18 Po pierwsze Śląsk to śmierdząca dziura, w której nic nie ma. Po za tym obecne województwo śląskie, można podzielić następująco: - Katowice - nieudolnie i niepodzielnie rządzące województwem; - Miasta wokół Katowic - nie mają nic do gadania, ale na każdym kroku podlizują się Katowicom; - Częstochowa i Bielsko - miasta absolutnie nie związanie ze Śląskiem, lecz siłowo do Śląska wcielone, pozbawione prawa decydowania o sobie, są dla Katowic "dojnymi krowami". Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: opowiedzcie mi o Slasku 17.11.05, 11:30 Tjaaa, zwłaszcza Bielsko ze Śląskiem nie ma nic wspólnego, o czym dobitnie świadczy górnośląski orzeł w jego herbie. Pozostałe tezy pozostawię bez komentarza przez wzgląd na przykazanie miłości bliźniego. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: opowiedzcie mi o Slasku 17.11.05, 16:42 Śląsk. Stolica : Wrocław. Geograficznie w przybliżeniu od Zielonej Góry do, (takiego założonego przez Niemców w celu zarządzania kopalniami), miasteczka Katowice (rozdętego sztucznie chyba już do granic możliwości) na granicy z Małopolską. Region mylony z "tzw." woj. "śląskim", które to województwo jest na szczęscie chwilowe, jak wszystko w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: opowiedzcie mi o Slasku 17.11.05, 21:10 czefan napisał: > Śląsk. Stolica : Wrocław. A to skąd? Chyba dolnego śląska > Geograficznie w przybliżeniu od Zielonej Góry do, > (takiego założonego przez Niemców w celu zarządzania kopalniami), miasteczka > Katowice (rozdętego sztucznie chyba już do granic możliwości) na granicy z Jakiś kompleksik względem Katowic? Kolega Częstochowy i Bielska Białej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:25 Dzieli się na Dolny i Górny Śląsk.Stolicą Dolnego - Wrocław, Górnego - Opole.Masz racje, jest mylnie utożsamiany z dawnym woj. katowickim.Geograficznie od granic woj.lubuskiego do granicy Mysłowic z Jaworznem, które to identyfikuje się z Małopolską. Odpowiedz Link Zgłoś
kk27 Re: opowiedzcie mi o Slasku 18.11.05, 21:15 czefan..ty masz tyle pojęcia o geografi i historii co ja o fizyce nuklearnej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.11.05, 04:50 czefan napisał: > Region mylony z "tzw." woj. "śląskim", które to województwo jest na > > szczęscie chwilowe, jak wszystko w historii. Zasmuce Cie czestochowianinie ale historia pokazuje, ze chwilowe rozwiazania okazuja sie najbardziej trwale... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: opowiedzcie mi o Slasku 17.11.05, 15:00 Gość portalu: Jura napisał(a): > Po pierwsze Śląsk to śmierdząca dziura, w której nic nie ma. Ty to chyba kochasz Śląsk :) Wg mnie to na Śląsku jest wszystko co do życia potrzebna: góry, jeziora, w miare niskie bezrobocie, sporo miejsc to rozrywki i i nawet zabytki się znajdą. > - Katowice - nieudolnie i niepodzielnie rządzące województwem; > - Miasta wokół Katowic - nie mają nic do gadania, ale na każdym kroku > podlizują się Katowicom; To nie Katowice rządzą, ale wojewoda, który niekoniecznie jest katowiczaninem a jedynie biura ma w Katowicach. A jak się miasto podlizuje innemu miastu? Wytłumacz mi ten mechanizm? Najlepiej rysunkowo. > - Częstochowa i Bielsko - miasta absolutnie nie związanie ze Śląskiem, lecz > siłowo do Śląska wcielone, pozbawione prawa decydowania o sobie, są dla > Katowic "dojnymi krowami". A co Katowice mają z tego? Jakie dojne krowy? Co to Katowice podatki tam pobierają czy jak. Ty to chyba z Częstochowy jesteś :) i masz żal że to już nie województwo. Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: opowiedzcie mi o Slasku 18.11.05, 02:58 Częstochowa i Bielsko - miasta absolutnie nie związanie ze Śląskiem, lecz siłowo do Śląska wcielone, pozbawione prawa decydowania o sobie, są dla Katowic "dojnymi krowami". ----------------------------- No, fajnie by bylo, gdyby bylo co doic, ale to przeca chude szkapy.