Dodaj do ulubionych

BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE??????

IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 08:07
Czy na katowickim Forum jest ktoś kto porozmawia ze mną o budowie domu?
Obserwuj wątek
    • bobo Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 28.09.01, 09:34
      o czym konkretnie?
      • tolo123 Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 28.09.01, 14:34
        Mój sąsiad pracuje w firmie budowlanej, jak trzeba to go tu sprowadzę.
        • Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.10.01, 11:19
          tolo123 napisał(a):

> Mój sąsiad pracuje w firmie budowlanej, jak trzeba to go tu sprowadzę.
          Tolo, czekam na Twojego sąsiada.
          Pilne.

• Gość: ober Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: 193.194.145.* 28.09.01, 14:39
      no czemu nie za 2 tygodnie dostaje klucze do domku
      • Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.10.01, 11:21
        Gość portalu: ober napisał(a):

> no czemu nie za 2 tygodnie dostaje klucze do domku
        Cześc.Napisz coś więcej o swojej budowie, gdzie budujesz swój dom?
        A czy to na pewno dom a nie mieszkanie / klucze dostajesz???/

• Gość: ober Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: 193.194.145.* 10.10.01, 12:07
          no bo ja nie buduje tylko firma, a ja na gotowe wchodze
    • fufek Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 03.10.01, 09:37
      Właśnie jestem w trakcie budowy. O czym konkretnie chcesz porozmawiać?
      • Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 10:24
        Wielkie dzięki, że tu jest ktoś kto chce ze mną porozmawiać.
        Ja od wiosny rozpocznyam budowę domu w okolicach Częstochowy / ale na forum
        częstochowskim nikt nie ma nic na ten temat do powiedzenia/
        Teraz jestem na etapie przygotowywania działki do budowy: wycinamy las,który
        rośnie na miejscu nowego domu. Ogrodziliśmy działkę siatką na metalowych
        słupkach, które potem posłużą jako zbrojenie dla nowego ogrodzenia. Marzy mi
        się zielony dach z onduline,ciemnobrązowe okna i jasno zielony tynk akrylowy.
        I teraz mam problem : jakie ogrodzenie pasuje do takiego dachu???

Interesuje mnie również ile muszę wydać aby dom postawić w stanie surowym
        otwartym.
        Następne pytania w następnym wejściu.
        Pozdrowienia.
        • fufek Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 04.10.01, 11:01
          Gość portalu: rena napisał(a):

> I teraz mam problem : jakie ogrodzenie pasuje do takiego dachu???
          > Interesuje mnie również ile muszę wydać aby dom postawić w stanie surowym
          > otwartym.

