Gość: rena IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 08:07 Czy na katowickim Forum jest ktoś kto porozmawia ze mną o budowie domu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolo123 Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 28.09.01, 14:34 Mój sąsiad pracuje w firmie budowlanej, jak trzeba to go tu sprowadzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.10.01, 11:19 tolo123 napisał(a): > Mój sąsiad pracuje w firmie budowlanej, jak trzeba to go tu sprowadzę. Tolo, czekam na Twojego sąsiada. Pilne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ober Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: 193.194.145.* 28.09.01, 14:39 no czemu nie za 2 tygodnie dostaje klucze do domku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.10.01, 11:21 Gość portalu: ober napisał(a): > no czemu nie za 2 tygodnie dostaje klucze do domku Cześc.Napisz coś więcej o swojej budowie, gdzie budujesz swój dom? A czy to na pewno dom a nie mieszkanie / klucze dostajesz???/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ober Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: 193.194.145.* 10.10.01, 12:07 no bo ja nie buduje tylko firma, a ja na gotowe wchodze Odpowiedz Link Zgłoś
fufek Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 03.10.01, 09:37 Właśnie jestem w trakcie budowy. O czym konkretnie chcesz porozmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 10:24 Wielkie dzięki, że tu jest ktoś kto chce ze mną porozmawiać. Ja od wiosny rozpocznyam budowę domu w okolicach Częstochowy / ale na forum częstochowskim nikt nie ma nic na ten temat do powiedzenia/ Teraz jestem na etapie przygotowywania działki do budowy: wycinamy las,który rośnie na miejscu nowego domu. Ogrodziliśmy działkę siatką na metalowych słupkach, które potem posłużą jako zbrojenie dla nowego ogrodzenia. Marzy mi się zielony dach z onduline,ciemnobrązowe okna i jasno zielony tynk akrylowy. I teraz mam problem : jakie ogrodzenie pasuje do takiego dachu??? Interesuje mnie również ile muszę wydać aby dom postawić w stanie surowym otwartym. Następne pytania w następnym wejściu. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fufek Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 04.10.01, 11:01 Gość portalu: rena napisał(a): > I teraz mam problem : jakie ogrodzenie pasuje do takiego dachu??? > Interesuje mnie również ile muszę wydać aby dom postawić w stanie surowym > otwartym. Fufek: Co do pierwszego pytania, to nie bardzo mogę Ci odpowiedzieć, bo jest ono z pogranicza estetyki i architektury, w czym nie jestem dobry. Myślę, że najbardziej neutralnymi kolorami są: brąz i czerń. Będą pasować do wszystkiego, nawet do zielonego dachu. W tej sprawie proponuję skonsultować się z jakimś plastykiem. Jeśli nadal będzie Cię nurtować to pytanie, to powtórz go jeszcze raz, wtedy zapytam swojej znajomej, która jest architektem wnętrz i plastykiem zarazem. Co do drugiego pytania, to jest ono bardzo nieprecyzyjne: jaka jest powierzchnia domu? Z czego bedzie budowany? itd. Ja buduję dom o powierchni uzytkowej ok. 150 m kw. Ściany zbudowane są z betonu komórkowego. W tej chwili jestem na etapie pokrywania dachu (dachówką). Po zakończeniu tego etapu, moje koszty zamkną się w okolicach 60.000 zł. Nadmienię tylko, że nie pracuję na swojej budowie, a tylko ją finansuję, natomiast ekipy, które wykonują mi poszczególne etapy, rozliczają się ze mną bez rachunków (jest wtedy taniej). Jeśli chcesz, to prześlę ci mailem zdjęcie podaj tylko adres skrzynki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 05.10.01, 12:17 Witaj Fufek. No właśnie, jestem bardzo nieprecyzyjna i zapominalska .Mój dom ma 160m kw. ściany będą z pustaka "max" /najwiekszego, ale nie pamiętam wymiarów tegoż pustaka/ , dom jest nie podpiwniczony. Gdybyś chciał zajrzeć na strone www.archipelag.pl i tam jest projekt "SARA" to już miałbyś jakieś wyobrażenie mojego domu. Zastanawiam się też nad ścianami. W projekcie jest ściana jednowarstwowa z Ytonga, a czy "max" może też być na ścianę jednowarstwową? Muszę chyba zapytać architekta od "SARY". W jakich cenach jest beton komórkowy? /adres strony poproszę/ Powiedz gdzie budujesz swój dom, w jakich okolicach. Mój adres: renata100500@poczta.onet.pl lub reno21@wp.pl Czekam na zdjęcie. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fufek Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 05.10.01, 13:26 Nie odpowiem na wszystkie pytania, szczególnie te, dotyczące maxa. Wybrałem inną technologię i skupiłem się wyłącznie na niej. Beton komórkowy kupiłem bezpośrednio u producenta, dużej firmy Prefabet w Bielsku-Białej. Kostki mają bardzo dobre parametry termiczne, mechaniczne i wentylacyjne. O wyborze tej metody przekonał mnie fakt, że nie wymagają już ociepleń (oczywiscie musi być zastosowana odpowienia odmiana - na ściany zewnętrzne grubość 36 cm, klasa 400). Nie jest to najtańszy materiał, ale nie trzeba go już ocieplać ani z zewnątrz, ani wewnątrz. Wystarczy jedna warstwa kostek grubości 36 cm i na tym koniec (oczywiście dodatkowo tynk). Kostki z Prefabetu są polskim odpowiednikiem Ytonga. Mają te same parametry i są dużo tańsze. Poza tym jest to materiał niezwykle łatwy do obróbki i montażu. No ale nie będę dłużej zachwalał, bo zdecydawałaś się na inny materiał i pewnie masz na to sporo dobrych argumentów. Jeśli mogę podpowiedzieć Ci coś na temat więźby, to w tym temacie musisz być ostrożna. Najlepsza więźba wykonana jest z drzewa sosnowego, uwaga - ściętego w okresie od marca do maja (nie później!). Przed zakupem upewnij się w jakiś sposób, że drzewo na pewno w czasie zimy rosło jeszce w lesie. Poza tym nie oszczędzaj na impregnacji. Proponuję zakupić więźbę już zaimpregnowaną, gdyż tartaki robią to w specjalnych wannach ciśnieniowych, gdzie drewno zanurzone jest w impregnacie przez wiele godzin. Koszt - ok 50-60 zł za 1m sześcienny. Zdjęcie swojego domu prześlę Ci w przyszłym tygodniu, gdyż muszę wywołać film z ostatnim etapem budowy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.10.01, 11:31 Fufek, podeślij na "forum" swoją znajomą, która jest architektem wnętrz i plastykiem zarazem. Jest mi Ona nieodzownie potrzebna.!!! Teraz pytanie do Ciebie : ile kosztuje beton komórkowy? Pytam, ponieważ jeszcz mogę zmienić technologię i materiał na ściany. A co do więźby na mój dach to wyobraź sobie, że jeszcze rośnie on w lesie / moim lesie zaznaczam/ i wicinac go będziemy własnie w marcu. Drzewa to same sosny. Niestety impregnować będiemy sami domowymi sposobami,wogóle cała budowa będzie prowadzona systemem gospodarczym. Pozdrowienia. Aha, napisz jeszcze gdzie budujesz swój dom???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 09.10.01, 11:57 polecam beton komórkowy z MILICZA, przestestowany na trzech domach w rodzinie ! Nie posiada domieszek w postaci popiołów lotnych, jest "czysty" pod tym względem. Niedrogi, koszty transportu tylko do klienta, pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
fufek Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? 10.10.01, 08:41 Kostka o wymiarach 25x36x48 cm kosztuje ok. 9,00 zł. Ten z bielskiego Prefabetu ma wszystkie niezbędne certyfikaty, jest w pełni bezpieczny i bardzo "ciepły". Odmiana "400" nie wymaga żadnych dodatkowych ociepleń. Do Reny: Dziś prześlę Ci na pocztę fotkę mojej budowy i namiar na moją znajomą - architekta wnętrz. Dom buduję na Podbeskidziu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.10.01, 10:45 Dzięki, dzięki dzięki. Tylko, że w mojej skrzynce coś się porobiło i wszystkie wiadomości mam wyzerowane, tak jakby ktoś opróżnił mi całą zawartość. Ale próbuj: renata100500@poczta.onet.pl rena25@poczta.onet.pl reno21@poczta.gazeta.pl reno21@wp.pl Czekam z utęsknieniem. Apropo mojego "maxa" : ma on takie same wymiary, jest palony, ale nie wiem jak z termoizolacją. A na dodatek kosztuje 2zł za sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.10.01, 10:39 Witaj Hanys Napisz gdzie ten Milicz??? Czy blisko Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: BUDOWA DOMU- KTO PODPOWIE?????? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.10.01, 13:00 Cześc Ober. Napisz coś więcej, jestem ciekawa.Rena Odpowiedz Link Zgłoś