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.11.05, 04:54 palec1 napisał: > Częstochowa i Bielsko - miasta absolutnie nie związanie ze Śląskiem, lecz > siłowo do Śląska wcielone, pozbawione prawa decydowania o sobie, są dla > Katowic "dojnymi krowami". Jest wiele takich rozwiazan. Dlatego Gorzow Wielkopolski nie lezy w woj. wielkopolskim a Tomaszow Mazowiecki w mazowieckim... Podzial administracyjny ma sluzyc ulepszonej administracji a nie jakims etno-kulturowym wzgledom. Jak bysmy mieli dzielic na historyczne dzielnice to z tego co wiem to Katowice nie zalapalyby sie do Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:20 Soomes'cie tego pewne? www.tr62.de/maps/Silesia-2000.html Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: opowiedzcie mi o Slasku 22.11.05, 09:06 Gorzów Wielkopolski przede wszystkim nie jest wielkopolski (to dawna brandenburska Nowa Marchia) a Tomaszów Mazowiecki nigdy nie był mazowiecki. Nie jest to kwestia podziału ale mylącego nazewnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: opowiedzcie mi o Slasku 24.11.05, 02:10 Teren na którym znajduje się Gorzów należał do kasztelanii santockiej, która z kolei podlegała wojewodzie wielkopolskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: opowiedzcie mi o Slasku 22.11.05, 09:07 Katowice nie załapałyby się do Śląska? hehehehe A podział administracyjny powinien uwzględniać względy kulturowe, historyczne i etniczne. Chyba, że uznajemy refiony za kolonie, które można sobie obrysowac dowolnie - jak państwa w Afryce czy na Bliskim Wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.11.05, 15:14 Regiony, kolonie, jak zwal tak zwal. Historia zyja ci ktorzy nie potrafia odnalezc sie w terazniejszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: opowiedzcie mi o Slasku 22.11.05, 18:46 Natomiast lekceważą ją Ci, których miejsce jest na jej śmietniku. Moderniści pokroju Hitlera czy Stalina, twórcy nowego człowieka, nowego społeczeństwa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygyn Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 13:34 Nowo Nadziejo je we takih, jak te: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3026155.html Odpowiedz Link Zgłoś
pieprz.kajenski Re: opowiedzcie mi o Slasku 22.11.05, 12:35 palec1 napisał: > ----------------------------- > No, fajnie by bylo, gdyby bylo co doic, > ale to przeca chude szkapy.... :) no jeśli Bielsko jest wg Ciebie chudą szkapą, to chyba nie wiesz o czym piszesz. Spójż na różne wskaźniki dotyczące Bielska i regionu typu bezrobocie, PKB, przedsiębiorczość a zobaczysz jak stoi Bielsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 15:07 Nie wiemy czego ty nie wiesz, jeśli niczego nie wiesz, próżny nasz trud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygyn Pouosprawjoom Woom uo Szloonzku! Yno polekus'ku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 14:29 Morzno niy bydzie mitrynga darymno? Bez to za rajoom i niy za wysoko, coby wszys'ciutko szuo spokopic'! Na poczoontek - Kaj My soom`ma: mlodziezgornoslaska.org/b_30_sdp_gdzie_lezy_slask.htm Odpowiedz Link Zgłoś
zimna.woda Re: opowiedzcie mi o Slasku 19.11.05, 20:58 gdyby się dalej zagłębiać w te wywody, to można zwątpić (waśnie terytorialne -znamienne dla górnego śląska, bez obrazy: dalej nie wiem, kto ślązak, hanys, itd;)... z konieczności pomieszkuję w katowicach, co dla mnie góralki jest niczym żywot kuny leśnej w sklepie zoologicznym;) Śląsk (jakikolwiek, zarówno geograficzny, kartograficzny i polityczny) jest niesamowitym zjawiskiem. Dla każdego coś miłego. Co do Katowic - mają swój urok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.11.05, 07:19 Wedlug niektorych na tym forum "slazak" to okreslenie wielce subiektywne. Innymi slowy jezeli identyfikujesz sie z regionem to jestes slazakiem ale tylko wtedy jezeli mieszkasz tu od pokolen i bron boze nie identyfikujesz sie z polskoscia. Wtedy jestes zdrajca, wyzyskiwaczem i gorolem. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: opowiedzcie mi o Slasku 20.11.05, 10:32 powtarzanie opinii wspomnianych przez ciebie "niektorych na tym forum" jest szkodliwe i niereprezentatywne. poczucie slaskosci ma wiele twarzy i nie nalezy jednej przedkladac nad inna. ludzie uzywajacy retoryki jedynie slusznej sa najczesciej osobami nie majacymi wielkiego pojecia na ten temat. ale nalezy tez przyznac, ze administracja polska przez dlugie lata pracowala na to, by powstaly opinie tak jednoznacznie negatywne na jej temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: opowiedzcie mi o Slasku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.11.05, 15:16 Moze i tak. Jednak trzeba byc dosyc plytkim aby uprzedzac sie do narodu przez jakas "administracje". A malych ludzikow tego typu niestety na tym forum troche jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zimna.woda Re: opowiedzcie mi o Slasku 20.11.05, 11:48 hi ha, jestem więc hybrydą: góralką (nie gorolką), która z racji podziałów administracyjnych nazywa sie ślązaczką..bla bla.. proponuje przedstwić ten Śląsk, o którym wszyscy myślą - słysząc śląsk... GOP:) niech każdy napisze coś dobrego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygyn Pouosprawjoom Woom uo Goornym Szloonzku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 12:23 Soom`es'cie Naszym regijoonalnym Bogajstwym, kjere we Wjoonie przekorzyma Modym! I niy mo znaczynio ze kjery tajle Goornygo Szloonzka rzes'cie przibyli ku Katowicoom, kaj Woom terouzki prziszuo rzyc'. Goorny Szloonzek boou uode zouwdy ojropyjski. Skirz swoji wjelokultury. TU nadeszuo Wjela ze roztomajtyh sztrekoow i ...uostauo. Ku Naszy Rados'ci! Goornymu Szloonzkowi i Naszym Ludzioom prziszuo we swoji Gyszihcie przyn's' bez pora pan'stwowyh uorganizmoow i Jejih bogajstwym sie wtynczos soom ubogacoou. Terouzki ubogaco sie polskoom Kulturoom, kery tu je na wyrost. Ale tyrz TU zouwdy booua rywalizacyjo. We Kulturze, Arcie, Mowje, Wyrszafcie, a nawet we ... Wjyrze! To Nous ubogocauo. Uczoouo zrozumjynio dlo Inkszyh. Jejih Wjary, Gyszihty, Prawoow i Svobody. Uoswojali My sie TU jedne ze drugyma. Rzoudyn sie niy wywyrszou, irze je lepszy niz'li Inksze! Szuo by pejdziec' podle teroz'niejszyh suowoow, co budowali My TU couki czos Wspoolnota Uobywateloow. Bez rzoudnego nacyjoonalizmusa! Bez to TU zouwdy tyrz i Robota gryfni szua. Rezultata douwaua szykowniejsze. A uoona sama wdycki booua we srogym poworzaniu! I tak TU je do terouzka. Pewnikym sie Woom spodobo i bydziecie z tego rade!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pouosprawjoom Woom uo Goornym Szloonzku! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 03:00 Śląskie to jest GOP, ROW, Cieszyńskie, Częstocowskie, ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: opowiedzcie mi o Slasku 22.11.05, 10:04 zimna.woda napisała: > (...) ten Śląsk, o którym wszyscy myślą - słysząc śląsk... GOP:) To jest właśnie jeden z najbardziej szkodliwych stereotypów wyrosłych w ostatnich dziesięcioleciach. Śląsk to nie tylko GOP. Nawet GOP nie zawiera się w 100% na terytorium Śląska, gdyż do GOP-u zaliczane są miasta Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Będzin, Czeladź, Dąbrowa Górnicza a nawet Jaworzno leżące w Małopolsce Zachodniej, a nie na Górnym Śląsku). Śląsk natomiast jest przebogaty swoją kulturą mającą swoje źródło w jego wielowiekowej histori i tradycji pogranicza. Mieszające się tu przez stulecia żywioły słowiańskie i germańskie dały niespotykaną nigdzie indziej mieszankę narodowościową. Polacy, Niemcy, Czesi, Morawianie, Żydzi i Ślązacy żyli na tym terenie w zgodzie przez wiele wieków, tworząc śląskie dziedzictwo kulturowe. Wydarzenia ostatniego stulecia w dużym stopniu zniszczyły to dziedzictwo. Jednak nie unicestwiły go do końca i pozostało jeszcze dostatecznie dużo tego dziedzictwa, by stać się źródłem ponownego rozwoju śląskiej kultury. Teraz właśnie nadszedł czas by się na nowo odradziła... Odpowiedz Link Zgłoś