Fufek:
          Co do pierwszego pytania, to nie bardzo mogę Ci odpowiedzieć, bo jest ono z
          pogranicza estetyki i architektury, w czym nie jestem dobry. Myślę, że
          najbardziej neutralnymi kolorami są: brąz i czerń. Będą pasować do wszystkiego,
          nawet do zielonego dachu. W tej sprawie proponuję skonsultować się z jakimś
          plastykiem. Jeśli nadal będzie Cię nurtować to pytanie, to powtórz go jeszcze
          raz, wtedy zapytam swojej znajomej, która jest architektem wnętrz i plastykiem
          zarazem.
          Co do drugiego pytania, to jest ono bardzo nieprecyzyjne: jaka jest powierzchnia
          domu? Z czego bedzie budowany? itd. Ja buduję dom o powierchni uzytkowej ok. 150
          m kw. Ściany zbudowane są z betonu komórkowego. W tej chwili jestem na etapie
          pokrywania dachu (dachówką). Po zakończeniu tego etapu, moje koszty zamkną się w
          okolicach 60.000 zł. Nadmienię tylko, że nie pracuję na swojej budowie, a tylko
          ją finansuję, natomiast ekipy, które wykonują mi poszczególne etapy, rozliczają
          się ze mną bez rachunków (jest wtedy taniej). Jeśli chcesz, to prześlę ci mailem
          zdjęcie podaj tylko adres skrzynki).
          • Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 05.10.01, 12:17
            Witaj Fufek.
            No właśnie, jestem bardzo nieprecyzyjna i zapominalska .Mój dom ma 160m kw.
            ściany będą z pustaka "max" /najwiekszego, ale nie pamiętam wymiarów tegoż
            pustaka/ , dom jest nie podpiwniczony. Gdybyś chciał zajrzeć na strone
            www.archipelag.pl i tam jest projekt "SARA" to już miałbyś jakieś wyobrażenie
            mojego domu.
            Zastanawiam się też nad ścianami. W projekcie jest ściana jednowarstwowa z
            Ytonga, a czy "max" może też być na ścianę jednowarstwową?
            Muszę chyba zapytać architekta od "SARY".
            W jakich cenach jest beton komórkowy? /adres strony poproszę/
            Powiedz gdzie budujesz swój dom, w jakich okolicach.
            Mój adres: renata100500@poczta.onet.pl lub reno21@wp.pl
            Czekam na zdjęcie.
            Pozdrowienia.
            • fufek Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 05.10.01, 13:26
              Nie odpowiem na wszystkie pytania, szczególnie te, dotyczące maxa. Wybrałem
              inną technologię i skupiłem się wyłącznie na niej. Beton komórkowy kupiłem
              bezpośrednio u producenta, dużej firmy Prefabet w Bielsku-Białej. Kostki mają
              bardzo dobre parametry termiczne, mechaniczne i wentylacyjne. O wyborze tej
              metody przekonał mnie fakt, że nie wymagają już ociepleń (oczywiscie musi być
              zastosowana odpowienia odmiana - na ściany zewnętrzne grubość 36 cm, klasa
              400). Nie jest to najtańszy materiał, ale nie trzeba go już ocieplać ani z
              zewnątrz, ani wewnątrz. Wystarczy jedna warstwa kostek grubości 36 cm i na tym
              koniec (oczywiście dodatkowo tynk). Kostki z Prefabetu są polskim
              odpowiednikiem Ytonga. Mają te same parametry i są dużo tańsze. Poza tym jest
              to materiał niezwykle łatwy do obróbki i montażu. No ale nie będę dłużej
              zachwalał, bo zdecydawałaś się na inny materiał i pewnie masz na to sporo
              dobrych argumentów. Jeśli mogę podpowiedzieć Ci coś na temat więźby, to w tym
              temacie musisz być ostrożna. Najlepsza więźba wykonana jest z drzewa sosnowego,
              uwaga - ściętego w okresie od marca do maja (nie później!). Przed zakupem
              upewnij się w jakiś sposób, że drzewo na pewno w czasie zimy rosło jeszce w
              lesie. Poza tym nie oszczędzaj na impregnacji. Proponuję zakupić więźbę już
              zaimpregnowaną, gdyż tartaki robią to w specjalnych wannach ciśnieniowych,
              gdzie drewno zanurzone jest w impregnacie przez wiele godzin. Koszt - ok 50-60
              zł za 1m sześcienny. Zdjęcie swojego domu prześlę Ci w przyszłym tygodniu, gdyż
              muszę wywołać film z ostatnim etapem budowy. Pozdrawiam.
              • Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.10.01, 11:31
                Fufek, podeślij na "forum" swoją znajomą, która jest architektem wnętrz i
                plastykiem zarazem. Jest mi Ona nieodzownie potrzebna.!!!
                Teraz pytanie do Ciebie : ile kosztuje beton komórkowy? Pytam, ponieważ jeszcz
                mogę zmienić technologię i materiał na ściany.
                A co do więźby na mój dach to wyobraź sobie, że jeszcze rośnie on w lesie /
                moim lesie zaznaczam/ i wicinac go będziemy własnie w marcu. Drzewa to same
                sosny. Niestety impregnować będiemy sami domowymi sposobami,wogóle cała budowa
                będzie prowadzona systemem gospodarczym.
                Pozdrowienia.
                Aha, napisz jeszcze gdzie budujesz swój dom????
                • Gość: Hanys Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 09.10.01, 11:57
                  polecam beton komórkowy z MILICZA, przestestowany na trzech domach w rodzinie !
                  Nie posiada domieszek w postaci popiołów lotnych, jest "czysty" pod tym
                  względem.
                  Niedrogi, koszty transportu tylko do klienta,
                  pozdrowienia
                  • fufek Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 10.10.01, 08:41
                    Kostka o wymiarach 25x36x48 cm kosztuje ok. 9,00 zł. Ten z bielskiego Prefabetu
                    ma wszystkie niezbędne certyfikaty, jest w pełni bezpieczny i bardzo "ciepły".
                    Odmiana "400" nie wymaga żadnych dodatkowych ociepleń. Do Reny: Dziś prześlę Ci
                    na pocztę fotkę mojej budowy i namiar na moją znajomą - architekta wnętrz. Dom
                    buduję na Podbeskidziu.
                    • Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.10.01, 10:45
                      Dzięki, dzięki dzięki.
                      Tylko, że w mojej skrzynce coś się porobiło i wszystkie wiadomości mam
                      wyzerowane, tak jakby ktoś opróżnił mi całą zawartość.
                      Ale próbuj: renata100500@poczta.onet.pl
                      rena25@poczta.onet.pl
                      reno21@poczta.gazeta.pl
                      reno21@wp.pl
                      Czekam z utęsknieniem.
                      Apropo mojego "maxa" : ma on takie same wymiary, jest palony, ale nie wiem jak
                      z termoizolacją. A na dodatek kosztuje 2zł za sztukę.
                  • Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.10.01, 10:39
                    Witaj Hanys
                    Napisz gdzie ten Milicz??? Czy blisko Częstochowy.
                    • Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.10.01, 13:00
                      Cześc Ober.
                      Napisz coś więcej, jestem ciekawa.Rena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka